Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Μαϊου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε, ήδη, τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τις διευκρινιστικές απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις συναδέλφου σας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Εισαγωγικώς, θα ήθελα να πω ορισμένα πράγματα:

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εισήγηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος αρχικώς αναφέρθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε και να δώσουμε τις μάχες για να προχωρήσουν και να λυθούν τα εθνικά μας θέματα, έχοντας συνείδηση ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα και ότι χρειάζεται προσπάθεια και εγρήγορση για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ειδικότερα:

Για το Παλαιστινιακό, θα συνεχιστούν και σήμερα οι συζητήσεις, στο πλαίσιο του Ειδικού Συμβουλίου της Επιτροπής που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατανομή των 13 Παλαιστινίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Υπάρχει σειρά νομικών θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν, ώστε να υπάρξει μια ενιαία στάση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ε.Ε. Γι` αυτό το λόγο δεν κατέστη δυνατό, μέχρι αυτή τη στιγμή, να βρεθεί οριστική λύση για την κατανομή. Εκτιμάται, όμως, ότι στη συνέχεια των συνεδριάσεων -θα υπάρξει και απογευματινή συνεδρίαση- θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Οσον αφορά το Κυπριακό, υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη. Ο κ. Κληρίδης θα έρθει στην Ελλάδα την Τετάρτη και θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για την αποτίμηση των εξελίξεων των συνομιλιών των δύο Κοινοτήτων. Από τις πρώτες εκτιμήσεις συνάγεται ότι ο κ. Ντενκτάς συνεχίζει τη γνωστή τακτική της αδιαλλαξίας. Η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένουν στη γνωστή αδιάλλακτη στάση τους. Υπάρχουν οι συναντήσεις που έχουν γίνει με τον κ. Κόφι Ανάν. Είναι γνωστό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε παράταση του χρονοδιαγράμματος των συνομιλιών, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και βεβαίως, είναι γνωστή η εμμονή της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς στην επίλυση του Κυπριακού με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αναμφίβολα υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες. Η τουρκική πλευρά συνεχίζει μια αδιάλλακτη στάση, την οποία οφείλει η Διεθνής Κοινότητα, ειδικά ο ΟΗΕ, να επισημάνει. Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι αυτή η στάση κάθε άλλο παρά διευκολύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Οσον αφορά τα θέματα που συνδέονται με τον ελληνο-τουρκικό διάλογο, αυτός συνεχίζεται με τον τρόπο που γίνεται. Είναι γνωστές οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία εξέλιξη.

Στο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, του ESDP, είναι γνωστές οι επαφές που είχαν γίνει από τον Πρωθυπουργό με τον κ. Σολάνα και τον κ. Ρόμπερτσον. Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών, όπως σας είχα ενημερώσει, δεν είχε σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Στη συνέχεια, η ισπανική Προεδρία, απέστειλε πριν από μερικές ημέρες προς την ελληνική, αλλά και τις άλλες πλευρές, μία πρότασή της η οποία περιλάμβανε, αφενός την έγκριση του λεγόμενου κειμένου της Αγκυρας ως έχει και αφετέρου τη διαβεβαίωση για προσθήκη κάποιων παραγράφων στο σχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη, αλλά ίσως και στο Σχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ομως, οτιδήποτε και αν ετίθετο, είναι γνωστό ότι, εφόσον παρέπεμπε στο Κείμενο της Ακγυρας ως έχει, δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ελληνικές απόψεις, που δεν είναι απόψεις μόνο για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά έχουν να κάνουν -και αυτό πρέπει να σημειώνεται συνεχώς και ιδιαίτερα- με τη στάση της ίδιας της Ε.Ε. απέναντι στις τρίτες χώρες. Δεν είναι δυνατό να λαμβάνει η Ε.Ε. μια απόφαση, για την αποστολή αυτής της δύναμης ασφαλείας σε κάποια τρίτη χώρα και να μπορεί μια άλλη χώρα, μη μέλος της Ε.Ε., να ασκεί βέτο σε αυτή την απόφαση. Αυτό έχει να κάνει με τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και δεν έχει να κάνει με καμία διμερή διαφορά της χώρας μας.

Η πρόταση της ισπανικής Προεδρίας δεν έγινε αποδεκτή και μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου μετέφερε την ελληνική άποψη και άρνηση, την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Από τη Δευτέρα, λοιπόν, έχει γνωστοποιηθεί προς την ισπανική Προεδρία η άρνηση της ελληνικής πλευράς στην πρωτοβουλία της. Είναι σαφές ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Είναι σαφές ότι δεν θα δεχθούμε το κείμενο της Αγκυρας ως έχει. Είναι σαφές ότι για μας υπάρχουν ορισμένα θέματα αρχής, γύρω από την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε., στα οποία θα επιμείνουμε.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για την πορεία των εργασιών της Συνέλευσης της Ευρώπης. Συζητούνται μια σειρά θέματα που αφορούν την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, τα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών και της οικονομίας, όπως επίσης και η νέα δομή της Ε.Ε. μετά τη διεύρυνση. Σε αυτά, βέβαια, θα υπάρξουν και οι ελληνικές απόψεις ολοκληρωμένα, όταν έρθει η ώρα.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δέκα προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στον εσωτερικό τομέα, αυτής της περιόδου.

Η πρώτη, είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου υπάρχει η προοπτική της ολοκλήρωσης του διαλόγου και της κατάθεσης σχεδίου νόμου στη Βουλή, τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Η δεύτερη, αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και για ορισμένα θέματα θα κληθεί να αποφασίσει η κυβέρνηση αμέσως μετά. Ορισμένα άλλα θέματα, κυρίως φορολογικά μέτρα, θα εξαγγελθούν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ. που ως γνωστόν είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την οικονομία της χώρας και ειδικότερα για το χώρο της Βορείου Ελλάδας. Κρίνεται σκόπιμο, τα μέτρα αυτά να προετοιμαστούν καλύτερα και να εξαγγελθούν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ.

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα, αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης, ετοιμάζει νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα παρουσιαστεί σύντομα, θα γίνει διάλογος και αναμένεται το όλο θέμα να κλείσει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, με ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή.

Η τέταρτη πρωτοβουλία, αφορά τα θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον. Την επόμενη Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα συζητηθεί το θέμα της επικύρωσης από τη χώρα μας της Συμφωνίας του Κιότο για την αειφόρο, τη βιώσιμη ανάπτυξη για την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν μέτρα για την προστασία των πολιτών από προβλήματα, που είναι γνωστά ποια είναι και τα συναντούμε κατά τους θερινούς μήνες.

Το πέμπτο ζήτημα, αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη προχωρούν. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων. Προχωρεί και γίνονται επαφές με επενδυτές διεθνώς, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της Ο.Α. Υπάρχει, βεβαίως, και μια σειρά ανοικτών θεμάτων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο, η μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ανώνυμη εταιρία και η μερική μετοχοποίησή του.

Το έκτο θέμα, έχει να κάνει με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είναι γνωστό ότι ολοκληρώθηκαν ομαλά οι διαδικασίες για το Κ.Π.Σ. για το 2001. Ομως, επειδή πρέπει να επιταχυνθούν και οι νέες προκηρύξεις, ιδιαίτερα στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και σε άλλους τομείς, θα υπάρξει νέα επιτάχυνση των διαδικασιών. Προς τούτο, θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Γ` Κ.Π.Σ., στις 30 Μαϊου.

Εβδομον, έγινε ειδική αναφορά από τον Πρωθυπουργό για τα δημόσια έργα. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική η πρόοδος που υπάρχει σε αυτό τον τομέα. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι θα έχουμε, πολύ σύντομα, αποτελέσματα. Στο επόμενο διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία η ζεύξη του Ακτίου με την Πρέβεζα, ενώ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες και μέχρι τον Οκτώβριο να ολοκληρωθεί και η περιμετρική οδός της Πάτρας. Επίσης, είναι πολύ ικανοποιητική η εξέλιξη στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού.

Ογδοον, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τα πράγματα προχωρούν ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Πάντοτε, βέβαια, χρειάζεται προσοχή. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και βεβαίως θα προχωρήσουμε στην κατά το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της χώρας, ώστε να αξιοποιήσει το θετικό πρόσημο που θα υπάρξει για την Ελλάδα από την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και από την προβολή της χώρας σε όλο τον κόσμο.

Ενατον, θέματα σωστής εξυπηρέτησης και σεβασμού του Ελληνα πολίτη, στα οποία αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή:

-Για το ΙΚΑ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση -υπογράφηκαν, ήδη, οι συμβάσεις- και τότε θα μπορεί να γίνονται τα ραντεβού με τους γιατρούς τηλεφωνικά σε όλη την Ελλάδα, οι εισφορές να πληρώνονται στις Τράπεζες, οι περιοδικές δηλώσεις να κατατίθενται μέσω Ιντερνετ και βεβαίως το κυριότερο, η έκδοση των συντάξεων να γίνεται εντός μηνός.

-Για το χώρο της υγείας, προχωρεί και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναβάθμισης 16 νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ανοίγουν και πολλά νοσοκομεία, ως γνωστόν, σε όλη την Ελλάδα. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή την πορεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, για το Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι. Θα έλεγα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρχει μια άλλη εικόνα στο χώρο της υγείας.

-Για τον ΟΓΑ, ως τις αρχές του 2003, ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων θα έχει περιοριστεί στους τρεις με τέσσερις μήνες και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2003, ο χρόνος αυτός να έχει μηδενιστεί. Να μπορούν, σχεδόν αμέσως, να βγαίνουν οι συντάξεις του ΟΓΑ.

-Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών. Είναι γνωστό ότι φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε 1.000 κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών έως το 2004. Ομως, μέχρι τέλους του 2002, θα δημιουργηθούν κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών και σε μία ακόμη πόλη ανά Νομό, καθώς και σε όλους τους Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

-Για τα σχολεία, θα διατεθούν ακόμη 800 δις δραχμές για κτίρια. Η δραστική μείωση της διπλοβάρδιας θα είναι γεγονός στο τέλος του 2004.

-Στον τομέα της απασχόλησης, με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που εξήγγειλε πρόσφατα ο κ. Ρέππας, επιδοτούνται 15.000 νέες θέσεις εργασίας, 6.500 νέες θέσεις ελεύθερων επαγγελματιών και περίπου 23.000 θέσεις κατάρτισης για τους νέους μας.

-Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" προχωρεί. Προοπτική είναι να γίνουν 1.000 τέτοια προγράμματα, μέχρι το τέλος του 2003. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα έχουν τεθεί σε λειτουργία και περίπου 100 αυτοκίνητα που θα μεταφέρουν τα σχετικά συνεργεία, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει υλοποιηθεί και το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την αναβάθμιση της ζωής των στρατευμένων μας.

Δέκατη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των παρεμβάσεών μας για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή. Ηδη, σε λίγες μέρες, θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά το σχέδιο νόμου για την πάταξη της διαφθοράς και στη συνέχεια για την αλλαγή και ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών του "πόθεν έσχες".

Πρέπει να πω, επίσης, ότι μέσα στο πρόγραμμα είναι να γίνει τον Ιούνιο ειδική συνεδρίαση Κυβερνητικού Οργάνου για την εξειδίκευση και τον προσδιορισμό των στόχων μας, για την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκληση, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ζητήματα του εισοδήματος, της κοινωνικής προστασίας και της απασχόλησης.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά και σε ορισμένα άλλα ζητήματα. Κατ` αρχάς, επεσήμανε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας καλλιεργεί κλίμα ισοπέδωσης. Ολες αυτές οι αφηρημένες και γενικόλογες αναφορές, όπως "όλοι ίδιοι είναι", η προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής, οι αδικαιολόγητες επιθέσεις κατά πάντων, η δημιουργία διχαστικού κλίματος, δημιουργούν αρνητική εικόνα.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, δημιουργούν επίσης το ιδεολογικό υπόστρωμα για να αναπτυχθούν συντηρητικές, ιδιαίτερα αρνητικές αντιλήψεις. Επεσήμανε ότι πρέπει να απαντήσουμε στη Ν.Δ. με την πολιτική μας, να απαντήσουμε στο αρνητικό κλίμα που καλλιεργεί η Ν.Δ, αρνητικό για την ίδια τη χώρα και την πολιτική ζωή.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με ομοψυχία, ενεργοποίηση και ανάδειξη του έργου μας θα πετύχουμε. Με πίστη στο έργο και την προοπτική μας θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ των επιλογών του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει απαντήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει καμία διάσταση. Αν αυτή η φημολογία αναπτύχθηκε εξαιτίας της απουσίας του υπουργού Εξωτερικών από την Κυβερνητική Επιτροπή, θέλω να τονίσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών ασθενεί. Επέστρεψε άρρωστος από το Ρέκιαβικ. Ο κ. Παπανδρέου είχε σήμερα το πρωί μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε πλήρως η ταύτιση των απόψεών τους, όσον αφορά όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Θέλω, επίσης, να τονίσω και πάλι ότι μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το θέμα της άρνησης της Ελλάδας στις προτάσεις της ισπανικής Προεδρίας για τον ευρωστρατό.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο δραματικός -επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό- τόνος με τον οποίο ο Πρωθυπουργός έφερε στην επιφάνεια κάποια θέματα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικά θέματα σε συνδυασμό με το θέμα του ευρωστρατού και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., λέγεται ότι μπορεί να είναι το πλαίσιο για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού κάθε φορά η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει ως λόγο εθνικό θέμα. Υπάρχει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Οι εκλογές θα διενεργηθούν το 2004, με τη λήξη της εντολής που έλαβε αυτή η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό. Βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι ο δρόμος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε ρόδινος. Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες. Υπάρχει μια εμμονή ορισμένων, για παράδειγμα στο κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτό το κείμενο ως έχει. Όχι γιατί έχει διαφορές με την Τουρκία, αλλά γιατί πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Επίσης, υπάρχει η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα γίνει την Τετάρτη, αλλά και αποφασιστική στάση της ελληνικής πλευράς, ώστε η τουρκική αδιαλλαξία να καμφθεί, κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας. Βεβαίως, υπάρχει και το θέμα της πορείας ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.. Είμαστε αποφασισμένοι να ληφθεί η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Θέλω να το τονίσω αυτό. Γνωρίζετε, όμως, πολύ καλά ότι είναι πιθανό να υπάρξουν δυσκολίες, να εγερθούν προβλήματα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι τότε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Και εμείς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι, έχοντας αναπτύξει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Ενημερώνουμε σωστά τον ελληνικό λαό και σας πληροφορώ ότι θα υπάρξει, την κατάλληλη στιγμή και μετά τις αναγκαίες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κύκλος επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί είναι απαραίτητη η εθνική ομοψυχία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα που αναφύονται στα εθνικά θέματά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοώ το μετέπειτα διάστημα. Να μην ερμηνευτεί η δήλωσή μου ότι αφορά την Πέμπτη, αλλά ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη.

ΤΑΚΗΣ: Το "έτοιμοι και αποφασισμένοι" μπορεί να σημαίνει ότι θα ζητήσετε από τον ελληνικό λαό την ανανέωση της εμπιστοσύνης του, αν υπάρξει κάτι σοβαρό όπως το θέμα της ένταξης της Κύπρου ή του ευρωστρατού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα αυτό το έχω κλείσει. Θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή τετραετίας από τον ελληνικό λαό και θα την εξαντλήσει. Να μην έχετε καμία αμφιβολία γι` αυτό. Οσον αφορά τα εθνικά θέματα, η κατάσταση διέρχεται μια ιδιαιτέρως σημαντική φάση. Εμείς επιδιώξαμε να ανοίξουν τα εθνικά θέματα. Ζητήσαμε να διεξαχθούν συνομιλίες για το Κυπριακό. Ζητήσαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.. Είπαμε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στο κείμενο της Αγκυρας διότι θίγει την αντίληψή μας για τις σχέσεις της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ. Από τη στιγμή που λάβαμε αυτές τις πρωτοβουλίες -και καλώς κάναμε και τις λάβαμε- πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν και προβλήματα και διαφορετικές πολιτικές και αντιστάσεις σε αυτή την προοπτική. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι με τις θέσεις μας, την παρουσία μας στα διεθνή όργανα, την εξασφάλιση της ομοψυχίας του ελληνικού λαού και βεβαίως τη σωστή ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μετά τη μεταφορά της ελληνικής αρνητικής θέσης από πλευράς υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, μπορείτε να μας πείτε την απάντηση που έλαβε, όπως επίσης και ένα σχόλιό σας για τη δήλωση που έγινε χθες από την επίσημη αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με την οποία ζητείται η άνευ προϋποθέσεων και όρων υιοθέτηση του κειμένου της Αγκυρας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κάθε κράτος, η κάθε κυβέρνηση έχει τις απόψεις της και αυτές είναι σύμφωνες με τα δικά του συμφέροντα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από την πλευρά του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ποιό ήταν το μήνυμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε ιδιαίτερος σχολιασμός. Είναι σαφές ότι αυτό το θέμα συνεχίζεται, δεν σταμάτησε. Ιδιαίτερα ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη

Σεβίλλη θα ενταθούν οι συζητήσεις και οι πρωτοβουλίες που υπάρχουν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για το θέμα του ευρωστρατού λέγοντας ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι. Επειδή, πολλές φορές έχετε δεχθεί ερώτηση, εάν προτιθέμεθα να ασκήσουμε και το δικαίωμα του βέτο και λέτε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, επανέρχομαι και ρωτώ: Συζητήθηκε ή υπάρχει το ενδεχόμενο να ασκήσουμε βέτο στο θέμα του ευρωστρατού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας δίνουν οι σχετικές διαδικασίες. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου κινείται η Ε.Ε. και θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα, προκειμένου να υπερασπίσουμε τις απόψεις και τα συμφέροντά μας. Να είστε βέβαιοι γι αυτό.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, γιατί χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ημέρες, προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει γνωστό ότι υπάρχει επιστολή του Ισπανού Πρωθυπουργού, όπως, επίσης και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση την απέρριψε και αφού, βέβαια, είχε γίνει γνωστό το θέμα και από ισπανικές και από τουρκικές πηγές. Και γιατί σήμερα ο Πρωθυπουργός κι εσείς προσωπικά αισθανθήκατε την ανάγκη να τονίσετε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που απάντησε στον κ. Πικέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνετε την ερώτηση διότι δεν έχετε ακούσει τις ανταποκρίσεις συναδέλφων σας. Επ` αυτού έγιναν σχόλια. Από τη στιγμή που γίνονται σχόλια, δεν θα απαντήσουμε; Υπήρξε κάποιος σχολιασμός, κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις που πιστεύω ότι δόθηκαν από λάθος πληροφόρηση. Είναι λογικό η κυβέρνηση να απαντήσει. Δεν θα αφήσουμε να εκκρεμεί το θέμα και να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Θα ήταν λάθος. Οσον αφορά το άλλο θέμα που με ρωτήσατε, θέλω να σας πω ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στάσης. Συνεχώς γίνεται ανταλλαγή απόψεων και λαμβάνονται πρωτοβουλίες. Σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει και με τους κυρίους Σολάνα και Ρόμπερτσον. Γίνονται και τώρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Δεν άλλαξε ούτε προστέθηκε κάτι καινούργιο, δεν υπήρξε ουσιαστική νέα εξέλιξη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, φέρεται να δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί χαλαρή συνομοσπονδία δύο κρατιδίων ή οντοτήτων. Ηθελα να ρωτήσω πώς σχολιάζει η Αθήνα αυτή τη θέση, εάν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που κατά τη γνώμη της είναι αναγκαίες, προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση αυτού του τύπου και εάν, κατά την επικείμενη συνάντηση των κυρίων Σημίτη και Κληρίδη θα συζητηθούν, ενδεχομένως, αυτές οι προϋποθέσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας παραπέμψω στη σημερινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαπέτρου, ο οποίος τονίζει σαφώς ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντά ο ίδιος εξειδικευμένα σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Από τη στιγμή που ο κ. Παπαπέτρου έχει κλείσει σωστά το θέμα σας παραπέμπουμε στις δηλώσεις του. Βεβαίως, θα γίνει ενημέρωση του Πρωθυπουργού και συζήτηση εφ όλης της ύλης με τον κ. Κληρίδη και θα εκτιμηθεί η κατάσταση. Είναι γνωστό ότι στηρίζουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το παράλληλο άνοιγμα των μεγάλων εθνικών θεμάτων, που όπως είπατε ήταν επιδίωξη της κυβέρνησης, έγινε λίγο μετά από μια νίκη στις εθνικές εκλογές του 2000 και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν σήμερα η κυβέρνηση νοιώθει το ίδιο ισχυρή για να χειριστεί αυτά τα θέματα που, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά κι εσείς, βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή και χρειάζονται πολύ λεπτούς χειρισμούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε και τη θέληση και τη δύναμη να χειριστούμε και να φέρουν σε πέρας αυτά τα σημαντικά εθνικά θέματά μας, με τη στήριξη του ελληνικού λαού. Στήριξη που θα έρθει σαν αποτέλεσμα της κατανόησης του έργου και της πολιτικής μας.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Υπήρξε μέχρι τώρα επικοινωνία του κ. Σημίτη ή του κ. Παπανδρέου με τον κ. Μπερλουσκόνι για το θέμα του ευρωστρατού; Γιατί υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μπερλουσκόνι θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία μεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα του ευρωστρατού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω ποιές πρωτοβουλίες θα λάβει ο κ. Μπερλουσκόνι.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Μπορεί να ζήτησε επικοινωνία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να σας επισημάνω ότι, πηγαίνοντας προς τη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη, η οποία θα γίνει σε ένα μήνα περίπου μπορεί -επειδή όλες οι χώρες το θέλουν κι εμείς το θέλουμε να βρεθεί μια λύση στο θέμα του ευρωστρατού- να δείτε πολλές και ποικίλες πρωτοβουλίες από πολλές πλευρές. Αυτό δεν μπορώ να το αποκλείσω. Μέσα στην Ε.Ε., αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης. Εχουμε τις θέσεις μας, τις απόψεις, έχουμε επεξεργαστεί τις πολιτικές μας, εφ όλης της ύλης και είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συζήτηση και πρωτοβουλία υπάρξει, αρκεί να ανταποκρίνεται στην αρχή που έχουμε θέσει, να είναι, δηλαδή, συζήτηση και επί της ουσίας του κειμένου της Αγκυρας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχει διάβημα από αμερικανικής πλευράς για αναβολή ή ματαίωση της άσκησης «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Θα ενημερωθώ από τον κ. Παπαντωνίου και θα σας απαντήσω αύριο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ρωτήστε συμπληρωματικά εάν υπήρχε διπλό αμερικανικό διάβημα, δηλαδή, και προς την Ελλάδα και προς τη Λευκωσία, την προηγούμενη εβδομάδα για ακύρωση της άσκησης «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σχετικά με αυτό το θέμα, θα σας απαντήσω αύριο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο σας για τα αποτελέσματα των συνομιλιών Ανάν-Κληρίδη-Ντενκτάς, μετά τη χθεσινοβραδινή λακωνική δήλωση του Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι είχαμε μια καλή συζήτηση, αυτό και μόνο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι ο κ. Ανάν όταν επιστρέψει στην έδρα του θα κάνει έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Για να μπορέσουμε να δούμε τα συμπεράσματα που ο ίδιος αποκόμισε από την επίσκεψή του, πρέπει να δούμε την έκθεσή του. Σχολιασμό για τη στάση της τουρκικής πλευράς έχω ήδη κάνει.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Επιβεβαιώνετε κάποιο δημοσίευμα ότι υπήρξε κάποιος ειδικός απεσταλμένος του Πρωθυπουργού προς τον κ. Σολάνα για το θέμα του ευρωστρατού; Και εάν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει παράκαμψη της θεσμικής οδού του υπουργείου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω τη δήλωση μου προς άρση παρεξηγήσεων. Την απάντηση για την άρνηση και αυτής της πρωτοβουλίας της ισπανικής Προεδρίας μετέφερε προς τον κ. Πικέ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο συνήλθε την προηγούμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Πότε έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σημίτη με τον κ. Κληρίδη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σήμερα το πρωί.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχει προγραμματιστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό το φως των εξελίξεων στα εθνικά θέματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, υπάρχουν τακτικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι θα γίνει. Σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μπορεί και αύριο να γίνει συνάντηση δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν προσδιοριστεί θα σας ανακοινωθεί. Γνωρίζετε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται για όλα τα θέματα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εκτός από τον κ. Παπανδρέου, ποιός άλλος έλειπε από την Κ.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απουσίαζε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο κ. Σολάνα έχει εκφράσει την απορία του γιατί δεν τονίστηκαν νωρίτερα οι ελληνικές αντιρρήσεις, κατά τη διάρκεια της σύνταξης του κειμένου της «Αγκυρας», αληθεύουν και πώς το σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν το έλεγε ο κ. Σολάνα -γιατί δεν τον άκουσα να το λέει- θα μπορούσα να απαντήσω. Νομίζω, όμως, ότι κανείς δεν τον έχει ακούσει να το λέει επισήμως. Αρα, να μην τον αδικήσουμε. Επειδή, όμως, διαβάζω και ακούω ότι υπάρχει μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα -και δεν την αποδίδω στον κ. Σολάνα γιατί θα ήταν άδικο να το κάνω- θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κίνηση που έγινε από την αγγλική και αμερικανική πλευρά προς την Τουρκία ήταν εξωθεσμική. Οπως γνωρίζετε, σε εξωθεσμικές κινήσεις εμείς δεν έχουμε δώσει ποτέ την έγκρισή μας. Πρέπει να σας επισημάνω ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και στην Ε.Ε. γι αυτές τις εξωθεσμικές κινήσεις και όχι μόνον από εμάς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει γίνει πολλή συζήτηση τον τελευταίο καιρό με τα reality shows στην τηλεόραση και έχουν ληφθεί αποφάσεις, οι οποίες έχουν ή δεν έχουν εφαρμοστεί. Πρόσφατα είδαμε και ένα γεγονός με ένα μικρό παιδί που συμμετέχει σε αυτά τα παιχνίδια. Δεν ακούσαμε το σχόλιο της κυβέρνησης γι` αυτό το θέμα. Τι έχετε να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να εκφράσω την αντίθεσή μου σε αυτό το γεγονός. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους για την προστασία της παιδικής ηλικίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας στο άρθρο 15, το οποίο αναφέρει ότι είναι υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων να προστατεύουν την παιδική ηλικία. Πέρα όμως από την υποχρέωσή τους αυτή υπάρχει και η δική τους ευθύνη και πρέπει να ευαισθητοποιηθούν ως προς αυτό. Κατά τα άλλα έχει επιληφθεί το ΕΣΡ.

ΤΑΚΗΣ: Σήμερα είχαμε κάποιες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους από τον πρόεδρο του Συνασπισμού, σχετικά με το θέμα της κ. Λουλέ, ο οποίος μίλησε με σκληρά λόγια και για την κ. Μπακογιάννη και για τη Ν.Δ., για "ανήθικες" συμπεριφορές κ.λπ. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου, αλλά αφού μου δίνετε την ευκαιρία θα σχολιάσω τις ενέργειες της Ν.Δ. Τονίζω ότι δεν αποτελεί αυτό σχόλιο για τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Θέλω να πω ότι η τακτική αυτή της Ν.Δ. απέναντι στην Αριστερά, αυτό το περίφημο θέμα του "γαλάζιου σφυροδρέπανου" είναι άκρως υποκριτική. Κάποιος με ρώτησε πώς κρίνω αυτό το φλερτ της Ν.Δ. με την Αριστερά. Θέλω να πω ότι αυτό το φλερτ ατύχησε και τελείωσε πριν καν αρχίσει και προτού μετεξελιχθεί ούτε καν σε έρωτα!! Είναι πολύ σαφές ότι η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται τη σχέση με την Αριστερά ως μια σχέση συναλλαγής ή ικανοποίησης προσωπικών συμφερόντων στελεχών της. Αυτό δεν αφορά εμάς. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση με την Αριστερά ως μια σχέση κοινών αγώνων, κοινών οραμάτων και κοινών αξιών. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να πει κανείς τίποτα άλλο.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή η κ. Λουλέ, από ό,τι θυμάμαι, ήταν υποψήφια βουλευτής του Συνασπισμού στις πρόσφατες εκλογές. Επίσης, υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού ήταν και ο κ. Πιατάς, ο οποίος συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Παπουτσή. Ρωτήθηκε το ΠΑΣΟΚ ή ο κ. Παπουτσής ρώτησε τον κ. Κωνσταντόπουλο πριν τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η σύγκριση είναι άκρως ατυχής. Διότι είναι διαφορετική η περίπτωση ενός μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, άρα της καθοδήγησης του κόμματος και πρώην βουλευτού και μάλιστα με τη στάση απέναντί του και τον τρόπο που έγινε και διαφορετική η περίπτωση κάποιου, καθ` όλα αξιόλογου ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να στρατεύτηκε κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού αγώνα. Εν πάση περιπτώσει θέλω να τονίσω ότι εμείς δεν ερμηνεύσαμε καμία κίνηση του κ. Παπουτσή ως θέμα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της Αριστεράς. Ουδέποτε υπήρξε πολιτική ερμηνεία των κινήσεων του κ. Παπουτσή, οι οποίες αφορούν το Συνδυασμό και τις επιλογές του. Η Ν.Δ. θα πρέπει να επιλέξει τελικά τι θα κάνει. Πιστεύω ότι κάποια ζητήματα, τα οποία εμφανίζει με μια πολιτική που από τη μια αποσκοπεί να κρατήσει την ακροδεξιά στο εσωτερικό της και από την άλλη να κάνει ανοίγματα στους υπόλοιπους χώρους, ουσιαστικά μόνο πολιτική παράνοια μπορεί να δημιουργήσει. Δεν μπορεί ταυτόχρονα και να προσπαθείς να κρατήσεις την ακροδεξιά και να επιχειρείς να κάνεις ανοίγματα στον Κεντρώο ή τον Αριστερό χώρο. Αυτό δεν οδηγεί παρά μόνο σε μια πολιτική χωρίς περιεχόμενο, σε λαϊκισμό, σε φωνές, σε διχαστικές ενέργειες. Αυτή είναι η πολιτική της Ν.Δ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 May 2002 - 15:05:13 UTC