Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Συνεδρίασε, όπως γνωρίζετε, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας. Ασχολήθηκε με την πρόοδο των εξοπλισμών στο πλαίσιο του ΕΜΠΑΕ και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

* Η πρώτη απόφαση αφορά την προμήθεια ενός πετρελαιοφόρου. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε να επιλεγούν ως τεχνικός σύμβουλος, ως συνεργάτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τα Ιταλικά Ναυπηγεία FIΝCANTIERI. Η προσφορά τους θεωρήθηκε ως η πλέον ικανοποιητική. Αρα, σε συνεργασία τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τα Ναυπηγεία FIΝCANTIERI της Ιταλίας, κατασκευάζουν και παραδίδουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ένα πετρελαιοφόρο πλοίο.

* Η δεύτερη απόφαση αφορά την κατασκευή υποβρυχίων. Το ΚΥΣΕΑ, μετά από συζήτηση, αποφάσισε να προχωρήσει η συνεργασία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τα γερμανικά ναυπηγεία HΡW, στο Κίελο, για την κατασκευή και προμήθεια τριών υποβρυχίων. Η προσφορά των γερμανικών Ναυπηγείων θεωρήθηκε η πιο ικανοποιητική. Η αρχική απόφαση που είχαμε λάβει, αφορούσε την προμήθεια τριών υποβρυχίων, με δικαίωμα για ένα ακόμη. Το θέμα του τέταρτου υποβρυχίου, το θέμα της OPTION παραμένει ανοιχτό.

* Το τρίτο θέμα, το οποίο συζητήσαμε στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος, αφορά την προμήθεια τριών πυραυλακάτων ή και καλουμένων ταχέων περιπολικών κατευθυνομένων βλημάτων. Οι προσφορές, οι οποίες έχουν υποβληθεί, κρίθηκαν ισοδύναμες. Το θέμα αυτό εξουσιοδοτήθηκε να το χειριστεί ο Πρωθυπουργός, λαμβάνοντας υπόψη τις ισοδύναμες προσφορές, μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς, κατά το επόμενο στάδιο. Για ενημέρωσή σας σας λέω ότι αυτές οι προσφορές είναι από τρία Ναυπηγεία: του γαλλικού CMN, του αγγλικού VOSPER και του γερμανικού LURSSEN.

Στο πλαίσιο της συζήτησης και πριν αποφασίσουμε για τα πλοία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έθεσε θέμα διάφορων αλλαγών για την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και το μισθολόγιο των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποφασίστηκε το θέμα αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Στη συζήτηση αυτή έχουν λόγο, για τους τομείς που εποπτεύουν, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επίσης, μετά το τέλος της συζήτησης για τα πλοία, έγινε μια ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Κοσσυφοπέδιο και της επίσκεψης την ερχόμενη Παρασκευή στο Σαράγιεβο. Ακόμη έγινε ενημέρωση για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε υπηρεσιακό επίπεδο, για το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η συζήτηση αυτή, επαναλαμβάνω, είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εν τάχει, σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, όπου οι αρχικές επιλογές μας πραγματοποιούνται. Εφαρμόζονται, δηλαδή, οι επιλογές που αφορούν διευθετήσεις στο καθεστώς χορήγησης λευκής και πράσινης κάρτας. Ηδη, ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή η σχετική διάταξη. Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Η συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργών έχει φθάσει στο τελικό στάδιο και πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Ενα τρίτο σημείο του θέματος αυτού, είναι η συνεργασία με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών με τις οποίες συνορεύουμε. Στις συνεννοήσεις αυτές έχει προχωρήσει ήδη η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Γνωρίζετε ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον Αλβανό ομόλογό του και επίκειται συνάντησή του, την ερχόμενη Παρασκευή, με τον ομόλογό του της κυβέρνησης των Σκοπίων.

* Να σας ενημερώσω, τέλος, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας. Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός δέχεται την Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας κα Βαλεντίνα Ματβιένκο. Οπως γνωρίζετε, σήμερα, θα συναντηθεί στις 19.00, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και στις 19.45, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ.

* Αύριο, έχουμε την επίσκεψη στο Ουρόσεβατς, όπου ο Πρωθυπουργός επικεφαλής αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο ομιλών και άλλοι παράγοντες, θα επισκεφθεί την ελληνική ειρηνευτική στρατιωτική δύναμη.

* Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο συζήτησης θα είναι οι κατευθύνσεις της μεταναστευτικής πολιτικής.

* Την Παρασκευή, όπως είναι γνωστό, γίνεται η διεθνής διάσκεψη, στο Σαράγιεβο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Και εκεί ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί επικεφαλής αντιπροσωπείας.

Αυτά από μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα, άρχισε ο ελληνοτουρκικός διάλογος στην Αγκυρα. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, η κυβέρνηση από όλη αυτή τη διαδικασία, η οποία απ` ότι ξέρουμε θα τελειώσει σε πρώτη φάση, την ερχόμενη Παρασκευή, τί προσδοκά, τί περιμένει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα η διαδικασία αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία, με δεδομένες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έτσι όπως τις γνωρίζουμε όλοι μέχρι τώρα. Εμείς επιθυμούμε να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει βάθος χρόνου. Θα συμβάλουμε ώστε να επιτύχει τους σκοπούς της αυτή η προσπάθεια. Βεβαίως, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν αυτό το διήμερο, αφορούν, όπως γνωρίζετε, την οικονομική συνεργασία, το περιβάλλον και τον τουρισμό. Είναι, όπως έχουν αποκληθεί θέματα "χαμηλής" πολιτικής. Θα διερευνήσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας. Πρέπει να σας πω, φερ` ειπείν -και μένω μόνο σε ένα παράδειγμα- ότι υπάρχουν επιχειρηματικές συνεργασίες, οικονομικές ανταλλαγές, αλλά δεν υπάρχουν συμφωνίες, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον τομέα αυτό, όπως υπάρχουν ανάλογες συμφωνίες της Ελλάδας με άλλες χώρες. Π. χ., δεν υπάρχει συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Αυτά τα ειδικά θέματα μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Και βεβαίως, ο διάλογος αυτός θα δώσει τη δυνατότητα να διερευνηθούν γενικότερα οι προθέσεις της Τουρκίας, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς εκείνη επιθυμεί -αν επιθυμεί- να προχωρήσουμε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η διαδικασία αυτή είναι επίπονη. Θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, ευφυείς, αλλά και υπεύθυνοι και ψύχραιμοι, λέγοντας ότι επιθυμούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα από τη συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων. Δεν παραλείπουμε, εξάλλου, να επισημάνουμε τη θετική αντίδραση που θα προκύψει, γενικότερα, για το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν στεφθούν με επιτυχία αυτά τα πρώτα βήματα του υπηρεσιακού ελληνοτουρκικού διαλόγου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι επιθυμείτε τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πιστεύετε ότι το ίδιο επιθυμεί και η Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά είναι εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα. Ανάλογα με τί στοιχεία χρησιμοποιεί ο καθένας, μπορεί να βγάλει ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Γνωρίζετε ποια είναι η στάση της Τουρκίας, ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο, όπου αρκετές προκλήσεις εκδηλώθηκαν από μέρους της. Από την άλλη, η ανάγκη μιας επικοινωνίας πιστεύουμε ότι, πλέον, είναι χρήσιμη. Δεν θα πρέπει εμείς να παραμείνουμε σε ακινησία, σε αιχμαλωσία των όποιων επιλογών τρίτων. Θα πρέπει εμείς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν θα χαρίσουμε σε άλλους αυτό το "όπλο" της προσπάθειας για συνεννόηση. Θα το διεκδικήσουμε και θα το κρατήσουμε για λογαριασμό μας. Εμείς επιθυμούμε να επιτύχει αυτό το εγχείρημα. Εχουμε από την αρχή πει ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη -επειδή ακριβώς η προσπάθεια ίσως υπονομευθεί από άλλες ενέργειες- θα βαρύνει την Τουρκία. Και αυτή θα πρέπει να αναλάβει εξ` ολοκλήρου το πολιτικό και διπλωματικό κόστος μιας αρνητικής εξέλιξης, αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με παραβάσεις και παραβιάσεις και με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού στην Κομοτηνή, μπορεί να γίνει διάλογος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή ακριβώς είναι η ευθύνη της Τουρκίας, η οποία επιβαρύνει το κλίμα στο οποίο ξεκινά αυτή η απόπειρα για συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύουμε, εν τούτοις, ότι υπάρχει περιθώριο σε πολύ συγκεκριμένα θέματα (που σημειώνω -και το σημειώνω με έμφαση- ότι δεν αφορούν το καθεστώς στο Αιγαίο, δεν αφορούν συζητήσεις για κυριαρχικά δικαιώματα και την άσκησή τους) οι δύο χώρες να έχουν ίδιες απόψεις και να επιδιώκουν συνεργασία για να ωφεληθούν και οι δύο χώρες και οι δύο λαοί. Τέτοια είναι τα θέματα οικονομικής συνεργασίας, τα θέματα συνεργασίας στον Τουρισμό, τα οποία συζητούνται τώρα. Από εκεί και πέρα, οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ασφαλώς, δεν συμβάλλουν στην πρόοδο αυτής της συνεννόησης και καταγράφονται. Δεν θα πρέπει, όμως, και εμείς να είμαστε εσαεί, όμηροι, αιχμάλωτοι, δηλώσεων ή κινήσεων, παραγόντων και κύκλων που θα ήθελαν, ίσως, από τη δική τους πλευρά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να παραμείνουν σε ένα επίπεδο ψυχρότητας, πράγμα το οποίο είναι, σε τελευταία ανάλυση, σε βάρος των δύο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δίνετε, όμως, την εντύπωση ότι η Ελλάδα σέρνεται σ` αυτόν τον διάλογο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν σύρεται σ` αυτό το διάλογο, αλλά είναι χώρα της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ, που κάνει πολιτική αρχών. Στο πλαίσιο αυτών των αρχών, προσέρχεται και παίρνει μέρος σ` αυτό το διάλογο. Η εξέλιξη του διαλόγου θα αποδείξει ότι πράγματι η Ελλάδα σέβεται αυτές τις αρχές και οι προτάσεις που κάνει είναι εποικοδομητικές, επειδή και στην πράξη επιθυμεί να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απομένει στην Τουρκία να αποδείξει το ίδιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει αίτημα της Αγκυρας για την κατάργηση των πεδίων βολής στο Αιγαίο, όπως αναφέρεται, σήμερα, στον Τύπο; Υπάρχει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα πεδία βολής, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι χρησιμοποιούνται και από το ελληνικό Ναυτικό, από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως υπάρχουν ανάλογες εγκαταστάσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου, προκειμένου να εκπαιδεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών αυτών. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ΚΥΣΕΑ, σας απασχόλησε καθόλου η ενέργεια, η πρωτοβουλία των τριών Μουσουλμάνων βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εντελώς παρενθετικά, έγινε μια αναφορά στο θέμα αυτό. Ειπώθηκε ότι έχει εκδοθεί σχετική κυβερνητική ανακοίνωση -και αναφέρομαι στη δήλωση που έκανα το βράδυ της Παρασκευής- η οποία εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης και μας καλύπτει όλους.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Σε περίπτωση που η Αγκυρα, κατά τη διάρκεια του διαλόγου, επαναλάβει παρόμοιες προκλητικές κινήσεις, έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με ποιον τρόπο θα αντιδράσει, αν για παράδειγμα θα αποσύρει τους διπλωμάτες που μετέχουν στο διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ σοβαρό το θέμα αυτό. Είμαστε μόλις στην αρχή του διαλόγου. Αντιλαμβάνεστε πόσες δυσκολίες έχει αυτό το εγχείρημα και πόσες περιπλοκές ίσως κάποιοι επιδιώξουν να δημιουργηθούν, καθώς θα εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια. Εχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει να είμαστε μάντεις κακών, δεν θα πρέπει να κάνουμε τέτοιες υποθέσεις, λόγω ακριβώς της κρισιμότητας του θέματος που συζητούμε. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, όλα έχουν τις επιπτώσεις τους, όλα έχουν το βάρος τους και όλα όσα γίνονται προσμετρούνται, αναλόγως, θετικά ή αρνητικά, σε αυτούς οι οποίοι τα εμπνέονται, τα σχεδιάζουν, τα εκτελούν.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Για το διάλογο που ξεκίνησε, τι ειπώθηκε στο ΚΥΣΕΑ; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια ενημέρωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, σε γενικές γραμμές, ότι ο διάλογος αυτός αφορά πολύ συγκεκριμένα θέματα, "χαμηλής πολιτικής". Υπάρχουν θέματα και τομείς, όπου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν υπάρχουν συμφωνίες, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με όλες τις άλλες χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα έχει διμερείς σχέσεις. Είναι λογικό, λοιπόν, η Ελλάδα να επιδιώκει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών, πράγμα το οποίο θα αποβεί προς το συμφέρον και των δύο χωρών και των δύο λαών. Αυτό είναι το νόημα αυτής της προσπάθειας. Και βεβαίως, εφόσον εξελιχθεί θετικά η προσπάθεια αυτή, θα επιδράσει, επαναλαμβάνω, θετικά στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα δημιουργηθεί ένα άλλο περιβάλλον, πράγμα πολύ θετικό.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, αν έγινε σχετική συζήτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε μόνο ενημέρωση από τον υπουργό Αναπλητωτή Εξωτερικών κ. Κρανιδιώτη. Ο κ. Παπανδρέου δεν συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση, δεδομένου ότι είχε υποχρέωση εκτός Αθηνών, στην Κέρκυρα. Το σημειώνω για να είστε ενήμεροι.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Για το θέμα των σχέσεων Ε. Ε. -Τουρκίας, υπάρχει κάποια εξέλιξη η οποία να απασχόλησε, σήμερα, το ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συζητήσεις που θα γίνουν αυτό το εξάμηνο στο πλαίσιο της Ε. Ε. υπό τη φιλανδική προεδρία, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνουν και το θέμα της διεύρυνσης της Ε. Ε. Η Τουρκία έχει εκδηλώσει, εντόνως, ενδιαφέρον να λάβει το χρίσμα της υποψήφιας χώρας. Εμείς, έχουμε θέσει τις προϋποθέσεις, οι οποίες, όπως και για άλλες χώρες, πρέπει να ισχύουν και για την Τουρκία, προκειμένου να επιτύχει να χαρακτηριστεί ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Παραμένουμε σ` αυτή την πολιτική. Υπάρχουν οι Σύνοδοι Κορυφής του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και αναλυτικές για το πώς μπορούν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Αυτή η βάση, αυτό το πλαίσιο πολιτικής, εξακολουθεί να ισχύει. Και βεβαίως, πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Τουρκία ότι κινήσεις της, οι οποίες έχουν περιστασιακό χαρακτήρα, προκειμένου να δώσουν μια διαφορετική εικόνα για την πολιτική που ακολουθεί, είναι κινήσεις οι οποίες εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι, αν δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική βούληση της Αγκυρας, για την άσκηση μιας άλλης πολιτικής, δεν είναι δυνατόν παρά να πέφτουν στο κενό. Δεν είναι, δηλαδή, δυνατόν περιστασιακά, για περίοδο λίγων μηνών, η Τουρκία να επιδιώξει να παρουσιαστεί με ένα άλλο πρόσωπο πολιτικής, χωρίς να πιστεύει σ` αυτή την άλλη πολιτική, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα υποδοχής της στην Ε. Ε., αφού γνωρίζει ότι οι συζητήσεις για τη διεύρυνση της Ε. Ε. βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Το αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διμερείς σχέσεις. Η κα Ματβιένκο βρίσκεται στην Αθήνα, αυτές τις ημέρες. Ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό. Γίνεται δεκτή για να συζητηθούν διμερή θέματα, τα οποία αφορούν είτε την πολιτική, είτε την οικονομική και εμπορική συνεργασία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Και για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, και αυτό είναι ένα θέμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι προμηθευόμαστε από τη Ρωσία φυσικό αέριο, ότι υπάρχει ανοιχτό το θέμα του πετρελαιαγωγού. Γνωρίζετε, επίσης, ότι κατά την πρόσφατη κρίση στη Γιουγκοσλαβία, υπήρχε τακτική, πυκνότατη επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε σχετικά θέματα. Αρα, λοιπόν, έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αυτή η συνάντηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επομένως, αναμένεται να συζητηθεί και το χθεσινό επεισόδιο της σφαγής 14 Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω με απόλυτες λεπτομέρειες το τι θα συζητηθεί. Δεν έχει διατυπωθεί κάποια ατζέντα. Γνωρίζω ότι θα συζητήσουν θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να επανέλθω στο θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σε κάποιο σταθμό το πρωί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποπειραθούν οι Τούρκοι να φέρουν στο διάλογο θέματα εθνικής κυριαρχίας. Τι οδηγίες έχει λάβει για την περίπτωση αυτή η ελληνική αντιπροσωπεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι τέτοιου είδους θέματα δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Συνιστούν στοιχεία ενός πολιτικού διαλόγου στον οποίο δεν πρόκειται να προχωρήσει η Ελλάδα, εφόσον ο διάλογος αυτός αφορά διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα κυριαρχικά δικαιώματά μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Θα τα ασκούμε σύμφωνα με τις επιλογές μας, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον. Δεν τίθενται σε διάλογο. Δεν τίθενται σε οποιασδήποτε μορφής διάλογο.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Εχουμε εικόνα, αν τέθηκε κάποιο τέτοιο ζήτημα, στη συνάντηση σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις. Δεν έχουμε ενημέρωση, δεν έχουμε εικόνα, κατά τη δική σας έκφραση, για το πώς εξελίσσονται μέχρι τώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 July 1999 - 10:04:58 UTC