Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού των προσεχών ημερών:

Αύριο, στις 12.30 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Πυροσβεστικό Σταθμό, στο Δήμο Μεταμόρφωσης. Η επίσκεψη αυτή είναι εξ αναβολής. Οπως θυμάστε, επρόκειτο να γίνει την προπροηγούμενη Πέμπτη.

Την Τετάρτη, στις 12.30, συνεδριάζει, όπως έχουμε ανακοινώσει, το Διυπουργικό Οργανο, με τους επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Εχει εγκαινιάσει αυτό τον κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία, όπου συζητά την πολιτική κατά τομέα και προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εξωτερική πολιτική.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Υπάρχει ανησυχία στους κόλπους της αγοράς. Εχουν επικοινωνήσει πολλοί με δημοσιογραφικά γραφεία, για ένα θέμα, για μια τροποποίηση του νόμου και λένε ότι τα κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια θα φορολογούνται@

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ποιά τροποποίηση αναφέρεστε; Εχει γίνει κάποια τροποποίηση;

ΠΑΡΙΣ: Δεν μπορώ να σας πω. Δεν ξέρω συγκεκριμένα το νόμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική που ακολουθούμε στον τομέα αυτό, ούτε πρόκειται να αλλάξει. Πιστεύω ότι είναι καλό αυτή την περίοδο να μη μιλούμε πολύ για το Χρηματιστήριο. Τέτοιες φήμες το βλάπτουν. Σας παρακαλώ να αποφύγουμε περαιτέρω συζήτηση, γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις των οποίων οι συνέπειες, γνωρίζετε πού οδηγούν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως θα θέλατε να σχολιάσετε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διένεξη Εκκλησίας-Πολιτείας, τη φράση, δηλαδή, του Προέδρου ότι δεν κινδυνεύει η εθνική μας ταυτότητα, λόγω της ένταξής μας στην ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζουμε ποτέ τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά κοινή αναγνώριση, ασκεί άριστα τα καθήκοντά του. Δεν χρειάζεται, από τη δική μας πλευρά, οποιοσδήποτε λόγος, ακόμη και αν είναι θερμά υποστηρικτικός προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν τον έχει ανάγκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιοι, σήμερα, χαρακτήρισαν «απρέπεια» την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας@

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα πως απρεπής είναι η κριτική που διατυπώνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε μια λίστα δημοσιογράφων, ουσιαστικά μία «μαύρη λίστα δημοσιογράφων» που υποτίθεται ότι κάνουν κακό στο κόμμα. Εσείς, ως Υπουργός Τύπου, πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός ότι μία εφημερίδα δημοσίευσε «μαύρη λίστα δημοσιογράφων»;

ΡΕΠΠΑΣ: Θλίψη προκαλούν τέτοιου είδους τοποθετήσεις, πολύ περισσότερο όταν προέρχονται από ένα κόμμα της ελληνικής Βουλής. Μας γυρίζουν σε μια εποχή Μακαρθισμού. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι παλαιός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος είχε πει σε δημόσια εκδήλωση πως η αλήθεια για το κόμμα είναι ό,τι συμφέρει το κόμμα. Πιστεύουμε ότι έτσι καταργούμε την ελευθεροτυπία, τη δυνατότητα των δημοσιογράφων να μιλούν ελεύθερα. Και εγώ, επιπροσθέτως, μπορώ να σχολιάσω, λέγοντας ότι λυπούμαι γιατί μία τέτοια κριτική προέρχεται από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, γεγονός που αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι το ΕΣΡ συχνά λειτουργεί ως διακομματικό όργανο, ενώ τα μέλη του, που προτείνονται μεν από κόμματα, αλλά έχουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, στην πράξη αποδεικνύεται -και εδώ έχουμε το πλέον πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα- ότι λειτουργούν ως εκπρόσωποι του κόμματος που τα υπέδειξε. Αυτό είναι απαράδεκτο. Και καταλύει την αρχή και τη φυσιογνωμία μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παλιά, είχαν δημοσιευθεί και «λίστες» του Μαξίμου, αν θυμάστε. Τι έχετε να πείτε γι` αυτό; «Μαύρες και άσπρες».

ΡΕΠΠΑΣ: Επινοήσεις υπάρχουν πάρα πολλές, φήμες πάρα πολλές, διαδόσεις πάρα πολλές και συγχύσεις και παρανοήσεις πάρα πολλές. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε την επίσημη δήλωση-τοποθέτηση ενός κόμματος της Βουλής. Αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο, δεν έχει προηγούμενο και με αυτή την έννοια, η στάση όλων μας πρέπει να είναι στάση αποδοκιμασίας σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τότε υπήρξε «λίστα» του Πρωθυπουργού@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό ήταν κάτι το οποίο επινόησαν, προφανώς, κάποιοι, για συγκεκριμένους λόγους. Για να πλήξουν τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Γνωρίζετε, όμως, ότι ουδέποτε φάνηκε αυτό να έχει πραγματική βάση. Ενώ, τώρα, έχουμε την επίσημη τοποθέτηση ενός κόμματος. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας ξενίζει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο, αν του ζητηθεί σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Μακαριότατο. Εχουμε πει ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος του Πρωθυπουργού, βεβαίως, κατά προτεραιότητα, θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιου είδους ενδεχόμενο, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα. Αλλά, η «πόρτα του διαλόγου» δεν θα ανοίξει με αυτή την προϋπόθεση. Η «πόρτα του διαλόγου» είναι και παραμένει ανοικτή. Εχουμε, κατ` επανάληψη, πει ότι ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι στη διάθεση των εκπροσώπων της Ιεραρχίας για να συζητήσει μαζί τους θέματα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν και το πλαίσιο συζήτησης που θα γίνει μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, την ώρα που αυτοί θα αποφασίσουν να συναντηθούν. Νομίζω, λοιπόν, ότι όλα αυτά είναι λυμένα. Δεν πρέπει να δημιουργείται οποιαδήποτε περαιτέρω παρανόηση ή παρεξήγηση και γι` αυτό, ακριβώς, καλό είναι να τα έχουμε και εμείς ξεκαθαρισμένα. Γι` αυτό τα επαναλαμβάνω, ώστε να μη χρησιμοποιείται η αξία του διαλόγου από κάποιους, με ένα τέτοιο προσχηματικό και συνθηματολογικό τρόπο, όχι στην κατεύθυνση να εξευρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα, αλλά στην κατεύθυνση να δημιουργηθούν εντυπώσεις και μόνο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Λέτε ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Αυτή η συνάντηση, αν γίνει, θα αφορά και το θέμα των ταυτοτήτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω τη θέση αυτή: Το θέμα αυτό, αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας, έχει κλείσει. Από την πλευρά της η Εκκλησία θεωρεί ότι αυτό το θέμα μένει ανοικτό προς συζήτηση. Στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, οι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας προσερχόμενοι, θα θέσουν τα θέματα που θεωρούν ότι πρέπει να θέσουν και θα λάβουν τις απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που πρέπει να λάβουν. Το θέμα αυτό, αποκλειστικής αρμοδιότητας της κυβέρνησης, της Πολιτείας, είναι θέμα που έχει αντιμετωπιστεί οριστικά και τελεσίδικα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσω υπουργού Παιδείας, δηλαδή, θα συναντηθεί ο Αρχιεπίσκοπος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν σαφή όσα είπα. Μίλησα για συνάντηση Πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου. Μίλησα για συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και εκπροσώπων της Ιεραρχίας. Ουδείς θα ορίσει ποιος εκ μέρους της κυβέρνησης θα είναι ο συνομιλητής. Και εμείς, δεν θα ορίσουμε, ποιοι εκ μέρους της Ιεραρχίας, θα συζητήσουν με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Είπαμε, βεβαίως, ότι ο αρμόδιος υπουργός, πολύ περισσότερο όταν παραμένει εκκρεμής η ανταποδοτική επίσκεψη σε αυτόν από την πλευρά του Μακαριότατου, μπορεί να συζητήσει με εκπροσώπους της Ιεραρχίας. Τώρα, εάν θα είναι ο ίδιος ο Μακαριότατος ή θα είναι Μητροπολίτες ή κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσουν εκείνοι και όχι εμείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η ερώτηση ήταν αν ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο. Και είπατε ότι ουδέποτε έχουμε αποκλείσει τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ακριβώς αυτό και το επαναλαμβάνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος να δει τον Πρωθυπουργό για τις ταυτότητες, θα τον δεχθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ζητήσει ο Πρωθυπουργός μία συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο, γνωρίζετε ότι και ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, να απαντήσει πότε διευκολύνεται γι` αυτή τη συνάντηση. Από την άλλη, αν ο Μακαριότατος ζητήσει μια επίσκεψη από τον Πρωθυπουργό, θα τεθεί το θέμα και θα λάβει την απάντηση, εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν για την ημέρα, την ώρα και το πλαίσιο της συνάντησης αυτής. Αυτά είναι σαφή. Η συνάντηση δεν έγινε εκείνη την ημέρα, επειδή ακριβώς το αίτημα που διατυπώθηκε, αφορούσε συνάντηση εκείνη την ημέρα, εκείνη την ώρα και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν αφορούσε, γενικώς και αορίστως, μία συνάντηση του Μακαριότατου με τον Πρωθυπουργό. Για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις. Γιατί, σε μια τέτοια συνάντηση, ποτέ δεν ήταν ο Πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση αρνητικοί και απορριπτικοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμη: Την Πέμπτη, θα συζητηθεί η πρόταση νόμου της Ν.Δ. για τις ταυτότητες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με βάση τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Αν η αρμόδια υπουργός βρίσκεται εκτός Ελλάδας για προγραμματισμένες από καιρό υποχρεώσεις, μπορεί να μετατεθεί για την επόμενη περίοδο η συζήτηση. Αλλά η συζήτηση αυτή θα γίνει. Εμείς δεν έχουμε γενικώς καμία αντίρρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει: Εγώ ρωτάω@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό αντιμετωπίζεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν θα υποκαταστήσω εγώ τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μιλώντας εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής ή των εκπροσώπων των κομμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υφυπουργοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την υπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Βουλή λειτουργεί με βάση διαδικασίες τις οποίες αποφασίζουν τα κόμματα, στο πλαίσιο των εκπροσώπων τους, με το Προεδρείο της Βουλής. Σας θυμίζω ότι είχε διατυπωθεί πρόταση νόμου εκ μέρους της Ν.Δ., πριν από τις Ευρωεκλογές του 1999 και συζητήθηκε τελικά γύρω στους οκτώ μήνες μετά. Η Ν.Δ. έσπευσε να την καταθέσει, για λόγους εντυπώσεων, πριν από τις Ευρωεκλογές και αφορούσε την περίφημη κάλυψη από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα των δραστηριοτήτων των κομμάτων. Οταν, πλέον, ήρθε η ώρα να συζητηθεί, με συμφωνία της Ν.Δ. συζητήθηκε με τόσο μεγάλη αργοπορία, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, όχι για να παραχθεί συγκεκριμένο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

ΜΠΕΚΑΣ: Είναι προϋπόθεση, είναι όρος να προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με εκπροσώπους της Ιεραρχίας και μετά να ακολουθήσει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε πως η πόρτα του υπουργού Παιδείας είναι, ανά πάσα στιγμή, ανοικτή. Και επειδή παραμένει εκκρεμής η ανταπόδοση της επίσκεψης στον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, θεωρήσαμε πως η επίσκεψη αυτή μπορεί να γίνει και θα προσέφερε θετικά στην κατεύθυνση να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η Ιεραρχία είναι αυτή η οποία θα επιλέξει ποιο είναι το αίτημα το οποίο θα διατυπώσει προς την κυβέρνηση, όσον αφορά τα θέματα συνάντησης με εκπροσώπους της κυβέρνησης, είτε είναι ο Πρωθυπουργός, είτε οι υπουργοί και θα λάβει, εφόσον διατυπώσει το αίτημα, την ανάλογη απάντηση. Πριν υπάρξει αίτημα, μην περιμένετε απάντηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 June 2000 - 13:05:16 UTC