Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν μέχρι και την επομένη Τρίτη οι συναντήσεις για την προετοιμασία του σχεδίου νόμου για το ασυμβίβαστο μεταξύ βασικού μετόχου ραδιοτηλεοπτικού μέσου και επιχειρηματία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο.

Είχα την ευκαιρία την προηγούμενη εβδομάδα να συναντηθώ με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Σκυλλάκο και να ανταλλάξουμε απόψεις. Σήμερα συναντήθηκα με τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού κ. Βούτση. Θα ακολουθήσει συνάντηση με την εκπρόσωπο του ΚΕΠ κυρία Βόζεμπεργκ. Επίσης, σήμερα, συζήτησα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, στη Βουλή. Από τη συζήτηση αυτή προέκυψε ομόφωνη στήριξη στις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου νόμου. Εχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις με την ΕΣΗΕΑ, παρουσία και του προέδρου της ΠΟΕΣΥ κ. Γκλαβά, και την ΕΣΗΕΜΘ. Θα υπάρξουν, επίσης, συναντήσεις με την Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων και την Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοφώνων. Όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει ένωση ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών. Βεβαίως, αν κάποιος από τους τηλεοπτικούς σταθμούς θέλει να μας στείλει τις προτάσεις του έχει όλη τη δυνατότητα να το κάνει.

Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει ένας πολύ πλούσιος και σημαντικός διάλογος, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι πάντα υπάρχουν συμφωνίες. Όμως, έγινε ένας σημαντικός διάλογος, καταγράφηκαν απόψεις, προτάσεις, διαφωνίες, συμφωνίες, νέες κατευθύνσεις. Ετσι, όπως σας είπα, πιστεύω ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Με αφορμή την παρατήρησή σας, θα ήθελα να μου πείτε που εστιάστηκαν μέσα από το διάλογο τα σημεία διαφωνίας, ως τίτλοι, σε ποια ζητήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαρτάται. Στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ υπήρξε, για παράδειγμα, πλήρης συμφωνία. Από άλλους έγιναν παρατηρήσεις. Από ορισμένους άλλους υπήρξαν αντιρρήσεις σε σχέση με το θεσμό του βασικού μετόχου. Όλα αυτά αξιολογούνται και βεβαίως θα ληφθεί υπόψη όλη αυτή η διαδικασία του διαλόγου, από την οποία επιδεικτικά η Ν.Δ. ήταν απούσα, δείχνοντας για μια ακόμη φορά την κενότητα της πολιτικής της.

Τα συμπεράσματα του διαλόγου θα αξιολογηθούν και θα συμπεριληφθούν στο τελικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή.

ΜΙΧΑΗΛ: Από όλο αυτό το διάλογο υπήρξε ένα σημείο επαφής, όσον αφορά το βασικό μέτοχο; Κάτι που ακούμε για 5%. Πάνω σε αυτό σας ζήτησαν να το αλλάξετε, να γίνει μεγαλύτερο, μικρότερο ή γενικώς αυτό το 5% το θεωρούν οι περισσότεροι ως μια καλή βάση συζήτησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου το θέμα αυτό να το αναπτύξω στη Βουλή και να μην αξιολογήσω τώρα την κάθε επαφή ξεχωριστά, διότι δεν ήταν όλες οι επαφές ταυτόσημες. Σε άλλες υπήρχε πλήρης συμφωνία, σε άλλες υπήρχαν διαφωνίες. Δεν σημαίνει ότι όταν κάνεις ένα διάλογο υποχρεώνεις το συνομιλητή σου, ο οποίος καλόπιστα προσέρχεται στο διάλογο -και θέλω να το χαιρετίσω αυτό- και ανταλλάσσει απόψεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να συμφωνήσει. Επαναλαμβάνω ότι τα συμπεράσματα του διαλόγου θα αξιολογηθούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Χθες, μετά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ κ. Κόκκαλης στη συνέλευση των μετόχων, ο κ. Ρουσσόπουλος, με ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί του κ. Κόκκαλη συμπίπτουν απολύτως με όσα κατά καιρούς λέει η κυβέρνηση Σημίτη - Λαλιώτη. Θα ήθελα το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση ούτε ταυτίζεται με επιχειρηματίες, ούτε κυνηγάει επιχειρηματίες. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι είναι πρωτοφανής η σπουδή του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. και του κόμματος αυτού να απαντήσουν σε επιχειρηματία. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν το έχουμε ξαναδεί και το αφήνω στην κρίση σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ παρουσιάζει σήμερα μια έκθεση-σοκ, όπως τη χαρακτηρίζει, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία προτείνεται στην ελληνική κυβέρνηση σύνταξη στα 67 και ίση με το 40% των αποδοχών. Υπάρχουν και άλλες πολύ σκληρές προτάσεις, εκ διαμέτρου αντίθετες, διαφορετικές με αυτά που έχουν παρουσιαστεί στο διάλογο μέχρι τώρα για το Ασφαλιστικό. Θα ήθελα το σχόλιό σας και πώς προτίθεστε να αξιολογήσετε αυτή την πρόταση του ΔΝΤ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δικαίωμα των διεθνών οργανισμών είναι να κάνουν τις προτάσεις τους και να έχουν τις απόψεις τους. Όπως και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κυβέρνησής μας να κάνει τις επιλογές της. Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή να λύσει το Ασφαλιστικό, να προχωρήσει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε να έχει βιωσιμότητα και δικαιοσύνη. Αυτές οι δύο έννοιες χαρακτηρίζουν τη λύση που επιχειρούμε να δώσουμε στο Ασφαλιστικό.

Με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι για μια ακόμη φορά σήμερα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως ο επίτιμος πρόεδρός της και πρώην πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, επανήλθαν με τις γνωστές αιτιάσεις του κόμματός τους, γύρω από τη λύση που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Ενοχλεί τη Ν.Δ. η δίκαιη και βιώσιμη λύση που η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει. Δεν το ανέχεται. Δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει. Θέλει άλλες λύσεις. @Η θέλει να μη λυθεί το Ασφαλιστικό, για να μπορεί να λαϊκίζει, ή επιθυμεί επιστροφή στις καταδικασμένες και αντιλαϊκές λύσεις της περιόδου '90 -' 93. Αυτό οφείλει να το διευκρινίσει. Τι τελικά θέλει; Να μην προχωρήσει καθόλου η μεταρρύθμιση ή να πάμε στις γνωστές καταδικασμένες από τον ίδιο τον ελληνικό λαό -και ειδικά από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους- συνταγές του κ. Σιούφα και των άλλων στελεχών της Ν.Δ.;

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς προτίθεστε να ξεπεράσετε κάποια εμπόδια, δεδομένου ότι μέσα από αυτή την έκθεση γίνεται σαφές ότι τα περιθώρια στενεύουν πολύ για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση, όπως λέτε και έχετε πει από αυτό το βήμα πάρα πολλές φορές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δίκαιη και βιώσιμη λύση θα βρεθεί μέσα από το διάλογο που κάνει αυτή τη στιγμή ο κ. Ρέππας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ενας διάλογος που θα έχει τις δυσκολίες του, θα περάσει από διάφορες φάσεις, θα προχωρήσει, όμως, και εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να οδηγήσει σε συναινετικές λύσεις. Αυτό επιθυμούμε, αυτή είναι η θέλησή μας, αυτή είναι η προσπάθειά μας: Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού. Να λύσουμε το Ασφαλιστικό ως προσφορά στην ελληνική κοινωνία, ως προσφορά στον πολίτη. Από εκεί και πέρα, είπα ότι οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν και αυτοί να κάνουν τις προτάσεις τους. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε αυτές τις απόψεις ή ότι η κυβέρνηση δεν έχει τις δικές της προτάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η Ν.Δ. δεν θέλει βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού. Όμως και η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη με αυτές τις προτάσεις της κυβέρνησης και εξήγγειλε και απεργίες. Και αυτοί κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι η Ν.Δ. κατηγορεί τις προτάσεις της κυβέρνησης είτε διότι δεν θέλει να λυθεί το Ασφαλιστικό για να μπορεί να λαϊκίζει, είτε διότι θέλει επιστροφή, αυτό δείχνουν οι περισσότεροι τουλάχιστον, στις γνωστές και καταδικασμένες αντιλαϊκές συνταγές της περιόδου '90 - '93. Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια του διαλόγου, δεν σημαίνει ότι εμείς θα υποχρεώσουμε τον οποιονδήποτε φορέα να συμφωνήσει με τις κυβερνητικές προτάσεις. Διάλογος γίνεται, εκφράζονται απόψεις, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν κατευθύνσεις, αναλύονται στοιχεία, εξετάζονται αντιπροτάσεις, γίνονται δεκτές αντιπροτάσεις. Αυτό σημαίνει διάλογος. Αυτό σημαίνει ένας πραγματικός διάλογος που σέβεσαι το συνομιλητή σου. Στο διάλογο κάποιοι φορείς θα συμφωνήσουν, κάποιοι μπορεί να κρατήσουν τις επιφυλάξεις και την κριτική τους. Όλα αυτά είναι θεμιτά. Δεν θεωρούμε αντιπάλους τους συνδικαλιστικούς φορείς. Επιδιώκουμε τη συναίνεση και τη συμφωνία μαζί τους. Και αυτό θα αποδειχθεί και από τη συνέχιση του διαλόγου, ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχουν το δικαίωμα οι φορείς και δεν έχουν το δικαίωμα τα κόμματα να αντιδρούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε το δικαίωμα να χαρακτηρίσουμε πολιτικά τον τρόπο αντίδρασής τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ΑΔΕΔΥ μπορείτε να τη χαρακτηρίσετε για την αντίδρασή της;;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την ΑΔΕΔΥ είμαστε σε διάλογο αυτή τη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε απεργία για τις αρχές Απριλίου. Το ξέρετε ή δεν το ξέρετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη διάρκεια ενός διαλόγου κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζονται και με κινητοποιήσεις. Εμείς, σε αντίθεση με άλλα κόμματα, ξέρετε ότι συνομιλούμε και με απεργούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη Ν.Δ. δεν συνομιλείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τη Ν.Δ. συνομιλούμε όταν προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Αποδεικνύεται όμως -όπως στην περίπτωση του νόμου για το ασυμβίβαστο- ότι η Ν.Δ. αρνείται το διάλογο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ασυμβίβαστο: Εσείς ως πλαφόν ορίζετε το 5%;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή είναι η πρότασή μας, αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι πέρα από το 5% υπάρχουν και άλλες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και με λιγότερο του 5%, εφόσον ασκείται από κάποιον πραγματική εξουσία ή υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασής του στις επιχειρήσεις, αυτός θεωρείται βασικός μέτοχος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κόκκαλης χθες είπε τα ίδια λόγια, την ίδια φράση που είπε και ο κ. Λαλιώτης για τη Mayo, τον Αλαφούζο και τη Ν.Δ. Δεν είναι πολιτική θέση αυτή από έναν επιχειρηματία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει διεξοδικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει εξουσιοδοτηθεί από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κόκκαλης να μιλάει για λογαριασμό του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνήσατε στο πρόσωπο της ΕΡΤ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στις 3 η ώρα θα συνέλθει η επιτροπή αξιολόγησης για να συντάξει το τελικό πρακτικό της, διότι ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, θα μας δώσει τις απόψεις της και στη συνέχεια θα συνεννοηθώ με τον κ. Χριστοδουλάκη και αργά το βράδυ ή το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

ΚΟΥΙΝ: Χθες, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξέδωσε μια ανακοίνωση, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να διενεργήσει πλήρη έρευνα και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεών της, την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας και την ομαλή τροφοδοσία της χώρας, με αφορμή μια έκρηξη σε πυλώνα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματα κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Μπορείτε να μας πείτε τί μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση; Τί γίνεται με αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι άλλο το θέμα της έρευνας που γίνεται για τα αίτια της έκρηξης και άλλο το γενικότερο θέμα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων. Για το θέμα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων επανειλημμένα έχουν γίνει έλεγχοι από τη ΔΕΗ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεών της. Βεβαίως, και τα ελεγκτικά όργανα της κυβέρνησης λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Από κει και πέρα, για το ειδικό θέμα διενεργείται ειδική έρευνα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μελετάται ή προτείνεται η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων; Θα εκλογικευτούν οι δαπάνες στην ΕΡΤ; Γιατί, όπως βλέπω σε πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, είναι υπέρογκες οι δαπάνες για εξωτερικές παραγωγές, για μισθούς κ.τ.λ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η λέξη «υπέρογκες» είναι δική σας. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι με αυτό. Εάν, όμως, λέτε ότι υπάρχει μια γενικότερη κατεύθυνση περιστολής των δαπανών και εξοικονόμησης πόρων, σας απαντώ, ευθέως, ναι. Πάντοτε μας ενδιαφέρει η περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων για τη βελτίωση του πραγματικού προγράμματος της ΕΡΤ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Στη συνάντηση του κ. Καρατζά με τον Πρωθυπουργό, συζητήθηκε και θέμα της ανανέωσης της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, διότι αυτό το θέμα θα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων..

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αλλά, ως βασικός μέτοχος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι βασικός μέτοχος η κυβέρνηση....

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είναι επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ούτε αυτό. Ο βασικότερος μέτοχος είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Πρωθυπουργός έχει κατ` επανάληψη αναφέρει ότι θα πρέπει να αφήσουμε τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις. Και αυτό κάνουμε. Σήμερα ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Καρατζά, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, βεβαίως και ως Διοικητή της μεγαλύτερης Τράπεζας της χώρας και συζήτησε τις εξελίξεις γύρω από το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα το θέμα των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει, όπως εγράφη, δανεισμός και υπερχρέωση στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Καρατζάς παρουσίασε σχετικά στοιχεία, τα οποία έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού. Οταν έρθει η ώρα να αποφασιστούν τα της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η Γενική Συνέλευση των μετόχων είναι εκείνη που θα κρίνει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα αναμένουμε πολύ ακόμη τις αποφάσεις του ΕΣΡ για τα λεγόμενα «τηλεπαιχνίδια» ή ευελπιστείτε στην αυτορύθμιση των ιδιοκτητών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανα, χθες, σαφείς και κατηγορηματικές τοποθετήσεις και προειδοποιήσεις. Από και και πέρα, όπως γνωρίζετε, υπάρχει προσδιορισμένη, για αύριο, συνεδρίαση του ΕΣΡ. Θα ήταν ανεπίτρεπτο με το σεβασμό που έχουμε σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, είτε να προαναγγέλλουμε, είτε να προδικάζουμε τις αποφάσεις της. Γνωρίζω ότι τα μέλη του ΕΣΡ και ο Πρόεδρός του κ. Λαμπρίδης εξετάζουν και παρακολουθούν από πολύ κοντά αυτό το θέμα. Οσο μας αφορά, στο μεν πολιτικό μέρος έχουμε σαφώς τοποθετηθεί @και σας υπενθυμίζω τη χθεσινή μου τοποθέτηση- στο δε μέρος της παρακολούθησης και των κυρώσεων, περιμένουμε τις αποφάσεις του ΕΣΡ. Εχω συστήσει σε όλα τα Μέσα να προσέξουν το θέμα της αυτορύθμισης, να κάνουν την αυτορύθμισή τους. Να προσέξουν πολύ τη δική τους συμπεριφορά, στην κατεύθυνση της ποιότητας και του σεβασμού του τηλεθεατή. Νομίζω ότι είναι το πρώτο τους καθήκον.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, χθες στη Βουλή υψώθηκαν οι τόνοι, τόσο εκ μέρους του Πρωθυπουργού, όσο και εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εχετε κάποια σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, αξίζει να σημειώσουμε κάτι: Χθες, ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς. Το «σωπάστε» και ως λέξη, αλλά και με τον τόνο που ειπώθηκε, ήταν ο καθρέφτης της αλαζονείας, του αυταρχισμού και του καθεστωτισμού της Ν.Δ. και του αρχηγού της. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ και αυτό ήθελα να σημειώσω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο Πρωθυπουργός, επίσης, χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρούς χαρακτηρισμούς. Αναφέρω ενδεικτικά τον όρο "πατριδοκαπηλία". Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκε σε τακτικές. Εκείνο που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι, χθες, ο λαός είχε την ευκαιρία να δει το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς. Διότι, και η λέξη και ο τόνος -και αναφέρομαι στο "σωπάστε"- αποτέλεσαν τον καθρέπτη της αλαζονείας, του αυταρχισμού και του καθεστωτισμού της Ν.Δ. και του αρχηγού της.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γνωρίζετε, εάν σήμερα το πρωί έγινε και δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στον κ. Σημίτη και τον κ. Παπαδήμο και αν υπάρχουν εξελίξεις για την υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε καμία τέτοια προγραμματισμένη συνάντηση. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι όντως η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εχουν γίνει όλες οι αναγκαίες κινήσεις.

ΚΟΥΙΝ: Χθες το βράδυ, ο Καγκελάριος Σρέντερ μίλησε ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπαδήμου. Πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω έναν-έναν τους ηγέτες της Ε.Ε., διότι καταλαβαίνετε ότι θα μπαίναμε σε μία λάθος τροχιά. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα μια τέτοια κίνηση, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να τη σχολιάσουμε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κ. Παπαδήμος είναι ένας πολύ καλός τραπεζίτης. Εχει διοικήσει, με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, την Τράπεζα της Ελλάδας. Εχει συμβάλει σημαντικά στην πορεία του ευρώ και την εισαγωγή του στην ελληνική οικονομία. Επίσης, συνέβαλε στις αλλαγές του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κύκλους. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου και θέλει να πιστεύει, ότι και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. -στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, γιατί αυτό είναι το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει- θα αποδεχθούν την πρότασή μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέους ελέγχους, μετά τις νέες αποκαλύψεις, όσον αφορά τη νόσο των τρελών αγελάδων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν, ήδη, εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από την πρώτη στιγμή, μετά από τη σχετική πληροφορία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 March 2002 - 17:02:35 UTC