Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, ο κ. Ετσεβίτ έδωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο ΜΕGΑ. Μίλησε επί παντός επιστητού. Θα ήθελα να κάνω ένα σχολιασμό για όσα είπε και για το Κυπριακό και για το θέμα του Αιγαίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, εμείς έχουμε πει ότι επιθυμούμε την οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία. Οι σχέσεις για να είναι καλές πρέπει να θεμελιώνονται πάνω σε αρχές και κανόνες. Οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών και η τήρησή τους, όπως, επίσης, ο σεβασμός της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της κάθε χώρας αποτελούν απαράβατους κανόνες. Αυτή είναι η πρόταση που κάνει κατ` επανάληψη η Ελλάδα προς την Τουρκία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί. Οσον αφορά το σημείο που αναφέρεται στην τρομοκρατία, πρέπει να πω ότι αυτοί οι ισχυρισμοί της Αγκυρας είναι γνωστοί και συχνά επαναλαμβάνονται. Δεν έχουν καμία βάση. Εχει αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Οσες έρευνες έχουν προκληθεί, όσες επιθέσεις και αν έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν απαντηθεί με τον πλέον πειστικό και κατηγορηματικό τρόπο. Κάποια στιγμή, η Αγκυρα έφθασε στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα ότι στο Λαύριο έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το στρατόπεδο των προσφύγων στο Λαύριο -αν πρέπει να ονομαστεί έτσι- δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια μονάδα, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε προβεί τότε σε σχετικές δηλώσεις, για τη λειτουργία αυτής της μονάδας, διαψεύδοντας έτσι και πάλι τους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς είναι δύναμη άρνησης και μόνιμης εμπλοκής κάθε προσπάθειας για την επίλυσή του. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό. Η Διεθνής Κοινότητα, η οποία παρουσιάζει την τελευταία περίοδο ένα ζωηρό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του Κυπριακού θέματος, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει, ώστε επιτέλους το θέμα αυτό να βρει κάποια λύση μετά από τόσα πολλά χρόνια. Δεν μπορεί ο κ. Ντενκτάς και η Τουρκία να κρατούν μονίμως σε αιχμαλωσία ένα λαό και ένα κράτος.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Επειδή ο Ετσεβίτ άφησε χθες να εννοηθεί ότι και οι Αμερικανοί συμφωνούν με τις αιτιάσεις των Τούρκων για την τρομοκρατία, ο κ. Πάγκαλος ρωτήθηκε σχετικά και είπε ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από τους Αμερικανούς και ενδεχομένως να διαμαρτυρηθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Σκοπεύετε να κάνετε μια τέτοια ενέργεια προς την αμερικανική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα από πουθενά δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απευθύνει κατηγορίες για τη λειτουργία κέντρων εκπαίδευσης Κούρδων στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο ισχυρίζεται ο κ. Ετσεβίτ δεν στοιχειοθετείται. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασφαλώς θέτει το θέμα της τρομοκρατίας γενικότερα και ζητεί από όλες τις κυβερνήσεις και από την Ελλάδα να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Αυτό το θέμα της τρομοκρατίας είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει κατ` επανάληψη οι συζητήσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, που αποτελεί μάστιγα για όλο τον κόσμο, είναι κοινές, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αυτά που επιθυμούμε. Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως δεν έχουμε στον τομέα αυτό τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εμείς, όταν θέτουν αυτό το θέμα, δίνουμε τις δικές μας απαντήσεις με τις γνωστές θέσεις μας. Η Ελλάδα είναι σε υψηλό επίπεδο ασφάλειας, πολύ καλύτερο από πολλές χώρες της καλούμενης Δύσης.

Πρέπει να σας πω ότι την τελευταία περίοδο, πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, σε επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Μπερνς, για μια ακόμη φορά, του έθεσε αυτό το θέμα, ότι οι ΗΠΑ παρουσιάζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της τρομοκρατίας και συχνά δίνουν την εντύπωση ότι χρεώνουν την Ελλάδα με αναποτελεσματικότητα σε αυτό τον τομέα, πράγμα το οποίο δεν είναι απολύτως αληθές, σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Εγινε μια συγκεκριμένη συζήτηση, περίπου, πριν από 10 ημέρες, κατά την οποία επισημάνθηκε στον Αμερικανό πρέσβη, αφενός η σταθερή βούληση και η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, όπως κάνουν και οι άλλες χώρες και αφετέρου, το άδικο των κατηγοριών που πολλές φορές διατυπώνονται με έμμεσο τρόπο και δίνουν την εντύπωση ότι στην Ελλάδα οι προσπάθειες που γίνονται είναι αναποτελεσματικές, ενώ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μια διευκρινιστική ερώτηση. Φαντάζομαι ότι η πρωτοβουλία ήταν του κ. Μπερνς.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτοβουλία ήταν του κ. Κρανιδιώτη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Και η αφορμή ποια ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αφορμή ήταν όλες αυτές οι συζητήσεις που, κατά καιρούς, γίνονται για την από την πλευρά των ΗΠΑ αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας και τη συσχέτιση του φαινομένου αυτού, όπως και με άλλες χώρες, και με την Ελλάδα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Αφορμή δεν ήταν και οι δηλώσεις της κ. Ολμπράιτ στο Πέτερμπεργκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Μεταξύ των άλλων, η κ. Ολμπράιτ στις συζητήσεις που είχε με τον κ. Φίσερ και άλλους υπουργούς Εξωτερικών, εξέφρασε και μια ενόχληση, για το ότι δεν έχουν γίνει τα ανάλογα βήματα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Αυτό μπορεί να πει κανείς, αν θέλετε, ότι ήταν μια αφορμή, αλλά δεν ήταν η μοναδική.

ΣΑΒΒΑ: Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά η κυβέρνηση θα αφήσει τον ισχυρισμό του Ετσεβίτ έτσι. Οτι οι Αμερικάνοι συμφωνούν και εμείς...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, απάντησα ότι δεν προκύπτει από όσα είπε ο κ. Ετσεβίτ, ότι οι Αμερικανοί κατηγορούν την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, γιατί αυτό εμμέσως ισχυρίζεται ο κ. Ετσεβίτ. Δεν προκύπτει από πουθενά. ΟΙ Αμερικανοί εκφράζουν προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών, όχι για τη θέση να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και δεν πρέπει να τα συγχέουμε γιατί, βεβαίως, η διάκριση είναι λεπτή, αλλά υπάρχει. Είναι διακριτό το ένα από το άλλο. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη συζήτηση, πρέπει να σας πω ότι εμείς κατ` επανάληψη έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας. Το κάναμε και πρόσφατα, όπως σας είπα, με κατηγορηματικό τρόπο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Παρ` όλα αυτά η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει από τους Αμερικανούς να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του κ. Ετσεβίτ; Γιατί ο κ. Ετσεβίτ είναι Πρωθυπουργός μιας χώρας. Δεν είναι ένας τυχαίος που κάνει μια οποιαδήποτε δήλωση. Είναι Πρωθυπουργός μιας χώρας με την οποία έχουμε κάποιες συγκεκριμένες σχέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό που έχει σχέση με την τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της, είναι θέμα το οποίο, κατ` επανάληψη, συζητούν οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων. Θα το συζητήσουν και πάλι. Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις πάγιες και γνωστές θέσεις της με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο κάθε φορά. Το έκανε ήδη λίγες ημέρες πριν. Θα το κάνει και πάλι στην πρώτη ευκαιρία.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ο κ. Ετσεβίτ ζήτησε χθες από την Ελλάδα να επιτρέψει στην Τουρκία να ερευνήσει στην Ελλάδα αν υπάρχουν στρατόπεδα στα οποία εκπαιδεύονται Κούρδοι τρομοκράτες. Θα το επιτρέψει αυτό η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, αυτό αντιλαμβάνεστε πως αποτελεί αστεϊσμό μάλλον, παρά σοβαρό αίτημα εκ μέρους της Τουρκίας. Ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για θέματα ομαλής λειτουργίας στο εσωτερικό μιας χώρας είναι ο κ. Ετσεβίτ. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Ας αντιμετωπίσει η Τουρκία τα προβλήματα στο εσωτερικό της, ώστε από εκεί και πέρα να έχει την ικανότητα, το ενδιαφέρον και τη φιλοδοξία να εξάγει τεχνογνωσία και εμπειρία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν και άλλες χώρες τα δικά τους προβλήματα. Αυτά είναι αστεία. Μόνο έτσι μπορώ να τα χαρακτηρίσω. Γιατί όσες φορές διατυπώθηκαν τέτοιοι ισχυρισμοί, διαψεύστηκαν από τα πράγματα. Πάντοτε, είχαμε με κατηγορηματικό τρόπο και με συγκεκριμένα στοιχεία απόρριψη αυτών των ισχυρισμών.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Από τις δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ, πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει από την Ελλάδα κάποια κίνηση καλής θελήσεως, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Αναμένεται ανταπόκριση σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επανάληψη των γνωστών κανόνων και προϋποθέσεων που ισχύουν για καλές σχέσεις οποιασδήποτε χώρας με γειτονικές της χώρες.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Και κάτι ακόμα για την τρομοκρατία. Σήμερα διάβασα στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ότι το ΝΑΤΟ μέσω του διαδικτύου χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως το πιο ανασφαλές κομμάτι της Ευρώπης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιος το λέει αυτό;

ΜΟΥΡΤΗΣ: Είναι δημοσίευμα της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ", μέσω του διαδικτύου..

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είπατε η Συμμαχία, το ΝΑΤΟ. Ποια υπηρεσία του ΝΑΤΟ μπορείτε να μου πείτε; Μην αναφέρεστε σε σελίδες του διαδικτύου, τις οποίες δημιουργούν είτε τουριστικά γραφεία, είτε ομάδες παραγόντων που έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Παρουσιάζουν μια κατάσταση για μια άλλη χώρα με τον τρόπο που επιθυμούν. Δεν υπάρχει κάποια δημοσίευση, κάποια θέση, κάποια ανακοίνωση κάποιας αρμόδιας υπηρεσίας, πολύ περισσότερο της Συμμαχίας. Απορώ πως το λέτε αυτό.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Οπως λέει το δημοσίευμα, αναφέρεται "με εμπιστευτικό μήνυμα, μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου "GALILEO", που συνδέει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των αεροπορικών εταιρειών και παραπέμπει σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας "deseretnews. com" που έχει την έδρα της στη Γιούτα των ΗΠΑ".

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, τί σημαίνει αυτό; Χαίρομαι που το διαβάζετε. Κάποιοι έστειλαν ένα "εμπιστευτικό" μήνυμα, μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου (καταλαβαίνετε πόσο εμπιστευτικό είναι) και αυτό το ηλεκτρονικό δημοσίευμα παραπέμπει στην ανακοίνωση ή τη θέση κάποιου ιδιωτικού οργανισμού ενημέρωσης. Λοιπόν; Είναι αυτό θέση της Συμμαχίας; Αυτό καταλάβατε;

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ανεξάρτητα της επιθυμίας, όπως την εκφράσατε, για οικοδόμηση καλών σχέσεων, μετά και τη συνέντευξη του κ. Ετζεβίτ, στην οποία θέτει ως προϋπόθεση το θέμα του ΡΚΚ για καλυτέρευση των σχέσεων, μπορείτε να μας πείτε για την ελληνική κυβέρνηση, ποιά είναι η άποψη για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, σήμερα; Διότι, κατά καιρούς, από το υπουργείο Εξωτερικών διοχετεύονται πληροφορίες περί καλού κλίματος, καλών σχέσεων κ. λπ. Μπορείτε να μας πείτε ποιά είναι η κυβερνητική άποψη για το παρόν των ελληνο-τουρκικών σχέσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, κατ` επανάληψη, έχουμε συζητήσει για το θέμα αυτό. Γνωρίζετε ότι προσφάτως ασχολήθηκε με το θέμα και η Ε. Ε. Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της. Είναι ένα θέμα που θέτουν αρκετές χώρες της Ε. Ε. Αποτελεί στοιχείο της πολιτικής της Ε. Ε., όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία θα πρέπει, στις σχέσεις της με την Ελλάδα, να σεβαστεί ορισμένους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες και δεν το κάνει μέχρι τώρα. Αυτό είναι που προσδιορίζει και την ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε. Ε. Αυτό το πλαίσιο είναι και το πλαίσιο το οποίο καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Δεν έχουμε διαφορετική πολιτική. Εχουμε αυτή την πολιτική η οποία -επαναλαμβάνω- είναι μία πολιτική αρχών. Εφόσον δεν ακολουθείται από την πλευρά της Τουρκίας μία πολιτική αρχών, πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Και μπορεί να πει κανείς ότι αυτή την ώρα δεν είμαστε σε κρίση, όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, αλλά χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, προκειμένου να είναι αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια, ανήκει στην Τουρκία, ώστε οι σχέσεις μας να γίνουν καλύτερες.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει διατυπωθεί, έχει σταλεί η απάντηση του κ. Παπανδρέου στην επιστολή του κ. Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, εξ όσων γνωρίζω.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να μας πείτε αν γνωρίζετε τίποτα περισσότερο για το θέμα της επιστολής. Πότε προβλέπεται, αν προβλέπεται, σε ποια φάση βρισκόμαστε στη σύνταξη της επιστολής;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζει ο υπουργός Εξωτερικών. Γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί έχετε ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών, πώς εξελίσσεται το θέμα αυτό. Οι διπλωματικοί συντάκτες, νομίζω, γνωρίζουν πάρα πολλά.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτά τα δήθεν στοιχεία, για στρατόπεδα εκπαίδευσης, που περιγράφει ο κ. Ετζεβίτ τα έχει μελετήσει η ελληνική κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά η Τουρκία τα έχει αναδείξει διεθνώς. Δεν είναι θέμα κοινοποίησης "στοιχείων" στην ελληνική πλευρά. Η Τουρκία δεν έχει χάσει ευκαιρία, προκειμένου να παρουσιάσει την Ελλάδα ως μία χώρα που αποτελεί και φωλιά τέτοιων δραστηριοτήτων. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Εχει διαψευσθεί, μετά από πολύ συγκεκριμένες αποδείξεις, οι οποίες έχουν προσφερθεί. Και έχουν προσφερθεί διεθνώς αυτές οι αποδείξεις από την ελληνική πλευρά.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάποια επίσημη συνεργασία για την ασφάλεια των Ελλήνων στη νότια Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με την αλβανική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους εκπροσώπους της ομογένειας, τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία για τα θέματα που τους απασχολούν, μετά την κρίση που δημιουργήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο. Πιστεύουμε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί τέτοια προβλήματα, ώστε να θεωρείται πως υπάρχουν και κίνδυνοι για την ομογένεια στη νότιο Αλβανία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Στην απάντηση που δώσατε στο συνάδελφο, κ. Μπερμπεράκη, καταλαβαίνω ότι γι` αυτό το καλό κλίμα είναι προϋπόθεση ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι καλές σχέσεις Τουρκίας-Ε. Ε. Καλά το κατάλαβα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα για σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Και είπα ότι το πλαίσιο είναι το ίδιο. Είναι οι αρχές, οι κανόνες, οι προϋποθέσεις που ισχύουν για να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους οποιεσδήποτε χώρες. Το ίδιο ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αρα, λοιπόν, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήσασταν στην αρχή κ. Σουρμελή, λυπούμαι. Μίλησα για τα σύνορα, μίλησα για την τήρηση των διεθνών συνθηκών, για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, μίλησα για όλα αυτά, τα οποία, κατ` επανάληψη, έχουμε πει.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η ερώτηση του συναδέλφου έλεγε, σαφώς, για το τώρα. Σ` αυτό το παρόν απαντήσατε κι εσείς για τις σχέσεις Ε. Ε. -Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Είπα ότι κατά τον ίδιο τρόπο, καθορίζονται και οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και οι σχέσεις Ε. Ε. -Τουρκίας. Δεν μίλησα μόνο για σχέση Ε. Ε. -Τουρκίας. Αμέσως μετά είπα ότι και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας καθορίζονται από το ίδιο πλαίσιο. Και επαναλαμβάνω, ότι στην αρχή τουλάχιστον, είπα για όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θεωρούμε απαραίτητα, όταν αυτά ικανοποιηθούν και μόνο τότε, μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις, σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας. Το ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα στοιχεία αυτά αποτελεί ευθύνη της Τουρκίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σχολιάζοντας, χθες, ο κ. Πάγκαλος τη συνέντευξη Ετζεβίτ, προέβλεψε επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Η κυβέρνηση συμφωνεί μ` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκτιμήσεις μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε με βάση κάποια στοιχεία που έχει υπόψη του. Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι πρόσφατα αναδείχθηκε η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία. Το ότι εθνικιστικοί κύκλοι της Τουρκίας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της γειτονικής χώρας, αυτό μπορεί να πει κανείς ότι ίσως αποτελέσει ένα στοιχείο, το οποίο θα δημιουργήσει περαιτέρω τριβές στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Αλλά, δεν πρέπει να είμαστε μάντεις κακών. Εμείς πρέπει με συνετό και αποφασιστικό τρόπο να προτείνουμε την πολιτική μας για τη βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Μένει στην άλλη πλευρά να αξιοποιήσει αυτή την πρόταση, όπως κάνουν όλες οι χώρες, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Ε. Ε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ζητήσει η Αλβανία από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές κάποια συνδρομή για τις απαγωγές; Εχει ζητήσει να πάει κάποιο κλιμάκιο επάνω;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν επιληφθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ασχολούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Απάντησα, χθες, γι` αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση για το θέμα του ανασχηματισμού ή της αλλαγής του εκλογικού νόμου; Αφήνετε κάποιο "παράθυρο" ανοιχτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε χαραμάδα. Είπα και ελάλησα και αμαρτία ουκ έχω για όσα συζητούνται ή δημοσιεύονται. Ημουν πολύ σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα πάει τριήμερο στους Αγίους Θεοδώρους, όπως γράφουν, σήμερα, οι εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ένα πρόγραμμα εργασίας, έχει διάφορες συναντήσεις, έχει επικοινωνίες και βεβαίως, συνηθίζει να εργάζεται και στο σπίτι. Εκεί, μελετά φακέλους και προετοιμάζεται για το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου, όπως ο καθένας τις ημέρες της αργίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την Παρασκευή, γιατί δεν έχει Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ χαίρομαι που σας εκπλήσσει αυτό, γιατί αυτό δείχνει ότι σας έγινε βίωμα το ότι, μ` αυτή την κυβέρνηση, κάθε Παρασκευή, συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, ότι όλοι έχετε αποδεχθεί, πλέον, ότι κάθε Παρασκευή συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα. Αυτή την Παρασκευή, λοιπόν, δεν θα συνεδριάσουν τα κυβερνητικά όργανα. Εχουμε κι εμείς το δικαίωμα να σχεδιάσουμε την πολιτική μας ή τις δραστηριότητες της κυβέρνησης, με βάση τις προτεραιότητες που θεωρούμε εμείς ότι είναι αναγκαίες. Γι` αυτό, ακριβώς, για κανέναν άλλο λόγο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως η "χαραμάδα", που είπατε προηγουμένως, είναι πόρτα ολόκληρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν αμφιβάλλω ότι εσείς και τη χαραμάδα μπορεί να τη δείτε πόρτα, όπως την πόρτα μπορεί να τη δείτε χαραμάδα. Τίποτα δεν αποκλείεται. Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση επανεξετάζει την ιεράρχηση των νομοθετικών της πρωτοβουλιών για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ισχύει, δηλαδή, το νομοθετικό πρόγραμμα το οποίο γνωρίζουμε ή υπάρχει κάποια αλλαγή στη σειρά και στην αξιολόγηση κάποιου νομοσχεδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το σχέδιο το οποίο γνωρίζετε εσείς. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ετσι θα γίνει. Δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή ως προς αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Να ρωτήσω το εξής: Πρόκειται να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, στη συνέχεια, ένα μέρος του ασφαλιστικού. Επίσης, είχαμε και άλλα νομοσχέδια τα οποία είχαν προγραμματιστεί. Ισχύει αυτός ο προγραμματισμός ή αλλάζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε γενικές γραμμές, ισχύει αυτός ο προγραμματισμός. Δεν έχει συμβεί κάτι έκτακτο το οποίο θα μας ανατρέψει αυτό τον πολιτικό σχεδιασμό που έχουμε κάνει.

ΟΡΚΙΝ: Υπάρχουν φόβοι ότι το UCΚ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόσσοβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες οι δυνάμεις, που στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, πιστεύω ότι, μεταξύ των άλλων, λαμβάνουν μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όποιος κίνδυνος μπορεί να προέλθει από τη δράση του UCΚ. Εμείς, όπως και οι άλλες χώρες της Ε. Ε., πιστεύουμε ότι για να υπάρξει πρόοδος και να εξομαλυνθεί απολύτως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, θα πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, αμέσως, να αφοπλιστούν οι άνδρες του UCΚ. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καθ ολοκληρία. Θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα νομοσχέδια που είπατε ότι θα κατατεθούν, είναι και αυτό που καταργεί το νόμο για τις προσλήψεις, το λεγόμενο νόμο Πεπονή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σ` αυτό. Ημουν σαφής όταν το συζητήσαμε το θέμα. Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλα λέει η κ. Παπανδρέου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει πει τίποτα διαφορετικό η κ. Παπανδρέου. Εχουμε πει, ακριβώς, τα ίδια πράγματα. Αυτά τα απάντησα εδώ, κατ` επανάληψη, επί δυο-τρεις ημέρες, όταν το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, 15-20 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Το γνωρίζετε καλά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 June 1999 - 17:07:56 UTC