Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Καραμανλής, πριν από λίγη ώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του είπε, ότι εάν ο Πρωθυπουργός θέλει καθαρές λύσεις, θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει αυτό που γνωρίζει και μπορεί να κάνει. Αντί να δημιουργεί, καταστροφολογεί. Αντί να προτείνει, καταγγέλλει. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, δεν μπορεί να γίνει κόμμα εξουσίας, παρά το προσωπείο που χρησιμοποιεί για να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει τους πολίτες. Παραμένει δέσμια του παρελθόντος. Δεν είναι κόμμα ευθύνης, δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει θέσεις, δεν έχει δυνάμεις για κυβερνητικά καθήκοντα. Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας και θα ανταποκριθεί σε αυτή την εντολή. Οι ανάγκες συσπείρωσης των οπαδών της Ν.Δ. επιβάλλουν στην ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τέτοιου είδους τεχνάσματα και "πυροτεχνήματα", για δήθεν επικείμενες εξελίξεις να στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Όμως, όπως έχουν δείξει πολλές μετρήσεις αυτή τη συσπείρωση μπορεί να την επιτυγχάνει, αλλά στα εκλογικά αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ κερδίζει, για να αποδειχθεί τελικώς από τις εξελίξεις ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καλή κυβέρνηση και η Ν.Δ. κακή αντιπολίτευση. Αρα, λοιπόν, δεν πρέπει, παρά το ότι είμαστε σε θερινή περίοδο κάποιοι να βλέπουν όνειρα τις θερινές νύχτες, γιατί ο ελληνικός λαός είναι ο "ξενοδόχος" και σε αυτόν πληρώνουμε όλοι το λογαριασμό. Η ώρα του λογαριασμού θα έρθει, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.

ΤΑΚΗΣ: Η δεύτερη ερώτηση αφορά την έκθεση μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια. Αφορά αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Κάνει λόγο ότι η Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων ασκεί πολιτική -εάν θέλετε- εκκαθαρίσεων των τσιγγάνων που ζουν στα περίχωρα της Αθήνας. Βέβαια, κάνει λόγο και για Μουσουλμάνους, αλλά κυρίως αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εκθέσεις αυτές είναι ασφαλώς σημαντικές, γιατί δείχνουν ότι έχει γίνει μια ουσιαστική εργασία των στελεχών που τις έχουν καταρτίσει. Πρέπει πάντοτε να μελετούμε το περιεχόμενό τους και να βγάζουμε συμπεράσματα. Η έκθεση στην οποία αναφέρεστε, σχετίζεται με δραστηριότητες των κυβερνήσεων σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρεται και στις λεγόμενες προηγμένες χώρες της Ε.Ε., για τις οποίες οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί περισσεύουν. Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα -και αυτό το γνωρίζετε εσείς οι δημοσιογράφοι που ζείτε εδώ και αναφέρεστε, κάνοντας ρεπορτάζ, στα διάφορα θέματα- όπου η ισονομία και η ισοπολιτεία αποτελούν καθεστώς. Δεν δικαιολογείται η διατύπωση καταγγελίας για πολιτικές εκκαθαρίσεων ή μεροληψίας σε βάρος κοινωνικών ή εθνοτικών ομάδων. Αυτό το οποίο πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη μας είναι τούτο: Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ελληνικού κράτους, αν υπάρχουν φαινόμενα κακοδιοίκησης ή παράτυπης συμπεριφοράς, αυτά πρέπει να αναδεικνύονται, να καταγγέλλονται και να ελέγχονται. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η πολιτεία μας γενικότερα απέναντι σε όλους όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα. Ακολουθούμε -και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει- πολιτική χωρίς διακρίσεις, χωρίς μεροληψία, μια πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας. Αυτό είναι που έχει σημασία. Η Ελλάδα -το γνωρίζουν όλοι- στον τομέα αυτό πρωτοπορεί. Και αυτό παρά τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκεται, τα εκτεταμένα σύνορα που έχει, το πόσο εκτεθειμένοι είμαστε στην είσοδο ξένων πολιτών, οι οποίοι μπορεί για ένα χρονικό διάστημα να διαβιούν παρανόμως στην Ελλάδα. Η Ελλάδα φέρεται με δημοκρατικό τρόπο στους πολίτες που ζουν σε αυτή και αποδεικνύει στην πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία.

ΜΙΧΑΗΛ: Είστε κυβέρνηση από το ' 93. Γιατί δεν έχει προχωρήσει η ενσωμάτωση ή η προσαρμογή του ελληνικού δικαίου με ευρωπαϊκές οδηγίες, όσον αφορά το θέμα των ελέγχων τροφίμων; Με αφορμή το κρούσμα που έγινε στο Κιλκίς, αναδεικνύεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε κατηγορούμενη πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την προσαρμογή στις κοινοτικές οδηγίες, στον τρόπο που λειτουργούν τα σφαγεία και στον τρόπο των μέτρων υγιεινής που λαμβάνονται. Γιατί εμείς, λοιπόν, έχουμε καθυστερήσει; Και σας ρωτώ εδώ, γιατί είναι μεν θέμα του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και γιατί είναι μείζον θέμα πολιτικό το ότι δεν προσαρμοστήκαμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η χώρα μας, όσον αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό μας δίκαιο, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. Δεν υστερούμε. Ο ρυθμός ο οποίος ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι περίπου ίδιος με αυτόν των άλλων χωρών της Ε.Ε. Από την άλλη, δεν πρέπει τέτοιου είδους θέματα να τα ανακαλύπτουμε όταν προκύπτει ένα παρεμπίπτον πρόβλημα, όπως αυτό με το συγκεκριμένο ζώο, το οποίο αποδείχθηκε ότι νοσούσε από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Οι έλεγχοι που γίνονται στην Ελλάδα στον τομέα αυτό είναι συστηματικοί. Πρέπει να σας πω ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα πρωτοπορεί, όσον αφορά το σύστημα ελέγχου που έχει εγκαθιδρύσει. Αλλιώς, πώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς ότι σε άλλες μεγάλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Μεγάλη Βρετανία, τα κρούσματα είναι χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες. Στην Ελλάδα έχουμε ένα κρούσμα. Αυτό δεν δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αφού οι έλεγχοι είναι ασφυκτικοί και λαμβάνονται -πέραν των προληπτικών- κατασταλτικά μέτρα που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία. Επαναλαμβάνω, με την ευκαιρία αυτή, ότι ενώ οι έλεγχοι γίνονται, ενώ έχουμε πράγματι αυτό το κρούσμα, δεν πρέπει να δώσουμε την εικόνα μιας χώρας που πλήττεται και εξ αυτού του λόγου βρίσκεται σε μια θέση υψηλού κινδύνου, γιατί κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εντάξει να μη δώσουμε την εικόνα μιας χώρας που πλήττεται. Ομως, αναδεικνύονται πια πολλές πλευρές στις οποίες υστερούμε. Να σας δώσω και ένα αντεπιχείρημα, γιατί ο διάλογος δεν είναι μόνο ερωτήματα, είναι και αντεπιχειρήματα για να απαντήσετε: Οι άλλες χώρες σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν λύσει τα προβλήματα υγιεινής και οργάνωσης των σφαγείων τους. Αλλο, εάν υπάρχουν από άλλες αιτίες τα προβλήματα. Εμείς, λοιπόν, τέτοια προβλήματα δεν τα έχουμε λύσει. Υπάρχουν καταγγελίες. Βγαίνει, σήμερα, ο Πρόεδρος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και λέει "ναι, υπάρχει πρόβλημα με τα σφαγεία. Δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα. Είναι παράνομα πολλά". Γιατί, λοιπόν, εμείς δεν λάβαμε αυτά τα μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε ένα λάθος που προφανώς προέρχεται από το ότι δεν γνωρίζετε αρκετά το θέμα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα αγροτική. Ενα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μας ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Δεν γνωρίζετε ότι στην ελληνική ύπαιθρο πάρα πολλοί -και είναι θέμα ευθύνης και των πολιτών, πέραν του ελέγχου από τις υπηρεσίες- δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, πάρα πολλοί σφάζουν τα ζώα εκτός των σφαγείων; Ποιός μπορεί να τους ελέγξει; Αυτό, ασφαλώς, δεν είναι επιτρεπτό. Ομως, σας λέω από την άλλη, ότι συνήθως, παρά το ότι μπαίνουμε σε μια πολύ εξειδικευμένη συζήτηση, τα ζώα που σφάζουμε για να καταναλώσουμε το κρέας τους, είναι μικρής ηλικίας. Αρα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, από την κατανάλωση αυτού του κρέατος. Ο κίνδυνος, βεβαίως, υπάρχει, όταν ένα ζώο έχει μια άλλη ασθένεια, όπως ένα ζώο στην Ηλεία, φερ` ειπείν, που παρουσιάζει μία νόσο φυματίωσης των ζώων, πάσχει από αυτή τη νόσο. Δεν έχει καμία σχέση αυτή η νόσος με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Στο ζωικό βασίλειο πολλά ζώα νοσούν από διάφορες ασθένειες. Δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε γενικεύσεις. Και η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ασφαλώς μας κολακεύει και μας προκαλεί. Εχει γίνει πρόοδος. Εχουμε, βεβαίως, ελλείψεις και καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς και στο συγκεκριμένο. Αλλά, πρέπει να δείτε ποια είναι η ιδιομορφία της χώρας μας. Αυτή είναι η διαφορά.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κινδυνεύει η χώρας μας, απειλείται με διοικητικές ή νομοθετικές ρυθμίσεις, με κυρώσεις, με πρόστιμα από την Κομισιόν, μετά από αυτή την εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διατρέχουμε τέτοιον κίνδυνο, δοθέντος ότι έχουμε εγκαθιδρύσει ένα σύστημα ελέγχου, σαν αυτό που ισχύει και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και μάλιστα όχι όλες. Γνωρίζετε ότι από την 1η Ιανουαρίου αυτού του έτους όλα τα ζώα ηλικίας άνω των 30 μηνών, ελέγχονται υποχρεωτικά. Επίσης, έχει απαγορευθεί η χρησιμοποίηση διαφόρων ζωοτροφών, κρεαταλεύρων, οστεαλεύρων και ιχθυαλεύρων. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και μάλιστα κινούμαστε στο πιο αυστηρό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2001 - 11:49:39 UTC