Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-08-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες.

Αυτή την ώρα συνεργάζεται με την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου. Αργότερα, στις 2, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

Αύριο, στις 10 το πρωί, σε κοινή συνεδρίαση, Κυβερνητική Επιτροπή και Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν τα της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Γνωρίζετε ότι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου αρχίζει τις συνεδριάσεις η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από τη Βουλή για το θέμα αυτό, η οποία πρόκειται να παραδώσει το πόρισμά της περί τα μέσα Οκτωβρίου. Το θέμα αυτό συζητείται για πρώτη φορά σε όργανα, σε ηγετικό επίπεδο, κυβερνητικό και κομματικό, στην αυριανή συνεδρίαση.

Την Τετάρτη στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον κ. Βερελή για θέματα αρμοδιότητάς του.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα συζήτησης τις οικονομικές εξελίξεις, την οικονομική πολιτική, ενόψει και της Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου το βράδυ θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της ΔΕΘ, όπου θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία. Το πρόγραμμα της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη το έχετε υπόψη σας.

Την ερχόμενη Τρίτη, σας λέω από τώρα, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον ΟΗΕ για τη νέα χιλιετία. Στο πλαίσιο της εκεί παραμονής του, ο Πρωθυπουργός, μαζί με άλλους 14 ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, με θέμα την προοδευτική διακυβέρνηση στο σύγχρονο κόσμο, θα λάβει μέρος σε δείπνο που οργανώνει ο Πρόεδρος Κλίντον. Αυτό θα γίνει την Τετάρτη (6.9) το βράδυ.

Θα μου επιτρέψετε να σας δώσω κάποια στοιχεία για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται τώρα, στο μέτωπο των πυρκαγιών. Αυτή την ώρα που συζητούμε μπορούμε να πούμε ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο όλα τα πύρινα μέτωπα. Δεν έχουμε ενεργά μέτωπα. Από πνέοντες ανέμους υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης σε δύο μόνο μέτωπα: Στην Αρκαδία, στο Χρυσοβίτσι και στην Ηπειρο, στην Αγία Μαρίνα. Περίπου 3.000 άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν, εναλλασσόμενοι βεβαίως. Χρησιμοποιούνται όλα τα εναέρια και άλλα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εχουμε τη βοήθεια από το Ισραήλ, με την αποστολή δύο ελικοπτέρων. Εκφράζουμε και πάλι τις ευχαριστίες μας προς το Ισραήλ για τη συνδρομή του σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Πρέπει να πω ότι η κατάσβεση είναι δύσκολη. Αντιμετωπίσαμε αντίξοες, πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όλοι μας είμαστε σε ετοιμότητα, αφού οι προγνώσεις, μεταξύ των άλλων, μιλούν για ανέμους οι οποίοι θα πνεύσουν αύριο, λόγω ενός ψυχρού μετώπου από τα βόρεια. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι παραμένουν σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις. Οι περιοχές που έχουν πληγεί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, όπου αυτή έχει εκδηλωθεί. Επίσης, γίνεται το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει εκεί όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές.

Θέλω να σας ενημερώσω, επίσης, ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Θα συνομιλήσει με τους αρμόδιους της αμερικανικής κυβέρνησης και θα έχει τη δυνατότητα να υπογράψει ένα μνημόνιο καλής συνεργασίας με την υπουργό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που είναι αρμόδια για τα θέματα αυτά, την κα Ρίνο. Αυτό το μνημόνιο κατανόησης και καλής συνεργασίας θα δοθεί, ασφαλώς, στη δημοσιότητα. Θα δοθεί και στη Βουλή. Δεν αποτελεί διακρατική συμφωνία, γι αυτό δεν απαιτείται ψήφιση από τη Βουλή.

Τέλος, θέλω να σας ενημερώσω, επειδή είδα να υπάρχει μια σχετική ειδησεογραφία στο θέμα αυτό, όσον αφορά την πολιτική για το φάρμακο. Υπάρχει μια επιστολή του πρώην Διοικητή του ΙΚΑ. Θέλω να πω ότι οι δαπάνες για το φάρμακο έχουν συγκρατηθεί. Σε σχέση με τα επίπεδα του 1997 ασφαλώς κινούμαστε σε υψηλότερα επίπεδα σήμερα. Ο ρυθμός, όμως, αύξησης των δαπανών έχει συγκρατηθεί σημαντικά μετά την πολιτική που αποφασίσαμε και εφαρμόσαμε από τις αρχές του 1998. Αν δεν είχαμε κάνει τότε τη σχετική παρέμβαση, σήμερα οι δαπάνες θα είχαν ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές, γι αυτή την περίοδο. Η προσπάθεια που κάναμε ήταν αποτελεσματική, απέδωσε. Ασφαλώς, έχουν αναπτυχθεί αμυντικοί μηχανισμοί αντίδρασης σε αυτή την πολιτική. Η επινοητικότητα της αγοράς και των παραγόντων της πάντοτε είναι αξιοθαύμαστη. Χρειάζεται μια νέα, ίσως, παρέμβαση, την οποία μελετά η κυβέρνηση και θα την κάνει την κατάλληλη στιγμή και με τον καλύτερο τρόπο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Το Σάββατο, δύο μήνες μετά από την προώθηση των τουρκικών στρατευμάτων στα Στροβίλια, είχαμε επίσκεψη του Ντενκτάς. Θα ήθελα το σχόλιό σας και την αντίδραση της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ντενκτάς κάνει οτιδήποτε προκειμένου να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες που γίνονται για την αντιμετώπιση και επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η ενέργειά του αυτή εντάσσεται σε σειρά προκλητικών ενεργειών, στις οποίες έχει προβεί την τελευταία περίοδο. Ο ΟΗΕ στον οποίο έχουν αναφερθεί όλα τα σχετικά με τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Ντενκτάς και οι δυνάμεις των κατεχομένων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα. Λυπούμαστε να διαπιστώνουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατό, ο μεγάλος αυτός διεθνής οργανισμός να φέρει ένα αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτό το θέμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό, ώστε να απασχολήσει την ηγεσία του ΟΗΕ που πρέπει, επιτέλους, να έχει μια αποτελεσματική απάντηση σε τέτοιες δραστηριότητες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κάνετε ορισμένες επισημάνσεις για το θέμα του ΟΗΕ και τη στάση που τηρεί για το θέμα των Στροβιλίων. Σκέφθηκε όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια προς τον ΟΗΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ενέργειες προς τον ΟΗΕ έχουν γίνει από την ίδια την κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ελληνική. Συμφωνούμε με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Κύπρου. Αρα, λοιπόν, αυτό στο οποίο αναφέρεστε έχει ήδη γίνει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση για τις εκδηλώσεις στο Βίτσι φιλοβασιλικών και τη συμμετοχή εκεί ορισμένων βουλευτών της Ν.Δ. και για τα όσα ακούστηκαν από την οργάνωση «χρυσή αυγή»;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, σε αυτές τις γιορτές μίσους και διχασμού συμμετείχαν στελέχη της Ν.Δ. Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, στελέχη της Ν.Δ. δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αποσαφηνίσει τη φυσιογνωμία του. Η στάση αυτή μας γυρίζει σε ένα καταδικασμένο παρελθόν, στο οποίο φαίνεται ότι είναι προσκολλημένη η Ν.Δ. Μας καλεί, δίνοντας ένα μήνυμα για «όπισθεν ολοταχώς». Δεν πρόκειται ο ελληνικός λαός να την ακολουθήσει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει καταλήξει η κυβέρνηση ποιός τελικά ευθύνεται και είχαμε τόσα θύματα στις πυρκαγιές. Μιλήσατε για πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. Φταίνε μόνο οι καιρικές συνθήκες; Μήπως δεν ζητήθηκε έγκαιρα βοήθεια απ@ αυτές τις περιοχές. Γιατί πολλοί κάτοικοι και στα τηλεοπτικά δελτία, έλεγαν ότι φώναξαν την πυροσβεστική αλλά δεν ήρθε. Μάλιστα, ένας βουλευτής σήμερα στο Ραδιόφωνο είπε ότι τόσες μέρες είχε φωτιά και δεν έδιναν σημασία κι όταν επεκτάθηκε τότε έγιναν προσπάθειες.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ@ όλα, για το θέμα αυτό και το θέμα των νεκρών συζητήσαμε με λεπτομέρειες την προηγούμενη Παρασκευή. Αλλά και τις προηγούμενες ημέρες νομίζω ότι συζητήσαμε για τις αιτίες που προκάλεσαν αυτές τις πυρκαγιές, αυτή τη λεγόμενη θερμή περίοδο στην Πατρίδα μας. Δε θα σχολιάσουμε τη στάση και τους λόγους των συμπολιτών μας που ευρισκόμενοι σε απόγνωση και το κατανοούμε αυτό, πολλές φορές διατυπώνουν ισχυρισμούς που δεν έχουν αντίκρισμα αλήθειας. Είναι η θέση τους δύσκολη, βρίσκονται πραγματικά σε μια τέτοια κατάσταση, όπου μπορεί κανείς πέρα από την κατανόηση να δικαιολογήσει κιόλας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται και μιλούν. Αυτό δεν είναι δυνατό να το σχολιάσει η κυβέρνηση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, επιπροσθέτως , ότι από την πρώτη στιγμή, όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν παρούσες, ενισχύθηκαν στη συνέχεια λόγω της εξέλιξης, της αύξησης της έντασης με την οποία έπνεαν οι άνεμοι και της εξάπλωσης των πύρινων μετώπων, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται οποιαδήποτε κατηγορία για αμέλεια ή ολιγωρία του Πυροσβεστικού Σώματος και των άλλων αρμοδίων Υπηρεσιών. Είχαμε δυστυχώς νεκρούς. Εκφράζουμε και πάλι τη λύπη μας γι@ αυτό. Πρέπει να σας πω ότι πολλοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας -κι όλοι ήταν ηλικιωμένοι αυτοί που, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους- πολύ δύσκολα αντιμετωπίζουν την πρόταση ή την προτροπή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Είναι τόσο δεμένοι με τα περιουσιακά στοιχεία και με το σπίτι τους ιδιαιτέρως, που σε πολλές περιπτώσεις -πρέπει να σας πω ότι στην Αρκαδία, ήμουν μάρτυρας ενός ανάλογου φαινομένου- υφίστανται την πίεση, τη βία από τα όργανα της Αστυνομίας, προκειμένου να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Λυπούμαστε και πάλι γι@ αυτό, αλλά οι δυνάμεις ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή. Εγινε ό,τι ήταν καλύτερο να γίνει. Δυστυχώς, βρεθήκαμε απέναντι σ@ ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Πολλές φορές, απέναντι σε προβλήματα, όταν αυτά ξεπερνούν ένα ορισμένο επίπεδο έντασης, είναι αδύνατο να είσαι απολύτως αποτελεσματικός. Να έχεις, δηλαδή, τη λύση των όποιων προβλημάτων κατά 100%. Ζητήσαμε βοήθεια από άλλες χώρες, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν. Πολύ λογικά, γιατί αντιμετωπίζουν τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα στο εσωτερικό τους. Οι χώρες του μεσογειακού Νότου φλέγονται κυριολεκτικά, αλλά είδατε ότι εκεί δεν διατυπώθηκε, είτε από πολίτες είτε από κόμματα της Αντιπολίτευσης, μια ανάλογη κατηγορία σαν αυτή, η οποία εκδηλώνεται στην Ελλάδα από την Αντιπολίτευση ή από διάφορους κοινωνικούς ή πολιτικούς παράγοντες. Αλλά, όλοι αντιλαμβάνονται ποιο είναι το μέγεθος της καταστροφής. Αυτή την ώρα προέχει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι άλλο παρά οι πυρκαγιές. Θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και θα αποδώσουμε ευθύνες σ@ αυτούς που έχουν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι «ο ανθρώπινος» παράγοντας έχει βάλει το χέρι του για να οδηγηθούμε σ@ αυτή την τραγική κατάσταση. Εχουν γίνει αρκετές συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμό. Εχουν αποδοθεί ευθύνες και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Αυτό το οποίο προέχει, όμως, τώρα είναι ν@ αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Κι εδώ πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Αλλά κι εκείνοι οι οποίοι σχολιάζουν τα σχετικά θέματα, τη δραστηριοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών θα πρέπει να το κάνουν μ@ έναν τέτοιο τρόπο, ώστε προβάλλοντας την αλήθεια να μην αδικούν τη χώρα μας. Είδατε ότι σε άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου ή τις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας πρόβλημα, οι συζητήσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που συζητούνται στην Ελλάδα. Κάποιοι, περίπου, ζητούν να παραιτηθεί η Κυβέρνηση. Από πού βγάζουν αυτό το συμπέρασμα, ώστε να διατυπώνουν ένα τέτοιο αίτημα, θεωρώντας ότι είναι λογικό. Αρα λοιπόν, πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι κι αυτή την ώρα προέχει ν@ αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να κάνουμε όλοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τατούλης, που είναι επίσης από την Αρκαδία, έκανε χθες κάποιες δηλώσεις και ζητάει την επέμβαση του Εισαγγελέα για εγκληματική αδιαφορία και ολιγωρία της κρατικής μηχανής. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η άποψή του, με την οποία διαφωνούμε απολύτως. Από την πρώτη στιγμή στην Αρκαδία, ήταν παρών ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Καραντώνης, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος. Εν συνεχεία μετέβη εκεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Ευσταθιάδης. Από την πρώτη στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας κ. Ματσίγγος ήταν παρών σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών. Πώς είναι δυνατόν ο κ. Τατούλης να διατυπώνει αυτές τις κατηγορίες; Αν θεωρήσει ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός, ότι υπάρχουν ευθύνες, ας ελέγξει κι ας αποδώσει ευθύνες. Με μεγάλη χαρά θα περιμένουμε τα πορίσματα. Γιατί ξέρετε, πολλοί για κάθε θέμα αναφέρονται στις δικαστικές αρχές. Μετά όμως εγκαταλείπουν αυτή την πρωτοβουλία τους . Και δεν ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για το ποια ήταν η τύχη της πρωτοβουλίας. Αρα, λοιπόν, οι δικαστικοί που ασχολούνται με θέματα, μετά από παρότρυνση ή εισήγηση ή αναφορά πολιτικών ή πολιτών, καλό είναι, όταν προχωρούν στην έκδοση ενός πορίσματος ή της τελικής απόφασής τους, να ενημερώνουν και τους πολίτες. Κι αυτό αν δεν το κάνουν οι ίδιοι οι δικαστικοί, ας το κάνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί ή οι πολίτες που ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πορίσματα ποιος θα τα βγάλει. Δικαστικοί ή κρατικοί λειτουργοί; Η Πυροσβεστική δεν θα βγάλει τα πορίσματα και θα τα υποβάλει στους δικαστικούς. Θα βγάλει τα μάτιά της;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε την πυρόσβεση να τη αναλάβουν οι δικαστικοί; Θέλετε την απονομή δικαιοσύνης να την αναλάβουν οι Πυροσβέστες; Καθένας έχει το δικό του ρόλο. Στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, κάθε Υπηρεσία και κάθε παράγοντας συνεργάζεται με τις άλλες Υπηρεσίες. Αυτό γίνεται σε όλες τις Δημοκρατίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε και στις άλλες μεσογειακές χώρες, πόσοι κάηκαν εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν αυτό είναι το στοιχείο, από το οποίο θέλετε να βγάλετε ένα τελικό συμπέρασμα, σας παρακαλώ μη βιάζεστε. Μπορεί να μην είχαν τον αριθμό των θυμάτων, που για συγκεκριμένου λόγους είχαμε εμείς σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή και όχι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Και γνωρίζετε ότι αυτό έγινε για λόγους τους οποίους δε θέλω να αναπτύξω τώρα, αλλά πάντως έχει σχέση με το ότι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, δεν ήθελαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Αν δείτε όμως, τα συγκριτικά στοιχεία, ποια είναι η έκταση των καταστροφών σε κάθε χώρα, ποιες δυνάμεις επιχείρησαν σε κάθε χώρα και διάφορα άλλα στοιχεία θα δείτε ότι εμείς είμαστε πολύ πιο μπροστά από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, παρά το ότι είμαστε μια μικρή χώρα της Ευρώπης, σε σχέση με την Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία. Αρα, λοιπόν, μη βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει η κυβέρνηση υπόψη της πληροφορίες ότι η αιτία της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ηπειρο δεν ήταν οι καιρικές συνθήκες, αλλά δολιοφθορά εκ μέρους παράνομων συμμοριών Αλβανών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν διατυπωθεί αυτές οι καταγγελίες, εξετάζονται, συνεκτιμώνται. Γνωρίζετε ότι οι ισχυροί άνεμοι είναι αυτοί που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών. Είπαμε, κατ@ επανάληψη, ότι οι καιρικές συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και γι@ αυτό κάνουν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. Από κει και πέρα, η πρόκληση μιας πυρκαγιάς οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, σε διάφορες δυνάμεις. Και μιλήσαμε για εμπρηστές, όπως επίσης συνεκτιμούμε όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση μας για τη δράση διάφορων δυνάμεων, που ήθελαν πραγματικά να προκαλέσουν μια βλάβη στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα σήμερα σχετικά με πολύ μεγάλα ποσά, δαπάνες τηλεφώνων από Υπουργεία και Υπηρεσίες. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κατεύθυνση είναι να προχωρήσουμε σε έναν περιορισμό των δαπανών. Πάντοτε πρέπει αυτά τα μέσα να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών. Κατά τα άλλα θα πρέπει ίσως και το Δημόσιο, και δεν το έχει κάνει στον ανάλογο βαθμό, ν@ αξιοποιήσει τα διάφορα προγράμματα, τα οποία προσφέρονται από τις εταιρείες, προκειμένου έτσι να έχει με χαμηλότερη δαπάνη τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ και σήμερα το Χρηματιστήριο έχει κάνει μια θεαματική βουτιά, όπως και όλες τις τελευταίες ημέρες. Με αυτή την πτώση του Χρηματιστηρίου και ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τι έχει να πει ο Πρωθυπουργός στους επενδυτές, που τον τελευταίο χρόνο οι παράγοντες της πολιτικής ζωής έλεγαν ότι θα φθάσει τις 7000 μονάδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει ότι όσο λιγότερο μιλούμε για το Χρηματιστήριο, τόσο πιο θετική είναι η υπηρεσία που προσφέρουμε στη λειτουργία του. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Και καλώ κι εσάς να αποφεύγετε να διατυπώνετε τέτοιες ερωτήσεις. Ο Πρωθυπουργός, εφόσον αναφερθεί σε αυτό το θέμα, θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις και θα κάνει τις κατάλληλες επισημάνσεις, όπως έκανε και στο παρελθόν. Είπα και σε άλλη ευκαιρία, ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού στα του Χρηματιστηρίου, με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ, είναι μια τοποθέτηση που έχει διαχρονική αξία. Σας καλώ να τη μελετήσετε.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις δυνάμεις που έστειλε το Ισραήλ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών έμειναν στην Αρκαδία ή πήγαν και αλλού; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Διάβασα σήμερα ότι σκέφτεται η Ελλάδα να συνάψει συνεργασία με το Ισραήλ για μια μονάδα κατάσβεσης που θα λειτουργεί άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ισχύει το δημοσίευμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς απευθύναμε μια πρόσκληση και βρήκαμε ανταπόκριση. Τα μέσα τα οποία εστάλησαν στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, κατά βάση, στην Αρκαδία. Δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο ή κάποια μόνιμη συνεργασία μέσω ενός θεσμικού σχήματος. Αλλά, βεβαίως, έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις η ανταπόκριση από την πλευρά του Ισραήλ είναι άμεση και αποτελεσματική.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε ό,τι αφορά το Βίτσι, για να επανέλθουμε, είχαμε και κάποια άλλα φαινόμενα. Είχαμε ανθρώπους οι οποίοι χαιρέτισαν ναζιστικά. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τέτοιες πράξεις. Επίσης, θα ήθελα το σχόλιό σας, παρεμπιπτόντως για το τι γίνεται και με την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Κουσουρή, πριν από δύο χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ να κάνετε και δικαστικό ρεπορτάζ για να γνωρίζετε πώς εξελίσσονται οι υποθέσεις, οι οποίες έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη. Κατά τα άλλα, είναι ντροπή για τη Δημοκρατία η στάση αυτή. Αλλά, η Δημοκρατία γνωρίζετε ότι είναι ανεκτική. Η Δημοκρατία είναι θωρακισμένη, δεν φοβάται, είναι πανίσχυρη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή μιλήσατε για πορίσματα και προσαγωγές στη Δικαιοσύνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα πορίσματα ενός άλλου χώρου, του υπουργείου Εξωτερικών. Εχουν γίνει τρεις ΕΔΕ για τη λειτουργία ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή. Υπάρχουν πορίσματα, τα οποία είναι καταδικαστικά για αρκετές περιπτώσεις υπαλλήλων και δεν έχουν φθάσει στη Δικαιοσύνη. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ να προσάγουν στη Δικαιοσύνη αυτά τα πορίσματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δραστηριότητες αυτές πράγματι έχουν απασχολήσει το ΥΠΕΞ. Εχει διαταχθεί η διεξαγωγή ΕΔΕ. Σε τρεις περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Τα πορίσματα έχουν εκδοθεί γι αυτές τις περιπτώσεις και μελετώνται. Θα αποδοθούν ευθύνες. Και είναι σταθερή η βούληση του ΥΠΕΞ να αποδίδει τις ευθύνες εκεί όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν. Γνωρίζετε ότι, εν τω μεταξύ, έχουν αλλάξει οι διαδικασίες. Εχουν γίνει πιο αυστηρά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, αλλά πάντοτε χρειάζεται να υπάρχει εποπτεία, προκειμένου, εφόσον διαπιστώνεται παρανομία, η αντιμετώπιση από την ηγεσία να είναι άμεση και αποτελεσματική. Αυστηρή, αλλά δίκαιη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Διοικητικές ευθύνες εννοείτε; Θα μετατεθούν ή θα πάνε στη Δικαιοσύνη@;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το νόημα της ΕΔΕ. Από κει και πέρα, εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη των πορισμάτων που -επαναλαμβάνω- έχουν καταρτιστεί για κάποιες περιπτώσεις, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Θα χρεωθούν με συγκεκριμένες ευθύνες εκείνοι που διαπιστώνεται ότι έχουν και βεβαίως θα ασχοληθούν και τα όργανα της Δικαιοσύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι πότε θα μελετώνται; Μελετώνται συνέχεια. Εχει περάσει πολύς καιρός@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός. Αλλά, όπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για κάποιες περιπτώσεις, έτσι μέσα σε προβλεπτό χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και η απόδοση ευθυνών. Θα δικαιολογείτο αυτό το οποίο λέτε εσείς, αν μετά από ένα σχετικό χρονικό διάστημα δεν είχαμε ολοκληρώσει την ΕΔΕ και δεν είχαν υπάρξει σχετικά πορίσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν παραπεμφθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενωρίτερα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 August 2000 - 14:05:11 UTC