Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Εν συντομία, να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

* Αυτή την ώρα, έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, ενόψει της έναρξης λειτουργίας των θερινών τμημάτων της Βουλής. Το απόγευμα, στις 7.30, θα εκφωνήσει λόγο, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, κατά την έναρξη της γενικής συνέλευσης του Σ. Ε. Β.

* Αύριο, το πρωί, θα δεχθεί τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου. Το μεσημέρι, στις 2 η ώρα, έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τους εκπροσώπους σας, το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Επίσης, για αύριο, έχει ζητήσει ο κ. Βενιζέλος να έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Θα γίνει κι αυτή η συνάντηση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι επακριβώς προσδιορισμένη η ώρα της συνάντησης.

* Την Τετάρτη, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για το Μπουένος Αϋρες, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στη συνέχεια, θα πάει στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τη Διάσκεψη Συνεργασίας Ε. Ε. -χωρών Λατινικής Αμερικής. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από μία εβδομάδα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει τεράστια φημολογία, αυτές τις ημέρες, για ανασχηματισμό. Ωστόσο, λόγω της αντικατάστασης του κ. Μπαλτά, αλλά και λόγω του νέου Επιτρόπου, κάποιος ανασχηματισμός πρέπει να γίνει. Δεν πρόκειται να σας ρωτήσω για τον ανασχηματισμό. Αλλά, ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει, ποιός θα είναι ο νέος Επίτροπος, γιατί υπάρχει και ζήτημα χρόνου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Παρακαλώ, αφήνω σε σας τη δυνατότητα να επιλέξετε και να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις που νομίζετε ότι μπορούν, με τον πλέον σαφή τρόπο, να αποδώσουν αυτή τη θέση της κυβέρνησης. Χρησιμοποιήστε εκείνες τις λέξεις που νομίζετε ότι είναι οι πιο κατάλληλες, ώστε να αποδοθεί αυτή η θέση, αυτό το νόημα: ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Εχουμε πει ότι θα καλυφθούν τα κενά, τα οποία θα προκύψουν, λόγω της μετακίνησης του κ. Μπαλτά στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και μετά την επιλογή του νέου Επιτρόπου, εφόσον αυτός, αυτή την ώρα, ασκεί υπουργικά καθήκοντα. Είναι πιθανό, δεν είναι βέβαιο. Είναι κάτι που όμως δεν αποκλείεται. Ομιλούμε για κενά τα οποία δημιουργούνται και αυτά θα καλυφθούν. Μη συνδέετε την κάλυψη των κενών αυτών, με ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Αυτά για να είμαστε σαφείς.

Οσον αφορά την επιλογή του Επιτρόπου, έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι εκκρεμεί μία συζήτηση με τον κ. Πρόντι για το θέμα αυτό. Εχουν συζητήσει, κατ` επανάληψη, με αυτό το αντικείμενο και αναμένεται μία ακόμη συζήτηση των δύο ανδρών, στο πλαίσιο της Διάσκεψης, στη Λατινική Αμερική, όπου θα είναι παρών και ο κ. Πρόντι, ως νέος πρόεδρος της Commission. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να αναμένεται μετά η αντιμετώπιση αυτού του θέματος, με την οριστική επιλογή του νέου Επιτρόπου.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού, συνεπάγεται ότι ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί λειτουργούν επαρκώς και αποδίδουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει στενότατη συνεργασία με όλους τους υπουργούς. Γνωρίζει πολύ καλά πώς εξελίσσεται το κυβερνητικό έργο, σε όλους τους τομείς. Εχει προσωπική γνώμη για το τι γίνεται. Ο Πρωθυπουργός είναι εξ εκείνων των πολιτικών που, επειδή γνωρίζουν ότι πάντοτε, παρά τα όσα έχουμε πετύχει, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της απόδοσής μας, μπορεί να πει κανείς ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τους συνεργάτες του, τους υπουργούς, προκειμένου να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Οταν ο Πρωθυπουργός αποφασίζει να διατηρήσει αυτό το κυβερνητικό σχήμα, έχετε αυτομάτως και την απάντηση στο ερώτημά σας. Οπως επίσης, η απάντηση αυτή πρέπει να συμπληρωθεί με την επισήμανση που κάνω ότι είναι πάγια η προσπάθειά μας να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να γίνουμε καλύτεροι, ώστε να λύσουμε, αν είναι δυνατόν, όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Γνωρίζετε, όμως, πολύ καλά ότι και η πιο ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση, πάντοτε θα υπολείπεται των προσδοκιών των πολιτών. Πάντα οι επιθυμίες υπερβαίνουν την πραγματικότητα. Αυτό είναι κανόνας στη λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας και δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Αλλά, βεβαίως, μπορούμε να εκφράσουμε ικανοποίηση για το τι πέτυχε η κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο. Σε συμπυκνωμένο χρόνο καλύψαμε το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο, της απόστασης που μας χώριζε από άλλες χώρες, με τις οποίες κολακευόμαστε να συγκρινόμαστε. Και σήμερα, μπορούμε να συγκριθούμε μαζί τους επί ίσοις όροις. Αυτό είναι ένα επίτευγμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Να εικάσω ότι ο Πρωθυπουργός, συζητώντας με τα στελέχη της κυβέρνησης, κρίνει από μόνος του ή του ζητήθηκε από κάποιους υπουργούς να αντικατασταθούν οι ίδιοι, να θελήσουν να αποχωρήσουν, επειδή είναι πολλά άτομα στην κυβέρνηση, να "φρεσκάρουν" λίγο, να αποχωρήσουν, να μπουν κάποιοι άλλοι ή ο ίδιος επιμένει ότι τα πρόσωπα αυτά αποδίδουν στο βαθμό που θέλει η κυβέρνηση για να καταλήξει να είναι πάλι εξουσία στις επόμενες εκλογές του Μαρτίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Αν ρωτούσατε πολύ απλά και περιγραμματικά, θα μπορούσα να σας πω, ότι δεν έχει γίνει καν τέτοια συζήτηση. Ούτε πρόκειται να γίνει τέτοια συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε να μην γράφουμε και ότι δεν γίνεται ανασχηματισμός. Κατηγορηματικά το αποκλείετε. Δηλαδή, αν γινόταν, θα μας το λέγατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σημασία έχει να εξετάζουμε τα πράγματα στο οντολογικό τους, ας πούμε, πεδίο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θα μας το λέγατε πιο πριν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να κάνουμε αυτή την υποθετική συζήτηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν είναι υποθετική.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σας έχω ανακοινώσει επικείμενο ανασχηματισμό. Ανασχηματισμούς πολλοί αναμένουν, ήδη, από το Φεβρουάριο του 1996. Εγώ, επειδή έχω μία τέτοια μανία, κρατώ στο αρχείο μου φύλλα εφημερίδων που μιλούν για ανασχηματισμό από το Φεβρουάριο του ' 96, με συγκεκριμένες αλλαγές, σε συγκεκριμένες θέσεις, με αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Και κατά καιρούς αυτό το σενάριο επανέρχεται. Και επανέρχεται ιδίως στις διακοπές του καλοκαιριού, στις εορτές, όταν δεν υπάρχουν, ίσως, άλλα θέματα. Πρέπει να πω ότι στην πράξη αποδείχθηκε ότι η διάρκεια ζωής των κυβερνητικών σχημάτων είναι πολύ μεγάλη, για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το κυβερνητικό σχήμα, μετά τις εκλογές του 1996. Είχαμε μία αλλαγή στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ένα χρόνο μετά. Ακολούθησε μία αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, μετά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Και λόγω της γνωστής υπόθεσης Οτσαλάν, είχαμε και πάλι εσωτερικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι στις επιλογές του Πρωθυπουργού να ανασχηματίζει το κυβερνητικό σχήμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή πιστεύει ότι πρέπει οι υπουργοί να έχουν άνεση χρόνου για να ενημερώνονται. Και εφόσον έχουν ενημερωθεί και γνωρίζουν ακριβώς ποιες λύσεις πρέπει να δώσουν στα θέματα της αρμοδιότητάς τους, θα πρέπει απερίσπαστοι να αφεθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός, θα μας ενημερώσετε έγκαιρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, εσείς θα θέτετε τις ερωτήσεις σας και εγώ θα δίνω τις απαντήσεις. Αν πραγματικά είναι επιλογή αυτή, την κατάλληλη στιγμή θα ενημερωθείτε για την επιλογή αυτή.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, στην ουσία, αμφισβητεί το δικαίωμα του Πρωθυπουργού να κυβερνά όπως θέλει και να σχηματίζει την κυβέρνησή του, ζητώντας σήμερα, σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", αλλαγές και ανανεώσεις σε πολιτικές και πρόσωπα. Αυτό το λέω σε συνάρτηση με μια δήλωση του κ. Γείτονα, ο οποίος είπε ότι ο Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται υποδείξεις. Ενα σχόλιο θα ήθελα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχόλιο είναι ότι τα στελέχη λένε τις απόψεις τους, επιδιώκοντας έτσι να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν το κόμμα και την κυβέρνηση. Ολα αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί με συστηματικό πολιτικό τρόπο, στο πλαίσιο συνεδρίασεων της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου. Τα πορίσματα στα οποία οδηγείται ο Πρωθυπουργός, μετά από αυτές τις συζητήσεις, θα αποτελέσουν και το πλαίσιο για την άσκηση των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού και στη συνέχεια. Το Σύνταγμα του αναγνωρίζει και το δικαίωμα αυτό, της σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος. Αυτό από ουδένα αμφισβητείται, για να κάνω ένα σχόλιο και να παρατηρήσω ότι διαφωνώ με το συμπέρασμα στο οποίο οδηγείστε και το οποίο συμπεριλάβατε στην ερώτησή σας. Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα αυτό του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός έχει λάβει υπόψη του τις συζητήσεις που έχουν γίνει στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Και οι συζητήσεις κατατείνουν στο ότι πρέπει η κυβέρνηση να παραμείνει με σταθερή γραμμή πλεύσης. Να συνεχίσει με πιο εντατικούς ρυθμούς την προσπάθειά της, προκειμένου σε ορισμένους τομείς να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Με άλλα λόγια, να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα, τα μεγάλα επιτεύγματά μας, σε σημαντικούς τομείς που ορίζουν και τους κεντρικούς προσανατολισμούς της χώρας και να γίνουμε πολύ καλύτεροι, πολύ πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί σε τομείς της καθημερινής ζωής, όπου εκεί τα αποτελέσματα της δουλειάς μας πρέπει να γίνουν πιο ορατά την επόμενη περίοδο. Και θα γίνουν.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχει στείλει ο υπουργός Εξωτερικών απαντητική επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση πώς αντιδρά στις δηλώσεις του κ. Μπερνς, ότι η Ελλάδα παλαιότερα εκπαίδευε και διευκόλυνε το ΡΚΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον ίδιο τρόπο που σχολίασα ανάλογες επισημάνσεις και τις προηγούμενες ημέρες. Δεν είναι παραδεκτές τέτοιου είδους επισημάνσεις για το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Το επίπεδο δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό. Η Ελλάδα αποτελεί πιλότο και πρότυπο για όλες τις χώρες στην περιοχή, όσον αφορά τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών, αφενός για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας και αφετέρου για τη συμβολή μιας χώρας, όπως η δική μας, στις διεθνείς εξελίξεις, εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σ` αυτό τον τομέα. Εχουν κατά καιρούς, είτε από δημοσιεύματα, είτε από την Τουρκία, διατυπωθεί τέτοιες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, οι οποίες έχουν αποδειχθεί απολύτως ψευδείς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία έφθασε στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα ότι δήθεν εκπαιδεύει, Κούρδους αντάρτες, στο στρατόπεδο προσφύγων του Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται -όπως γνωρίζετε- υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε κάνει σχετική δήλωση γι` αυτό το θέμα τώρα. Είναι, λοιπόν, αστείοι αυτοί οι ισχυρισμοί. Δεν είναι παραδεκτοί. Και εν πάση περιπτώσει, από την πλευρά μας, για μια ακόμη φορά, πρέπει να καταστήσω σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοια υπονοούμενα, τα οποία αλλού κατατείνουν, έχουν άλλους στόχους και πάντως, όχι την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας. Φαινόμενο το οποίο η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει, με τον καλύτερο τρόπο, όπως και άλλες χώρες, αφού πολλές χώρες πλήττονται από το φαινόμενο αυτό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία υπάρχει ασφάλεια. Δεν μπορεί να συνδέεται αμέσως ή και εμμέσως με θέματα τρομοκρατίας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αναφερόμουν στο αν θα υπάρχει διπλωματική αντίδραση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται και δι` αυτής της οδού.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επίκειται υπογραφή αντιτρομοκρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι αυτό το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης την προηγούμενη περίοδο. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τις δύο χώρες.

ΚΙΡΜΠΑΚΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με την απόφαση της G-8, για το Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, πιστεύω ότι είναι θετικό που εκδηλώνεται ένα συνεχές και ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά του διεθνούς παράγοντα για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος. Από εκεί και πέρα, το πλαίσιο για κάθε προσπάθεια, προκειμένου να λυθεί το κυπριακό θέμα, δεν είναι άλλο από τις συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι η πρόσκληση που θα απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες των δύο πλευρών, θα επαναλαμβάνει ακριβώς, αυτό το γράμμα και πνεύμα που αποτελεί κεκτημένο της διεθνούς νομιμότητας, ώστε αυτό το κεκτημένο να είναι και η βάση για την αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

ΠΑΡΙΣ: Ποιοί θα συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στο Μπουένος Αϋρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και ο ομιλών.

ΠΑΡΙΣ: Οι New York Times είχαν, σήμερα, ένα άρθρο για χρηματισμό τεσσάρων Ελλήνων αξιωματούχων για την αγορά των F-16. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά καιρούς υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα τα οποία, όμως, δεν στοιχειοθετούνται. Οποιος πιστεύει ότι υπάρχει κάτι μεμπτό, παρακαλώ να αξιοποιήσει τις δικαστικές υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, δεν προκύπτει από πουθενά επιβεβαίωση ή επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών. Οποιος νομίζει, όμως, ότι έχει στοιχεία, υπάρχει και τρόπος να τα αξιοποιήσει, προκειμένου έτσι να μην έχει και ο ίδιος την παραμικρή αμφιβολία για ότι έχει γίνει.

ΠΑΡΙΣ: Αυτό, ίσως, γίνει στις ΗΠΑ, όσον αφορά τη συγκεκριμένη εταιρία. Εδώ θα γίνει τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Δεν προκύπτει από πουθενά τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώντας σε κάποια ερώτηση, είπατε ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τι γίνεται σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργο και ότι υπάρχει ικανοποίηση για τα επιτεύγματα της χώρας μας έως τώρα, έχουμε προχωρήσει κλπ. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει ικανοποίηση του Πρωθυπουργού για όσα συμβαίνουν, για παράδειγμα στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα πως ότι και αν έχουμε πετύχει, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτής της σχολής πολιτικός, ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και όχι επανάπαυση. Ασφαλώς, έχουμε σημαντικά επιτεύγματα. Δεν θα σας κουράσω με το να τα επαναλάβω. Μπορώ να πω, όμως, ότι σε πολλούς τομείς έχουμε προβλήματα και το έχουμε πει εμείς αυτό.

Οσον αφορά συγκεκριμένα την Ο. Α., γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει αναληφθεί μια συστηματική πρωτοβουλία. Μπορεί να πει κανείς ότι έχει ανακοπεί αυτή η πορεία αποσύνθεσης της Ο. Α. και αυτό είναι ένα θετικό σημάδι, αλλά δεν είναι αρκετό προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική η Ο. Α. Γι' αυτό προχωρούμε στην συνεργασία της Ο. Α. με ξένο σύμβουλο ο οποίος θα προσφέρει το management, γιατί καμία εταιρεία, και πολύ περισσότερο μια εταιρεία όπως η Ο. Α. που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, δεν μπορεί να επιβιώσει στο διεθνή ανταγωνισμό αν δεν είναι ενταγμένη σε μια στρατηγική συμμαχία. Αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί η συνεργασία με ξένο σύμβουλο, η οποία αρχίζει πολύ σύντομα, αφού η σχετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στην ελληνική Βουλή. Αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα, άλμα πιστεύω, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ο. Α.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή πέρα από τις συνεδριάσεις των οργάνων, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ' ιδίαν και με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων του πρότειναν να κάνει ανασχηματισμό και έχει δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων πλέον μια προσδοκία σ' αυτό που ονομάζεται εσωκομματική αντιπολίτευση ότι θα εισέλθει στην κυβέρνηση. Δεν προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός αυτό με τις νέες τοποθετήσεις, που μάλλον αναβάλλεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι οι αγωνίες και οι προσδοκίες του ελληνικού λαού και οι ανάγκες της χώρας. Η κυβέρνηση εργάζεται, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τα ανοιχτά θέματα σ' αυτά τα δύο επίπεδα. Από κει και πέρα, το ότι ο Πρωθυπουργός συναντάται με υπουργούς και στελέχη του κόμματος, είναι κάτι το οποίο συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που έγινε Πρωθυπουργός. Δεν προκαλεί πλέον ενδιαφέρον, ώστε ν' αποτελεί είδηση. Προκαλεί ενδιαφέρον μόνο για το περιεχόμενο των συζητήσεων, που δεν είναι άλλο παρά κατά κύριο ή αποκλειστικό λόγο οι αρμοδιότητες του υπουργού ή του στελέχους με το οποίο κάθε φορά συνεργάζεται ο Πρωθυπουργός.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Είπατε ότι προχωρεί η συνεργασία της Ο. Α. με ξένο σύμβουλο που θα αναλάβει το management της εταιρείας. Ποιός θα είναι αυτός ο σύμβουλος, ποιά θα είναι η εταιρεία; Μπορείτε να ανακοινώσετε το όνομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα πρέπει να ψηφιστεί η ρύθμιση και να τεθεί σε ισχύ. Από κει και πέρα έχει προσλάβει -γνωρίζετε- την SOLOMON BROTHERS, το μεγάλο αυτό ξένο οίκο που παρέχει συμβουλές σε ανάλογες περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συμβουλεύει την Ο. Α. πώς ακριβώς πρέπει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα. Αρα, λοιπόν, αυτό το θέμα το αντιμετωπίζει η Ο. Α. με διεθνείς, διαφανείς, αντικειμενικές διαδικασίες, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φημολογείται ότι αύριο στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα κομίσει πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων. Το ερώτημά μου είναι πώς προέκυψε το περιθώριο για φορολογικές ελαφρύνσεις, γιατί η οικονομική πολιτική -αν δεν κάνω λάθος- μέχρι πρόσφατα ήταν δεδομένα αμετάβλητη, προς χάριν της ΟΝΕ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα έχουμε πει -και παραμένουμε σ' αυτή τη θέση- ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται, δεν αλλάζει. Από κει και πέρα, εδώ και πολύ καιρό έχουμε μιλήσει για τη δυνατότητα που θα έχουμε, είτε λόγω της μείωσης των επιτοκίων να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες από την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, είτε με την εισαγωγή του συστήματος ΤΑΧΙS στη φορολόγηση των Ελλήνων, να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Γνωρίζετε επίσης, ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και των παραγωγικών τάξεων. Ενας κοινωνικός διάλογος που αντικείμενό του έχει το φορολογικό σύστημα και τις αλλαγές σ' αυτό. Αυτά δεν είναι θέματα τα οποία αντιμετωπίζονται τώρα, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές. Είναι θέματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και συνεννόησης, εδώ και αρκετούς μήνες. Εχουμε πει ότι κάποια στιγμή θα είμαστε έτοιμοι, εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία συνεννοήσεων και συζητήσεων, να ανακοινώσουμε κάποιες ρυθμίσεις. Αλλά αυτές οι ρυθμίσεις θα είναι στο πνεύμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει για τη χώρα και ως φαίνεται μέχρι τώρα, τους προσεγγίζουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβές αυτό που φημολογείται ότι θα εξαγγελθεί αύριο αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 2.300.000.000 για τους μισθωτούς και 2.000.000.000 για τους υπόλοιπους;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην αναμένετε εξαγγελίες. Η αυριανή συνάντηση είναι μια συνεργασία από τις πολλές του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Όλα αυτά τα θέματα θα τα αποφασίσει η κυβέρνηση και την κατάλληλη στιγμή θα τα ανακοινώσει, προκειμένου έτσι να γνωρίζει και ο ελληνικός λαός με λεπτομέρειες την ακολουθούμενη πολιτική, η οποία -επαναλαμβάνω- έχει ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο δεν αλλάζει.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο πράγματα θέλω να ρωτήσω: Πρώτον, αν ο Πρωθυπουργός εκτός από τον κ. Κακλαμάνη που ήταν να δει στη μία μετά το μεσημέρι, θα έχει συναντήσεις και με άλλους υπουργούς, σήμερα. Δεύτερον, αν εκτός από την Κυβερνητική Επιτροπή -την πρώτη μετά τις εκλογές- ο Πρωθυπουργός ανέθεσε σε συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη, ότι το μόνο που θα κάνει -εννοώ για χθες ή για σήμερα- είναι να συμπληρώσει τα κενά στην κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα η θέση του Πρωθυπουργού παραμένει η αυτή. Την εξέφρασα πριν, ότι θα καλυφθούν τα κενά τα οποία προκύπτουν ή θα προκύψουν. Τίποτα άλλο. Οσον αφορά τις συναντήσεις, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι αυτό το οποίο ανέφερα, δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 June 1999 - 17:08:40 UTC