Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως σας είχα ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 14.00, θα δεχθεί την υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας κ. Σάιμονς. Στις 19.00, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Στις 20.30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή και τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Πάχτα, για θέματα που συνδέονται με το Γ@ ΚΠΣ.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Στις 11 η ώρα, θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Συνήγορου του Πολίτη κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο. Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Λετονίας κ. Φαϊμπέργκα. Στις 14.00, θα γίνει σύσκεψη για την προετοιμασία της συμμετοχής του Πρωθυπουργού στην ετήσια Σύνοδο Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που θα γίνει την Πέμπτη (28/3) στα Τίρανα. Οπως γνωρίζετε, η Διάσκεψη αυτή γίνεται σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Μετέχουν όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία για πρώτη φορά είχε αναληφθεί το 1997 και είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Και η φετινή διάσκεψη είναι πολύ σημαντική, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών σε μια σειρά χωρών της Βαλκανικής.

Την Παρασκευή, το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή, εάν υπάρχουν. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με θέμα την αμυντική στρατηγική της χώρας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο θέματα:

Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαδικασία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σχετικά με τις δύο γνωστές εκπομπές για τις οποίες κατ` επανάληψη έχουμε συζητήσει. Θέλω να τονίσω ότι σε δηλώσεις μου την Παρασκευή, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΕΣΡ, είχα πει ότι η απόφαση του ΕΣΡ είναι θετική, με την έννοια ότι δίνει ένα τέλος σε ένα κλίμα όξυνσης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Τόνισα, όμως, παράλληλα ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς να κάνουν την αυτορρύθμισή τους και να δώσουν ένα τέλος σε αυτή τη διαμάχη, αλλάζοντας τη σήμανση και την ώρα μετάδοσης των σχετικών εκπομπών. Εχουν περάσει από τότε τρεις ημέρες - που βεβαίως ήταν αργίες- και στο διάστημα αυτό δεν έγινε καμία κίνηση από την πλευρά των δύο τηλεοπτικών σταθμών. Θέλω να τους καλέσω και πάλι τώρα και πριν από την ολοκλήρωση της κυρωτικής διαδικασίας, να αναλάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες και να κάνουν την αυτορρύθμισή τους, αλλάζοντας την ώρα μετάδοσης και σήμανσης των σχετικών εκπομπών. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι την Πέμπτη συνεδριάζει και πάλι το ΕΣΡ και είναι σαφές ότι εάν μέχρι τότε δεν έχουν σημειωθεί εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό -χωρίς να ξέρω τι θα κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή- να προχωρήσει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις μελών του, η σχετική κυρωτική διαδικασία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι σημαίνει αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς -και τους καλώ σήμερα με θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη τους και να κάνουν την αυτορρύθμισή τους- είναι σαφές ότι το ΕΣΡ θα προχωρήσει στην κυρωτική διαδικασία, όπως έχει εξαγγείλει. Δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι αποφάσεις του, διότι όπως γνωρίζετε είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Το υπουργείο, αν υπάρξουν κυρώσεις, προτίθεται σε αυτή την περίπτωση να τις υπογράψει. Αυτό θέλω να το κάνω σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα γίνει και σε περίπτωση οποιωνδήποτε κυρώσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν το ΕΣΡ αποφασίσει κυρώσεις -γιατί έχει πάρει ένα πλαίσιο αποφάσεων, για τις οποίες έχει προειδοποιήσει- το υπουργείο προτίθεται να τις επικυρώσει.

ΜΙΧΑΗΛ: (Δεν ακούγεται)

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο έχει τον έλεγχο νομιμότητας. Είναι σαφές ότι όταν υπάρχει μια πρόθεση, η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και περί της αντιφατικής, όπως είδαμε, συμπεριφοράς του Προέδρου του ΕΣΡ, εννοώ ως προς τις αποφάσεις@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα. Ως γνωστόν, όλοι κρινόμαστε από την κοινή γνώμη. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει μια απόφαση αυτορρύθμισης. Αυτή είναι η σωστή ρύθμιση που πρέπει να γίνει. Μια γενναία απόφαση αυτορρύθμισης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, δηλαδή, είναι τελεσίγραφο. Αν μέχρι την Πέμπτη ή αλλιώς@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο. Κάνω πολιτικές επισημάνσεις.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τις εξελίξεις γύρω από το Ασφαλιστικό. Βεβαίως υπάρχουν και σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Ρέππα. Θέλω όμως και από την πλευρά μου να τονίσω ότι τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε και πάλι μάρτυρες μιας πολιτικής διγλωσσίας και υποκρισίας από τη Ν.Δ.. Από τη μια πλευρά στελέχη της Ν.Δ., όπως για παράδειγμα ο κ. Σουφλιάς, βγαίνουν σε διάφορους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και κατηγορούν την κυβέρνηση για μια δήθεν ανεπαρκή μεταρρύθμιση και από την άλλη, άλλα στελέχη της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και στελέχη της σε μαζικούς χώρους, αρνούνται τη συμμετοχή στο διάλογο, με το επιχείρημα ότι είναι μια μεταρρύθμιση καταστροφική για τους εργαζόμενους. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έχουμε μια βαθιά υποκριτική στάση της Ν.Δ., έχουμε και πάλι τις γνωστές δύο γλώσσες, τις δύο συμπεριφορές, έτσι ώστε, όπως νομίζουν, με αυτό το κλίμα ασάφειας, αβεβαιότητας και σύγχυσης να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Η Ν.Δ. όμως δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Και εκείνο που θέλω να επισημάνω, είναι ότι κινήσεις μη αποδοχής και υπονόμευση του διαλόγου που διεξάγεται, είναι σε βάρος του Ελληνα εργαζόμενου, είναι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Το Ασφαλιστικό δεν είναι ένα θέμα που αφορά το ΠΑΣΟΚ ή την κυβέρνησή του, μόνο. Το Ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, όλους τους Ελληνες πολίτες, όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος και ο διάλογος αυτός δεν σημαίνει ότι κατ` ανάγκη θα καταλήξει σε πλήρη συμφωνία ή πλήρη διαφωνία. Υπάρχουν σημεία που διερευνάται η δυνατότητα συναίνεσης, υπάρχουν σημεία που έχει επέλθει συμφωνία, σημεία που παραμένουν εκκρεμή, σημεία που εκδηλώνονται και διαφωνίες. Ο διάλογος αυτός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο και πρέπει να προχωρήσει, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα του Ελληνα εργαζόμενου, του Ελληνα συνταξιούχου. Κάθε τι που παρεμποδίζει και υπονομεύει αυτό το διάλογο είναι σε βάρος της κοινωνίας. Και αυτό κάνουν με τη στάση τους τα συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος της Ν.Δ.. Αυτό επιδιώκουν και μάλιστα την ίδια στιγμή που χρησιμοποιούν τη διγλωσσία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες είναι οι δύο γλώσσες; Είπατε ότι ο κ. Σουφλιάς μιλάει για ανεπαρκή μεταρρύθμιση και οι συνδικαλιστές -γι` αυτούς λέτε- λένε ότι "δεν συζητάμε, δεν συνεχίζουμε το διάλογο, γιατί είναι ανεπαρκής". Ποια είναι η διπλή γλώσσα; Την ίδια γλώσσα μιλάνε και οι μεν και οι δε. Ο ένας δεν μετέχει στο διάλογο και ο άλλος κατηγορεί@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Υποθέτω ότι έτσι έγινε η κατανομή των ρόλων από τη Ρηγίλλης. Αλλά δεν είναι έτσι, ούτε τα πράγματα, ούτε οι ισχυρισμοί. Ο μεν ένας ισχυρίστηκε ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει βάθος και δεν παίρνουμε τολμηρά και σκληρά μέτρα, όπως πρέπει, ανάλογα με εκείνα της περιόδου '90-'93 (αυτό είπε ο κ. Σουφλιάς). Αλλά και στελέχη της Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι τα μέτρα που παίρνονται είναι τολμηρά και σε βάρος των εργαζομένων, γι` αυτό το λόγο πρέπει να διακόψουν το διάλογο. Οι μεν, λοιπόν, μιλούν για ανεπαρκή και οι δε για πολύ σημαντικά και δυσμενή μέτρα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχει διγλωσσία, υποκρισία, προσπάθεια υπονόμευσης μιας βαθιάς μεταρρύθμισης που είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό θέλουμε να το καταγγείλουμε ενώπιον του ελληνικού λαού.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εάν συνεχιστεί αυτό και η ΓΣΕΕ, όπως διαφαίνεται δεν καταλήξει σε κοινή στάση, εννοώ ότι οι παρατάξεις δεν συμφωνήσουν, και δεν προσέλθει στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει κάποια άλλη χειρονομία; Δηλαδή να περιμένουμε κάτι άλλο από την πλευρά σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα να περιμένουμε πρώτα τις τελικές αποφάσεις της ΓΣΕΕ. Σεβόμαστε το διάλογο και μας ενδιαφέρει να προχωρήσει. Βασική επιδίωξή μας είναι η δημιουργία κλίματος συναίνεσης, συμφωνίας σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Εχουμε και τη δέουσα υπομονή και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια της ελληνικής κοινωνίας, προς την οποίαν εξάλλου προσβλέπουμε, ο διάλογος αυτός θα προχωρήσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Λίγο ή πολύ όλοι είδαμε ή πληροφορηθήκαμε τα έκτροπα που έγιναν μετά το ντέρμπι στο ποδόσφαιρο. Θέλω να ρωτήσω, κατά πόσο η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει μέτρα όσον αφορά την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους. Διότι, οι καταγγελίες, πέραν των άλλων που συζητιούνται, είναι ότι αδράνησε η Αστυνομία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει. Γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού Γ. Κουράκη με τους εκπροσώπους των αρμόδιων ενώσεων. Υπάρχει και μια σειρά από άλλες κινήσεις που θα επακολουθήσουν. Αυτό που όλοι οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι τα ιδιαίτερα θλιβερά γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν καθόλου το ποδόσφαιρο. Ηταν πραγματικά μια ιδιαίτερα αρνητική, μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώτοι από όλους, οι πρόεδροι και οι υπεύθυνοι των ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιριών, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν το καλό παράδειγμα. Είναι εκείνοι που πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα για το "ευ αγωνίζεσθαι" και την καταδίκη, την αποφυγή, την πρόληψη οποιωνδήποτε απαράδεκτων φαινομένων βίας. Δεν είναι δυνατόν, είτε να πρωτοστατούν, είτε να συγκαλύπτουν τέτοια φαινόμενα και τέτοιες εκδηλώσεις. Θέλω να τονίσω ότι το πρωτάθλημα διοργανώνεται από την ΕΠΑΕ και οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιριών έχουν την κύρια ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή του.

ΜΙΧΑΗΛ: Προφανώς, οι ίδιοι κρίνουν και με τη στάση τους καταδεικνύουν και το πώς προσεγγίζουν το πρόβλημα, κατά μία ερμηνεία. Ωστόσο, υπάρχει η ευθύνη της Πολιτείας. Η Αστυνομία, για παράδειγμα, δεν είναι εκεί μόνο για να τους βλέπει να τσακώνονται για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, για το αν ο ένας αδικείται ή ο άλλος ευνοείται ή οτιδήποτε άλλο. Η Αστυνομία είναι για να διασφαλίζει την τάξη. Οταν, λοιπόν, οι καταγγελίες είναι ότι αδράνησε και όταν από την άλλη διατάσσεται ΕΔΕ για τις πιθανές ευθύνες αστυνομικών οργάνων, μερίδιο της ευθύνης της Πολιτείας, μέσω δια της Αστυνομίας, δεν υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο θέμα της ασφάλειας, το μόνο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι "γιατί δεν πήγε η Αστυνομία με τη λήξη του παιχνιδιού να προστατεύσει το διαιτητή". Εάν χρειάζεται γι` αυτό να αποδοθούν ευθύνες, να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει. Κατά τα άλλα, υπήρχε επαρκής παρουσία της Αστυνομίας και εντός και εκτός του χώρου. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν είναι η Αστυνομία που ευθύνεται για τις εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων και μάλιστα προέδρων των ΠΑΕ, ούτε για την προσπάθεια -που ήταν κυριολεκτικά απαράδεκτη- να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα γύρω από το πώς έκρινε ο κάθε πρόεδρος το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Το ζήτημα που υπάρχει και είναι ένα πραγματικά σημαντικό κοινωνικό θέμα, είναι η θλιβερή εικόνα που εμφανίστηκε, για την οποία έχουν ευθύνη οι ανώνυμες εταιρίες. Και έχουν ευθύνη, γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό άθλημα που απευθύνεται στον κάθε πολίτη, σε οικογένειες, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν μπορεί να παρουσιάζει αυτή την εικόνα που παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες, η οποία διέσυρε τη χώρα μας στο εξωτερικό, όσον αφορά την αθλητική εικόνα της. Εάν υπάρχουν κάποιες, γιατί δεν μπήκε η Αστυνομία εγκαίρως με το σφύριγμα της λήξης, αυτό θα διερευνηθεί και όποιες ευθύνες υπάρχουν θα αποδοθούν. Αλλά, η κύρια πηγή του προβλήματος ήταν ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι υπεύθυνοι και οι πρόεδροι των ΠΑΕ το θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οι ευθύνες της Αστυνομίας, όχι μόνο να διερευνηθούν για το χρονικό σημείο που μπήκαν και ανέλαβαν δράση, αλλά και γιατί έπαιρναν το μέρος τηλεοπτικά της μιας ή της άλλης ομάδας, δίνοντας μαρτυρίες στα κανάλια την ώρα ακριβώς του βρασμού των επεισοδίων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημειώνω την παρατήρησή σας, γιατί το είδα και εγώ. Εκείνο, όμως, που θέλω να πω είναι να ξεκινήσουμε από τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Ξέρετε πολύ καλά ότι η Αστυνομία μπορεί να κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της, αλλά όταν έχουν δημιουργηθεί εμπρηστικές καταστάσεις και όταν έχουμε να κάνουμε με πολλές χιλιάδες κόσμου, δημιουργούνται προβλήματα, όσο καλά και αν κάνει τη δουλειά η Αστυνομία. Δεν θα είχε δημιουργηθεί κανένα θέμα, εάν οι ίδιοι οι πρόεδροι και οι άλλοι οι υπεύθυνοι των ΠΑΕ -γιατί δεν ήταν μόνο πρόεδροι- δεν πρωτοστατούσαν ουσιαστικά, είτε με την έννοια του φυσικού, είτε με την έννοια του ηθικού αυτουργού, στη δημιουργία κλίματος βίας και επεισοδίων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί γενικεύετε; Λέτε οι πρόεδροι των ΠΑΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας πρόεδρος ήταν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για πρόεδρους και υπευθύνους, υπό την έννοια ότι υπήρξαν εκείνοι που πρωτοστάτησαν και εκείνοι που έριξαν "λάδι στη φωτιά". Είμαστε δίκαιοι προς όλες τις πλευρές. Βεβαίως, κάποιος συγκεκριμένος -ο κ. Φιλιππίδης, για να μιλήσω ανοικτά- επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στην κυβέρνηση. Αυτό ήταν επιεικώς απαράδεκτο. Ο κ. Φιλιππίδης έχει σοβαρή ευθύνη για τη δημιουργία κλίματος επεισοδίων και έχει και σοβαρή ευθύνη ως πρόεδρος μιας μεγάλης και ιστορικής ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας, συμβόλου του αθλητισμού στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το προσέχει ιδιαίτερα. Και βέβαια να θυμηθεί ότι αρμόδια για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος είναι η ΕΠΑΕ, στην οποία μετέχει και η εταιρία του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στο παρελθόν η ηγεσία της Αστυνομίας είχε ζητήσει να αποσύρει τη δύναμή της μιας και το πρωτάθλημα είναι επαγγελματικό και τα σωματεία να αναλάβουν την ασφάλεια των αγώνων με δική τους ιδιωτική αστυνομία. Πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό συμβαίνει σε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης, όπου η παρουσία της Αστυνομίας είναι τυπική. Υπάρχουν ελάχιστοι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να συλλάβουν πολίτη, εάν παρεκτραπεί και είναι μόνο για την τήρηση των ποινικών νόμων. Η τάξη τηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από την ασφάλεια που έχουν οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές εταιρίες. Αυτό θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα. Φυσικά μέχρι να γίνει, θα επιτελεί η Αστυνομία και αυτό το ρόλο. Γι` αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Λαμβάνονται συνεχώς μέτρα. Πολλές φορές, όμως, δεν αρκούν για να εμποδίσουν τη δημιουργία επεισοδίων. Γιατί πολλά επεισόδια, όπως γνωρίζετε, δεν γίνονται κατά κανόνα στο γήπεδο. Πολλές φορές γίνονται σε χώρους που είναι πολύ μακριά από γήπεδα και δεν γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να τα προλάβει κανείς. Το κύριο είναι η δημιουργία συνείδησης και νοοτροπίας και η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε αυτό. Σας είπα ότι, ήδη, ο αρμόδιος υφυπουργός ανέλαβε σχετικές πρωτοβουλίες. Αλλά, θέλουμε και τη βοήθεια των ΕΠΑΕ, της ΕΠΟ και όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων για να υπάρξει μια τέτοια δημιουργία συνείδησης και νοοτροπίας. Για να έχουμε μια υγιή συνείδηση και νοοτροπία, δεν μπορεί να γίνονται υβριστικές δηλώσεις. Δεν μπορεί να πρωτοστατούν οι άνθρωποι, οι υπεύθυνοι των ΠΑΕ σε επεισόδια. Δεν μπορεί να προσπαθούν απαράδεκτα και αντιδεοντολογικά να πολιτικοποιήσουν καταστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει ποια πολιτικά φρονήματα έχει ο κ. Φιλιππίδης, αλλά δεν μπορεί να μιλά για ευθύνες του Πρωθυπουργού, για παράδειγμα, όταν αυτός πρώτος έχει τις δικές του ευθύνες.

Ολα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα βάλουμε κάτω. Να γίνει κατανοητό ότι αυτή η μαύρη σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να είναι η τελευταία. Να δημιουργήσουμε -αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες μας και διαμορφώνοντας νέες νοοτροπίες και συνειδήσεις- μια νέα κατάσταση με νέα δεδομένα στο χώρο του ποδοσφαίρου.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτή την εικόνα που μεταδίδεται συνεχώς με το διαιτητή να είναι αιμόφυρτος στις τηλεοράσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλώ όλους να σταματήσουν να ρίχνουν "λάδι στη φωτιά". Ηταν μια μαύρη σελίδα. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά πώς θα την ξεπεράσουμε, πώς θα διαμορφώσουμε μια νέα κατάσταση, μια νέα σελίδα, με νέα δεδομένα. Δεν βοηθά να συνεχίσουμε την αντιπαράθεση σε αυτά τα ζητήματα. Καταγράφηκαν οι εικόνες, ήταν ιδιαίτερα αρνητικές, ήταν μια θλιβερή κατάσταση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως υπουργός Τύπου, μπορείτε να μου πείτε, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε, χθες, δηλώσεις μετά την παρέλαση; Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει δηλώσεις. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπήρξε κανένα θέμα. Το γιατί δεν έκανε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δικό του θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον οδήγησαν προς τα κανάλια για να κάνει δηλώσεις και δεν έκανε! Εφυγε μόνος του!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, κανείς δεν οδηγεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα κρατικά κανάλια αγνόησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επειδή είστε προϊστάμενος των κρατικών καναλιών, δεν ξέρω εάν γνωρίζετε, δεν πήγε κανένας κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα κρατικά κανάλια και αυτός ήταν ο λόγος που δεν έκανε δηλώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν αναφέρεστε σε δημοσιεύματα, ήταν και κρατικά και ιδιωτικά κανάλια εκεί. Δεν γνωρίζω εάν ήταν αυτός ο λόγος, ούτε μας έχει αναφερθεί τίποτα από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εσείς δεν το εξετάζετε αυτό καθόλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα εξετάσω, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το θεωρείτε σοβαρό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να πει κάτι, να είστε βέβαιος ότι το λέει προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν θα του υποδείξουμε εμείς τι θα κάνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον αγνοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν αγνοεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ιδιαιτέρως η κυβέρνηση τιμά και σέβεται απόλυτα. Θα παρακαλούσα, σε αυτό το σημείο, να είστε πολύ προσεκτικός.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζετε κάτι περί των σημερινών δημοσιευμάτων, για τη διαμάχη της κας Μπεσμπέα με το κ. Αβραμόπουλο, για το θέμα της παρέλασης της Δημοτικής Αστυνομίας. Κάποιοι, μάλιστα συνέδεσαν αυτή την αντιπαράθεση και με την τελική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην κάνει δηλώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακούσαμε σήμερα τις εξηγήσεις όλων των πλευρών. Χρειάζεται από τη Νομαρχία Αθηνών μια έγκριση για να συμμετάσχει κάποιος στην παρέλαση, η έγκριση αυτή δεν είχε δοθεί και γι αυτό το λόγο δεν συμμετείχε η Δημοτική Αστυνομία. Δεν υπάρχει άλλο θέμα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς, από την κυβέρνηση, για τη συνέντευξη που έδωσε στον Κυριακάτικο Τύπο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε τονίσει, κατ επανάληψη, το σεβασμό μας στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτό πρέπει και να το λέμε και να το εννοούμε. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός κομματικού ή πολιτικού «παιχνιδιού» ή διαμάχης. Αυτό θα ήταν έξω από το ρόλο της.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με τα ποδοσφαιρικά: Με την όξυνση που πήρε και με την απόδοση ευθυνών στον Πρωθυπουργό, που επιχειρήθηκε, υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, πολιτικό υπόστρωμα σε αυτή την αντιπαράθεση ή μπορεί να υπάρξει μια νέα αναζωπύρωση του πολέμου των διαπλεκομένων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπήρξαν τέτοια ζητήματα. Νομίζω ότι ήταν ατυχείς οι δηλώσεις, μέσα στην πίεση που προφανώς είχε εκείνη τη στιγμή ο κ. Φιλιππίδης, λόγω του κλίματος έντασης και των επεισοδίων. Βεβαίως, ο κ. Φιλιππίδης και άλλοι παράγοντες έριξαν λάδι στη φωτιά. Παρακολουθήσαμε και άλλες δηλώσεις από την άλλη πλευρά. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δηλώσεις και κάθε είδους υποκίνηση κλίματος αντιπαράθεσης πρέπει να αποφεύγονται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο κλίμα. Αλλά, βεβαίως, να μην προκαταλάβουμε μια συζήτηση που θα γίνει με όλους τους αρμόδιους, την ΕΠΑΕ και την ΕΠΟ και δεν γνωρίζω τι σκέφτονται. Την κυβέρνηση, πάντως, δεν την έχει απασχολήσει τέτοια σκέψη. Ούτε, εξάλλου, είναι αρμόδια να διακόψει τη διοργάνωση πρωταθλημάτων Εάν, από κει και πέρα, οι διοργανωτές θέλουν να πάρουν τα όποια μέτρα, ας τα πουν και ας αποφασίσουν. Δεν είναι δικό μας θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φιλιππίδης κάλεσε σχετικά τον Πρωθυπουργό και του απόδωσε ευθύνες. Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του κ. Φιλιππίδη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει. Εκείνο που θα περιμέναμε για λόγους στοιχειώδους συνέπειας και σοβαρότητας, θα ήταν να ανακληθεί το σχετικό απόσπασμα των δηλώσεων από τον ίδιο τον κ. Φιλιππίδη.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Να συμμορφωθούν και οι διαιτητές στις υποδείξεις του Παπουτσή, που είπε ότι δεν του άρεσε η διαιτησία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα το σχολιάσω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο διαλόγου ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική πλευρά, υπό τον ICAO, για το θέμα των αεροδιαδρόμων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόκειται να συναντηθούν τον Ιούνιο ειδικοί τεχνικοί της ΥΠΑ με τους αρμόδιους της τουρκικής πλευράς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού. Εκείνο που θα συζητήσουν είναι οι νέοι αεροδιάδρομοι, περίπου 10, οι οποίοι πρέπει να συμφωνηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η αεροπλοΐα στο Αιγαίο. Είναι καθαρά θέματα ασφάλειας της αεροπλοΐας. Μην τα συγχέετε ούτε με τον ελληνο-τουρκικό διάλογο, ούτε με οποιαδήποτε πολιτική πράξη.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» είναι συγκεκριμένο, ποιοί αεροδιάδρομοι συζητούνται. Ακόμα και οι αεροδιάδρομοι που τους έχει θέσει σε αμφισβήτηση η Τουρκία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι κανείς δεν έχει θέσει υπό αμφισβήτηση αεροδιάδρομους. Το θέμα ήταν άλλο. Ηταν οι συχνότητες και τα σχέδια πτήσεων μέσα στο FIR. Ο αεροδιάδρομος δεν τέθηκε σε αμφισβήτηση. Από κει και πέρα, συζητούνται και νέοι αεροδιάδρομοι, διότι υπάρχει το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων. Και μόνο κάτω από το πρίσμα της ασφάλειας των πτήσεων θα γίνει ο σχετικός διάλογος. Εξάλλου, δεν γίνεται από πολιτικά πρόσωπα. Θα γίνει από τους ειδικούς των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών, που θα είναι στελέχη, ειδικά για θέματα ασφάλειας των πτήσεων και αεροδιαδρόμων και δεν έχουν καμία πολιτική ιδιότητα και εξουσιοδότηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 26 March 2002 - 14:05:11 UTC