Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός είχε σημαντικές τηλεφωνικές επαφές με τους Πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνυ Μπλερ και της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν θέματα που συνδέονται με την κοινή στάση της Ε.Ε., στην υπόθεση του Ιράκ, ενόψει βεβαίως της σχετικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντηλλάγησαν απόψεις και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι -όπως γνωρίζετε- πρόκειται εντός των επόμενων ημερών, τόσο ο κ. Μπερλουσκόνι, όσο και ο κ. Μπλερ, να έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, κατά τις οποίες θα συζητηθούν και τα θέματα που συνδέονται με την κρίση στο Ιράκ.

Πρόκειται για επαφές του Πρωθυπουργού, που αφορούν την προώθηση της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. για τη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης και κοινών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος με το Ιράκ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Θέλω να θυμίσω ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής ιδιαίτερης επιτυχίας της ελληνικής Προεδρίας, της έκδοσης κοινής απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, με την οποία δίδεται η γενική κατεύθυνση να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση του προβλήματος με το Ιράκ και να οδηγηθούμε με ειρηνικά μέσα στον αφοπλισμό του.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε αυτές τις επαφές τέθηκε από τους συνομιλητές του ή από τον ίδιο τον κ. Σημίτη θέμα έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα μέχρι στιγμής.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, μας ανακοινώσατε ότι ο κ. Σημίτης αρχίζει αυτόν τον κύκλο τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και με τους ηγέτες των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με τον κ. Μπους πότε έχει προγραμματιστεί, εάν θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι. Ο κ. Σημίτης, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. έχει συνεχείς επαφές και αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες, που έχουν σχέση με τη στάση της Ε.Ε. απέναντι σε μεγάλα διεθνή ζητήματα, όπως είναι αυτό του Ιράκ. Επομένως, θα έχουμε συνεχώς επαφές και πρωτοβουλίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι λογικό, λοιπόν, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κορυφής, εν προκειμένω, ο κ. Σημίτης, δεν είναι λογικό να συνομιλήσει.....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απόλυτα. Είπα ότι θα υπάρχουν συνεχείς επαφές και πρωτοβουλίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα, και με τον κ. Μπους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρχουν συνεχείς επαφές και πρωτοβουλίες, για τις οποίες θα ενημερώνεστε τακτικά.

ΤΑΚΗΣ: Το χθεσινό δείπνο του πρωθυπουργικού ζεύγους με το ζεύγος Αγγελοπούλου ήταν μόνο εκδήλωση φιλικών αισθημάτων αμφοτέρων των πλευρών ή περιελάμβανε και άλλα, δηλαδή συζητήσεις για θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να εκτιμούμε ορισμένα ζητήματα. Είναι σαφές ότι επρόκειτο καθαρά για κοινωνική συναναστροφή. Και θα ήθελα να παρακαλέσω, με την ευκαιρία αυτή, να δείχνουν τον αναγκαίο σεβασμό οι σταθμοί σας, όπως παρακάλεσα και χθες, διότι είναι λογικό, κάθε άνθρωπος, ακόμα και αν αυτός είναι ο Πρωθυπουργός, να θέλει να έχει την άλφα ή τη βήτα κοινωνική συναναστροφή με όποιον επιλέγει. Δεν νομίζω ότι πρέπει να τα ερμηνεύουμε όλα με πολιτικούς όρους.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ρωτάμε γιατί δεν έκαναν παρέα μέχρι τώρα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ορισμένα θέματα που πρέπει να τα σεβόμαστε.

ΤΑΚΗΣ: Αφήστε ότι κάποιοι συνάδελφοί σας μας έλεγαν χθες ότι το ΠΑΣΟΚ είχε επιβάλει πρόστιμο στη Χαλυβουργική....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό. Οταν η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει πρόστιμα, τα επιβάλλει. Οι νόμοι τηρούνται και πάντοτε πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Από κει και πέρα, είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχει μια κοινωνική συναναστροφή. Δεν καταλαβαίνω, ποιο είναι το θέμα. Γεύματα και δείπνα γίνονται πάντα και είναι λογικό να γίνονται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα αναλάβει η κυβέρνηση κάποια πρωτοβουλία για να πάρει επιτέλους ο τέως τα χρήματά του; Γιατί βλέπουμε ότι σήμερα προέκυψαν κάποια άλλα ζητήματα με το ΤΕΒΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να του ευχηθώ να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα και να πάρει τα χρήματά του. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που τον εμποδίζουμε.

ΤΑΚΗΣ: Δήλωσε ως επάγγελμα, εκμετάλλευση δασικών προϊόντων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την κυβέρνηση δεν την απασχολεί ο τέως, ούτε είναι πρόβλημα για τη χώρα μας. Ο,τι εκκρεμότητες είχαμε τις ξεκαθαρίσαμε με την απόφαση του δικαστηρίου. Από εκεί και πέρα, μπορεί να απασχολεί τις κοσμικές στήλες, δεν απασχολεί όμως την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην επικοινωνία που είχε ο κ. Σημίτης με τους κ. Μπλερ και Μπερλουσκόνι, υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα; Δηλαδή, καθορίστηκε κάποια κοινή στάση ή απλώς συζητήθηκε το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στις επαφές αυτού του επιπέδου ανταλλάσσονται απόψεις και εξάγονται κάποια πρώτα συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα, ο κάθε πρωθυπουργός, στην επαφή του με τον κ. Μπους, θα κρατήσει τη δική του γραμμή, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη όσα συζητήθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", η αμερικανική πλευρά επιθυμεί ενεργότερη ανάμιξη του Πρωθυπουργού, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή στάση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργούς, ούτως ή άλλως, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Κορυφής, αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, που προεδρεύει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Επομένως, πρωτοβουλίες υπάρχουν, θα υπάρχουν και αυτό οφείλουν όλοι να το κατανοήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχει εκδηλωθεί σχετική επιθυμία από την Ουάσιγκτον;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είτε έχει εκδηλωθεί επιθυμία από την Ουάσιγκτον, είτε όχι, οι πρωτοβουλίες θα υπάρχουν. Εάν, λοιπόν, όλοι αναγνωρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες, αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό και για την Ελλάδα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν ο Πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από τη χθεσινή στάση των βουλευτών για την ψήφιση του ασυμβίβαστου και αν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην Ολομέλεια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα του ασυμβίβαστου έχει να κάνει με το σεβασμό των θεσμών και ειδικά του Συντάγματός μας. Το Σύνταγμα, το οποίο ψήφισε η Βουλή και όχι η κυβέρνηση επιβάλλει το πλήρες ασυμβίβαστο. Ο νόμος που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή, δια του υπουργού Εσωτερικών, εφαρμόζει το Σύνταγμα. Είναι εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος και κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών. Εδώ πρέπει να αποφασίσουμε: @Η θα τηρηθεί το Σύνταγμα ή θα δημιουργηθεί μία άνευ προηγουμένου αρνητική κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο από το να απαξιώσει τον πολιτικό κόσμο και ειδικότερα το Κοινοβούλιο και τους βουλευτές. Η στάση της Ν.Δ., αυτή η αόριστη διαδικαστικολογία, αυτή η απεραντολογία των υπευθύνων της, το μόνο που "προσφέρει" ουσιαστικά είναι μια κατάσταση που απειλεί να γελοιοποιήσει τους θεσμούς, να αποδυναμώσει την εφαρμογή του Συντάγματος και να δώσει μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα στην κοινή γνώμη για τον πολιτικό κόσμο. Η στάση αυτή της Ν.Δ. είναι ανεύθυνη, απαράδεκτη και επικίνδυνη. Είναι μια στάση που, σε τελική ανάλυση, δεν δίνει σε κανένα να καταλάβει τι ακριβώς λέει το κόμμα αυτό. Η Ν.Δ. θέλει -"ναι" ή "όχι"- την εφαρμογή του Συντάγματος; Αυτό είναι το ερώτημα. Τελικά, πάντως δεν έχει σημασία εάν την θέλει ή όχι, γιατί είναι υποχρεωμένη να την θέλει. Σέβεται -ναι ή όχι- το Σύνταγμα και τους θεσμούς; Ποιά είναι η θέση της Ν.Δ. σε σχέση με το νόμο που πρέπει να έρθει για την εφαρμογή του Συντάγματος; Τι ακριβώς πιστεύει η Ν.Δ.; Διότι, εκτιμώ ότι η απεραντολογία των εκπροσώπων της, το μόνο που υποκρύπτει, είναι ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές και εσωτερικές αντιφάσεις στο κόμμα αυτό και χρησιμοποιούν μια αόριστη, γενικόλογη γλώσσα για να "κουκουλώσουν" αυτές τις διαφορές που έχουν φθάσει στον υπέρτατο βαθμό. Και ερωτώ: Στο βωμό των εσωτερικών αντιφάσεων και διαφορών της Ν.Δ. μπορεί κανείς να ανέχεται την υπονόμευση του Συντάγματος και αμφισβήτηση των θεσμών και σε τελική ανάλυση τη γελοιοποίηση του πολιτικού κόσμου; Εμείς δεν θα το ανεχθούμε. Γι` αυτό και λάβαμε θέση επίσημα και ανοικτά και ως κόμμα και ως κυβέρνηση. Και θα επιμείνουμε στην ψήφιση του σχετικού νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η θέση της κυβέρνησής μας. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον κάθε βουλευτή, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή να έχει τη δική του άποψη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ολα αυτά που λέτε, κατ` αρχάς θα πρέπει να ισχύουν για τους δικούς σας βουλευτές. Λέτε για τη Ν.Δ. Γιατί, ουσιαστικά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλώ για τα συντεταγμένα κόμματα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Βεβαίως.. Αλλά, ο εκτελεστικός νόμος δεν ψηφίστηκε, επειδή δεν υπήρχε κυβερνητική πλειοψηφία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, δεν το φέρνει με δική της βούληση η κυβέρνηση, δεν το ψήφισε δηλαδή μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία. Το σχετικό άρθρο του Συντάγματος ψηφίστηκε και από μια μεγάλη μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. και ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Βαρβιτσιώτης, είχε πρωτοστατήσει μάλιστα, με τον πιο κάθετο τρόπο, στο πλήρες ασυμβίβαστο. Αυτό το θυμόμαστε πάρα πολύ καλά. Ολοι αυτοί, λοιπόν, που τότε ψήφισαν το πλήρες ασυμβίβαστο, σήμερα κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Τους βλέπουμε να χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις. Λένε αοριστίες και γενικολογίες. Δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ψηφίσει ένα νόμο, είναι ευθύνη κάθε βουλευτή που πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα και να το εφαρμόζει πρώτος , να δίνει το καλό παράδειγμα. Να μη δημιουργεί την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι δήθεν οι βουλευτές μάχονται μόνο για κάποια προνόμια και για τις " δουλίτσες" τους . Ο ρόλος του βουλευτή και του λειτουργήματός του είναι άλλος . Δεν πρέπει να συμβάλλουμε στην απαξίωση του θεσμού.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Διευκρινιστικά: Δεν υπάρχει, δηλαδή, θέμα κομματικής πειθαρχίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό και πολιτικά το αντιμετωπίζουμε.

ΤΑΚΗΣ: Εχετε κάτι να μας πείτε για τη χθεσινή πολύωρη κατάθεση της κας Λάτση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη. Θα μπορούσα να το κάνω αυτό; Είναι αδιανόητο.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, σας είχα ρωτήσει, μήπως έχετε μάθει, εάν η Γαλλία έχει ζητήσει διευκολύνσεις σε ελληνικές βάσεις. Το ερώτημά μου παραμένει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα.

ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω ποιό είναι το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης και προεδρεύουσας της Ε..Ε, μετά το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Μπους και τις εκλογές στο Ισραήλ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι πρέπει η ελληνική Προεδρία ή η ελληνική κυβέρνηση να κρίνουν την τοποθέτηση του κ. Μπους προς τον αμερικανικό λαό. Κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό. Μπορώ, όμως -και νομίζω ότι αυτό σας ενδιαφέρει- να επανέλθω και να ζητήσω την προσοχή σας στην προχθεσινή κοινή θέση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που στέλνει μήνυμα ειρήνης προς όλους, αλλά και να προσθέσω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε. Διότι, κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν πάντα οι όροι και όλα τα περιθώρια για να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ. Είμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, ενόψει και των επικείμενων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή στάση, κοινή φωνή και να λαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση που απαιτούν οι λαοί της, για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την πολιτική διευθέτηση του θέματος του αφοπλισμού του Ιράκ.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ποιά είναι η θέση της κυβέρνηση έναντι των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του κ. Λιάνη και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι, εκ των υστέρων, δημοσιοποίησε ότι δεχόταν εκβιασμούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς, ουδέποτε ο κ. Λιάνης είπε για εκβιασμούς. Μετά από επικοινωνία που είχα με τον ίδιο, τοποθετήθηκα χθες για το θέμα ορισμένων συμπεριφορών και από τις δύο ομάδες, επιμένω «και από τις δύο ομάδες» διότι με ενημέρωσε και για τον ΠΑΟΚ και το τονίζω επειδή είδα σήμερα ένα σχετικό δημοσίευμα. Τοποθετηθήκαμε χθες και το θέμα θεωρείται λήξαν. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία, με την ερώτησή σας, να επισημάνω την πολύ σημαντική σημερινή συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του αρμόδιου για τα θέματα αθλητισμού Γιώργου Λιάνη, σύμφωνα με την οποία συνεχίζεται, με ιδιαίτερα έντονο και αποτελεσματικό τρόπο, η προσπάθεια εξυγίανσης, που αναπτύσσουμε στο χώρο του ποδοσφαίρου και γενικότερα για το χώρο του αθλητισμού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 29 January 2003 - 15:05:09 UTC