Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη και οι συναντήσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο οποίος τους ενημερώνει σχετικά με την πορεία των ερευνών για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Στις 13.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου για θέματα Παιδείας. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει δέσμευση ότι το πρώτο Κυβερνητικό Οργανο που θα συνεδριάσει, μετά τις διακοπές του Αυγούστου, θα ασχοληθεί με τα θέματα της εκπαίδευσης. Στις 15.30, ο κ. Σημίτης θα δεχθεί τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Μπαρνιέ. Στις 19.00, θα έχει συνάντηση με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

Την Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ. Στις 13.00, θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 14.00, θα δεχθεί το νέο Πρόεδρο και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου και τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τ. Γιαννίτση για θέματα που αφορούν το ESDP και την ελληνική Προεδρία.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης θέματα που αφορούν την αγροτική πολιτική. Αμέσως μετά, θα υπάρξει ειδική σύσκεψη για την πρόοδο των έργων της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης Γ. Πασχαλίδης, ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Γκεσούλης. Στις 19.00, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για θέματα οικονομικής πολιτικής, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί, για ολιγοήμερες διακοπές, στην Πάρο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Τί ήταν αυτό που οδήγησε τον κ. Χρυσοχοϊδη να αναβάλει την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολύ απλό. Δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη την πορεία εξάρθρωσης της 17Ν. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, όπως γνωρίζετε, αλλά θέλουμε να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα, να έχουμε φθάσει στην πρώτη μεγάλη κίνηση, στην κατεύθυνση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας. Γιατί, βεβαίως, υπάρχουν και άλλες οργανώσεις, αν και όχι τόσο ενεργές. Οι προσπάθειές μας αποβλέπουν στην εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Μόλις ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος, θα παραχωρηθεί αυτή η συνέντευξη.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Υπάρχουν γενικά πολλές πληροφορίες που λένε ότι τις επόμενες ημέρες, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενδεχομένως, να έχει επιτευχθεί η πλήρης εξάρθρωση της 17Ν. Συμμερίζεται η κυβέρνηση αυτή την αισιοδοξία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Εχετε προσέξει ότι έχουμε σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της εξάρθρωσης, ιδιαίτερα του "επιχειρησιακού επιτελείου" -ας το πούμε έτσι- της 17Ν. Βεβαίως, θα προχωρήσουμε και θα ολοκληρώσουμε την εξάρθρωση της οργάνωσης αυτής. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Δεν μπορώ να σας προσδιορίσω τις ακριβείς χρονικές προθεσμίες. Κινούμαστε πάντοτε με σοβαρή δουλειά και υπεύθυνη στάση. Αρα, αν με ρωτάτε, εάν είμαστε αποφασισμένοι να εξαρθρώσουμε πλήρως τη 17Ν, απαντώ ευθέως, ναι. Ομως, το πότε θα γίνει αυτό, εξαρτηθεί από την πορεία των ερευνών και την ανάλυση των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το Σάββατο ήταν η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και οι Τούρκοι, επίσης, γιόρτασαν την περίφημη νίκη τους, και θα ήθελα να πω ότι παραβίασαν με πολεμικά αεροσκάφη, κατ επανάληψη, τον κυπριακό χώρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Λευκωσίας. Και ο κ. Γκιουρέλ, ο οποίος θέλησε να πάει εκεί παρανόμως, προέβη σε πολύ προκλητικές δηλώσεις. Θέλετε να κάνετε κάποια δήλωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω αναφερθεί, κατ` επανάληψη, στην τουρκική αδιαλλαξία, γύρω από την επίλυση του Κυπριακού. Υπήρξε μια θαυμάσια ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, που δόθηκε με τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και μάλιστα του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν, προσωπικά. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων που έχει η τουρκική κυβέρνηση και τα οποία, βεβαίως, δεν μας αφορούν. Εκείνο που λέμε πάντα είναι ότι το συμφέρον και της Τουρκίας, αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου, είναι να συνεχίσει η Τουρκία να επιλέγει και να προωθεί την ευρωπαϊκή της πορεία, πράγμα το οποίο, όμως, απαιτεί και τη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από την απόφαση του Ελσίνκι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί μεμπτό το γεγονός ότι ο κ. Σταμούλης έχει αναλάβει την υπεράσπιση δύο κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Σταμούλης δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία επίσημη ιδιότητα. Είναι σαφές ότι στη συγκεκριμένη επιλογή του ενεργεί αυστηρά ως επαγγελματίας δικηγόρος. Είναι μια προσωπική, επαγγελματική επιλογή και φυσικά δεν μας αφορά.

ΤΑΤΑΡΟΓΛΟΥ: Το περασμένο Σάββατο άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιχείρησαν να κάνουν σωματικό έλεγχο στον κ. Τσοβόλα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πληροφορηθήκαμε το επεισόδιο. Θέλω να επισημάνω ότι η πρόσκληση για σωματικό έλεγχο στον κ. Τσοβόλα έγινε αφού είχε επιβιβαστεί σε λεωφορείο που θα τον πήγαινε στο αεροπλάνο. Με αυτή την έννοια, είναι λογικό να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για τη συμπεριφορά αυτών των αρμόδιων. Υπάρχουν οι όροι ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι υπήρξε μια άσχημη συμπεριφορά, η οποία μας βρίσκει αντίθετους. Είναι λογικό να εκφράζεται δυσαρέσκεια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 July 2002 - 13:05:08 UTC