Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Είναι η τελευταία πολιτική ενημέρωση της εβδομάδας. Επομένως, να ευχηθώ σε όλους, μετά τη λήξη της ενημέρωσης και τη λήξη της δουλειάς σας, καλό Σαββατοκύριακο.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι τη Δευτέρα, στη 1 μετά το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του με τους υπουργούς, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πώς είδατε τις θέσεις και την εν γένει στάση της Ν.Δ. στο θέμα της συγχώνευσης των Τραπεζών Εθνικής και ALPHA BANK;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την ALPHA BANK είναι ένα ιστορικό γεγονός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με πολυσήμαντες θετικές επιπτώσεις. Και θα έχει σίγουρα θετικές επιπτώσεις, τόσο στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσα στην Ε.Ε., όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Και αναφέρομαι σε θέματα ποιότητας και κόστους των τραπεζικών υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί φορείς και ιδιαίτερα φορείς που εκφράζουν και άμεσα εμπλεκόμενους με το θέμα της συγχώνευσης (εργαζόμενοι αλλά και επιχειρηματικοί φορείς) βλέπουν ιδιαίτερα θετικά τη συγχώνευση. Πιστεύω ότι αυτό εκφράζει και μια θετική στάση της ελληνικής κοινωνίας προς αυτό το εγχείρημα, το οποίο -όπως είπα- θα έχει πολυσήμαντα θετικά αποτελέσματα. Μόνο η Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση, διατηρεί ίσως επιφυλάξεις και τηρεί αρνητική στάση.

Η Ν.Δ., βέβαια, γνωρίζει τη σημασία του γεγονότος. Το κακό είναι ότι στέκεται προς αυτό με μικροψυχία και μιζέρια. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η επίσημη γραμμή της. Και αυτό, γιατί η Ν.Δ. συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη σε μια λογική που λέει ότι καλό για τη χώρα είναι μόνο ό,τι αποφέρει μικροκομματικά οφέλη στην παράταξή τους. Αλλά, καλό για τη χώρα δεν είναι ό,τι αποφέρει μικροκομματικά οφέλη στη Ν.Δ. Καλό για τη χώρα είναι ό,τι προωθεί τα συμφέροντα της οικονομίας, της κοινωνίας, τα συμφέροντα των πολιτών.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει, μήπως η κυβέρνηση, εάν θα ακολουθήσουν και περαιτέρω συγχωνεύσεις Τραπεζών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή. Αλλά, όπως είπα και χθες, θεωρώ πολύ πιθανό αυτή η κίνηση να έχει και άλλες επιπτώσεις, να επακολουθήσουν, δηλαδή, και άλλες τέτοιες κινήσεις από τις ελληνικές Τράπεζες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που είπατε σχετικά με τη συγχώνευση, πώς η κυβέρνηση τα κατοχυρώνει, ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα; Ακουσα τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ που είπαν ότι από τις συγχωνεύσεις που γίνονται διεθνώς μόνο το 10% επιτυγχάνει, το 50% βρίσκεται σε μια ουδέτερη στάση, ούτε καλό-ούτε κακό, και το υπόλοιπο είναι αποτυχείς προσπάθειες. Πώς αυτό θα κατοχυρωθεί, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην βλάψει το κοινωνικό σύνολο, γιατί υπάρχουν και μονοπωλιακές τάσεις σε αυτή τη συγχώνευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα της συγχώνευσης θα έρθει και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η εκτίμηση της κυβέρνησης -διότι βεβαίως θα υπάρξει και η κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού- είναι ότι δεν δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις. Και τούτο διότι, πέραν των στοιχείων που έχουμε, δηλαδή ότι η νέα Τράπεζα θα έχει περίπου το 41% του ενεργητικού των ελληνικών Τραπεζών, περίπου το 36% των χορηγήσεων και το 45% των καταθέσεων, σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζεται η είσοδος στην αγορά και άλλων επιχειρήσεων. Αρα, δεν δημιουργείται μονοπωλιακή κατάσταση. Κατά την εκτίμησή μας δεν υφίσταται πρόβλημα. Από κει και πέρα, υπάρχει μια σειρά θεμάτων που συνδέονται με τη συγχώνευση αυτή, με την ένωση και την κοινή πορεία των δύο Τραπεζών. Τα θέματα αυτά θα λυθούν στην πορεία, μέσα από τις διαπραγματεύσεις τους. Υπάρχουν και θέματα που συνδέονται με τον παράγοντα εργασία, με τους εργαζόμενους. Είναι γνωστές οι δηλώσεις που έχουν κάνει οι φορείς τους. Εχουμε δηλώσει από χθες -και το επαναλαμβάνω και σήμερα- ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις για να διασφαλιστεί η απασχόληση. Δεν θα υπάρχουν προβλήματα απολύσεων. Και αυτό διαβεβαιώνεται με τέτοιο κατηγορηματικό τρόπο από την κυβέρνησή μας.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση για παρεμβάσεις που ασκούνται από στελέχη της αμερικάνικης πρεσβείας προς εκδότες; Παρεμβάσεις που έχουν σαν στόχο να απολυθούν δημοσιογράφοι από τις εφημερίδες τους, γιατί τα κείμενά τους ενοχλούν. Εσείς προσωπικά έχετε κάποια εικόνα; Εχετε επικοινωνήσει με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου και της ΕΣΗΕΑ γι` αυτό το θέμα; Επειδή αυτό είναι ένα γεγονός, τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει την ελευθεροτυπία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι γεγονός. Εχω επικοινωνήσει με την ΕΣΗΕΑ, έχω πάει στα γραφεία της και έχω συναντήσει το διοικητικό Συμβούλιό της. Ελπίζω ότι έχουμε ξεκινήσει μια πολύ καλή συνεργασία, τουλάχιστον αυτή είναι η θέληση του υπουργείου και της ΕΣΗΕΑ, όπως διεφάνη. Αν γίνει συγκεκριμένη καταγγελία γι` αυτό που είπατε, θα απαντήσω αμέσως. Να είστε βέβαιος γι` αυτό.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θεωρείτε, φαντάζομαι, ότι αν υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις, θίγουν τη δουλειά των δημοσιογράφων και την ελευθεροτυπία, έτσι δεν είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα απαντήσω αμέσως -και καταλαβαίνετε με ποιο τρόπο- σε οποιαδήποτε τέτοια καταγγελία. Αλλά, παρακαλώ να είναι συγκεκριμένη. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στον τομέα αυτό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εκτιμά η κυβέρνηση ότι ανάμεσα στις θετικές επιπτώσεις από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, θα είναι ενδεχομένως και η ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η γενικότερη στάση που έχουμε είναι να μη σχολιάζουμε ζητήματα που συνδέονται με το Χρηματιστήριο. Θέλω, όμως, να πω ότι αναμφίβολα, όπως βλέπετε αυτές τις ημέρες, κάθε θετική κίνηση μέσα στην οικονομία που αποδεικνύει ότι προχωράμε προς τα μπρος, θα έχει και θετικές επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο. Αυτό ως πάγιος κανόνας και όχι ως μεμονωμένη διαπίστωση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, υπήρξε μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον κ. Κεφαλογιάννη, με αφορμή τις off-shore εταιρίες. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε κάποια στοιχεία για μια εταιρία, την Top Win, με έδρα την Κύπρο, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι συγκαλύπτει τον κ. Λαλιώτη και ότι κρύβεται πίσω από τον κ. Λαλιώτη, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει φωτογραφικές προσφορές. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, να ελέγξει και να πει στον ελληνικό λαό ποιοι ακριβώς κρύβονται πίσω από αυτή την εταιρία. Τι έχει να πει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είπε ότι οι εκπτώσεις που έχουν επιτευχθεί είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Τόνισε ότι οι καταγγελίες του κ. Κεφαλογιάννη είναι ανυπόστατες και κάλεσε τη Ν.Δ., εάν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τις off-shore εταιρίες (γιατί εμείς παίρνουμε συνεχώς μέτρα ελέγχου σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα βεβαίως και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία) ας ασχοληθεί και λίγο με την off-shore εταιρία που έφτιαξε στη Λιβερία, πριν μερικά χρόνια, προκειμένου να εισπράττει χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα της.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 2 November 2001 - 14:05:12 UTC