Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Release, 99-06-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 1999

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, αναχωρώντας σήμερα, στις 13.00, για την Κολωνία, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε., προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Στη Σύνοδο Κορυφής της Κολονίας, που συνέρχεται αύριο, το πρώτο και κυρίαρχο, βεβαίως, θέμα θα είναι αυτό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους η Ε. Ε. θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Η δική μας θέση, η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή: Πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διεργασίες για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Οπως ξέρουμε, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, η πρωτοβουλία των "8", η πρωτοβουλία του Προέδρου της Φιλανδίας κ. Αχτισάαρι που υποστηρίζεται από την Ε. Ε. Εμείς, στο Συμβούλιο Κορυφής, θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια θα επιμείνουμε να καταλήξουμε το ταχύτερο και θα εργαστούμε βέβαια, ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια, ώστε να παραμεριστούν τα όποια εμπόδια και οι όποιες δυσκολίες.

Ελπίζω ότι τα μηνύματα θα είναι θετικά και επιτέλους αυτή η ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων να μπει σε μία σειρά, σε μία πορεία ειρήνευσης.

Βεβαίως, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα: η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η εφαρμογή αυτής της απόφασης. Αλλά, θα πρέπει, τις επόμενες ημέρες, με τη συμβολή της Ε. Ε., να γίνει η αρχή. Η αρχή της ειρήνης.

Το δεύτερο θέμα, το οποίο θα απασχολήσει το Συμβούλιο Κορυφής και είναι -πιστεύω- σημαντικό για την Ευρώπη αλλά και για μας, είναι το θέμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Απασχόλησης. Υπάρχει σε κάθε χώρα, αυτή τη στιγμή, ένα Σύμφωνο, ένα σχέδιο για την Απασχόληση, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο όλων αυτών των επιμέρους ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενα πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει το συντονισμό των πολιτικών και την προώθηση της μάχης κατά της ανεργίας.

Θα εξετάσουμε ποιά μέτρα προχώρησαν, τι απέδωσαν, τι πρέπει ακόμα να γίνει. Και τι πρέπει να γίνει με συνεργασία των κοινωνικών εταίρων. Εάν συμφωνήσουμε -και πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε- θα έχουμε θέσει ακόμα ένα λιθάρι, θα έχουμε κάνει ένα βήμα για να υπάρξει μία άλλη ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της Απασχόλησης.

Το τρίτο θέμα, είναι η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ), ιδίως το θέμα της άμυνας. Εχει γίνει τελευταία μία αλλαγή στην Ε. Ε. και η Βρετανία αποδέχεται να έχει η Ε. Ε. δικές της δυνάμεις, να έχει ένα ξεχωριστό δυναμικό σε σχέση με την άμυνα. Και θα πρέπει να συζητήσουμε τη μετατροπή της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, την ένταξή της στην Ε. Ε., το πώς απλά η Ε. Ε. θα έχει τη δυνατότητα, όταν πιστεύει ότι πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιστικές, ειρηνευτικές, οι οποίες χρειάζονται τη στήριξη δυνάμεων, να μπορεί να κινητοποιεί αυτές τις δυνάμεις.

Αυτή η συζήτηση, είναι μια συζήτηση την οποία επεδίωκε εδώ και καιρό η Ελλάδα, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία εξωτερική πολιτική της Ε. Ε. και μία αμυντική πολιτική της Ε. Ε. Η Ε. Ε. πρέπει να είναι ένας πόλος διακριτός, διαφορετικός από τις άλλες δυνάμεις και να έχει δική της πολιτική, δική της κατεύθυνση.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία πορεία. Δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το οποίο εμείς επιδιώκουμε. Θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη. Αυτή τη διαφορετική Ευρώπη τη στήνουμε σιγά-σιγά. Και θα τη στήσουμε με την παρουσία μας και τις θέσεις μας στη Σύνοδο Κορυφής της Κολονίας.

Σας ευχαριστώ".


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 June 1999 - 14:19:27 UTC