Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στην Αντιτρομοκρατική, θα υπάρξει πολιτική δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς επίσης και μια αντίστοιχη για τα επιχειρησιακά από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νασιάκο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΡΜΠΑΚΗΣ: Σας ρώτησα για την είδηση που δημοσιεύτηκε στο "ΒΗΜΑ" της Κυριακής, δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύουν αυτά που περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα αν τις τελευταίες ημέρες, όπως ανέφερε η εφημερίδα, ο κ. Ντουρσούν Καρατάς βρισκόταν στην Ελλάδα. Εχετε κάτι νεότερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς βρίσκονται εδώ διάφοροι Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι έχουν ζητήσει και τους έχει δοθεί πολιτικό άσυλο. Θεωρούνται πολιτικοί πρόσφυγες .Κατά καιρούς έχουν βρεθεί και βρίσκονται ακόμη και τώρα στην Ελλάδα με βάση τα δεδομένα του ΟΗΕ γι` αυτές τις περιπτώσεις, πάντα με την αυστηρή τήρηση των κανόνων που επιβάλλει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για τον συγκεκριμένο, όμως, δεν γνωρίζουμε ως τώρα κάτι.

Οσον αφορά, το ερώτημά σας, για την εγκατάσταση κάποιας οργάνωσης, έχω να σας πω όχι καμία τέτοιου είδους οργάνωση δεν έχει και δεν μπορεί να έχει, βεβαίως, γραφεία στην Ελλάδα. Προφανώς γίνεται σύγχυση με ένα νόμιμο Σωματείο που υπάρχει και στο οποίο συμμετέχουν και Ελληνες, το οποίο έχει άδεια από το Πρωτοδικείο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τουρκική οργάνωση.

ΚΙΡΜΠΑΚΗΣ: Με βάση αυτό που είπατε, μέσα σε αυτούς μπορεί να είναι και ο κ. Καρατάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι βέβαια. Δεν έχω, όμως, πάει στο Πρωτοδικείο να δω ποια είναι τα ονόματα, ούτε θα κυνηγώ εγώ ονόματα. Σας είπα ότι υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες με νόμιμες διαδικασίες, ως πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα και ότι δεν υπάρχει η οργάνωση την οποία μου είπατε. Αυτή η οργάνωση δεν έχει γραφεία εδώ και δεν είναι δυνατό να έχει γραφεία εδώ. Δεν δίνονται τέτοιες άδειες στην Ελλάδα. Προφανώς κάνετε κάποια σύγχυση με κάποιους πρόσφυγες που συμμετέχουν σε ένα Σωματείο μαζί με Ελληνες. Ονομάζεται " κέντρο αγωνιστικής πολιτιστικής αλληλεγγύης", που έχει άδεια από το Πρωτοδικείο, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας περί ίδρυσης Σωματείων..

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, αναμένουμε και σήμερα να δοθούν αποσπάσματα από τις καταθέσεις των φερομένων ως μελών της 17Ν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Μπάγιας έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση. Το ερώτημα δεν πρέπει καν να απευθύνεται προς την Κυβέρνηση βεβαίως, γιατί όπως γνωρίζετε πολύ καλά δεν είναι η κυβέρνηση υπεύθυνη σε κανένα σημείο για τις σχετικές διαρροές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Το καταδικάζετε, δηλαδή, εσείς αυτό, όπως τότε με τη φωτογραφία του κ. Ξηρού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι τέτοιες πράξεις είναι τελείως έξω από τη λογική μας. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η διαρροή έχει γίνει -χωρίς βεβαίως να μπορούμε να το αποδείξουμε, θα το αποδείξει πιστεύω η προκαταρκτική εξέταση- από άλλους που νομίμως είχαν την ευχέρεια πρόσβασης στη σχετική δικογραφία. Από εκεί και πέρα, την εξέταση που ζήτησε ο κ. Μπάγιας, χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση -το τονίζω αυτό- θα αποδείξει τι ακριβώς έγινε. Και εμείς βεβαίως περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών. Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι στην Ελλάδα όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να θεωρεί κάποιον ένοχο και να αναφέρεται σε οποιονδήποτε πολίτη. Αυτό είναι πάγια αρχή που πρέπει και τώρα να τηρηθεί, διότι έχουμε πει -και το επαναλαμβάνω αυτό και θα επιμένω σε αυτό- ότι όλη αυτή η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη και σημαντική για το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας μας. Θα πρέπει να προσεγγιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και ευθύνη και πάντα -και το τονίζω αυτό- στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων μας και της έννοιας του κράτους δικαίου. Δεν είναι δυνατόν, ούτε να χαρακτηρίζονται ένοχοι, ούτε να προσάγονται σε δίκες τηλεοπτικών παραθύρων.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε, κατ` αρχήν, αν το καταδικάζετε και θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πάρα πολύ σαφές. Δεν υπάρχει περί αυτού καμία αμφιβολία. Αλλά σας είπα ξανά ότι αναζητείστε, μακριά από την κυβέρνηση, τους υπεύθυνους. Επαναλαμβάνω ότι η αρμόδια εισαγγελία δια του προϊσταμένου της -από ό,τι πληροφορήθηκα από το υπουργείο Δικαιοσύνης- διέταξε ΕΔΕ. Εδωσε εντολή ο αρμόδιος εισαγγελέας στον προϊστάμενο να γίνει προκαταρκτική εξέταση. Από την πρόοδο της εξέτασης θα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο απασχολεί την κυβέρνηση η ιστορία αυτή, διότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και τι πρόκειται να γίνει και στο μέλλον, διότι εδώ αυτή τη στιγμή φέρεται ότι αυτή η διαρροή έχει προκαλέσει και πολλά σχόλια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως και έχει προκαλέσει σχόλια. Σας είπα κι εγώ δύο σχόλιά μου. Αν θέλετε να σας τα επαναλάβω.

Υπενθυμίζω ότι ουδείς είναι ένοχος μέχρις της αποδείξεως της ενοχής του. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, αντί να προσπαθούμε να κάνουμε τον αστυνομικό και να ψάχνουμε να βρούμε ενόχους στα τηλεοπτικά παράθυρα, είναι να αφήσουμε τις διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, την οποία κάνουν πολύ καλά. Αυτό το σημείο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Δεν έχει σημασία αν κάποιος κατέθεσε κάτι κατά κάποιου άλλου. Δεν μπορούμε εμείς να βγαίνουμε και να του δίνουμε ονόματα, να ονομάζουμε "ενόχους" ή να τους δικάζουμε και να τους καταδικάζουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αυτό δεν γίνεται, είναι έξω από την αρχή του κράτους δικαίου και θα έλεγα ότι δεν ταιριάζει και στη δημοκρατία μας. Θέλω να ζητήσω από όλους να σταθούν ιδιαίτερα υπεύθυνα σε αυτά τα θέματα. Οσον αφορά τις επιμέρους διαρροές, ήδη οι αρμόδιοι διέταξαν τη σχετική εξέταση και θα μάθουμε τι έγινε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμάτε ότι η διαρροή αυτή δυσχεραίνει πλέον το έργο της έρευνας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η έρευνα προχωρεί. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι σαφές ότι κάποιοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Εν πάση περιπτώσει, η έρευνα θα προχωρήσει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτή. Οι αρχές γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους και να είστε βέβαιοι ότι θα τη φέρουν πλήρως σε πέρας. Αλλά, όσο πιο πολύ και εμείς στεκόμαστε υπεύθυνα, τόσο καλύτερα την κάνουν. Κάθε μη υπεύθυνη στάση, μπορεί θεωρητικά -δεν μπορώ να γνωρίζω σε ποιο σημείο- να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ορισμένοι ερμηνεύουν τη διαρροή αυτών των απολογιών ως κάτι το οποίο θα περνά ένα μήνυμα σε αυτούς που πιθανόν θα συλληφθούν, διότι αυτή τη στιγμή γνωρίζουν τις καταθέσεις των συλληφθέντων. Τι λέτε επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν παίζουμε με αυτά. Εχουμε σεβαστεί απόλυτα αυτό που λένε το Σύνταγμα, οι νόμοι μας και η βαθιά πίστη μας στο κράτος δικαίου. Μακριά από μας, κάθε είδους τέτοια παιχνίδια και σκοπιμότητες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχουν εκπορευτεί από εμάς. Να είστε βέβαιος ότι σε αυτό το σημείο, η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφής και δεν χωρεί καμία αμφιβολία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα αυτό. Το σχόλιό σας ήθελα επ` αυτού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη, το έχω κάνει πολλές φορές και ιδιαίτερα έντονα και πιστεύω ότι σας έχω καλύψει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε σε ένα σημείο ότι δεν έχει σημασία κάποιος να καταθέτει εναντίον άλλου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι δεν μπορούμε, με βάση αυτό, να χαρακτηρίζουμε κάποιον ως ένοχο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αναφέρεστε στην περίπτωση της κατάθεσης του Χριστόδουλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφέρομαι σε καμία κατάθεση, ούτε σχολιάζω τις καταθέσεις. Δεν θα κάνω αυτό το λάθος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είναι γενική η παρατήρηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι παρατηρήσεις γενικού χαρακτήρα. Διότι, αν κάνω το λάθος να σχολιάσω επιμέρους σημεία των καταθέσεων, θα μπλέξω σε μια ιστορία μυθιστορημάτων, υποθέσεων, αστυνομικών εξετάσεων και άλλων πραγμάτων, που δεν θα μας βγάλουν πουθενά. Εδώ κάνουμε πολιτική. Η αστυνομική έρευνα προχωρά από τους υπεύθυνους, οι οποίοι κάνουν πολύ καλά και σοβαρά τη δουλειά τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ωστόσο, πρόσεξα τη φράση σας που λέει ότι "μέχρι να αποδειχθεί κάποιος ένοχος". Δηλαδή, ότι όλοι είναι αθώοι, μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι ένοχοι. Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή μιλάμε για συγκεκριμένο πρόσωπο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα αναφερθώ σε κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Μπορεί αύριο να έχουμε και άλλα πρόσωπα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το αφήνετε, όμως, να αιωρείται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε δει τα "βαν" των καναλιών που βρίσκονται. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν μπορούμε να έχουμε μια σαφή θέση, είτε από τις διωκτικές αρχές, είτε μια πολιτική δήλωση σχετικά με αυτό το πρόσωπο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αφήσουμε τις αρχές ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους; Αυτό είναι το ερώτημα. Διότι, οι αρχές ασφαλείας γνωρίζουν ποιον προσάγουν και όταν πρέπει να συλλάβουν κάποιον, με βάση τις αποδείξεις ή τις αποχρώσες ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους, ανακοινώνουν τη σύλληψή του. Δεν έχουν να κρύψουν τίποτα από κανέναν. Και γνωρίζετε ότι μετά το στάδιο της σύλληψης και της προανάκρισης, έρχεται το στάδιο της απαγγελίας της κατηγορίας και της τακτικής ανάκρισης. Μετά έρχεται το βούλευμα, με βάση τον αμετάκλητο τελευταίο νόμο και η δίκη. Και μιλάμε για τους κανόνες μιας δίκαιης δίκης. Ολοι δικαιούνται να έχουν μια δίκαιη δίκη. Ολα γίνονται και αυστηρά, αλλά και με βάση τους κανόνες δικαίου. Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις για κανένα, διότι δεν μπορώ να γνωρίζω -και φυσικά δεν γνωρίζω και δεν θέλω να γνωρίζω- σε ποιό ακριβώς σημείο, για κάθε πρόσωπο, βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών, γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων μπαίνει ένα ερώτημα, εάν καταφέρει η έρευνα να φθάσει, να φωτίσει όλη την υπόθεση που ονομάζουμε τρομοκρατία και ειδικά στην περίπτωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, εάν μπορέσει να φθάσει να φωτίσει και το αρχικό στάδιο αυτής της οργάνωσης και τα πρόσωπα που συναποτελούσαν τον ιδρυτικό πυρήνα. Εσείς ως κυβέρνηση, είστε πεπεισμένοι ότι θα φθάσετε μέχρι το τέλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απαντώ ευθέως, ναι. Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος, αυτός είναι ο στόχος μας. Εχουμε βαθιά πίστη σε αυτό. Γνωρίζουμε να δουλεύουμε σοβαρά, σωστά και υπεύθυνα, να αξιοποιούμε όλα τα στοιχεία και είμαστε βέβαιοι ότι θα εξαρθρώσουμε πλήρως και τη 17Ν, αλλά και το σύνολο των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Είναι ένα θέμα δημοκρατίας, ασφάλειας της κοινωνίας, είναι θέμα διεθνούς θέσης και παρουσίας της χώρας μας. Και αυτό για μας είναι αδιαπραγμάτευτο. Θέλω να κάνω σαφές ότι η όλη λειτουργία μας είναι πολύ προσεκτική. Βγαίνουν ονόματα στις περιπτώσεις που υπάρχουν ομολογίες ή αποδείξεις. Φυσικά και πάλι θα περάσουν από τη δικαστική διαδικασία. Κανείς δεν έχει καταδικαστεί μέχρι την ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης. Και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σε σχέση με την άλλη υπόθεση της διαρροής της φωτογραφίας του τραυματισμένου Σάββα Ξηρού, έχει φθάσει κάπου αυτή η έρευνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η έρευνα προχωρεί. Αυτή τη στιγμή, δεν έχω στη διάθεσή μου τα αποτελέσματά της για να σας τα ανακοινώσω.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πότε θα τελειώσει; Γιατί συνήθως αυτές οι έρευνες δεν τελειώνουν ποτέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, για να ολοκληρωθεί μια έρευνα πρέπει να καταλήξει σε αποτέλεσμα, δηλαδή να αναδείξει τον υπεύθυνο. Εάν δεν έχει καταφέρει να αναδείξει τον ένοχο, από ελλιπή στοιχεία, σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ενα σχόλιο για τη χθεσινή δήλωση του κ. Λαλιώτη, μετά τις πληροφορίες που έφεραν τον αρμόδιο ανακριτή να παραπέμπει την υπόθεση ΜΑΥΟ, αλλά και την υπόθεση των Σπάτων στο αρχείο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης έδωσε και δίνει μια σημαντική μάχη για το θέμα της διαφάνειας, το μείζον θέμα στο δημόσιο βίο. Εχει ζητήσει και προσπαθεί να κατοχυρωθεί η διαφάνεια ως μια αδιαπραγμάτευτη αρχή στη δημόσια ζωή και ιδιαίτερα δίνει μια μάχη στο σοβαρό θέμα του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων. Ο κ. Λαλιώτης με θάρρος υποστήριξε σαφώς τη θέση αυτή -και βεβαίως ανέλαβε την ευθύνη- και όχι απλά την υποστήριξε δημόσια, αλλά και παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα και κατέθεσε τα στοιχεία, τα οποία είχε στη διάθεσή του. Θα έλεγα ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να προχωρήσει το έργο της, διότι, όπως είναι γνωστό, η υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Λαλιώτης, όμως, άφησε χθες σαφείς αιχμές κατά του αρμόδιου εισαγγελέα. Εσείς, σήμερα, λέτε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την Εισαγγελία να προχωρήσει στη δουλειά της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας θυμίζω ότι η υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει τεθεί θέμα από αμερικανικής πλευράς, οι συλληφθέντες-προσαχθέντες, εναντίον των οποίων έχει διατυπωθεί η κατηγορία για συμμετοχή σε δολοφονίες Αμερικανών πολιτών, να εκδοθούν στην Αμερική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Γιατί συζητάμε επί ανυπάρκτου θέματος. Δεν συζητώ επί υποθετικών ερωτημάτων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ρώτησα, εάν έχει τεθεί θέμα από αμερικανικής πλευράς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Οι συλληφθέντες, έχουν προσαχθεί με βάση συγκεκριμένα στοιχεία. Γνωρίζετε ότι πολλοί από αυτούς έχουν ομολογήσει, δηλαδή έχουν αποδεχθεί οι ίδιοι τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, Επομένως, προχωρούμε στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας. Εχουμε το στάδιο της τακτικής ανάκρισης. Οι περισσότεροι από αυτούς μέχρι τώρα γνωρίζετε ότι έχουν κριθεί προφυλακιστέοι. Βεβαίως, θα αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

ΚΟΥΙΝ: Υπάρχει αίτημα αστυνομικής συνδρομής από την Τουρκία στα θέματα της τρομοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει κατατεθεί, μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, επίσημα τέτοιο αίτημα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σχετικά ερωτήματα προς την πρεσβεία μας, αλλά ακόμα δεν έχουν διατυπωθεί επίσημα. Είναι προφανές ότι μπορεί να διατυπωθούν τέτοια αιτήματα, διότι δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες σήμερα, ότι κάποιοι Τούρκοι ενέχονται στην υπόθεση της τρομοκρατίας. Αλλά, νομίζω ότι ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση έχει αποβιώσει.

ΚΑΠΠΟΣ: Προηγουμένως επαναλάβατε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης για ολοκληρωτική εξάρθρωση της 17Ν. Θέλω να σας ρωτήσω αυτή η βεβαιότητα σε τι στηρίζεται; Μάλλον, τι σημαίνει; Πρόκειται για εκτίμηση; Πρόκειται για πολιτική βούληση ή ξεκινά από πλήρη γνώση όλων των στοιχείων από την πλευρά της κυβέρνησης, σε σχέση με τη 17Ν, πράγμα που επιτρέπει μια τέτοια δήλωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς είναι τα δύο πρώτα που είπατε. Είναι αυταπόδεικτα. Εχουμε την πολιτική βούληση να εξαρθρώσουμε την τρομοκρατία. Και δουλεύοντας με ευθύνη και αποτελεσματικότητα, έχουμε την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος. Εξάλλου, βλέπετε ότι η πορεία των ερευνών είναι σε ιδιαίτερα θετικό δρόμο. Φυσικά δεν έχουμε τελειώσει. Φυσικά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Ομως, παίρνουμε δύναμη από την μέχρι τώρα πορεία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ακούσαμε πριν από λίγο, να λέτε για το θέμα της ΜΑΥΟ, ότι η υπόθεση εξελίσσεται. Εμείς πληροφορηθήκαμε ότι η υπόθεση πηγαίνει στο αρχείο. Ποια είναι η εξέλιξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μάλλον δεν το διαβάσατε καλά. Είναι εισήγηση, δεν είναι απόφαση. Δεν έχουμε καμία διάθεση να παρέμβουμε στη δικαιοσύνη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εως τώρα η δικαιοσύνη σε αυτό το θέμα, έχει κάνει καλά τη δουλειά της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα απαντήσω. Αλλωστε, είναι πάγια αρχή μας να μη σχολιάζουμε το έργο της δικαιοσύνης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 July 2002 - 13:05:11 UTC