Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Σας υπενθυμίζω ότι ξεκινά σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την ανακούφιση των πληγέντων.

Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να αναφερθώ στη θλιβερή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Σήμερα νιώθουμε όλοι πολίτες της Κύπρου. Είκοσι έξι χρόνια μετά, η σκέψη μας είναι στραμμένη στους χαμένους αγωνιστές, τους αγνοούμενους, τους πρόσφυγες. Η σκέψη και το βλέμμα μας είναι στραμμένα και στο μέλλον, στο δίκαιο μέλλον που πρέπει να εξασφαλίσει η Κύπρος για τους πολίτες της, για την Ευρώπη, στην οικογένεια της οποίας ανήκει. Ιδιαίτερα σήμερα που η διεθνής κοινότητα επιλύει διεθνή προβλήματα σε διάφορες περιοχές, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί και το Κυπριακό. Η διαιώνιση ενός παράνομου καθεστώτος κατοχής, αποτελεί πληγή και ντροπή για την Ευρώπη. Πιστεύουμε, οι αποφάσεις του ΟΗΕ και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, το οποίο πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι ειλικρινές, να φέρουν ένα αίσιο τέλος για το μαρτυρικό νησί, το οποίο για τόσα χρόνια ζει σε ένα καθεστώς, το οποίο αδικεί την Κύπρο, αδικεί τους πολίτες της -Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- και αποτελεί μια απολύτως αρνητική ένδειξη για την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να φέρνει σε πέρας τις αποστολές που αναλαμβάνει, προκειμένου με δίκαιο τρόπο και σε αρμονία με τις αποφάσεις του ΟΗΕ να αντιμετωπίζει και να λύνει τα προβλήματα.

Γνωρίζετε ποια είναι η εξέλιξη, όσον αφορά το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Η αίτηση ανακοπής, την οποία υπέβαλε, κατά της κατάσχεσης, η γερμανική πλευρά, ορίστηκε και θα συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2001. Επειδή, όμως, η ενέργεια αυτή δεν παράγει αυτομάτως ανασταλτικό αποτέλεσμα, η γερμανική πλευρά, δια των εκπροσώπων της, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καταθέτοντας σχετική αίτηση αναστολής εφαρμογής αυτής της απόφασης, που είχε ληφθεί προηγουμένως από ελληνικό Δικαστήριο. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, η οποία έχει οριστεί για την 1η Σεπτεμβρίου αυτού του έτους, ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός εξέδωσε προσωρινή διαταγή, η οποία ισχύει μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής. Αυτό προκειμένου να αποσαφηνίσουμε το τοπίο για το πώς ακριβώς εξελίσσονται τα πράγματα.

Οσον αφορά, δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, πράγματι, εκδηλώθηκε, χθες, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τέτοια δραστηριότητα. Είχαμε χθες στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο τέσσερις παραβάσεις και τρεις παραβιάσεις. Εχουν αποτυπωθεί και όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας. Οι διπλωματικές αρχές, ο πρέσβης μας, συγκεκριμένα, στην Αγκυρα θα προβεί σε έντονο διάβημα. Επισημαίνεται ότι η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως έχουν αποφασίσει οι δύο χώρες εδώ και αρκετά χρόνια, εφαρμόζεται το καλούμενο moratorium, που ισχύει για δύο μήνες, από την 1η Ιουλίου μέχρι την 30η Αυγούστου. Τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μια διευκρίνιση για τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην κομματική εκδήλωση: Ποιους εντός κυβέρνησης εννοούσε ο Πρωθυπουργός, όταν τους καλούσε να μη φοβούνται την αναμέτρηση για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και να μη συμβιβάζονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός κινήθηκε με την ομιλία του στην πολιτική σφαίρα των πραγμάτων. Επανέλαβε τα αυτονόητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός μιλάει για την ανάγκη εμπιστοσύνης που πρέπει πάντοτε να δείχνουμε στις δυνάμεις μας, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, χωρίς να αποφεύγουμε, για λόγους πολιτικού κόστους, συγκρούσεις, όταν αυτές είναι επιβεβλημένες, με συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες που αντιστρατεύονται ή και υπονομεύουν την εθνική και κοινωνική πορεία. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε χθες, όπως και στο παρελθόν, θέσεις που πιστεύω ότι ασπάζονται όλοι οι Ελληνες πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε το moratorium, μονομερώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Το moratorium, τα τελευταία χρόνια, τίθεται σε εφαρμογή μέσω μονομερών αναγγελιών. Κάθε κράτος -η Ελλάδα και η Τουρκία- κάνει μονομερή αναγγελία και δέχεται ότι για δύο μήνες πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες δραστηριότητες. Δεν υπογράφεται κάθε φορά κάποια συμφωνία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αλλά ας μη μείνουμε στο διαδικαστικό. Να μπούμε στην ουσία. Εμείς, ουδέποτε -ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα- έχουμε προχωρήσει και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες, οι οποίες κάθε άλλο παρά χρήσιμες είναι για την εθνική υπόθεση που υπερασπιζόμαστε και επιθυμούμε να προωθήσουμε. Υπάρχουν κανόνες για τη συνύπαρξη των κρατών. Και αυτοί οι κανόνες, που γίνονται από εμάς σεβαστοί, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί και σεβαστοί και από την Τουρκία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν δεν γίνονται σεβαστοί από τους άλλους, εμείς τι θα παίζουμε το «καλό παιδί», δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πολλές περιπτώσεις, όπου πραγματικά η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό το έχουμε επισημάνει. Δεν σημαίνει, όμως, ότι η καλύτερη αντιμετώπιση μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι η προσχώρησή μας σε έναν ανάλογο κύκλο δραστηριοτήτων που όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά βλάπτει και τα εθνικά συμφέροντα. Είμαστε σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, αλλά είμαστε και μια χώρα φιλειρηνική που ασκεί πολιτική με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οντως τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και αυτό ήταν αποτέλεσμα της επιδεικνυόμενης καλής πρόθεσης. Από τη στιγμή που διαπιστώνεται κακή πρόθεση της άλλης πλευράς, αποδεσμευόμαστε -αυτό αφήνετε να εννοηθεί- από την άτυπη συμφωνία μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το νόημα της ερώτησής σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αφήνετε ανοικτό, λοιπόν, ότι αν και η Τουρκία συνεχίζει αυτή την προκλητική συμπεριφορά@

ΡΕΠΠΑΣ: Τι εννοείτε; Εννοείτε ότι πρέπει κι εμείς να κάνουμε παραβάσεις και παραβιάσεις;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Όχι, να συνυπολογισθεί στις σχέσεις μας. Δεν εννοώ τίποτα. Ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν το είπα αυτό μόλις πριν; Οταν λέτε ότι αποδεσμευόμαστε από μια συμφωνία, τι εννοείτε; Οτι μέχρι τότε εμείς κάναμε παραβάσεις, παραβιάσεις; Και ότι μετά αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αποφύγαμε πλέον τέτοιου είδους δραστηριότητες, επειδή σεβαστήκαμε ένα πλαίσιο, μάλιστα; Και ακόμη, το ότι επειδή δεν σέβεται η άλλη πλευρά αυτό το πλαίσιο τώρα, είμαστε κι εμείς ελεύθεροι να προσχωρήσουμε σε μια ανάλογη δραστηριότητα, κάνοντας παραβάσεις και παραβιάσεις;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεν είναι έτσι.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι εννοείτε ακριβώς;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με συγχωρείτε, γιατί θα ξαναγυρίσω και στην περίπτωση των Στροβιλίων που είναι πρόσφατη.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ ωραία. Ασφαλώς, να γυρίσετε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Καταγράφουμε, λοιπόν, την κακοπιστία της Τουρκίας και μόνον; Πώς γίνεται αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εν προκειμένω τι κάνουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Προβαίνουμε σε όλες τις πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες και βεβαίως δεν προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες, οι οποίες αντιστρατεύονται -το επαναλαμβάνω αυτό- τη δική μας εθνική θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι επιθετική πολιτική, αλλά όχι και πολιτική υποχωρήσεων, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Οταν επισημαίνουμε τέτοια φαινόμενα και η χρέωση προς την άλλη πλευρά γίνεται πάντοτε και με έντονο τρόπο, αντιλαμβάνεστε πώς κάθε άλλο παρά για τέτοια πολιτική μπορεί κάποιος να μιλάει.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 July 2000 - 14:05:20 UTC