Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε τη σύλληψη του αντιπροέδρου του βουλγαρικού κομμουνιστικού κόμματος, ο οποίος ερχόμενος στην Ελλάδα συνελήφθη ως εγκληματίας πολέμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν συνελήφθη. Δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα. Αυτό έγινε με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη αυτή, όπως και οι άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε.. Με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν, ο αντιπρόεδρος του βουλγαρικού κομμουνιστικού κόμματος έχει χαρακτηριστεί από τη γαλλική κυβέρνηση ως persona non gratα. Αυτό ισχύει, σύμφωνα με τη Συνθήκη, και για τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Αρα, η όποια διαμαρτυρία του κόμματος αυτού ή της βουλγαρικής κυβέρνησης, πρέπει να απευθυνθεί προς τη γαλλική πλευρά. Εμείς εφαρμόσαμε, ως οφείλαμε, τη Συνθήκη Σένγκεν. Αυτό γίνεται και θα γίνεται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δύο ερωτήσεις: Πρώτον, θα ήθελα το σχόλιό σας για τα στοιχεία που κατέθεσαν χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και ο γραμματέας, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Σιούφας, και σύμφωνα με τα οποία περίπου 2,5 δις δραχμές πληρώνονται μόνο για τις υπερωρίες των συνεργατών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε χρόνο γίνεται η ίδια συζήτηση. Είναι σταθερά ποσά τα οποία υπάρχουν για κάθε γραφείο υπουργού ή υφυπουργού ή άλλου κρατικού λειτουργού, που προβλέπονται από τους σχετικούς νόμους. Οι ώρες είναι σταθερές, προβλέπεται συγκεκριμένο ποσό και δεν αλλάζει ο αριθμός των συνεργατών ανά γραφείο. Αυτά ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για την επιστολή Μπλερ, θα ήθελα να μου πείτε πώς είδε η κυβέρνηση τα όσα αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός, σχετικά με τα άρματα και την εμπλοκή που έχει γίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Υπάρχουν αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Είναι λογικό να υπάρχουν διάφορες αιτιάσεις από μια σειρά χώρες και κυβερνήσεις. Δεν είναι μόνο η αγγλική κυβέρνηση. Και άλλες κυβερνήσεις είχαν τις απόψεις τους. Είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον -και αυτό το ενδιαφέρον εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους- από τη στιγμή που προκηρύχθηκε αυτός ο διαγωνισμός, για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού από τη δικής τους παραγωγή.

Η Ελλάδα κρίνει με βάση τα δικά της συμφέροντα. Προκηρύσσει διαγωνισμό, εξετάζει βεβαίως τις οικονομικές προσφορές, το κόστος, εξετάζει την τεχνική συμβατότητα του κάθε μορφής εξοπλισμού με τις ανάγκες του ελληνικού στρατού και βεβαίως εξετάζει και την αποτελεσματικότητα, αλλά και τις χρονικές προθεσμίες παραλαβής για την κάθε παραγγελία. Με βάση όλα αυτά κρίθηκε ως πολύ καλύτερη -και μετά από πολύ μακρές και εξονυχιστικές διαδικασίες που έγιναν από αρμόδιες επιτροπές του Στρατού- μια άλλη πρόταση. Αυτό εξετάστηκε αναλυτικά από το ΚΥΣΕΑ σε ειδική συνεδρίαση και ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις τηρούνται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχουν περιθώρια επανεξέτασης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις από το ΚΥΣΕΑ. Και αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί με βάση ποιόν προτιμούμε ή με βάση τις σχέσεις μεταξύ χωρών. Υπάρχουν κάποια κριτήρια, τα οποία σας ανέπτυξα προηγουμένως. Εγιναν συγκρίσεις όλων των προσφορών, υπήρξαν συγκεκριμένες εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Επιτελείου -διότι λειτούργησαν πάρα πολλοί που εξέτασαν τις σχετικές προσφορές- έγιναν εισηγήσεις προς το ΚΥΣΕΑ και αυτό ομόφωνα κατέληξε στην απόφαση που γνωρίζετε. Πρέπει να σας πω ακόμη ότι σχετική πρόταση υπέβαλαν πολλές Κυβερνήσεις.

ΤΑΚΗΣ: Ποια είναι η άποψή σας για τη διαδικασία συγκρότησης του νέου ΕΣΡ, πότε θα πρέπει να ξεκινήσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο έχει εκφράσει έμπρακτα την άποψή του. Εχει αποστείλει επιστολή με την οποία ζητά από το ελληνικό κοινοβούλιο να κινήσει τις διαδικασίες για το διορισμό νέου ΕΣΡ.

ΤΑΚΗΣ: Πιστεύετε πως αυτό πρέπει να γίνει άμεσα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκ των πραγμάτων, όταν έχει λήξει η θητεία ενός οργάνου, και στην ειδική περίπτωση μιας ανεξάρτητης αρχής, και όταν είναι γνωστό ότι η νέα ανεξάρτητη αρχή δεν θα υφίσταται ούτε τον έλεγχο νομιμότητας του Υπουργείου -αυτό εξάλλου προβλέπει το Σύνταγμά μας- είναι σαφές ότι ο νέος διορισμός διευκολύνει από όλες τις απόψεις. Καθιστά ακόμη πιο ισχυρή και ανεξάρτητη την αρχή αυτή. Χωρίς βεβαίως, με αυτό που λέω, να θέλω να υποβαθμίσω, σε καμία περίπτωση, το σοβαρό έργο που έγινε από το σημερινό Συμβούλιο. Αλλά, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεών του. Αρα, είναι πολύ καλύτερο να έχουμε ένα ΕΣΡ χωρίς να υφίσταται τον έλεγχο νομιμότητας του Υπουργείου -και το λέω αυτό εγώ, ο Υπουργός- για να είναι ακόμη πιο αξιόπιστο και πιο αποτελεσματικό. Γιατί αυτό χρειαζόμαστε για τη ρύθμιση που ονειρευόμαστε, που επιθυμούμε και προωθούμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτό πιστεύω ότι θα εμπιστεύεται καλύτερα ο ελληνικός λαός, παρά ένα όργανο το οποίο κάνει βεβαίως καλά τη δουλειά του και προσπαθεί, αλλά υφίσταται και τον έλεγχο νομιμότητας του Υπουργείου, άρα έχει και κάποιον έλεγχο από άμεση κρατική αρχή, από κυβερνητικές θέσεις.

ΤΑΚΗΣ: Μετά από αυτή τη θέση σας, θα θέλατε να σχολιάσετε και την άποψη του Προέδρου της Βουλής, όταν χθες τον ρωτήσαμε, που μας είπε ότι δεν χρειάζεται καθόλου να κινήσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ και πιστεύει ότι αυτό έχει όλη την εξουσία να κάνει σωστά τη δουλειά του, όπως την κάνει σήμερα, και παρέπεμψε στο μέλλον το πότε θα αποφασίσει να κινήσει τη διαδικασία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής. Δεν πιστεύω ότι είναι αυτός ο ρόλος μου. Σας είπα τους λόγους για τους οποίους ένα Συμβούλιο...

ΤΑΚΗΣ: Ρωτώ, γιατί βλέπουμε μια διάσταση απόψεων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει τις δικές της απόψεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι υποχρεούται η Βουλή -ως θεσμός- να έχει τις απόψεις της κυβέρνησης. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα. Εκείνο που εμείς θεωρούμε είναι ότι ένα νέο ΕΣΡ, από τη στιγμή μάλιστα που έχει λήξει εκ των πραγμάτων η θητεία του παλαιού, το οποίο είναι πλήρως ανεξάρτητο με βάση αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμά μας και δεν υφίσταται τον έλεγχο νομιμότητας του Υπουργείου, είναι ακόμη πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό και πιο αξιόπιστο. Και μπορεί να συμβάλει πολύ θετικότερα στο να μπει η τάξη που επιθυμούμε -και πιστεύω ότι επιθυμεί και ο ελληνικός λαός- στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτή είναι η θέση μας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, για το υφιστάμενο ΕΣΡ, οποιαδήποτε απόφαση λάβει, θα τη στηρίξει το Υπουργείο Τύπου για να υλοποιηθεί; Γιατί υπάρχει ένα ανοικτό θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Υπουργείο Τύπου, όταν έχει τον έλεγχο νομιμότητας, έχει και την ευθύνη, το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να τον ασκεί.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε σωστή την παρουσία των μελών του ΕΣΡ, χθες το βράδυ, σε τηλεοπτικά κανάλια, που εκμεταλλεύονται τα δύο παιχνίδια από τα οποία έχει προκληθεί ο σάλος και να διατυπώνουν την αντίθεσή τους με την απόφαση του Προέδρου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη στιγμή που τα μέλη του ΕΣΡ πήγαν και στα κανάλια που έχουν άλλη άποψη, ήταν φυσικό ότι θα πήγαιναν και στα κανάλια που είχαν την πρώτη άποψη. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαχωρισμούς σε αυτά. Γιατί να υποκρινόμαστε μεταξύ μας; Οταν ξεκίνησε μια συζήτηση σε κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς, αυτή η συζήτηση θα επεκτεινόταν κάποια στιγμή. Και από τη στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται τα μέλη του ΕΣΡ σε κάποιους σταθμούς, θα πήγαιναν και στους άλλους, κάτι το οποίο θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό. Εν πάση περιπτώσει, δεν επιθυμώ να κρίνω τα μέλη μιας ανεξάρτητης αρχής. Αλλά, θα πρέπει να κατανοούμε ότι, όταν ανοίγει ένας τέτοιος διάλογος, είναι λογικό να επεκτείνεται. Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα έχει να κρύψει τίποτα ή μπορεί να κρύψει τίποτα κανείς από κανέναν. Είναι μια βαθιά δημοκρατική χώρα και το να γίνεται διάλογος δεν είναι κακό. Το αντίθετο, μάλιστα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Βρισκόμαστε τώρα εν αναμονή της απόφασης του ΕΣΡ και δεδομένου ότι χθες αποφύγατε να σχολιάστε, επί της διαδικασίας τουλάχιστον, την ενέργεια του κ. Λαμπρίδη, θα ήθελα να σας ρωτήσω, μετά το θόρυβο που ξέσπασε και όλη αυτή τη συζήτηση, εάν τελικά τραυματίζεται έτσι το κύρος του θεσμού και της ανεξάρτητης αρχής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ρόλος μου είναι να περιφρουρώ το κύρος του θεσμού και της ανεξάρτητης αρχής. Το έκανα και χθες, το κάνω και τώρα, υπό την έννοια ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση. Βεβαίως, όταν ληφθεί η απόφαση, θα έχετε την άποψή μας. Εξάλλου, αυτό προβλέπεται και από το νόμο.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Φοβάστε με την απόφαση αυτή του ΕΣΡ ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος, όταν μία εκπομπή δεν αρέσει σε μια κοινωνική ομάδα να ασκείται πίεση προς τα κανάλια ή την ανεξάρτητη αρχή και να κόβεται αυτή η εκπομπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν ήθελα να τοποθετηθώ επί της ουσίας, θα είχα τοποθετηθεί ήδη. Να είστε βέβαιος γι` αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η προνομία του Προέδρου του ΕΣΡ, κατά τη γνώμη σας, τώρα που τα βλέπετε με κάποια απόσταση είναι σωστή ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις σας και συνδικαλιστές, αλλά και κόμματα χαρακτήρισαν ανεπαρκή τη χρηματοδότηση που αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάποιοι συνδικαλιστές το είπαν. Υπάρχουν απόψεις, υπάρχει, όμως, και η πραγματικότητα. Σεβόμαστε όλες τις απόψεις. Διαφορετικά δεν γίνεται διάλογος για το Ασφαλιστικό. Καμία άποψη δεν είναι εξ ορισμού απορριπτέα. Ολες οι απόψεις εμπεριέχουν στοιχεία, τα οποία αξιολογούνται και τις χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε το διάλογο. Το Αφαλιστικό αφορά την ελληνική κοινωνία και όλη η ελληνική κοινωνία έχει ρόλο σε αυτό το διάλογο. Από κει και πέρα, εκείνο που θέλω να τονίσω και σήμερα, όπως και χθες, όπως ήδη έκαναν και οι αρμόδιοι Υπουργοί, είναι ότι το κράτος εξασφαλίζει πλήρως την αναγκαία χρηματοδότηση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού συστήματος. Αντιμετωπίζουμε το Ασφαλιστικό με πρόθεση προσφοράς στον πολίτη και όχι ως αναγκαίο κακό. Η χρηματοδότηση αυτή, γνωρίζετε ότι γίνεται προς δύο κατευθύνσεις: Η μια αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους, στη βάση της τριμερούς χρηματοδότησης, όποια καθοριστεί. Αυτή γίνεται και θα γίνεται. Η δεύτερη χρηματοδότηση θα είναι η πρόσθετη χρηματοδότηση. Θα υπάρχει κατ` έτος ένα ποσό, το οποίο θα δίδεται από το κράτος, ως πρόσθετη χρηματοδότηση για το ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί και με κεφαλαιοποιητικό τρόπο για την κάλυψη προβλημάτων του μέλλοντος, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα. Θα είναι, δηλαδή, μια έμμεση «προικοδότηση» του ασφαλιστικού συστήματος, στη βάση ενός συμβολαίου, μεταξύ του Δημοσίου και του ΙΚΑ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί, για την κάλυψη προβλημάτων του μέλλοντος. Υπάρχει, λοιπόν, και η τακτική χρηματοδότηση, υπάρχει και η πρόσθετη χρηματοδότηση. Βεβαίως, το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει. Υπάρχει στο τραπέζι του διαλόγου και γίνεται συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους κοινωνικούς φορείς και βεβαίως με τα κόμματα που επιθυμούν να το συζητήσουν.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να τονίσω ότι μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η επιμονή της Ν.Δ. να φροντίζει να διαφημίζει τα μέτρα που έλαβε κατά την περίοδο 1990-1993. Βεβαίως, οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό προσφέρει καλή υπηρεσία στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διότι θυμίζει ποιά είναι η Ν.Δ., ποιά είναι η πολιτική της. Δικαιώνει τις επισημάνσεις μας για την εμμονή της στην εποχή και τα μέτρα της περιόδου 1990-1993, τα οποία, ως γνωρίζετε, προκάλεσαν και τότε την αντίδραση του συνόλου του ελληνικού λαού γεγονός που εκδηλώθηκε στις εκλογές του 1993. Η Ν.Δ. επιθυμεί να ξαναγυρίσει σε εκείνη την πολιτική και σε εκείνη την εποχή. Εξάλλου, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια στελέχη, που τότε διαχειρίστηκαν, με αυτό τον ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο τις τύχες της χώρας και συνάντησαν την καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού σε κρίσιμα θέματα, όπως ήταν το Ασφαλιστικό. Ο ελληνικός λαός, επομένως, θα πρέπει να θυμάται πολύ καλά τί έγινε τότε. Γνωρίζει πολύ καλά ποιά είναι τα μέτρα της Ν.Δ., όπως είχαν εκδηλωθεί με το λεγόμενο «νόμο Σιούφα». Είμαστε βέβαιοι ότι θα φροντίσει να μη δώσει δικαίωμα να επαναληφθούν τέτοιες πολιτικές.

Θέλω να θυμίσω ότι με τα μέτρα μας, με τις προτάσεις που έχουν γίνει, τουλάχιστον από τον κ. Ρέππα, αντικαθίστανται βασικά στοιχεία του νόμου του κ. Σιούφα. Ορισμένα είχαν καταργηθεί με τα μέτρα που είχαμε λάβει το 1997 και το 1998. Υπάρχουν πρόνοιες και για δύο ακόμη βασικά στοιχεία του νόμου Σιούφα: Η πρώτη αφορά την κατώτερη σύνταξη, που θα μειωνόταν για τους νέους ασφαλισμένους σε 65.000 δραχμές και υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία επανέρχεται στο σημερινό ύψος και, βεβαίως, με τις όποιες αυξήσεις δοθούν. Η δεύτερη, αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για τους νέους ασφαλισμένους προβλεπόταν να είναι 60% και τώρα πάει στο 70% για τη βασική σύνταξη. Εχουμε, λοιπόν, και την κατάργηση δύο ακόμη κεντρικών στοιχείων του νόμου Σιούφα. Εμπρακτα τηρούμε τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ότι κατά την επίλυση του Ασφαλιστικού, όλα αυτά τα αρνητικά μέτρα που περιέχει ο νόμος Σιούφα και είχαν συναντήσει την καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού καταργούνται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για όλους εμάς που έχουμε παρακολουθήσει όλη αυτή τη συζήτηση για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, από τη συζήτηση του Συντάγματος, θα περίμενε κανείς -και μας κάνει εντύπωση- ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη συνεννόηση της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Βουλής, ως προς αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βλέπετε πολύ καλά ότι τηρούμε μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι ιδιαίτερα λεπτοί οι χειρισμοί, οι οποίοι απαιτούνται από τον Πρόεδρο της Βουλής, από τη Βουλή γενικότερα, τη Διάσκεψη των Προέδρων, για να καταλήξει σε ένα νέο ΕΣΡ. Διότι όλοι κατανοούμε ότι χρειάζεται είτε ομοφωνία, που είναι το επιθυμητό, είτε η ευρύτατη πλειοψηφία των 4/5. Κανείς δεν μπορεί να το ξεχνά αυτό. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι για να καταλήξει κάποιος σε μια πλειοψηφία τόσο μεγάλη, που να προϋποθέτει να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν όλοι ή στη χειρότερη περίπτωση -που δεν είναι επιθυμητή- να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν τρία κόμματα, σημαίνει πρακτικά ότι θέλει λεπτούς χειρισμούς, χαμηλούς τόνους, σοβαρή δουλειά και ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις. Επειδή είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο κ. Κακλαμάνης, ως Πρόεδρος της Βουλής και η Διάσκεψη των Προέδρων κινούνται σε αυτό το πλαίσιο. Αποφεύγουμε την οποιασδήποτε μορφής άλλη συζήτηση και απλώς διατυπώνουμε τη σκέψη μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μια συμπληρωματική ερώτηση: Εφόσον, ο ίδιος είπατε ότι έχει λήξει η θητεία του σημερινού....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρατείνεται μέχρι το διορισμό της νέας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπάρχει, όμως, ένα είδος παρατυπίας, αν όχι παρανομίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ούτε παρανομία, ούτε παρατυπία. Προβλέπεται.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ουσιαστική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προβλέπεται. Τύποις είμαστε εντάξει, νομικά είμαστε εντάξει. Υπάρχει ένα, ας πούμε, πολιτικό θέμα, με την πολιτική έννοια του όρου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Γιατί δεν επιρρίπτετε κάποιες ευθύνες; Το δημιουργείτε εσείς, το δημιουργεί η Ν.Δ. ποιός το δημιουργεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω το είπα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εσείς προσωπικά, ως υπουργός Τύπου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, προσωπικά.. Δεν είναι προσωπικό το θέμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ως υπουργός Τύπου. Ποιός παράγοντας, λοιπόν, δημιουργεί το πολιτικό θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα προηγουμένως ότι κινήθηκε η διαδικασία. Υπήρχε ένας αντικειμενικός λόγος. Ο λόγος είναι ότι έπρεπε να περάσει ο Κανονισμός της Βουλής. Χωρίς το νέο κανονισμό της Βουλής, δεν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες του Συντάγματος. Ως γνωρίζετε, ο Κανονισμός της Βουλής πήρε αριθμό ΦΕΚ, στις αρχές του χρόνου. Αρα, πριν από τον Ιανουάριο δεν ήταν δυνατό να κινηθούν οι διαδικασίες διορισμού του νέου ΕΣΡ. Αυτό είναι αντικειμενικό. Πρέπει να ξέρουμε τί γίνεται. Από κει και πέρα, φυσικά έπρεπε να κινηθούν οι διαδικασίες. Ο νόμος προβλέπει την επιστολή του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ. Η επιστολή έγινε , στα τέλη Ιανουαρίου. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Είμαι βέβαιος ότι το Κοινοβούλιο θα ανταποκριθεί με τον τρόπο που αυτό θα επιλέξει, διότι αυτό είναι αρμόδιο. Αυτό που θέλω να τονίσω, για να μην υπάρχει παρεξήγηση, είναι πως είναι νόμιμες απολύτως και τυπικές οι αποφάσεις του ΕΣΡ, διότι μέχρι το διορισμό του νέου, παρατείνεται η θητεία του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είναι αποδυναμωμένες, όμως ....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι αντικειμενικά υπάρχει ένα πολιτικό θέμα, που είναι το εξής: Το πολιτικό θέμα είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει ΕΣΡ πλήρως ανεξάρτητο, χωρίς τον έλεγχο νομιμότητας του υπουργείου Τύπου. Το σημερινό ΕΣΡ υφίσταται τον έλεγχο νομιμότητας του υπουργείου Τύπου. Για μένα αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν παραιτηθεί σήμερα ο κ. Λαμπρίδης, λέω θεωρητικά, θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία, αναγκαστικά, της συγκρότησης του νέου ΕΣΡ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε τη συνήθειά μου να μην απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επί της διαδικασίας ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την αρχή να μην απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 March 2002 - 14:05:11 UTC