Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-08-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Είναι σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε διάφορα μέτωπα. Χθες, είχαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό. Σήμερα ο αριθμός των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα κυμαίνεται σε περίπου 50 πυρκαγιές. Πιο σημαντικές είναι οι πυρκαγιές στα Ιωάννινα, την Αρκαδία και τη Σπερχειάδα. Δυστυχώς έχουμε επτά νεκρούς στις πυρκαγιές στην περιοχή των Ιωαννίνων. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας. Ολοι οι νεκροί είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. Δεν κατέστη δυνατό να σωθούν οι ηλικιωμένοι αυτοί συμπολίτες μας. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι αυτή την ώρα επιχειρούν όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και των άλλων υπηρεσιών, καθώς και όλα τα εναέρια μέσα και τα άλλα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και είναι αρκετά. Οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες. Οι πυρκαγιές, σήμερα, μπορεί να πει κανείς, ήταν σε ύφεση σε κάποια μέτωπα, αλλά αυτή την ώρα, όπως πληροφορήθηκα, η ένταση των ανέμων οδηγεί σε αναζωπυρώσεις με τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη. Η κυβέρνηση του Ισραήλ μας ενημέρωσε ότι θα ενισχύσει την προσπάθειά μας, αποστέλλοντας δύο ελικόπτερα. Εχουμε ζητήσει και από τη Γερμανία ανάλογη βοήθεια και αναμένεται η απάντηση. Άλλες χώρες της μεσογειακής Ευρώπης αδυνατούν να ανταποκριθούν, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα στο εσωτερικό τους. Σας ενημερώνω ότι σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, τα μέσα που διαθέτουν δεν είναι εύκολο να επιχειρήσουν όλα. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες και καταπονημένα τα μέσα από την υπερπροσπάθεια που έχει καταβληθεί τις τελευταίες ημέρες για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές στις χώρες αυτές. Είναι πραγματικά μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Θα έλεγε κανείς, ότι όλη η μεσογειακή Ευρώπη αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Στην πατρίδα μας η προσπάθεια συνεχίζεται. Μπορεί να υποθέσει κανείς πάρα πολλά. Δεν είναι ώρα, όμως, να προτρέξουμε και να είμαστε κατηγορηματικοί στη διατύπωση οποιασδήποτε θέσης. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλουμε, αφού εξετάσουμε όλα τα στοιχεία. Μέχρι τώρα, γνωρίζετε ότι έχουν γίνει συλλήψεις και μιλώ για όλη τη φετινή περίοδο, την καλούμενη «θερμή» περίοδο, αυτή των πυρκαγιών. Στις πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες μπορεί να αναφέρει κανείς, μεταξύ των άλλων και τη σύλληψη ενός πολίτη στην περιοχή της Αρκαδίας, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη από τον εισαγγελέα, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό με ιδιοτελή σκοπό. Ολα αυτά θα τα αντιμετωπίσει, βεβαίως, η Δικαιοσύνη. Οι διωκτικές αρχές από τη δική τους πλευρά καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εντοπίσουν, αν υπάρχουν, τους υπαίτιους γι αυτή την τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε. Ετσι έχουν τα πράγματα μέχρι αυτή την ώρα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα των πυρκαγιών, εφόσον βλέπει η κυβέρνηση ότι όλα τα σχέδια, τα οποία έχει και ότι η αλλαγή που έκανε και έβαλε την Πυροσβεστική, μήπως θα αλλάξει τα σχέδιά της; Μήπως θα επαναφέρει τους δασοπυροσβέστες και τους δασοφύλακες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η εκδήλωση των πυρκαγιών δεν είναι νέο φαινόμενο στην πατρίδα μας. Και όταν άλλες υπηρεσίες είχαν σχετική αρμοδιότητα, πυρκαγιές εκδηλώνονταν. Γνωρίζετε, επίσης, ότι φέτος αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Εχουμε ισχυρούς ανέμους σε μια παρατεταμένη περίοδο. Ανεμοι που αλλάζουν κατεύθυνση και η αλλαγή αυτή της κατεύθυνσης προκαλεί προβλήματα, όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ευνοεί τις αναζωπυρώσεις, την εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς. Η προσπάθεια την οποία κατέβαλε η Πολιτεία είναι καλύτερη, παρά ποτέ, τόσο από την άποψη του εξοπλισμού, όσο και από τη διάθεση ανθρώπινων δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι απολύτως θετικά, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοια ανυπέρβλητα εμπόδια. Κατά τα άλλα, δεν πιστεύω ότι ευθύνεται το νομικό πλαίσιο, που ψηφίσαμε και με βάση το οποίο το Πυροσβεστικό Σώμα αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες, κατά κύριο λόγο, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ισα-ίσα θεωρούμε ότι όπως γίνεται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτή είναι η σωστή πολιτική επιλογή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού οι άνθρωποι αυτοί το λένε «δεν είμαστε εμείς για να σβήσουμε τις πυρκαγιές στα δάση»@

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρατήρηση. Συχνά θέτετε ερωτήσεις, αναφέροντας λέξεις ή φράσεις τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει διάφοροι παράγοντες, καθώς αναπτύσσουν τις απόψεις τους, για να αποδειχθεί μετά ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Μιλήσατε χθες για τον κ. Αρσένη και είπατε πως δήλωσε ότι «ξηλώνεται» η μεταρρύθμιση. Αναζήτησα τις δηλώσεις του και δεν διαπίστωσα πουθενά, παρά το ότι εσείς αυτό ισχυριστήκατε χθες, να έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη. Και σας ρώτησα επί τούτου. Παρακαλώ, λοιπόν, μην επανέρχεστε με αυτό τον τρόπο. Διατυπώστε ένα ερώτημα, εκφράστε έναν προβληματισμό. Σας έδωσα την απάντηση και τη θέση της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε τον πυροσβέστη χθες, ακούσατε τις δηλώσεις που έκανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι ώρα ευθύνης. Πρέπει να σας πω, ότι εγώ βρέθηκα στην Αρκαδία @λυπούμαι που το λέω- μέχρι τις 3 και πλέον το πρωί, ενώ άλλοι παράγοντες οι οποίοι ανήκουν πολιτικά στο κόμμα της Αντιπολίτευσης και έλειπαν, παρουσιάστηκαν μόλις χθες, είδα να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να κάνουν δηλώσεις για ευθύνες της κυβέρνησης, για αμέλεια που έδειξαν τα όργανα της Πολιτείας και άλλα συναφή. Είναι ώρες ευθύνης. Δεν είναι ώρα για να αντιδικήσουμε και να αντιπαρατεθούμε. Δεν υπάρχει τέτοιο πεδίο. Σας παρακαλώ, λοιπόν, μην επιχειρείτε μια προσπάθεια που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο, να τη μετατρέψετε, λόγω των προβλημάτων τα οποία δημιουργούνται, σε δική σας προσπάθεια και επιχείρηση να πλήξετε την κυβέρνηση. Γιατί το δεύτερο δεν το πετυχαίνετε, αλλά κυρίως -και αυτό είναι που έχει σημασία- δεν βοηθάτε έτσι να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα που τώρα μας απασχολεί: Να σβήσουμε τις φωτιές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι αυτά που λέτε; Εγώ να πλήξω την κυβέρνηση; Από πού κι ως πού;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν είπα ότι μπορείτε να το κάνετε, λέω ότι απλώς το επιχειρείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επτά νεκρούς έχουμε. Πόσοι πρέπει να καούν για να καταλάβετε ότι απέτυχαν τα μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς από αυτό βγάζετε το συγκεκριμένο συμπέρασμα. Λυπούμαστε γιατί έχουμε την απώλεια συμπολιτών μας. Πρέπει να πω, όμως, ότι φαινόμενα διακινδύνευσης της ζωής συμπολιτών μας είχαμε και σε άλλα μέτωπα και στην Αρκαδία. Πρέπει να σας πω χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι συμπολίτες μας εμφορούνται από μια τέτοια αντίληψη, δεν επιθυμούν να μετακινηθούν από την κατοικία τους. Πιστεύουν ότι έτσι θα προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Σεβαστή η αντίληψή τους, αλλά δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή τους. Πρέπει να σας πω ότι τα αστυνομικά όργανα κατέβαλαν, σε κάποιες περιπτώσεις, τεράστια προσπάθεια, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν και σωματικές βλάβες σε ηλικιωμένα άτομα, προκειμένου να τα απομακρύνουν από τις εστίες τους. Αυτό δείχνει ότι εμφορούνται από μια ορισμένη αντίληψη. Δυστυχώς, όμως, έχουμε θύματα. Αυτή είναι η αλήθεια και λυπούμαστε γι αυτό. Δεν πρέπει, όμως, να βγάζετε πολιτικό συμπέρασμα εξ αυτού του λόγου.

ΚΑΠΠΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα των πυρκαγιών. Αυτό που συνάγεται, πέρα από την απόγνωση αυτού του ανθρώπου και από τις επιστολές στρατιωτών που έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις αποστολές κατάσβεσης πυρκαγιών διαπιστώνεται πέρα από τα σχέδια, μια φοβερή έλλειψη συντονισμού. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι αυτό και σε κάτι άλλο: Θεωρείτε χρήσιμο να μεταβαίνουν στους τόπους των πυρκαγιών καθ ύλην, φιλότιμοι μεν, αλλά αναρμόδιοι. Πήγατε εσείς χθες, πήγε και ο κ. Πετσάλνικος που είναι υφυπουργός Παιδείας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σόι συντονιστικό ρόλο μπορεί να παίξει ένας υπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, οι υπουργοί μεταβαίνοντας εκεί, δεν ασκούν αυτό το ρόλο στον οποίο αναφερθήκατε. Το ρόλο αυτό τον έχουν τα αρμόδια όργανα, οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος. Απλώς, υπάρχει μια ενημέρωση -ουαί και αλίμονο εάν εμείς είμαστε αυτοί που θα κατευθύνουμε τις επιχειρήσεις- επιτόπου, μια επικοινωνία με τους τοπικούς παράγοντες, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, ώστε και αυτές να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, βοηθώντας στο έργο τους το Πυροσβεστικό Σώμα και τους άνδρες του. Μη βγάζετε αυτό το συμπέρασμα. Πρέπει να σας πω ότι όταν δεν είναι παρόντες τα μέλη και οι άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης σε τέτοια μέτωπα ασκείται κριτική για την απουσία τους, όταν είναι παρόντες ασκείται κριτική για την παρουσία τους. Δηλαδή «μονά-ζυγά» η κυβέρνηση πρέπει να είναι χαμένη κατά τη δική σας λογική. Αυτό δεν μπορώ να το παραδεχθώ. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν επιβαρύνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες το έργο των συνεργείων που επιχειρούν, αντιθέτως συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο, από τη δική τους πλευρά για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΚΑΠΠΟΣ: Ως προς τις καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τα οποία βγαίνει κάποιο συμπέρασμα. Αυτό το συμπέρασμα οδηγεί κάποιους στο να μιλήσουν για έλλειψη συντονισμού. Πιστεύουμε ότι ο συντονισμός είναι επαρκής. Ασφαλώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξαιρετικά αντίξοα καιρικά φαινόμενα. Τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι απολύτως θετικά. Δεν μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας σε ποσοστό 100%. Στόχος μας είναι πρώτα να διασώσουμε ζωές, μετά περιουσίες και μετά τις δασικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατό να τα πετύχουμε όλα.

ΚΑΠΠΟΣ: Οταν, όμως, υπάρχουν καταγγελίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι καταγγελίες εξετάζονται, αλλά οι καταγγελίες εκφράζουν τις απόψεις του καταγγέλοντος. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις υιοθετείτε, πολύ περισσότερο όταν δεν γνωρίζετε το θέμα. Γιατί εσείς από τις χιλιάδες των ανδρών που εντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια, δέχεστε ως σωστές τις απόψεις ενός και μόνον ενός ο οποίος έχει προβεί στην όποια καταγγελία. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο καθένας εκφράζει τις απόψεις τους. Σεβαστές. Θα τις αξιολογήσουμε και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Δεν θα τις αγνοήσουμε. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι τα πράγματα έχουν έτσι, όπως τα αναφέρει κάποιος που διατυπώνει τις απόψεις του.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή υπάρχει μια καταγγελία ότι άνθρωποι έχουν να φάνε τρεις ημέρες και ότι οι στρατιώτες τριγυρνούσαν στα νησιά χωρίς να τους κατευθύνει κανένας. Εψαχναν για τζιπάκια, για πυροσβεστικά κ.λπ. Δεν είναι μια και δύο καταγγελίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Oλα αυτά εξετάζονται. Σας είπα στην αρχή ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος το κράτος ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα. Αλλά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι σε καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν έχουν προηγούμενο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και πριν λίγο, αλλά και χθες το βράδυ, στο ραδιόφωνο που σας άκουγα, υπαινιχθήκατε για φαινόμενα εμπρησμού. Ποιες ενδείξεις έχετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι είναι μια υπόθεση, την οποία βάσιμα μπορεί να κάνει κάποιος. Οταν εκδηλώνονται πυρκαγιές σε διαφορετικά μέτωπα την ίδια στιγμή, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι το «ανθρώπινο» χέρι έδρασε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Oλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι διωκτικές αρχές που πρέπει να εντοπίσουν τους υπαίτιους -αν υπάρχουν- και τα δικαστικά όργανα τα οποία θα επιληφθούν εν συνεχεία. Ηδη, γνωρίζετε πολύ καλά -το είπα- ότι έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον συμπολίτη μας με συγκεκριμένη κατηγορία. Δεν γνωρίζω τι θα αποδειχθεί. Αλλά, όλοι, πλέον, χωρίς να μπορεί κανείς να είναι κατηγορηματικός -είναι πρόωρο και ανεύθυνο αυτό- μπορούν να υποθέσουν ότι μεταξύ των άλλων είναι και αυτός ένας λόγος, μια αιτία για κάποιες πυρκαγιές.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» για την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, κατά έξι μήνες, θέλω το σχόλιό σας για αυτό. Και, επίσης, θέλω να μας πείτε για τη σημερινή σύσκεψη της επικοινωνιακής ομάδας και αν συζητήθηκε η εικόνα της κυβέρνησης με δεδομένο και τις φωτιές.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες του είναι πάγια, θα γίνεται κάθε Παρασκευή πρωί. Αντικείμενό της ήταν η επικείμενη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Δεν ασχοληθήκαμε με οτιδήποτε άλλο. Δεν συζητούμε θέματα τα οποία αφορούν αρμοδιότητα υπουργών. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Γνωρίζετε ότι αυτό αφορά ένα κομματικό ζήτημα. Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Σας λέω όμως -και πρέπει να επισημανθεί αυτό- ότι το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, ως ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά και συλλογικά, σε τακτά διαστήματα -όπως προβλέπει το Καταστατικό- οργανώνει τα Συνέδριά του και όλα είναι επιτυχημένα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λόγοι που οδηγούν στην επίσπευση κατά έξι μήνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. Εσείς θεωρείτε δεδομένο ότι αυτό θα γίνει. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την αλλαγή φρουράς του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ν.Δ. πώς τη σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη σχολιάζω με πολύ μεγάλη χαρά. Και χαίρομαι γιατί η πολιτική κέρδισε ένα καλό δημοσιογράφο. Ο κ. Ρουσσόπουλος είναι γνώριμος και φίλος. Η φιλία και η παλιά γνωριμία δεν ξέρω εάν θα κάνει το έργο και των δυό μας δυσκολότερο ή ευκολότερο. Ο κ. Ρουσσόπουλος είναι ο τέταρτος κατά σειρά εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. στη διάρκεια της δικής μου θητείας, στα καθήκοντα που και τώρα ασκώ, μετά τον κ. Μαγγίνα, τον κ. Παυλόπουλο, τον Σπηλιωτόπουλο, τους οποίους τιμώ ιδιαιτέρως όλους. Ο κ. Ρουσσόπουλος αναλαμβάνει τη σκυτάλη. Νομίζω ότι αξίζει να σημειώσω πως ο κ. Ρουσσόπουλος είναι Αρκάς. Προσθέτω, επίσης, ότι και ο Βούτσης, εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού, είναι και αυτός Αρκάς. Αρα, από τα τέσσερα κόμματα της Βουλής, τα τρία έχουν εκπροσώπους εξ Αρκαδίας!

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Το Χρηματιστήριο εξακολουθεί πάλι, τις τελευταίες ημέρες, να ακολουθεί φθίνουσα πορεία, πολύ χειρότερη από ό,τι προεκλογικά και μετεκλογικά. Σκέφτεστε να πάρετε κάποια επιπλέον αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει αυτή η πορεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου μιλούν τα όργανα του Χρηματιστηρίου. Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε μια τέτοια δημόσια συζήτηση. Αυτό το οποίο έχει χρέος να κάνει και το κάνει στο ακέραιο είναι να συνεχίσει την άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής που οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Και έτσι να δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον για τη λειτουργία και του Χρηματιστηρίου. Εμείς οι πολιτικοί -το έχω πει κατ επανάληψη- όσο λιγότερο μιλούμε, τόσο πιο θετική υπηρεσία προσφέρουμε στο Χρηματιστήριο και σε όσους επενδύουν σε αυτό. Αυτό θα κάνουμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν συμμεριζόμαστε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες, εντός ή εκτός πολιτικής, να αναφέρονται συχνά, σε κάθε ευκαιρία, στα του Χρηματιστηρίου. Πιστεύουμε ότι προσφέρουν αρνητική υπηρεσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν ασχολείστε με το Χρηματιστήριο. Κι εσείς προσωπικά και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και άλλοι δεν λέγατε για το Χρηματιστήριο και κάνατε τον κόσμο να τρέχει προς το Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι δικά σας συμπεράσματα. Θα άξιζε να σας υπενθυμίσω μια απάντηση που έδωσε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός, ερωτώμενος για το Χρηματιστήριο. Να δείτε πόσο σωστή είναι η θέση που εξέφρασε τότε, θέση που έχει την αξία της και σήμερα, έχει διαχρονική αξία. Μην αναφέρεστε, λοιπόν, σε αυτό το θέμα με αυτό τον τρόπο. Εμείς, κάθε άλλο, παρά σκανδαλολογούμε ή μιλάμε για το Χρηματιστήριο, έτσι ώστε να δημιουργούμε ανησυχία ή σύγχυση. Αυτό που κάνουμε είναι να ασκούμε οικονομική πολιτική, η οποία εμπεδώνει ένα σταθερό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, εντός του οποίου μπορεί ένα Χρηματιστήριο να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί με πολύ ευνοϊκότερους όρους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το προεκλογικό σποτ δεν το θυμάστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς θυμάστε ότι εκτός από την προεκλογική περίοδο, έγιναν και οι εκλογές τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ; Και αυτό έγινε λίγους μήνες πριν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι τους παρασύρατε, ξεγελάσατε τον κόσμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μην κατηγορείτε τους Ελληνες πολίτες ότι δεν έχουν τη δική σας αντίληψη ή το δικό σας επίπεδο κρίσης και έτσι μπορεί να παραπλανούνται. Ενώ, εσείς που γνωρίζετε καλύτερα τα πράγματα από αυτούς μπορείτε να είστε τιμητής και να ασκείτε την κριτική σας με αυτό τον τρόπο. Δεν συμφωνούμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Στα κατεχόμενα στην Κύπρο υπάρχει μια ιδιότυπη κατάσταση. Υπάρχει ένταση και το Ανώτατο Πολιτικό-Στρατιωτικό Συμβούλιο στην Αγκυρα μιλάει για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάτι αντίστοιχο λέει και ο Ντενκτάς. Εχει η κυβέρνηση κάποιες περισσότερες πληροφορίες σε τι αφορά αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, εν πάση περιπτώσει, πώς πρέπει να αντιδράσει εάν υπάρχει τέτοια κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η δική μας αντιμετώπιση του θέματος δεν μπορεί παρά να αφορά κυρίως και αποκλειστικά την προώθηση λύσης του εθνικού θέματος της Κύπρου. Οσον αφορά την κρίση στο εσωτερικό των κατεχομένων, το στοιχείο της κρίσης είναι σύμφυτο, συνυπάρχει με την ίδια τη φύση του καθεστώτος. Εχουμε ένα παράνομο κατοχικό καθεστώς. Είναι δυνατό να αξιολογούμε ένα τέτοιο καθεστώς, εάν δοκιμάζεται από κρίση μεγαλύτερη ή μικρότερη; Είναι ένα παράνομο κατοχικό καθεστώς. Η δε Τουρκία, τελευταία, μέσω των αξιωματούχων της, δίνει ένα στίγμα στη διεθνή κοινότητα, ότι δεν διαθέτει θεσμική συγκρότηση, η οποία είναι ανάλογη των δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης. Οταν βγαίνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας και παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα με τέτοιο τρόπο, υποδεικνύοντας -όπως γνωρίζετε- ακόμα και στον Πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας, πώς πρέπει να πράξει σε συγκεκριμένη περίπτωση, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτό, λοιπόν, το στοιχείο, το οποίο εσείς ονομάζετε κρίση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «φυσιολογία» ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε την απόφαση για αδελφοποίησης της κατεχόμενης Μόρφου με τα Σκόπια; Αυτό δεν αποτελεί έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους από τα Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι Δημοτικές Αρχές του Τέτοβο και της κατεχόμενης πόλης Μόρφου πήραν αυτή την πρωτοβουλία, η οποία έχει συγκεκριμένη επιδίωξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το παράνομο καθεστώς επιχειρεί μια διέξοδο, προκειμένου να επιτύχει σημεία στήριξης και αναγνώρισης στη διεθνή κοινότητα. Ολες αυτές οι προσπάθειες δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, οι μεγάλες χώρες με συμπαγή και αποφασιστικό τρόπο, στη θέση που έχουν διατυπώσει, μέσω των οργάνων τους, όσον αφορά την Κύπρο, παραμένουν αμετακίνητοι. Και, επίσης, γνωρίζετε πως δεν μπορεί να τύχει αναγνώρισης οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή να πάρει έναν χαρακτήρα επίσημο και έγκυρο. Η κυβέρνησή μας θα δώσει το μήνυμα που πρέπει να δώσει στους κατάλληλους αποδέκτες.

Σας ευχαριστώ πολύ

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 25 August 2000 - 14:05:50 UTC