Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει, σήμερα, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ευθυμίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας. Στη συνεργασία αυτή, που θα γίνει σε μισή ώρα, θα λάβουν μέρος ο ομιλών και ο κ. Χυτήρης. Αντικείμενο αυτής της σύσκεψης είναι το θέμα των ημερών, δηλαδή, οι σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

ΤΑΚΗΣ: Ηταν προγραμματισμένη αυτή η σύσκεψη ή έκτακτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη σημερινή πρωϊνή συνεργασία μας ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε με λεπτομέρειες, πλέον, το πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται, εκτός από ό,τι σας ανακοίνωσα χθες, και η σημερινή σύσκεψη, καθώς και η αυριανή συνεργασία, στις 10 το πρωί, του Πρωθυπουργού με την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον Αρχηγό της ΕΥΠ κ. Αποστολίδη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στρατηγό Γεωργακόπουλο.

ΤΑΚΗΣ: Να υποθέσουμε ότι και η αυριανή συνάντηση θα έχει αντικείμενο το ίδιο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση.

ΚΑΠΠΟΣ: Τι αντικείμενο θα έχει η αυριανή συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αρμοδιότητας των υπουργών που συμμετέχουν στη σύσκεψη.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο εκπρόσωπος της Ιεραρχίας είπε ότι η Ιεραρχία δέχεται συζήτηση με την κυβέρνηση μόνο για το θέμα των ταυτοτήτων και μάλιστα κάλεσε τον Πρωθυπουργό να καλέσει ο ίδιος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε διατυπώσει τη θέση μας. Παραμένουμε στη θέση αυτή. Το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στα αστυνομικά δελτία αναγνώρισης των πολιτών, είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας. Η Πολιτεία, ένα θέμα που είναι της δικής της αποκλειστικής αρμοδιότητας, δεν έχει λόγο να το θέσει στην Εκκλησία. Οι φορείς της Εκκλησίας είναι αυτοί οι οποίοι ζητούν συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος. Αρα, θα πρέπει να αναλάβουν μια σχετική πρωτοβουλία, αν έτσι έχει το θέμα. Κατά τα άλλα, εμείς επαναλαμβάνουμε τη θέση, ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει οριστικά και τελεσίδικα για την κυβέρνηση. Είναι θέμα το οποίο την απασχόλησε και για το οποίο έχει λάβει την απόφασή της η κυβέρνηση. Δεν αντιμετωπίζεται οτιδήποτε άλλο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Στον «πρωϊνό καφέ» είχαμε τίποτε άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαμε, απλώς, τη συζήτηση για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η συνάντηση της Ιεραρχίας με τον υπουργό Παιδείας είναι προαπαιτούμενο για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, για το θέμα αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριότατου η ανταπόδοση επίσκεψής του στον υπουργό Παιδείας. Από εκεί και πέρα, θα ήταν θετικό αν γινόταν αυτή η επίσκεψη. Ασφαλώς, εφόσον διατυπωθεί αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, θα αντιμετωπιστεί αναλόγως και θετικά. Κάποιοι πρέπει να προετοιμάσουν, στην περίπτωση αυτή, τη συνάντηση, το πλαίσιο συζήτησης. Ομως, όλα αυτά πιστεύω ότι έχουν πολύ μικρότερη σημασία. Σημασία έχει ότι επιθυμούμε το διάλογο. Επιθυμούμε να είναι ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, στη βάση πάντοτε των διακριτών ρόλων που είναι αμοιβαίως σεβαστοί.

ΤΑΚΗΣ: Εάν από την πλευρά της Ιεραρχίας ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την επόμενη ημέρα, χωρίς ατζέντα, η απάντηση της κυβέρνησης ποιά θα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί προκαταλαμβάνετε τον Μακαριότατο; Αν γίνει αυτό, θα είμαστε και εμείς έτοιμοι να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση. Αλλά σε υποθετική ερώτηση, δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αρα, δηλαδή, η κυβέρνηση περιμένει αίτημα της Ιεραρχίας για συνάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει λάβει μια απόφαση για συγκεκριμένο θέμα. Ηδη, οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν και η απόφαση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή. Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε άλλο θέμα. Η Εκκλησία, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχει ένα θέμα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα που κατά τη γνώμη της υπάρχει και εναπόκειται σε αυτή να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

ΚΑΠΠΟΣ: Στην αυριανή σύσκεψη θα συμπεριληφθεί και το θέμα της αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συζητηθούν θέματα αρμοδιότητας των δύο υπουργείων. Για το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεστε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν γίνει συζητήσεις και έχει κλείσει ο κύκλος της συνεννόησης. Το κείμενο έχει συμφωνηθεί. Μένει να απαντήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ πότε θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υπογραφή αυτού του κειμένου, στο ίδιο επίπεδο, βεβαίως, με το οποίο θα εκπροσωπηθεί και η δική μας χώρα.

ΚΑΠΠΟΣ: Η παρουσία του προϊσταμένου της ΕΥΠ τι ρόλο παίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ΕΥΠ συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία. Αρα, σε ορισμένα θέματα τα δύο υπουργεία έχουν συναρμοδιότητα. Της ΕΛ.ΑΣ. προϊσταται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, της ΕΥΠ προϊσταται η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 June 2000 - 13:05:25 UTC