Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις Φόλεϊ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Φόλεϊ θα πρέπει να μελετηθούν σωστά. Η Ελλάδα έχει λάβει σαφή θέση απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Η βούλησή μας, να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτής της διεθνούς μάστιγας, είναι σταθερή και αμετάκλητη. Η Ελλάδα δεν δέχεται υπονοούμενα ή αμφισβητήσεις για την προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Στο παρελθόν, κατά καιρούς, έχουν εκτοξευθεί εναντίον της χώρας μας τέτοιες κατηγορίες, οι οποίες έχουν καταπέσει γιατί αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αντίκρισμα αλήθειας. Ηταν παντελώς ψευδείς αυτές οι κατηγορίες και σκοπίμως είχαν στραφεί κάποιοι κύκλοι εναντίον της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας αυτούς τους ισχυρισμούς. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα, και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων κρατών, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, πρέπει να θυμίσω, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας είναι αυτός, ο οποίος στο πλαίσιο της βαλκανικής συνεργασίας, στη Σόφια, είχε προτείνει την ιδέα λειτουργίας ενός συντονιστικού οργάνου για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Ολα τα στοιχεία αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, ότι η Ελλάδα παραμένει στα θερά και αμετακίνητα τοποθετημένη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επαναλαμβάνω ότι, αφενός, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί από την πλευρά μας οποιοιδήποτε ισχυρισμοί εναντίον της Ελλάδας και αφετέρου οποιαδήποτε διατύπωση υπονοουμένων ή αμφισβητήσεων για τη θέση μας και τις προσπάθειές μας εναντίον της τρομοκρατίας. Και ο υπουργός Εξωτερικών θα χειριστεί αυτό το θέμα κατά τον τρόπο που είναι πιο αποδοτικός και αποτελεσματικός για τη χώρα μας. Θα πράξει τα δέοντα.

ΤΑΚΗΣ: Υπάρχει περίπτωση διαβήματος από ελληνικής πλευράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος, όπως και ο υπουργός Αμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος, στην έκτακτη Διάσκεψη των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Εκεί, θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με ομολόγους του θέματα που έχουν σχέση με την κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Βεβαίως, θα συναντήσει και την κ. Ολμπράιτ. Αναμένεται ότι, κατά τη συνάντηση των δύο πολιτικών, και αυτό το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σήμερα, στον Τύπο διαβάζω ότι, αναφορικά με τις δηλώσεις Ετζεβίτ, η κυβέρνηση, λέει η Ν. Δ., ότι έμεινε απαθής. Είναι έτσι το πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω τι εννοεί η Ν. Δ. όταν διατυπώνει αυτή την κριτική προς την κυβέρνηση. Χαρακτήρισα, πρώτα απ` όλα, αστείες τις προτάσεις του κ. Ετζεβίτ για το πώς μπορούμε να ελέγξουμε, να τιθασεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Και επίσης, μίλησα -κατ` επανάληψη- για την αδυναμία της Τουρκίας, με υπεύθυνη πολιτική, να ανταποκριθεί στην πρόταση της Διεθνούς Κοινότητας, και όχι μόνο της Ελλάδας, να εναρμονιστεί με το Διεθνές Δίκαιο, με τις διεθνείς συνθήκες. Αυτό, με τον καλύτερο τρόπο, δείχνει ότι η Τουρκία είναι η χώρα που είναι εκτεθειμένη. Οταν διατυπώνει αυτές τις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, όχι μόνο δεν πλήττει την Ελλάδα, αντιθέτως, εκείνη εκτίθεται, αφού είναι γνωστό ποια είναι η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί. Προκλητική και επιθετική εναντίον της Ελλάδας. Η Ν. Δ., κατά τα άλλα, νομίζω ότι αυτό που έκανε, αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Δεν έχει αλλάξει η Ν. Δ. Κατηγορεί την κυβέρνηση, ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει πεδίο και λόγος κατηγορίας. Πάντα θα εφευρίσκει αφορμές, προκειμένου να διατυπώνει τις κατηγορίες της. Αλλά, αυτό το οποίο κάνει η Ν. Δ., δεν έχει σημασία. Σημασία έχει αυτό που κάνει η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα. Και η κυβέρνηση, με την πολιτική της, υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, από το πρωί, ποιό είναι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός εργάζεται στο σπίτι του και έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπουργούς και άλλους παράγοντες για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα κάνει ανασχηματισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει -κατ` επανάληψη- σ` αυτό το ερώτημα. Δεν ήσασταν παρών για να έχετε από πρώτο χέρι την απάντησή μου, την οποία, όμως, ελπίζω ότι διαβάσατε και σας παραπέμπω πάλι σ` αυτή. Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτό. Ούτε κατά κεραία δεν αλλάζει η θέση μας.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προς το παρόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι απαντήσεις που έδωσα ήταν σαφείς. Να τις δεχθείτε αυτές τις απαντήσεις, γιατί απηχούν την αλήθεια και τις επιλογές του Πρωθυπουργού και να μείνετε σ` αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε επιστρέφει ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμά του, από τη Δευτέρα το πρωί, με συναντήσεις και συνεργασίες, οι οποίες είναι πολύ πυκνές, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, θα πάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, θα είναι παρών στο μνημόσυνο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταπολεμά την τρομοκρατία σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των χωρών της Ε. Ε. και των ΗΠΑ για την από κοινού αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που έχει διεθνή διάσταση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτή η συνεργασία είναι προφανής. Γιατί το επαναλαμβάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Με ρωτήσατε και έκανα ένα σχόλιο πάνω σ` αυτό το θέμα. Και το επαναλαμβάνω, επειδή ακριβώς ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αμφισβητήθηκε η συνεργασία, η καλή πρόθεση της Ελλάδας, γι` αυτό...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η βούληση και το ενδιαφέρον μας να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, όπως ανάλογη βούληση και ενδιαφέρον -και σ` αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουν προσπάθειες- έχουν και τα άλλα κράτη που μαστίζονται από το φαινόμενο αυτό, που έχει διεθνή χαρακτήρα.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 June 1999 - 17:08:06 UTC