Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

& ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Απριλίου 2002

Συνεδρίασε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, παρουσία και του υπουργού των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ κ. Μάικλ Νάιτ, ο οποίος είναι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Μετά το τέλος της Διυπουργικής, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης παρουσίασε στους δημοσιογράφους τον κ. Νάιτ, λέγοντας τα εξής:

"Η σημερινή Διυπουργική Επιτροπή ήταν διαφορετική από τις άλλες, διότι είχαμε τη χαρά να συμμετέχει σε αυτή ο κ. Μάικλ Νάιτ, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, ήταν ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από υπουργός ήταν και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Ηταν, δηλαδή, ο "κύριος Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ". Με την τεράστια εμπειρία του, λοιπόν, μας μίλησε για την προετοιμασία των αγώνων στο Σίδνεϊ, τα προβλήματα που συνάντησαν, την τέλεση των αγώνων και όλα τα σχετικά με αυτούς και κατόπιν δέχθηκε ερωτήσεις από όλα τα μέλη της Διυπουργικής. Η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη για εμάς και τον ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία του εδώ.

Εχουμε τη χαρά, λοιπόν, να τον έχουμε κοντά μας στη σημερινή ενημέρωση. Θα σας πει ορισμένα πράγματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ενώ θα δεχθεί και ερωτήσεις.

Ο κ. Ναιτ είναι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, που από αύριο αρχίζει την επίσκεψή της στην Αθήνα, στο τέλος της οποίας θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Οσβαλντ και όλων των άλλων στελεχών.

Εγώ δεν έχω να πω κάτι άλλο για τη σημερινή Διυπουργική. Σας "παραδίδω" στον κ. Ναιτ, να ακούσετε όσα έχει να σας πει και να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας".

ΝΑΪΤ: Καλή σας μέρα κυρίες και κύριοι. Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας. Σας ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω την ελληνική γλώσσα. Κάποιοι μάλιστα στην πατρίδα μου με κατηγορούν ότι μετά βίας μιλώ την ...αγγλική! Γνωρίζετε ότι είμαι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Ωστόσο, όντας μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, δεν είμαι σε θέση, ούτε επιτρέπεται να μιλώ, να επικρίνω ή να σχολιάζω την προετοιμασία που γίνεται για τους αγώνες του 2004. Γι` αυτό, καθ` ύλη αρμόδιος είναι ο Πρόεδρος, ο κ. Οσβαλντ, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα σχολιάσει τα της προετοιμασίας, συνεπικουρούμενος από τον κ. Φρανσουά Καράρ. Πράγματι, αυτή η συζήτηση, αυτά τα σχόλια, θα γίνουν μετά το πέρας των συναντήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής.

Χαίρομαι, όμως, που μου δόθηκε μια ασυνήθιστη ευκαιρία. Με προσκάλεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός -και θεωρώ ότι αυτό ήταν προνόμιο- να παραστώ στη συνάντηση της Διυπουργικής και θεωρώ επίσης ότι αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία και για μένα, οπότε πολύ ευχαρίστως να σχολιάσω, εάν αυτό επιθυμείτε. Πάντως, τους τελευταίους μήνες είχα την ευκαιρία για κατ` ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Βενιζέλο, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, πέρυσι, όταν συζητήσαμε επί μιάμιση ώρα, όπως και με τον κ. Καρτάλη.

Σήμερα, είχα την ευκαιρία να συναντήσω όλα τα μέλη της Διυπουργικής, όπως και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του 2004, για παράδειγμα την κα Αγγελοπούλου, την οποία είχα την ευκαιρία να ξανασυναντήσω και στο παρελθόν.

Ο ρόλος μου είναι να μοιραστώ τις εμπειρίες που αποκτήσαμε, τόσο βάσει των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε στο Σίδνει, όσο και με τις πιθανότητες των οργανωτικών προβλημάτων που μπορεί να συναντήσει οποιοσδήποτε αναλαμβάνει ένα παρόμοιο εγχείρημα. Πρόκειται, εξάλλου, για μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι ενέχονταν σε αντίστοιχες διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα άνθρωποι που ήταν στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων της Ατλάντα, της Βαρκελώνης, οι οποίοι επίσης μας συνέδραμαν στο Σίδνεϊ και αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως γενναιόδωροι με μας. Πιστεύω, εξάλλου, ότι όλοι όσοι ενέχονται σε μια τέτοια διαδικασία προπαρασκευής μιας τέτοιας διοργάνωσης, φέρουν την ευθύνη, προκειμένου για τη μετάδοση της γνώσης, ώστε να αφήσουν πίσω τους και ένα κληροδότημα.

Ασφαλώς ο ρόλος μου δεν είναι να συμβουλεύσω το λαό, την Οργανωτική Επιτροπή ή την κυβέρνηση, για το πώς θα οργανώσουν τους Αγώνες. Αυτοί είναι οι δικοί σας Αγώνες και θα είναι χαρακτηριστικά ελληνικοί, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Σίδνεϊ, της Βαρκελώνης, της Ατλάντα. Κάθε μια από αυτές τις πόλεις είχε τους δικούς της ιδιαίτερους αγώνες. Ούτε ο ρόλος μου είναι να συμβουλεύσω ή να χαράξω κατευθύνσεις. Εκείνο, όμως, που μπορώ να κάνω είναι να επισημάνω τα λάθη που έγιναν, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον. Επίσης, να μοιραστούμε τις κοινές εμπειρίες μας, να εκθέσω τις εμπειρίες του Σίδνεϊ, να μιλήσω για το ποια ήταν τα προβλήματα που εμείς αντιμετωπίσαμε, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον, όπως και να αναφέρω τις λύσεις που βρήκαμε, αν και οι λύσεις σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διαφέρουν. Γιατί, όπως και στην περίπτωση κάθε άλλης χώρας, στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα, μια διαφορετική χώρα, διαφορετικό λαό και πολιτισμό. Οπότε κάποια προβλήματα αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Είναι γεγονός ότι είναι τεράστια τα οφέλη που αποκομίζει κάθε χώρα, όταν καταφέρνει να διοργανώσει αγώνες υψηλής ποιότητας. Αυτό συνέβη στην Περίπτωση της Αυστραλίας. Η φήμη της ενισχύθηκε παγκοσμίως, χάρη στους αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ. Ελπίζω ή μάλλον είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και εδώ. Ο ρόλος μου δεν είναι να προβώ σε συγκρίσεις. Αλλοι θα ασχοληθούν με αυτό. Πιστεύω, όμως, ότι και εδώ υπάρχει ευκαιρία για κάτι μοναδικό, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ελληνική ιδέα, αλλά να ενισχυθεί και η θέση της Ελλάδας παγκοσμίως.

Οπως είπα, δεν είμαι εδώ, προκειμένου να σχολιάσω την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι` αυτό, καθ` ύλη αρμόδιος είναι ο Ντένις Οσβαλντ και θα το κάνει στο τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, οι συζητήσεις μου με τον Πρωθυπουργό, όπως και με το σύνολο της Διυπουργικής Επιτροπής σήμερα, με κάνουν να βλέπω πολύ θετικά τις εξελίξεις. Με ενθαρρύνει, μάλιστα, στις απόψεις μου το γεγονός της αφοσίωσης και της συμμετοχής του ίδιου του Πρωθυπουργού σε αυτό το εγχείρημα. Επίσης, με ενθαρρύνει το γεγονός ότι βλέπω πως οι αγώνες θεωρούνται κάτι συνολικό. Δεν είναι απλώς μια ξεκομμένη, μια ακόμα αθλητική διοργάνωση.

Υπήρξε μια βασική διαφορά μεταξύ της Ατλάντα και του Σίδνεϊ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα όσα συνέβαιναν εντός των αθλητικών χώρων. Στην Ατλάντα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση απλώς και μόνο στην αθλητική διοργάνωση, οπότε υπήρξαν προβλήματα ή μη αποτελεσματική λειτουργία ορισμένων μέσων, για παράδειγμα μεταφορικών, υπήρξαν προβλήματα στην πόλη. Στο Σίδνεϊ, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε εκ των προτέρων αυτά τα προβλήματα. Γι` αυτό και είδαμε τους αγώνες ως κάτι το συνολικό που αφορούσε και την πόλη μας όλο το 24ωρο. Γι` αυτό, ακριβώς, θεωρώ πως είναι και ιδιαιτέρως ευχάριστο το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αυτό ακριβώς ασπάστηκαν ως άποψη και δείχνουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε αυτή την προσέγγιση. Εχουν δεσμευθεί να δοθεί η δέουσα σημασία στους αγώνες, ως συνολικό γεγονός που αφορά την πόλη, ούτως ώστε να τονιστεί πως δεν έχει σημασία απλώς και μόνο τι συμβαίνει εντός των αθλητικών χώρων.

Δεδομένων, λοιπόν, των περιορισμών που ήδη σας εξέθεσα, πολύ ευχαρίστως να δεχθώ τις ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ποιούς δεχθήκατε τις περισσότερες ερωτήσεις και για ποιά ζητήματα, στη διάρκεια της Διυπουργικής;

ΝΑΪΤ: Δέχθηκα ερωτήσεις και αυτό ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστο, από το σύνολο των παρισταμένων. Περισσότερες ερωτήσεις δέχθηκα από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος φέρει και ειδικές αρμοδιότητες επί του θέματος, από την κα Αγγελοπούλου που είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Βεβαίως, μου ετέθησαν και ερωτήματα από άλλους, όπως και από τον κ. Χυτήρη, ο οποίος είχε και την καλοσύνη να με συνοδεύσει εδώ. Οι ερωτήσεις αφορούσαν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων. Αναφερθήκαμε, μεταξύ άλλων, στο πώς αντιμετωπίσαμε την αθλητική αυτή διοργάνωση ως θέμα που αφορούσε την πόλη, τη διαχείριση της πόλης, τη διαχείριση των αθλητικών γεγονότων, τη σύνδεση όλων όσων γίνονταν εντός και εκτός των αθλητικών χώρων. Και επαναλαμβάνω ότι είναι ευχάριστο το γεγονός πως βλέπω ότι αυτή μας την προσέγγιση ασπάστηκε και η Διυπουργική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν εκλεγείτε στη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, σας είχε γίνει πρόταση να εργαστείτε στην ελληνική διοργάνωση, σε κάποιο τομέα;

ΝΑΪΤ: Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό κάτι τέτοιο. Εξάλλου, πρόκειται για μια ελληνική διοργάνωση, όπως ακριβώς οι αγώνες του Σίδνεϊ ήταν οργανωμένοι από Αυστραλούς. Πάντως είναι γεγονός ότι ο Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ μου είχε προτείνει να γίνω μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κάτι που δέχθηκα ευχαρίστως. Κατά τ` άλλα, δεν νομίζω ότι θα ήταν ορθό, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, να αναλάβω άλλα καθήκοντα που ίσως να συνδέονταν με οικονομικές αρμοδιότητες ή συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το οφείλω, όμως, στην ολυμπιακή ιδέα, να προσφερθώ και να εργαστώ εθελοντικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιό κοινό πρόβλημα θα μπορούσατε να επισημάνετε, όσον αφορά τη διοργάνωση, που μπορεί να συνδέει το Σίδνεϊ με την Αθήνα και ποιά ήταν η μέγιστη πρόκληση;

ΝΑΪΤ: Το δύσκολο πάντοτε είναι να κατορθώσεις να φτιάξεις το παζλ. Να δεις πώς ταιριάζουν τα κομμάτια, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση στην οποία ενέχονται διάφοροι. Επομένως, η μέγιστη πρόκληση για μας ήταν να συνταιριάξουμε τα κομμάτια, ούτως ώστε να μην έχουμε απλώς χίλια διαφορετικά κομμάτια ενός παζλ, αλλά μια ωραία, μια αρμονική εικόνα. Και πιστεύω ότι αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι Οργανωτικές Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης και της "Αθήνα 2004".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στη διαχείριση της πόλης, προηγουμένως. Θα ήθελα να μας πείτε κατά τη διάρκεια των αγώνων στο Σίδνεϊ τί περιορισμοί υπήρξαν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, εξ αιτίας των αγώνων;

ΝΑΪΤ: Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έφερε την ευθύνη για τη διοργάνωση των αγώνων εκεί. Ημουν υπουργός εκείνη την περίοδο. Ο πληθυσμός της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι. Θα ήθελα απλώς να πω ότι οι αρμοδιότητες της κυβέρνησης εκεί, μοιάζουν με τις αντίστοιχες εδώ της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας ήταν υπεύθυνη για την υπογραφή συμβάσεων, για την ανάληψη προγραμμάτων, εκτέλεσης έργων κ.λπ.

Οσον αφορά τη λειτουργία, τη διαχείριση της πόλης, θα πρέπει να τονίσω ότι η κυβέρνηση έφερε την αποκλειστική, την πρωταρχική ευθύνη. Δεν ήταν το δημοτικό συμβούλιο, ούτε η οργανωτική επιτροπή οι φορείς εκείνοι που αποφάσιζαν. Βεβαίως, ο Δήμαρχος μας συνέδραμε. Αλλά όσον αφορά τη νομοθεσία, τους δρόμους της πόλης και τα όσα συνέβαιναν στις εμπορικές περιοχές, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης των αγώνων, την αποκλειστική ευθύνη έφερε η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Βεβαίως, η πολιτική κουλτούρα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στη δική μας κοινωνία, πάντως, θεωρήσαμε ορθό τις νομοθετικές ρυθμίσεις να τις αναλάβει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί η νομοθεσία αφορούσε θέματα διαχείρισης της πόλης, για παράδειγμα, την κίνηση στους δρόμους. Η κυβέρνηση, επίσης, όριζε ποιές θα είναι οι κυρώσεις και ποιά πρόστιμα θα επιβάλλονται σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, παράνομης στάθμευσης. Η νομοθεσία ήταν εκείνη που όριζε ποιές οδοί μπορεί να αποκλειστούν γρήγορα. Επίσης, ορίστηκαν ζώνες και χώροι πεζοδρομημένοι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμασταν μια ιδιαιτέρως ισχυρή νομοθεσία και αντιστοίχως αυτή μόνο η κυβέρνηση μπορούσε να μας την παράσχει. Αυτό, όμως, στη δική μας κουλτούρα, προκειμένου τελικώς να έχουμε πολύ καλά συνεργατικά αποτελέσματα.

Για να σας δώσω μια ιδέα των όσων συμβαίνουν στις πόλεις που φιλοξενούν αγώνες, αν δεν έχει τύχει να παραστείτε σε Ο.Α. θα ήθελα να πω ότι συρρέουν τα πλήθη και μιλώ για δεκάδες χιλιάδες άτομα τα οποία μαζεύονται στο κέντρο της πόλης συνήθως, προκειμένου να έχουν τουλάχιστον μια αίσθηση της ατμόσφαιρας του αθλητικού γεγονότος, μια αίσθηση του ενθουσιασμού που κατακλύζει τον κόσμο. Και αυτός μπορεί να είναι κόσμος που έχει παρακολουθήσει αγωνίσματα, ίσως και όχι. Ισως, να είναι άνθρωποι που διαθέτουν εισιτήρια, προκειμένου να παρακολουθήσει κάποιο αγώνισμα ή όχι. Πάντως, όλοι αυτοί βρίσκονται εκεί, προκειμένου να μοιραστούν αυτή τη συνολική εμπειρία. Αν θέλετε να κάνω έναν παραλληλισμό, θα έλεγα πως ίσως η κατάσταση να σας θυμίσει την περίπτωση που θα βλέπατε, εάν ξαφνικά όλα τα συστήματα πυρόσβεσης ή όλοι οι συναγερμοί σε μια πόλη ετίθεντο εκτός λειτουργίας ταυτόχρονα. Τόσο πολύ κόσμο θα είχατε στους δρόμους. Προκειμένου, λοιπόν, να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσετε τη χαρά που απολαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να προβείτε και σε ορισμένες ενέργειες. Οπότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα πράγματα είναι φυσιολογικά ή όπως συνήθως σε οποιαδήποτε πόλη κατά τη διάρκεια των Ο.Α. Επομένως, η μέγιστη πρόκληση είναι να εξασφαλίσεις ότι τα πλήθη που συρρέουν στους δρόμους, που δημιουργούν και κάποιες δυσκολίες, παρ όλα αυτά θα απολαύσουν το γεγονός και θα έχουν μια κοινή εμπειρία. Το βασικό, η μέγιστη πρόκληση, είναι να αποφύγεις να δημιουργηθεί χάος. Αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική πρόκληση για μένα και γι αυτό ακριβώς πιστεύω ότι δικαίως μπορώ να ισχυριστώ πως στην περίπτωση του Σίδνεϊ κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε. Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι πόλεις που φιλοξενούν Ο.Α.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Νάιτ, σήμερα ήταν η πρώτη σας παρουσία σε σύσκεψη Διυπουργικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ήθελα να μας πείτε ποιά είναι η εμπειρία σας, βλέπετε ταύτιση απόψεων μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής και της κυβέρνησης ή κάποιες διαφωνίες, οι οποίες μελλοντικά μπορεί να δημιουργήσουν προσκόμματα στην πορεία της διοργάνωσης των Ο.Α.;

ΝΑΪΤ: Δεν θα είναι ψέμα, γιατί κι εσείς το γνωρίζετε, ότι στο παρελθόν υπήρξαν εντάσεις. Με ενθάρρυνε, όμως, το γεγονός ότι παρατήρησα μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι σχέσεις μεταξύ της οργανωτικής επιτροπής και της κυβέρνησης είναι οπωσδήποτε οι καλύτερες που έχω δει. Επίσης, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι συμμερίζονται την ίδια άποψη, όλοι κατανοούν ότι βρίσκονται στο ίδιο σκάφος και είναι απαραίτητο να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, να κωπηλατούν μαζί, συντονισμένα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Και με ενθαρρύνει η σημαντική αυτή σχέση που έχει αναπτυχθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Νάιτ, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω και να εκμεταλλευτώ την πολιτική σας ιδιότητα, ως υπουργού και κυρίως την πολιτική πείρα σας. Μερικούς μήνες πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και συγκεκριμένα -τυπικώς μιλώντας μέχρι στιγμής- τον Απρίλιο του 2004 πρόκειται να διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Πιστεύετε ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη διοργάνωση των Αγώνων;

ΝΑΪΤ: Το θέμα αφορά τον ελληνικό λαό. Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να εκφέρω γνώμη. Κάνω ακριβώς αυτή τη δήλωση εξαιτίας της πολιτικής μου πείρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας θέσω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, μπορείτε να μας πείτε εάν από την εμπειρία σας κάποια προβλήματα που αντιμετωπίσατε στο Σίδνεϊ μπορεί ενδεχομένως να τα αντιμετωπίσει και η Αθήνα; Και δεύτερον, στο θέμα του εθελοντισμού, ο οποίος έχει απασχολήσει πάρα πολύ τη χώρα μας, είχατε περιπτώσεις αποχώρησης εθελοντών την τελευταία στιγμή;

ΝΑΪΤ: Κατ` αρχάς, να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Πάντοτε υπάρχουν φθορές ή απώλειες. Κάποιοι εθελοντές, για παράδειγμα, δεν εμφανίζονται ή κάποιοι κάνουν τις πρώτες τους βάρδιες και στη συνέχεια ανακαλύπτουν ότι το γεγονός είναι λιγότερο συναρπαστικό από όσο περίμεναν. Κάποιοι άλλοι ασθενούν ή εμφανίζονται έκτακτες ανάγκες. Πάντως, στην πορεία ανακαλύψαμε ότι όλοι οι εθελοντές που τελικώς παραμένουν είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τον αριθμό στις βάρδιές τους.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, σήμερα το πρωί συζήτησα με τη Διυπουργική επί μιάμιση ώρα τα δυνητικά προβλήματα και δεν θα ήθελα να σπαταλήσω μιάμιση ώρα επιπλέον από το δικό σας χρόνο. Είναι γεγονός ότι θα υπάρξουν κοινά προβλήματα, πολλά από αυτά θα είναι ιδιάζοντα και κάποια θα είναι μοναδικά, όπως μοναδικές είναι και οι ευκαιρίες. Για παράδειγμα, στο Σίδνεϊ χρειάστηκε -και αυτό είναι κομμάτι της κουλτούρας μας- να κατορθώσουμε να αλλάξουμε συνήθειες όσον αφορά την ώρα που δειπνούμε. Και αυτό γιατί στο Σίδνεϊ δειπνούμε στις 20.00. Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων πολλοί επέστρεφαν στις 22.00 και αναζητούσαν τόπο για να δειπνήσουν. Αυτό για μας ήταν μια μεγάλη δυσκολία, αλλά αυτό ήταν ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε και η Ατλάντα, όπου η ώρα του δείπνου είναι στις 19.00. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, ειλικρινά θα είναι μεγάλη χαρά για μένα ότι στους επόμενους αγώνες δεν θα φέρω και την ευθύνη ακόμη και για τα δείπνα. Δεν θα ανησυχώ επομένως αν θα υπάρχει στις 22.00 ανοιχτό εστιατόριο στο Σίδνεϊ, αλλά αυτή τη φορά με τη σύζυγό μου θα μπορώ να δειπνώ οποιαδήποτε ώρα στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένων των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο θεωρείτε ότι το θέμα της ασφάλειας θα καταστεί μείζον και κυρίαρχο και ενδεχομένως να καταπνίξει το πνεύμα των αγώνων;

ΝΑΪΤ: Δεν το πιστεύω. Προκειμένου, όμως, να κάνει κανείς οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα παγκόσμια δεδομένα από σήμερα και μέχρι τον Αύγουστο του 2004 θα ήταν ιδιαιτέρως τολμηρό ως εγχείρημα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε, όπως κανείς δεν προέβλεψε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε θετικό ή αρνητικό μπορεί να συμβεί. Πάντως από τους αγώνες του Μονάχου και έπειτα μας απασχολεί το θέμα της ασφάλειας. Εξακολουθούμε να εστιάζουμε σε αυτό το θέμα και τίποτα δεν έχει αλλάξει από το Σεπτέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση πάντα, όπως και η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, ασχολήθηκε με την ασφάλεια. Ενδείξεις αυτής της ενασχόλησης ήταν η έντονη αστυνομική παρουσία τόσο στο Σίδνεϊ, όσο στο Σόλτ Λέικ Σίτι, στην Ατλάντα, στη Βαρκελώνη. Είμαι φύσει αισιόδοξος και πιστεύω πάντοτε ότι στο μέλλον θα δούμε έναν καλύτερο κόσμο. Πάντως σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια θα παραμείνει ένα μείζον θέμα, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν πιστεύω ότι θα σκιάσει τους αγώνες.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προσθέτω τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού για την παρουσία του κ. Νάιτ, σήμερα στη Διυπουργική. Τον ευχαριστούμε επίσης για την υπομονή του να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του θέσατε. Πιστεύουμε ότι οι αγώνες που θα διοργανώσουμε θα είναι το ίδιο πετυχημένοι, όπως αυτοί του Σίδνεϊ και θα διακρίνονται από το δικό μας χρώμα, όπως τόνισε και ο κ. Νάιτ. Μετά τους αγώνες θα μεταφέρουμε και εμείς την εμπειρία μας στο Πεκίνο, όπου θα διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2008.

Σας ευχαριστούμε.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 April 2002 - 14:05:08 UTC