Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο θέματα Ασφάλειας. Γνωρίζετε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πάντα επίκαιρο, ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα δύο τελευταία χρόνια, ότι η εγκληματικότητα έχει περιοριστεί. Πάντα, όμως, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τα οποία ανησυχεί ιδιαίτερα η κοινωνία και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος για την αντιμετώπισή τους. Επισήμανε τρία σημεία, στα οποία εστιάζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης:

Είναι η λαθρομετανάστευση, η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, παράλληλα, βεβαίως με την πάγια προσπάθειά μας για την προστασία του πολίτη και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσίασε τις ολοκληρωμένες δράσεις και τους στόχους του υπουργείου για την ασφάλεια. Στόχους που αρθρώνονται τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο και συγκροτούν το ολικό σύστημα ασφάλειας. Οι δράσεις αυτές, σε ατομικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά δηλαδή τη ζωή του κάθε πολίτη, έχουν ως προτεραιότητα τη μείωση κάθε μορφής εγκληματικότητας, την οδική ασφάλεια, την προστασία της ζωής και της περιουσίας κάθε πολίτη. Οσον αφορά το συλλογικό επίπεδο, προτεραιότητα δίδεται σε ένα σύνολο δράσεων κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, καθώς επίσης και σε δράσεις που αφορούν την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, εκτάκτων αναγκών και νέων απειλών από βιοχημικά όπλα.

Υπήρξε κοινή διαπίστωση όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η χώρα μας παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες, ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, παρά τα τραγικά γεγονότα που συγκλονίζουν όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτό το σύστημα σε όλη τη χώρα. Το ολικό σύστημα ασφάλειας, αυτή η ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση του μεγάλου αυτού προβλήματος, αξιοποιεί συνδυασμένα τις δυνατότητες και τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και στηρίζεται στη θέληση της κοινωνίας, να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα.

Πριν μπούμε στο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι χθες το βράδυ υπεγράφη και η τελευταία πράξη για τις αρμοδιότητες. Ετσι, ικανοποιείται το ενδιαφέρον μερίδας του Τύπου, για το τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες. Μόλις, μια εβδομάδα μετά την ανάληψη της ευθύνης από τα μέλη του νέου σχήματος του Υπουργικού Συμβουλίου ολοκληρώνεται το θέμα των αρμοδιοτήτων. Υπεγράφη και η τελευταία πράξη, πλην εκείνης του κ. Ζαφειρόπουλου, για τον οποίο, όπως γνωρίζετε, χρειάζεται ειδική νομική διαδικασία, γιατί πρόκειται για μεταφορά αρμοδιότητας από υπουργείο σε υπουργείο. Θέλω να επισημάνω ότι αυτό έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι αρμοδιότητες είναι το τυπικό μέρος της κατανομής εργασίας. Υπάρχει, όμως, και το ουσιαστικό, το οποίο απαιτεί συνεργασία για την πρόοδο όλου του έργου του υπουργείου και κάλεσε υπουργούς και υφυπουργούς να έχουν αυτή τη συνεργασία. Ο καθένας, λοιπόν, στον τομέα δράσης του θα έχει νέες και πολλές ευκαιρίες να προωθήσει το κυβερνητικό έργο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα, έχουμε όλες τις δυνατότητες για να δουλέψουμε σωστά.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για τυχόν αλλαγές προσώπων θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση του αρμόδιου Υπουργού μαζί του. Συνεννόηση και όχι πρώτα δηλώσεις προς τα έξω.

Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της συνένωσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα γεγονός με τεράστια πολιτική, οικονομική και κοινωνική σημασία και ακολούθως έδωσε το λόγο στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, που έκανε μια αναλυτική ενημέρωση, βεβαίως, όχι για τους λόγους για τους οποίους πήραν τις αποφάσεις οι δύο Τράπεζες, αλλά για τις συνέπειες αυτής της συνένωσης, που θα είναι ιδιαίτερα θετικές στην ελληνική οικονομία.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η συνένωση δεν δημιουργεί μονοπώλια. Το θέμα, βεβαίως, θα έρθει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά η εκτίμηση που υπάρχει από την κυβερνητική πλευρά είναι ότι δεν δημιουργεί μονοπώλια. Και αυτό διότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την είσοδο στον τραπεζικό χώρο και άλλων επιχειρήσεων. Με τη νέα τράπεζα που δημιουργείται -μια ουσιαστικά μεσαία ευρωπαϊκή τράπεζα, θα είναι στην 25η θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών- ενισχύεται ιδιαίτερα η οικονομία της χώρας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ανταγωνιστικότητά του, μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Θέλω να επισημάνω ότι η πράξη αυτή είναι μια ιδιαίτερα θετική ενέργεια, μια ιδιαίτερα θετική κίνηση που θα έχει σημαντικά θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μόνον αυτή. Είναι μια συνέχεια ενεργειών, το τελευταίο διάστημα. Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πριν από ελάχιστες ημέρες ανακοινώθηκε ο τελικός πλειοδότης και η μεταφορά της ΕΤΒΑ στον ιδιωτικό τομέα, στον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Τώρα, έχουμε το τρίτο μεγάλο εγχείρημα -που και αυτό με τη σειρά του ενισχύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία- που είναι η συνένωση της Εθνικής με την Alpha Bank.

Εκείνο που θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω -και πιστεύω ότι αυτό ήδη έχει καταστεί σαφές- είναι ότι η συνένωση αυτή θα απαιτήσει μια πορεία αρκετών μηνών, έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο του 2002. Αλλά θα απαιτηθεί και ένα σχετικά μακρύ χρονικό διάστημα, προκειμένου να οργανωθούν πλήρως οι σχετικές λειτουργίες. Να γίνει, δηλαδή, η συνένωση πράξη και στην τελευταία της λεπτομέρεια.

Είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά το ίδιο έχουν διακηρύξει και οι Διοικήσεις των δύο Τραπεζών για την πλήρη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στις δύο Τράπεζες, να διασφαλίσουμε πλήρως την απασχόληση στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί.

Στη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός κλείνοντας και αφού διαπίστωσε τη συμφωνία που έχει προκύψει από το Υπουργικό Συμβούλιο, πάνω στην εισήγηση που έκανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, τόνισε ότι πολύ σύντομα, ίσως την μεθεπόμενη εβδομάδα, θα γίνει ειδική σύσκεψη και προετοιμασία για τη συνεδρίαση του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου, που θα ασχοληθεί με τα γενικότερα θέματα της μετανάστευσης και λαθρομετανάστευσης.

-Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συγκληθεί η Διυπουργική Επιτροπή για τα ναρκωτικά, που έχει αποφασιστεί σε συνεδρίαση προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου.

-Θα γίνει, επίσης, μια ειδική συζήτηση, την προετοιμασία της οποίας ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να καταρτιστεί ένα πλήρες πλαίσιο συνεργασίας των τριών υπουργείων, για την περιφρούρηση των συνόρων της χώρας, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που παρουσιάζονται, τον τελευταίο καιρό, λόγω της λαθρομετανάστευσης.

Τέθηκε, ακόμη, το ζήτημα των κανόνων δεοντολογίας που πρέπει να ακολουθηθεί για να μην υπάρχουν σκηνές βίας από την τηλεόραση, ιδιαίτερα, κατά την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών. Θα αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες γι αυτό το σκοπό, αλλά θέλω να τονίσω ότι δεν θα είναι νομοθετικού χαρακτήρα. Θα ξεκινήσει μια συζήτηση, γύρω από το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία των υπουργών Τύπου και Παιδείας.

Επίσης, θα επανενεργοποιηθεί η Διυπουργική Επιτροπή, η οποία έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο, με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, για την προώθηση των θεμάτων των τσιγγάνων, μετά το πραγματικά, πολύ σημαντικό έργο που επιτελέστηκε επί υπουργίας της, της κας Βάσως Παπανδρέου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εχω δύο ερωτήσεις. Μία διευκρινιστική στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός τώρα στη Βουλή. Συγκεκριμένα είπε ότι "η συμπεριφορά των Οργάνων της Αστυνομίας θα πρέπει να είναι ίδια για όλους τους πολίτες". Θέλω να μου πείτε, εάν αυτό σχολιάστηκε ή ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και αν αφορά την περίπτωση του Ζεφυρίου και το θάνατο ενός κατοίκου της περιοχής από αστυνομικό. Και η δεύτερη ερώτηση είναι, εάν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν έχετε κάποια πληροφορία για το αν έχουν γίνει συλλήψεις υπόπτων για τη "17Ν".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντησή μου στη δεύτερη ερώτησή σας είναι "όχι". Οπως με ενημέρωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν έχουν γίνει τέτοιες συλλήψεις. Ουδείς έχει συλληφθεί. Δεν υπάρχουν προσαγωγές και αυτή τη στιγμή ουδείς κρατείται. Αυτή είναι η απάντηση που δίδεται για το δημοσίευμα σημερινής εφημερίδας και για την ερώτησή σας.

Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, θέλω να επισημάνω ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε για ένα θέμα για το οποίο και ο ίδιος, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Τα όργανα της τάξης πρέπει να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί να υπάρχουν διακρίσεις. Ουδείς ανέχεται διακρίσεις. Σε αυτό το σημείο, η κυβέρνηση στο σύνολό της θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω, σχετικά με τη φράση που είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, όπως μας ενημερώσατε, για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην Εθνική και την Alpha Bank, ότι θα γίνουν κάποιες προσπάθειες και θα δούμε το αποτέλεσμα. Ομως, εσείς επειδή γνωρίζετε το χώρο, λόγω της παλιάς επαγγελματικής ιδιότητάς σας, υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα που αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση. Οτι, αυτή τη στιγμή, εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στις δύο τράπεζες, αφού συγχωνεύονται, να είναι ασφαλισμένοι σε πέντε ταμεία. Αυτό θα το λύσετε μέσα από τη διαδικασία του ασφαλιστικού ή θα κάνετε κάποια ειδική ρύθμιση γύρω από αυτό το θέμα. Και επειδή είναι πολύπλοκο το θέμα και το ξέρετε καλά, με ενδιαφέρει να μου πείτε για την πρόθεση της κυβέρνησης. Το τι θα κάνουν οι διοικήσεις των τραπεζών είναι δικό τους θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι και το ασφαλιστικό θέμα θα αντιμετωπιστεί, ώστε η συγχώνευση να πετύχει από όλες τις πλευρές. Αλλωστε, είναι μια κρίσιμη ερώτηση που θέτουν οι εργαζόμενοι και στις δύο τράπεζες. Οντως, υπάρχει το θέμα ότι οι εργαζόμενοι ανήκουν σε πολλά ταμεία. Θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά μετά από διάλογο μαζί τους.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπήρξε προαναγγελία και άλλων συγχωνεύσεων και αν η κυβέρνηση έχει κατά νου ή σχεδιάζει άλλες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο -γιατί, υπάρχουν τράπεζες που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ή συγχωνεύσεις σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή και το Δημόσιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τη συγχώνευση δεν τη σχεδίασε η κυβέρνηση. Βεβαίως, ενημερώθηκε για τη συγχώνευση, διότι, όπως γνωρίζετε, διορίζει το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η συγχώνευση σχεδιάστηκε από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών. Και θέλω να το επισημάνω αυτό: Είναι πολύ σημαντικό ότι η αγορά λειτούργησε. Αυτό έρχεται να δημιουργήσει και ένα νέο τοπίο, γιατί είχαμε καιρό να δούμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Είναι αναμφίβολο -για όσους γνωρίζουν καλά οικονομικά- ότι η κίνηση αυτή τροφοδοτεί και νέες εξελίξεις. Αλλά, αυτό δεν το σχεδιάζει η κυβέρνηση. Είναι ένα συμπέρασμα το οποίο εξάγεται από τη γνώση των οικονομικών και των συνθηκών λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχω την εντύπωση ότι αυτή η συγχώνευση οδηγεί αντικειμενικά σε ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης μέχρι πρότινος κρατικής τράπεζας. Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση επιμένει στο να διατηρήσει μια μεγάλη κρατική τράπεζα στην ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στις συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού δεν υπάρχει ο κλασικός όρος "κρατική τράπεζα". Επίσης, γνωρίζετε ότι η Εθνική Τράπεζα ελεγχόταν εμμέσως και όχι αμέσως από το κράτος, με την έννοια ότι οι μέτοχοι ήταν και είναι μια σειρά από ασφαλιστικά ταμεία. Και στη νέα τράπεζα που θα προκύψει, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν ένα ποσοστό. Αυτό το ποσοστό υπολογίζεται περίπου -γιατί δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να γνωρίζω τι θα γίνει με τις διαπραγματεύσεις- στο 15% με 20%. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πια από την κυβέρνηση η έννοια του ελέγχου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εκείνο που χρειάζεται, ως κομμάτι πλέον του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, είναι ισχυρή ανταγωνιστικότητα και σεβασμός στους κανόνες λειτουργίας του υπάρχοντος. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι ελληνικών συμφερόντων τράπεζες, θα πάνε καλύτερα, όσο είναι πιο ισχυρές, πιο ανταγωνιστικές και όσο καλύτερα "στέκονται" μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Οσο μπορούν να ανταγωνίζονται ευθέως, κοιτάζοντας τους άλλους στα μάτια. Και πιστεύω ότι με αυτή την κίνηση επιτυγχάνουμε αυτό το στόχο. Με αυτό θα πάμε μπροστά.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Η πρώτη ερώτηση είναι, εάν εμμένει η κυβέρνηση ότι δεν πωλούνται η Αγροτική και η Εμπορική Τράπεζα και η δεύτερη ερώτηση αφορά, όπως μας είπατε, την παρατήρηση που έκανε ο Πρωθυπουργός προς τους υπουργούς, να μη γίνονται αλλαγές πριν συνεννοηθούν μαζί του. Είναι αυτό μομφή προς κάποιον υπουργό; Γιατί, από ό,τι γνωρίζω, μόνον ο κ. Παπαντωνίου έχει ανακοινώσει κάποιες αλλαγές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι μομφή προς κανέναν. Είναι η επανάληψη, διότι είμαστε στην αρχή της λειτουργίας της κυβέρνησης με το νέο σχήμα της, μιας παρατήρησης που είχε κάνει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο και είναι πολύ φυσικό, γιατί υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από τα ζητήματα αυτά. Εχει το χαρακτήρα της υπενθύμισης.

Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, ήμουν σαφής. Η κίνηση αυτή τροφοδοτεί και νέες εξελίξεις. Αν με ρωτήσετε σήμερα "ποιές", θα σας απαντήσω "δεν γνωρίζω". Και δεν γνωρίζω, γιατί η αγορά δεν έχει κινηθεί ακόμα. Αλλά, είναι εξίσου σαφές ότι οι κινήσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών, που δημιουργούν ισχυρούς ομίλους ευρωπαϊκού επιπέδου και εγγυώνται την ομαλή πορεία της ένταξης και των ελληνικών τραπεζών μέσα στη συνολικότερη οικονομική προσπάθεια που γίνεται, θα είναι θετικές. Και είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε κίνηση συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτή την τετραετία πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Μόνον τότε θα μιλάμε για μια Ελλάδα που έχει μέλλον, για μια οικονομία που έχει μέλλον, για επιχειρήσεις που έχουν μέλλον και για την αντιμετώπιση του εφιάλτη της ανεργίας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με δεδομένο ότι υπάρχει προηγούμενο στο χώρο της Ε.Ε. συγχωνεύσεων του ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους άλλων ξένων τραπεζών, εκεί, όμως, είχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πολλών απολύσεων και αυτό έχει γίνει. Σήμερα, είπατε και εσείς ότι και η κυβέρνηση, μαζί με τις διοικήσεις των τραπεζών, θα μεριμνήσει πάνω σε αυτό το θέμα. Μπορείτε να μας πείτε, εάν υπάρχουν κάποιες κύριες κατευθύνσεις, αν όχι εξειδικευμένες δράσεις, πάνω σε αυτό το θέμα και πώς πρόκειται να αντιμετωπιστεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις. Στόχος μας είναι η διασφάλιση της απασχόλησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για το σκοπό αυτό θα γίνουν όλες οι αναγκαίες συνεννοήσεις από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με τις δύο Τράπεζες. Πάντως, και στις πρώτες εξαγγελίες τους, αλλά και τις συνεννοήσεις που έγιναν σήμερα με τους αντίστοιχους συνδικαλιστικούς φορείς, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έδειξαν την ίδια πρόθεση. Θέλουμε να προχωράμε μπροστά με πλήρη σεβασμό του παράγοντα "άνθρωπος", με πλήρη σεβασμό των κοινωνικών δυνάμεων και πλήρη σεβασμό της απασχόλησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έγιναν παραβιάσεις τώρα και τις γνωρίζετε, θα γίνει διάβημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν, ήδη, γίνει όλες οι αναγκαίες κινήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγινε διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση; Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι "αναγκαίες κινήσεις" που έγιναν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα αυτά που περιλαμβάνονται στις αναγκαίες κινήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή; Εκτός από το διάβημα, υπάρχει η παράσταση, ο επιτετραμμένος, τι ακριβώς έγινε, μπορείτε να μου πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κινήθηκε κανονικά η διαδικασία, μέσα από τους αρμόδιους φορείς, μέσα από το αρμόδιο υπουργείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι για τις αρμοδιότητες: Θα μας τις δώσετε; Υπάρχουν, θα μας μοιράσετε τις αρμοδιότητες που δόθηκαν, όπως λέτε, στους επτά υφυπουργούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αρμοδιότητες δόθηκαν σε όλους, ανεξαιρέτως, τους υφυπουργούς. Δεν τις έχουμε εμείς, διότι δεν αφορούν το υπουργείο Τύπου. Αν, όμως, τις θέλετε, να τις ζητήσω από τη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εστάλησαν, χθες, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για δημοσίευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι. Εχουν αρχίσει και στέλνονται. Οι τελευταίες υπογράφηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό και στέλνονται -πιθανόν όχι όλες μαζί, αλλά τμηματικά- στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για δημοσίευση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπέγραψε και τις τελευταίες χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοί ήταν οι λόγοι για την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιφυλάσσομαι να σας απαντήσω στην αυριανή πολιτική ενημέρωσή μας, διότι δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Και εκτιμώ ότι δεν έγινε σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, αλλά τώρα το έμαθα, τώρα δημοσιεύθηκε και το μάθαμε και κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ετσι το μάθαμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εφόσον έχει κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή, θα υπάρξει και ανάλογη απάντηση. Αλλά, και για διευκόλυνσή σας, θα σας απαντήσω στην αυριανή συνάντησή μας.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Μήπως ξέρετε τους λόγους της επίσκεψης του κ. Τόμι Μίλερ στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δύο ημέρες μετά την επίσκεψή του στον υπουργό Αμυνας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μίλερ έχει ζητήσει συναντήσεις με πολλούς ανθρώπους από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, σε κυβερνητικό, αλλά και σε άλλο επίπεδο. Θα επισκεφθεί και το υπουργείο μας, όπως θα επισκεφθεί και άλλα υπουργεία. Μετά από κάθε συνάντηση, υπάρχει ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 November 2001 - 15:05:10 UTC