Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-08-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Θα μου επιτρέψετε κατ' αρχήν να εκφράσω για μια ακόμη φορά τη χαρά και την τιμή που νοιώθουμε για τους αθλητές και τις αθλήτριές μας που οδήγησαν, με τις εμφανίσεις τους, την Ελλάδα σε μια από τις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος. Είμαστε υπερήφανοι. Η κυβέρνηση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξη και τη βοήθειά της, προκειμένου οι διακρίσεις αυτές να αποτελούν κανόνα πλέον σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις.

* Αύριο στις 9.30 π. μ., ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κ. Τζουγκάνοβιτς. Αργότερα, στις 12.30, θα δεχτεί τον κ. Χόκμπαχ. Είναι ο Γερμανός πολιτικός που έχει τεθεί επικεφαλής του Συμφώνου Σταθερότητας, της διαδικασίας ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Το μεσημέρι στις 13.00, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Αμέσως μετά, στις 14.00, θα παρατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου δεξίωση προς τιμήν των αθλητών και των αθλητριών που διακρίθηκαν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Το απόγευμα, στις 7, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στελεχών, με αντικείμενο τη Δ. Ε. Θ.

* Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για τα θέματα της ελληνικής γεωργίας, στην οποία θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Π. Λάμπρου και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, με σχετική αρμοδιότητα. Το απόγευμα στις 7 η ώρα, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Ε. Γ.

* Την Πέμπτη το πρωί, θα συνεδριάσει, στη Βουλή, η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα συζήτησης τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής.

* Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Θα εγκαινιάσει την Εκθεση την Παρασκευή, το βράδυ, με ομιλία του. Το Σάββατο, το βράδυ, θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία με οικονομικό περιεχόμενο, για τις προοπτικές της χώρας. Την Κυριακή, το μεσημέρι, θα παραχωρήσει την επίσης καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εφ' όλης της ύλης.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Είπατε ότι θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου. Είναι ενημερωμένη η ηγεσία του Βελιγραδίου για την επίσκεψη αυτή του κ. Τζουγκάνοβιτς στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Από ποιόν να είναι ενημερωμένη; Από την ελληνική κυβέρνηση ή από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Από την ελληνική κυβέρνηση και εάν υπάρχει συναίνεση και του Βελιγραδίου γι' αυτή την επίσκεψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τζουγκάνοβιτς είναι Πρωθυπουργός μιας Δημοκρατίας, η οποία βεβαίως ανήκει στην Ομοσπονδία του γιουγκοσλαβικού κράτους, αλλά είναι Πρωθυπουργός, είναι Πρόεδρος Κυβέρνησης. Με αυτή την ιδιότητα, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας, θα συναντηθεί σήμερα και αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών και θα γίνει δεκτός, στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Δεν αποτελούν οι συναντήσεις αυτές σημείο τριβής στις σχέσεις Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας και βεβαίως τα θέματα των συναντήσεων -γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε για την επόμενη μέρα μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο- θα συζητηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε ότι είναι Πρωθυπουργός μιας Δημοκρατίας. Το θέμα είναι το εξής: Η εξωτερική πολιτική της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας ανήκει στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης του Βελιγραδίου. Γι' αυτό ακριβώς ρώτησα, εάν υπάρχει συνεννόηση της κυβέρνησης γι' αυτή την επίσκεψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Βιτάλη, ήμουν σαφής. Είπα ότι η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου ανήκει στην Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Και το είπα για να προλάβω πιθανές παρανοήσεις. Μια παρανόηση, λοιπόν, είναι που προσπαθείτε να βγάλετε κάποια συμπεράσματα εξ αυτού. Ο κ. Τζουγκάνοβιτς βρίσκεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης εργασίας. Πρωθυπουργός, Πρόεδρος κυβέρνησης είναι. Θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας και με τον Πρωθυπουργό. Είναι λογικό, είναι αυτονόητο ένας πρόεδρος κυβέρνησης, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα να συναντιέται και με από τον Πρωθυπουργό της χώρας, εφόσον το ζητάει και ο ίδιος.

ΜΙΧΑΗΛ: Ένα σχόλιο για τα όσα αναφέρει σήμερα, στο άρθρο του, ο κ. Πάγκαλος για μη άρση του βέτο και τους χαρακτηρισμούς για όσους τάσσονται υπέρ της άρσης τους οποίους αποκαλεί "γραικύλους".

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει τύχει συστηματικής επεξεργασίας. Θα παρουσιαστεί, στις λεπτομέρειές της, στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών. Οι απόψεις του κ. Πάγκαλου πάντοτε έχουν ενδιαφέρον. Ο κ. Πάγκαλος είναι επίλεκτο στέλεχος της παράταξης που κυβερνά. Με το άρθρο του αυτό, πρώτον μιλάει για τη μέχρι τώρα ασκηθείσα εξωτερική πολιτική, την οποία θεωρεί ορθή. Και είναι ορθή η εξωτερική πολιτική που έχει ασκηθεί. Είναι η πολιτική που συνεχίζουμε και αυτήν ακολουθούμε. Επίσης, ο κ. Πάγκαλος αναφέρεται στην ανάγκη να υποστηριχθεί οικονομικά η Τουρκία, προκειμένου να ξεπεράσει τις συνέπειες του πρόσφατου σεισμού. Και αυτό είναι μια ορθή θέση. Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα λάβει μέρος με πολύ καίριο τρόπο, στο πλαίσιο της Ε. Ε., σε πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η Τουρκία, ώστε να ξεπεράσει την πρόσφατη κρίση. Σ ' αυτά συμφωνούμε. Από κει και πέρα, δεν γνωρίζω τί είναι αυτό το οποίο μπορεί να συνιστά διαφοροποίηση του κ. Πάγκαλου από την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση. Είναι η πολιτική που έχουμε χαράξει εδώ και καιρό, όσον αφορά τα μεγάλα εθνικά θέματα. Αυτή η εξωτερική πολιτική παραμένει η ίδια, δεν αλλάζει. Οσον αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας, προκειμένου να ξεπεράσει τις συνέπειες του σεισμού, συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την Ε. Ε. Αρα, λοιπόν, σημεία σύμπτωσης υπάρχουν και αυτό άλλωστε είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Σημεία σύμπτωσης υπάρχουν. Λέει για το πώς ήταν η μέχρι τώρα πολιτική, λέει όμως "μέχρι εδώ". Δεν θέλει επ'ουδενί η κυβέρνηση - και εξηγεί τους λόγους γιατί- να άρει με οποιοδήποτε πρόσχημα, με οποιοδήποτε τρόπο, το βέτο που έχει ασκηθεί. Και μάλιστα προχωρώντας παραπέρα χαρακτηρίζει αυτούς που έχουν τέτοιες απόψεις και έχουν εκφραστεί τον τελευταίο καιρό, ως "γραικύλους". Εδώ λοιπόν συνίσταται η διαφωνία. Και επ' αυτού η κυβέρνηση τι απαντάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί του θέματος με πολύ σαφή τρόπο. Εχουμε πει ότι αφενός χρειάζεται για ανθρωπιστικούς λόγους να βοηθήσουμε την Τουρκία, αφετέρου πως η βοήθεια αυτή δεν μπορεί να είναι μια εν λευκώ ανοικτή επιταγή. Θα είναι μια ενίσχυση συγκεκριμένων προγραμμάτων ανασυγκρότησης της Τουρκίας. Εχουμε πει επίσης, ότι η πολιτική που ακολουθούμε για τα εθνικά θέματα, είναι αυτή η οποία στηρίζεται στους κανόνες και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, είναι σύμφωνη και σε απόλυτη αρμονία με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν αλλάζει τίποτε ως προς αυτό. Αρα δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε παρανόησης. Βεβαίως οι απόψεις του κ. Πάγκαλου, επαναλαμβάνω, πάντοτε έχουν ενδιαφέρον. Ολοι τις παρακολουθούμε. Πιστεύω ότι μας καλύπτουν όλους.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό ο κ. Πάγκαλος. Την επόμενη περίοδο, φυσιολογικό είναι -και με άλλα στελέχη άλλωστε συναντάται ο Πρωθυπουργός- να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις και με τον κ. Πάγκαλο. Δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτό όμως είναι πάντοτε ένα ανοιχτό θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιβεβαιώνετε, λοιπόν, και τα όσα γράφτηκαν ότι ο κ. Σημίτης διεμήνυσε στον κ. Πάγκαλο ότι την Τετάρτη, μετά την επιστροφή του από την ΔΕΘ, θα τον συναντήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης ως Πρωθυπουργός της χώρας και ως Πρόεδρος του Κινήματος, γνωρίζετε ότι είναι ενεργότατος. Εχει ένα καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο είναι πλούσιο. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των συναντήσεών του την επόμενη περίοδο, ασφαλώς θα συζητήσει και με τον κ. Πάγκαλο. Αυτό πρέπει να το αναμένετε. Σε εύθετο χρόνο θα γίνει αυτή η συνάντηση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε ότι σας καλύπτουν αυτά τα οποία αναφέρει ο κ. Πάγκαλος στο άρθρο του. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν καλύπτουν την κυβέρνηση αυτοί οι χαρακτηρισμοί που κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, όταν λέει πως στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι έτοιμα να θυσιάσουν τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί πριν ή τις ευθείες βολές που έχει κάνει κατά του υπουργείου Εξωτερικών, που μιλάει για "γραικύλους". Είναι σαφέστατος. Αν σας καλύπτουν και αυτές οι επισημάνσεις και οι χαρακτηρισμοί που κάνει ο κ. Πάγκαλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι μια ερμηνεία που κάνετε εσείς. Μην είστε τόσο σίγουρος ότι απηχείτε τις θέσεις του κ. Πάγκαλου. Ο κ. Πάγκαλος είναι από τους στυλοβάτες αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρεί το έργο της. Μ' αυτή την έννοια δεν πρέπει να υπάρχει περιθώριο για την εξαγωγή τέτοιων λανθασμένων πολιτικών συμπερασμάτων.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά επειδή νομίζω ότι είναι σαφέστατοι, ειδικά οι παράγραφοι που αναφέρονται στο υπουργείο Εξωτερικών. Μήπως δεν έχει διαβαστεί καταλλήλως το άρθρο του κ. Πάγκαλου; Θέλετε να το επαναλάβω;

ΡΕΠΠΑΣ: Το άρθρο του κ. Πάγκαλου έχει μελετηθεί από την πλευρά μας πολύ καλά. Ο κ. Πάγκαλος το έχει γράψει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει περιθώρια παρανοήσεων σε οποιοδήποτε τρίτο. Αν εσείς θέλετε να βγάλετε αυτό το συμπέρασμα, παρακαλώ να λάβετε την άδεια του κ. Πάγκαλου για να δείτε αν είναι το συμπέρασμα στο οποίο εκείνος οδηγείται. Και τότε θα λάβετε απάντηση. Μέχρι τότε όμως παρακαλώ μη βγάζετε αυτό το συμπέρασμα, γιατί δεν προκύπτει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα συναντηθεί ο κ. Πάγκαλος με τον υπουργό Εξωτερικών, στον γύρο ενημέρωσης που κάνει ο κ. Παπανδρέου των πρώην υπουργών Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου έχει ανοίξει ένα κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και πρώην υπουργούς Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στον ίδιο να το πληροφορηθείτε. Θα κάνει πολλές ουσιαστικές συναντήσεις ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ των οποίων και αυτή.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν θέλω να παρερμηνεύσω το άρθρο κ. Υπουργέ και επειδή όπως είπατε νωρίτερα το έχετε μελετήσει πάρα πολύ καλά, ποιους κατά τη γνώμη σας χαρακτηρίζει "γραικύλους";

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Πάγκαλο.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, με τη δική σας μελέτη εννοώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την κυβέρνηση, δεν την αγγίζουν. Ο κ. Πάγκαλος -γνωρίζετε και το επαναλαμβάνω- είναι εξ εκείνων των επίλεκτων στελεχών της παράταξης που στηρίζουν την κυβέρνηση. Και σ' αυτόν οφείλεται, γιατί σε μεγάλο βαθμό έχει εμπνευστεί και έχει χαράξει αυτή την πολιτική, η εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε.

ΚΑΜΠΟΥΡΙΑΝΗ: Αναφέρεται συγκεκριμένα σε μια "σχολή σκέψης" που λέει ότι δεν πρέπει να κουράζουμε τους εταίρους μας με γκρίνιες, η οποία σχολή σκέψης εκφράζεται και στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι σαφέστατο αυτό. Θέλετε να το διαβάσω;

ΡΕΠΠΑΣ: Όταν λέει υπουργείο Εξωτερικών, ασφαλώς δεν μιλάει για τον υπουργό Εξωτερικών. Αν θέλετε όμως να μπούμε σε λέξη προς λέξη αποκρυπτογράφηση αυτού του άρθρου, παρακαλώ να το αποφύγουμε γιατί δεν χρειάζεται αυτή η προσπάθεια. Δηλώνω, με αφορμή την ερώτησή σας, ότι η ελληνική κυβέρνηση, -πιστεύω η όποια ελληνική κυβέρνηση- ποτέ δεν κουράζεται όταν υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα και σ' αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 November 1999 - 20:04:54 UTC