Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Μαϊου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Θα μου επιτρέψετε να μεταφέρω δημοσίως και επισήμως ένα μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας: Θα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία, η οποία αυτή την ώρα προσφέρεται για την αναζήτηση πολιτικής και ειρηνικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

Πιστεύουμε ότι η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Η στιγμή είναι κατάλληλη, προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για την οριστική διέξοδο από την κρίση της τελευταίας περιόδου.

Σήμερα το πρωί, το μήνυμα αυτό μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του κ. Γιοβάνοβιτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Πιστεύουμε ότι ο διεθνής παράγων, που αυτή την ώρα συγκλίνει στη θέση πως πρέπει με πολιτικά μέσα να αντιμετωπιστεί η κρίση, πρέπει να βρει και από την άλλη πλευρά, την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας, την ανάλογη ανταπόκριση, ώστε το συντομότερο δυνατόν, αμέσως, να αρχίσουν οι συζητήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου επισκέπτεται τη Μόσχα, όπου ήδη βρίσκονται ο Πρόεδρος της Φιλανδίας κ. Αχτισαάρι και ο Αμερικανός υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Τάλμποτ. Θα έχει συναντήσεις με τους ξένους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει, συμβάλλοντας έτσι στην προσέγγιση -με πολιτικά, διπλωματικά και ειρηνικά μέσα- του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

* Θα μου επιτρέψετε να πω, μπαίνοντας σε ένα άλλο θέμα, για λόγους ενημέρωσης δικής σας και των πολιτών, πως η θέση που έχουμε προτείνει, εδώ και πολύ καιρό, για μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει σε ισχύ. Πιστεύουμε ότι ενδεδειγμένη ημέρα για μια τέτοια συζήτηση είναι η Δευτέρα, 7 Ιουνίου. Θεωρούμε ότι στην αρχή της τελευταίας, προ των εκλογών, εβδομάδας είναι το καλύτερο να γίνει η συζήτηση αυτή.

Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θα επικοινωνήσει με τους αρμοδίους της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν οι οργανωτικές λεπτομέρειες για την προετοιμασία αυτής της συζήτησης.

* Θέλω επίσης να σας πω ότι καταδικάζουμε την ενέργεια ανεύθυνων ομάδων να τοποθετήσουν, σήμερα το μεσημέρι, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (γκαζάκια) έξω από το γραφείο του εμπορικού συμβούλου της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα. Τέτοιες ενέργειες αποδοκιμάζονται από το σύνολο του ελληνικού λαού.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Ποιός θα είναι εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στις συζητήσεις αυτές με τη Ν. Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά να απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Επειδή το είπατε, γι` αυτό ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπα για λόγους ενημέρωσης. Σημασία έχει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει αυτή την πρόταση, παραμένει σε ισχύ, έχει διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό. Πιστεύω ότι έφθασε, πλέον, η ώρα να συζητήσουμε για τις οργανωτικές λεπτομέρειες, προκειμένου η προεκλογική αυτή συζήτηση να προετοιμαστεί καταλλήλως. Αρα, πρέπει, εγκαίρως, να κινηθούμε σ` αυτή την κατεύθυνση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και μία διευκρίνιση: Μιλάμε για τους δύο πάντα, όχι για όλους.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Γνωρίζετε ότι πάντοτε γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις. Πουθενά στην Ευρώπη ή αλλού δεν έχουν οργανωθεί συζητήσεις σε αυτό το επίπεδο με διαφορετική σύνθεση.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέτετε τους ίδιους όρους, που είχαν τεθεί και στις τελευταίες εκλογές, για την αναμέτρηση Σημίτη-Καραμανλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι είναι μία πολύ καλή βάση, η οποία μπορεί, βεβαίως, να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός, με όποιες βελτιώσεις ή αλλαγές επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι οι οποίοι θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι θέμα το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε ή θα το λύσουμε εμείς εδώ.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Εχετε υποβάλλει κάποια σχετική πρόταση στη Ν. Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμένη θέση, η οποία θα αναπτυχθεί από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της επικοινωνίας που θα έχει με τους εκπροσώπους της Ν. Δ.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Ο κ. Σημίτης θα είναι διατεθειμένος να δεχθεί ερωτήσεις από τον κ. Καραμανλή και αντίστροφα, σε πρώτη φάση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποιοι είναι οι κανόνες οι οποίοι ισχύουν στη διεξαγωγή αυτών των συζητήσεων. Οτι ίσχυε την προηγούμενη φορά, πιστεύω ότι μπορεί -κατά βάση- να ισχύσει και πάλι, ώστε οι Ελληνες πολίτες, που παρακολουθούν τις συζητήσεις, να έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων, ποιες είναι οι προτάσεις των πολιτικών αρχηγών. Αυτό πρέπει να γίνει. Και αντιλαμβάνεστε πως εμείς έχουμε κάθε λόγο να επιθυμούμε μία νηφάλια, συγκροτημένη συζήτηση, η οποία θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό να αντιληφθεί τις θέσεις των κομμάτων. Τις συγκλίσεις και τις διαφοροποιήσεις τους.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Αυτή η μέθοδος, όμως, κ. Υπουργέ, είχε επικριθεί έντονα στην τελευταία προεκλογική περίοδο και είχαν πει και οι δύο πλευρές τα δικά τους επιχειρήματα. Δηλαδή, δεν είναι κοινά αποδεκτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν μιλούμε γι` αυτού του είδους τη συζήτηση, που καλείται διεθνώς "debate", γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένας εκ των κανόνων είναι κι αυτός. Εχει ισχύσει κατά κόρον αυτή η διαδικασία. Πολλοί έχουμε λάβει μέρος σε τέτοιες συζητήσεις. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αντίδραση.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει στείλει επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση για να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Δεν έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση τέτοια επιστολή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 May 1999 - 14:53:50 UTC