Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες: Αύριο, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον υφυπουργό Εργασίας Χρήστο Πρωτόπαπα, με θέμα συζήτησης το Ολυμπιακό Χωριό. Την Παρασκευή το πρωί, την ίδια ώρα, θα δεχθεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, με αντικείμενο συζήτησης το Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργού.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι περίπου σε μία ώρα ο Διοικητής του ΙΚΑ, ο κ. Νεκτάριος, θα προβεί σε δηλώσεις για τα μέτρα που θα λάβει το Ιδρυμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκληθεί λόγω της απεργίας των γιατρών. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με στόχο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι οποίοι πλήττονται από τη συνεχιζόμενη απεργία. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Διοικητής του ΙΚΑ πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζουν με ικανοποιητικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι.

Με αφορμή τους ελέγχους που έγιναν και τη διαπίστωση ότι ένα βοοειδές έπασχε από την ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, θέλω να τονίσω ότι οι έλεγχοι είναι συστηματικοί στη χώρα μας. Από την αρχή του χρόνου έχουν ελεγχθεί περίπου 7.000 ζώα. Διαπιστώθηκε ότι ένα ζώο, το συγκεκριμένο, έπασχε από τη νόσο αυτή. Υπενθυμίζω ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, παρά μόνον εάν καταναλώσει κρέας νοσούντος ζώου, πράγμα το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί μετά τη σφαγή του ζώου και την εξέταση ορισμένων υλικών του εγκεφάλου του. Η λήψη γάλακτος δεν δημιουργεί κινδύνους.

Θα πρέπει να διασφαλίσουμε, μέσω των ελέγχων αυτών, τη δημόσια υγεία. Αυτός είναι ο στόχος και γι αυτό, όπως σας είπα, οι έλεγχοι είναι έντονοι και συστηματικοί. Ταυτόχρονα, όμως, συζητώντας γι αυτό το πρόβλημα -γιατί περί προβλήματος πρόκειται, το οποίο δεν παραγνωρίζουμε- θα πρέπει να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Δεν θα πρέπει να δώσουμε μια εικόνα χώρας η οποία πλήττεται, γιατί κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας κάνουν το καθήκον τους. Το ότι διαπιστώθηκε αυτό το κρούσμα, μπορεί να πει κανείς ότι οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι έλεγχοι είναι πλήρεις. Επαναλαμβάνω ότι από την αρχή του χρόνου έχουν ελεγχθεί περίπου 7.000 ζώα -ηλικίας άνω των 30 μηνών, όπου είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος- και διαπιστώθηκε ένα μόνο κρούσμα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Και στο Εκτελεστικό Γραφείο διεφάνη ότι αμφισβητείται η ασκούμενη πολιτική και από ένα μέρος μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο Πρωθυπουργός είπε ότι αμφισβητείται η πολιτική αυτή, ότι υπάρχει μια δυσπιστία, αλλά δεν λέει από πού. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ακριβώς ισχύει η πολιτική αυτή αμφισβητείται και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό μιλήσαμε αναλυτικά όταν αναφερθήκαμε στην απόφαση για την επίσπευση του Συνεδρίου. Είπαμε, μεταξύ των άλλων, ότι το Συνέδριο αυτό είναι ένα μέσο, προκειμένου να αποσαφηνιστούν αφενός πτυχές της πολιτικής μας και αφετέρου να αντιμετωπιστεί ένα θέμα αμφισβήτησης το οποίο υπάρχει έτσι και αλλιώς. Η αμφισβήτηση προκαλείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή από άλλους κοινωνικούς φορείς. Είναι αμφισβήτηση που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο της καθημερινής πολιτικής και κοινωνικής διαπάλης. Οι όποιες αμφισβητήσεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν στο εσωτερικό της παράταξής μας θα αντιμετωπιστούν με την αποσαφήνιση των πτυχών των πολιτικών μας μέσα από αυτό το Συνέδριο.

Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα. Δεν έχει προκύψει, δηλαδή, ένα νέο πολιτικό στοιχείο που να αποτελεί και έναυσμα για συζήτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να σας βάλω στον κόπο να σχολιάσετε τις δηλώσεις Τζεμ, ο οποίος μίλησε για "πύρρειο νίκη" με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι χωρίς όρια, εφόσον υπάρξει η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Και το ερώτημα είναι το εξής, σας το έχω πει πολλές φορές: Πώς είναι δυνατό να μιλάμε για άνοιγμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ο κ. Παπανδρέου να συναντάται με τον κ. Τζεμ, να μιλούν σε πολύ καλή ατμόσφαιρα και από την άλλη μεριά, ο κ. Τζεμ να είναι τόσο σκληρός, όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, θέλω να σας υπενθυμίσω τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδης. Παρακαλώ να τις σημειώσετε ιδιαιτέρως. Δεύτερον, οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στον τομέα των εθνικών θεμάτων, μπορώ αβίαστα να πω ότι έχουν ευνοήσει τη χώρα μας, έχουν ευνοήσει και την Κύπρο. Γνωρίζετε ότι γύρω από το κυπριακό ζήτημα υπάρχει μια κινητικότητα μετά από πολλά χρόνια τέλματος και ακινησίας. Οσον αφορά τα ελληνο-τουρκικά ζητήματα, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, να αναγνωριστούν οι θέσεις και οι προτάσεις της, ως θέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η Τουρκία, με τη στάση που ακολουθεί, οδηγείται σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι βέβαιο. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, είναι συχνά μια διπλή γλώσσα. Αυτό, μπορεί να πει κανείς ότι, ως ένα βαθμό, είναι αναμενόμενο. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να γίνει δεκτό είναι ότι η Τουρκία, με απειλές, με εκφοβισμούς θα επιχειρήσει να δημιουργήσει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ουσιαστικά δηλαδή θα επιχειρήσει να ανατρέψει μια απόφαση που έλαβε η Ε.Ε. Η Ε.Ε. στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε ότι η πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε. είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν μπορεί να ανακοπεί από κανέναν. Είπα και επαναλαμβάνω, ότι η Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, εγγυάται αυτή την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αρα, λοιπόν, παρά τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες βεβαίως αξιολογούνται κάθε φορά που διατυπώνονται, εμείς αυτό το οποίο πρέπει να δούμε, εκεί που πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας είναι τούτο: Εχει επιτελεστεί πρόοδος, όσον αφορά τα εθνικά ζητήματά μας, ιδιαιτέρως όσον αφορά το θέμα της Κύπρου. Μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι ορθή και αποδίδει. Και αυτή την πολιτική πρέπει να συνεχίσουμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Νεκτάριος, σε μία ώρα, είπατε ότι θα κάνει κάποιες δηλώσεις για μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των πολιτών, λόγω της απεργίας. Στην κατεύθυνση της συνολικής λύσης του προβλήματος, σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Νεκτάριος θα καλέσει και πάλι τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ γιατρούς, σε μία συνάντηση, προκειμένου από κοινού να διατυπώσουν ένα κείμενο με θέσεις τις οποίες θα θέσουν υπόψη της κυβέρνησης. Αυτό που προέχει αυτή την ώρα, για την αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος, της απεργιακής κινητοποίησης, είναι να γίνει διάλογος, να επικρατήσουν νηφάλιες και υπεύθυνες θέσεις, να προχωρήσουν και οι δύο πλευρές -και η διοίκηση του ΙΚΑ και οι απεργούντες γιατροί- σε μια προσέγγιση των θεμάτων που τους απασχολούν, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να εξευρεθεί η κοινή θέση. Αυτή η κοινή θέση, θα τεθεί υπόψη της κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να τη διαχειριστεί. Αν η θέση αυτή εκφράζει και τις δύο πλευρές, η κυβέρνηση θα έχει από εκεί και πέρα ένα ευκολότερο έργο. Και βεβαίως, η απεργία, φαίνεται, ότι έτσι μπορεί να εκτονωθεί, να ξεπεραστεί, αν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, αυτού του διαλόγου, και οι δύο πλευρές επιδείξουν τη δέουσα ευθύνη. Σας είπα ότι το ΙΚΑ κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ανακουφίσει τους ασφαλισμένους. Θα έχουν τη δυνατότητα, φερ` ειπείν, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από κάθε φαρμακείο, χωρίς να πληρώνουν, εφόσον τη συνταγή την έχει εκδώσει ένα δημόσιο νοσοκομείο, ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αναφέρομαι σε ένα μόνο μέτρο. Είναι σειρά επτά μέτρων, τα οποία θα ανακοινώσει ο διοικητής του ΙΚΑ, που πιστεύουμε ότι θα δώσουν λύση στο πρόβλημα που απασχολεί τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ποιό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του κ. Παπαντωνίου με τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα στελέχη συζητούν για θέματα που έχουν κοινό ενδιαφέρον. Γνωρίζετε ότι σε πολλούς τομείς συναντώνται οι αρμοδιότητες των δύο υπουργών. Και βεβαίως -φαντάζομαι- ανταλλάσσουν και πολιτικές απόψεις για τα θέματα της συγκυρίας. Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι δεν γίνεται αυτό. Γίνεται και πρέπει να γίνεται, γιατί σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι το καθήκον και ο ρόλος των πολιτικών στελεχών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ΙΚΑ που λέτε, οι γιατροί από την αρχή ζητούσαν διάλογο και ο υπουργός δεν δεχόταν, το ΙΚΑ δεν δεχόταν. Τι έγινε τώρα και δέχθηκε η κυβέρνηση να κάνει διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Και ο υπουργός Υγείας δέχθηκε την ομοσπονδία των εργαζόμενων στο ΙΚΑ γιατρών και ο υπουργός Εργασίας είχε μαζί τους συζητήσεις και ο διοικητής του ΙΚΑ, βεβαίως, είχε μαζί τους συναντήσεις. Απλώς, έχει διαπιστωθεί διάσταση απόψεων, γι` αυτό ακριβώς συνεχίζουν οι γιατροί την απεργία τους. Ο διοικητής του ΙΚΑ θα τους καλέσει και πάλι να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινή θέση. Η κοινή αυτή θέση μπορεί να αποτελέσει και τη βάση της λύσης στο πρόβλημα που απασχολεί τους γιατρούς του ΙΚΑ και κυρίως τους ασφαλισμένους του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι στα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία δεν γίνονται εγχειρήσεις, ότι έχουν πάνω από ενάμισι μήνα να γίνουν εγχειρήσεις, επειδή δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα υλικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην το λέτε αυτό με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, γιατί έχω γνωστούς που εγχειρίστηκαν τον τελευταίο μήνα. Αρα, λοιπόν, μπορώ να απαντήσω εξ ιδίας γνώσης και πείρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές, μας είπατε ότι ματαιώθηκε η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους δύο υπουργούς, επειδή ο σύμβουλος δεν είχε καταθέσει την πρότασή του. Η εταιρία που είχε αναλάβει, όμως, μετά από μία ώρα, βγήκε στο BBC και έκανε δήλωση ότι πριν από μέρες έδωσαν την πρότασή τους στην ελληνική κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρόταση αυτή, όπως με πληροφόρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες μετά, το απόγευμα της Παρασκευής, και το θέμα αυτό θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο συνεδρίασης κυβερνητικού οργάνου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι μπορεί να γίνει συζήτηση, επειδή είναι θέμα της επικαιρότητας, είναι σημαντικό θέμα, την προσεχή Πέμπτη στην Κυβερνητική Επιτροπή, παρά το ότι σας έχω πει ποιο είναι το αντικείμενο συζήτησης αυτής της συνεδρίασης. Πιστεύω ότι είναι θέμα επικαιρότητας. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα έχουν το λόγο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τρεις θα το συζητήσουν; Η σύσκεψη ματαιώθηκε οριστικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο συνεδρίασης κυβερνητικού οργάνου, θα τεθεί αυτό το θέμα. Αλλη συνάντηση, με αυτή τη σύνθεση, δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτές τις ημέρες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2001 - 11:49:10 UTC