Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, εισαγωγικά, μιλώντας και ως υπουργός Τύπου, να σας ενημερώσω ότι, από τις 10 το πρωί, είχα μια πολύ θετική συζήτηση με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Παρουσίασα στα μέλη του τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΕΣΡ που προωθούμε στη Βουλή. Αποτελεί μια τολμηρή θεσμική πρωτοβουλία. Είναι μια νομοθετική παρέμβαση -η οποία χρονολογικά έρχεται τρίτη στη σειρά, μετά το Π.Δ. 310/1996 και το νόμο 2644/1998- που αλλάζει το τοπίο στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα, αφού το ΕΣΡ αποκτά αυτοτέλεια σε απόλυτο βαθμό, για να εποπτεύσει το ραδιοτηλεοπτικό χώρο.

Επαναλαμβάνω ότι είναι μια σημαντική θεσμική παρέμβαση, μια πρωτοποριακή νομοθετική πρωτοβουλία, για την οποία θα έχω την ευκαιρία, σε μια ώρα, να μιλήσω και στους ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες, στους οποίους θα παραχωρήσω συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πώς θα διορίζονται τα μέλη του ΕΣΡ και πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις του οργάνου;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Συμβούλιο, κατά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, θα συγκροτείται από την αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής. Τα μέλη του θα επιλέγονται με πλειοψηφία 3/5, σε πρώτη ψηφοφορία. Η διαδικασία συγκρότησης του οργάνου -όπως προβλέπεται- θα ολοκληρώνεται, με εσωτερική ψηφοφορία των μελών στο ίδιο το όργανο, προκειμένου να αναδειχθούν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος. Επίσης, το ΕΣΡ αποκτά πλήρη αυτοτέλεια, όσον αφορά την έκδοση και την εκτέλεση των αποφάσεων, χωρίς να προηγείται έλεγχος νομιμότητας, πράγμα το οποίο ισχύει σήμερα. Το ΕΣΡ θα έχει την πλήρη αρμοδιότητα, όσον αφορά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας για τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, πάσης μορφής.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς, δηλαδή, απλώς θα υπογράφετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, ακριβώς, γιατί η κυβέρνηση διατηρεί την αρμοδιότητα να ρυθμίζει το πλαίσιο άσκησης της πολιτικής στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα. Αυτό είναι επιβεβλημένο. Αλλά, το όργανο το οποίο αναλαμβάνει να εποπτεύσει την εφαρμογή της πολιτικής και να αντιμετωπίσει όλα τα επιμέρους προβλήματα είναι το ΕΣΡ. Θα συμφωνούσα με το πνεύμα της ερώτησής σας, γιατί είναι έτσι, αλλά δεν συμφωνώ με τη διατύπωση ακριβώς. Γι` αυτό κάνω αυτή την παρατήρηση, για να μην υπάρχει παρανόηση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Οι αποφάσεις με τι πλειοψηφία θα λαμβάνονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τις πλειοψηφίες με τις οποίες λειτουργούν όλα τα όργανα, κάτι το οποίο θα προβλέπεται στον κανονισμό λειτουργίας, που θα καταρτίσει το ΕΣΡ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, μετά από αυτό θα βγουν αυτά τα Π.Δ. που επί πέντε χρόνια δεν βγαίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα Π.Δ. έχουν βγει. Επαναλαμβάνετε αυτό που λέει ο κ. Εβερτ, ο οποίος αγνοεί παντελώς το θέμα. Το Π.Δ. 310/1996 -το έχουμε συζητήσει κατ` επανάληψη εδώ- με το οποίο ιδρύεται το τμήμα Ελέγχου-Διαφάνειας στο ΕΣΡ, έχει εκδοθεί από το 1996. Είναι η συμπύκνωση, τουλάχιστον, έξι κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται στο νόμο 2328/1995, με πολύ σημαντικές ελεγκτικές αρμοδιότητες για το ΕΣΡ , οι οποίες -πρέπει να πω- δεν έχουν ασκηθεί. Θα μπορούσαν να ασκηθούν από το 1996. Στο νέο νομοσχέδιο επαναλαμβάνεται ακριβώς ότι ένα από τα τμήματα που συγκροτούνται, στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΡ, θα είναι και αυτό που αφορά τα θέματα διαφάνειας. Η λειτουργία αυτού του τμήματος καθορίζεται με βάση όσα έχουμε συμπεριλάβει στο Π.Δ. 310/1996. Στο ΕΣΡ συγκροτούνται, επίσης, άλλα δύο τμήματα: Το τμήμα για τη νομιμότητα στη λειτουργία των ΜΜΕ και ένα τμήμα για τον έλεγχο της ποιότητας με βάση κρίσης τους κώδικες δεοντολογίας, τους οποίους έχει καταρτίσει και εφαρμόζει το ΕΣΡ. Ο κ. Εβερτ, όπως και κάποιοι άλλοι, αναφέρεται σε αυτό το θέμα για τα Π.Δ. και προφανώς αγνοεί πλήρως πώς έχουν τα θέματα. Εχουν εκδοθεί τα Π.Δ. και είναι στη διάθεσή σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είναι ανενεργά, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ανενεργά. Βάσει ποίων διατάξεων επιβάλλονται κυρώσεις; Βάσει των διατάξεων του νόμου. Βάσει ποίων διατάξεων προχωρεί η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών; Βάσει ποίων διατάξεων εκδίδονται οι αποφάσεις για να καταβάλλουν τα ΜΜΕ, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, το αντάλλαγμα χρήσης για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν; Ολα αυτά γίνονται. Και ακούω κάποιους να ισχυρίζονται ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Είπα κι άλλη φορά, ότι ο Υπουργός Τύπου «αδικείται» από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, γιατί ασχολείται με τα θέματα όλων των άλλων υπουργείων και δεν προβάλλει τα θέματα του υπουργείου του! Λυπούμαι που το λέω, αλλά γύρω από αυτά τα θέματα υπάρχει πλήρης άγνοια. Και κλείνω την απάντησή μου, λέγοντας ότι ο κ. Εβερτ πρέπει να είναι πιο προσεκτικός γι` αυτά τα θέματα. Γιατί ως υπουργός Προεδρίας, επί κυβερνήσεως Ν.Δ., είχε την ευθύνη να εφαρμόσει το νόμο 1866/1989, που είχε ψηφιστεί την περίοδο της υπό τον κ. Τζαννετάκη κυβέρνησης. Ο νόμος αυτός προέβλεπε τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης, μεταξύ του Δημοσίου και επιχειρηματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Στις συμβάσεις αυτές παρέπεμπε ο νόμος, προκειμένου εκεί να προβλεφθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λειτουργούσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως το αντάλλαγμα χρήσης για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιούσαν. Πρέπει να σας πω ότι οι συμβάσεις παραχώρησης δεν υπογράφηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα αργότερα να αντιμετωπίσουμε πολλά νομικά προβλήματα. Δηλαδή, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκείνη την περίοδο λειτούργησαν χωρίς να καταβάλουν ούτε δραχμή στο ελληνικό Δημόσιο. Δεν έχουν κάποιοι ευθύνη γι` αυτό, μεταξύ των οποίων και ο κ. Εβερτ που ήταν υπουργός Προεδρίας; Ας αφήσουν, λοιπόν, αυτές τις εύκολες κατηγορίες γιατί θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Εμείς με τις αποφάσεις που έχουμε εκδώσει έχουμε επιβάλει π.χ. στους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, που έχουν λάβει άδειες από το 1993, να καταβάλλουν ένα ποσό με βάση τους ισολογισμούς που έχουν μέχρι τώρα δημοσιεύσει. Το ποσό αυτό φθάνει στα 6 δισεκατομμύρια δραχμές. Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που χειριζόμαστε εμείς τα θέματα αυτά και τον τρόπο που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση εκείνης της περιόδου. Υπάρχουν και ευθύνες. Αυτά, όμως, θα τα δούμε στην ώρα τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν οριστικές άδειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή μιλάτε για τις άδειες, σας λέω ότι η διαδικασία χορήγησης αδειών δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν νομίμως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν κάνατε τίποτα έξι χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Οι σταθμοί λειτουργούν νομίμως, έχουν ψηφιστεί νόμοι και γι` αυτό αναλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις τους. Μεταξύ των άλλων, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πληρώνουν το αντάλλαγμα χρήσης, σύμφωνα με την απόφαση που εκδίδει ο αρμόδιος υπουργός. Και οι αποφάσεις αυτές για τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας αφορούν -όπως σας είπα- ένα ποσό ύψους 6 δισ. δραχμών. Την περίοδο της Ν.Δ. δεν συνήφθησαν αυτές οι συμβάσεις παραχώρησης, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί ούτε δραχμή από το ελληνικό Δημόσιο. Εχουν κάποιοι ευθύνη γι` αυτό ή δεν έχουν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναρωτάω. Εχουν οριστικές άδειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία άδεια δεν είναι οριστική. Ολες οι άδειες έχουν ορισμένη διάρκεια και οι σταθμοί επανακρίνονται σε τακτά διαστήματα, όπως προβλέπει ο νόμος. Η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών, όσον αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι ενιαία. Γιατί, όσον αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς, έχουμε άδειες εθνικής εμβέλειας, περιφερειακής εμβέλειας και τοπικής εμβέλειας. Η προκήρυξη για τη χορήγηση αδειών ήταν ενιαία. Και ενιαία προχωρεί και η διαδικασία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και παρεξηγήσεις, σαν αυτή που από λάθος πληροφόρηση -θέλω να πιστεύω και να ελπίζω- έκανε συνάδελφος βουλευτής του Συνασπισμού, που αναφέρεται σε θέματα, τα οποία δεν γνωρίζει, με τρόπο -θα μου επιτρέψετε να πω- πολιτικά ανεπίτρεπτο. Εμείς, όταν με βάση την προκήρυξη, κατατέθηκαν οι φάκελοι από τους ενδιαφερόμενους, κάναμε έναν πρώτο έλεγχο. Διαπιστώσαμε ότι όλοι ανεξαιρέτως είχαν προβλήματα, είχαν ελλείψεις. Με την ψήφιση του νόμου 2644, προβλέψαμε μία ρύθμιση (στο άρθρο 19 παρ.1) βάσει της οποίας θα μπορούσαν αυτοί οι σταθμοί -γιατί σκοπός μας δεν ήταν να κλείσουμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς και να κάνουμε νέα προκήρυξη, με αποτέλεσμα να έχουμε, ίσως, τα ίδια προβλήματα- να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία, να κάνουν ό,τι πρέπει, προκειμένου να προσαρμοστούν στην ισχύουσα νομοθεσία. Βάσει αυτής της διαδικασίας εστάλη και στους 153 τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο. Εστάλη και στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, για τον οποίο έγινε συζήτηση την τελευταία περίοδο. Οχι μόνο σ` αυτόν, αλλά και σ` αυτόν, όπως και στους άλλους 152. Το έγγραφο στο συγκεκριμένο σταθμό εστάλη την ίδια περίοδο κατά την οποία αντίστοιχα υπηρεσιακά έγγραφα εστάλησαν και στους άλλους σταθμούς που διεκδικούν άδεια για την περιφέρεια Αττικής, όπως και ο συγκεκριμένος σταθμός. Και αυτό το έγγραφο αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου σταθμού εκείνης της περιόδου. Μιλάμε για πέντε-έξι μήνες πριν. Δεν έχει καμία σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που φαίνεται να διαμορφώνεται τώρα και το οποίο δεν ελέγχουμε εμείς. Ο έλεγχος ασκείται από το ΕΣΡ, σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ.13, του νόμου 2328, προκειμένου να αποφασίσει αν είναι νόμιμη η μεταβολή του ή όχι και να εκδώσει την απόφασή του. Αρα, λοιπόν, έγινε μια διπλή -θέλω να πιστεύω όχι εσκεμμένη, παρά το ότι έχω λόγους να αμφιβάλλω αν δεν ήταν εσκεμμένη- παρανόηση ή σύγχυση:

Πρώτον, ότι το έγγραφο εστάλη και στους 153 τηλεοπτικούς σταθμούς που συμμετέχουν στη διαδικασία και, δεύτερον, ότι το έγγραφο αυτό αφορά μια άλλη περίοδο, ένα άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς και όχι το συγκεκριμένο για το οποίο διατυπώθηκε αυτού του είδους η κριτική. Γι` αυτό, λοιπόν, σε αυτά τα θέματα, όταν δεν τα γνωρίζουμε, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, με τρόπο που θα είναι σύμφωνος με τις αρχές ενός κράτους δικαίου.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή δεν έχω καλυφθεί, πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις; Με ποιά πλειοψηφία; Θα είναι αυξημένη πλειοψηφία; Ρωτώ για συγκεκριμένες αποφάσεις. Πρώτον, για την επιβολή κυρώσεων και δεύτερον, τη χορήγηση αδειών.

ΡΕΠΠΑΣ: Με απλή πλειοψηφία θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στο ΕΣΡ, όπως σε όλα τα συμβούλια, εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις που ο νόμος προβλέπει κάτι διαφορετικό. Ο κανονισμός λειτουργίας θα τα προβλέπει όλα αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Με όσα σε αυτό το νομοσχέδιο προβλέπονται, του οποίου μάλιστα τις διατάξεις θα τις ανακοινώσετε λίγο αργότερα στους συναδέλφους, εκτιμάτε ότι καλύπτει πλήρως τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης περί κατοχύρωσης της διαφάνειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι ξεπερνούν, κατά πολύ, τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, μετά τις εκλογές, είπαμε ότι, σε ένα διάστημα έξι μηνών, πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει μία δέσμη δράσεων και παρεμβάσεων στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα. Αυτό γίνεται. Μία από τις παρεμβάσεις αυτές -η πιο σημαντική, ίσως- είναι ακριβώς η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, που ξεπερνά -επαναλαμβάνω- τις προσδοκίες όλων εκείνων οι οποίοι μιλούν για ένα ΕΣΡ που είναι ανεξάρτητη Αρχή.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, θα υπάρχει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρετε στη Βουλή, εκτιμάτε εσείς ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως υπουργός Τύπου ότι δεν χρειάζονται οι επιπλέον συνταγματικές κατοχυρώσεις, για τις οποίες γίνεται συζήτηση στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Γιατί πολλοί συνάδελφοί σας και πολλά κυβερνητικά στελέχη, εκφράζουν την άποψη ότι δεν χρειάζονται τόσο αυστηρές συνταγματικές κατοχυρώσεις. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι υπάρχει αυτό το νέο νομοσχέδιο το οποίο ευελπιστείτε ότι θα ψηφιστεί, πιστεύετε ότι δεν χρειάζονται αυτές οι συνταγματικές κατοχυρώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα προβλεφθεί η κατοχύρωση του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης Αρχής. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Ως της Αρχής εκείνης που εποπτεύει τα του ραδιοτηλεοπτικού τομέα. Δεύτερον, το θέμα των κανόνων που θα ισχύουν για τη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης και ευρύτερα των επιχειρήσεων στη ραδιοτηλεοπτική αγορά -γιατί δεν είναι μόνο τα ΜΜΕ, είναι και άλλες επιχειρήσεις, όπως οι διαφημιστικές κ.τ.λ.- αποφασίζεται από τη Βουλή. Το πλαίσιο ορίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτυπώνεται στο Σύνταγμα και τους νόμους. Το ΕΣΡ καλείται να εφαρμόσει αυτό το πλαίσιο. Δεν το δημιουργεί. Η Πολιτεία διαμορφώνει το πλαίσιο. Αν θέλετε, τώρα, τη δική μου απολύτως προσωπική άποψη, για όλα αυτά τα θέματα -την έχω αναπτύξει κατ` επανάληψη, ακόμη και πριν από λίγες ημέρες σε αυτή την αίθουσα- πιστεύω ότι η εγκαθίδρυση της αρχής της οικογενειακής ευθύνης είναι μια πολύ τολμηρή θέση, η οποία, μάλλον, προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Είναι κάτι που δεν ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη χώρα. Δεν ισχύει στην Ελλάδα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται τις απόψεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Σταθόπουλου, όπως αυτός τις εξέφρασε στη συνέντευξή του, χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, λέγοντας ότι πάει πολύ μακριά το να κατοχυρωθεί ασυμβίβαστο -με τη συνταγματική αναθεώρηση- για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και τους συγγενείς τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι απόψεις τις οποίες μπορεί να εξετάσει κανείς με μεγάλη προσοχή. Εχουν ενδιαφέρον. Η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας γνωρίζετε ότι έχει εκφραστεί και έχει αποτυπωθεί σε κείμενο. Η συζήτηση που κάναμε, μόλις πριν εδώ, βρίσκεται -μπορεί να πει κανείς- σε ένα ανάλογο μήκος κύματος, όσον αφορά την οικογενειακή ευθύνη. Αυτό είναι το θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει: εάν εγκαθιδρύεται η οικογενειακή ευθύνη. Αν, δηλαδή, τα πρόσωπα παύουν να έχουν την αυτοτέλειά τους και από την ώρα που υπάρχει ένας συγγενικός δεσμός, αυτομάτως έχουν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που καταλύουν την αυτοτέλειά τους.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω συμπληρωματικά: Οι απόψεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλου, έρχονται μάλλον σε αντίθεση με ό,τι εισηγείται ο κεντρικός εισηγητής.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις της πλειοψηφίας, σας είπα, μας εκφράζουν και έχουν αποτυπωθεί. Από εκεί και πέρα, στη συζήτηση αυτή, τέτοιες απόψεις είναι χρήσιμες. Μη σας διαφεύγει ότι όλα αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν τη Βουλή και βεβαίως, θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, από ό,τι φαίνεται εδώ η μισή κυβέρνηση διαφωνεί με αυτή τη διάταξη. Εσείς ως καθ` ύλην αρμόδιος υπουργός διαφωνείτε. Ο κ. Σταθόπουλος διαφωνεί. Διαφωνούν και πάρα πολλοί άλλοι. Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για να ψηφιστεί αυτή η διάταξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Σας είπα ότι εκφραζόμαστε από τη θέση της πλειοψηφίας, όπως διατυπώθηκε. Ηταν σαφή αυτά τα οποία είπα και μην τα διαστρεβλώνετε, σας παρακαλώ, γιατί αντιλαμβάνεστε τι πρόβλημα δημιουργείται χωρίς λόγο. Από εκεί και πέρα, σας είπα επίσης ποιες είναι οι απόψεις οι οποίες πρέπει να τύχουν προσοχής. Και τέλος σας είπα, διατυπώνοντας τις προσωπικές απόψεις μου -ήμουν σαφής σε αυτό, θα δείτε και το κείμενο όταν απομαγνητοφωνηθεί- ότι αυτά τα θέματα πρέπει να τα προσεγγίζουμε με πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη προσοχή. Είναι σαφές αυτό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Ποιά είναι η μειοψηφία και ποιά η πλειοψηφία μέσα στην κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά αυτή τη διάταξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησα για μειοψηφίες και πλειοψηφίες στην κυβέρνηση!

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η πλειοψηφία@

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή έχει διατυπωθεί και μας εκφράζει όλους. Κάνετε λάθος.

ΚΟΥΪΝ: Χθες, το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση για παρέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας. Θέλω να σας ρωτήσω, μήπως με την απόφαση του κ. Παπανδρέου, ουσιαστικά να στηρίξει τη γιουγκοσλάβικη αντιπολίτευση, κλείνει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τη χώρα αυτή, σε περίπτωση που κερδίσει ο κ. Μιλόσεβιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο δίαυλος επικοινωνίας είναι ανοικτός και θα παραμείνει ανοικτός, σε κάθε εξέλιξη. Κατά τα άλλα, η Ε.Ε. και εμείς -το έχει τονίσει ο κ. Παπανδρέου, κατά την εκεί επίσκεψή του, σε όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής της Γιουγκοσλαβίας και στον κ. Μιλόσεβιτς- ενδιαφερόμαστε οι εκλογές να γίνουν με δημοκρατικές διαδικασίες. Να μην υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τις χώρες της Ευρώπης. Γι` αυτό, ακριβώς, η θέση όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι αυτή: δημοκρατικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία. Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας θα αποφασίσει. Αυτό είναι βέβαιο. Και μου επιτρέπετε, επίσης, να πω -μιας και ετέθη πριν από μέρες ανάλογο ερώτημα- ότι αυτό έγινε θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, προχθές. Από την Ελλάδα γίνεται συζήτηση αν θα μεταβούν εκεί, ως παρατηρητές, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μπορεί από διάφορες χώρες της Ευρώπης να μεταβούν βουλευτές, προκειμένου να διαδραματίσουν το ρόλο του παρατηρητή κατά τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό, βεβαίως, θα γίνει σε συνεννόηση με τις γιουγκοσλαβικές αρχές και δεν αποτελεί καμία παρέμβαση στο εσωτερικό μιας άλλης χώρας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο αυτής της προεκλογικής αντίληψης που έχετε για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, εντάσσεται ως μέτρο προεκλογικής τακτικής ο εκβιασμός.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση με οτιδήποτε μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ως εκβιασμό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε πώς θα αντιδρούσε η κυβέρνησή σας, εάν ένας υπουργός Εξωτερικών άλλης χώρας έλεγε ότι "αν δεν ψηφίσετε τον κ. Καραμανλή, τότε θα σας κάνουμε εμπάργκο";

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε διατυπώσει εσείς οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή έχετε αμφιβολία για το αν γίνονται δημοκρατικά οι εκλογές στην Ελλάδα ή αν ακολουθούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες; Εχετε διατυπώσει τέτοια κατηγορία; Εγώ γνωρίζω ότι το έκανε η Ν.Δ. μιλώντας για νοθεία. Δεν έχω ακούσει από το ΚΚΕ ή από το Συνασπισμό ή από άλλο κόμμα οτιδήποτε σχετικό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως και να το εμφανίζετε, η απόφαση στην οποία πρωτοστάτησε χθες ο υπουργός των Εξωτερικών -δήλωσή του είναι αυτή, ότι είχε την πρωτοβουλία για το κείμενο αυτό- λέει ότι εάν οι γιουγκοσλάβοι δεν ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από το Μιλόσεβιτς, θα πεθάνουν από την πείνα, λόγω εμπάργκο. Αυτό, δεν είναι επέμβαση στα εσωτερικά χώρας τρίτης, κυρίαρχης και ανεξάρτητης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε πρόσφατα το Βελιγράδι. Υπάρχει -επαναλαμβάνω- ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας. Εμείς επιθυμούμε η Γιουγκοσλαβία να είναι μία σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουμε, ώστε η πολιτική ζωή της γειτονικής και φίλης χώρας να εξομαλυνθεί απολύτως, κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

ΚΟΥΪΝ: Η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία, αυτός που μπορεί να το διαμορφώσει είναι ο κυρίαρχος λαός της Γιουγκοσλαβίας, που θα ψηφίσει. Εφόσον, πραγματικά, οι εκλογές είναι δημοκρατικές, η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει θα είναι μια κυβέρνηση που θα τύχει της αναγνώρισης όλων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός θα κρίνει αν οι εκλογές θα είναι δημοκρατικές στη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε, από τώρα, να συζητήσουμε τι θα γίνει μετά από κάποιες ημέρες στη Γιουγκοσλαβία;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς επιθυμούμε να είναι δημοκρατικές οι εκλογές στη Γιουγκοσλαβία και επιθυμούμε δημοκρατικές εκλογές να γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Να υπάρχουν δημοκρατικά συντάγματα τα οποία να εφαρμόζονται. Αυτό επιθυμούμε και στην κατεύθυνση αυτή είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι τα κριτήρια τα οποία αν δεν εκπληρωθούν, η ελληνική κυβέρνηση θα θεωρεί μη δημοκρατικές τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εκλογές στη Γιουγκοσλαβία -συμβάλλουμε κι εμείς- πιστεύουμε να είναι δημοκρατικές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κριτήρια τα ξέρετε να μας τα πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα κριτήρια που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου πραγματικά μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε τις πλέον προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εκλεγεί ο Μιλόσεβιτς, πράγμα το οποίο δεν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση@;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι υποψήφιος ο κ. Μιλόσεβιτς και μία πιθανότητα είναι να εκλεγεί ο κ. Μιλόσεβιτς. Ολοι οι υποψήφιοι έχουν πιθανότητα να εκλεγούν. Εσείς γνωρίζετε κάποιους που κατέρχονται σε εκλογές για να μην εκλεγούν; Δεν νομίζω να υπάρχουν!

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το αποδεχθείτε το αποτέλεσμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς! Μετά από δημοκρατικές εκλογές, οποιονδήποτε και αν αναδείξουν στην ηγεσία αυτής της χώρας, όλες οι άλλες χώρες πρέπει να αποδεχθούν το αποτέλεσμα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αρσένης, και πρώην υπουργός σε πολλά υπουργεία -και στο Αμυνας- μιλά τώρα για αλλαγή στρατηγικής και για πορεία που ακολουθείται, η οποία είναι επικίνδυνη για το μέλλον του Ελληνισμού. Μιλά για κατάργηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου για την Κύπρο, για ανατροπή της εθνικής στρατηγικής. Τα ίδια περίπου, όχι τόσο σκληρά, είπε και ο κ. Γιαννόπουλος, ότι διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σημίτης. Ο κ. Γιαννόπουλος είπε και για το θέμα Οτσαλάν, είπε και για το θέμα αυτό της Γιουγκοσλαβίας. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις τους, οι οποίες είναι σεβαστές. Είναι σημαντικά στελέχη. Μπορούν να διατυπώσουν απόψεις και να κρίνουν, όπως κρίνονται για τις απόψεις και τις επιλογές τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει αλλάξει η στρατηγική;

ΡΕΠΠΑΣ: Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι αυτή που αποφασίζεται στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα τα τελευταία χρόνια. Εχει την έγκριση του ελληνικού λαού, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές. Είναι η μόνη στρατηγική, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό ως σύνολο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, δεν το καταλαβαίνουν αυτοί οι δύο πρώην υπουργοί αυτό και διαφωνούν και διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν; Είναι στον κυβερνητικό χώρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό θα ρωτήσετε τους ίδιους που εκφράζουν τις απόψεις, για τις οποίες τόσο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνετε. Γιατί ρωτάτε εμένα; Ασφαλώς το καταλαβαίνουν! Και γι` αυτό, ακριβώς, στήριξαν και στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο κ. Σκανδαλίδης, ερωτηθείς για τις υπογραφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας, είπε ότι είναι πολιτικό λάθος. Την ίδια άποψη έχει και ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω ότι είναι πολιτικά ορθή η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση. Και την επιλογή αυτή της κυβέρνησης τη στηρίζει το σύνολο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της παράταξής μας. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, καθένας κάνει ελεύθερα τις επιλογές του και καθένας κρίνεται για τις επιλογές αυτές. Η διατύπωση μιας κρίσης είναι απόλυτο δικαίωμα για τον καθένα.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Χθες, αναφερθήκατε με κολακευτικά λόγια για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Σουφλιά@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό το πράγμα, παρακαλώ πολύ.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Με κολακευτικά λόγια αναφερθήκατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για τον κ. Σουφλιά, όχι για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω, εάν στο κλίμα αυτό εντάσσεται και ο κ. Μάνος.

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς κρίνω τον κ. Μάνο; Δηλαδή, με έχετε αναδείξει σε αξιολογητή και βαθμολογητή των πολιτικών παραγόντων της χώρας; Ο κ. Μάνος είναι επικεφαλής ενός κόμματος, του οποίου το πρόγραμμα -παρά το ότι οι απόψεις που ο ίδιος διατυπώνει κατά καιρούς έχουν ενδιαφέρον- είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από το πρόγραμμα της κυβέρνησής μας και την πολιτική που εφαρμόζουμε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σύντομα στα κοινοβουλευτικά έδρανα θα καθίσουν νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι όσο καιρό δεν ήταν βουλευτές με θέσεις και απόψεις τους, διαφοροποιούνταν από την κυβερνητική πολιτική σε πολλά ζητήματα. Προβληματίζει αυτό την κυβέρνηση; Θα υπάρξει μια αλλαγή δυνάμεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου. Αυτά τα θέματα -επειδή είστε νεότερος από εμένα σε αυτή την αίθουσα- πρέπει να σας πω ότι μας απασχόλησαν πολλές φορές την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με αφορμή τη διατύπωση απόψεων από διάφορους βουλευτές ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν μας εμπόδισε να προχωρήσουμε, με συντεταγμένη πορεία, να έχουμε ένα νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα και να προωθήσουμε μία πολιτική την οποία έχουμε αποφασίσει ως απαραίτητη, ως αναγκαία για την πρόοδο της χώρας. Δεν μας δημιουργεί, λοιπόν, κανένα προβληματισμό αυτό. Οι βουλευτές, σε ένα δημοκρατικό κόμμα και στο πλαίσιο δημοκρατικού πολιτεύματος, λένε ελεύθερα τις απόψεις τους. Αλλιώς δεν είναι βουλευτές. Είναι φερέφωνα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στους ήδη υπάρχοντες βουλευτές, που διαφωνούν, του κυβερνώντος κόμματος, προστίθενται και ακόμα μερικοί, οι οποίοι@

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές που εκλέχθηκαν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, στηρίζουν απόλυτα την κυβέρνηση και αυτό δείχνει ότι η κυβέρνησή μας θα ολοκληρώσει με επιτυχία τη θητεία της και θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

ΜΙΧΑΗΛ: Οσοι χάσουν τις έδρες τους και είναι μέλη της κυβέρνησης, θα παραμείνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε κάποια απόφαση η οποία σας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποιόν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έμεινε ο Βερελής;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Για ποιόν άλλον έχετε κάτι υπόψη σας; Δεν θα προκαταλάβω αποφάσεις του Εκλογοδικείου.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει ανακοινωθεί από το Εκλογοδικείο, λοιπόν, ποιοι χάνουν τις έδρες τους@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Εισηγήσεις έχουν γίνει γνωστές, όχι αποφάσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Και αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν καθαρογραφεί και δεν έχουν κοινοποιηθεί, βάσει της διαδικασίας του νόμου. Δηλαδή, ξέρει η κυβέρνηση, όντως, ότι η κ. Μιλένα Αποστολάκη και ο κ. Καϊσερλής χάνουν τις έδρες τους. Δεν έχει έρθει το επίσημο χαρτί στα χέρια σας. Αυτό, μάλιστα. Και ερωτώ, λοιπόν@

ΡΕΠΠΑΣ: Για την κ. Αποστολάκη δεν έχουμε απαντήσει; Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί απόφαση, σας έχουμε δώσει απάντηση. Εκεί που δεν έχει εκδοθεί απόφαση, δεν μπορεί να υπάρχει απάντηση. Η κυβέρνηση συνεχίζει με την παρούσα σύνθεσή της.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 September 2000 - 15:05:43 UTC