Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-08-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σχολιάσω δύο θέματα:

Το πρώτο σχόλιο αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στη Γένοβα της Ιταλίας. Επειδή, η επικαιρότητα, πολλές φορές, οδηγεί -καθώς τρέχει γοργά- στο να μην ασχολούμαστε πια με θέματα τα οποία σε μια περίοδο του πρόσφατος παρελθόντος υπήρξαν στο προσκήνιο, στην πρώτη γραμμή και επειδή είχαμε διατυπώσει τη θέση μας, υπερασπιζόμενοι την πολιτική που ακολουθήσαμε στο θέμα αυτό, κάνω μνεία των όσων αναφέρονται στην Ιταλία, με αφορμή τις έρευνες που γίνονται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της ιταλικής βουλής. Στελέχη της ιταλικής αστυνομίας ή ο πρώην αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην κατάθεσή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται στην κατά τη γνώμη του ελλιπή διεθνή συνεργασία, κάνοντας μνεία ιδιαιτέρως στην Ελλάδα για το ότι δεν έδωσε στοιχεία, πράγμα που ανάγκασε και τον ίδιο -αφού διαπίστωσε αυτήν την έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους της χώρας μας για τη χορήγηση συγκεκριμένων στοιχείων- να επισκεφθεί την Ελλάδα, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό το επικαλούμαι για να υπενθυμίσω τη θέση που είχε διατυπώσει τότε η κυβέρνηση, μπροστά σε εκείνα τα γεγονότα, τα επεισόδια που έγιναν στη Γένοβα. Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι πολιτική προστασίας των Ελλήνων πολιτών και των συμφερόντων τους.

Το δεύτερο σχόλιο αφορά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού με βάση τα στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών. Ο Προϋπολογισμός του έτους εκτελείται απολύτως αξιόπιστα και κανονικά. Δεν υπάρχει ούτε υστέρηση εσόδων, ούτε υπέρβαση δαπανών. Τα έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού αυξάνονται με ρυθμό 9%, έναντι στόχου 8%. Το ποσοστό αύξησης των πρωτογενών δαπανών είναι 7,7%, έναντι ετήσιου στόχου 7,9%. Η εξέλιξη του συνόλου των δημοσιονομικών μεγεθών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2001 δεν υφίστανται αρνητικές αποκλίσεις των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Επίσης, πρέπει να αναφερθώ -επειδή γράφεται σε εφημερίδα- και να σχολιάσω το θέμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Δεν υπάρχει πρόσκληση, αλλά βεβαίως σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται συνεννοήσεις, προκειμένου την επόμενη περίοδο ο Ελληνας Πρωθυπουργός να επισκεφθεί, ως επίσημος πλέον προσκεκλημένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τη μεγάλη αυτή χώρα. Οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία επίσκεψης.

Από την Εκκλησία της Ελλάδας ζητήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρο Ευθυμίου. Κατόπιν τούτου, η τριμελής Επιτροπή Μητροπολιτών θα επισκεφθεί τον υπουργό την ερχόμενη Τρίτη (4/9), στις 9.30 το πρωί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός, την Τρίτη, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή θα παραχωρήσει συνέντευξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και θα συζητήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενόψει και της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Θα σας ενημερώσω τη Δευτέρα. Δεν έχουμε ακόμη, αυτή την ώρα, πριν γίνει συζήτηση και ληφθεί απόφαση, οτιδήποτε άλλο σχετικό να ανακοινώσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι ο Πρωθυπουργός την Τρίτη θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανακοινώνω αυτή την ώρα τίποτα. Θα προβώ σε ανακοινώσεις για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική που είπατε, ποιός τη ζητά, εσείς ή οι Αμερικάνοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρόσκληση θα προέλθει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, γίνεται σειρά επαφών της νέας ηγεσίας με ηγέτες των χωρών σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πάρει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί και στην ελληνική κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ζητά από εσάς ημερομηνία τώρα; Σας έκανε την πρόσκληση και ζητά ημερομηνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έχουμε να ανακοινώσουμε τίποτα επισήμως. Επειδή, όμως, είδα να γίνεται αναφορά σε αυτό το θέμα, θέλω ακριβώς να επιβεβαιώσω ότι πράγματι, σε διπλωματικό επίπεδο, προχωρούν οι συνεννοήσεις και η συνεργασία, αλλά δεν υπάρχει κάτι οριστικό, τελικό, προκειμένου να προχωρήσουμε και σε επίσημη ανακοίνωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πρόσκληση, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σαφές αυτό που είπα.

ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ: Χθες, στον Τύπο και στις τηλεοράσεις, υπήρξε μία καταγγελία του Προέδρου του Συλλόγου των εργαζομένων στη Στατιστική Υπηρεσία, ότι η Υπηρεσία έδωσε ψευδή στοιχεία για την ανεργία του τελευταίου 3μήνου του 2000. Υπάρχει κάποια απάντηση από την κυβέρνηση; Γνωρίζει η κυβέρνηση τις καταγγελίες και πώς τις σχολιάζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, θα μου επιτρέψετε να πω και να πληροφορήσω και εσάς και τον ελληνικό λαό, ότι οι μετρήσεις από την πλευρά της Στατιστικής Υπηρεσίας γίνονται κάθε 3μηνο, δηλαδή τέσσερις φορές το χρόνο. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται για διάφορα μεγέθη, όπως αυτό της ανεργίας, ανακοινώνονται κατ` αρχάς ως προσωρινά στοιχεία και ακολουθούν τα τελικά, οριστικά στοιχεία. Οσον αφορά το τελευταίο 3μηνο του 2000, έχουν ανακοινωθεί τα προσωρινά στοιχεία και όχι τα τελικά. Τα τελικά, τα οριστικά στοιχεία θα ανακοινωθούν σύντομα. Οσον αφορά τώρα τα τελικά στοιχεία που αφορούν το τρίτο 3μηνο του 2000, εδώ κάνω την εξής επισήμανση: Η Στατιστική Υπηρεσία, ανακοινώνοντας τα προσωρινά στοιχεία, ανέβασε το επίπεδο της ανεργίας στο 10,9%, ενώ σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποδείχθηκε ότι η ανεργία κινείται στο 10,7%. Αρα, μπορεί να βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι αδίκησε σκοπίμως την κυβέρνηση η Στατιστική Υπηρεσία, ανακοινώνοντας, με τα προσωρινά στοιχεία, επίπεδο ανεργίας υψηλότερο από αυτό που κατέδειξαν τα τελικά, τα οριστικά στοιχεία; Ασφαλώς, όχι.

Εχουμε τώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για την ανεργία του τελευταίου 3μήνου του 2000. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ανεργία κινείται σε επίπεδο 11,6%. Θα αναμένουμε σύντομα, όπως είπα, τα οριστικά στοιχεία. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποστέλλονται μόνο τα τελικά στοιχεία.

Πρέπει να πω ότι οι συζητήσεις αυτές που γίνονται δεν βοηθούν, γιατί η Στατιστική Υπηρεσία μέχρι τώρα αποτελεί την έγκυρη πηγή για την άντληση των στοιχείων που αξιολογούμε για να βγάλουμε συμπεράσματα σε πολύ βασικούς τομείς. Κατά τα άλλα, δεν θέλω εγώ, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να κάνω αυτή την εκτίμηση και αποφεύγω να την κάνω, για το αν η συζήτηση αυτή γύρω από την αξιοπιστία των στοιχείων μπορεί να σχετίζεται με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της Υπηρεσίας αυτής, στην οποία κάποιοι διαφωνούν. Δεν πρέπει, όμως, αυτό να συνδέεται με ενδεχόμενη προσπάθεια να κλονιστεί η αξιοπιστία, όσον αφορά την εγκυρότητα των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τη διμηνιαία έκθεση του κ. Μπους για το Κυπριακό. Επίσης, τις δηλώσεις Ιβανόφ, με την ευκαιρία της επίσκεψης που έκανε ο κ. Κασουλίδης και θα ήθελα να μου πείτε, εάν στην επόμενη άσκηση "Νικηφόρος" η Ελλάδα θα λάβει κανονικά μέρος, όπως έχει προγραμματιστεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ασκήσεις που γίνονται με τη συμμετοχή των δυνάμεων των δύο κρατών, πάντοτε γίνονται σύμφωνα με τα όσα έχουμε προγραμματίσει από κοινού.

Οσον αφορά τη θέση της Ρωσίας για το κυπριακό ζήτημα και γενικώς τα θέματα που απασχολούν την Κύπρο, γνωρίζετε ότι είναι μια θέση θετική.

Επίσης, η έκθεση του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, είναι, όσον αφορά αυτό το ζήτημα, λιτή, δωρική, θα έλεγε κανείς. Αυτό το οποίο πρέπει να μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως, είναι η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ΟΗΕ για επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Πρέπει να πούμε ότι οι επισημάνσεις που έχουν κάνει οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, είναι γενικά θετικές και βοηθούν, ώστε να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό ζήτημα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 31 August 2001 - 13:05:06 UTC