Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα δέχεται το προεδρείο της ΓΣΕΕ και στις 7 το απόγευμα θα δεχθεί το προεδρείο του ΣΕΒ.

Αύριο, στις 10 το πρωί, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο συζήτησης την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και άλλων παραγόντων, για θέματα που αφορούν την παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕ κ. Μότσο. Στις 14.00 θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου. Στις 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Την Παρασκευή το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Το πρόγραμμα της παρουσίας του Πρωθυπουργού και της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα σας ανακοινωθεί με λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν επισκέπτεται την Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Βεντρίν. Ο κ. Σημίτης, επιστρέφοντας το βράδυ της Κυριακής από τη Θεσσαλονίκη θα παραθέσει στο Γάλλο ομόλογό του ένα ιδιωτικού χαρακτήρα δείπνο. Οι συζητήσεις των δύο Πρωθυπουργών θα γίνουν τη Δευτέρα (10/9). Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, την πορεία της Ευρώπης, αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο για τη σημερινή ημέρα:

Η 3η του Σεπτέμβρη είναι μια σημαντική ημερομηνία για την πολιτική ζωή της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι συνεργάτες του, πριν από 27 ακριβώς χρόνια, ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο πολιτικό Κίνημα το οποίο με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα προώθησε και προωθεί τα συμφέροντα του έθνους και του ελληνικού λαού.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από τη δήλωση του κ. Λαλιώτη, σήμερα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", να είναι υποψήφιος για Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει κατοχυρώσει εδώ και χρόνια δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες για να αναδεικνύει τα όργανα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρότυπο για τα πολιτικά κόμματα. Ο Κώστας Λαλιώτης είναι ένα ιστορικό στέλεχος για το Κίνημά μας. Από την ίδρυσή του συμμετέχει στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, το Εκτελεστικό Γραφείο. Στο πλαίσιο της θητείας του σε διάφορους κυβερνητικούς τομείς έχει προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο που αναγνωρίζεται από όλους. Είναι ένας παράγοντας της δημόσιας ζωής, ο οποίος αξίζει την αναγνώριση και την τιμή από όλους μας. Ο Πρωθυπουργός, όταν εκδηλώνεται ενδιαφέρον συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες τόσο σημαντικών στελεχών, ασφαλώς είναι ικανοποιημένος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε την Εκθεση Πόος για το Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχέδιο ψηφίσματος του κ. Πόος περιέχει πολύ θετικά μηνύματα για την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου. Γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ ικανοποιητικά. Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χωρών που πρόκειται να ενταχθούν στην Ε.Ε. Επίσης, περιέχει αναφορές στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί από τη Διεθνή Κοινότητα το κυπριακό ζήτημα. Συμφωνούμε απόλυτα με αυτές τις επισημάνσεις. Το σχέδιο ψηφίσματος στέλνει ένα μήνυμα και προς την Τουρκία, την οποία καλεί να συμμορφωθεί προς το πλαίσιο που έχει καθορίσει η Διεθνής Κοινότητα και την καλεί να το αξιοποιήσει. Επίσης, επισημαίνεται στο ψήφισμα ότι η στάση της στο Κυπριακό θα ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της ίδιας της Τουρκίας, στο μέλλον, προς την Ε.Ε. Αυτό πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής της Τουρκίας. Ο κ. Πόος είναι ένας έμπειρος πολιτικός, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο στην πολιτική ζωή της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια. Αρα, η πρότασή του έχει βαρύνουσα σημασία, η οποία βεβαίως αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο είναι και το αρμόδιο σώμα που θα αποφασίσει τελικώς για το ψήφισμα αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου πάει στην Κύπρο για επίσημη διήμερη επίσκεψη. Ποιά είναι τα θέματα που θα συζητήσει; Είναι μόνο θέματα Ε.Ε. ή και το Κυπριακό γενικότερα; Θα συναντηθεί με τον κ. Ντεσότο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, επισκεπτόμενος από αύριο την Κύπρο, έχει πλούσιο πρόγραμμα. Θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών και θα συζητήσει το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο, την πορεία του εθνικού ζητήματος της Κύπρου και την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε. Οτιδήποτε μπορεί να αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο έχει θέση προς συζήτηση στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος, χθες, είπε ότι όσοι δεν αγαπούν το Θεό είναι το ανάθεμα. Εσείς που έχετε έρθει απέναντι με την Εκκλησία και δεν έχετε τις καλύτερες σχέσεις, αισθάνεστε αφορισμένοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, τέτοιου είδους δηλώσεις δεν μας αφορούν και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο. Κατά τα άλλα, επειδή απευθύνετε την ερώτηση σε μένα, πρέπει να σας πω ότι ο Θεός, τον οποίο πιστεύω, είναι Θεός της αγάπης, της κατανόησης, είναι Θεός που επιθυμεί να συνυπάρχουμε σε αυτή την κοινωνία, βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Στο πλαίσιο αυτής της αλληλεγγύης που είναι κοινωνική, αλλά και χριστιανική, τοποθετούμε και τον εαυτό μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στο «ΒΗΜΑ», στην οποία τη δεδομένη στιγμή, είπε ότι όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματός σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μια σημαντική προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση. Εχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, τα τελευταία ιδίως χρόνια. Πιστεύουμε ότι η θέση που έχει διατυπώσει είναι ορθή γιατί μαζί με άλλους έχει συνταχθεί σε αυτή την κοινή πορεία, τη συλλογική προσπάθεια που κάνουμε, με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να κερδίσουμε και πάλι τις εκλογές το 2004. Αυτή η θέση, την οποία έχει διατυπώσει η ηγεσία του Κινήματός μας και πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Παπανδρέου, είναι χαρακτηριστική της επιθυμίας και της προσπάθειας που κάνουμε, για μια ακόμη φορά, να ανταποκριθούμε στην εντολή του ελληνικού λαού, ώστε την κατάλληλη στιγμή να κερδίσουμε και πάλι την ψήφο του στις εκλογές που θα γίνουν το 2004.

ΚΟΥΙΝ: Θέλω να επιστρέψω στο θέμα του κ. Λαλιώτη: Με δεδομένη την κρισιμότητα των ολυμπιακών έργων και ότι ο κ. Λαλιώτης έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα θέματα, προβληματίζεται καθόλου ο Πρωθυπουργός τώρα που έχει πει ο κ. Λαλιώτης ότι σκέφτεται να πάει στη Γραμματεία του κόμματος με ποιον θα τον αντικαταστήσει σε αυτό το καίριο πόστο;

ΡΕΠΠΑΣ: Από την ερώτησή σας, έστω και εμμέσως, βγαίνει το συμπέρασμα πως θεωρείτε τον κ. Λαλιώτη αναντικατάστατο στο ρόλο του. Αυτό είναι μια αναγνώριση από τη δική σας πλευρά, ότι είναι ένας πολύ επιτυχημένος υπουργός, στον τομέα στον οποίο ασκεί σήμερα τα καθήκοντά του. Συμφωνούμε σε αυτό, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάντοτε υπάρχουν λύσεις στο πλαίσιο ενός Κινήματος, το οποίο διαθέτει στις τάξεις του, πέρα από τις επεξεργασμένες θέσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα και το λαό, τα πιο αξιόλογα στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας. Πάντοτε, λοιπόν, μπορεί να πει κανείς ότι απέναντι στα προβλήματα έχουμε μια απάντηση. Αυτά τα προβλήματα αφορούν, βεβαίως, το Κίνημά μας. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Κώστα Λαλιώτη για την ανάληψη αυτών των καθηκόντων, είναι πάρα πολύ σημαντική είδηση. Από την άλλη, όμως, μας αφορούν κυρίως τα προβλήματα του λαού. Πιστεύουμε ότι η στήριξη της προσπάθειας της κυβέρνησης από το ίδιο το κόμμα, με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο, θα βοηθήσει ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Είχαμε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ θέλει να έρθει στην Ελλάδα και να μείνει εδώ. Υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς το διαβατήριο που θα έχει και εάν έρθει και πότε θα έρθει. Η κυβέρνηση γι αυτή τη συζήτηση και για τις προθέσεις, εάν και εφόσον επαληθευθούν, τι σχολιάζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που αφορά εμάς δεν είναι γενικώς οι σκέψεις του τέως βασιλιά. Μας αφορά το τι σκέπτεται ή το τι πράττει σε σχέση με την υπεράσπιση της δημοκρατικής τάξης στην πατρίδα μας. Το Σύνταγμα της χώρας μας είναι ισχυρό και απρόσβλητο. Πολιτειακά και πολιτικά ζητήματα στη χώρα μας μπορεί να αντιμετωπιστούν, να συζητηθούν στο πλαίσιο του Συντάγματος και μόνο. Κατά τα άλλα, δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχει το θέμα, δεν έχουμε πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτό που έχει σημασία είναι τούτο: Το Συμβούλιο της Ευρώπης με απόφασή του έχει απαγορεύσει στον τέως βασιλιά να επικαλείται μια τέτοια βασιλική ιδιότητα, όπως επίσης του έχει στερήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τίτλους, πράγμα άλλωστε το οποίο απαγορεύει και το Σύνταγμα της χώρας μας. Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 του ελληνικού Συντάγματος, κάτι τέτοιο ρητά αναφέρεται ότι δεν είναι επιτρεπτό. Κατά τα άλλα, καθένας κάνει τις επιλογές του. Εμείς από τη δική μας πλευρά, κόμματα και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα και βεβαίως δεν θα επιτρέψουμε, ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμών, να δημιουργούνται εντυπώσεις που μπορεί να τραυματίσουν τη δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σαφής, αλλά θέλω να σας ρωτήσω, αφού είναι σαφής θεωρητικώς, δεσμεύει όλα τα μέλη του Συμβουλίου. Αρα, κυβερνήσεις ή κράτη που θα θελήσουν να τον «εξυπηρετήσουν» με τη χορήγηση διαβατηρίου, προφανώς θα αγνοήσουν την απόφαση και άρα, θα έρθουν σε αντίθεση μαζί σας. Τι προτίθεστε να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το περιεχόμενο ενός εγγράφου, όπως είναι το διαβατήριο που διαθέτει ένας πολίτης, πρέπει να είναι σύμφωνο και σε αρμονία με τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας που ενδεχομένως υποδέχεται έναν τέτοιο πολίτη. Όμως, όλα αυτά τα συζητούμε σε θεωρητικό επίπεδο, όπως σωστά είπατε κι εσείς, αυτή την ώρα. Δεν είναι του παρόντος. Το πλαίσιο, όμως, της πολιτικής θέσης μας είναι ευκρινές, μετά τα όσα είπα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 3 September 2001 - 13:05:06 UTC