Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-04-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Απριλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σήμερα ο κ. Παπαντωνίου στο συνέδριο του Economist είπε ότι πολλές φορές στο εγχείρημα της ανάπτυξης αισθάνεται μόνος με τον Πρωθυπουργό. Αισθάνεται στην προσπάθεια αυτή εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης και ο Πρωθυπουργός μόνος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς πρέπει να αισθάνεται μόνος σε αυτή την προσπάθεια, δεδομένου ότι τα εκατομμύρια των πολιτών που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή μας συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια για να πετύχουμε τον κοινό σκοπό. Ολοι οι Ελληνες έχουν αναγνωρίσει τις επιτυχίες της κυβέρνησης κατά την προηγούμενη περίοδο, με κορυφαία αυτήν της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες επιθυμούν, η κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, γιατί αυτό ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ερωτώ στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχήματος, αν αισθάνονται μόνοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτό σας απάντησα. Μη με ρωτάτε να σας εξηγήσω πώς μπορεί υποκειμενικώς να νοιώθει κάθε πολιτικός.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σας ρώτησα για τον Πρωθυπουργό, αν αισθάνεται ως επικεφαλής της κυβέρνησής του ότι δεν υποστηρίζεται από σύσσωμο το κυβερνητικό σχήμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ένας λαοπρόβλητος πολιτικός. Εχει αναδειχθεί με την ψήφο της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, επικεφαλής της κυβέρνησης, έχει αυτή την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Εχει συνεργάτες του τους υπουργούς, τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος. Αρα, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε γι αυτό.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αισθάνεστε ότι υπάρχει ηθικό και πολιτικό πρόβλημα μετά την εισαγγελική παρέμβαση για τις αποφάσεις σας, μετά την παραίτηση του κ. Οικονομίδη από το ΕΣΡ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηθικό και πολιτικό ζήτημα υπάρχει στα μυαλά κάποιων. Το ΕΣΡ έλαβε μια απόφαση. Την απόφαση αυτή την έλαβε ομοφώνως. Τα πρακτικά είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου. Οι εισαγγελείς κάνουν καλά όταν επιλέγουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, θεωρώντας πως έτσι ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Δική τους αρμοδιότητα είναι, δεν πρόκειται να τη σχολιάσω. Ας κάνουν το έργο τους όσο γίνεται καλύτερα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μιλήσουν όλοι με τη γλώσσα της αλήθειας. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν να προωθήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Δικαίωμά τους είναι να το κάνουν, αλλά πάνω απ όλα όλοι πρέπει να σεβόμαστε τη νομιμότητα. Οι εισαγγελείς θα κάνουν τη δική τους έρευνα, θα αναμένουμε τα πορίσματά τους και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζετε δηλαδή ότι υπάρχει θέμα@

ΡΕΠΠΑΣ: Σε μια συντεταγμένη πολιτεία η κυβέρνηση είναι αυτή που καθοδηγεί τις εξελίξεις. Οι δικαστικοί έχουν συγκεκριμένο ρόλο. Δεν κυβερνούν.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχει ενοχλήσει αυτή η παρέμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία ενόχληση. Για την εξέλιξη των πραγμάτων ενοχλούνται προφανώς συγκεκριμένοι φορείς που έχουν συγκεκριμένα και γνωστά σε όλους συμφέροντα τα οποία προσπαθούν να προωθήσουν. Δικαίωμά τους. Αλλά πρέπει να το κάνουν πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αυτό είναι το πλαίσιο που μας δεσμεύει όλους. Και πιστεύω ότι η έρευνα αυτή είναι πολύ χρήσιμη, γιατί με την ολοκλήρωσή της θα γνωρίζουν όλοι πώς έχουν τα πράγματα. Και τότε πάρα πολλά, που σήμερα λέγονται κατά τρόπο ψευδή και ατεκμηρίωτο, θα καταπέσουν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είπε σήμερα το πρωί ότι υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία, τα τελευταία 25 χρόνια, έχουν συνδεθεί με αποτυχίες. Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στην κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν στην αντιπολίτευση πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι όταν άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα οδήγησαν σε απόκλιση τη χώρα μας από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.; Δεν υπάρχουν πολιτικοί στην αντιπολίτευση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ασκούν μια κριτική στην κυβέρνηση, η οποία από τις εξελίξεις δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και λειτουργούν μονίμως ως «Κασσάνδρες» και δεν κουράστηκαν να έχουν έναν τέτοιο ρόλο; Σε αυτούς αναφέρεται ο κ. Παπαντωνίου.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πριν από λίγο, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια παθογένεια. Και κάλεσε τον Πρωθυπουργό και το Εκτελεστικό Γραφείο να ανατρέψουν αυτή την πορεία. Εχετε υπόψη σας αν θα αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, η εικόνα πραγματικά δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Αδικεί, θα έλεγα, η εικόνα αυτή την πραγματικότητα. Και πρέπει όλοι να δουλέψουμε και να δουλέψουμε πολύ, προκειμένου να επιτύχουμε, ώστε η εικόνα η οποία αναδεικνύεται να είναι αντίστοιχη με την πραγματικότητα που μας χαρακτηρίζει. Κατά τα άλλα, ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής αυτής της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης και του κόμματος, δίνει το παράδειγμα της συνέπειας και της εργατικότητας, προκειμένου να φθάσουμε στους στόχους μας. Και όλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο, από τη δική του πλευρά, συμβάλουμε στο να πετύχουμε τον κοινό στόχο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να απομακρύνει τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς από την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο είναι γνωστό σε σας. Συνεχίζει αυτό το κυβερνητικό σχήμα να ασκεί τα καθήκοντά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έθιξε το θέμα και ο κ. Γιαννόπουλος, πολύ σκληρά μάλιστα, έχει λάβει υπόψη του τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του, την ώρα που συγκρότησε την κυβέρνηση, όλα εκείνα τα στοιχεία που έπρεπε να συνεκτιμήσει, προκειμένου να συγκροτήσει αυτό το κυβερνητικό σχήμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τα όσα έχουν λεχθεί για τον κ. Πανταγιά, μήπως σκέφτεται να τον απομακρύνει από το Μαξίμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι τα στελέχη δεν ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Δεν υπάρχουν στελέχη μειωμένων δικαιωμάτων. Ο κ. Πανταγιάς εκφράζει τις απόψεις του -προσωπικές απόψεις- χωρίς να δεσμεύει κανέναν. Εχει το δικαίωμα αυτό, όπως κάθε άλλο στέλεχος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι, όμως, δίπλα στον Πρωθυπουργό. Εκφράζει δικές του απόψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας δηλώνει πότε εκφράζει προσωπικές του απόψεις. Κι εγώ έχω συγκεκριμένα καθήκοντα, αυτό όμως δε με δεσμεύει σε τέτοιο βαθμό, ώστε, κάποια στιγμή, μιλώντας στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, να μην εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει μία κοινή γραμμή στην κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η γραμμή είναι κοινή και είναι αυτή που χαράσσεται από τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης. Τα όργανα της κυβέρνησης αποφασίζουν για τη γραμμή αυτή. Αυτή τη γραμμή προωθούμε όλοι. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν στελέχη τα οποία διατυπώνουν απόψεις για διάφορα θέματα, ώστε μέσα από αυτό το γόνιμο διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων να καταλήγουμε στη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είναι διάφορα θέματα, είναι εθνικά θέματα. Μπορεί να υπάρχει μέσα στην κυβέρνηση και άλλη άποψη για τα εθνικά θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία άλλη κυβερνητική άποψη. Η γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα είναι πολύ συγκεκριμένη, είναι γνωστή σε εσάς. Από τη γραμμή αυτή δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε κεραία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η συνομοσπονδία στην Κύπρο είναι γραμμή της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Από πού προκύπτει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον κ. Πανταγιά.

ΡΕΠΠΑΣ: Προκύπτει το εντελώς αντίθετο. Για να μην σας καλέσω να ανατρέξετε στο συγκεκριμένο άρθρο το οποίο προφανώς επικαλείστε, για να δείτε ότι και στο άρθρο αυτό δεν υπάρχει τέτοια πρόταση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι για το συγκεκριμένο θέμα η γραμμή είναι δεδομένη. Η θέση αυτή είναι σαφής, είναι γνωστή. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η προσπάθεια της Αγκυρας να ανακινήσει ένα μειονοτικό θέμα στη Ρόδο και στην Κω, προάγει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η Εκθεση αυτή είναι η ετήσια τακτική Εκθεση κάθε πρεσβείας προς το Κέντρο, προς το Υπουργείο Εξωτερικών για τα πεπραγμένα του προηγούμενου χρόνου. Λογικό είναι σε μια τέτοια Εκθεση να περιέχονται εκτιμήσεις ή να γίνονται προτάσεις. Η κυβέρνησή μας έχει μια σαφή μειονοτική πολιτική, η οποία στηρίζεται στις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης. Γίνεται αναφορά στη θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη. Η μειονοτική πολιτική μας στηρίζεται σε αυτό ακριβώς. Τίποτε άλλο, πέραν αυτού, δεν μπορεί να συζητηθεί. Κατά τ` άλλα, η Ελλάδα κάνει χρήση των νομίμων δικαιωμάτων της, όσον αφορά την άμυνά της, σύμφωνα και με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Σας παραπέμπω στο άρθρο 52 του Καταστατικού Χάρτη, ώστε να μην τίθεται οποιοδήποτε θέμα προς συζήτηση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ολα αυτά έχουν αντιμετωπιστεί. Μπορεί να πει κανείς ότι έχουν λυθεί, ώστε δεν υφίστανται ως προβλήματα.

ΚΑΠΠΟΣ: Στο ίδιο θέμα. Στην Εκθεση γίνεται αναφορά και για συνεχείς προσεγγίσεις τουρκικών πολεμικών σκαφών στην περιοχή των Ιμίων. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν αισθάνεται η κυβέρνηση ότι εξακολουθεί από την πλευρά της Αγκυρας μια αναθεωρητική προσπάθεια σε ό,τι αφορά την περίπτωση των Ιμίων.

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνεται μια αποτύπωση δραστηριοτήτων, όπως είναι οι παραβιάσεις εναέριου χώρου ή οι παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ή η κίνηση διαφόρων πλοίων. Από εκεί και πέρα, η αποτύπωση αυτής της κατάστασης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η αποτύπωση της πραγματικότητας. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική μας, έτσι ώστε, με σκοπό το αμοιβαίο συμφέρον, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, να συνυπάρχουμε σε αυτή την περιοχή. Αυτή είναι η πολιτική μας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 4 April 2001 - 13:05:10 UTC