Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Κατηφόρη. Αυτή την ώρα, ξεκινά συνάντηση με τους βουλευτές της περιφέρειας Ιονίου. Επίσης, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με επιχειρηματίες συναντήθηκε και με τον κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Στις 19.00, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την παρουσία και του υπουργού των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ κ. Νάιτ, ο οποίος θα μεταφέρει και τις εμπειρίες του από τη διοργάνωση των Ο.Α. από τη χώρα του. Αμέσως μετά τη λήξη της Διυπουργικής θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού, για τα έργα της Θεσσαλονίκης, με τους υπουργούς Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Πασχαλίδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Βάσω Παπανδρέου, Νίκου Χριστοδουλάκη, Χρήστο Βερελή και τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια. Στις 19.00, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε., το α@ εξάμηνο του 2003. Μετά τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού την Παρασκευή και το Σάββατο στους νομούς Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Στη συνέχεια, στις 11.30, θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Νίκο Χριστοδουλάκη και Χρήστο Βερελή, για θέματα των υπουργείων τους. Στις 13.00 θα έχει συνάντηση με το Δανό Πρωθυπουργό Αντερς Φόγκ Ρασμούνσεν και μετά τη συνεργασία τους θα γίνουν δηλώσεις.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί, στη Βουλή, με τον κ. Οσβαλντ. Στη συνέχεια, θα απαντήσει σε ερώτηση στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" και μετά θα αναχωρήσει, επικεφαλής κλιμακίου, για την Κεφαλονιά.

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στο Κιλελέρ, θα ήθελα να τονίσω ότι τον εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ τον αντιλαμβανόμαστε όλοι ως μια κατάθεση φόρου τιμής στους αγώνες των αγροτών και στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Όμως, ορισμένα έκτροπα που έγιναν εκεί, κυρίως από την πλευρά της Ν.Δ., κάθε άλλο παρά ταιριάζουν και στο χώρο και στο νόημα της επετείου. Μέσα από επιθέσεις, προσπάθειες τραμπουκισμών και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις -ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση και οι σχέσεις της με τον αγροτικό κόσμο, αλλά και οι προσπάθειες που αυτή έχει καταβάλει, κυρίως το τελευταίο διάστημα για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου- η προσπάθεια, δηλαδή, δημιουργίας μιας τέτοιας εικόνας αμαυρώνει, σε τελική ανάλυση, και το νόημα και τον εορτασμό της επετείου.

Θέλω να σας υπενθυμίσω τη χθεσινή δήλωσή μου, σχετικά με την εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, και να προσθέσω ότι υπάρχει μια πορεία και μια συγκεκριμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι γνωστή σε όλους. Κατ` επανάληψη το ΠΑΣΟΚ έχει τύχει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού για τα οράματα, τις ιδέες και το έργο του. Κάθε συζήτηση σαν αυτή που πρόσφατα αναπτύχθηκε, θεωρώ ότι δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, δεν συμβάλλει στην προώθηση των επιλογών μας και ιδιαίτερα ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη είναι αυτά τα τελευταία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει να κάνει με γενικότερες δηλώσεις και μια γενικότερη συζήτηση που αναπτύχθηκε χθες και σήμερα στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φτιάχνετε νέο ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την εντύπωση ότι δεν προσέξατε τις δηλώσεις μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον κ. Αγγελόπουλο. Πιο πριν, στις συναντήσεις που είχε με επιχειρηματίες είχαν κάποιο αντικείμενο, που είχε σχέση με τα ΜΜΕ. Με ποιο αντικείμενο έγινε αυτή η συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγινε γενική ανταλλαγή απόψεων για την πορεία σειράς πραγμάτων γύρω από την ελληνική οικονομία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το χάλυβα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει συναντήσεις μόνο για ένα συγκεκριμένο λόγο. Συζητά με ανθρώπους που διαδραματίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και ανταλλάσσει απόψεις, όσον αφορά τα γενικότερα οικονομικά θέματα. Υπάρχει μια σειρά Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν εξέχουσα θέση και στην ελληνική οικονομία, αλλά και δραστηριοποιούνται διεθνώς. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ιδέες, απόψεις, προτάσεις, έχουν επενδυτικά σχέδια. Όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας συζητιούνται σε αυτού του είδους τις συναντήσεις. Αυτό είναι θετικό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είχαμε σήμερα μια επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ειρηνοδικείο, ο οποίος διαπίστωσε μια κατάσταση απαράδεκτη, όπως δήλωσε. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου. Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ σε ένα σημείο. Θέλω με τη σειρά μου, μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης, να προσκαλέσω τον κ. Καραμανλή στα εγκαίνια του νέου μεγάρου των διοικητικών δικαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Απριλίου. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει και το έργο που γίνεται στα κτίρια και τις υποδομές για την καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Ομοίως, θα τον προσκαλέσουμε και στα εγκαίνια του νέου μεγάρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ελπίζουμε ο κ. Καραμανλής να παραστεί και να έχει ιδίοις όμμασι την ευκαιρία να διαπιστώσει το τεράστιο έργο που γίνεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οπως γνωρίζετε, ο δεύτερος κύκλος του διαλόγου έχει τερματιστεί και αναμένουμε τον τρίτο. Ο κ. Ντεσότο, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, βρέθηκε στην Κύπρο, πήγε στην Αγκυρα και την Παρασκευή ήρθε στην Αθήνα. Διερωτώμαι, τι μετέφερε στον κ. Παπανδρέου, εάν έχουμε κάτι που μπορεί να βγει από αυτή τη συνάντηση, το οποίο να δημιουργεί κάποια νότα αισιοδοξίας, διότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, οφείλω να πω, υπάρχει απαισιοδοξία για ό,τι έχει συζητηθεί μέχρι τώρα στο Κυπριακό, μεταξύ του κ. Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ώρα, ούτε για υπερβάλουσα αισιοδοξία, ούτε για απαισιοδοξία. Θα συνεχιστεί ο διάλογος. Υπάρχουν, κατά καιρούς, ενημερωτικές συναντήσεις με την ελληνική πλευρά. Είναι πρόσφατη σχετικά η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Βαρκελώνη. Υπάρχει συνεχής επαφή και ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να κάνουμε κάποιο σχόλιο, πέραν εκείνων που έκανε στην Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παπαπέτρου. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, τις παρακολουθούμε και αξιοποιούμε κάθε διεθνή δυνατότητα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τα έκτροπα στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, την περασμένη Κυριακή, είχαμε χθες νέες αποκαλύψεις για το λεγόμενο "κύκλωμα του ποδοσφαίρου". Καταγγελίες, δηλαδή, για στημένα παιχνίδια και για το πώς εξελίσσεται ο χώρος αυτός. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή, καθώς είναι γνωστές και στο παρελθόν κάποιες πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από τον κ. Φλωρίδη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί όλες αυτές τις εξελίξεις και κάθε καταγγελία. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καλέσω όποιον έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα. Γνωρίζετε, βεβαίως, ότι κάθε κυβερνητική παρέμβαση έχει να κάνει και με το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν συνεχείς αποφάσεις της FIFA για πλήρη ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου, της διοίκησής του και της διαιτησίας του επομένως. Εν πάση περιπτώσει, θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις και αναφορές από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Κουράκη. Θέλω να καλέσω οποιονδήποτε έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα. Και βεβαίως, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς κανόνες, οι οποιασδήποτε μορφής κυβερνητικές παρεμβάσεις, να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν. Μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι κανόνες και οι νόμοι -και σε αυτό οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε, καθένας στο πλαίσιο που κινείται, και το τονίζω αυτό, γιατί υπήρξαν και απειλές για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τη διεθνή Επιτροπή- κινούμαστε όλοι. Ολοι θέλουμε καθαρό πρωτάθλημα και να πάρει το ποδόσφαιρο το χαρακτήρα που του αρμόζει, ως το πιο δημοφιλές λαϊκό άθλημα. Ενα άθλημα που να απευθύνεται προς τις οικογένειές μας και να μην υπάρχουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα βίας που το στιγμάτισαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγο καιρό, είχε καταγγείλει τη διαφθορά και είχε συνεδριάσει και η Κυβερνητική Επιτροπή γι` αυτό το θέμα και είπε ότι το πολύ σε 15 ημέρες θα έχει ανακοινώσει τα μέτρα. Εχουν περάσει αντί για 15, 35 ημέρες τώρα και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Πού κολλάει το θέμα της διαφθοράς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι υπάρχει ασθενική μνήμη, επιλεκτικά μάλιστα. Διότι, θέλω να θυμίσω ότι πριν από 15 ημέρες υπήρξαν ανακοινώσεις από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη πάνω στο πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για το λεγόμενο "πολιτικό χρήμα" είναι ήδη στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για την απαγόρευση των παιχνιδιών και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, ήδη, συντάσσονται τα σχετικά προσχέδια του νόμου. Φυσικά αυτή είναι μια πολύ προσεκτική νομική δουλειά που πρέπει να γίνει. Ο κ. Σκανδαλίδης έχει, επίσης, εξαγγείλει και τα συγκεκριμένα μέτρα που πάλι θα πάρουν τη μορφή σχεδίου νόμου, αλλά και αποφάσεων για το θέμα της πάταξης της διαφθοράς, όπως επίσης τη σχετική νομοθετική παρέμβαση που θα υπάρξει για το "πόθεν έσχες", την οποία έχουμε προαναγγείλει. Εχουμε, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο θέμα της διαφάνειας σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και ξεκινάμε, πρώτα από αυτό που αφορά τους πολιτικούς, δηλαδή, το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τη συμπεριφορά των πολιτικών κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Αυτά είναι ήδη στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήταν προγραμματισμένο να γίνει. Δεν έγινε, επειδή υπήρξαν τα 'φρουτάκια'. Τα 'φρουτάκια' έδωσαν την αφορμή. Και ρωτώ, πότε χρονικά θα γίνει αυτό; Γιατί ο Πρωθυπουργός είπε ότι σε 15 ημέρες θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα, ήδη. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι σε 15 ημέρες θα εξαγγελθούν τα σχετικά μέτρα και εξαγγέλθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που γίνεται μία εξαγγελία, μέχρι τη δημιουργία σχεδίου νόμου, γνωρίζετε ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνει η σχετική νομοπαρασκευαστική εργασία. Είναι άλλο να κάνεις πολιτική εξαγγελία και άλλο να φτιάχνεις σχέδιο νόμου, το οποίο πρέπει να έχει χαρακτήρα επεξεργασίας από νομικούς, να δει τις καταργούμενες διατάξεις, να αναζητήσει τα όποιας μορφής ειδικά προβλήματα υπάρχουν. Μια νομοπαρασκευαστική εργασία έχει ιδιαίτερη ευθύνη και προσοχή. Είμαστε σταθερά στην κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, πολιτική, οικονομία, κοινωνία και στα ΜΜΕ. Σήμερα, θα υπογράψω το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο και στη συνέχεια θα το στείλω στους συναρμόδιους υπουργούς για υπογραφή, με προοπτική να κατατεθεί, όσο το δυνατόν ταχύτερα, στη Βουλή, μετά από έναν ολοκληρωμένο και ενδελεχή διάλογο που έγινε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μετά τις διαρροές, περί των απόψεων του Πρωθυπουργού, υπέρ της αμέσου εκλογής του Προέδρου του Κόμματος από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, όπως, επίσης και μετά τη συνέντευξη του κ. Χρυσοχοϊδη, όπου τίθεται ευθέως ζήτημα ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ, εάν πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι προτεραιότητες του κυβερνώντος κόμματος αλλάζουν υπέρ των προβλημάτων, υπέρ της αντιμετώπισης των ζητημάτων που άπτονται της πολιτικής ταυτότητας του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που με ρωτάτε έχει να κάνει με το κόμμα και όχι με την κυβέρνηση. Θα μπορούσα όμως να πω, εξ όσων γνωρίζω, ότι ο Πρωθυπουργός ό,τι έχει να πει θα το πει ο ίδιος στα αρμόδια όργανα. Ο Πρωθυπουργός, κατ` επανάληψη, έχει ταχθεί υπέρ της διαδικασίας, που βοηθά στην ανανέωση του Κινήματος, την καλύτερη ανταπόκρισή του στις απαιτήσεις της κοινωνίας και τη διεύρυνση της δημοκρατίας στο εσωτερικό του. Δεν έχει πάρει, όμως, καμία συγκεκριμένη απόφαση, ακόμη. Θα υπάρξουν σχετικές διεργασίες στο κόμμα για την Οργανωτική Συνδιάσκεψη, θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις. Βεβαίως, κάποια στιγμή θα καταλήξουμε και τότε ο Πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που θα πάρει και τις σχετικές αποφάσεις, όσον αφορά τη δική του τοποθέτηση και θα τις εκφράσει στο χώρο που πρέπει. Μέχρι τότε, νομίζω ότι μπορούμε όλοι να έχουμε υπομονή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Συμπληρωματικά, επομένως, έχετε προσδιορίσει, κατ αρχήν, το χρόνο σύγκλησης της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις ημερομηνίες και το χρόνο θα σας παραπέμψω στο Γραφείο Τύπου του κόμματος.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Μιλήσατε για μια προσπάθεια αναβάθμισης και της λειτουργίας των ΜΜΕ, με βάση το καινούργιο νομοσχέδιο. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την απόφαση του τηλεοπτικού σταθμού ΤΕΜΠΟ να σταματήσει τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων, αν συνάδει αυτή η απόφαση με τα όσα αναφέρατε εσείς προηγουμένως και ποιά είναι η θέση σας σε σχέση με την κοινοποίηση ενός εξωδίκου διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο σταθμό προς το υπουργείο Τύπου και στο ΕΣΡ. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο βοηθά και την ίδια την ενημέρωση, αλλά συνάδει με τη λειτουργία ενός πανελλαδικής εμβέλειας σταθμού η κατάργηση των δελτίων ειδήσεων και της ενημέρωσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ερώτημα, του αν συνάδει η κατάργηση των δελτίων ειδήσεων με τη λειτουργία ενός πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικού σταθμού, θα πρέπει να το απευθύνετε προς το ΕΣΡ. Διότι, όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. Περιμένω τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΣΡ για να κινήσω την τυπική διαδικασία. Ουσιαστικά, όπως γνωρίζετε, έχω συμφωνήσει με τη διαδικασία και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΣΡ και το έχω εκφράσει δημόσια. Αρα, ο διαγωνισμός -αν και δεν έχει υπάρξει η δική μου υπογραφή (για τυπικούς λόγους) στη σχετική απόφαση- μπορεί από τώρα να θεωρείται άγονος. Επομένως, θα γίνει νέα προκήρυξη. Είναι σαφές ότι η πληρότητα του προγράμματος αποτελεί βασικό στοιχείο, σύμφωνα με το πλαίσιο δεοντολογίας και τον κανονισμό που υπάρχει, για να κρίνει το ΕΣΡ σε ποιόν πρέπει να χορηγηθεί η άδεια. Πάντοτε εκείνοι που έχουν να παρουσιάσουν πληρότητα στο πρόγραμμά τους, έχουν σημαντική περαιτέρω μοριοδότηση. Από κει και πέρα, είναι λυπηρό κάθε φορά που δημιουργούνται προβλήματα και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους κάθε τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού ή άλλου ΜΜΕ. Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο. Εχω μιλήσει, και ιδιαίτερα για το θέμα αυτό, με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, τον κ. Μανωλάκο. Η κυβέρνηση, βεβαίως, κινείται μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα υπάρξει κάποια πολιτική απόφαση, ώστε σε μια περίοδο που προσπαθούν όλοι να αναβαθμίσουν την ενημέρωση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολιτική απόφαση σε ιδιωτική επιχείρηση, ποιά μπορεί να είναι;

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Αν μπορεί να υπάρξει κάποια δήλωση την ώρα που γίνεται προσπάθεια για αναβάθμιση και της ενημέρωσης, αλλά και της λειτουργίας των ΜΜΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε να κάνουμε με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το αν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώσουν το εύρος των παρεμβάσεών τους ή το αυξήσουν, αφορά αυτές. Βεβαίως, ο λαός κρίνει. Οταν το ΕΣΡ κρίνει για τη χορήγηση αδειών, λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους, προφανώς και την πληρότητα των προγραμμάτων. Το λέω διότι αυτό έγκειται στο πλαίσιο των κανονισμών που δίνονται οι μοριοδοτήσεις και χορηγούνται οι άδειες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα γεγονότα στο Ισραήλ. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου έγινε μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Προηγουμένως είχαν γίνει δύο Εκτακτα Συμβούλια υπουργών Εξωτερικών γύρω από αυτό το θέμα. Αναρωτιέμαι, αν η Ελλάδα η οποία βρίσκεται πλησιέστερα στην περιοχή -και άρα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον- έχει διερευνήσει τη δυνατότητα σύγκλησης κάποιου έκτακτου συμβουλίου, είτε σε επίπεδο κορυφής, είτε τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και έχουμε ζητήσει την παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο απαράδεκτος κύκλος της βίας και του αίματος. Θέλω να σας θυμίσω τη χθεσινή σαφή και πλήρη δήλωση του Πρωθυπουργού -αν και το μήνυμά του έφθασε με ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία στον Γιάσερ Αραφάτ. Σήμερα απεστάλη και το μήνυμα του Παλαιστίνιου ηγέτη Αραφάτ στον Πρωθυπουργό, στο οποίο τονίζει ότι είναι ευγνώμων για τις παρεμβάσεις προσωπικά του Πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης και ότι ελπίζει η φωνή του Ελληνα Πρωθυπουργού να ακουστεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, γνωρίζετε ότι και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει σειρά επαφών εκδηλώνοντας την αναγκαία συμβολή και της ελληνικής πλευράς στην κινητοποίηση της Διεθνούς Κοινότητας. Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται σε μια χώρα που διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή τη κρίση, την Αίγυπτο. Βεβαίως, γίνονται όλες οι αναγκαίες επαφές με όλες τις πλευρές. Σήμερα, θα υπάρξει και ανάλυση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τον πρέσβη του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι σαφής, να παρέμβει άμεσα και καθοριστικά η Διεθνής Κοινότητα, ώστε να σταματήσει ο κύκλος της βίας και του αίματος. Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να έχει το δικό του κράτος με τη δική του ηγεσία. Και η νόμιμη ηγεσία τους είναι ο Γιάσερ Αραφάτ. Βεβαίως, και ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλής μέσα στο δικό του κράτος.

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πήρε την απόφαση για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και την απόφαση αυτή δεν την αποδέχεται το Ισραήλ; Είναι μια περίεργη θέση. Τι λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας -αυτό πιστεύουμε, αυτό προτείνουμε- πρέπει να γίνουν σεβαστές από όλους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας πείτε τί προβλέπει το σχέδιο νόμου που θα υπογράψετε σήμερα και πρόκειται σύντομα να καταθέσετε στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπογράψω σήμερα το σχέδιο νόμου, μετά από το σχετικό διάλογο που υπήρξε, για το ασυμβίβαστο μεταξύ του βασικού μετόχου ΜΜΕ και του επιχειρηματία, ο οποίος συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Από το διάλογο δεν προέκυψε η αναγκαιότητα αλλαγής του σχετικού ποσοστού και των διατάξεων. Θέλω να θυμίσω ότι δεν υπάρχει μόνο το ποσοστό του 5%, αλλά υπάρχει και μια άλλη παράγραφος στο σχέδιο νόμου που χαρακτηρίζει ως βασικό μέτοχο και αυτόν ο οποίος έχει λιγότερο από 5%, εφόσον ασκεί εν τοις πράγμασι, αμέσως ή εμμέσως ουσιαστική διοικητική παρέμβαση στη λειτουργία της επιχείρησης. Και αυτός θεωρείται βασικός μέτοχος. Με αυτό το σχέδιο νόμου, πιστεύουμε ότι θα ρυθμιστούν οριστικά θέματα που αφορούν το τρίπτυχο νομιμότητα - διαφάνεια - ποιότητα, που έχουμε εξαγγείλει. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όποτε γίνει από τη Βουλή, θα προωθηθεί και το Π.Δ. για το νέο Κώδικα Δεοντολογίας των ειδησεογραφικών πολιτικών και ενημερωτικών εκπομπών. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μας. Θα ακολουθήσει η μελέτη για τον τρόπο δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 1 April 2002 - 14:05:09 UTC