Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-08-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Aυγούστου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών του ενόψει της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Οπως σας είχα ανακοινώσει από τη Δευτέρα, αύριο θα συνεδριάσει ατύπως η Κυβερνητική Επιτροπή με διευρυμένη σύνθεση. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Μετά τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις.

Οπως επίσης σας έχω ενημερώσει, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τις Πρέσπες, όπου κάθε χρόνο επί σειρά ετών γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, το Σάββατο το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό του κράτους των Σκοπίων κ. Γκεοργιέφσκι.

Αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία στους δύο ηγέτες που θα είναι παρόντες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Θα ήθελα να μιλήσουμε για την πρωτοβουλία της Ελλάδας για το βέτο. Ποια είναι ακριβώς η πρωτοβουλία; Δηλαδή, εγώ καταλαβαίνω, αν κάνω λάθος διορθώστε με, ότι η Ελλάδα είπε στους εταίρους της ότι υπάρχουν αυτά τα πρωτόκολλα, οι χρηματοδοτικοί κανονισμοί τέλος πάντων, που μέχρι τώρα υπήρχε το βέτο, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει άλλος πόρος στην Ε. Ε. για να βγει, άρα αυτά όλα τα χρηματοδοτικά κονδύλια εξακολουθούμε εμείς ως αρχή να τα μπλοκάρουμε, ωστόσο τα χρήματα μπορούν να ξεμπλοκαριστούν ως βοήθεια στην Τουρκία. Το καταλαβαίνω καλά σαν πρωτοβουλία ή κάνω λάθος; Και μια δεύτερη ερώτηση: υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις με τον Κίρο Γκλιγκόροφ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την πρώτη ερώτηση, έχουμε μιλήσει αρκετά γι' αυτό. Αντιλαμβάνεστε πως όταν οι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να λάβουν μια συγκεκριμένη απόφαση -τη λήψη μάλιστα της απόφασης που θα αφορά την οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πρόσφατης κρίσης από το σεισμό- πρέπει εκ των πραγμάτων να εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γνωρίζετε πολύ καλά, λοιπόν, ότι δεν είναι ορθό να συζητήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες τώρα, γιατί κάθε υπουργός θα κάνει τις δικές του προτάσεις για να ληφθεί η τελική απόφαση.

Αυτό το οποίο μπορώ να πω με αφορμή την ερώτησή σας, είναι τούτο. Εμείς έχουμε από την πρώτη στιγμή καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση μας. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Η βοήθεια που προσφέραμε σε πρακτικό επίπεδο, ήταν ουσιαστική. Και βεβαίως, όπως από την πρώτη στιγμή είπε ο υπουργός Εξωτερικών έχουμε σκέψεις και σχέδιο για τη συνέχιση αυτής της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία.

Επειδή πολλή συζήτηση γίνεται, τώρα πλέον, και στο πλαίσιο της Ε. Ε., πρέπει να πω ότι πάρα πολλοί "παραβιάζουν ανοικτές πόρτες". Η Ελλάδα είναι αυτή που πρώτη, έλαβε πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα είναι αυτή η οποία αναγνώρισε την ανάγκη και επισήμανε ως προτεραιότητα της Ε. Ε. την άμεση υποβοήθηση των αρχών της Τουρκίας για να αντιμετωπίσουν την κρίση, να βοηθηθούν τα θύματα που δοκιμάζονται στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Με αυτές τις θέσεις -είναι μια πολιτική θέση αυτή- προσέρχεται η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σε ποιους αναφέρεστε όταν λέτε "πάρα πολλοί παραβιάζουν ανοικτές πόρτες";

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλους εκείνους οι οποίοι στο πλαίσιο της Ε. Ε. διατυπώνουν με διάφορους τρόπους ιδέες για την ανάγκη να υποστηριχθεί η Τουρκία. Είναι κάτι που από την πρώτη στιγμή το τονίσαμε. Και δεν το τονίσαμε απλώς, μιλώντας θεωρητικά, αλλά στην πράξη δείξαμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι, για λόγους ανθρωπισμού, επειδή αυτό επιβάλλουν οι κανόνες καλής γειτονίας, στο δράμα του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού. Είμασταν παρόντες και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σ' αυτή τη διεθνή εκστρατεία για να βοηθήσουμε να ξεπεράσει η Τουρκία το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα.

Από κει και πέρα δεν θα πρέπει να υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και στην πολιτική που ακολουθούμε, προκειμένου να συμβάλουμε, ώστε μια τραγωδία που έπληξε την Τουρκία να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει παρανόηση ότι έχουμε αλλαγή πολιτικής. Η Ελλάδα παγίως στα θέματα ανθρωπισμού, έκφρασης αλληλεγγύης, υποστήριξης ενός δοκιμαζόμενου λαού, ακολουθεί αυτή την πολιτική.

Στα εθνικά θέματα κατά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, ακολουθούμε πολιτική η οποία στηρίζεται στις Διεθνείς Συνθήκες και τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Αρα, λοιπόν, την ίδια πολιτική συνεχίζουμε και στον ένα τομέα και στον άλλο.

Μου επιτρέπετε, αν θέλετε, να προσθέσω ότι η πολιτική που ακολουθούμε στον πρώτο τομέα, όσον αφορά την παροχή αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμβάλλει στην προαγωγή του εθνικού συμφέροντος υπό την ευρεία έννοια. Με αυτή την έννοια έχουν σχέση οι δύο τομείς. Αλλά, βεβαίως, δεν ταυτίζονται, δεν συμπίπτουν απολύτως.

Από κει και πέρα κατά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα διατυπώσει τις απόψεις του, κάνοντας πολύ συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα διαμορφώσει τελικώς, αφού βεβαίως ολοκληρώσει και τις επαφές που θα έχει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στους οποίους από σήμερα απευθύνεται προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι συναντήσεις τους κατά τις επόμενες ημέρες.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα που θέσατε: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για μια μεγάλη περίοδο οι σχέσεις της Ελλάδας με κάποιες γειτονικές χώρες δεν ήταν οι καλύτερες. Ηταν σχέσεις αμοιβαίας καχυποψίας. Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά, ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα άλλο περιβάλλον στη Ν. Α. Ευρώπη, επειδή ακριβώς έχει προωθήσει πολύ καλύτερες σχέσεις με όλους τους γείτονές της. Αυτό είναι προς όφελος όλων των χωρών. Είναι προς όφελος βεβαίως και της χώρας μας, η οποία ως μόνη χώρα μέλος της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Αποτελεί το πρότυπο, τον πιλότο για τις άλλες χώρες της περιοχής. Με την πολιτική που ακολουθούμε, τα τελευταία χρόνια, έχουμε επιτύχει να κατακτήσουμε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο σε όλους τους τομείς, σε σχέση με τις άλλες χώρες που μας περιβάλλουν.

Ο κ. Γκλιγκόροφ είναι ο επικεφαλής μιας γειτονικής χώρας. Εχει τις απόψεις του. Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση που έχει προκύψει στα Σκόπια μετά τις τελευταίες εκλογές, επιθυμεί -όπως άλλωστε δημοσίως έχει δηλώσει- την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να κινηθούμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε έχουμε κάνει συγκεκριμένα βήματα από την πλευρά μας. Αναμένουμε ανάλογη ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά.

Η στάση του κ. Γκλιγκόροφ να αναπέμψει στη Βουλή ένα νόμο που αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα, βεβαίως αποτελεί δικό του δικαίωμα. Πιστεύουμε, όμως, ότι στο πλαίσιο των καλώς νοουμένων διμερών σχέσεων, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα αντιμετωπίσει αυτό το θέμα με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μην παρεμβάλλονται εμπόδια στην απρόσκοπτη ανάπτυξη των καλών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, οτιδήποτε άλλο, που να συνιστά αυτή την ώρα εμπόδιο αξεπέραστο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

ZAXAΡΕΑ: Αν η Επιτροπή ως απάντηση στην πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, πει πολύ ωραία συμφωνούμε κι εμείς, τα χρήματα αυτά να δοθούν από τα κονδύλια που είναι παγωμένα, ποιά θα είναι η απάντησή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Eπαναλαμβάνω πράγματα τα οποία έχουμε πει. H Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είναι ίσως η μόνη χώρα της Ε. Ε. η οποία ασχολήθηκε επισταμένα με το θέμα που προέκυψε. Θα έλεγα πως η στάση μας αποτελεί παράδειγμα το οποίο αναφέρεται γιατί είναι μια πολύ υπεύθυνη στάση. Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση έχει απόψεις για το θέμα αυτό τις οποίες θα μου επιτρέψετε, στις ακραίες λεπτομέρειές τους να μην τις αναφέρω τώρα. Οι απόψεις αυτές υπάρχουν, είναι πλήρεις. Επιθυμούμε τη χρηματοδότηση της Τουρκίας - μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, όχι την παροχή ανοικτών εν λευκώ επιταγών με χρήματα προς την Τουρκία- προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, σε όλους τους τομείς. Στις αστικές και βιομηχανικές υποδομές, στα μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα για να ανακουφιστούν στο δράμα τους οι πολίτες που είναι θύματα αυτού του σεισμού, ώστε έτσι να δοθεί και πάλι η δυνατότητα στην Τουρκία να ξεπεράσει συντομότατα τις οδυνηρές συνέπειες αυτού τους φαινομένου. Αλλά, βεβαίως, όλα αυτά, επαναλαμβάνω, θα λάβουν την τελική μορφή τους κατά τη συζήτηση που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών. Εμείς, αυτό θέλω να τονίσω τόσο σε επίπεδο χορήγησης βοήθειας, όσο και σε επίπεδο ανάληψης πρωτοβουλιών, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή. Αυτό ουδείς το αμφισβητεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον δεν αλλάζει, λέτε, η πολιτική σας γιατί τότε ο κ. Παπανδρέου θέλει να κάνει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Κομμάτων; Κάτι άλλο μεταφέρει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, κάθε φορά που γίνονται συναντήσεις μεταξύ Εκπροσώπων των Κομμάτων σε όλα τα επίπεδα δεν σημαίνει, ότι αυτομάτως κάθε Κόμμα αποστασιοποιείται από την πολιτική που ακολούθησε κατά την προηγούμενη περίοδο. Δεύτερον, είπα ότι η πολιτική δεν αλλάζει. Και αναφέρθηκα στην πολιτική που ακολουθούμε σε ανθρωπιστικά θέματα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας και με πρακτικούς τρόπους, σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Αυτό κάνουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η πολιτική που ακολουθήσαμε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα παγίως σε τέτοιες περιπτώσεις αυτή την πολιτική ακολουθεί. Οπως επίσης και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής μας υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα σε αρμονία πάντα με τα όσα προβλέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή είναι παγίως η πολιτική που ακολουθούμε. Αυτό είπα για να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει μια τέτοια επίδραση του ενός θέματος στο άλλο, ώστε να βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ανατροπές και αλλαγές. Δεν πρόκειται περί αυτού.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε επί λέξει τη φράση, επιθυμούμε τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων προς την Τουρκία κι όχι λευκές επιταγές, δηλαδή ενέργεια, οικοδομές, μεταφορές κλπ.....

ΡΕΠΠΑΣ: Η αναφορά αυτή που έκανα ήταν ασφαλώς παραδειγματική, δεν ήταν το σύνολο των θεμάτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί να μην είναι κονδύλια απ' αυτά που εμείς έχουμε τώρα μπλοκάρει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Χρήματα θα είναι τα μεν, χρήματα και τα δε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει διαφορά. Είναι άλλο πράγμα να σας δώσω εγώ ή να μου δώσετε εσείς ένα χαρτονόμισμα κι είναι άλλο πράγμα να υπογράψουμε και δικόγραφο γι' αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ε. Ε. ούτε δικόγραφα υπογράφει, ούτε χρήματα μοιράζει. Παίρνει αποφάσεις δια των αρμοδίων οργάνων με τις διαδικασίες οι οποίες είναι γνωστές σ' εσάς και χορηγεί οικονομική βοήθεια μέσω προγραμμάτων. Με τα προγράμματα αυτά επιδιώκεται η ανασυγκρότηση της Τουρκίας για ν' αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού και θα πρέπει να δοθεί εφόσον βέβαια αποφασιστεί και η συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια. Περί αυτού πρόκειται, για τίποτα άλλο.

Ευχαριστώ, πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 November 1999 - 20:04:43 UTC