Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας συμμετέχει στην αποστολή, που, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, μεταβαίνει στην Κολονία για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε. Ετσι είμαι εγώ μαζί σας, σήμερα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σήμερα, ο ελληνικός Τύπος μιλά για μια σειρά επικοινωνιών του κ. Παπανδρέου με την κ. Ολμπράιτ και ότι υπήρξε μία τελική συνεννόηση με τον κ. Μιλουτίνοβιτς, χθες το βράδυ, όπου του είπε ο κ. Μιλουτίνοβιτς ότι είναι πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Τι ακριβώς συμβαίνει, τι έγινε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η κ. Ολμπράιτ επικοινώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου...

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πότε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ:... την Κυριακή, το βράδυ -αν δεν κάνω λάθος- και του μετέφερε το αίτημα να επικοινωνήσει εκείνος με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Η επαφή αυτή ήταν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας ειρηνικής διεξόδου στο πρόβλημα. Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε. Η εκτίμηση που υπάρχει, όπως γνωρίζετε, δεδομένης και της επικείμενης μετάβασης αντιπροσωπείας της Ε. Ε. στο Βελιγράδι, είναι ότι διαγράφεται μία θετική κατεύθυνση, διαφαίνονται θετικές προϋποθέσεις για την εξεύρεση μιας λύσης. Αυτή είναι και η εικόνα που απεκόμισε και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η κ. Ολμπράιτ πήρε στο τηλέφωνο τον κ. Παπανδρέου;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η κ. Ολμπράιτ ζήτησε από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών να επικοινωνήσει με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε επικοινώνησε με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν με ρωτάτε ποια ώρα ακριβώς, δεν είμαι σε θέση να σας πω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επικοινώνησε την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε ανταπόκριση από τη γιουγκοσλαβική ηγεσία; Εχετε κάτι συγκεκριμένο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό που έχουμε -και το οποίο έχει ανακοινωθεί, όπως γνωρίζετε- είναι ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία θεωρεί ότι μπορούμε να είμαστε κοντά σε μία λύση στη βάση των προϋποθέσεων και των όρων που είχε θέσει η πλατφόρμα του G-8. Αλλωστε, γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπάρχει μία νότα αισιοδοξίας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με το Μιλουτίνοβιτς ή με το Γιοβάνοβιτς;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και με τον κ. Μιλουτίνοβιτς και με τον κ. Γιοβάνοβιτς.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι η αίσθηση που εισέπραξε ο κ. Παπανδρέου από τις συνομιλίες του με τον κ. Μιλουτίνοβιτς ήταν ότι μπορεί να είμαστε κοντά, όπως του είπαν ή όπως άφησαν να εννοηθεί οι Γιουγκοσλάβοι, σε λύση, με βάση το πλαίσιο της G-8. Ομως, η Ολμπράιτ επανέρχεται και λέει, αφήστε τα G-8, οι 5 όροι του ΝΑΤΟ είναι το "ζουμί" της ιστορίας. Πώς το εκτιμάτε εσείς αυτό; Μπορεί να μπλοκάρουν τις διαδικασίες ή είναι αποφασισμένοι, απ' ότι γνωρίζετε, οι Ευρωπαίοι, αυτή τη φορά, να πάνε κόντρα στους Αμερικανούς;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γνωρίζετε ότι οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχει ο Φιλανδός πρόεδρος κ. Αχτισάαρι, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου κ. Τσερνομίρντιν και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τάλμποτ, εδράζονται στο πλαίσιο του G-8. Υπάρχουν πολλές επαφές με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Εχει κάνει, άλλωστε, όπως ξέρετε, σχετικές δηλώσεις ο Φιλανδός πρόεδρος. Και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας συνεννόησης, εντάσσεται και η συμμετοχή του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, κάτι που -νομίζω- είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί καταδεικνύει και τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας για την εξεύρεση μίας λύσης στην περιοχή. Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα, επικείμενης και της επίσκεψης στο Βελιγράδι των απεσταλμένων της Ε. Ε., είναι ότι διαφαίνεται πως μπορεί να υπάρξει μια θετική διέξοδος από την κρίση. Δεν έχει κριθεί τίποτα. Διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει θετικό. Αλλά, ας αναμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει η πληροφορία σήμερα ότι ο κ. Παπανδρέου, πιθανότατα, να μεταβεί και στη Γιουγκοσλαβία να συναντήσει τον Μιλόσεβιτς;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένο κάτι τέτοιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε, η κ. Ολμπράιτ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να παίξει έναν ενδιάμεσο ρόλο, απ' ότι καταλαβαίνω, μεταφέροντας ένα μήνυμα των ΗΠΑ στη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Στη βάση τίνος πράγματος; Στη βάση ποιάς συμφωνίας, ποιού πλαισίου, του G-8, του ΝΑΤΟ; Τι προτείνει, δια μέσου της Ελλάδας, στη Γιουγκοσλαβία, η κ. Ολμπράιτ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε ότι το βασικό πλαίσιο των συζητήσεων διεξάγεται πάνω στην πλατφόρμα του G-8.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η κ. Ολμπράιτ, όμως, δημοσίως, ακόμη και σήμερα επιμένει στην πλατφόρμα του ΝΑΤΟ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η πλατφόρμα του G-8 ξεκίνησε από την πλατφόρμα του ΝΑΤΟ. Δεν είναι κάτι που "έπεσε από τον ουρανό". Ηταν η συνέχεια μιας διαδικασίας που είχε ήδη ξεκινήσει. Θα έλεγα ότι δεν είναι σκόπιμο να μπούμε, αυτή τη στιγμή, σε λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι οποίες αφορούν πολύ λεπτούς χειρισμούς, μιας πολύ δύσκολης υπόθεσης. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην υπόθεση αυτή και κάνει ότι περνάει από το χέρι της και ότι είναι δυνατό να κάνει για να συμβάλει στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρέπει να διασαφηνιστεί τουλάχιστον η δική μας ανάμειξη, για να έχουμε ξεκάθαρα στο μυαλό μας ότι έχει γίνει. Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την κ. Ολμπράιτ. Του είπε, "πάρε τηλέφωνο το Βελιγράδι για να μάθουμε τι ακριβώς λένε οι Γιουγκοσλάβοι" ή του είπε, "πάρε τηλέφωνο το Βελιγράδι και πες τους αυτό"; Για να καταλάβουμε τι ρόλο παίξαμε εμείς.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Μιχαήλ, ας μου επιτρέψετε να πω ότι οι συζητήσεις αυτές δεν διεξάγονται σε ένα τέτοιο τόνο...

ΜΙΧΑΗΛ: Σας το είπα πολύ απλά για να καταλάβουμε...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα πρότεινα να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συζήτηση. Σημασία έχει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών -και δι' αυτού η χώρα μας- διαδραμάτισε και διαδραματίζει ένα ρόλο, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης. Και αυτό που ενδιαφέρει σήμερα και τη χώρα μας και την περιοχή, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο είναι να εξευρεθεί σύντομα μια ειρηνική διέξοδος από την κρίση. Αυτό είναι που έχει σημασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά η κ. Ολμπράιτ τον πήρε τηλέφωνο. Τι του ζήτησε; Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι του ζήτησε; Τον πήρε τηλέφωνο και του είπε κάτι. Τι του είπε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γνωρίζετε ότι όλη η προσπάθεια αυτή τη στιγμή -και εδώ και αρκετό καιρό- είναι προσπάθεια για να εξευρεθεί μια λύση. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής γίνονται διάφορες συνεννοήσεις, συζητήσεις, διαβουλεύσεις. Η συζήτηση, λοιπόν, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, δια του Υπουργού Εξωτερικών, είναι ακριβώς για να εξευρεθεί αυτή η λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Γενικέ, αλλά κάτι του ζήτησε...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησα ήδη...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε. Εκτός και αν δεν έχει πει ο κ. Παπανδρέου τι του ζήτησε. Αν δεν το κοινοποιεί...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου το κοινοποιεί, εκεί που πρέπει να το κοινοποιήσει και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα, τα οποία -επειδή οι ενέργειες, οι προσπάθειες, οι συζητήσεις γίνονται για να εξευρεθεί λύση- δεν προσφέρονται για δημόσιες σχέσεις, ούτε για την ικανοποίηση του φιλοθεάμονος κοινού. Εμείς προσπαθούμε να συμβάλουμε στη λύση. Λοιπόν, όποιες συζητήσεις γίνονται, γίνονται για να μπορέσει η Ελλάδα να συνεισφέρει στην εξεύρεση μιας λύσης, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τώρα, αν είναι δυνατόν. Αυτό το νόημα είχε και η επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με την κ. Ολμπράιτ και με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σας ρώτησα προηγουμένως, αν πρόκειται να μεταβεί στη Γιουγκοσλαβία και μου είπατε ότι δεν είναι προγραμματισμένο. Είναι δυνατό να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία από τηλεφώνου;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου δεν ανέπτυξε μια αυτόνομη ελληνική πρωτοβουλία. Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναζήτησης λύσης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό θα γίνει τηλεφωνικά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε ότι μεταβαίνει ο Φιλανδός Πρόεδρος, σήμερα, στη Γιουγκοσλαβία. Η Ελλάδα έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες και αν χρειαστεί θα πάρει κι άλλες. Αλλά, εμείς θέλουμε οι πρωτοβουλίες μας να πιάνουν τόπο, να βοηθούν. Και αυτό κάνουμε. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση πώς εκτιμά ότι μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών οι εξελίξεις στο γιουγκοσλαβικότις τελευταίες ημέρες και το γεγονός ότι οι 15 ηγέτες στην Κολονία θα πρέπει ή όχι να καταλήξουν σε κάποια κοινή θέση για το τι μέλλει γενέσθαι;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν μπορώ να γίνω μάντης και ούτε μπορώ να ξέρω ποιές θα είναι οι εξελίξεις που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ομως, η υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι ένα θέμα το οποίο σχετίζεται ή πρέπει να το συσχετίζουμε, εμείς, με πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος. Είναι μία κρίση στην περιοχή, η οποία πρέπει, για πολλούς λόγους, να τελειώσει γρήγορα. Αυτό είναι ανεξάρτητο από το όποιο αποτέλεσμα, καλό ή άσχημο, για οποιοδήποτε κόμμα, στις Ευρωεκλογές. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει να εξευρεθεί λύση. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το όποιο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Σημίτης, στη χθεσινή συνέντευξή του, εκτίμησε ότι υπάρχουν παγίδες και ότι θα υπάρξει εκμετάλλευση της δίκης Οτσαλάν από την Αγκυρα. Το ζήτημα είναι ότι ο ελληνικός Τύπος είναι διχασμένος. Από τη μια μεριά παρουσιάζει τον Οτσαλάν "ψοφοδεή και παράκλητο για τη ζωούλα του" και από την άλλη πλευρά, ορισμένοι λένε ότι "τα κελαηδάει με τη συνδρομή ψυχολογικών και ιατρικών βασανιστηρίων". Ποια είναι η εκτίμησή σας;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς δεν θα μπούμε σε τέτοιου είδους αναλύσεις και αναζητήσεις. Εχουμε δηλώσει, εδώ και πολύ καιρό, ότι στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, ο κατηγορούμενος -κάθε κατηγορούμενος- δικαιούται να δικάζεται δίκαια και ελεύθερα. Αυτή είναι μια θέση αρχής που ισχύει, βεβαίως, και για την Τουρκία. Από κει και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει, πολλές φορές, δηλώσει ότι τα θέματα που σχετίζονται με τη δίκη του κ. Οτσαλάν, δεν θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής ζωής.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οτι λέει ο Οτσαλάν αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη. Ετσι υπάρχει μία θέση, μία άποψη, δημιουργείται ένα κλίμα και θα ήθελα να μάθω, αν θα πάρετε τελικά θέση σε όσα είπε και σε όσα θα "αποκαλύψει" στη συνέχεια. Και εάν, τελικά θα πρέπει οι κουρδικές οργανώσεις -γιατί δεν το βλέπουμε αυτό- να πάρουν μια θέση στα όσα λέει. Οι κουρδικές οργανώσεις δεν παίρνουν καμία θέση...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το τι θα κάνουν οι κουρδικές οργανώσεις είναι θέμα δικό τους. Δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση. Σε ότι αφορά το θέμα γενικά, γνωρίζετε ότι η χώρα μας έχει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, τοποθετηθεί με πλήρη διαύγεια. Εχει μιλήσει για την καταδίκη, από την Ελλάδα, οποιασδήποτε τρομοκρατικής ενέργειας, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Εχει δηλώσει σαφώς ότι είναι υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των Κούρδων, στο πλαίσιο της Τουρκίας. Εχει δηλώσει, επίσης -και είναι μια θέση αρχής αυτή- ότι δεν είναι υπέρ της αλλαγής των συνόρων, καμιάς χώρας. Θέλει ότι συμβαίνει, να συμβαίνει στο πλαίσιο της σημερινής κυριαρχίας των κρατών. Εχει δηλώσει, επίσης, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι κάνει βήματα για να υπάρξει ως κράτος δικαίου. Αυτή είναι δική μας θέση αρχής. Την έχουμε διατυπώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και σ' αυτή παραμένουμε. Επαναλαμβάνω ότι σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τη δίκη του κ. Οτσαλάν, δεν έχουμε κανένα λόγο να αναμειχθούμε και πολύ περισσότερο να τα μετατρέψουμε σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την εσωτερική της πολιτική ζωή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Οτσαλάν κατηγορεί ευθέως την Ελλάδα για το θέμα της τρομοκρατίας. Είναι δυνατόν να μην πάρει θέση η Ελλάδα σ' αυτό το ζήτημα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ' αρχήν δεν θα κάνουμε διάλογο με τον κ. Οτσαλάν. Πολύ περισσότερο δεν θα κάνουμε διάλογο με τον κ. Οτσαλάν από ένα γυάλινο κλουβί. Και ακόμη περισσότερο δεν θα κάνουμε διάλογο για τα όσα ακούγονται σε μια δίκη η οποία δεν πληροί τους όρους που πρέπει να τηρεί ένα κράτος δικαίου. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η χώρα μας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει μιλήσει για όλα αυτά τα θέματα. Και έχει δώσει πολύ ξεκάθαρες απαντήσεις. Αλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, χθες σε συνέντευξή του στην τηλεόραση, ήταν σαφής και κατηγορηματικός. Δεν έχουμε λόγο να επανέλθουμε στο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει επιστολή του κ. Τζεμ που ζητά να υπογράψουμε συμφωνία με την Τουρκία για την τρομοκρατία;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει επιστολή του κ. Τζεμ η οποία αναφέρεται σε πάρα πολλά θέματα. Ενα απ' αυτά είναι και αυτό στο οποίο αναφέρεστε. Δεν αφορά ακριβώς την τρομοκρατία, αφορά την πιθανότητα συμφωνίας σ' ένα τρόπο γενικότερης αντιμετώπισης προβλημάτων που έχουν σχέση με την ασφάλεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα τι απαντά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως γνωρίζετε οι θέσεις μας, σε ότι αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί. Εμείς πιστεύουμε πως η Τουρκία πρέπει να βαδίσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά για να το κάνει θα πρέπει, πρώτα απ' όλα, να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να κατοχυρώσει τα δημοκρατικά δικαιώματα στο εσωτερικό της και να λειτουργήσει ως μια πολιτισμένη χώρα. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα, όταν έρθει ο καιρός, θα απαντηθούν.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι εννοείτε όταν λέτε "δεν απαντάμε προς στιγμήν";

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπα ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ το οποίο εν καιρώ θα απαντήσει στο πλαίσιο που σας ανέφερα πριν.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επανέρχεται επίσης με αυτή την επιστολή του ο κ. Τζεμ στην πρότασή του όσον αφορά τα πέντε σημεία που είχε θέσει, για κάποιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; Σ' αυτό τι απάντηση δίνετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επανέλαβα ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τη σχέση της με την Τουρκία είναι πάγιες και σταθερές. Εμείς πιστεύουμε πως χρειάζεται να έχουμε σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας, αλλά αυτό εξαρτάται από την Τουρκία η οποία πρέπει να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις προς τη χώρα μας. Και έχουμε υποδείξει και τρόπους, όπως είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για όποιες διεκδικήσεις που πιστεύει ότι έχει. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η Τουρκία είναι εκείνη η οποία πρέπει να κάνει τα βήματα που απαιτούνται για να επιβεβαιώσει ότι επιθυμεί μια καλή σχέση με την Ελλάδα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μεταδίδεται ότι η Γερμανική Προεδρία έχει βάλει στην ΑΤΖΕΝΤΑ της Συνόδου Κορυφής το θέμα της Τουρκίας για την επιδίωξή της να καταστεί υποψήφιο μέλος. Αν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση και πώς την σχολιάζετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τέτοια πληροφόρηση δεν έχουμε. Η απάντηση στο σχόλιο που ζητάτε είναι πάγιο για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, θα σταματήσει να έχει αξιώσεις και να αντιδικεί με τους γείτονές της και θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, βεβαίως, η Ελλάδα μπορεί να συζητήσει το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Αλλά δεν έχω την εντύπωση ότι αυτό θα γίνει στην Κολονία.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η ερώτηση ήταν αν έχει πληροφόρηση η Ελλάδα ότι η Γερμανία θα το θέσει στην ΑΤΖΕΝΤΑ των συνομιλιών.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπα ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση και ότι εάν τεθεί κάτι τέτοιο, βεβαίως οι ελληνικές θέσεις είναι οι πάγιες ελληνικές θέσεις, αυτές που σας είπα προηγουμένως.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Πριν από λίγες ημέρες είχαμε από το Διεθνές Δικαστήριο την πρόταση παραπομπής του Προέδρου Μιλόσεβιτς και στελεχών της κυβέρνήσης του και αναρωτιέμαι εάν θεωρεί ακόμα η κυβέρνηση ότι είναι αξιόπιστο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπό την έννοια ότι δεν έγινε καμία αναφορά ούτε για το ΝΑΤΟ, ούτε για όσα γίνονται αυτό το διάστημα στη Γιουγκοσλαβία.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα των διεθνών οργάνων, τότε θα πρέπει να συναποφασίσουμε ότι η διεθνής κοινωνία είναι κοινωνία χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες και χωρίς όρια. Εμείς είμαστε υπέρ του σεβασμού των κανόνων που υπάρχουν. Υπέρ του σεβασμού της δυνατότητας των χωρών που έχουν διαφορές να προσφεύγουν σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Και ένα τέτοιο είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλίμονο, αν το αμφισβητήσουμε αυτό. Αλλωστε, εμείς εγκαλούμε τις χώρες οι οποίες δεν έχουν αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπως είναι η Τουρκία και να τις καλούμε να την αναγνωρίσουν. Και μάλιστα το θέτουμε ως προϋπόθεση -και δεν είμαστε οι μόνοι, το θέτουν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί αυτό προβλέπεται και από την ίδια τη λειτουργία της Ε. Ε. - για να συνάψει περαιτέρω σχέσεις με την Ε. Ε. Αλίμονο, λοιπόν, αν εμείς αμφισβητήσουμε κάτι τέτοιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είναι και διαφορετικό δικαστήριο εκεί που πήγε'

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ασφαλώς, είναι διαφορετικό δικαστήριο. Σημασία έχει ότι τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Και αυτή είναι μια πάγια θέση αρχής της χώρας μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με την επιστολή του κ. Τζεμ προς τον Ελληνα ΥΠΕΞ, είπατε ότι δεν απαντήσατε και θα απαντηθεί εν καιρώ. Υποθέτω ότι υπονοείτε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ μελετά αυτή την επιστολή. Αυτό εννοείτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ασφαλώς.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτό εννοείτε.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ήταν καλό να μην την μελετήσει;

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Οχι. Ρωτώ, επειδή στην απάντησή σας αυτό ήταν σαν μια απόρριψη.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι. Είπα ότι μελετάται η επιστολή, κάθε επιστολή μελετάται. Αυτό που διευκρίνισα είναι ότι όλες αυτές οι κινήσεις από τη δική μας πλευρά αφενός είναι πάντα ενταγμένες σ' ένα πλαίσιο διεθνών σχέσεων με βάση τους διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς συνθήκες και τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και αφετέρου πρέπει να συνδυάζονται από την πλευρά της Τουρκίας με μια σειρά κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η γειτονική χώρα και τις οποίες έχουμε πολλές φορές αναφέρει. Είναι πάγιες θέσεις της Ελλάδας. Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν έχει οποιεσδήποτε αξιώσεις και προβλήματα με τη χώρα μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο κ. Οτσαλάν έχει κατηγορήσει την Ελλάδα ότι έχει προσφέρει βαρύ οπλισμό στο Ρ. Κ. Κ. Εχετε να πείτε κάτι γι' αυτό; Αυτό είναι κάπως καινούργιο, σχετικά με τα υπόλοιπα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας και από επίσημες και από ανεπίσημες τουρκικές πηγές. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλές φορές δηλώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με οποιεσδήποτε τρομοκρατικές πράξεις. Τις καταδικάζει από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Δεν είχε ποτέ και ούτε θα έχει στο μέλλον οποιαδήποτε ανάμειξη με τέτοιου είδους γεγονότα και περιστατικά. Αλλά, δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε τέτοια θέματα, γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρωί υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Ν. Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τελικά γιατί καταργείται αυτό το λεγόμενο debate;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εξ όσων γνωρίζω -παρά το γεγονός ότι αυτό, όπως ξέρετε, είναι θέμα που αφορά τα κόμματα και όχι την κυβέρνηση- η Ν. Δ. δεν συμφώνησε να διεξαχθεί συζήτηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους όρους που είχε διεξαχθεί η συζήτηση στις εκλογές του 1996, μεταξύ του κ. Σημίτη και του κ. Εβερτ. Είχε μια άλλου τύπου προσέγγιση, ήθελε μια άλλη συζήτηση, το πλαίσιο της οποίας δεν ήταν ιδιαιτέρως σαφές. Η δική μας γνώμη και η εκτίμηση ήταν εξ αρχής ότι για να είναι αποδοτική μια συζήτηση μεταξύ δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της χώρας, θα πρέπει να έχει κανόνες για να μπορεί εκεί ο καθένας με άνεση να εκφράσει τις απόψεις, τις θέσεις και το πρόγραμμά του το οποίο, ασφαλώς, επιθυμεί να ακούσει ο ελληνικός λαός. Είχαμε εξ αρχής δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε μια διαδικασία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να συνομιλήσουν ή θα οδηγήσει σε συζητήσεις με διαξιφισμούς και διακοπές, κάτι που δεν θα ωφελούσε ασφαλώς τον πολιτικό διάλογο στη χώρα. Είναι απορίας άξιο γιατί ο κ. Καραμανλής δεν αποδέχεται τους όρους με τους οποίους είχε συζητήσει ο κ. Εβερτ. Δηλαδή ο κ. Εβερτ το 1996 συζήτησε με τρόπο αντιδημοκρατικό με τον Πρωθυπουργό; Δεν είχε τη δυνατότητα να θέσει τις απόψεις του και να εκφράσει την πολιτική του;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Καραμανλής όταν ρωτήθηκε, χθες, γι' αυτό είπε γιατί να συμφωνήσουμε με την πρόταση του κ. Σημίτη και να μην συμφωνήσει ο κ. Σημίτης με την πρόταση τη δική μας και παράλληλα να συμμετέχουν και οι άλλοι αρχηγοί, διότι'

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να σας πω γιατί: Πρώτον, διότι η πρόταση με βάση την οποία έγινε και η συζήτηση το 1996, υποδεικνύει μια φόρμουλα συζήτησης που ακολουθείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Με τέτοιο τρόπο διεξάγονται οι συζητήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Δεύτερον, εμείς θέλουμε μια συζήτηση αναλυτική και διεξοδική, θέλουμε να παρουσιαστούν θέσεις και απόψεις. Και γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι οι συνάδελφοί σας που θα έπαιρναν μέρος στη συζήτηση που θα γινόταν, θα έθεταν ασφαλώς ερωτήσεις οι οποίες θα έδιναν τη δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς να απαντήσουν επί της ουσίας. Εμείς είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε μια συζήτηση η οποία θα έχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν "διάλογο" με διαξιφισμούς, διακοπές, ένα διάλογο που δεν θα ευνοούσε ψύχραιμη και αναλυτική παράθεση θέσεων, απόψεων και προγραμμάτων. Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο. Συνεχίζει να μιλά γενικώς, θεωρητικώς και συνθηματολογικώς. Εμείς δεν θέλουμε ένα τέτοιο "διάλογο".

Σε ότι αφορά τώρα το θέμα της συμμετοχής των άλλων πολιτικών αρχηγών, πιστεύουμε ότι, κατά παράδοση -και σε όλες τις δημοκρατικές χώρες έτσι γίνεται- συνομιλούν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων. Είναι προφανές ότι η συζήτηση με επτά ή οκτώ πολιτικούς αρχηγούς δεν μπορεί να είναι αναλυτική, ούτε μπορεί να είναι διεξοδική, ούτε μπορεί να φτάσει στο βάθος και την ουσία των μεγάλων προβλημάτων και τις απόψεις, τις προτάσεις που έχει το κάθε κόμμα, πάνω σ' αυτά. Και άλλωστε σε τίποτα δεν εμποδίζεται ο κ. Καραμανλής να συζητήσει με τους άλλους αρχηγούς όποτε το επιθυμεί. Γιατί δεν τους καλεί σε διάλογο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, ο κ. Καραμανλής σε μια απάντησή του είπε ότι ο ίδιος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, ότι η συζήτηση μεταξύ τους ούτε θα παρεκτραπεί, ούτε θα υπάρχουν διακοπές, όπως αναφέρατε εσείς, ότι μπορεί να γίνει μια συζήτηση όπου θα ακουστούν θέσεις, απόψεις και προγράμματα. Να υποθέσω, από τη δική σας απάντηση, ότι ο κ. Σημίτης δεν έχει την ίδια εμπιστοσύνη στον κ. Καραμανλή.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είναι θέμα προσωπικής εμπιστοσύνης. Είναι θέμα κανόνων με βάση τους οποίους διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος, πολύ περισσότερο όταν ο διάλογος αυτός είναι ανάμεσα σε δύο κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας. Δεν είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται μεταξύ φίλων σε έναν ιδιωτικό χώρο. Μιλάμε για μια δημόσια συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να είναι αποδοτική, λοιπόν, αυτή η συζήτηση πρέπει να έχει κανόνες. Η δική μας θέση ήταν εξ αρχής -και παραμένει- ότι ο διάλογος αυτός δεν γίνεται για τα μάτια του κόσμου, ούτε γίνεται για να καλύψουμε απλώς το πλαίσιο μιας δημοκρατικής, προεκλογικής περιόδου. Γίνεται για ουσιαστικούς λόγους. Για να αντιπαρατεθούν απόψεις, θέσεις και προτάσεις. Η Ν. Δ. δεν έχει παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, στον ελληνικό λαό ούτε απόψεις, ούτε θέσεις, ούτε προτάσεις. Και αυτός είναι κατά τη γνώμη μας ο λόγος για τον οποίο ο κ. Καραμανλής αποφεύγει, με τεχνάσματα, το διάλογο. Γιατί περί τεχνασμάτων πρόκειται. Αμα έχεις θέσεις και απόψεις προσέρχεσαι στο διάλογο και λες τη γνώμη σου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή με το διάλογο δεν μπορείς να αναπτύξεις το πρόγραμμά σου και τις θέσεις σου;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Περί διαλόγου μιλάμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε "με διάλογο δεν μπορείς".

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με διάλογο, είπα. Αλλά είπα με οργανωμένο διάλογο, με κανόνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τους κανόνες τους δικούς σας μόνο.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με τους κανόνες που ισχύουν σε όλο τον κόσμο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί που ισχύουν σε όλο τον κόσμο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτοί που ίσχυσαν στην Ελλάδα και το 1996.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος αν η διαφορά με τη Ν. Δ. είναι μικρή να πάει σε πρόωρες εκλογές;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ μικρή η διαφορά;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, υπέρ της Ν. Δ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα είναι υπέρ της Ν. Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είναι;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα, δεν θα είναι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις ευρωεκλογές θα πάει σε πρόωρες εκλογές;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι. Εχουμε πει ότι εκλογές θα γίνουν το 2000. Το έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός. Και χθες το επανέλαβε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο μήνα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οποτε είναι προγραμματισμένες. Τον Οκτώβριο του 2000. Δεν έχουν αλλάξει τα συνταγματικά όρια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μπορούν να γίνουν το Μάρτιο, γι' αυτό ρωτάω.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς για τον Οκτώβριο έχουμε αποφασίσει. Εκεί είναι ο στόχος μας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αν μπορείτε να μας διευκρινίσετε αν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για ασφάλεια, για τρομοκρατία υπάρχει και αυτό το θέμα η ελληνική προϋπόθεση για δήλωση της Τουρκίας ότι θα προσφύγει στη Χάγη.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν μιλάμε, κατ' αρχήν, για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία. Μιλάμε για το πλαίσιο μιας επιστολής που απέστειλε ο κ. Τζεμ, η οποία -όπως σας είπα- εξετάζεται και συζητείται. Είμαστε πολύ μακριά από οποιεσδήποτε τέτοιου είδους συζητήσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα μέχρι να συζητηθεί κάτι τέτοιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα του τηλεοπτικού διαλόγου. Οριστικά και αμετάκλητα δεν θα γίνει.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Νομίζω ότι αυτό επέλεξε η Ν. Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγινε κάποιο διάβημα στην Αλβανία γι' αυτά που είπε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών για την Ελλάδα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Ρέππας απήντησε χθες για το πλαίσιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Μίλησε ο κ. Κρανιδιώτης με τους Αλβανούς επισήμους. Υπάρχει διαρκής επαφή. Η χώρα μας έχει εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της Αλβανίας και την έχει βοηθήσει επανειλημμένα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Επιδιώκουμε καλές, φιλικές σχέσεις με την Αλβανία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβημα έγινε για τις δηλώσεις του κ. Μίλο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησα και σ' αυτό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για τις δηλώσεις του κ. Μίλο ότι αν έχουμε μαζικές απελάσεις'

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησε ο κ. Ρέππας, χθες, απ' αυτό το βήμα. Το πλαίσιο των σχέσεών μας με την Αλβανία είναι και πρέπει να παραμείνει σταθερό. Και ξέρετε οι χώρες που εγγυώνται την ασφάλεια στην περιοχή -και τέτοια χώρα είναι η Ελλάδα- οι χώρες που είναι εκπρόσωποι της σταθερότητας και της ομαλότητας στην περιοχή δεν επιδιώκουν να βρουν τρόπους για να αντιδικήσουν. Επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ομαλότητα. Αυτό κάνει και η Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλετε να πείτε ότι το διάβημα είναι αντιδικία όταν ο άλλος σας βρίζει;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλη ερώτηση υπάρχει;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 June 1999 - 15:52:25 UTC