Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σας ενημερώνω ότι ο Πρωθυπουργός, αύριο το απόγευμα στη Βουλή, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» θα απαντήσει σε δύο ερωτήσεις συναδέλφων. Του βουλευτή Νάσου Αλευρά για το γνωστό θέμα που αφορά τους συμβασιούχους και του Προέδρου κ. Μητσοτάκη, που αφορά πρότασή του για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, όσον αφορά ειδικώς τη ρήτρα εξομάλυνσης, που προβλέπεται στο ισχύον εκλογικό σύστημα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στον κ. Μητσοτάκη που λέτε ότι θα απαντήσει για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, πρόκειται να γίνει κάποια αλλαγή τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε αυτό. Μπορώ, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, να πω ότι δεν νοείται οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Οι εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Εχει κατατεθεί μια ερώτηση από τον επίτιμο Πρόεδρο της Ν.Δ.. Ο Πρωθυπουργός, εφόσον υπάρχει αυτό το θέμα, θα απαντήσει το αυτονόητο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήσατε, ήδη, εσείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν δεν απαντούσα στην ερώτησή σας, θα ήταν πιθανόν αύριο να δώ στις εφημερίδες ότι συζητούμε αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Αν προβλέπεται, το Σάββατο, να υπογραφεί από την Ελλάδα στο Βουκουρέστι μια διακήρυξη συνεργασίας, σταθερότητας κ.τ.λ. με τα πέντε άλλα κράτη της περιοχής Τουρκία, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, FYROM;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Βουκουρέστι θα πραγματοποιηθεί η Βαλκανική Διάσκεψη Κορυφής, στην οποία συμμετέχουν όλα αυτά τα κράτη. Δεν είναι τριμερής συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτών των Διασκέψεων Κορυφής, πάντοτε, διατυπώνονται στο τέλος των εργασιών των Συνόδων κείμενα τα οποία περιλαμβάνουν τις βασικές θέσεις που ακολουθούν, όσον αφορά τη μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και τη θέση τους στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, οι χώρες της περιοχής. Αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Γίνεται και κάθε φορά. Δεν είναι μια μετεξέλιξη μιας βουλγαρικής πρότασης για τριμερή διακήρυξη Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισως αναφέρεστε στη συνάντηση που θα γίνει, για πρώτη φορά, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών. Η συνάντηση αυτή προβλέπεται να γίνει στις 19 Φεβρουαρίου μεταξύ των Υπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας. Θα επισκεφθούν, για λόγους συμβολικούς, την περιοχή όπου συναντώνται οι τρεις χώρες, τα σύνορα των τριών χωρών. Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή, επειδή είναι το πρώτο βήμα που γίνεται, είναι αρκετά ελπιδοφόρα. Μπορούν και οι τρεις χώρες σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών κατ` αρχάς να προχωρήσουν σε αυτή τη νέου τύπου μεταξύ τους επικοινωνία. Είναι άλλο αυτό όμως και άλλη η Σύνοδος Κορυφής στο Βουκουρέστι.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Και στο πλαίσιο αυτής της ελπιδοφόρας συνάντησης προβλέπεται να υπογραφεί και τίποτε άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε. Αλλά, αντιλαμβάνεστε πως στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, το κείμενο που θα υπογραφεί και θα εκδοθεί θα περιλαμβάνει θέσεις οι οποίες θα απηχούν τις διαθέσεις και τις επιλογές και των επιμέρους κρατών, άρα και των τριών κρατών των οποίων οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν λίγες ημέρες μετά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για την εξέλιξη που είχαμε, χθες, στο Βελιγράδι με τη δολοφονία του Πάβλε Μπουλάτοβιτς.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια ζωής του πολιτικού παράγοντα. Αυτό το συμβάν δείχνει πως η δημοκρατία στη γειτονική Γιουγκοσλαβία είναι ταραγμένη. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες, να εξομαλυνθούν οι συνθήκες δημοκρατικής λειτουργίας στη Γιουγκοσλαβία. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να καταβληθούν από πολλές πλευρές. Και οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και ο διεθνής παράγων θα πρέπει να συμβάλλουν. Τέτοια φαινόμενα δείχνουν με τον πλέον ανάγλυφο και αποκαλυπτικό τρόπο ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η Γιουγκοσλαβία σε επίπεδο λειτουργίας δημοκρατικών θεσμών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν σας ανησυχεί ότι όλη αυτή η εσωτερική πολιτική ένταση -είχαμε και άλλα παρόμοια περιστατικά στη Γιουγκοσλαβία- έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό ακριβώς μίλησα, για προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν από όλες τις πλευρές, προκειμένου να συγκροτηθεί η δημόσια ζωή στη Γιουγκοσλαβία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μπορείτε να μου πείτε πότε η κυβέρνηση θα βγάλει αυτό το πόρισμα για το FALCON;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι αρμόδια η κυβέρνηση να εκδώσει το σχετικό πόρισμα. Εχει συσταθεί Επιτροπή, στο πλαίσιο του ρουμανικού κράτους, που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Εχουν παρέμβει παράγοντες άλλων χωρών, από τη Γαλλία συγκεκριμένα. Η Κρατική Υπηρεσία Ελέγχου Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων ασχολείται με το θέμα αυτό. Στην Επιτροπή που έχει συσταθεί και λειτουργεί, συμμετέχουν και εκπρόσωποι της χώρας μας. Το θέμα της διατύπωσης του τελικού πορίσματος, πιστεύω ότι είναι θέμα της επόμενης περιόδου. Αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες, προκειμένου να εκδοθεί ένα πλήρες και διαφωτιστικό πόρισμα, θα το έχουμε και εμείς στη διάθεσή μας. Δεν υπάρχει τρόπος, μηχανισμός, διαδικασία να παρέμβει κάποιος και να εκβιάσει την έκδοση αυτού του πορίσματος, πράγμα το οποίο, άλλωστε, θα ήταν και ανεπίτρεπτο να συμβεί. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, οι αρμόδιοι φορείς, η ρουμανική Επιτροπή και άλλοι παράγοντες, ίσως ολοκληρώσουν το έργο τους. Αλλά, είναι θέμα δικό τους. Εμείς το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και επιθυμούμε να λάμψει η αλήθεια. Επιθυμούμε, το συντομότερο δυνατό, να εκδοθεί αυτό το πόρισμα. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε τίποτε άλλο, το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί, κατά κάποιο τρόπο, ως παρέμβασή μας στις εργασίες αυτής της Επιτροπής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν μπορείτε, κ. Υπουργέ; Δεν μπορείτε να ζητήσετε το πόρισμα, να τελειώνουνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού δεν έχει εκδοθεί πόρισμα, τι να ζητήσουμε να μας στείλουν; Κάτι που δεν έχουν εκδώσει, κάτι στο οποίο δεν έχουν καταλήξει; Την επίσπευση τη ζητούμε από την πρώτη στιγμή. Και σήμερα, επαναλαμβάνω ότι ζητούμε το πόρισμα αυτό να είναι αποκαλυπτικό, διαφωτιστικό και επιθυμούμε να εκδοθεί, το συντομότερο δυνατό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε την προηγούμενη φορά ότι έπεσε και ένα άλλο παρόμοιο και κάθονται εκεί για να βγάλουν, ακόμα να τελειώσουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Και αυτό είναι αλήθεια. Είναι ένα πραγματικό περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκα. Δεν είναι κάτι το οποίο φαντάστηκα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν πέσει κι άλλο, δηλαδή, θα πάει κι άλλο πίσω;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι η τελευταία που πρέπει να καλείται να δώσει απαντήσεις γι αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση είναι η πρώτη, η οποία έχει επιδείξει ευαισθησία και ενδιαφέρον, προκειμένου η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και να είναι όσο γίνεται πιο πλήρες το πόρισμα που θα εκδοθεί. Στη θέση αυτή παραμένουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η κυβέρνηση μίλησε τότε για δολοφόνους, αν θυμάστε καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι γι αυτό το θέμα έγινε συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Τα πρακτικά είναι στη διάθεσή σας. Αν θέλετε με λεπτομέρειες να επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση, ευχαρίστως, μπορώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Σας λέω, όμως, τούτο: το θέμα αυτό -το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά, λόγω της εξέλιξης, της τραγικής κατάληξης- μας κάνει όλους να νιώθουμε μεγάλη ευαισθησία και χρειάζεται να επιδείξουμε ιδιαίτερη λεπτότητα, για το πώς κάθε φορά θα το συζητούμε. Είναι ένα θέμα, που πάντως, δεν πρέπει να αποτελέσει σημείο και πεδίο αντιδικίας. Πολύ περισσότερο, σημείο κομματισμού. Σας παρακαλώ, λοιπόν, αυτό να το αποφύγουμε. Τα όσα έχει πει η κυβέρνηση παλαιότερα και όσα επαναλαμβάνω σήμερα είναι σαφή. Το συντομότερο δυνατό επιθυμούμε ένα πλήρες διαφωτιστικό πόρισμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «κομματισμό» κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα στοιχείο, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει έναν κομματικό διάλογο, μια κομματική αντιπαράθεση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά στη Βουλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού συμφωνούμε, χαίρομαι. Αυτά όλα, λοιπόν, έκλεισαν κατά τη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό στη Βουλή. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος αντιμετώπισης των θεμάτων υπό αυτό το πρίσμα, στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως γνωρίζετε πού βρίσκονται οι έρευνες υπό τον Εισαγγελέα κ. Ντογιάκο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς η Δικαιοσύνη, εφόσον έχει ασχοληθεί με το θέμα, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της. Δεν είναι θέμα δικό μας να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης. Ασφαλώς, δεν γνωρίζω και δεν επιθυμώ να μάθω@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιθυμείτε@

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς όχι, πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες. Επιθυμώ όλοι, όσοι ασχολούνται με το θέμα αυτό, το συντομότερο δυνατό, να εκδώσουν τις αποφάσεις τους. Αυτό επιθυμούμε. Αλλά οι αποφάσεις τους να είναι κατατοπιστικές, προκειμένου να μας διευκολύνουν να μάθουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 February 2000 - 14:05:23 UTC