Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια:

Το πρώτο αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για την ανάδειξη του κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου για μια νέα θητεία στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο πρόσωπό του ενσαρκώνεται η ομοψυχία του έθνους και η ενότητα των Ελλήνων πολιτών. Η με αυτόν τον θριαμβευτικό τρόπο ανάδειξή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ανταποκρίνεται στην επιταγή του Συντάγματος, αφού έγινε συναινετικά η εκλογή αυτή και αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων του και κατά τη νέα θητεία του. Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση όσοι διατυπώσαμε, εγκαίρως, την πρόταση για την επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου και αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα η ελληνική δημοκρατία σήμερα @μπορούμε να το πούμε αυτό- να έχει τιμηθεί με αυτή την εκλογική διαδικασία ανάδειξης Προέδρου Δημοκρατίας, ώστε τελικώς η ελληνική δημοκρατία να είναι αυτή η οποία θα υπηρετηθεί ακόμη καλύτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα.

Αυτή τη στιγμή, επίσης, θεωρώ αναγκαίο να εκφράσω την τιμή και το σεβασμό μας στο πρόσωπο του Λεωνίδα Κύρκου, ενός κορυφαίου της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Το δεύτερο σχόλιο αφορά την επίσκεψη που δέχτηκα σήμερα του κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, Προέδρου του Συνασπισμού, ο οποίος μου έθεσε θέματα που αφορούν τα προγράμματα της ΕΡΤ και θέματα σχετικά με την παρουσία και προβολή των δραστηριοτήτων των κομμάτων, κατά την προεκλογική περίοδο. Θα ήθελα να πω, εν είδει απαντήσεως, ότι η ΕΡΤ είναι αυτόνομος οργανισμός, ένα αυτοτελές ΜΜΕ. Δεν μπορεί να είναι κυβερνητική, δεν μπορεί να είναι διακομματική. Η ΕΡΤ ανταποκρίνεται περισσότερο από ικανοποιητικά στην επιταγή του Συντάγματος και των νόμων για πλουραλιστική ενημέρωση. Πιστεύω ότι η ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται η ΕΡΤ από κόμματα της αντιπολίτευσης είναι παντελώς αδικαιολόγητη. Αυτό γίνεται για λόγους που έχουν σχέση είτε με τη διάθεση να ασκηθεί πίεση στην ΕΡΤ, είτε με την επιδίωξη να απαξιωθεί η ΕΡΤ, ώστε να μην παρακολουθούνται τα προγράμματά της. Και στις δύο περιπτώσεις προσφέρουν κακή υπηρεσία -όχι στην ΕΡΤ, αλλά στη δημοκρατία- όσοι διατυπώνουν τέτοιου είδους αδικαιολόγητες αιτιάσεις και κριτικές, αφού η ΕΡΤ, κατά κοινή ομολογία και αποδοχή, είναι το ΜΜΕ που στον πληρέστερο βαθμό ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του για πλουραλιστική και πολυφωνική ενημέρωση των πολιτών.

Οσον αφορά τα θέματα που αφορούν τη διακομματική επιτροπή που λειτουργεί πλέον, χωρίς να αναμένουμε και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, σε αυτήν οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατυπώνουν τις απόψεις τους για τη χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων, καθώς και για το χρόνο και τον τρόπο προβολής των δραστηριοτήτων των κομμάτων, μέσω των ηλεκτρονικών, ιδιαιτέρως, ΜΜΕ. Αυτό το οποίο πρέπει να είναι σαφές είναι τούτο: Οι ρυθμίσεις που ίσχυσαν στο παρελθόν, σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, έδωσαν μια ικανοποιητική λύση σε σχετικά προβλήματα. Η προσέγγισή μας έχει στόχο τη βελτίωση σε τομείς όπου είναι απαραίτητη αυτή η βελτίωση. Επιδιώκουμε τη συναινετική προσέγγιση και τη λύση των σχετικών προβλημάτων που αναδείχθηκαν χάρη στην πείρα που έχουμε αποκομίσει από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Βεβαίως, πάντοτε στο πλαίσιο της -κατ` αναλογία ισότητας- προβολής των κομμάτων και της διαχείρισης από την πλευρά των ηλεκτρονικών ΜΜΕ των εκπομπών τους για την προβολή κομμάτων και υποψηφίων με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οι αποκλεισμοί και οι μεροληπτικές, και άρα όχι ουδέτερες, επιλογές. Αυτά, όμως, επαναλαμβάνω είναι θέματα τα οποία συζητούνται τώρα. Αυτό δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης που προχώρησε στη συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής πριν καν ανακοινωθεί η επιλογή για τη διεξαγωγή εκλογών στις 9 Απριλίου.

Κλείνω το σχόλιό μου αυτό, κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Θα ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται η υποχρέωση και η αρμοδιότητά μας σε τομείς που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, μόνο και μόνο εκ του λόγου ότι γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα διεξαχθούν οι εκλογές. Το Σύνταγμα και οι νόμοι θα γίνουν από εμάς απολύτως σεβαστοί. Το ίδιο καλούμε να πράξουν και τα άλλα κόμματα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες, άμα τη εκλογή του, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα επιθυμούσε να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να έχει περισσότερες αρμοδιότητες. Θέλω να σας ερωτήσω δύο πράγματα: Πρώτον, εάν είχε προϊδεάσει τον Πρωθυπουργό γι αυτή την επιθυμία του σε επανειλημμένες συναντήσεις που είχαν μέχρι τώρα και δεύτερον, ανεξαρτήτως αυτού, εάν εσείς, ως κυβέρνηση ενδεχομένως αύριο ή ως κόμμα έχετε κατά νου να προχωρήσετε προς αυτή την κατεύθυνση, την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεδομένου ότι το δικό σας κόμμα έκανε τη συγκεκριμένη αναθεώρηση πριν από 15 χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζουμε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεύτερον, θέματα τα οποία αφορούν την αναδιάταξη ρυθμίσεων του Συντάγματος θα αντιμετωπιστούν κατά τη θητεία της επόμενης Βουλής και στο πλαίσιο που αποφάσισε η παρούσα Βουλή. Είναι θέματα τα οποία, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, συζητήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή και επί των οποίων έχουν ληφθεί, μετά από ψηφοφορίες, σχετικές αποφάσεις. Τέλος, το Σύνταγμα ορίζει το χαρακτήρα του πολιτεύματος στη χώρα μας, όπως επίσης ότι βασικές, θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση. Αρα, λοιπόν, τα σχετικά θέματα θα αντιμετωπιστούν από την επόμενη Βουλή, σύμφωνα με το πλαίσιο που η παρούσα Βουλή έχει με ψηφοφορίες αποφασίσει. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Η φυσιογνωμία, ο χαρακτήρας του πολιτεύματός μας παραμένει ως έχει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στον τηλεοπτικό χρόνο και τα σχετικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αναμένεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κάποια τηλεοπτική μονομαχία των πολιτικών αρχηγών. Και για να γίνω πιο σαφής, επειδή ο Πρωθυπουργός στις ευρωεκλογές είχε θέσει κάποιους όρους για τον τηλεοπτικό διάλογο, έχει την ίδια πρόθεση και για τις εκλογές που έρχονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για τις δραστηριότητες των κομμάτων θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα και τους υποψήφιους να παρουσιάσουν τα προγράμματα και τις θέσεις τους. Αυτό είναι που επιθυμούμε, γιατί πιστεύουμε απολύτως ότι ως κυβέρνηση έχουμε έργο να παρουσιάσουμε προς τον ελληνικό λαό, αλλά επίσης πιστεύουμε ότι διαθέτουμε πλήρες πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες, κάτι που δεν συμβαίνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτών των εκλογών επιθυμούμε τη διεξαγωγή και συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν διεθνώς, προκειμένου να είναι μια ουσιαστική, γόνιμη αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων, αλλά και παράθεση θετικών προτάσεων και προγραμμάτων, πράγμα το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες. Δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια μονομαχία άγονη, γιατί η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από μονομάχους. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από εργάτες που μάχονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα γίνει δεκτός αυτός ο κανόνας που ισχύει διεθνώς, για το πώς διεξάγονται αυτού του είδους οι συζητήσεις. Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει μεγάλη εμπειρία. Η δική μας εμπειρία προέρχεται μόνο από τις εκλογές του 1996. Πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο συζήτησης μπορεί να επαναληφθεί.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το 1996 παρακολουθήσαμε έναν παράλληλο διάλογο, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει πρόθεση, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, να γίνει απευθείας διάλογος;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα τα οποία τίθενται, στο πλαίσιο αυτών των τηλεοπτικών προγραμμάτων, είναι αυτά τα οποία απασχολούν τους πολίτες, την κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων όσοι παίρνουν μέρος στις συζητήσεις εκφράζουν τις απόψεις τους, διατυπώνουν τις προτάσεις τους. Αυτό επιθυμούμε να γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό που δεν αποτελεί επιλογή μας είναι @και το τονίζω αυτό- μια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο -και χωρίς, τελικώς, ενδιαφέρον, παρά μόνο για την παραγωγή ίσως φευγαλέων και εφήμερων εντυπώσεων- συζήτηση η οποία δεν παράγει κανένα ωφέλιμο αποτέλεσμα. Επιθυμούμε αυτό το λεγόμενο debate να το δούμε να γίνεται για να συζητηθούν τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Η συζήτηση αυτή, όπως όλες οι συζητήσεις, πρέπει να γίνει με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Οχι κανόνες τους οποίους ανακαλύψαμε τώρα, αλλά κανόνες που ισχύουν επί πολλά χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για κανόνες. Τους κανόνες αυτούς, αν δεν κάνω λάθος, τους θέτει η πλευρά του Πρωθυπουργού και νομίζω ότι δεν συμβαίνει στις άλλες χώρες αυτό που συνέβη εδώ το 1996. Αν κατάλαβα, όμως, καλά επιμένει η κυβέρνηση ότι θα ισχύσει διάλογος μόνο με τους όρους και τις προϋποθέσεις του 1996.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Υπάρχουν κανόνες που ισχύουν διεθνώς. Δεν πρόκειται περί ελληνικής πρωτοτυπίας. Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται από το 1996 και επιθυμούμε ένα νέο κύκλο τέτοιου διαλόγου, μια επανάληψη αυτού του μοντέλου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παράλληλοι διάλογοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν παράλληλοι διάλογοι, αλλά εν πάση περιπτώσει επιθυμούμε μια συζήτηση κατά την οποία θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Αυτό επιθυμούμε.

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Είναι πολλά πολιτικά κόμματα, δεν είναι μόνον οι δύο αρχηγοί. Ξεκινάτε από την αφετηρία με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Γιατί μόνον αυτοί οι δύο και όχι πέντε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς μπορεί να υποχρεώσει οποιονδήποτε να συζητήσει, επειδή κάποιος άλλος το επιθυμεί. Κάθε πολιτικός αρχηγός, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού, του δικού του ή του κόμματός του, θα επιλέξει με ποιόν τρόπο θα είναι παρών στις προεκλογικές συζητήσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, πολιτισμένοι άνθρωποι είναι οι πολιτικοί και μπορούν να κάνουν ένα διάλογο@

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Και επειδή ακριβώς οι Ελληνες πολιτικοί είναι πολιτισμένοι άνθρωποι @κατά τη δική σας φράση- πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γίνει μια τέτοια συζήτηση με αυτούς τους κανόνες για τους οποίους έως τώρα μιλάμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε, όμως, για γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μπει σε καλούπι αυτός ο διάλογος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς θέλει να περιορίσει οποιονδήποτε άλλον, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα πάντα στη ζωή μας διέπονται από αρχές, από κανόνες. Και η συζήτηση που κάνουμε εδώ υπακούει σε κάποιους κανόνες. Δεν είναι μια άναρχη συζήτηση. Ανάλογοι κανόνες πρέπει να επικρατήσουν και σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Περί αυτού ομιλούμε. Δεν μιλάμε για περιορισμό ή λογοκρισία.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι κάνει την κυβέρνηση να πιστεύει ότι μια απευθείας συζήτηση ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, γνωρίζετε πολύ καλά, μιας και πολλοί από εσάς επικαλείστε τις μετρήσεις, ότι ο Πρωθυπουργός υπερέχει συντριπτικά σε όλους τους τομείς στους οποίους κάποιοι τον καλούν να συγκριθεί με τον κ. Καραμανλή. Αυτό το αναφέρω παρεμπιπτόντως. Ομως, αυτό που έχει σημασία -επειδή εμείς δεν δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής, αλλά μάχες εμπροσθοφυλακής και μάχες για το μέλλον- είναι ο Πρωθυπουργός, όπως και όλα τα στελέχη μας, να είναι παρών σε συζητήσεις όπου θα δοθεί η δυνατότητα να προβληθούν ιδέες και απόψεις, να ενημερωθούν οι πολίτες. Και, κυρίως, οι πολίτες να γνωρίζουν ποιο είναι το πρόγραμμα και οι λύσεις που προτείνουν οι πολιτικοί αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι των κομμάτων για τα θέματα της επόμενης περιόδου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, αποκλείεται μια απευθείας συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, απευθείας θα είναι η συζήτηση. Εκείνη την ώρα θα γίνει μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, με συντονιστές δημοσιογράφους, οι οποίοι θα έχουν επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον της οργάνωσης αυτής της συζήτησης.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το 1996 δεν συζητούσαν μεταξύ τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση του 1996 ήταν κατ` αναλογία του μοντέλου που ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μην επιμένετε ως προς αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η συντριπτική υπεροχή του κ. Σημίτη, στην οποία αναφερθήκατε, δεν του δίνει ένα πλεονέκτημα για ένα τέτοιο τηλεοπτικό διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, του δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Αλλά, επαναλαμβάνω, ότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλει μια εύκολη νίκη απέναντι στον κ. Καραμανλή. Επιθυμεί μια δύσκολη νίκη, αντιμετωπίζοντας, λύνοντας και υπερνικώντας τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα. Αυτό επιδιώκουν ο κ. Σημίτης, η κυβέρνησή μας και το ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι ο στόχος και ο προσανατολισμός μας.

ΦΙΛΗΣ: Ωσπου να γίνει αυτή η εκ του σύνεγγυς συνομιλία και ώσπου να διαλυθεί η Βουλή στις 14 Μαρτίου, μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα, το οποίο είναι προεκλογικό διάστημα, είναι προεκλογική περίοδος. Από σήμερα μέχρι τις 14 Μαρτίου θα υπάρξουν μέτρα, έστω αναλογικής εκπροσώπησης των πολιτικών κομμάτων, στην τηλεόραση και όλα τα άλλα τα οποία προβλέπονται μετά τις 14 Μαρτίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο εισαγωγικό σχόλιό μου, έχω απαντήσει προκαταβολικώς και σε τέτοια ερωτήματα. Δεν αμφισβητεί κανείς τη δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, ως κυβέρνηση του τόπου σε όλους τους τομείς, μέχρι εκείνη την ώρα που -όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι- προκηρύσσονται επισήμως οι εκλογές και ακολουθούνται, σε διάφορες περιπτώσεις, ανάλογες διαδικασίες. Από κει και πέρα, η ευαισθησία μας αποδεικνύεται με το ότι -επαναλαμβάνω- συστήθηκε η Διακομματική Επιτροπή και προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, να συμμετέχουν σε αυτή, πριν ανακοινωθεί η προσφυγή στις εκλογές. Συστήθηκε εγκαίρως αυτή η επιτροπή για να συζητήσει σχετικά θέματα. Εφόσον, προκύψουν συμφωνίες, μπορούν βεβαίως να συζητήσουν και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κληθούν και τα ΜΜΕ και όλοι οι παράγοντες της δημόσιας ζωής, συμμορφούμενοι να κινηθούν.

Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω κάτι που είπα και σε άλλες περιπτώσεις: Οτι δεν είναι δυνατόν, όλη αυτή η συζήτηση για την προεκλογική πολιτική δραστηριότητα, να περιορίζεται σε θέματα που αφορούν την προβολή των κομμάτων, μέσω των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Γιατί -επαναλαμβάνω- κάθε κόμμα εκπονεί το δικό του πολιτικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο του οποίου θέτει τις δικές του διαφορετικές προτεραιότητες. Εμείς μπορεί να επιλέξουμε, για λόγους αντικειμενικών δυσκολιών, να είμαστε παρόντες προβάλλοντας το έργο μας μέσω διαφημιστικών προγραμμάτων και συζητήσεων, επειδή ο Πρωθυπουργός λόγω των καθηκόντων του δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως μπορεί να κάνει ο κ. Καραμανλής ή οι άλλοι πολιτικοί της χώρας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και οι συγκεντρώσεις αυτές, στο πλαίσιο των περιοδειών ανά την Ελλάδα, συνεπάγονται ένα κόστος, το οποίο δεν είναι πάντα μετρήσιμο. Αντίθετα, η δαπάνη της προβολής των δραστηριοτήτων, μέσω των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, είναι η πλέον διαφανής διαδικασία, γιατί γνωρίζουμε τη διάρκεια της προβολής και μπορούμε να αποτιμήσουμε το κόστος της. Επίσης, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να είναι παρόντες σε διάφορες εκδηλώσεις, όπου αδυνατεί να παρίσταται ο Πρωθυπουργός ή επιλέγουν να κοσμούν εξώφυλλα περιοδικών ή να συμμετέχουν σε εκπομπές κοινωνικού χαρακτήρα ή άλλες, στις οποίες ο Πρωθυπουργός μπορεί, για λόγους δικούς του σχεδιασμού, να μην επιθυμεί να λάβει μέρος. Και όμως, όλα αυτά συνιστούν, εμμέσως αλλά σαφώς, προβολή ενός κόμματος ή ενός πολιτικού και έτσι συνιστούν πολιτική διαφήμιση. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα ασφυκτικό περιορισμό και εμείς οι ίδιοι να θέσουμε τις ίδιες προτεραιότητες για όλα τα κόμματα. Κάθε κόμμα έχει τη δική του προτεραιότητα, στο πλαίσιο του δικού του πολιτικού σχεδιασμού. Αυτό είναι σαφές.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι όντως θέμα ήθους και ύφους κάθε κόμματος να πηγαίνει στα «σκυλάδικα» ή όπου θέλει για να κάνει την προεκλογική εκστρατεία. Σε αυτό συμφωνούμε.

ΡΕΠΠΑΣ: @ή να πηγαίνει στα διάφορα μπαράκια κάθε βράδυ@

ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: @ή να ξημερώνεται εκεί ο κάθε νέος, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ψυχαγωγείται. Δικό του δικαίωμα. Αυτό είναι αγαθό της δημοκρατίας μας. Και από κει και πέρα, όμως, δεν μπορεί να μεταβάλλεται σε τιμητή και κήνσορα όλων των άλλων@

ΦΙΛΗΣ: Εντάξει.

ΡΕΠΠΑΣ: @ γιατί έχει περισσέψει η υποκρισία σε αυτό τον τόπο. Ελπίζω να μη μας κατακλύσει την προεκλογική περίοδο ανάλογη υποκρισία.

ΦΙΛΗΣ: Αλλο σας ρώτησα. Οχι αν θα απαγορεύσουμε στους ανθρώπους να πηγαίνουν στα ουζερί ή τα νυχτερινά κέντρα @@@@@@..

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να το προσλαμβάνουμε αυτό ως πολιτική δραστηριότητα.

ΦΙΛΗΣ: Να ολοκληρώσω, κ. Υπουργέ, γιατί δεν μου απαντήσατε@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Απλώς, δεν πήρατε την απάντηση που σας αρέσει.

ΦΙΛΗΣ: Ερωτώ: Από τώρα μέχρι τις 14 Μαρτίου, που θα διαλυθεί η Βουλή, θα υπάρξουν συμφωνημένα μέτρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ώστε να μην δημιουργούνται τα προβλήματα που δημιουργούνται, σύμφωνα με τις απόψεις των πολιτικών που είναι στην Αντιπολίτευση, στα ΜΜΕ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι συζητά η Διακομματική Επιτροπή. Και με καλείτε εμένα να απαντήσω εάν, μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία, θα υπάρξουν συμφωνημένα μέτρα. Δεν γνωρίζω ποιά θέση θα έχουν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης. Δεν γνωρίζω εάν θα υπάρξει συμφωνία. Η κυβέρνηση θα υποβάλει εκεί τις απόψεις της. Δεν γνωρίζω εάν θα συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Θέλετε να προκαταλάβω τις θέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων στο πλαίσιο της Διακομματικής; Αυτό με καλείτε να κάνω;

ΦΙΛΗΣ: Οχι, κ. Υπουργέ. Είχατε τον κ. Κωνσταντόπουλε που σας είπε αυτά που σας είπε. Τι απαντήσατε εσείς; Υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά την προεκλογική περίοδο από σήμερα μέχρι τις 14 Μαρτίου. Σε αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει με τα πολιτικά κόμματα συγκεκριμένους δεσμευτικούς όρους ισότιμης παρουσίας των πολιτικών κομμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση συζητά με τους εκπροσώπους των κομμάτων και η ευαισθησία της κυβέρνησης αποδεικνύεται από το ότι συγκροτήθηκε η Διακομματική Επιτροπή, πολύ πριν ανακοινωθεί η διεξαγωγή εκλογών. Αυτό το τονίζω γιατί έχει τη σημασία του. Οι προσκλήσεις προς τους πολιτικούς αρχηγούς να ορίσουν εκπροσώπους, είχαν απευθυνθεί από την αρμόδια Υπουργό, πριν από τα Χριστούγεννα. Και αυτό, επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν θέματα, για τα οποία πρέπει να προχωρήσουμε σε δεσμευτικές ρυθμίσεις. Είναι θέμα των ίδιων των κομμάτων και των εκπροσώπων τους να οδηγηθούν σε μια συμφωνία, μετά από αυτές τις συζητήσεις. Είναι κάτι που δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Αν προκύψουν αποτελέσματα, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, μπορούμε να γνωρίζουμε και ποιο θα είναι το πλαίσιο το οποίο θα ακολουθηθεί. Είναι θέμα των κομμάτων να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση -που έχει δεδομένη τη δημοκρατική νομιμοποίησή της- θα παύσει να ασκεί τα καθήκοντά της. Οσον αφορά τώρα, την ισότιμη προβολή των πολιτικών κομμάτων είναι κάτι το οποίο αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο δεοντολογίας για όλα τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Είναι, όμως, κι αυτό κάτι για οποίο και πάλι δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Οποιος έχει κάτι διαφορετικό να ισχυριστεί ή να διατυπώσει κατηγορίες υπάρχουν αρμόδια όργανα, τα οποία θα επιληφθούν. Ας ασχοληθεί το ΕΣΡ, μετά από σχετική καταγγελία, για το ότι ένα ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό που αποτελεί συνταγματική επιταγή.

ΦΙΛΗΣ: Αύριο, θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα το ΕΣΡ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα. Γιατί ο Πρωθυπουργός φοβάται τον απευθείας διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να κάνω μια διαστολή μεταξύ ερωτήσεων και φαντασιώσεων. Αν θέλετε να κάνετε ερώτηση, παρακαλώ να κάνετε, αλλά τις φαντασιώδεις σας μην τις κάνετε ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί φοβάται ο Πρωθυπουργός τον απευθείας διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και αυτό έχει αποδειχθεί. Ο Πρωθυπουργός είναι παρών και με τους λόγους του και με το έργο του. Υπερέχει, όπως όλοι το αναγνωρίζουν, και γι αυτό είναι Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ το αναγνωρίζω.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, το αναγνωρίζετε γιατί δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς. Ελληνας είστε, σ` αυτή τη χώρα ζείτε, γνωρίζετε ποιο είναι το συμφέρον σας: Να έχετε Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη, σας συμφέρει κι εσάς. Δεν ζείτε εκτός Ελλάδας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τον δέχεται, λοιπόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε σε αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, γιατί δεν τον δέχεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι πολιτικός με αρχές και επιθυμεί να υπάρχουν κανόνες στη δημόσια ζωή της χώρας και σε όλες τις επιμέρους εκφάνσεις τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν θα γίνει αυτή η συζήτηση, τους δημοσιογράφους θα τους επιλέξει η ΕΣΗΕΑ ή το Μαξίμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δημοσιογράφοι πάντοτε -και υποτιμάτε τους δημοσιογράφους όταν μιλάτε με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο- επιλέγονται μετά από συνεννόηση των ενδιαφερομένων. Και βεβαίως, εμείς είμαστε στη διάθεση της ΕΣΗΕΑ να κάνει τις προτάσεις της. Αλλά, γνωρίζετε ότι οι δημοσιογράφοι είναι, σε αυτές τις περιπτώσεις, κοινής αποδοχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τους επιλέξει η ΕΣΗΕΑ κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό. Ουδέποτε για τέτοιου είδους συζητήσεις, δημιουργήθηκε πρόβλημα. Εθεσε κάποιος θέμα δημοσιογράφων;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το 1996@

ΡΕΠΠΑΣ: Τι έγινε το 1996;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν ήταν το θέμα της επιλογής των δημοσιογράφων που θα συμμετείχαν στο debate;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν κοινής αποδοχής οι δημοσιογράφοι που επελέγησαν; Τι έγινε; Πείτε μου.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το θέμα είναι, αν θέλει να συμμετάσχει σε αυτό το debate, ένας δημοσιογράφος που ίσως δεν θεωρείται κοινής αποδοχής. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει «κοινής αποδοχής», γιατί να είναι ο ένας και να μην είναι ο άλλος. Θυμάστε το debate που έγινε το 1996 και θυμάστε τη σύνθεση των δημοσιογράφων. Αξιοι και ωραίοι οι συνάδελφοι@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο θέμα θέτετε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν γίνει το debate, ποιός τελικά θα είναι αυτός, ο φορέας ή το πρόσωπο που θα επιλέξει ποιοί δημοσιογράφοι και ποιά Μέσα θα εκπροσωπηθούν σε αυτό το debate;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ισχύσει και εδώ, γιατί υπάρχουν κανόνες οι οποίοι έχουν καθιερωθεί, ό,τι έγινε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, όπου δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Να το πω αλλιώς: Δηλαδή, δημοσιογράφοι από την «ΑΥΓΗ», την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», τη «ΒΡΑΔΥΝΗ», τον «Ελεύθερο Τύπο», το «Ριζοσπάστη», θα συμμετέχουν στο debate;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να συμμετέχουν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ποιός θα το κρίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντως, δεν θα το κρίνω εγώ, ούτε η κυβέρνηση. Θα το κρίνουν αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν, καθώς και τα Μέσα που φιλοξενούν αυτές τις συζητήσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το debate, θα δοθεί στην ΕΡΤ, κ. Εκπρόσωπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν θα είναι ένα debate, το οποίο θα μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο και άρα, μπορεί να φιλοξενηθεί στους χώρους της ΕΡΤ, όπου δεν θα συμμετέχουν μόνο δημοσιογράφοι που απασχολούνται στην Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση. Αλλά, σε όλες τις περιπτώσεις, θα ακολουθηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες που έχουν αποδώσει. Οσες φορές δοκιμάστηκαν στο παρελθόν, έχουν αποδώσει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι ο Πρωθυπουργός έχει αρχές. Αμφισβητείτε, δηλαδή, ότι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν αρχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί σκέφτεστε έτσι;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τονίσατε ότι ο Πρωθυπουργός έχει αρχές για τον τηλεοπτικό διάλογο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς το είπατε, εσείς το σκεφθήκατε. Εγώ δεν έθεσα τέτοιο θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μιλήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Μίλησα για τον Πρωθυπουργό, δεν έθεσα θέμα για άλλον πολιτικό αρχηγό. Ασφαλώς, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν την αξία τους. Γι` αυτό είναι και πολιτικοί αρχηγοί.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Είναι γεγονός ότι δηλώσεις που έγιναν περί «κατάδικων και υπόδικων» -αναφέρομαι στον κ. Πάγκαλο και στον κ. Μπαντουβά- δίνουν μία αρνητική εικόνα στους ομογενείς. Μέχρι πότε θα μείνει ανοικτή η υποψηφιότητα του κ. Μπαντουβά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα που αντιμετωπίζουν τα όργανα του Κινήματος, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, δεν πιστεύω ότι οι ομογενείς επιθυμούν να επιβάλουν περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο μιλούν για διάφορα θέματα οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους, οι Ελληνες βουλευτές.

ΚΑΠΠΟΣ: Πέρα από θεσμικά και σε ό,τι αφορά την ισότιμη παρουσία των κομμάτων, αναφερθήκατε στην επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών. Στη διαφημιστική του εκστρατεία υπάρχει ένα φιλμάκι που παρουσιάζει μια εκσυγχρονισμένη Ελλάδα. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Η κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτή την άλλη Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Στις καταχωρήσεις παρουσιάζεται το σύνολο της χώρας μας. Ολος ο ελληνικός λαός μπορεί να δει ένα κομμάτι της δικής του ζωής σε αυτά τα διαφημιστικά προγράμματα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν προβλήματα σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν ανοικτά μέτωπα τα οποία μας απασχολούν. Εχουμε επίγνωση αυτών των προβλημάτων και παρέχουμε όλες τις εγγυήσεις, ως πιο έτοιμοι και ικανοί να δώσουμε λύσεις και σε αυτά τα προβλήματα. Γιατί η αξιοπιστία που έχουμε κερδίσει, έναντι του ελληνικού λαού, με το έργο που έχουμε δημιουργήσει μέχρι τώρα, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι μπορούμε και στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που σήμερα είναι άλυτα. Εχουμε επίγνωση αυτών των προβλημάτων. Εμείς μιλάμε για αυτά τα προβλήματα, δεν προσπαθούμε να παραπλανήσουμε τους πολίτες, ούτε με εφευρήματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα, ούτε με το να μιλάμε για θέματα συγκεκριμένα και μόνο γι` αυτά. Μιλάμε για όλα τα θέματα, γιατί ευτυχώς είμαστε κυβέρνηση γι` αυτό τον τόπο. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει να ασχοληθεί με οποιοδήποτε θέμα. Θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για μας. Ολα τα θέματα είναι στην ατζέντα μας, όλα τα θέματα είναι στη «βιτρίνα». Ο ελληνικός λαός μπορεί να παρακολουθήσει σε αυτή την προεκλογική «βιτρίνα» τα πάντα που αφορούν το κάθε κόμμα και την κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Με ποιόν τρόπο θα ελεγχθούν τα κόμματα και οι υποψήφιοι για τα όσα θα δαπανήσουν από σήμερα μέχρι την επίσημη ημέρα προκήρυξης των εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία απασχολούν τη Διακομματική Επιτροπή. Αν διατυπωθούν προτάσεις οι οποίες πραγματικά έχουν ενδιαφέρον, είναι αξιοποιήσιμες και μπορεί να τύχουν πρακτικής εφαρμογής, να είστε σίγουρος ότι πρώτοι εμείς θα τις υιοθετήσουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν προκηρυχθεί η προεκλογική περίοδος, η Διακομματική Επιτροπή πράγματι επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν τον προεκλογικό αγώνα. Από τώρα και μέχρι να προκηρυχθούν επισήμως οι εκλογές και να λειτουργήσει η Διακομματική Επιτροπή, θα γίνουν κάποιες δαπάνες. Οχι αποκλειστικά και μόνο από τα κόμματα@

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έτσι κι αλλιώς, βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά. Δηλαδή, αν οι εκλογές γίνονταν το Σεπτέμβριο, μια καθορισμένη ημερομηνία, επειδή θα ξέραμε ότι τότε θα γίνουν οι εκλογές, μέχρι τότε, τι το διαφορετικό θα έπρεπε να γίνει; Η ισότιμη προβολή των κομμάτων, ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, η ανάδειξη όλων των θέσεων, αποτελεί στοιχείο το οποίο πρέπει πάντοτε να παίρνουν υπόψη τους τα ΜΜΕ όταν προβάλλουν τις δραστηριότητες πολιτικών και εκπροσώπων του κομμάτων. Δεν είναι κάτι το οποίο ισχύει μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Είναι κανόνας ο οποίος δεσμεύει όλους, διαρκώς.

ΜΙΧΑΗΛ: Οπως γνωρίζετε καλύτερα ίσως από μένα, υπάρχει όριο στις δαπάνες και των υποψηφίων και των κομμάτων. Αν γίνονταν, λοιπόν, οι εκλογές κανονικά στις 26 Σεπτεμβρίου και κάποιο κόμμα ή υποψήφιος από τώρα έκανε αυτή τη δαπάνη, ποιός θα τον έλεγχε και με ποιόν τρόπο; Αυτό ψάχνω να βρω.

ΡΕΠΠΑΣ: Η δαπάνη που έγινε πέρυσι ή πρόπερσι, επειδή ακριβώς είναι μία δαπάνη η οποία έγινε για μια δραστηριότητα ενός πολιτικού ή ενός κόμματος που έχει στόχο να προβάλει ή τον έναν ή το άλλον, δεν ελέγχεται συνεχώς; Το ίδιο θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάρχει έλεγχος, υπάρχουν διαδικασίες. Αν χρειάζονται βελτιώσεις, αυτό θα πρέπει να το κάνουμε.

ΦΙΛΗΣ: Υπεραμυνθήκατε των πολιτικών διαφημίσεων@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπεραμύνθηκα των πολιτικών διαφημίσεων. Υπεραμύνθηκα της ελευθερίας που πρέπει να έχει το κάθε κόμμα, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού του, να επιλέξει πώς να προβάλλει τις δραστηριότητές του.

ΦΙΛΗΣ: Συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών διαφημίσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι και αυτός ένας τρόπος.

ΦΙΛΗΣ: Θα έχετε ακούσει μια κριτική που ασκείται, και δεν θέλω να βάλω θέμα marketing, αν οι εκλογές θα πρέπει να γίνονται με marketing ή όχι, αλλά κάτι πιο απλό: Οτι στην ουσία, πρόκειται για διεξαγωγή των εκλογών με τους όρους της αγοράς. Τα πλούσια κόμματα δίνουν χρήματα στην τηλεόραση και πολλοί λένε ότι τα χρήματα αυτά προκύπτουν από αδιαφανείς σχέσεις των μεγάλων κομμάτων, από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική, που δεν είναι απλώς η κριτική ενός πολιτικού κόμματος, είναι μία αίσθηση των πολιτών: Οτι τα κόμματα παίρνουν χρήματα από εξωτερικούς παράγοντες και τώρα, με την πολιτική διαφήμιση, δίνουν ένα μέρος των χρημάτων που πήραν στους ίδιους. Στα διαπλεκόμενα, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλό είναι να μη ζούμε με μία διάχυτη καχυποψία η οποία δεν έχει αντίκρισμα αλήθειας. Διατυπώνονται κατηγορίες κατά τρόπο ατεκμηρίωτο, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μία γενικευμένη σύγχυση προς βλάβη του πολιτικού συστήματος, των πολιτικών κομμάτων και τελικώς, αυτής της ίδιας της Δημοκρατίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ανώτατο όριο, το λεγόμενο «πλαφόν» δαπανών. Εντός των ορίων αυτών πρέπει να κινηθούν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνητικού. Υπάρχουν διαδικασίες και όργανα με ανάλογη αρμοδιότητα που ελέγχουν αν τηρούνται αυτά τα όρια. Τα κόμματα δεν υπερβαίνουν αυτό το όριο. Από εκεί και πέρα, κάθε κόμμα έχει δραστηριότητες που το οδηγούν να προβάλλεται, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, με τα έσοδα που έχει. Εμείς, κατά καιρούς, κάνουμε οικονομικές εξορμήσεις, είμαστε ένα κόμμα με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, με εκατομμύρια ψηφοφόρους. Αντιλαμβάνεστε ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας οικονομικής εξόρμησης μπορεί να είναι θεαματικό, σε σχέση με την οικονομική εξόρμηση ενός άλλου κόμματος. Εμείς, έχουμε επιλέξει να μη χρηματοδοτούμε, φερ` ειπείν, την έκδοση μιας εφημερίδας, όπως μπορεί να συμβαίνει με το Συνασπισμό για την «ΑΥΓΗ» και το ΚΚΕ για το «Ριζοσπάστη». Είναι δικαίωμά τους. Οι εφημερίδες, επειδή είναι Μέσα που συνήθως παρουσιάζουν ελλείμματα, χρειάζονται αρκετά εκατομμύρια για να τα καλύψουν ετησίως. Είναι, όμως, ένας τρόπος παρουσίας και προβολής ενός κόμματος, που έχει επιλεγεί επειδή θεωρείται από το συγκεκριμένο κόμμα πιο αποδοτικός. Δικαίωμά του. Είναι ένα θεμιτό μέσο. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι κινούμαστε στο πλαίσιο όσων έχουν θεσπιστεί. Ουδείς μπορεί να μας κατηγορήσει για το αντίθετο. Καλό είναι να αποφεύγεται αυτή η συζήτηση, όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις ή βασικές ενδείξεις. Γιατί, επαναλαμβάνω, η προβολή των κομμάτων από την τηλεόραση, μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων, είναι η πλέον διαφανής διαδικασία: Μετράται ο χρόνος και αποτιμάται σε χρήμα η συγκεκριμένη δαπάνη, ενώ άλλες δραστηριότητες δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε πάντα τι κόστος συνεπάγονται. Αυτά πρέπει να είναι απολύτως σαφή.

ΦΙΛΗΣ: Οι στατιστικές στην τηλεόραση δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο ακριβοπληρωμένο διαφημιστικά προϊόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Και οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών -αν μετρηθούν και οδηγηθούμε σε συγκρίσεις- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός είναι ο πολιτικός που, λόγω των καθηκόντων του, δεν έχει τη δυνατότητα, κάθε Σαββατοκύριακο ή και σε καθημερινή βάση, να επισκέπτεται περιοχές και να εκφωνεί λόγους, όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Γιατί, και αυτή η δραστηριότητα, συνεπάγεται κόστος, πολύ περισσότερο, όταν μια προεκλογική συγκέντρωση, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και τη μετακίνηση χιλιάδων οπαδών από πόλη σε πόλη.

ΦΙΛΗΣ: Στο τηλεοπτικό σποτ, δεν μιλάει ο κ. Σημίτης, μιλάει ο σκηνοθέτης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις δημοκρατίες. Θέλετε να αποτελέσουμε εξαίρεση; Ο τρόπος με τον οποίο τα κόμματα προσπαθούν να προσεγγίσουν τους πολίτες, πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να συγκινήσουν τους πολίτες, να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τους και να τύχουν της προτιμήσεώς τους. Ολα τα κόμματα έχουν, κάθε ένα, το σύνθημά του. Και το ΠΑΣΟΚ έχει ως κόμμα το σύνθημά του, και η Ν.Δ. και ο Συνασπισμός.

ΦΙΛΗΣ: Και δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα να μην κάνουν τηλεοπτικές διαφημίσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, ότι αυτό είναι θέμα που απασχολεί τους εκπροσώπους των κομμάτων. Είναι δικό τους θέμα να το θέσουν.

ΦΙΛΗΣ: Το δίφραγκο του ψηφοφόρου σας, θα το δίνατε στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και στις τηλεοράσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος, γιατί θέλετε, σε τελευταία ανάλυση, να καταργήσουμε -μιας και ελέγχονται από τα διαπλεκόμενα, όπως λέτε- τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Να μην τα πληρώνετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι τα ΜΜΕ στην πατρίδα μας και πρέπει να σεβαστούμε τη λειτουργία τους. Αν τα κόμματα καταλήξουν σε μια τέτοια συμφωνία, μπορεί να γίνει και αυτό. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τη θέση των κομμάτων. Η προβολή αυτή, επαναλαμβάνω, γίνεται στο πλαίσιο ενός πολιτικού σχεδιασμού, που δίνει ίσως προβάδισμα σε αυτού του είδους τη διαφημιστική προβολή της δραστηριότητας ενός κόμματος, για λόγους που έχουν συγκεκριμένη πρακτική σημασία. Γι` αυτό, ίσως, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, το πεδίο συζήτησης είναι ανοικτό και οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν το λόγο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 February 2000 - 17:05:16 UTC