Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Οπως ξέρετε, ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην ελληνική αποστολή που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, και έτσι είμαι εγώ μαζί σας σήμερα.

Πριν προχωρήσουμε, θέλω να σας πω ότι θα σας διανεμηθεί μια ανακοίνωση του Υπουργείου, η οποία αφορά στον τηλεοπτικό σταθμό JUNIOR`S. Πρόκειται για μια υπόθεση -που ίσως γνωρίζετε οι περισσότεροι- παράβασης της νομοθεσίας, σε ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και δικαστικών αποφάσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο σταθμός αυτός πρέπει να πάψει να λειτουργεί. Υπάρχει μια ανακοίνωση, λοιπόν, του Υπουργείου για το θέμα αυτό, η οποία θα σας διανεμηθεί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Με ποιό σκεπτικό η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση να απαγορευτούν οι πορείες, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως γνωρίζετε, από την αρχή είχαμε τονίσει ότι συνυπάρχουν δύο δικαιώματα: το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, για όποιο θέμα εκείνοι πιστεύουν ότι πρέπει να την εκφράζουν και όπως εκείνοι επιθυμούν και, ταυτόχρονα, το δικαίωμα της Πολιτείας να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή μιας επίσκεψης ενός υψηλού προσκεκλημένου, το κύρος και τη δυνατότητα της χώρας να προβάλλει τις απόψεις και τις θέσεις της στα διεθνή θέματα, τα θέματα της περιοχής μας, τα θέματα που την αφορούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Η έκφραση της διαμαρτυρίας των πολιτών και το δικαίωμα της Πολιτείας για διασφάλιση της επίσκεψης, δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία; Δηλαδή, πιστέψατε και οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση ότι οι διαβεβαιώσεις και οι εγγυήσεις περί ειρηνικών διαδηλώσεων που έδωσαν τα κόμματα της Αριστεράς και κυρίως το ΚΚΕ, δεν σας ικανοποίησαν; Ηταν ανεδαφικές;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η κοινή λογική επιβάλλει, όταν στη χώρα μας υπάρχει μια επίσκεψη ενός υψηλού προσκεκλημένου να διασφαλίζονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε η επίσκεψη αυτή να διεξαχθεί ομαλά. Αυτό είναι το πρώτο σημείο που πρέπει κάποιος να έχει πάντα υπόψη του. Το δεύτερο σημείο είναι, όπως είπαμε, ότι η έκφραση των διαθέσεων των πολιτών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ταυτόχρονα, όμως, συνταγματικά κατοχυρωμένο είναι και το δικαίωμα της Πολιτείας να ασκεί την εξωτερική πολιτική και να προασπίζει το κύρος της χώρας. Και τα δύο αυτά, διασφαλίζονται.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να μου κάνετε πιο σαφές αυτό το πράγμα διότι δεν μπορώ να το καταλάβω. Είτε δεν πειστήκατε από τις εγγυήσεις που σας έδωσαν τα κόμματα της Αριστεράς που διοργάνωναν τις διαμαρτυρίες και δικαίως πήρατε την απόφαση και είπατε ότι αφού δεν μας ικανοποιούν, παίρνουμε αυτή την απόφαση είτε εσείς δεν δεχθήκατε ευθύς εξ αρχής, το δικαίωμα διαμαρτυρίας μέχρι την αμερικανική πρεσβεία...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έλεγα ότι τείνουμε, τις τελευταίες ημέρες, στη χώρα μας, να μετατρέψουμε τη συζήτηση για την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον -που είναι μια σημαντική επίσκεψη και δίνει στη χώρα μας την ευκαιρία να καταθέσει τις απόψεις, τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τις προτάσεις της για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και για τα θέματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή- σε μια συζήτηση διαδικαστική. Εμείς δεν επιθυμούμε να συμβάλουμε στην τάση αυτή. Θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας, εξαρτάται από μας εάν θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και πιστεύουμε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει στο ουσιαστικό μέρος της επίσκεψης και όχι σε διάφορα διαδικαστικά θέματα. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών διασφαλίζεται. Αυτό είναι γνωστό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δημοκρατική, όπου κανείς δεν εμποδίζεται να εκφράσει τις απόψεις του.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού είναι έτσι τα πράγματα, γιατί η κυβέρνηση, η οποία συνταγματικά ασκεί την εξωτερική πολιτική, δεν πήρε μια πρωτοβουλία να συζητήσει με τα άλλα κόμματα είτε μέσω της Βουλής είτε με σχετικές συναντήσεις; Γιατί όταν συνάντησε τους αρχηγούς των κομμάτων δεν έθεσε το θέμα ο κ. Σημίτης, "τι θα πρέπει να πούμε ως χώρα". Της κυβέρνησης είναι η ευθύνη. Γιατί δεν έγινε αυτό και τώρα λέτε ότι έπρεπε η συζήτηση να γίνει επί της ουσίας; Ποιός περιμένατε να σας θέσει το θέμα ουσίας; Αυτοί που στο κάτω-κάτω σας αντιπολιτεύονται;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με συγχωρείτε, πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Όπως ξέρετε, ο Πρωθυπουργός συνάντησε τους πολιτικούς αρχηγούς και συζήτησαν για τα θέματα που είχαν σχέση με την επίσκεψη. Ο καθένας έχει τη γνώμη του και οι απόψεις των ελληνικών κομμάτων είναι σαφώς γνωστές. Οπως επίσης, γνωστές είναι και οι απόψεις που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στις συζητήσεις με τον Πρόεδρο Κλίντον, όπως γίνεται και με κάθε ξένο ηγέτη. Είναι γνωστές οι θέσεις της χώρας. Δεν αλλάζουν. Αυτό που συζητούμε είναι ότι η επίσκεψη έχει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Και χρέος της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να έχει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο αυτή η επίσκεψη. Δεν θέλουμε, λοιπόν, να μεταθέσουμε την ουσία της συζήτησης στην ελληνική κοινή γνώμη από το ουσιαστικό μέρος της επίσκεψης στο μέρος των όσων έχουν προγραμματιστεί ή κάποιοι έχουν εξαγγείλει για τις νόμιμες και θεμιτές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Δεν είναι αυτό το μείζον θέμα για μας. Και δεν είναι ούτε για τη χώρα αυτό το μείζον θέμα. Επαναλαμβάνω ότι η πρόθεση της Πολιτείας να διαφυλάξει τα συμφέροντα, το κύρος και την εικόνα της χώρας, υπακούει στην κοινή λογική.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, διανεμήθηκε μια ανακοίνωση από το υπουργείο Τύπου, σχετικά με τον τρόπο της δημοσιογραφικής κάλυψης της επίσκεψης Κλίντον. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν αληθεύει η πληροφορία ότι θα υποβληθούν μόνο τρεις ερωτήσεις από Ελληνες δημοσιογράφους και τρεις ερωτήσεις από Αμερικανούς δημοσιογράφους -για τους Ελληνες μας ενδιαφέρει όμως- στην κοινή συνέντευξη που θα δοθεί από τον κ. Σημίτη και τον κ. Κλίντον και αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι, στο διάστημα των τριάντα λεπτών που θα διαρκέσει η συνέντευξη, μπορεί να υπάρξει πραγματική ενημέρωση του ελληνικού λαού για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ορισμένα πράγματα πάνω στο θέμα αυτό. Οπως γνωρίζετε σε κάθε διεθνή διοργάνωση, όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των εκπροσώπων των ΜΜΕ, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο εσείς, οι συνάδελφοί σας, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης και παρακολούθησης των εργασιών ή μέρους των εργασιών. Αυτό είναι μια διεθνής πρακτική. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως επίσης γνωρίζετε, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από τους δικούς μας και από τους Αμερικανούς εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ετσι, λοιπόν, έχουμε έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό εκπροσώπων των ΜΜΕ, οι οποίοι επιθυμούν να είναι παρόντες στις διάφορες φάσεις της επίσκεψης. Διαφορετικό είναι το ενδιαφέρον για κάθε μια από αυτές τις φάσεις, αλλά ούτως ή άλλως, έχουμε ένα πολύ μεγάλο και αυξημένο, σε σχέση με άλλες επισκέψεις, ενδιαφέρον. Είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των Αμερικανών δημοσιογράφων, που θα έρθουν στην Ελλάδα, να προβούμε σε ορισμένες ρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να υπάρξουν αυτές οι γόνιμες επαφές των εκπροσώπων των ΜΜΕ με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Γι αυτό άλλωστε, ακολουθείται και μια συγκεκριμένη διαδικασία, τα λεγόμενα POOLS, που αφορούν και τα τηλεοπτικά Μέσα -γνωρίζετε ότι η ΕΡΤ είναι αυτή που θα δώσει εικόνα- και τους φωτογράφους και, βεβαίως, την παρουσία των δημοσιογράφων. Στόχος μας είναι να είναι παρόντες όσο το δυνατόν περισσότεροι και, πάντως, σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί η πλήρης, απρόσκοπτη και ευρεία ενημέρωση του ελληνικού λαού, κατά το διάστημα αυτής της επίσκεψης. Αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να υπηρετηθεί με ορισμένες ρυθμίσεις. Είμαστε σε συνεννοήσεις. Πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό και πάντως -επαναλαμβάνω- εκείνον τον αριθμό, ο οποίος θα επιτρέψει στον Ελληνα πολίτη να έχει πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση για ότι θα συμβεί και ότι θα ειπωθεί. Για το διαδικαστικό θέμα των ερωτήσεων, τώρα, αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

ΦΙΛΗΣ: Πρώτον, γιατί βάζετε μόνο μισή ώρα συνέντευξη τύπου, όταν είναι γνωστό ότι με έναν, τον Πρωθυπουργό για παράδειγμα, ξεπερνά τη μία ώρα η συνέντευξη Τύπου. Γιατί μισή ώρα, τόσο πολύ στριμωγμένα...;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ετσι γίνεται συνήθως, σ αυτές τις διεθνείς συναντήσεις...

ΦΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει "συνήθως". Το προγραμματίζουν οι δύο πλευρές.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει διεθνής πρακτική, την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Δεν γίνεται αυτό μόνο στην Ελλάδα. Και ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν πραγματοποιούν επίσημες επισκέψεις σε άλλες χώρες, έχουν συνήθως έναν περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους για να έρθουν σε επαφή με τα ΜΜΕ, μαζί με τον ηγέτη της χώρας που τους φιλοξενεί. Είναι άλλο πράγμα η συνέντευξη Τύπου που δίνει ο Ελληνας Πρωθυπουργός στα ελληνικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο μιας Συνόδου Κορυφής ή της τακτικής επαφής του με τα ΜΜΕ και άλλο πράγμα ο χρόνος που δίνεται σε κοινές συνεντεύξεις. Πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει περιορισμένος χρόνος. Δεν υπάρχει διεθνής πρακτική τέτοια όπου οι δύο ηγέτες δέχονται ερωτήσεις απεριόριστα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είπα απεριόριστα. Αλλά δεν είπα, όμως, και ολίγον με συνοπτικές διαδικασίες.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι. Δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν είναι συνοπτικές διαδικασίες. Δεν συμφωνώ.

ΦΙΛΗΣ: Δεύτερον, τι θα πείραζε εάν υπήρχε, εάν ήταν παρόντες σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, το σύνολο των εκπροσώπων των ΜΜΕ; Τι πρόβλημα δημιουργεί αυτό το πράγμα; Μας θεωρούν τρομοκράτες; Για λόγους ασφαλείας γίνεται, δηλαδή;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως ξέρετε οι επαφές, οι συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Κλίντον, θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχει, κατ αρχήν, ένα τεχνικό θέμα. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να φιλοξενήσει 300 δημοσιογράφους.

ΦΙΛΗΣ: Σαράντα είναι όλοι οι εκπρόσωποι Τύπου.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ:... και 250 οι Αμερικανοί.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι θέμα του κ. Κλίντον, αν τους θέλει ή όχι. Ο κ. Κλίντον θέλει 250 δημοσιογράφους να έχει μαζί του;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρέπει να έχουμε μια αμοιβαιότητα σε αυτή την υπόθεση. Δεν μπορούμε να έχουμε όλους τους Ελληνες και... ολίγους Αμερικανούς! Εχουν και οι Αμερικανοί πολίτες δικαίωμα στην ενημέρωση.

ΦΙΛΗΣ: Σαράντα και σαράντα, χωρίς αποκλεισμούς.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχουμε κάνει επανειλημμένες συζητήσεις και έχουμε φροντίσει, μετά από τις συζητήσεις αυτές να φτάσουμε το μάξιμουμ του αριθμού, που είναι δυνατόν να υπάρξει, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη δική σας παρουσία και δι αυτής η απρόσκοπτη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Οι προσπάθειές μας, συνεχίζονται.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη, ποια απρόσκοπτη ενημέρωση, κ. Εκπρόσωπε; Θα διατυπώσει τις δικές μου ερωτήσεις ένας άλλος συνάδελφος ή εγώ ενός άλλου συναδέλφου; Ποια απρόσκοπτη, λοιπόν, ενημέρωση θα υπάρχει; Μπορεί ο συνάδελφος ο άλλος να έχει την ίδια αίσθηση για μια διαδικασία; Πανομοιότυπη αίσθηση; Τότε θα βγαίνει μόνο μια εφημερίδα στην Ελλάδα. Πώς θα εξασφαλιστεί, λοιπόν, ο πλουραλισμός και η διαφορετική προσέγγιση των γεγονότων;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα -είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε- ότι υπάρχουν πάντα σε αυτές τις διαδικασίες ορισμένα μέτρα και ορισμένες ρυθμίσεις που συμφωνούνται και διασφαλίζουν και τα δύο: και την ελεύθερη πρόσβαση των εκπροσώπων των ΜΜΕ και τη δυνατότητα να διεξαχθεί μια συζήτηση στο πλαίσιο που πρέπει να διεξαχθεί.

ΦΙΛΗΣ: Ποιος τα συμφώνησε αυτά τα μέτρα; Με ποιους μιλήσατε; Με τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, την τηλεόραση; Με ποιους μιλήσατε και τα συμφωνήσατε, δηλαδή, αυτά τα μέτρα; Εμάς απλώς μας ανακοινώθηκαν στο παραπέντε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πώς θα γίνει η επιλογή κ. Εκπρόσωπε; Κάποια Μέσα θα ευνοηθούν, κάποια άλλα θα αδικηθούν; Οι ερωτήσεις από ποια Μέσα θα είναι, από τα ηλεκτρονικά, από τις εφημερίδες;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εάν και όπου έχουμε περιορισμένο αριθμό υπάρχουν δύο επιλογές: Η μια είναι να ακολουθήσουμε τα μεγέθη κυκλοφορίας, ακροαματικότητας και τηλεθέασης...

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, η Δημοκρατία ως αριθμητικό μέγεθος. Ακόμα χειρότερα. Η Δημοκρατία ως ποσοτικό και αριθμητικό μέγεθος. Αυτό λέτε τώρα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ας μη μπούμε στη συζήτηση περί Δημοκρατίας, γιατί έχετε τις απόψεις σας και εγώ τις δικές μου.

ΦΙΛΗΣ: Μόνο που εσείς ασκείτε εξουσία εις βάρος της Δημοκρατίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η άποψη η δική μας περί Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι ο ελληνικός λαός θα μπορεί πλήρως και ανεμπόδιστα να μάθει τα πάντα γύρω από την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον. Και οι Ελληνες εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα πρόσβασης στο πλαίσιο των χώρων που είναι στη διάθεσή μας.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η δεύτερη επιλογή ποια είναι; Μιλήσατε για δύο επιλογές.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η δεύτερη επιλογή είναι η εξής: Αν η ΕΣΗΕΑ ήθελε να συμβάλει στη διαμόρφωση αυτών των κριτηρίων και προτεραιοτήτων, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση.

ΦΙΛΗΣ: Το επιδιώξατε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχουμε συζητήσει με τον κ. Κιάο.

ΦΙΛΗΣ: Και τι σας είπε ο κ. Κιάος;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ρωτήσετε τον ίδιο. Αυτή είναι η πρότασή μας.

ΦΙΛΗΣ: Συμφώνησε με αυτόν τον τρόπο, με αυτή τη μεθοδολογία;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι, δε νομίζω ότι συμφώνησε. Είναι δική μας σκέψη.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί δεν αυξάνετε, λοιπόν, τον αριθμό των δημοσιογράφων, σαράντα και σαράντα, δηλαδή, ογδόντα άτομα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχουμε το περιθώριο να αυξήσουμε τον αριθμό των δημοσιογράφων, όσο μας επιτρέπεται από το χώρο και από τη δυνατότητα να διεξαχθεί...

ΦΙΛΗΣ: Θα είναι γεμάτη από τους FΒΙ η αίθουσα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αφήστε τα αυτά!

ΦΙΛΗΣ: Οχι, "αφήστε τα". Το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο πηγαίνουμε τακτικά ως δημοσιογράφοι, έχει μια μεγάλη αίθουσα που χωράει 200 άτομα. Σε δημοσιογράφους τα λέτε...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχετε διάθεση να συζητήσουμε και πάλι διαδικαστικά. Εμείς δεν έχουμε διάθεση.

ΦΙΛΗΣ: Πολιτικό θέμα είναι η ενημέρωση του ελληνικού λαού. Διαδικαστικό είναι και αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ενημέρωση του ελληνικού λαού είναι πολιτικό θέμα, αλλά την ενημέρωση του ελληνικού λαού την έχουμε διασφαλίσει πλήρως. Την έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Με αποκλεισμούς κ. Εκπρόσωπε.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι αιτιάσεις σας αλλού, κ. Φίλη. Οχι σε εμάς, όχι σε αυτή την κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Κάποιες υποδείξεις τότε ακολουθείτε.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υποδείξεις δεν ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση. Αλλού, επαναλαμβάνω, αυτά τα βέλη. Οποιος επιθυμεί να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση για την πολιτική της, βεβαίως και μπορεί να το κάνει ελεύθερα, είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμά του, αλλά να ασκήσει κριτική επί της ουσίας και όχι επί διαφόρων διαδικαστικών θεμάτων. Ενα μήνα, τώρα, στην Ελλάδα διεξάγεται συζήτηση επί της διαδικασίας. Ερχεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να αξιοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη για τα εθνικά συμφέροντα. Εκεί, λοιπόν, θα μείνουμε εμείς. Εσείς μπορείτε -στον κ. Φίλη αναφέρομαι και σε ορισμένους άλλους φίλους και γνωστούς- να συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε το θέμα διαδικαστικά. Είναι δικαίωμά σας. Εμείς έχουμε άλλη επιλογή.

ΦΙΛΗΣ: Ως δημοσιογράφος μιλώ και για εμένα καθήκον και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίζονται οι απρόσκοπτοι όροι και αφήστε τα άλλα που λέτε για "κάποιους φίλους σας"


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 November 1999 - 16:12:56 UTC