Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Να ξεκινήσουμε από τα του υπουργείου σας. Η κριτική που δέχεστε από μεγάλη μερίδα του Τύπου, είναι ότι αναβαθμίζετε μεν το ΕΣΡ, αλλά από την άλλη πλευρά, επειδή εσείς διαμορφώνετε τον κατάλογο, μέσα από τον οποίο θα επιλεγούν τα άτομα που θα απαρτίσουν το ΕΣΡ, αυτό θεωρείται κατά κάποιο τρόπο ότι λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ελέγχει, στην ουσία, το ΕΣΡ. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΕΣΡ ανεξαρτητοποιείται σε απόλυτο βαθμό. Είναι αυτό που χορηγεί τις άδειες σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι αυτό που ελέγχει τη νομιμότητα της λειτουργίας τους. Είναι αυτό το οποίο επιβάλλει κυρώσεις που αποτελούν πράξεις άμεσα εκτελεστές, χωρίς να υπόκεινται οι αποφάσεις του σε έλεγχο νομιμότητας από τον υπουργό Τύπου, όπως προβλέπει το ισχύον νομικό καθεστώς. Οι κατηγορίες όλες οφείλονται -το πιστεύω αυτό- σε άγνοια για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Οταν δοθεί στη δημοσιότητα, εντός της ημέρας, νομίζω ότι πολλοί θα αλλάξουν γνώμη. Παρά το ότι, βεβαίως, πάντοτε υπάρχει και η σκοπιμότητα που οδηγεί κάποιους από την αντιπολίτευση να διατυπώνουν αυτή την κριτική για το συγκεκριμένο θέμα που θέσατε. Το ΕΣΡ, μέχρι τώρα, συγκροτείται μετά από προτάσεις των πολιτικών κομμάτων. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι προταθέντες από τα πολιτικά κόμματα, σε πολλές περιπτώσεις, λειτούργησαν ως εκπρόσωποι των κομμάτων. Οχι ως προσωπικότητες με λειτουργική ανεξαρτησία, όπως θέλει ο νόμος, όχι ως άνθρωποι κύρους οι οποίοι προτάθηκαν από κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, αλλά δεν είναι εντεταλμένα όργανα του κόμματος που τους πρότεινε, με αποτέλεσμα αυτή η ανεξάρτητη αρχή να μετατραπεί σε διακομματικό όργανο, σε μια διακομματική επιτροπή.

Εμείς επιθυμούμε το ΕΣΡ να συγκροτείται με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος εξασφαλίζει μεν ευρεία συναίνεση, όσον αφορά τις διαδικασίες συγκρότησής του, αλλά ταυτόχρονα να είναι ανεξάρτητη αρχή. Τα μέλη του να έχουν -και στην πράξη να δείχνουν ότι έχουν- προσωπική και λειτουργική αυτοτέλεια. Αυτό επιτυγχάνεται με αυτό το νομοσχέδιο.

Η συγκεκριμένη παρατήρηση που αφορά το ότι ο υπουργός είναι αυτός ο οποίος ενεργοποιεί τη διαδικασία, με έναν κατάλογο που περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό προσώπων, δηλαδή 18, προκειμένου η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή της Βουλής να επιλέξει τα μέλη του ΕΣΡ, μπορεί να απαντηθεί ως εξής: Δεν είμαστε δογματικοί. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά, είμαι έτοιμος να δεχθώ μια αλλαγή σε αυτή τη ρύθμιση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα ήθελα, εφόσον εκείνη τη στιγμή είμαι υπουργός Τύπου, να καταρτίσω έναν τέτοιο κατάλογο. Δεν δέχεται εύκολα, πρέπει να σας πω -και δεν χαριτολογώ, μιλώ πραγματικά- κάποιος να μπει σε έναν κατάλογο, αν δεν είναι βέβαιος ότι θα εκλεγεί. Και, βέβαια, ένας τέτοιος κατάλογος καταρτίζεται πάντοτε μετά από διαβουλεύσεις με τα κόμματα και με άλλους φορείς που έχουν λόγο επί των σχετικών θεμάτων. «Απελθέτω απ` εμού το ποτήριον τούτο».

Πιστεύουμε, όμως, ότι με βάση τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτή η διαδικασία είναι η πλέον φιλελεύθερη. Πρέπει να σας πω ότι στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα αντίστοιχα Συμβούλια Ραδιοτηλεόρασης διορίζονται από την κυβέρνηση ή τον αρμόδιο υπουργό.

Στη Μ. Βρετανία διορίζει ο αρμόδιος υπουργός. Στις Σκανδιναβικές χώρες διορίζει η κυβέρνηση. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά διορίζει η κυβέρνηση. Στην Ισπανία και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. διορίζει η κυβέρνηση.

Εξαιρετική περίπτωση είναι η Γαλλία, όπου το Συμβούλιο διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει αυξημένες αρμοδιότητες, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Γερουσίας. Καθένας από τους τρεις παράγοντες συγκροτεί κατά το 1/3, με πρότασή του, το Συμβούλιο.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αυτό. Είναι «περί όνου σκιάς» η συζήτηση που γίνεται. Θα απογοητευθούν όποιοι οικοδομήσουν την κριτική τους πάνω σε τέτοιους ισχυρισμούς. Παραβιάζουν ανοικτές πόρτες.

Και πρέπει να κάνω μια παρατήρηση ακόμη, γιατί βλέπω τον κ. Εβερτ να διατυπώνει κριτική και να αναφέρεται σε άλλα θέματα, πέραν των όσων είπα εγώ χθες, θεωρώντας ότι έτσι απαντά, και να πω το εξής: Ο κ. Εβερτ ως υπουργός Προεδρίας την περίοδο που κυβέρνησε η Ν.Δ., σας ενημερώνω, μια από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που πήρε ήταν να αλλάξει τη σύνθεση του ΕΣΡ. Ηταν 11μελές μέχρι τότε, όπως προέβλεπε ο Ν.1866/89 και το μετέτρεψε σε 19μελές, προσθέτοντας στη σύνθεσή του εκπροσώπους διαφόρων φορέων, προκειμένου να διαμορφώσει μια πλειοψηφία υπέρ του κόμματός του ή υπέρ της τότε κυβέρνησης, για να ελέγξει τη λειτουργία του ΕΣΡ, αντίθετα με ό,τι προέβλεπε ο νόμος για το ΕΣΡ. Και εν συνεχεία, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο, έρχεται με νόμο στη Βουλή να επικυρώσει αυτή την παράνομη απόφαση. Συμπεριέλαβε την απόφασή του σε διάταξη νόμου, προκειμένου να καλύψει αυτή την ενέργειά του εκ των υστέρων. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματικό αυτό το νόμο. Πώς τολμούν να ασκούν κριτική, όταν είναι γνωστές οι ενέργειές τους; Σας είπα και χθες, για άλλα θέματα ότι πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεων, καθώς ανοίγει αυτή η συζήτηση. Γιατί, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν έχω μιλήσει για αυτά τα θέματα, αλλά το επόμενο διάστημα θα μιλήσουμε αρκετά γι` αυτά, για να γνωρίζει ο λαός και οι πολιτικοί τι έχουμε κάνει και να μη λένε αυτά τα ανεύθυνα, τα οποία με τόση ευκολία εκστομίζουν πολλές φορές, επειδή αγνοούν πώς έχουν τα πράγματα.

Η προσπάθεια είναι δύσκολη, γιατί για πρώτη φορά επιχειρούμε την αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Καταρτίσαμε χάρτες συχνοτήτων. Οπως είναι φερ` ειπείν το κτηματολόγιο, κατ` αναλογία έχουμε μια αντίστοιχη μελέτη για τις συχνότητες ραδιοφώνων και τηλεοράσεων στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια τεράστια δουλειά. Και πρέπει να πω ότι όταν ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί συντομότατα -μέσα στην εβδομάδα νομίζω ότι οι φάκελοι για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής θα σταλούν στο ΕΣΡ, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος που προβλέπεται από το νόμο και από τις δικές μας υπηρεσίες- την επόμενη φορά και την κάθε επόμενη φορά, η διαδικασία αυτή θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα. Η πρώτη φορά πάντοτε είναι δύσκολη. Τώρα δημιουργούμε ένα νέο περιβάλλον, δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα. Αρα, λοιπόν, μη διατυπώνονται αυτές οι κατηγορίες με τέτοιο τρόπο που αδικεί αυτούς οι οποίοι κατηγορούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι αυτοί οι οποίοι ήταν από τα κόμματα λειτούργησαν ως κομματικοί εντεταλμένοι. Αυτούς που διορίσατε εσείς πώς λειτούργησαν; Και είχατε και την πλειοψηφία!

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε διόρισε στελέχη τα οποία στο ΕΣΡ μετέφεραν τις απόψεις του κόμματος, του Κινήματος, γιατί δεν είχαν και οργανική σχέση. Δεν διορίσαμε μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου μας, δεν διορίσαμε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μας. Αλλα κόμματα το έκαναν. Και έφθαναν σε σημείο, μέλη του ΕΣΡ να εκδίδουν ανακοινώσεις με το γραφείο Τύπου του κόμματος που ανήκουν. Αυτό συνιστά λειτουργία ανεξάρτητης αρχής;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαίωμά τους ήταν. Γιατί, απαγορεύεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Εντάξει. Εδώ είναι η διαφωνία μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και εσείς βγαίνατε εδώ και καλύπτατε τους υπόλοιπους.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κατηγορούμαι, μεταξύ των άλλων, ότι και αυτοί που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, που υποτίθεται ότι διορίστηκαν από την κυβέρνηση, βρέθηκαν σε κάποια διάσταση μαζί μου για συγκεκριμένα θέματα. Αρα, λοιπόν, αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε οποιοσδήποτε έλεγχος επί των αποφάσεων και των πράξεών τους. Και η διαφωνία η οποία προέκυψε, αφορά σε ένα συγκεκριμένο νομικό ζήτημα, όχι πολιτικό ζήτημα. Αφορά, κατ` αρχάς, την αναδρομική επιβολή κυρώσεων και πολλές φορές σας είπα σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι σε ένα κράτος δικαίου δεν είναι δυνατό να επιβληθούν αναδρομικώς κυρώσεις. Στη θέση αυτή παραμένουμε πάντα. Αφορά ακόμη την επιβολή κυρώσεων για τη λεγόμενη έμμεση διαφήμιση, όπου εγώ αρνούμαι να συνταχθώ με μια θέση που είναι σε αντίθεση με το Π.Δ. 236/92. Αυτή είναι μια νομική διαφωνία. Τώρα, με το νομοσχέδιο που προτείνουμε, καταργείται ο έλεγχος της νομιμότητας, άρα δεν θα υπάρξει πλέον τέτοια διάσταση και την όποια νομική διαφωνία θα τη λύνουν τα δικαστήρια, όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, αν θέλουν, να προσφεύγουν. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά αντιμετωπίζονται. Μόνο αυτή η διαφωνία υπήρξε. Καμία άλλη. Σας καλώ να μου πείτε, όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι καλλιέργησαν συστηματικά την εντύπωση της ρήξης με το ΕΣΡ, ποιο άλλο είναι το πεδίο της διαφωνίας μας. Μόνο αυτό το θέμα. Και εμείς νομικά παραμένουμε σε αυτό το θέμα. Νομικά, η θέση μας πιστεύουμε ότι είναι ορθή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπογράψατε καμία απόφαση@

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες οι άλλες αποφάσεις υπογράφτηκαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπογράψατε καμία επιβολή κυρώσεων; Υπογράψατε καμία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάρα πολλές. Ανω των 80! Είναι στη διάθεση του καθενός. Εχουν κατατεθεί στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για επιβολή κυρώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Τα στοιχεία έχουν κατατεθεί και στη Βουλή. Γιατί κάνετε αυτό το λάθος; Θα αναφέρω μόνο δύο περιπτώσεις: Η μια είναι χαρακτηριστική. Οταν επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ένα πρόστιμο 100.000.000 δραχμών για συγκεκριμένη εκπομπή, παράγοντες από όλα τα κόμματα -τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- κατηγόρησαν την κυβέρνηση και εμένα που επικύρωσα αυτή την απόφαση.

Δεύτερον: όταν αρνήθηκα να επιτρέψω την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες συνδρομητικού χαρακτήρα, μέσω ψηφιακής τεχνολογίας με δορυφόρο, δέχθηκα επίθεση από όλους. Ο κ. Εβερτ -καλή του ώρα, μιας και τον αναφέραμε πριν- με καλούσε να επιτρέψω αμέσως στους επιχειρηματίες να εκπέμψουν το πρόγραμμά τους. Ηταν μαζί τους, όχι με μένα που λέω ότι πρέπει να υπάρξει ένα σαφές νομικό πλαίσιο για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση που έγινε με τα ελεύθερης λήψης τηλεοπτικά μέσα. Δεν ήταν εύκολο μια διαμορφωμένη κατάσταση να την αντιμετωπίσει ο Ν.2328/95. Και ακόμη, γιατί θα έρθει πάλι στην επικαιρότητα το θέμα αυτό, όταν το ΕΣΡ εξέδωσε την απόφασή του κατά τον πρώτο κύκλο ελέγχου των φακέλων για τους 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς που έπρεπε να πάρουν άδεια για το Νομό Αττικής, δέχθηκα πάλι επίθεση. Ο κ. Κουβέλης έκανε δηλώσεις, η Ν.Δ. με πολλά στελέχη της έκανε δηλώσεις και ο κ. Σπηλιωτόπουλος ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. με κάλεσε να μη δεχθώ την απόφαση του ΕΣΡ. Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να μιλούν για κρίση στις δικές μου σχέσεις με το ΕΣΡ, όταν ουδέποτε για άλλα θέματα -πέραν του νομικού θέματος στο οποίο αναφέρθηκα- υπήρξε η οποιαδήποτε διάσταση θέσεων; Την ώρα που εκείνοι στράφηκαν εναντίον του ΕΣΡ και το χρησιμοποίησαν με κάθε τρόπο.

Ολα αυτά και πολλά ακόμη -γιατί είπα πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεων- θα τα συζητήσουμε την επόμενη περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εσείς δεν προχωρήσατε, γιατί φοβηθήκατε@

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ήταν διάτρητοι οι φάκελοι, γι` αυτό δεν προχωρήσατε@

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο, αφού δεν αποφασίζουμε εμείς, παρά το ΕΣΡ, να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία. Το ΕΣΡ θα λάβει σύντομα την τελική του απόφαση. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται πολύς χρόνος, αφού έχει διατυπώσει τον πρώτο κατάλογο. Εμείς θα απευθυνθούμε πάλι στο ΕΣΡ με τις παρατηρήσεις που κάνουμε, μετά τον έλεγχο νομιμότητας που προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο, και το ΕΣΡ θα εκδώσει την τελική του απόφαση. Νομίζω ότι είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου. Τότε θα δούμε τις δικές σας αντιδράσεις και πολλών ακόμη, όταν από τους πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που λειτουργούν στο Νομό Αττικής, κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν. Φαντάζομαι να είστε μαζί μας τότε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση, χωρίς να θέλω να μειώσω το έργο, το οποίο κάνατε, το νομοθετικό: Γιατί δεν μιμείστε ακριβώς ό,τι γίνεται στις άλλες χώρες που προαναφέρατε και γιατί κάνετε αυτή την πρωτοτυπία; Ποιός είναι ο λόγος; Πότε επιτέλους θα δώσετε τις άδειες, είτε εσείς@; Από το @89 περιμένω, ως πολίτης. Να γίνει μια νομιμοποίηση όλης αυτής της αναρχίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, τις άδειες και με το ισχύον νομικό καθεστώς τις χορηγεί το ΕΣΡ. Εγώ εκδίδω απλώς την τελική διοικητική πράξη. Δηλαδή, τον κατάλογο, τον αξιολογικό πίνακα κατάταξης των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών τον αποφασίζει και τον διαμορφώνει το ΕΣΡ, όχι εγώ. Αρα, και με το ισχύον καθεστώς, τις άδειες τις χορηγεί, ουσιαστικά, το ΕΣΡ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εποπτεύετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά η απόφασή του με δεσμεύει επί της ουσίας. Δεν μπορώ να αλλάξω, επί της ουσίας, την απόφαση του ΕΣΡ. Ο κατάλογος, δηλαδή, με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για την περιφέρεια Αττικής, ο οποίος θα καταρτιστεί από το ΕΣΡ, θα είναι ο τελικός, που θα ανακοινωθεί και επισήμως και με τη δική μου υπογραφή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χρονικώς, μπορείτε να μας πείτε, πότε θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του ΕΣΡ. Νομίζω, όμως, ότι είναι θέμα λίγου χρόνου. Η πολλή δουλειά έχει γίνει. Νομίζω ότι είναι θέμα λίγου χρόνου και μιλώ κυριολεκτικά. Οσον αφορά αυτή την καθυστέρηση, σας είπα ότι την πρώτη φορά εφαρμογής κάθε διατάξεως, πολύ περισσότερο, όταν αυτές οι διατάξεις είναι σύνθετες, υπάρχει μια σχετική χρονική καθυστέρηση. Ομως, το πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης, πέρα από τη δική μας, νόμος όπως ο 2644/1998 που εισηγήθηκα για τις ραδιοτηλεοπτικές συνδρομητικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει πουθενά νόμος στην Ευρώπη τόσο λεπτομερής σαν τον 2328. Υπάρχουν γενικοί κανόνες, γενικές ρυθμίσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα. Εκεί να δείτε τι συγκέντρωση δύναμης υπάρχει. Εκεί να δείτε εάν επιτρέπονται ή όχι διάφορες ασυμβίβαστες δραστηριότητες. Γιατί εμείς επιδιδόμαστε σε ένα κυνήγι μαγισσών, γενικά. Εκεί λειτουργεί, όμως, μια Αρχή Ανταγωνισμού, η οποία κάθε φορά ελέγχει τους επιχειρηματικούς φορείς, αν ξεπερνούν ένα όριο, ώστε να κατακτούν μια δεσπόζουσα θέση στην αγορά, η οποία επηρεάζει, από κει και πέρα, τη λειτουργία της αγοράς. Η προσέγγιση, δηλαδή, γίνεται συνήθως με την αντιμετώπιση των θεμάτων, ώστε να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, γιατί τα ΜΜΕ είναι και επιχειρήσεις, και βεβαίως να εξασφαλίζεται η πολυφωνία. Δίνουν βάρος στον υγιή ανταγωνισμό, όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα αφενός και την τήρηση της δεοντολογίας, όσον αφορά τα προγράμματα των ΜΜΕ, αφετέρου. Και εμείς το έχουμε κάνει αυτό για την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών με το Ν. 2644/98. Υπάρχουν αυστηρές αρχές, οι οποίες ελέγχουν αν τηρούνται οι κώδικες δεοντολογίας. Δεν έχουν όλοι αυτή τη γραφειοκρατία, που με αστυνομικό τρόπο προσπαθούμε εμείς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα. Εμείς επιχειρούμε να ελέγξουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πάντοτε το προσπαθούμε, αλλά η αγορά είναι πάρα πολύ επινοητική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι κοινό μυστικό ότι στη Νέα Υόρκη «μαγειρεύεται», πλέον, από την Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία, λύση συνομοσπονδίας στο Κυπριακό, διχοτόμηση του νησιού. Υπάρχει έντονη ανησυχία στην Κύπρο και βέβαια, στην Ελλάδα και, βέβαια θέλω να πιστεύω ότι κι εσείς ο ίδιος ανησυχείτε για τις εξελίξεις. Χθες, ο κ. Καραμανλής σας επέκρινε, εκτενώς, για επικίνδυνους χειρισμούς, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα θέματα του Αιγαίου. Θα ήθελα να μας δώσετε μια απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας είναι σαφής και οριστική. Η λύση για το κυπριακό θέμα θα εξευρεθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και μόνο. Σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση είμαστε μαζί της. Δεν πρόκειται να επιτραπεί αναγνώριση του καθεστώτος στα κατεχόμενα. Δεν πρόκειται να επιδιωχθεί ή να επιτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια για λύση, μέσω της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου, με ένα μόρφωμα συνομοσπονδίας. Ολα αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει και παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόοδος των συζητήσεων συναντά πολλές δυσκολίες και χρειάζεται να δείξουν όλοι ακραία υπευθυνότητα. Είμαστε σε ετοιμότητα. Θα έλεγα ότι έχουμε και μια εποικοδομητική ανησυχία, γιατί, ασφαλώς, σε τέτοιες σύνθετες ενέργειες πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο κ. Καραμανλής δεν δικαιολογείται να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, την κυβέρνηση και μάλιστα με αυτό τον τρόπο για δήθεν «κοσμοπολιτισμό», όταν γνωρίζει ότι και το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών συμμετέχουν σε διεθνή FORA εκπροσωπώντας τη χώρα και προωθώντας τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες. Το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Είναι μια πραγματικότητα. Δεν θέλω να αντιδιαστείλω αυτό που εκείνος αποκαλεί «κοσμοπολιτισμό», με αυτό που εγώ θα μπορούσα να αποκαλέσω «επαρχιωτισμό» της Ν.Δ., γιατί τότε υποβιβάζεται πολύ το επίπεδο της συζήτησης. Αλλά, δεν έχει αυτή την εποικοδομητική ανησυχία, η οποία είναι δικαιολογημένη, είναι παραγωγική. Εχει μια διάθεση στείρας και τυφλής αντιπολίτευσης, για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Και αυτό όχι μόνο δεν προσφέρει στην εθνική υπόθεση, αλλά, θα έλεγα ίσα-ίσα ότι δίνει την εντύπωση διάρρηξης ενός μετώπου ενότητας, που πρέπει, ιδιαιτέρως, αυτή την περίοδο να είναι σφυρηλατημένο σε αυτόν τον τόπο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, στη συζήτηση στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν συμμετείχαν, άλλοι αντικαταστάθηκαν και θα ήταν μεγαλύτερη η διαρροή@.Αυτό αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, γιατί συνοδεύεται και από δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για μετέπειτα@;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, άρα, τίθεται, πλέον, σε εφαρμογή η πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι οι βουλευτές εκφράζονται ελεύθερα και ψηφίζουν κατά συνείδηση. Αυτό που έχει σημασία είναι όλοι μαζί, κάτω από την πολιτική της κυβέρνησης, όπως έχει αποφασιστεί στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα, να στρατευθούμε για την πρόοδο της χώρας. Και αυτό γίνεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλήσατε για τον ΟΤΕ, μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο, γι` αυτά τα εκατομμύρια που ξόδεψε για να απαντήσει ο ΟΤΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε διοίκηση έχει την ευθύνη των επιλογών της. Μπορεί, όταν πρέπει να ενημερώνει το κοινό, πολύ περισσότερο ένας μεγάλος Οργανισμός, όπως ο ΟΤΕ που έχει μετόχους, να προσφύγει σε μια τέτοια διαδικασία. Νομίζω ότι τα ΜΜΕ, οι εφημερίδες δεν δέχονται καταχωρήσεις, χωρίς πληρωμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν έβγαζε μια ανακοίνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Δεν νομίζω ότι είναι προς ψόγο αυτό.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για το ύφος της απάντησης του ΟΤΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση που έδωσε ο ΟΤΕ είναι απάντησή του, δεν είναι δική μου. Η απάντηση που δίνει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ή κάθε εφημερίδα και τα σχόλια που κάνει, είναι σχόλια της εφημερίδας, δεν είναι δικά μας. Αρα, λοιπόν, καθένας μπορεί να κριθεί για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ή τη διαδικασία που επιλέγει να παρουσιάσει τις απόψεις του. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι τούτο: Ο ΟΤΕ είναι ένας μεγάλος Οργανισμός, είναι σε μια κρίσιμη καμπή. Ο ΟΤΕ και ο COSMOTE, πρέπει να στηριχθούν. Αυτό είναι βέβαιο και νομίζω ότι όλοι το επιθυμούμε. Πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να μείνουν έξω από ένα πεδίο αντιδικίας -που συχνά δημιουργείται, συχνά κατασκευάζεται, χωρίς λόγο πολλές φορές- τέτοιου είδους δημόσιες επιχειρήσεις που αφορούν ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοι οι κρατικοί οργανισμοί θα απαντούν με πληρωμένες ανακοινώσεις, από εδώ και πέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε διοίκηση κάνει τις επιλογές της. Να μιλήσουμε, λοιπόν, πάλι σε ένα-δύο μήνες, σε ένα χρόνο, να κάνουμε μια αποτίμηση των ενεργειών που έχει κάνει κάθε Διοίκηση. Μέχρι τότε, λοιπόν, μην προτρέχετε, για να δημιουργείτε εντυπώσεις. Δεν υπάρχει λόγος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 September 2000 - 14:05:13 UTC