Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ουκρανία, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιεύματα για πρόσωπα που βρίσκονται σε κλοιό και πρόκειται να γίνουν συλλήψεις, μάλιστα, κάποιες προσδιορίζονται και εντός 30 ημερών. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν πρόκειται τις επόμενες 30 ημέρες να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι αυτά τα πέντε πρόσωπα τα οποία αναφέρονται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να επαναλάβω τίποτα περισσότερο από αυτά που είπα, χθες. Προσεγγίζουμε το θέμα με σοβαρότητα, συνέπεια, ευθύνη και με υπεύθυνη δουλειά των αρμόδιων οργάνων. Δεν δικαιολογούνται, ούτε υπεραισιοδοξία, ούτε βεβαίως αυτά τα σενάρια που κάθε λίγο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, είτε δημοσίως, είτε υπογείως, να αναφέρονται πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Ερχόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, όταν αναγκαζόμαστε να προβαίνουμε σε διαψεύσεις ότι δεν συνελήφθη ο τάδε ή ο τάδε. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν τιμά τη Δημοκρατία μας. Θέλω να επιστήσω ιδιαίτερα την προσοχή εκείνων που διακινούν τέτοια σενάρια. Ας σεβαστούν τις προσωπικότητες και την αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου. Ας έχουμε τη στοιχειώδη υπομονή που απαιτείται, γνωρίζοντας ότι τα αρμόδια όργανα κάνουν μια σοβαρή δουλειά. Ας τα αφήσουμε να εργαστούν, να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση και ό,τι υπάρχει, να είστε βέβαιοι ότι θα ανακοινωθεί από την αστυνομία, έγκαιρα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε, δηλαδή, σε πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω -και νομίζω ότι κανείς σε αυτή την αίθουσα, αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζει- πού βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας. Εκείνο που θεωρώ πραγματικά απαράδεκτο -για το οποίο, βεβαίως, δεν ευθύνεστε εσείς- είναι αυτό το οποίο έγινε χθες το βράδυ και -από ό,τι πληροφορήθηκα από συναδέλφους σας στη Βουλή- έγινε και σήμερα το πρωί. Δηλαδή να κυκλοφορούν φημολογίες στους διαδρόμους και να ρωτούνται βουλευτές -ακόμη και εγώ, δεν σας κρύβω- για συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία δήθεν έχουν συλληφθεί από τις αρχές ασφαλείας. Δήθεν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να φωτογραφίζουμε και να διασύρουμε πρόσωπα. Θέλω ιδιαίτερα να επιστήσω την προσοχή και να ζητήσω τη συνεργασία σας, σ` αυτή την κατεύθυνση, όπως επίσης και όλων των ανθρώπων των ΜΜΕ.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Αμερική, πριν από περίπου έξι μήνες, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, είχαν συζητηθεί τότε με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές συγκεκριμένα ονόματα στα οποία υπήρχε μια σύγκλιση πληροφοριών από τις ελληνικές και τις αμερικανικές υπηρεσίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενα ακόμη μύθευμα, ένα ακόμη σενάριο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν βοηθούν σε τίποτα αυτά τα σενάρια. Εκθέτουν τους εμπνευστές τους. Το μόνο που μπορούν να δημιουργήσουν, σε τελευταία ανάλυση, είναι ανάσχεση της δουλειάς, την οποία κάνουν αυτή τη στιγμή τα αρμόδια όργανα. Επιτέλους, το θέμα απαιτεί σοβαρότητα και ευθύνη. Θέλω να σας καλέσω όλους -όλους μας- να συμβάλουμε με την απαραίτητη σοβαρότητα και την ευθύνη που χρειάζεται. Και όπως είπαμε από την αρχή: Χαμηλοί τόνοι, όχι υπεραισιοδοξία, όχι σενάρια. Και πάνω από όλα, όχι διακίνηση φημών για πρόσωπα, γεγονός που προσβάλλει και τη Δημοκρατία μας και τη στοιχειώδη έννοια σεβασμού και αξιοπρέπειας των προσωπικοτήτων, κάθε προσωπικότητας κάθε πολίτη.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι η κυβέρνηση σίγουρη ότι ο Ξηρός που έχει συλληφθεί, έχει σχέση με τη «17 Νοέμβρη»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι σίγουρη γι αυτό που σας είπα χθες και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω ότι: Το όπλο το οποίο βρέθηκε πλάι στον Ξηρό, είναι το όπλο του δολοφονηθέντος αστυνομικού Μάτη και ότι ο δολοφονηθείς Μάτης εβλήθη με όπλο που χρησιμοποίησε η 17 Νοέμβρη και σε άλλες εκτελέσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εγώ διαβάζω στο "ΒΗΜΑ" -μπορεί να υπάρχει και σε άλλη εφημερίδα- ότι κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι έχουν στα χέρια τους μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Εμείς δεχόμαστε τη δήλωσή σας. Από εκεί και πέρα, τι γίνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες, επειδή ήμουν σε επικοινωνία με τους περισσότερους από εσάς, σχολιάσαμε όλοι την εικόνα που υπήρχε σε μια σειρά -όχι σε όλους, ευτυχώς, δεν θέλω να είμαι άδικος- τηλεοπτικούς σταθμούς. Πολλοί από εσάς επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά μαζί μου -και μάλιστα αργά το βράδυ- για να με ρωτήσουν γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα. Οπως καταλαβαίνετε, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές λένε μόνο αυτό που είπα χθες και σήμερα και το οποίο δεν έχει κουραστεί να λέει ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδης. Αυτές είναι οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Είδατε τι αγώνα κάνουμε -και μάλιστα σας το έχω πει κατ` ιδίαν- για να κρατήσουμε τη δέουσα σοβαρότητα, ευθύνη και συνέπεια σε ένα τόσο σημαντικό θέμα και να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Θέλουμε να μείνουμε στην ίδια γραμμή: Χαμηλοί τόνοι, όχι σκοπιμότητες, όχι υπεραισιοδοξία, όχι σενάρια, όχι παραφιλολογία. Θα μείνουμε σταθερά σε αυτή τη γραμμή, διότι αυτό απαιτεί η στοιχειώδης σοβαρότητα μιας κυβέρνησης που σέβεται και στηρίζει τη δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σας το λέω, γιατί υπάρχει ένα δημοσίευμα στην "Ελευθεροτυπία" ότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Βάσει αυτού έγινε κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει ληφθεί κανένα έκτακτο μέτρο.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η αστυνομία ή οι διωκτικές αρχές φοβούνται κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα, ενόψει.... (δεν ακούγεται)

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Αφήστε την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή παρατηρούμε, τουλάχιστον, στους δρόμους κάποια αυξημένα μέτρα ασφάλειας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας αφήσουμε τις αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η τηλεοπτική, κατά κύριο λόγο, σεναριολογία με ανάμιξη συγκεκριμένων προσώπων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι όλα τα κανάλια. Το επαναλαμβάνω, για να μην αδικήσουμε εκείνα που κρατούν τη σοβαρότητά τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ενεργοποιήσει κάποια μέτρα, για παράδειγμα το ΕΣΡ ή οτιδήποτε άλλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς καταστολής. Θεωρούμε, όμως, ότι πρέπει να επιδειχθεί ευθύνη από τους ίδιους τους ανθρώπους των ΜΜΕ. Εχω τη γνώμη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που γνωρίζουν όχι μόνο τι σημαίνει η έννοια "ευθύνη", αλλά και πως να ανταποκρίνονται σε αυτό. Κάνω έκκληση σε αυτούς, τους οποίους υπαινίσσεστε, να στρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια. Να είστε βέβαιοι ότι, όταν αυτή η στράτευση επιτευχθεί, θα επέλθει η αναγκαία ρύθμιση παντού, από μόνη της.

ΚΑΠΠΟΣ: Μια παραπλήσια ερώτηση: Ερωτηθήκατε για κυβερνητικές πηγές, ερωτηθήκατε για κανάλια, ΜΜΕ. Επικαλούνται πολλά ΜΜΕ αξιόπιστες αστυνομικές πηγές. Προς αυτή την κατεύθυνση τί γίνεται; Πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με παράγοντες που είναι κρατικοί λειτουργοί, είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης, υφίστανται κάποιον έλεγχο. Τί γίνεται με αυτούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν γίνει όλες οι αναγκαίες συνεννοήσεις και με αρμόδια αστυνομικά όργανα. Δεν θέλω να τους αδικούμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν κάποιος θέλει να γράψει κάτι, πολλές φορές, επικαλείται αορίστως, είτε κυβερνητική, είτε αστυνομική πηγή, η οποία δεν υπάρχει. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό. Δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ολοι εδώ μέσα, όμως, είστε έμπειροι δημοσιογράφοι και έχετε δει τέτοιες περιπτώσεις. Στους 8-9 μήνες που είμαι εδώ, αρκετές φορές, είδα τέτοια πράγματα. Ας μη δημιουργούμε μια «συνομωσιολογία» μεταξύ μας. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός, υπάρχει μια αγωνία. Σέβομαι την αγωνία σας. Είναι λογικό ότι θέλει ο δημοσιογράφος να είναι πληροφορημένος, ώστε να πληροφορήσει την κοινή γνώμη. Σας λέω, όμως, για να υπάρχει ένα αίσθημα βεβαιότητας, πως οτιδήποτε υπάρχει, οτιδήποτε για το οποίο είμαστε βέβαιοι, θα σας το ανακοινώνουμε και θα το έχετε όλοι.

ΚΑΠΠΟΣ: Αντιλαμβάνομαι το γεγονός του δημοσιογραφικού ανταγωνισμού και τα πάντα. Ομως, για να μην αδικούμε και τη δουλειά των συναδέλφων, έχουμε να κάνουμε και σε επίπεδο ανάγνωσης και σε επίπεδο μεταδόσεων από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ουσιαστικά ομοειδή σενάρια, τα οποία δεν διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους. Ακριβώς αυτά επικαλούνται αστυνομικές πηγές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβούμαι ότι ο ένας τα παίρνει από τον άλλον.

ΚΑΠΠΟΣ: Εάν, όμως, τα παίρνει από τη Γενική Ασφάλεια ή από την αντιτρομοκρατική...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι συμβαίνει αυτό.

ΚΑΠΠΟΣ: Για ό,τι γράφεται είναι υπεύθυνοι οι δημοσιογράφοι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα έτσι. Φρόντισα να πω ότι πολλοί, ίσως και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, έχουν το δέον αίσθημα ευθύνης και κάνουν καλά τη δουλειά τους. Μάλιστα, ζήτησα τη συμβολή τους, ώστε αυτό να επικρατήσει ως γενικό κλίμα. Δεν συνηθίζω να κατηγορώ ανθρώπους που κάνουν σοβαρά τη δουλειά τους. Λέω ότι υπάρχουν πολλοί -και δεν είναι, κατ ανάγκη, δημοσιογράφοι όλοι, όπως έχετε δει ή μπορεί να δείτε στις χθεσινές τηλεοπτικές κασέτες των δελτίων που μετατρέπονται σε σόου- οι οποίοι συμμετέχουν σε μια τέτοια εικόνα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αλλά, στην πρώτη περίπτωση, όταν έγινε η διαρροή για το όπλο ότι συνδέεται με τη «17 Νοέμβρη», αυτή η διαρροή έγινε από αξιωματικό της Αστυνομίας, σε συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Δεν μπορείτε να πείτε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φροντίζουμε, όπως βλέπετε, σε οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει, να ανταποκρινόμαστε άμεσα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, θέλω να πω, σύστησε ο αρμόδιος Υπουργός να σταματήσουν αυτές οι διαρροές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μπορεί @όπως γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι- να υπάρχουν χιλιάδες πληροφορίες, οι οποίες βγαίνουν από αστυνομικά όργανα. Εχετε δει ότι αυτή τη φορά υπήρξαν όλα τα αναγκαία μέτρα, τουλάχιστον στο βαθμό του δυνατού. Γνωρίζετε, επίσης, ότι μόλις υπήρξε μια ένδειξη για κάτι τέτοιο ακολούθησε αμέσως ανακοίνωση, ώστε να μπλοκάρει και να μηδενίσει το αποτέλεσμα της οποιασδήποτε διαρροής. Αυτό τί σημαίνει; Οτι έχουν γνώση οι φύλακες. Και, βεβαίως, παρακολουθούμε, από πολύ κοντά, την πραγματικά μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Γνωρίζετε πώς εξελίσσεται η υγεία του Ξηρού και πότε θα είναι σε θέση να καταθέσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το μόνο που γνωρίζω είναι αυτό που γνωρίζετε κι εσείς, από τις ανακοινώσεις του νοσοκομείου, οι οποίες είναι σαφείς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση εξετάζει κάποιο σενάριο ή εάν αναμένει ή πιθανολογεί κάποιο χτύπημα, αντίποινα από τη «17 Νοέμβρη». Είναι κάτι που εξετάζεται σοβαρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κατά την εκτίμησή σας, οι διακινητές αυτών των σεναρίων, στα οποία φωτογραφίζονται και πρόσωπα, εξυπηρετούν μια σκοπιμότητα αποπροσανατολισμού ή είναι στο πλαίσιο ενός κυνηγιού της «επιτυχίας», θα έλεγα «δημοσιογραφικής αγυρτείας» ορισμένες φορές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να κάνω ψυχογράφημα. Χαρακτηρίζω, όμως, το αποτέλεσμα. Σας λέω ότι σήμερα το πρωί πραγματικά αισθάνθηκα ιδιαίτερα άσχημα, όταν μου τηλεφώνησαν από τη Βουλή και μου είπαν ότι υπήρχε πάλι άλλη εκδοχή, κυκλοφορούσαν τα ονόματα άλλων προσώπων. Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δηλαδή, σας κατονόμασαν πρόσωπα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες με ρώτησαν πολλοί συνάδελφοί σας, εάν ο τάδε έχει συλληφθεί και σήμερα πολλοί συνάδελφοί σας με ρώτησαν εάν ο δείνα έχει συλληφθεί. Αυτό το πράγμα δεν το δέχομαι. Δεν είναι ότι δεν το διαψεύδουμε. Το διαψεύδουμε. Επικοινωνήσαμε αμέσως και με τον κ. Χρυσοχοϊδη, αν και δεν χρειαζόταν, αλλά, εν πάση περιπτώσει, υπήρξε μια ακόμα επικοινωνία και βεβαίως, είπαμε ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αλλά, πέραν αυτού, δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια ιστορία. Εάν υπεισέλθουμε σε μια τέτοια συζήτηση, φοβούμαι ότι θα φθάσουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου και να επικαλεστώ τη σοβαρότητα και την ευθύνη όλων των ανθρώπων -και υπάρχουν πάρα πολλοί- που μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Δεν είναι σωστό, γιατί δεν τιμά τη Δημοκρατία μας. Και θα έλεγα ότι απάδει στο στοιχειώδη σεβασμό του ατόμου που πρέπει να έχουμε όλοι.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ζητήσατε προηγουμένως χρόνο για να κάνουν οι Αρχές τις έρευνές τους. Πιστεύετε ότι πρέπει να περιμένουμε μια συνέντευξη του κ. Νασιάκου τις επόμενες ημέρες, ο οποίος θα μας δώσει νεότερες πληροφορίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα δώσει και σήμερα κάποια στοιχεία, θα υπάρξει ανακοίνωση. Ακριβώς δεν γνωρίζω. Εχω την εκτίμηση ότι θα είναι κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. Οποτε έχει κάτι διαπιστωμένο και ελεγμένο, όποτε έχει κάτι, ακόμη κι αν δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό, είστε βέβαιοι ότι θα σας το δίνει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Προτίθεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να κάνει δημόσια έκκληση προς τους τρομοκράτες να εγκαταλείψουν την παράνομη δράση τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε σε φάση των ερευνών και μάλιστα μιας δουλειάς που γίνεται πραγματικά σε βάθος και αξιοποιεί όλη την προηγηθείσα εργασία. Παλαιότερα είχε κάνει τέτοιες εκκλήσεις, το γνωρίζετε. Τώρα, όμως, είμαστε σε άλλη φάση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα, δημοσιοποιείται η δημοσκόπηση της ΜRB, που εμφανίζει τη Ν.Δ. να έχει μια διαφορά πάνω από 9 μονάδες, έναντι του ΠΑΣΟΚ. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω δει, βεβαίως, μέχρι αυτή τη στιγμή που συζητούμε τη δημοσκόπηση, καθώς δεν την έχουμε ακόμη παραλάβει. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, όλες τις προηγούμενες ημέρες, από το Σάββατο και μετά, δημιουργούν θα έλεγα σοβαρά ερωτηματικά και επιβεβαιώνουν τη θέληση του υπουργείου μας για ένα πλαίσιο προαναγγελίας των δημοσκοπήσεων. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρησή μου. Βεβαίως, δεν έχει σχέση με την εταιρία, για να μην την αδικούμε, διότι έχει εκδώσει ανακοινώσεις και έχει διαψεύσει τα σενάρια.

Θα κάνω, όμως, μια δήλωση που αφορά γενικά τις επικείμενες δημοσκοπήσεις: Είναι σαφές ότι κάθε δημοσκόπηση είναι η πολιτική φωτογραφία μιας συγκεκριμένης στιγμής, μιας συγκεκριμένης περιόδου, μερικών ημερών μέσα στις οποίες διεξάγεται. Είναι σαφές ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν προβλήματα στην πολιτική και την εικόνα μας. Είναι λογικό, αυτά να καταγράφονται σε όποια δημοσκόπηση έγινε στη διάρκεια εκείνων των ημερών. Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς; Χρησιμοποιούμε τη δημοσκόπηση για την περαιτέρω πολιτική ανάλυσή μας. Μας βοηθά στην πολιτική ανάλυση και την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων. Αλλά δεν είναι η δημοσκόπηση που χαράσσει πολιτική. Εμείς χαράσσουμε την πολιτική με το έργο μας. Διαμορφώνουμε διαφορετική συνείδηση στον πολίτη. Επομένως, επηρεάζουμε και τις επόμενες δημοσκοπήσεις. Και, μέσα από την άνοδο της συσπείρωσής μας, στην οποία θα συμβάλει ιδιαίτερα η πανελλαδική συνδιάσκεψή μας, θα οδηγηθούμε σε σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα και βεβαίως στην τελική νίκη, όπως έγινε και στις εκλογές του 2000.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι θα βοηθήσει, σε αυτή την αύξηση της συσπείρωσης και στο κλίμα ενότητας, η συνδιάσκεψη. Παρόλα αυτά, σήμερα βλέπουμε το τρίτο άρθρο του κ. Πάγκαλου, το οποίο στρέφεται ευθέως πάλι εναντίον του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού. Μιλά για "εξωθεσμικούς και παρακρατικούς ρόλους", για "υπουργούς και στελέχη που είναι δικοί μας" και κάποιους "που δεν είναι δικοί μας" και για "μωροφιλόδοξα στελέχη που προήλθαν από το σωλήνα" και τα οποία προφανώς χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός και στην κυβέρνηση, αλλά και σε άλλα πόστα. Πόσο συμβάλλουν όλα αυτά σε αυτό που μόλις προηγουμένως είπατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαστε στην προ συνδιάσκεψης περίοδο. Οτι όλα τα στελέχη κάνουν τις συνεντεύξεις και τα άρθρα τους, επομένως αναλαμβάνουν και την ευθύνη γι` αυτά που λένε. Δεν προτίθεμαι σε καμία περίπτωση να σχολιάσω τον προβληματισμό της προ συνδιάσκεψης περιόδου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οταν λέτε "αναλαμβάνουν την ευθύνη τους", τι εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καθένας είναι υπεύθυνος γι` αυτό που λέει. Είναι η άποψή του. Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να αρχίσουμε να σχολιάζουμε τις απόψεις των στελεχών. Εκείνο που μας ενδιαφέρει -και αυτό τόνισα πριν- είναι μέσα στη συνδιάσκεψη να επιβεβαιωθεί η πίστη στους στόχους μας, καθώς και η διαπίστωση που έγινε και τη Δευτέρα το βράδυ, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει όλη τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας το πρόγραμμά του, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού και, φυσικά, με την άνοδο της συσπείρωσής του, να διαμορφώσει τους όρους για τη νίκη στις εκλογές του 2004, με την εξάντληση της τετραετίας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν ακυρώνουν, κάτι τέτοιες φραστικές επιθέσεις, το "δείπνο συμφιλίωσης", αλλά και όλες τις άλλες προσπάθειες που κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το "δείπνο συμφιλίωσης" ήταν άτυπη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, αλλά κατέληξε σε κάποια πολιτική συμφωνία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατέληξε σε μια σειρά συμπερασμάτων τα οποία είναι σαφή.

Συμπέρασμα πρώτο: Σταθερά προωθούμε τους στόχους μας, στους οποίους συμφωνήσαμε.

Συμπέρασμα δεύτερο: Εκτιμήσαμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη πολιτική υπεροχή -και έναντι της Ν.Δ.- και όλη τη δυνατότητα να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Συμπέρασμα τρίτο: Με την επιτυχία του έργου μας έχουμε όλη τη δυνατότητα να είμαστε οι τελικοί νικητές στις εκλογές του Μαϊου του 2004.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ ρώτησα, εάν "τορπιλίζει" αυτό το "μορατόριουμ" ο κ. Πάγκαλος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι σας απάντησα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ας αφήσουμε τα δείπνα και τα συμπεράσματα. Είναι δυνατό να μας λέτε πως αυτό που λέει ο κ. Πάγκαλος είναι προσυνεδριακός προβληματισμός; Εσείς, τι απαντάτε; Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί στελέχη τα οποία δρουν με τρόπο παρακρατικό; Γιατί αυτό ακριβώς λέει ο κ. Πάγκαλος. Σε αυτό θέλουμε απάντηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, ήδη, ότι το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην προώθηση της δουλειάς μας, να προωθήσουμε το έργο μας, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν σωστό να διαχυθούμε σε μια σειρά απαντήσεων και σχολίων κατά στελεχών μας. Κοιτούμε μπροστά, κοιτούμε τη δουλειά μας. Αυτή και μόνον αυτή μας κρίνει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αρα, αφού αυτό είναι προσυνεδριακό, να περιμένουμε τη Δευτέρα δηλαδή κάποιο σχολιασμό για τον κ. Πάγκαλο ή κάποιους άλλους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα και ήμουν σαφής, ποιο είναι το κύριο ενδιαφέρον μας και πού είναι το κέντρο της πολιτικής για μας. Υπάρχει η πολιτική -και εμείς θα κάνουμε πολιτική- και πολιτική σημαίνει έργο, ιδέες, απόψεις και βεβαίως πράξη. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας. Ο πολίτης αυτά γνωρίζει και αυτά κρίνει. Από εκεί θα δώσει ή δεν θα δώσει την ψήφο του και όχι από οτιδήποτε άλλο. Να είστε βέβαιος γι` αυτό.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Μια ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Ο Αρειος Πάγος είπε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης ως πολιτικού προϊστάμενου, να αποφασίσει αν οι αποζημιώσεις που έχουν εκδικαστεί θα αποδοθούν με την κατάσχεση κάποιων γερμανικών στοιχείων. Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης σχετικά με αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα δούμε την απόφαση, θα τη μελετήσουμε και θα σας ενημερώσουμε. Δεν βιαζόμαστε σε αυτά τα ζητήματα. Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι είναι λεπτές υποθέσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 July 2002 - 14:05:10 UTC