Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Μαίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να κάνω εισαγωγικώς ένα σχόλιο για το θέμα που αποτέλεσε χθες το κύριο μέρος της συζήτησής μας, σχετικά με δημοσίευμα συγκεκριμένης εφημερίδας. Το δημοσίευμα αυτό δεν αποδίδει, όπως είπα και χθες, την πραγματικότητα. Επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις που ανέπτυξα χθες. Υπάρχουν στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου όλα τα έγγραφα, όλες οι διασαφήσεις, όλα τα ντοκουμέντα που πιστοποιούν ότι κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός της εφημερίδας για διέλευση από το αεροδρόμιο του Ελληνικού φορτίων, με περιεχόμενο τα υλικά που ισχυρίζεται ο συντάκτης της εφημερίδας που έγραψε αυτό το ρεπορτάζ.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ομως, η εφημερίδα επανέρχεται σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δυστυχώς, επανέρχεται. Το είχα προβλέψει, αλλά δεν επανήλθε ο συνάδελφός σας, για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό το διάλογο. Επαναλαμβάνω ότι τα ντοκουμέντα είναι στη διάθεσή σας. Πρέπει ακόμη να σας πω ότι η συγκεκριμένη εταιρεία της οποίας το αεροπλάνο φωτογραφήθηκε και η φωτογραφία δημοσιεύτηκε, διαμαρτυρήθηκε με επιστολή της προς την εφημερίδα, αλλά και σ` εμένα έστειλε ανάλογο μήνυμα. Επαναλαμβάνω ότι έχω όλα τα στοιχεία, όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και του κρατικού αερολιμένα του Ελληνικού, τα οποία αποδεικνύουν ότι το δημοσίευμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Παρακαλώ, λοιπόν, και πάλι να είμαστε πιο υπεύθυνοι, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τόσο σημαντικά και σοβαρά θέματα. Δεν ξέρω αν η ΕΣΗΕΑ ασχολείται με αυτά τα θέματα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε κι εμείς να παρακολουθούμε κάθε μέρα όλα τα δημοσιεύματα, πολλά από τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ολα τα "κοντέινερ" ελέγχονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν όλα τα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν αυτά που σας ανέπτυξα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εχετε να μας πείτε κάτι για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Είναι στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει ο Πρωθυπουργός με συνεργάτες του και ιδιαιτέρως με μέλη της κυβέρνησης.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εγινε μήπως κάποια εκτίμηση για την κρίση στο Κόσοβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς έγινε και γι` αυτό το θέμα συζήτηση. Γνωρίζετε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στη Φιλανδία. Εχει εκεί σημαντικές επαφές. Πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις οι οποίες έχουν τοποθετηθεί ευθύς εξαρχής υπέρ της πολιτικής προσέγγισης για λύση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, παρουσιάζονται ενισχυμένες την τελευταία περίοδο. Δεν πρέπει να καλλιεργούμε υπέρμετρη αισιοδοξία. Θα πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο, προκειμένου να καταστήσουμε πραγματική, πλέον, πολιτική της διεθνούς κοινότητας αυτή την προσπάθεια, την επιθυμία να βρούμε με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο μια λύση στο πρόβλημα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω και για ένα άλλο θέμα. Πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αρνητική διαφήμιση που ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το διαφημιστικό μήνυμα δεν υπογράφεται. Είναι αποκρουστικό και έκθετο. Μαντεύει, βεβαίως, κάποιος ότι ανήκει στη Ν. Δ., η οποία το υιοθετεί. Δεν αρνείται ότι είναι ο εμπνευστής του. Κατά τα άλλα, το διαφημιστικό μήνυμα είναι ταυτόσημο με την πολιτική της Ν. Δ. Και τα δύο αποτελούν εικονική πραγματικότητα. Είναι γκρίζα διαφήμιση. Είναι αρνητική διαφήμιση. Και τελικώς είναι αρνητική για την ίδια τη Ν. Δ. Εμείς έχουμε θετικό λόγο, επειδή ακριβώς έχουμε να παρουσιάσουμε πραγματικό έργο. Και ο λόγος μας είναι θετικός, είναι αληθής, γιατί στηρίζεται στην αλήθεια των έργων μας. Ενώ, όπως έχω πει κατ` επανάληψη, η Ν. Δ. στηρίζεται στο ψεύδος των λόγων της και προσπαθεί να αντιστρέψει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, πιστεύοντας ότι έτσι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ματαιοπονεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Ως αρμόδιος υπουργός Τύπου σκέφτεστε να λάβετε κάποια μέτρα, δηλαδή να διερευνήσετε για το αν επιτρέπεται ή όχι να προβάλλονται ανυπόγραφες διαφημίσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη διαφημιστική πρακτική αυτό είναι κάτι που γίνεται. Δεν είναι αυτό το οποίο επικρατεί ως μέθοδος. Είναι κάτι, όμως, που ακολουθείται σε πολλές περιπτώσεις. Οι διαφημιστές το αποκαλούν αυτό "teaser" -για να χρησιμοποιήσω μια ξένη λέξη, επειδή αυτή είναι η ορολογία. Θα ακολουθήσει, βεβαίως, κατά την ανάπτυξη της καμπάνιας, ένα άλλο δείγμα, το οποίο θα είναι διάδοχο του μηνύματος που τώρα προβάλλεται. Ετσι κι αλλιώς, όμως, η επιλογή αυτή είναι παντελώς ατυχής. Χαρακτηρίζει αυτούς που την εμπνεύστηκαν. Και πιστεύω ότι τους χαρακτηρίζει απολύτως αρνητικά.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε ένα άλλο θέμα θέλω να ρωτήσω. Βλέπουμε να υπάρχει μια διπλωματική κινητικότητα, η οποία γεννά προσδοκίες και μένει να επιβεβαιωθούν από την επίσκεψη Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση τι εκτιμά; Πάμε σε τέλος των βομβαρδισμών και των εχθροπραξιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι και άλλες δυνάμεις, οι οποίες γίνονται όλο και περισσότερες, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση αποφυγής χρησιμοποίησης χερσαίων δυνάμεων -αυτό φαίνεται ότι αποκλείεται πλέον οριστικά και είναι πολύ ευχάριστη εξέλιξη- αλλά και στην κατεύθυνση αναζήτησης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, με την εμπλοκή του ΟΗΕ, μέσω του Συμβουλίου Ασφάλειας, με τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και με την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος αυτή την ώρα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της Φιλανδίας κ. Αχτισάαρι, που έχει αναλάβει αυτό τον ειδικό ρόλο του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις, συμμετέχουμε σε αυτές τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και πιστεύουμε ότι είναι πιο κοντά παρά ποτέ η πολιτική λύση. Πιο κοντά πάρα ποτές από τότε που άρχισε η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είμαστε κοντά στη λύση. Είμαστε πιο κοντά απ` ότι ήμασταν όλη την προηγούμενη περίοδο. Φαίνεται, όμως, πως πρέπει να διανύσουμε ακόμη αρκετή απόσταση για να φτάσουμε στην πολιτική λύση, την οποία βεβαίως θα επιτύχουμε, αν την επιθυμούν και εργαστούν γι ` αυτήν όλες οι πλευρές.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση όμως, δια των στελεχών της, με κάποιες δηλώσεις, μήπως επιδιώκει την πόλωση ενόψει των ευρωεκλογών, γιατί ακούσαμε και τον κ. Πάγκαλο και κάποιους άλλους να κατηγορούν τη Ν. Δ. για τη "γκρίζα" διαφήμισή της. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η πιο ισχυρή -ανιστόρητη πάντως και εξωπραγματική- επίθεση που έγινε στην κυβέρνηση είναι ο χαρακτηρισμός που δέχθηκε η κυβέρνηση ως "καθεστώς", από τον εκπρόσωπο της Ν. Δ. Το να χαρακτηρίσεις έτσι μια κυβέρνηση, μια κυβερνητική παράταξη είναι σαν να επιμένεις ότι έχει καταλυθεί η δημοκρατία στον τόπο. Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δημοκρατία ανθεί στην Ελλάδα, επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω, λοιπόν, ότι "ήρξαντο χειρών αδίκων", οι φίλοι της Ν. Δ. και δεν πρέπει να είναι υπερήφανοι γι` αυτό. Ο ελληνικός λαός, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα -και το αναγνωρίζουμε αυτό- αναμένει από τα κόμματα υπεύθυνους χειρισμούς για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Κάποιοι άλλοι επιθυμούν ανταλλαγή ύβρεων και συκοφαντιών. Δεν θα τους παρακολουθήσουμε, αλλά βεβαίως πάντοτε θα δίνουμε απαντήσεις σε αυτούς οι οποίοι επιτίθενται, χωρίς να νομιμοποιούνται γι' αυτό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πρώτη η κυβέρνηση ξεκίνησε αυτές τις δηλώσεις. Αν μη τι άλλο, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι ο κ. Καραμανλής με τον κ. Σπηλιωτόπουλο πάνε στα μπαρ και εκεί κάνουν πολιτική. Ελέχθη κάτι τέτοιο. Από κει άρχισε όλη η αντιπαράθεση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν επιχειρήσετε να τοποθετήσετε σε χρονολογική σειρά τις δηλώσεις ή τις ομιλίες στελεχών των διαφόρων κομμάτων, θα δείτε ότι από τη Ν. Δ. εκτοξεύτηκε το πρώτον, αυτή η κατηγορία -η πρωτότυπη ομολογουμένως, αλλά απολύτως ψευδής- περί καθεστωτικής νοοτροπίας. Εχουμε απαντήσει εγκαίρως. Πιστεύω ότι η Ν. Δ. άνοιξε ένα δρόμο, ο οποίος είναι ολισθηρός, κυρίως για την ίδια και δεν θα την παρακολουθήσουμε. Από κει και πέρα, δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να ζυγίζεται στην ίδια ζυγαριά με δηλώσεις, οι οποίες γίνονται από διάφορα στελέχη. Ο καθένας με το δικό του ύφος και προσωπικό στιλ, προβαίνει σε δηλώσεις. Το θέμα είναι ότι η επίσημη γραμμή της Ν. Δ. εκφράστηκε, από τον εκπρόσωπό της, με αυτή τη βαρύτατη κατηγορία εναντίον του ΠΑΣΟΚ, ότι είμαστε μια παράταξη, μια κυβέρνηση που έχει καθεστωτικό χαρακτήρα και όχι κοινοβουλευτικό.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Τα 54 αμερικανικά αεροπλάνα που θα βρίσκονται σε αεροδρόμια της Τουρκίας, έχει ζητηθεί να περάσουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε διατυπώσει τη θέση μας. Η θέση μας παραμένει σταθερή. Ουδείς έθεσε τέτοιο θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Το ερωτώ επειδή στο χθεσινό briefing του Πενταγώνου από τον κ. Μπέικον και Αξιωματικούς, διατυπώθηκε η άποψη ότι ουδείς έθεσε θέμα απαγόρευσης για τους εναέριους χώρους του ΝΑΤΟ, θέμα απαγόρευσης πτήσεων αμερικανικών αεροπλάνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω τις δηλώσεις του κ. Μπέικον μπροστά μου. Αν τις έχετε κι εσείς, παρακαλώ να ανατρέξετε στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο επικαλείστε για να διατυπώσετε την ερώτησή σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Σε περίπτωση που υπάρξουν ενιαίοι σχηματισμοί αμερικανικών και τουρκικών αεροπλάνων, θα μπορέσουν τα τουρκικά αεροπλάνα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα στην πρώτη ερώτησή σας. Η θέση μας είναι σαφής, παραμένει σταθερή, δεν αλλάζει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε υπόψη σας αν το τελευταίο διάστημα στρατιωτικά αεροσκάφη ξένων χωρών διέρχονται, μέσω του Ελληνικού, με προορισμό τα Τίρανα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πιστεύω ότι αυτό δεν συμβαίνει. Τα στρατιωτικά αεροσκάφη τα οποία έχουν προορισμό τα Τίρανα -επειδή εκεί πρέπει να φθάσουν για να εκτελέσουν μια αποστολή- μπορούν να πάνε κατευθείαν στα Τίρανα. Για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας χρησιμοποιείται το αεροδρόμιο του Ελληνικού ως ενδιάμεσος σταθμός, επειδή υπάρχει αυτή η υπερφόρτωση του αεροδρομίου των Τιράνων, αλλά και γιατί είναι μεγαλύτερο και πρέπει να μεταφερθούν αυτά τα μεγάλα φορτία, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται δια της θαλασσίας οδού, που κρίνεται και ασφαλέστερη, στα λιμάνια της Αλβανίας. Το αεροδρόμιο του Ελληνικού, μέχρι τώρα, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο -αν όχι για αποκλειστικό λόγο- γι αυτό τον σκοπό.

* Η αυριανή πολιτική ενημέρωση θα γίνει στις 13.30.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 19 May 1999 - 15:43:46 UTC