Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Συζητήσαμε, κατά σειρά, θέματα των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης.

Οσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης:

* Εγινε μια εκτίμηση της μεγάλης μεταρρύθμισης που αφορά την αναδιάρθρωση των Πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρομαι στο Πρόγραμμα "Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ". Οι εξελίξεις είναι θετικές. Το Πρόγραμμα, το οποίο είχαμε εξαγγείλει για τον εξοπλισμό και τη στελέχωση των νέων Δήμων, έχει εξελιχθεί σύμφωνα με όσα είχαμε προγραμματίσει. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη παραδοθεί στους νέους Οργανισμούς και χρησιμοποιούνται, 1.500 μηχανήματα. Επίσης, επιστημονικό προσωπικό, οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν προσληφθεί και απασχολούνται, εδώ και αρκετούς μήνες, από τους ΟΤΑ, έχουν συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την αποσαφήνιση της εργασιακής σχέσης αυτών των επιστημόνων με τους Δήμους. Είναι χρήσιμοι, πρέπει να παραμείνουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Πρέπει να καταστεί σαφές -το λέω για να προλάβω πιθανές ερωτήσεις σας- ότι δεν αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε θέμα αλλαγών σχετικά με την οριοθέτηση των νέων Δήμων.

* Εγινε, επίσης, συζήτηση -έχει ξαναγίνει- προκειμένου να ενημερωθούμε για την εξέλιξη της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να επιφυλάσσει ο λεγόμενος "ιός του 2000" στα συστήματα Πληροφορικής. Ελέγχουμε την κατάσταση.

* Ενα άλλο θέμα, το οποίο συζητήθηκε, είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων του δικτύου ΙΝΤΕRΝΕΤ, κυρίως για την καλύτερη επικοινωνία του κοινού με τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιείται η τεχνολογική υποδομή που υπάρχει ή δημιουργείται. Με το Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ, κυρίως για τα ελληνικά νησιά, θα εξυπηρετούνται οι πολίτες σε διοικητικές υποθέσεις τους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους στο κέντρο, μια μετακίνηση που συχνά είναι δυσκολότατη.

* Σε ότι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, έχουμε πει ότι θα αποτελέσει θέμα συζήτησης σε κυβερνητικό όργανο με εισήγηση, την οποία θα διατυπώσει με τρόπο ολοκληρωμένο και λεπτομερειακό η αρμόδια Υπουργός. Το θέμα αυτό, άλλωστε, όπως γνωρίζετε, θα αποτελέσει μια πτυχή της συζήτησης κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς Αρχηγούς, οι οποίες ξεκινούν σήμερα.

* Οσον αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), παραμένει με τις δικαιοδοσίες που έχει και είναι γνωστές σε εσάς. Ενισχύεται η προσπάθειά του να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό στο έργο του.

* Εχουν γίνει έλεγχοι, οι οποίοι θα συνεχιστούν και μάλιστα με πιο εντατικό ρυθμό για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς που έχουν εντοπιστεί στο δημόσιο τομέα. Επιβάλλονται κυρώσεις. Θα παραμείνουμε αταλάντευτοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε τέτοιο πρόβλημα.

* Συζητήθηκαν, επίσης, άλλα επιμέρους θέματα. Μπορώ, αν θέλετε, μετά από ερωτήσεις σας να επανέλθω.

Οσον αφορά θέματα του υπουργείου Πολιτισμού. Συζητήθηκαν, κυρίως, θέματα που σχετίζονται με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, το θέμα του Μουσείου της Ακρόπολης, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και, βεβαίως, οι εκδηλώσεις για την αλλαγή της χιλιετίας.

* Οι εκδηλώσεις για την αλλαγή της χιλιετίας θα οργανωθούν με βάση σχέδιο, το οποίο καταρτίζει το υπουργείο Πολιτισμού. Εχει, ήδη, συγκροτήσει Επιτροπή για το σκοπό αυτό και το θέμα θα συζητηθεί και πάλι έγκαιρα από την κυβέρνηση. Η κεντρική ιδέα αυτών των εκδηλώσεων θα έχει αναφορά την Ακρόπολη, η οποία είναι, βεβαίως, το σημαντικότερο σύμβολο της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και σημείο αναφοράς του παγκόσμιου πολιτισμού.

* Οσον αφορά το Μουσείο της Ακρόπολης διατυπώθηκαν, κατά καιρούς, διάφορες απόψεις στο πλαίσιο συζητήσεων που έχουν γίνει. Επαναβεβαιώνεται η θέση ότι το Μουσείο αυτό θα γίνει στο χώρο της περιοχής Μακρυγιάννη, που, κατ` αρχήν, έχει επιλεγεί.

* Αποφασίστηκε να προχωρήσει η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Μουσείου, στον όμορο του Βυζαντινού Μουσείου χώρο. Είναι το λεγόμενο Μουσείο Γουλανδρή. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από τη Δημόσιο φαίνεται ότι ικανοποιούνται, πλέον. Η συλλογή διασφαλίζεται, περιέρχεται στην κατοχή του Δημοσίου. Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την κατασκευή του Μουσείου είναι και αυτό εγγυημένο. Αρα, προχωρούμε, αφού ολοκληρώνονται συντομότατα οι τυπικές διαδικασίες, που παραμένουν ακόμη ανοικτές, στην κατασκευή αυτού του Μουσείου. Αγοράζεται -το λέω για όσους παρακολουθούν τα θέματα- και η συλλογή Κωστάκη.

* Οσον αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που χρειάζεται επέκταση, γίνονται διάφορες προσεγγίσεις. Θα επιχειρήσουμε -και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση αυτή που έχει διατυπωθεί- μια προσέγγιση με τις Πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (χρειάζεται να γίνει ένας υπεύθυνος διάλογος), καθώς κρίνεται πως, αν πραγματικά προκύψει συμφωνία, η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου στους χώρους, τα κτίρια που σήμερα στεγάζουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Ο χώρος είναι ενιαίος και με την κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να αναδειχθεί και εκεί να στεγαστούν όλα τα πολύ αξιόλογα ευρήματα, τα αρχαιολογικά αντικείμενα, τα οποία κοσμούν σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και εκείνα που δεν το κοσμούν, γιατί είναι απλώς αποθηκευμένα σε κάποιους υπόγειους χώρους του.

* Οσον αφορά το κτίριο ΦΙΞ, το οποίο έχει παραμείνει στη μορφή με την οποία κατασκευάστηκε, αφού έχουν κατεδαφιστεί οι μεταγενέστερες προσθήκες, επιθυμούμε, αφού αντιμετωπίσουμε κάποια εκκρεμή θέματα που υπάρχουν, να δημιουργηθεί εκεί ένα κέντρο σύγχρονης τέχνης. Στην κατεύθυνση αυτή θα εργαστεί το υπουργείο Πολιτισμού.

* Σε ότι αφορά, τέλος, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων: Πρέπει να σας πω ότι έχει γίνει ο καθαρισμός -όπως λέγεται- και η ανάδειξη των χώρων της ευρύτερης περιοχής, η οποία πρόκειται να αποτελέσει ένα ενιαίο σύνολο. Επισημαίνω ότι άλλο είναι το έργο καθαρισμού να ανάδειξης των χώρων με τα ευρήματά τους και άλλο το έργο των κατασκευών, που αφορούν, κυρίως, πεζοδρομήσεις στην περιοχή αυτή. Ηδη, τα πρώτα 200 μέτρα της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πρόκειται να πεζοδρομηθούν. Ο διαγωνισμός θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ξεκινούμε με ένα πιλοτικό πρόγραμμα, αφού είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Το αναφέρω για να επισημάνω ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Ενα έργο το οποίο έχει συζητηθεί από την εποχή της υπουργίας της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και, κατ` εξακολούθηση, από τότε συζητείται, μπαίνει πιά στο στάδιο της εφαρμογής.

Οσον αφορά τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

* Ολοκληρώνεται σύντομα το Πρόγραμμα Μηχανοργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών, το γνωστό σε εσάς Πρόγραμμα ΤΑΧΙS. Σε σύνολο 231 οικονομικών υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, οι 126 έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Εκτιμούμε ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες 105 οικονομικές υπηρεσίες που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά εξυπηρετούν μικρότερα τμήματα του πληθυσμού. Ο αριθμός αυτός ακούγεται μεγάλος σε σχέση με το συνολικό αριθμό των υπηρεσιών που είναι αποκεντρωμένες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι καλύπτούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της χώρας που εξυπηρετείται από τις οικονομικές υπηρεσίες. Μέχρι το τέλος του χρόνου, λοιπόν, το σύνολο των οικονομικών υπηρεσιών θα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΤΑΧΙS.

* Εγινε, επίσης, συζήτηση με εισηγητή τον αρμόδιο υπουργό, η οποία είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα, για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Εχει, ήδη, γίνει μια πολύ σημαντική προετοιμασία. Καταλήξαμε στη θέση, το συντομότερο δυνατό, τους επόμενους ένα-δύο μήνες, να έχουμε ολοκληρώσει από την πλευρά μας την κατάρτιση του προγράμματος αυτού, ώστε -όπως κατ` επανάληψη έχουμε πει, από τότε που για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα- να είμαστε έτοιμοι από την πρώτη κιόλας ημέρα της εφαρμογής του να απορροφήσουμε χρήματα, προκειμένου να υλοποιήσουμε το γιγαντιαίο αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

* Οσον αφορά το φορολογικό σύστημα, παραμένουμε στη θέση, ότι ο Πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Θα αφορούν αλλαγές, οι οποίες κρίνουμε ότι είναι απαραίτητες και ανταποκρίνονται στην επιλογή μας για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που διέπουν σήμερα το φορολογικό σύστημα και στην επιδίωξή μας να ελαφρύνουμε από οικονομικά, φορολογικά βάρη ομάδες των πολιτών που πιστεύουμε ότι το δικαιούνται.

* Οσον αφορά το θέμα του Προϋπολογισμού. Γνωρίζετε ότι ο προϋπολογισμός συζητείται και ψηφίζεται, βέβαια, στο τέλος της χρονιάς, το Δεκέμβριο, πριν κλείσει η Βουλή για την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά εμείς τον καταρτίζουμε έγκαιρα και τον παρουσιάζουμε δημοσίως, ώστε να προκαλείται μια σχετική συζήτηση. Φέτος, θα είμαστε έτοιμοι νωρίτερα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, να παρουσιάσουμε τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου, προκειμένου να συζητηθούν τα σχετικά θέματα.

Οσον αφορά τα θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων.

* Οπως σας ενημέρωσα και σε προηγούμενη συνάντησή μας τα έργα του ΜΕΤΡΟ εξελίσσονται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει.

* Οσον αφορά το πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων -επειδή έχει εμπλοκή και το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τον τομέα εκείνο που αφορά κατασκευές, πεζοδρομήσεις κ. λπ. - είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο.

* Εως το τέλος του χρόνου, υπολογίζεται ότι από το μεγάλο έργο της Εγνατίας οδού, θα έχουν δοθεί για χρήση σε πολίτες, σε διάφορες περιοχές από όπου περνά η Εγνατία οδός, τμήματά της, το σύνολο των οποίων φθάνει τα 80 χιλιόμετρα. Μέχρι το τέλος του χρόνου, λοιπόν, σε κάποιες περιοχές όπου περνά η Εγνατία οδός, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τμήματά της τα οποία θα έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί και θα έχουν αποδοθεί σε χρήση.

* Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί σε χρήση περίπου 190 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ).

* Οσον αφορά το αεροδρόμιο των Σπάτων, όπως έχουμε εξαγγείλει, πράγματι έως το τέλος του 1999, θα έχουν κατασκευαστεί έργα σε ποσοστό 90% του συνόλου. Οι δοκιμαστικές λειτουργίες θα γίνουν το Σεπτέμβρη του 2000 και από την 1η Μαρτίου του 2001 θα αρχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο.

* Στη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, από τον Οκτώβριο, θα είναι πιο εμφανής η πρόοδος του έργου, αφού κάποια τμήματα θα είναι, πλέον, ορατά. Θα τοποθετηθούν, για παράδειγμα, οι πρώτοι πυλώνες στη θάλασσα. Και αυτό το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει.

* Αναφορά έγινε, επίσης, και στην ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας, που εντός του χρόνου θα έχουμε πρόσβαση. Δεν θα είναι πλήρως λειτουργική, αλλά θα είναι προσβάσιμη, προσπελάσιμη.

* Υπάρχει, επίσης, το θέμα του αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο θα σταματήσει να λειτουργεί μόλις αρχίσει η λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων. Το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει διάφορα σενάρια για τη διαχείριση και αξιοποίηση του χώρου αυτού με τον καλύτερο τρόπο. Η βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, μιας μητροπολιτικής ζώνης πρασίνου σε αυτή την περιοχή. Βεβαίως, εξετάζονται διάφορες ιδέες, γίνονται πολλές εισηγήσεις, προκειμένου το έργο αυτό να αποτελέσει πρόκληση και ευκαιρία για να αλλάξει κυριολεκτικά την εικόνα όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

Οσον αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης:

* Ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ για το ασφαλιστικό θέμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να καταστήσει έτοιμη τη ΔΕΗ να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν σε καθεστώς απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Εγινε κάποια αναφορά στις συνεννοήσεις-συζητήσεις που αφορούν το φυσικό αέριο. Γνωρίζετε ότι φυσικό αέριο προμηθευόμαστε από τη Ρωσία και κατ` αρχήν έχουμε συμφωνήσει να εισάγουμε και από την Ιταλία. Οσον αφορά τα υγρά καύσιμα λειτουργεί ικανοποιητικά, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, η συμφωνία κυρίων, η οποία επιτεύχθηκε πρόσφατα μετά από συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

* Οσον αφορά τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, βρίσκεται στο τέλος της η διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται εντός ολίγων ημερών στη Βουλή.

* Αντιμετωπίστηκαν σημαντικά θέματα του υπουργείου τα οποία ήταν σε εκκρεμότητα. Εκλεισαν, δηλαδή, τα θέματα της Αυλίδας, της SOFTEX και της ΝΑΒΙΠΕ στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.

* Επίσης, έγινε μία αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, προσπαθεί να συγκροτήσει μία πολιτική πιστωτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πράγμα το οποίο, ίσως, πάρει και συγκεκριμένη οργανωτική μορφή, με τη δημιουργία ενός σχετικού φορέα. Είναι σε εξέλιξη αυτή η πολιτική πρωτοβουλία.

* Επίσης, έγινε συζήτηση για τα θέματα Τουρισμού. Αντιμετωπίσαμε, όπως γνωρίζετε, την πρόσφατη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχει μία ανισομέρεια. Σε πολλές περιοχές έχουμε μία έκρηξη, ένα πολύ υψηλό ποσοστό τουριστών, ιδιαιτέρως, στην Κρήτη και στις άλλες νησιωτικές περιοχές, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως π. χ. στην Πιερία, έχουν πληγεί οι τοπικοί επιχειρηματίες. Αναλαμβάνονται, λοιπόν, διάφορες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν τα σχετικά προβλήματα.

* Τέλος, έγινε σχετική συζήτηση για ένα μείζον θέμα, αυτό των υδάτινων πόρων και της διαχείρισής τους. Για το θέμα αυτό, αρμόδιο είναι, κατ` αρχήν, το υπουργείο Ανάπτυξης. Αλλά, βεβαίως, και τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας συντονίζονται. Υπάρχουν θέματα στα οποία προκύπτει συναρμοδιότητα. Για όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων -και είναι πολλά τα θέματα- θα συζητήσει και πάλι η κυβέρνηση.

* Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τη στάση λίγων δεκάδων συμπολιτών μας, χθες το βράδυ, στην περιοχή της Πνύκας, όπου μίλησε ο Πρωθυπουργός. Το χώρο αυτό όπου η Δημοκρατία, η ελευθερία έκφρασης, ο διάλογος έφθασαν στο απόγειό τους, επέλεξαν λίγες δεκάδες συμπολιτών μας, προκειμένου να αποδείξουν την αντιδημοκρατική νοοτροπία τους. Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε κυρίως στους νέους της Ελλάδας. Οποιοι είχαν ενδιαφέρον μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του. Οποιοι έχουν άλλες απόψεις, μπορούσαν και μπορούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν μια ανάλογη δική τους εκδήλωση για να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους και να μας καλέσουν και εμάς να την παρακολουθήσουμε. Πιστεύω, όμως, ότι ο τρόπος με τον οποίο έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Πνύκα είναι απαράδεκτος και αντιδημοκρατικός. Με προπηλακισμούς και με συνθήματα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα, το οποίο, πρώτα απ` όλα, προσβάλλει τους ίδιους. Αν επικρατούσε αυτή η πολιτική θα ήταν επιζήμια για τη χώρα. Αλλά, θα ήταν ολέθριο για τη χώρα αν επικρατούσε η αντίληψή τους για την πολιτική. Πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό των λεγόμενων αντισυγκεντρώσεων, είναι ένα φαινόμενο που στιγματίζει και τραυματίζει το δημοκρατικό πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας. Το καταδικάζουμε, το καταγγέλλουμε. Σε μία χώρα όπου ο καθένας μπορεί ακώλυτα να λέει τις απόψεις του, είναι απαράδεκτα τα φαινόμενα αυτά. Θέλω να το πω, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να καταγραφεί αυτό το σχόλιο, ώστε καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Εγινε συζήτηση στην Κ. Ε. για το νέο πρόσωπο του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία συζήτηση για την Ολυμπιάδα του 2004 ή συναφή θέματα.

ΠΑΡΙΣ: Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το όνομά του, μέσα στην εβδομάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μένω στις απαντήσεις που έχω δώσει. Το θέμα αυτό το χειρίζεται ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος θα επιλέξει το πρόσωπο, ο ίδιος θα επιλέξει και τη στιγμή που θα ανακοινώσει την επιλογή του.

ΠΑΡΙΣ: Ο Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τον κ. Σάμαρανκ, είπε ότι θα ανακοινώσει το όνομα του νέου Προέδρου, εντός της εβδομάδας. Ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έδωσα μία απάντηση, την οποία επαναλαμβάνω. Ισχύει απολύτως η απάντησή μου αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα πρόβλημα συνεργασίας δεν υπάρχει. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι οι υπουργοί που προΐστανται των δύο αυτών υπουργείων συμμετέχουν και στα βασικά κυβερνητικά όργανα. Αρα, εκφράζουν και εξυπηρετούν την ίδια πολιτική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, σήμερα, σχετικό δημοσίευμα γύρω από τα ελληνοτουρκικά και τις ασκήσεις που θα έκανε το υπουργείο Αμυνας στο Αιγαίο και ότι το υπουργείο Αμυνας δεν είχε ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών για τις ασκήσεις αυτές. Το επιβεβαιώνετε αυτό; Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργών. Δεν υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος από τις υπηρεσίες των δύο υπουργείων. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ικανοποιεί η απάντηση της τουρκικής πλευράς για το επεισόδιο με τον κ. Μαντέλη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Γιατί η απόρριψη ενός διαβήματος, σημαίνει διάσταση απόψεων. Αν είχαμε εμείς την άποψη την οποία εξέφρασε η τουρκική κυβέρνηση, δεν θα είχαμε επιλέξει να προχωρήσουμε σε διάβημα. Αρα, η κάθε πλευρά παραμένει στη θέση της.

Οσον αφορά, τώρα, το θέμα που θέσατε για τις ασκήσεις -για να προλάβω πιθανές ερωτήσεις- σας λέω ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει σχεδιάσει κάποιες ασκήσεις. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατά καιρούς, κάνει εκπαιδευτικές ασκήσεις που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την τήρηση ή παραβίαση του λεγόμενου μορατόριουμ. Οπως, αυτές τις ημέρες η Τουρκία διεξήγαγε τεχνική άσκηση, έρευνας και διάσωσης, όπως την ονομάζει, σε κάποια περιοχή, έτσι και εμείς σε τακτά διαστήματα, ανά δίμηνο, χρησιμοποιούμε κάποιες περιοχές, οι οποίες πάντως δεν έχουν καμία σχέση με τις καλούμενες θερμές περιοχές, όπου γίνεται αυτή η άσκηση. Η περιοχή αυτή είναι στο Μυρτώο πέλαγος. Δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε αφορά το μορατόριουμ. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον δεν σας ικανοποιεί η απάντηση της Τουρκίας θα προχωρήσετε τη διαμαρτυρία σας και σε διεθνείς οργανισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει ότι είναι επιβεβλημένο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων και ο υπουργός Εξωτερικών θέτει τέτοια θέματα. Και όπως είπα χθες και επαναλαμβάνω, το σύνολο του διπλωματικού και πολιτικού κόστους αυτών των ενεργειών θα το αναλάβει η Τουρκία. Αυτό είναι, τελικώς, που έχει σημασία. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πρέπει να έχουμε μία ευφυή και αποτελεσματική τακτική, να μην παγιδευόμαστε και να μη γινόμαστε αιχμάλωτοι επιλογών τρίτων. Θα πρέπει εμείς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εμείς πρώτοι να θέτουμε τα θέματα και όταν κάποιοι θέτουν θέματα από την πλευρά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγούν τις εξελίξεις εκεί που εκείνοι θα επιθυμούσαν, εμείς θα πρέπει να αντιδρούμε με αρκετά υπεύθυνο τρόπο και να υπερασπιζόμαστε το εθνικό συμφέρον. Το εθνικό συμφέρον, σε μακροπρόθεσμη βάση. Βλέποντας μπροστά και μακριά, σε βάθος χρόνου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για το αεροδρόμιο Σπάτων και πότε θα λειτουργήσει. Πώς θα λειτουργήσει χωρίς δρόμους και τρένο; Πώς θα γίνεται η προσπέλαση προς το αεροδρόμιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν λειτουργήσει το αεροδρόμιο των Σπάτων, θα λειτουργεί το τμήμα εκείνο της Αττικής Οδού, από το Σταυρό προς τα Σπάτα. Ηδη, δηλαδή, θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένας πολύ σημαντικός οδικός άξονας. Οπως επίσης, θα έχουν ολοκληρωθεί και άλλα οδικά έργα, τα οποία αυτή την ώρα κατασκευάζονται. Μιλώ για την περιφερειακή Υμηττού και άλλα έργα, τα οποία θα υποστηρίξουν τη λειτουργία του αεροδρομίου. Ο καιρός που απομένει μέχρι το Μάρτιο του 2001 είναι αρκετός, προκειμένου να έχουμε όλες εκείνες τις οδικές συνδέσεις που είναι απαραίτητες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Υπάρχει και ρήτρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, υπάρχουν και ρήτρες. Πρέπει να σας πω ότι θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Αφού δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, γιατί χθες, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών και χειριστές της υπόθεσης έδιναν ένα άλλο κλίμα, όπως παρουσιάζεται σήμερα στο ρεπορτάζ, σχετικά με τις δραστηριότητες του υπουργείου Αμυνας; Μήπως δεν ήταν έγκαιρη η πληροφόρησή τους; Μήπως δεν είχαν γίνει κατανοητά...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν μιλώ εκ μέρους κύκλων, τριγώνων και τετραγώνων! Εγώ μιλώ εκ μέρους της κυβέρνησης, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Αμυνας και εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Οπότε τι αντικείμενο έχει η συζήτηση του θέματος αυτού στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τη Δευτέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα αυτό -γιατί δεν υπάρχει τέτοιο θέμα- τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Οπως, εδώ και ημέρες σας έχω ανακοινώσει και ήδη έχει αποσταλεί η σχετική πρόσκληση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου αναφέρεται το θέμα της συζήτησης που δεν είναι άλλο, από εκείνο των εξοπλισμών, για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμυνας θα ενημερώσει τα μέλη του κυβερνητικού αυτού οργάνου.

ΦΙΛΗΣ: Η άσκηση στην οποία αναφερθήκατε στο Μυρτώο πέλαγος, αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο άλλοθι για να ακολουθήσει εκ μέρους της Τουρκίας η ανακοίνωση ανάλογης άσκησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Πρώτα απ` όλα, δεν έχει γίνει αυτή η εκπαιδευτική άσκηση, ούτε έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της, ούτε το υπουργείο Αμυνας έχει ζητήσει αεροδιαδρόμους για γυμνάσια. Απλώς, είναι γνωστό ότι ανά τακτά διαστήματα, ανά δίμηνο, σε μια ορισμένη περιοχή γίνεται μία εκπαιδευτική άσκηση, όπου σε κάποια βραχονησίδα γίνονται βολές. Αυτό είναι όλο και περί αυτού πρόκειται. Δεν συμμετέχει κάποιο σμήνος αεροσκαφών ή κάποιος στόλος πλοίων σε συνδυασμένες κινήσεις, κατά τη συνήθη μορφή των ασκήσεων. Δεν πρέπει να δημιουργείται αυτή η παρανόηση, γιατί δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να αφορά προγραμματισμό στρατιωτικής άσκησης. Και δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι τελικώς οι Τούρκοι, κάνοντας αυτά τα οποία την τελευταία περίοδο κάνουν, έχουν κάποιο ερέθισμα στο οποίο απαντούν. Δεν απαντούν σε κινήσεις ελληνικών υπηρεσιών. Είναι δικές τους πρωτοβουλίες για τις οποίες ευθύνονται απολύτως και για τις οποίες, όπως έχω πει, θα αναλάβουν, εξ ολοκλήρου, το σύνολο του διπλωματικού και πολιτικού κόστους.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 July 1999 - 15:30:15 UTC