Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, εισαγωγικά, να αναφερθώ σε δύο θέματα.

Το πρώτο θέμα, αφορά μία παρατήρηση, με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για καθυστέρηση στην ψήφιση ορισμένων εκτελεστικών νόμων του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων, θέματα που συνδέονται με τα ΜΜΕ. Θεωρώ αυτή τη στάση της Ν.Δ. και του αρχηγού της βαθιά υποκριτική. Επρεπε να γνωρίζουν -και το γνωρίζουν, βεβαίως- ότι έχει γίνει μία ενδελεχής προετοιμασία του σχεδίου νόμου για το ασυμβίβαστο, μεταξύ βασικού μετόχου ραδιοτηλεοπτικού μέσου και επιχειρηματία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο, με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των φορέων, αλλά και όλων των κομμάτων, με εξαίρεση τη Ν.Δ. Από τη μία, η Ν.Δ. αρνείται, μόνη αυτή και απομονωμένη, να συμμετάσχει στο διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα και από την άλλη, ο αρχηγός της διαμαρτύρεται για δήθεν καθυστέρηση, ενώ γνωρίζει πως έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και επίκειται η κατάθεση του σχεδίου νόμου. Κάνω τη σχετική αναφορά για να παραδώσουμε τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της, για μια ακόμη φορά, στην κρίση του ελληνικού λαού, για μια βαθιά υποκριτική στάση.

Το δεύτερο θέμα: Χθες, παραλάβαμε, με τον κ. Χριστοδουλάκη, την έκθεση της Επιτροπής που εξέτασε τις 16 υποψηφιότητες που είχαν υποβληθεί για τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε. Η Επιτροπή αποτελείτο από:

-τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ κ. Δήμητρα Σπηλιοπούλου ως Πρόεδρο,

-την κ. Αλέκα Κορωναίου, επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με ειδικότητα στην κοινωνιολογία των ΜΜΕ και του ελεύθερου χρόνου,

-την κ. Κωνσταντίνα Καλλιμάνη, αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας ΜΜΕ του Υπουργείου Τύπου,

-το νομικό μας σύμβουλο κ. Κώστα Δρούγκα και

-τον κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης ΔΕΚΟ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε αναλυτικά και υπέβαλε έκθεση για την εξέτασή της τις 16 υποψηφιότητες και αφού είχε προσωπικές συνεντεύξεις με πέντε από τους υποψήφιους που θεώρησε ως έχοντες όλα τα τυπικά προσόντα, με βάση την προκήρυξη, κατέληξε ομόφωνα σε μια πρόταση. Κατέταξε τους πέντε σε συγκεκριμένη σειρά, με πρώτο προτεινόμενο τον κ. Αγγελο Στάγκο. Κατόπιν αυτού και μετά την έκθεση της Επιτροπής, ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και ο Υπουργός Οικονομικών, συμφώνησαν στην υποψηφιότητα του κ. Αγγελου Στάγκου ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, υπό την κρίση πάντα της γνώμης του ΕΣΡ και της σύμφωνης γνώμης, μετά την εξέταση που θα γίνει βάσει του νόμου, της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής. Εχουμε, δηλαδή, μπροστά μας δύο διαδικασίες.

Ο κ. Αγγελος Στάγκος είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ. Εχει master of arts στη δημοσιογραφία και τις δημόσιες σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Syracuse των ΗΠΑ. Εχει υπηρετήσει ως αρχισυντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, αρχισυντάκτης πολιτικού και ειδήσεων της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", ως διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης στο MEGA CHANNEL , ως αρχισυντάκτης με ευθύνη το συντονισμό του πολιτικού ρεπορτάζ και στη συνέχεια διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και βεβαίως έχει μια πλούσια εμπειρία που καλύπτει, υπερκαλύπτει απόλυτα θα έλεγα, κατά ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Ο κ. Στάγκος έχει προσκομίσει και αντίγραφο ποινικού μητρώου, ότι δεν έχει καταδικαστεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση για τα αδικήματα που προβλέπει ο νόμος και πιστοποιητικό στρατολογικού γραφείου. Πληροί, λοιπόν, όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Από την εξέταση που έγινε από την Ειδική Επιτροπή, διαπιστώθηκε και προτάθηκε ομόφωνα ως πρώτος από τους 16 προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Κατόπιν τούτου, θα εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, προτάσεις βεβαίως προς το ΕΣΡ και στη συνέχεια προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μετά τη σύνοδο της οποίας θα γίνει και η οριστική εγκατάστασή του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, εάν βεβαίως υπάρχει και η έγκριση της Βουλής. Πιστεύω ότι τότε θα διοριστεί, ταυτόχρονα, και το νέο διοικητικό συμβούλιό της.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε την 5άδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Ηταν με τη σειρά που θα σας διαβάσω, ο κ. Αγγελος Στάγκος, ο κ. Βασίλειος Βάμβας, ο κ. Στέλιος Συρμόγλου, ο κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας και ο κ. Νίκος Μαρνιέρος.

Υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι, κάτι που προκύπτει και από την Εκθεση της Επιτροπής την οποία έχω στα χέρια μου, που δεν είχαν ή τουλάχιστον δεν αποδείκνυαν τα τυπικά προσόντα που ορίζει ο νόμος και η προκήρυξη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω σήμερα στο "Ριζοσπάστη" ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της πρεσβείας μας -και συγκεκριμένα στελέχους της- από την Αγκυρα προς το υπουργείο Εξωτερικών και η αναφορά είναι για το διάλογο που γίνεται, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κατά μήκος της ακτής της Ανατολίας και η επέκταση της διοίκησης της Θράκης, παραμένουν άμεσοι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας. Ηθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνονται εκθέσεις από πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι εμπλέκονται περί τα ελληνο-τουρκικά. Οι εκθέσεις αυτές δεν είναι πάντοτε σύμφωνες μεταξύ τους. Αυτό το ρόλο έχουν και οι υπηρεσιακές εκθέσεις. Ενας υπηρεσιακός παράγοντας, ένας άνθρωπος μέσα στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών, κάνει τις εκθέσεις του προς την πολιτική ηγεσία του. Ομως, την ευθύνη της τελικής διαμόρφωσης των αποφάσεων, των εκτιμήσεων και των κινήσεών μας έχει μόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Και βεβαίως, εκφράζεται η θέση αυτή δια των δηλώσεων πρωτίστως του κ. Παπανδρέου, αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο τη λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών αυτή την έκθεση; Και αν υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης μετά από αυτές τις επισημάνσεις, τις οποίες κάνει ο συγκεκριμένος παράγοντας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκθέσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Διότι, όπως γνωρίζετε, κάθε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας -όπου κι αν βρίσκεται μέσα στην ιεραρχία- του υπουργείου Εξωτερικών, κάνει τις εκθέσεις του. Δεν σημαίνει ότι όλες οι εκθέσεις που γίνονται για το αυτό αντικείμενο συμφωνούν μεταξύ τους. Οι υπηρεσιακές εκθέσεις εκφράζουν τη γνώμη, την άποψη και την εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων. Υπάρχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πάνω απ` όλα, η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει λάβει τις αποφάσεις της και είναι εκείνες οι οποίες σας έχουν, κατ` επανάληψη, ανακοινωθεί και από μένα, από το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά ειδικότερα από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ως επικεφαλής του υπουργείου. Γνωρίζετε ότι βαδίζουμε με βάση αυτές τις εκτιμήσεις που εκφράζουν την κυβέρνηση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετική η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έκθεσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνω ανάλυση των εκθέσεων. Και μην με βάζετε, βεβαίως, κάθε φορά που διαρρέει μία έκθεση να πρέπει να κάνουμε κρίση υπηρεσιακών εκθέσεων και να λέμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε, γιατί τότε θα χάσει το ρόλο της αυτή η έκθεση. Είναι μια υπηρεσιακή έκθεση. Το τι θα ληφθεί υπόψη από αυτή και τι δεν θα ληφθεί, ας το αφήσουμε στην κρίση εκείνων που έχουν την ευθύνη. Δεν πρέπει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να κρίνει εκθέσεις υπηρεσιακών παραγόντων του οιουδήποτε υπουργείου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εκπροσωπείτε την κυβέρνηση. Εγώ, ζητώ την άποψη της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει πολύ σαφείς απόψεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εν κατακλείδι, πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά και από αυτές τις όποιες παρατηρήσεις των διαφόρων παραγόντων, που δεν είναι βέβαια τυχαίοι παράγοντες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει πάντα, κατά τη γνώμη μας, η δυνατότητα επίλυσης μιας σειράς διαφορών για τις οποίες έχουμε αναφερθεί αναλυτικά, μέσα από το διάλογο -που βρίσκεται στο διερευνητικό στάδιο αυτή τη στιγμή- μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης. Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει προσπάθειες διερεύνησης των δυνατοτήτων του διαλόγου και ειδικά για κρίσιμα θέματα, όπως είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και επίλυσής τους, μέσω της διαδικασίας που έχουν επιλέξει το Διεθνές Δίκαιο και η Ε.Ε. Και γνωρίζετε ποιες είναι αυτές. Αυτός ο διάλογος έχει προχωρήσει διερευνητικά. Είναι πολύ νωρίς για να τον κρίνουμε. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν θα είμαστε ούτε υπεραισιόδοξοι, ούτε υπεραπαισιόδοξοι. Το καλύτερο από όλα, είναι να έχουμε σταθερότητα στις θέσεις μας, να τις αναλύουμε στη Διεθνή Κοινότητα -και το κάνουμε- να εξασφαλίζουμε διεθνή στήριξη πάνω στις θέσεις μας, να καλούμε την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την κατά καιρούς αδιάλλακτη στάση της σε μια σειρά θέματα και βεβαίως, να επιδιώκουμε, μέσω του διαλόγου, την αντιμετώπιση των όποιων διαφορών υπάρχουν. Αυτή είναι η σταθερή στάση μας, αυτό είναι το σταθερό πιστεύω μας. Αν η Τουρκία επιθυμεί το διάλογο ή δεν τον επιθυμεί, θα αποδειχθεί στην πράξη. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει σταθερή η θέση της Τουρκίας για την αποστρατικοποίηση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στην εισήγηση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, διατυπώθηκαν άλλες απόψεις για το ασφαλιστικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε ομόφωνη έγκριση από όλους τους συμμετέχοντες στην εισήγηση που διατύπωσε το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Πρέπει να σας πω ότι είχε προηγηθεί συνεργασία των δύο υπουργείων. Εξάλλου, την ίδια άποψη είχε και ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, γιατί -όπως γνωρίζετε- ήταν κοινή άτυπη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Καταλήξαμε ομόφωνα σε αυτό το πλαίσιο. Ο διάλογος εξελίσσεται και πιθανόν να προκύψουν, μετά τις συνομιλίες που γίνονται με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, νέα στοιχεία. Αλλά, το βασικό πλαίσιο, οι βασικές κατευθύνσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα. Θέλω να σημειώσω ότι υπήρξε ένας πλούσιος διάλογος. Ζητήθηκαν διευκρινίσεις, έγιναν παρατηρήσεις, διατυπώθηκαν προβληματισμοί και καταλήξαμε ομόφωνα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ποιά είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης για τη στάση της Τουρκίας; Παραμένει η ίδια, έχει σκληρύνει ή έχει αμβλυνθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαρτάται από τα θέματα. Για παράδειγμα, το ότι γίνονται διερευνητικές επαφές, αυτή τη στιγμή, για διάλογο, με σκοπό την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, είναι μια θετική εξέλιξη, έστω και αν είναι διερευνητικού χαρακτήρα οι επαφές. Το γεγονός ότι ξεκίνησαν συζητήσεις, μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής πλευράς Ραούφ Ντενκτάς, είναι θετική εξέλιξη. Βεβαίως, τίποτα δεν προδικάζει ότι αυτές οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να έχουν θετικό χαρακτήρα, μέχρι τέλους. Δεν μπορούμε να εκφραστούμε με απόλυτη αισιοδοξία. Τις παρακολουθούμε, έχουμε τις θέσεις μας, τις αναλύουμε στη διεθνή κοινότητα, δουλεύουμε με βάση ολοκληρωμένη στρατηγική ειρήνης, συνεργασίας, ομαλότητας, επίλυσης των διαφορών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Κοινότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ενόψει της επίσκεψης Φερχόιγκεν στην Αθήνα, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες -δεν ξέρω εάν είναι αληθείς και σας καλώ να σχολιάσετε- ότι ο Χάνι, ο ειδικός διαπραγματευτής των Βρετανών, αλλά και κάποιοι κύκλοι επεξεργάζονται σχέδια πολιτικής επίλυσης, αλλά και ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. που θα παρεκκλίνουν κατά τι από το κοινοτικό κεκτημένο. Εχετε κάτι τέτοιο υπόψη σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να τονίσω ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε. οι κινήσεις που γίνονται για την ενταξιακή διαδικασία, ακολουθούν αποκλειστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για όλους η .Ε.Ε. Και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Οταν η Κύπρος πετύχει τους στόχους, που ισχύουν για όλες τις υπό ένταξη χώρες στην Ε.Ε., πρέπει να ενταχθεί. Αυτή είναι η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης. Βεβαίως, με την ίδια απόφαση θα πρέπει να ενταχθούν και οι άλλες υπό ένταξη χώρες που πληρούν τα κριτήρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση φοβάται μήπως, ενόψει και του χρονοδιαγράμματος του Ιουνίου, υπάρξει μια πίεση για λύση που δεν θα είναι σύμφωνη με τις θέσεις μας και θα καθυστερήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη, αυτή τη στιγμή. Θέλω να θυμίσω, τις μόλις, προ διμήνου, δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν, αλλά και του κ. Πρόντι στη Λευκωσία.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της κοινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το κράτος θα διασφαλίσει τους αναγκαίους πρόσθετους πόρους για τη στήριξη του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για εξειδικευμένα μέτρα εξασφάλισης αυτών των πρόσθετων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η αναλυτική αναφορά και τα συγκεκριμένα μέτρα θα σας δοθούν από τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία, διότι χρειάζεται να υπολογιστούν ακριβώς κάποια ποσά. Ο διάλογος εξελίσσεται και κάποια πράγματα αλλάζουν. Επίσης, χρειάζεται και η συμβολή αναλογιστών από την αγγλική εταιρεία που έχει αναλάβει τις σχετικές επεξεργασίες. Ομως, η απόφαση είναι σταθερή και σαφής. Το κράτος θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της λύσης του ασφαλιστικού συστήματος. Λύση βιώσιμη και δίκαιη. Γνωρίζετε ότι και οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν. Και οι εργοδότες συνεισφέρουν. Το κράτος αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Ολη η κοινωνία πρέπει να συνεισφέρει στην επίλυση του Ασφαλιστικού. Με αυτή την έννοια, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης που θα συμφωνηθεί με το διάλογο, το κράτος θα καταβάλει το δικό του μερίδιο. Πέραν αυτού, στο πλαίσιο ενός είδους συμβολαίου με το ΙΚΑ, θα υπάρχει μια καταβολή ποσού από το κράτος, αρχής γενομένης από τώρα, που θα προορίζεται -μέσα και από κεφαλοποιητικά συστήματα- για την κάλυψη της κοινωνικής ασφάλισης και την πλήρη οικονομική διασφάλισή της.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης του ΕΣΡ να κοπούν δύο τηλεοπτικές εκπομπές. Προτίθεται η κυβέρνηση να εμποδίσει τα συγκεκριμένα κανάλια να εκπέμψουν τις εκπομπές που απαγόρευσε το ΕΣΡ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου να πω, επειδή σήμερα είχαμε όλοι την ευκαιρία να δούμε σε τηλεοπτικές εκπομπές και να ακούσουμε σε ραδιοφωνικές εκπομπές μέλη του ΕΣΡ, οι οποίες -από ό,τι πληροφορήθηκα- συνεχίζονται ακόμη. Εχετε, λοιπόν, καταλάβει όλοι ότι υπήρξαν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες στο ΕΣΡ και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση. Γνωρίζουμε από τις συνεντεύξεις που παρακολουθήσαμε ότι η συνεδρίαση του ΕΣΡ θα συνεχιστεί αύριο. Γι` αυτό ακριβώς δεν θα ήθελα να αποτελέσει το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ ένα μηχανισμό παρέμβασης σε ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Διότι το ΕΣΡ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και δεν παρεμβαίνουμε στη διαδικασία των αποφάσεών της. Βεβαίως και οι ανεξάρτητες αρχές κρίνονται. Ας λάβει την απόφασή του το ΕΣΡ αύριο και θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε αναλυτικά και για την άποψη του υπουργείου.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ο Πρόεδρος του ΕΣΡ σας ζητήσει στήριξη, προκειμένου να υλοποιήσει ως ανεξάρτητη αρχή μια απόφαση, μια εντολή του, το υπουργείο Τύπου θα στηρίξει τον Πρόεδρο του ΕΣΡ να υλοποιήσει την απόφασή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο νόμος και ειδικότερα το άρθρο 15 ορίζει ότι "ο Πρόεδρος του ΕΣΡ μπορεί σε επείγουσα περίπτωση προφανούς παραβίασης της ραδιοτηλεοπτικής ραδιοφωνίας να διατάσσει την αναβολή ή τη διακοπή μετάδοσης συγκεκριμένου προγράμματος. Μέσα σε αποκλειστική ημερομηνία τριών ημερών η ολομέλεια του Συμβουλίου αποφαίνεται οριστικά για τη μετάδοση ή μη του συγκεκριμένου προγράμματος". Αρα, εκείνο που αναμένει το υπουργείο είναι η έκφραση της ολομέλειας του ΕΣΡ σύμφωνα με το νόμο. Το υπουργείο δεν κρίνει και δεν τοποθετείται σε απόψεις προσώπων. Κρίνει και τοποθετείται σε απόψεις θεσμοθετημένων οργάνων. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση. Όπως ακούσαμε και είδαμε, σε σχετικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, τα μέλη του ΕΣΡ εκφράζουν τελείως διαφορετικές απόψεις. Κατά συνέπεια το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε και αυτή πιστεύω είναι μια στάση ευθύνης είναι να μην κάνουμε καμία παρέμβαση σε μια συνεδρίαση που εξελίσσεται. Θα περιμένουμε την ολοκλήρωση και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και με το θάρρος που έχουμε θα τοποθετηθούμε σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που λέει ο Πρόεδρος του ΕΣΡ είναι μια οποιαδήποτε άποψη, ο Πρόεδρος είναι ένα οποιοδήποτε μέλος ή είναι όργανο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συνιστούσα να προσέξετε το νόμο, ο οποίος αναφέρει ότι μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών ημερών η ολομέλεια του ΕΣΡ αποφαίνεται οριστικά για τη μετάδοση ή μη ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι οριστικά, προσωρινά. Αν ο Πρόεδρος του ΕΣΡ@;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κρίνει το υπουργείο προσωρινά μέτρα, γιατί δεν είναι ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστήριο, για να λαμβάνει αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων. Αυτά είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και όχι των υπουργείων, όχι της πολιτικής. Η πολιτική λειτουργεί διαφορετικά. Εχουμε επιδείξει σεβασμό στην ανεξάρτητη αρχή και γνωρίζετε πολύ καλά πως έχω πορευτεί αυτούς τους μήνες. Βεβαίως, μπορεί κάποια στιγμή να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, αλλά έχουμε το θάρρος να το λέμε. Με αποφάσεις και όχι με εκδήλωση προθέσεων. Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει ένας υπουργός ήταν να παρέμβει σε μια συνεδρίαση η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν γνωρίζει, ως πολίτης αυτής της χώρας, όπως γνωρίζετε όλοι, ότι στους κόλπους του ΕΣΡ υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Από τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες, αλλά βεβαίως και από σεβασμό στην ανεξάρτητη αρχή δεν παρεμβαίνουμε. Περιμένουμε τις αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν κατά πάσαν πιθανότητα αύριο -αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε- και θα τοποθετηθούμε δημοσίως και θα απαντήσουμε πλήρως στα ερωτήματά σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι οι όποιες αποφάσεις του ΕΣΡ είναι και θα είναι σεβαστές. Θέλω όμως να ρωτήσω ποιο είναι το σχόλιό σας στην απόφαση του κ. Λαμπρίδη, από χθες το βράδυ κιόλας -και αυτό μάλιστα το μάθαμε από τον κ. Κόκκινο και όχι από τον κ. Λαμπρίδη- να δώσει εντολή να μη μεταδοθούν αυτές οι εκπομπές, ενώ ακόμη δεν είχε συγκληθεί το ΕΣΡ και δεν είχε βγει η απόφαση που εσείς όπως λέτε προφανώς όλοι θα σεβαστούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι καλύπτει το ερώτημά σας η προηγούμενη απάντησή μου και μάλιστα απόλυτα. Τόνισα ότι δεν κρίνω σκόπιμο να παρέμβω σε μια εξελισσόμενη συνεδρίαση μιας ανεξάρτητης αρχής. Θα ήταν ατόπημα εκ μέρους μου να ασκήσω παρέμβαση σε ένα θέμα το οποίο κρίνω ως ιδιαίτερα σοβαρό. Θα περιμένω την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ως φαίνεται θα γίνει αύριο το μεσημέρι. Και τότε θα έχουμε την ευκαιρία επί συγκεκριμένων αποφάσεων να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε αναλυτικά. Και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν ρώτησα για τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, αλλά για τη χθεσινοβραδινή απόφαση του κ. Λαμπρίδη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνεδρίαση γίνεται για να εξετάσει την απόφαση του κ. Λαμπρίδη και όχι για κάποιο άσχετο θέμα. Στη συνεδρίαση όπως γνωρίζετε όλοι -και το γνωρίζετε διότι τα μέλη του ΕΣΡ τοποθετούνται ανοικτά- ότι εξετάζεται η έγκριση ή μη της κίνησης που έκανε ο κ. Λαμπρίδης. Επομένως είναι συνεδρίαση σε εξέλιξη μιας ανεξάρτητης αρχής και δεν θα έπρεπε να ζητάτε από το υπουργείο που εποπτεύει να παρέμβει στην εξελισσόμενη διαδικασία μιας ανεξάρτητης αρχής. Αυτό θα ήταν ατόπημα. Περιμένουμε να ολοκληθεί η διαδικασία. Βεβαίως, είμαστε πολιτικοί, έχουμε τη γνώμη μας, έχουμε τη θέση μας, έχουμε την άποψή μας και να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε και πλήρη τοποθέτηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μας είπατε ότι περιμένουμε την απόφαση της ολομέλειας του ΕΣΡ. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι περιμένετε ομοφωνία ή μία απόφαση@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη δημοκρατία γνωρίζετε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται, όχι πάντοτε με ομοφωνία.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν αποφάσεις που λαμβάνονται με ομοφωνία και απόφάσεις που λαμβάνονται με ψήφους υπέρ και κατά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και κάθε άποψη έχει τη βαρύτητά της. Αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει απόφαση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γνωρίζετε ότι είχε δοθεί από τα μέλη του ΕΣΡ η δυνατότητα στον Πρόεδρο να χειριστεί εν λευκώ το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Πρέπει να σας πω ότι το πληροφορήθηκα αφού είχε εκδηλωθεί η παρέμβαση του κ. Λαμπρίδη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τι λέτε για τις πρώιμες αντιδράσεις, μιας και δεν έχει εκδοθεί απόφαση, που αναφέρουν ότι η θέση αυτή του Προέδρου είναι πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις προηγούμενες απαντήσεις μου.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μέχρι στιγμής δεν έχετε ενημέρωση από τον Πρόεδρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου τηλεφώνησε χθες το βράδυ, αλλά ήμουν εκτός γραφείου. Επικοινώνησα μαζί του και ενημερώθηκα σήμερα το πρωί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ που είχατε στη Βουλή είπατε ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν μάλλον από το νέο ΕΣΡ. Σήμερα ο κ. Κακλαμάνης, απαντώντας σε ερώτησή μας πότε θα συγκροτηθεί αυτό το νέο ΕΣΡ, είπε ότι δεν βιάζεται και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να ξεκινήσει κάποια διαδικασία. Αυτό τελικά τι σημαίνει; Δεν υπάρχει μεταξύ σας συνεννόηση για το τι θα γίνει με το ΕΣΡ και τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι ακριβώς είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Θέλω, όμως, να υπενθυμίσω ότι από τα τέλη Ιανουαρίου έχω απευθύνει επιστολή για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ. Και βεβαίως -όπως είπα και χθες στη συζήτηση στο ΚΤΕ- υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Το πρώτο είναι να γνωμοδοτήσει το ΕΣΡ και να αποδεχθεί το πόθεν έσχες που κατέθεσαν τα κανάλια, τα οποία ζήτησαν άδεια, να κάνει μοριοδότηση και να εισηγηθεί προς το υπουργείο, οπότε θα ασκήσουμε τον έλεγχο νομιμότητας και θα προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης αμέσως, όπως συνηθίζουμε.

Το δεύτερο είναι να μη συμφωνήσουν στο πόθεν έσχες, οπότε ανακύπτει θέμα για το διαγωνισμό.

Αυτό, όμως δεν μπορεί να το ξέρω αυτή τη στιγμή και δεν νομιμοποιούμε βεβαίως να επιβάλω τη δική μου άποψη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν θα κάνετε εκτελεστή την απόφαση του ΕΣΡ για τις δύο εκπομπές, είτε είναι με ομοφωνία, είτε όχι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι θα τοποθετηθούμε αναλυτικά αύριο, μετά την απόφαση του ΕΣΡ.

Ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 March 2002 - 16:05:12 UTC