Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την μεταναστευτική πολιτική, τόσο σε ό,τι αφορά ειδικότερα το εσωτερικό της χώρας, όσο και σε ό,τι αφορά την Ελληνική Προεδρία. Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του, θα αναφερθεί στα επιμέρους θέματα για τα οποία αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην εισαγωγική παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρία βασικά ζητήματα: Πρώτον τις εξελίξεις στο Ιράκ, δεύτερο το Κυπριακό και τρίτο τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταθέσει τα συμπεράσματά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπάρχει μια διεθνής πίεση να αποφασιστούν οι εξελίξεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τη Δευτέρα το πρωί, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο τοποθετείται σαφέστατα, τονίζοντας τη σημασία που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι όλο και πιο έντονη η συνείδηση στους κύριους πρωταγωνιστές ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή μια μονομερής ενέργεια και ότι για την όποια ενέργεια -είτε πολυμερή, είτε των ΗΠΑ- πρέπει να υπάρχει μια πειστική δικαιολογία, μια αιτιολόγηση με στοιχεία. Αυτό έχουν ζητήσει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί και γι` αυτό οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα παρουσιάσουν τα στοιχεία που έχουν και ότι αυτά θα αποδεικνύουν και σύνδεση της κυβέρνησης του Ιράκ με την Αλ Κάιντα. Γι` αυτό έχει συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 5 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπλερ και τον κ. Μπερλουσκόνι. Ο κ. Μπερλουσκόνι θα συναντηθεί, σήμερα το απόγευμα, με τον κ. Μπους και ο κ. Μπλερ αύριο. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι από τις συνομιλίες που είχε είναι σαφές το συμπέρασμα ότι και οι δύο πιστεύουν στην ανάγκη κατάδειξης των επιχειρημάτων με πειστικό τρόπο για την οποιαδήποτε ενέργεια στο Ιράκ. Και στους δύο ήταν εμφανής ο δισταγμός να συνεχίσουμε μια πορεία, όπως διαγραφόταν μέχρι τώρα, χωρίς να έχει κερδιθεί η συμπαράσταση της κοινής γνώμης. Γι` αυτό, άλλωστε, είπαν και οι ΗΠΑ ότι αρχίζει μια διπλωματική προσπάθεια, ώστε να μεταπειστούν και όλοι οι άλλοι σύμμαχοι για την αναγκαιότητα αυξημένης πίεσης στο Σαντάμ ή και για κάποια στρατιωτική παρέμβαση, όπως αυτοί πιστεύουν. Υπάρχει, επομένως -κατέληξε ο Πρωθυπουργός- ασάφεια για το μέλλον. Στις 5 Φεβρουαρίου θα δούμε ποιά μπορεί να είναι αυτή η συνέχεια.

Οσον αφορά το Κυπριακό, είναι γνωστό ότι ο κ. Ντενκτάς εμμένει στην αδιαλλαξία του. Επομένως, η επίτευξη λύσης ως στις 28 Φεβρουαρίου του 2003 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο κ. Κληρίδης είχε την έκτη συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς, άνευ αποτελέσματος. Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ντε Σότο και τα Ηνωμένα Εθνη αισθάνονται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο και υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή της διαδικασίας, η οποία ακολουθήθηκε. Είχαμε πει και παλαιότερα -και αυτό επιβεβαιώνεται- ότι, πρώτα απ` όλα, κυριαρχεί η σκέψη να παρουσιαστούν κάποιες νέες προτάσεις ή να παρουσιαστεί ένα τρίτο σχέδιο, το οποίο βεβαίως ενέχει κινδύνους. Διότι, εάν θέλουν να μεταπείσουν τους Τουρκοκύπριους, μπορεί τα Ηνωμένα Εθνη -και αυτό θα είναι αρνητικό- να προβούν σε κάποιες ρυθμίσεις που δεν θα είναι αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Χρειάζεται, λοιπόν, πολύ προσοχή στη διαπραγμάτευση. Αλλά, πέρα και από αυτό, υπάρχει η σκέψη μήπως γίνει ένα δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες, πριν την υπογραφή από τους δύο ηγέτες. Ο κ. Κληρίδης έχει εκφραστεί αρνητικά σε αυτή την προοπτική. Το θέμα πρέπει να το προσέξουμε, γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψουν διάφορες εξελίξεις, που πιθανόν και αυτές με τη σειρά τους να δυσκολέψουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Συμπερασματικά, υπάρχει κινητικότητα και πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Ντε Σότο στην Αγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη συνέχιση της σκανδαλολογίας από τη Ν.Δ., η οποία προετοιμάζει με τον τρόπο αυτό τη συζήτηση, που θα γίνει την Τρίτη στη Βουλή. Επανέλαβε ότι εμείς προχωρούμε στις κατευθύνσεις που έχουμε ορίσει. Τόνισε ότι σήμερα δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο έχει συγκεντρωθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τεράστιο υλικό που διαβίβασαν οι εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας -πρόκειται για πολλές εκατοντάδες υποθέσεις- ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του κ. Κρουσταλλάκη να τον ενημερώσουν αναλυτικά για τις υποθέσεις διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και την προώθηση των σχετικών ερευνών από τη Δικαιοσύνη. Ολες αυτές οι υποθέσεις (περίπου 1.500) είναι στα δικαστήρια, χάρη στις ενέργειες των ελεγκτικών αρχών και της κυβέρνησης. Δεν προέκυψαν, επειδή κάποιοι εισαγγελείς διερεύνησαν γεγονότα και οδήγησαν υποθέσεις στο δικαστήριο. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης, όπως το ΣΔΟΕ. Επιπρόσθετα, το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε ύστερα από αίτημά μας να υπάρχει κεντρική παρακολούθηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών να μην αποτελματώνεται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί υπουργοί -μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης- έκαναν αναφορά προς τον κ. Κρουσταλλάκη για το ότι προχωρεί με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς η υπόθεση της ΕΤΒΑ. Ολη αυτή η κινητικότητα είναι απόδειξη της θέλησης της κυβέρνησης, με εντολή του Πρωθυπουργού, για εξυγίανση. Είναι απόδειξη της κινητικότητας των ελεγκτικών αρχών. Τα αριθμητικά στοιχεία είναι ενδεικτικά, ιδιαίτερα αν τα συγκρίνουμε με τις άλλες περιόδους. Αυτές οι 1.500 υποθέσεις αποδεικνύουν πόσο έχει δραστηριοποιηθεί ο μηχανισμός, πόσο προχωρά ο έλεγχος σε βάθος, πόσο είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς, να αντιπαρατεθούμε με όλες τις εστίες διαφθοράς, όπου κι αν υπάρχουν. Να επιμείνουμε, βεβαίως, στη γρήγορη εκδίκαση και τιμωρία, όπου αυτό διαπιστώνεται.

Το δεύτερο σημείο είναι οι εκβιασμοί δημοσιογράφων έναντι πολιτών. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση, το ταχύτερο. Αυτή η υπόθεση προέκυψε γιατί η ίδια η κυβέρνηση έστειλε στον εισαγγελέα στοιχεία και πληροφορίες που είχε πάρει γι` αυτό το θέμα.

Τρίτη υπόθεση είναι το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός. Εδώ, θέλω να θυμίσω ότι η δραστική παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών έγινε δυνατή, λόγω ενός νόμου τον οποίο ψήφισε αυτή η κυβέρνηση και με βάση αυτό το νόμο αρχίσαμε την παρέμβαση και θα συνεχίσουμε, όπως τόνισαν χθες ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λιάνης.

Ολα αυτά, βέβαια, τα οποία κάνουμε, συνοδεύονται από κάποια προσπάθεια αποπροσανατολισμού που κάνει η Ν.Δ. Ορισμένοι γράφουν, για παράδειγμα, ότι είναι προπέτασμα καπνού για να συγκαλύψουμε κυβερνητικές αδυναμίες. Αυτό είναι αστείο. Η σκανδαλολογία είναι το προπέτασμα καπνού της Ν.Δ. για να αποκρύψει την προγραμματική ένδειά της, την αδυναμία της να αρθρώσει προγραμματικό λόγο και θέσεις σε όλα τα επίπεδα. Η προγραμματική ένδεια και η άρνηση της Ν.Δ. φάνηκε καθαρά στην υπόθεση του ασυμβίβαστου, όπου η Ν.Δ. καταψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, χωρίς να ξέρει ούτε γιατί το κάνει, ούτε και ποια είναι η θέση της. Δεν μας το είπε ποτέ. Ηταν κατά, αλλά δεν ξέρει γιατί πρέπει να είναι κατά και δεν ξέρει τι πρέπει να υπερασπίσει. Αυτό -τόνισε ο Πρωθυπουργός- πρέπει να το αναδείξουμε, γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει να προσφέρει στη χώρα τίποτε ουσιαστικό, διαφορετικό, τίποτε καινούργιο. Εκείνο που προσφέρει είναι άρνηση. Και η υπόθεση του ασυμβίβαστου το αποδεικνύει. Οσον αφορά εμάς, όπου χρειάζονται τομές τις κάνουμε. Προχωρούμε σταθερά, παρά τις αντιδράσεις, γιατί θέλουμε ο δημόσιος βίος να έχει διαφανή λειτουργία, να μην υπάρχει θέση για δραστηριότητες που δεν συνοδεύονται από την πλήρη προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιό είναι το σχόλιο της κυβέρνησης και εάν έκανε αναφορά ο Πρωθυπουργός στην κίνηση των '8' ευρωπαϊκών χωρών, πέντε μελών της Ε.Ε. και τριών υπό ένταξη χωρών, να βγάλουν κοινή διακήρυξη με την οποία τάσσονται ουσιαστικά στο πλευρό των Αμερικανών σε όλες αυτές τις διεργασίες για τον πόλεμο στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η θέση της Ε.Ε., επομένως και η θέση της Προεδρίας εκφράζεται από την ομόφωνη απόφαση των '15', η οποία συγκεράζει τις απόψεις όλων πάνω στο θέμα. Η Ε.Ε. έχει όσο ποτέ την ανάγκη να ακολουθήσει μια κοινή στάση πάνω σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διεθνές πρόβλημα, όπως είναι το πρόβλημα του Ιράκ. Θέλω να τονίσω ότι αυτή η κοινή στάση επιδιώχθηκε από την αρχή από την Ελληνική Προεδρία. Εχουμε την απόφαση της Δευτέρας. Εμείς εμμένουμε στις κατευθύνσεις αυτής της απόφασης, η οποία συγκεράζει τις απόψεις όλων. Αυτή είναι η απόφαση της Ε.Ε. Υπάρχει η ανάγκη, υπάρχει η θέληση να επιμείνουμε σταθερά στην αναζήτηση μιας κοινής πορείας της Ευρώπης σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να συνεχίσω, κατ` αρχήν πότε το μάθατε εσείς, ως Προεδρία, έχει σημασία αυτό. Εδώ δεν μιλάμε για μια κυβέρνηση που έμαθε κάτι στο δρόμο, μιλάμε για την Προεδρία της Ε.Ε.. Κατά δεύτερον λέτε ότι επιμένετε στην κατεύθυνση της απόφασης της Δευτέρας και ότι εκφράζεται η θέση της Ε.Ε. από τη θέση των '15@. Αν οι πέντε από τους '15' έρχονται και κάνουν κάτι δικό τους ξεχωριστό με διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που είπατε τη Δευτέρα, πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απόφαση των '15' - το τόνισα αυτό- συγκεράζει τις απόψεις όλων. Είναι μια απόφαση που λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχουν και διαφορετικές οπτικές σε ορισμένα μέλη, αλλά εκεί όλες οι απόψεις έχουν συγκεραστεί σε ένα ενιαίο κείμενο που δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Αυτό δεν σημαίνει -και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το εμποδίσεις- ότι μια χώρα δεν μπορεί να εκφράσει ολοκληρωμένα τη δική της οπτική. Αυτό, όμως, επίσης δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει η απόφαση της Δευτέρας. Η απόφαση της Δευτέρας, όπως και όλες οι αποφάσεις της Ε.Ε., συγκεράζουν όλες τις απόψεις και -καμιά φορά- διαφορετικές οπτικές. Όταν, όμως, έχουμε συμφωνήσει κάπου πρέπει να εμμένουμε σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει και να το ακολουθούμε, προκειμένου να το φέρουμε σε πέρας. Η πρωτοβουλία, η οποία αναλήφθηκε από τις επιμέρους αυτές χώρες, είναι στο πλαίσιο του Σ.Α. του ΟΗΕ και βεβαίως δεν σημαίνει ότι αυτές οι χώρες δεν ψήφισαν τη Δευτέρα το σχετικό κείμενο και την απόφαση της Ε.Ε.. Κάθε άλλο μάλιστα. Σας είπα ότι δεν κρύβουμε πως πρόκειται για ένα κείμενο συγκερασμού. Αν ήμασταν μόνοι μας, πιθανόν το κείμενο να ήταν διαφορετικό. Ομως, ο ρόλος της Προεδρίας είναι να ενώνει απόψεις, να βρίσκει κοινούς στόχους, να αναδεικνύει λύσεις που μπορεί να δημιουργήσουν τη συμφωνία όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε., η οποία προχωρεί, παίρνει αποφάσεις και τις εφαρμόζει, έστω και αν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στο εσωτερικό της. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Σε όλες τις αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής υπήρξαν διαφωνίες και στο τέλος ψήφισαν όλοι μαζί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαν την οπτική τους. Σημαίνει ότι υπήρξε ανάγκη ενός συγκερασμού. Δεν σημαίνει ότι δεν είπαν την άποψή τους και δημόσια. Σαφώς την είπαν. Και αυτό δεν είναι αντιθεσμικό. Αλλά στο τέλος υπήρξε συγκερασμός που αποτέλεσε την απόφαση της Ε.Ε., την οποία ακολούθησαν.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχήν, δεν μου απαντήσατε πότε το μάθατε εσείς ως Προεδρία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το μάθαμε. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να το μάθουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Δύσκολο μπορεί να μην είναι, αλλά προσέξτε τι συμβαίνει, όταν από τη Δευτέρα μέχρι χθες έγιναν οι διαπραγματεύσεις των '8' αυτών χωρών, καταλήγουν σε αυτή την πρόταση και εσείς δεν έχετε, ως Προεδρία, μια αντίδραση και να πείτε γιατί κύριοι κάνετε, έστω@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πώς εννοείτε την αντίδραση της Προεδρίας;

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν θα σας υπαγορεύσω εγώ πολιτική@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παρακαλώ. Κατ` αρχάς, θα πρέπει να αντιληφθείτε πώς λειτουργεί η Ε.Ε..

ΜΙΧΑΗΛ: Πλήρως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν θυμάστε, λοιπόν, η Ε.Ε. δεν δεσμεύει μια χώρα της να πει την άποψή της.

ΜΙΧΑΗΛ: Ξέρετε τι μας είπατε, ότι ήρθαν στο Συμβούλιο της Δευτέρας, είπαν τις απόψεις τους, τις εξέφρασαν και δημόσια και καταλήξατε σε ένα κείμενο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κείμενο ισχύει.

ΜΙΧΑΗΛ: Ισχύει το κείμενο, αλλά την ίδια ώρα, οι ίδιες χώρες είπαν πολύ ωραία, ας φτιάξουμε άλλο κείμενο. Αυτό ρωτώ πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κείμενο που φέρει την υπογραφή όλων των χωρών -και έχει σημασία αυτό- δίνει σαφείς κατευθύνσεις για τη δράση όλης της Ε.Ε., αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι χειρισμοί ενόψει του Σ.Α. και από την Προεδρία. Και είναι σαφές αυτό. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν και να εκφράσουν την άποψή τους σε ένα θέμα, το οποίο, εν τέλει, δεν αντιστρατεύεται το κείμενο.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν το αντιστρατεύεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το αντιστρατεύεται, υπό μια γενική έννοια.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στο πολιτικό πεδίο θεωρείτε ότι μετά από αυτή την κίνηση των '8' και αυτό το κείμενο, δυσκολεύουν οι προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας για την εξεύρεση κοινής στάσης, κοινής λύσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δυσκολίες σε αυτό το θέμα υπήρχαν από την αρχή, διότι υπήρχαν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Το θέμα είναι ότι η Ελληνική Προεδρία κατέβαλε πολύ μεγάλες προσπάθειες, οι οποίες κατέληξαν σε μια πρώτη επιτυχία τη Δευτέρα για να εξασφαλιστεί μια κοινή στάση. Αν με ρωτάτε, αν θα συνεχιστούν οι δυσκολίες, απαντώ ευθέως ναι. Αν με ρωτάτε, αν η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, σας απαντώ ότι είναι αποφασισμένη να το κάνει, γιατί πιστεύουμε βαθιά πως η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να έχει μια κοινή στάση απέναντι στα μεγάλα διεθνή προβλήματα. Και επειδή το πιστεύουμε θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση, με συνεχείς πρωτοβουλίες. Σε τελική ανάλυση ο καθένας κρίνεται.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αληθεύει ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε γι` αυτό το θέμα από τον Ούγγρο Πρωθυπουργό και εάν στην κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν του είπε κάτι γι` αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε. Θα μου επιτρέψετε να μείνουμε εδώ. Είχε ενημερωθεί ήδη. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε χθες.

ΤΑΚΗΣ: Οι Πρωθυπουργοί των χωρών που υπέγραψαν αυτή την απόφαση, πριν καταλήξουν στο να συνταχθεί αυτό το κείμενο είχαν κάποια επικοινωνία με τον κ. Σημίτη, μιας και είναι ο προεδρεύων της Ε.Ε.; Τον ενημέρωσαν ή ο Πρωθυπουργός το έμαθε αφού συντάχθηκε το κείμενο, αφού πάρθηκε η απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ό,τι είχα να πω.

ΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν μας απαντήσατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ό,τι είχα να πω για την ενημέρωσή σας. Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι το θέμα ουσίας. Τι λέει το θέμα ουσίας; Λέει ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και πολλές απόψεις στο ζήτημα της στάσης της Ευρώπης απέναντι στο Ιράκ. Λέει ότι η Ελλάδα ως Προεδρία της Ε.Ε. έκανε μεγάλες προσπάθειες για να υπάρξει κοινή απόφαση. Η απόφαση αυτή ελήφθη τη Δευτέρα και ισχύει. Ο δρόμος είναι εύκολος; Όχι. Υπάρχουν και θα υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες από τις διαφορετικές απόψεις. Όμως, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Είναι σωστό να έχει η Ε.Ε. ενιαία στάση; Ναι, γιατί αυτό θέλουν οι λαοί της. Επιβάλλεται να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Αυτό επιτάσσει η λογική μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης. Εμείς, σταθεροί σε αυτή την ιδεολογία, σε αυτές τις αρχές, σε αυτούς τους στόχους, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες. Και είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε η πρώτη επιτυχία της Δευτέρας. Το κείμενο αυτό ισχύει, οι θέσεις αυτές ισχύουν.

ΤΑΚΗΣ: Επιμένουμε στο θέμα της ημερομηνίας για έναν απλό λόγο: Διότι η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι οι χώρες που υπέγραψαν δεν λαμβάνουν υπόψη τους την Ελληνική Προεδρία και δεν την ενημερώνουν και κάνουν ό,τι θέλουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η αντιπολίτευση και ειδικά η Ν.Δ. θα πρέπει να σταματήσει να χαίρεται κάθε φορά που υπάρχουν προβλήματα στην Ευρώπη και επιτέλους να καταλάβει ότι μόνον αν συνταχθεί με τις κυβερνητικές προσπάθειες θα μπορεί η χώρα να εμφανίζεται απόλυτα ισχυρή στις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Ας μας πει η αντιπολίτευση ποια είναι η θέση της για το Ιράκ. Δεν μας το έχει πει μέχρι τώρα. Ας μας πει η Ν.Δ., θέλει πόλεμο ή όχι; Ας μας πει, επιτέλους, η κατά τα άλλα λαλίστατη Ν.Δ. και όλοι αυτοί που βγαίνουν στα κανάλια εκ μέρους της, ποιες είναι οι απόψεις τους για τη στάση της Ευρώπης στο θέμα. Ποιες είναι οι απόψεις τους για τη στάση των ΗΠΑ. Ποιες είναι οι απόψεις τους για το αν πρέπει να υπάρξει ή όχι επέμβαση στο Ιράκ και κάτω από ποια δεδομένα. Ας μας πει, επιτέλους, μια θέση η Ν.Δ.. Ας σταματήσει να αποδυναμώνει τη χώρα στο εξωτερικό και ας καταλάβει ότι η Προεδρία δεν είναι υπόθεση που αφορά ένα κόμμα, αλλά αφορά το Εθνος, τη χώρα, την Ελλάδα. Είναι μικρόψυχη και απαράδεκτη, για μια ακόμη φορά, η στάση της Ν.Δ.. Είναι πολύ λίγη μπροστά στις εξελίξεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Υπάρχει θεσμοθετημένη μια διαδικασία που λέγεται "ενισχυμένη συνεργασία", όπου ορισμένες χώρες-μέλη μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να εκφράσουν μια διαφορετική άποψη, αφού δεχθούν και την ομόφωνη γνώμη των υπολοίπων ηγετών. Οι πέντε αυτές χώρες, ξέρετε αν ακολούθησαν αυτή τη θεσμική διαδικασία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω πως, προφανώς οι πέντε αυτές χώρες συνεννοήθηκαν με τις άλλες τρεις, με δική τους πρωτοβουλία. Αυτό είναι σαφές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στις πρώτες αναφορές που μας μεταφέρατε από την εισήγηση του Πρωθυπουργού, λέτε ότι οι κ. Μπλερ και Μπερλουσκόνι εξέφρασαν ένα δισταγμό για τη συνέχιση της πορείας και ότι θα πρέπει να ληφθεί ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τη συνέχιση της πορείας της επέμβασης. Για την επέμβαση μιλώ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτό ήθελα να ρωτήσω, γιατί δεν ήταν πολύ σαφές. Δηλαδή, διαπιστώθηκε μια διάσταση με τις κοινές γνώμες των χωρών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι επεσήμαναν οι ίδιοι πως θέλει πολλή προσοχή η διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στη χώρα τους και σε όλη την Ευρώπη, σε περίπτωση που ακολουθηθεί μια πορεία προς την επέμβαση. Δηλαδή, διαπίστωσαν και οι ίδιοι πως αυτή η πορεία -προς την επέμβαση εννοώ- συναντά σοβαρές αντιστάσεις, προβληματισμούς και κριτική από τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτό ειπώθηκε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι, εάν υπάρχει -επειδή ο χρόνος είναι μικρός και μπορεί να μην υπάρχει- μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση, αυτή την ώρα, στην Ε.Ε., αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες και θεσμικού χαρακτήρα. Και το δεύτερο, ήδη, διατυπώθηκε από ευρωπαίους παράγοντες -θα αναφερθώ σε έναν από αυτούς, σε ευρωβουλευτή και μάλιστα ελληνικής καταγωγής- ότι υπάρχει ένα θεσμικό θέμα για την Ευρώπη, πρώτο, και δεύτερο, ότι υπάρχει ένα θέμα που αφορά τις τρεις νέες χώρες από τις πέντε οι οποίες ομονόησαν, πολύ περισσότερο επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί και η θεσμική ένταξή τους, ας το πούμε έτσι. Εκεί, ποιά είναι η σκέψη που επικρατεί σε σας, τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι τρεις χώρες ενήργησαν ως τρεις κρατικές οντότητες. Δεν είχαν εξάλλου καμία υποχρέωση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δηλαδή, ως χώρες που εντάσσονται στην Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει υπογραφή η διαδικασία ακόμη.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό ρωτώ. Πολύ περισσότερο αυτό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από εκεί και πέρα, δεν έχω κανένα λόγο να τις κρίνω αυτή τη στιγμή, ούτε να στηριχθώ σε πληροφορίες που έδωσε κάποιος ευρωβουλευτής σε κάποιον. Οι θεσμικές διαδικασίες της Προεδρίας συνεχίζονται. Και το κείμενο της Δευτέρας ισχύει και νέες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν γύρω από αυτό και ο κ. Παπανδρέου, στο γενικότερο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Προεδρίας, είναι σήμερα -σας υπενθυμίζω- στην Αγκυρα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Γνωρίζετε το περιεχόμενο της συνάντησης του Αμερικανού πρέσβη με τον υπουργό Εξωτερικών; Δόθηκε η εντύπωση εσπευσμένης και προγραμματισμένης συνάντησης, λίγο πριν από την αποστολή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία μου με τον κ. Παπανδρέου. Πάντως, από ό,τι είδα και από την ενημέρωση του κ. Μπεγλίτη δεν υπάρχει σχετική αναφορά.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Εχει ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές η άδεια να καταπλεύσει στη Σούδα γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταπλεύσει γύρω στις 21 Φεβρουαρίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ρωτήσω και θα σας πω, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο ειδικό πρόβλημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας θυμίζω ότι εκκρεμεί μέρες τώρα ανάλογη απάντηση στο ερώτημά μου.........

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε η Γαλλία είναι κατά των επεμβάσεων.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μετά από μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ήθελε να σας ρωτήσω, ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, κάτι σχετικά με τη λειτουργία του κόμματος, γιατί πολλά δημοσιεύματα βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, που δημοσιεύουν και ονόματα, από τη μια ο Γραμματέας του κόμματος και από την άλλη άλλα στελέχη. Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βλέπω διάφορα δημοσιεύματα και κατά παρέκκλιση της συνήθειας που ακολουθώ εδώ, θα κάνω μια πρώτη και τελευταία αναφορά, για να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή, όλα αυτά που λέγονται και γράφονται. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνεργασία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Γραμματέα του Κινήματος Κώστα Λαλιώτη. Η συνεργασία είναι εφ όλης της ύλης και υπάρχει ένας από κοινού σχεδιασμός προτεραιοτήτων και δράσεων του Κινήματος. Το Ε.Γ., που συνεδρίασε τη Δευτέρα, μετά από έναν πλούσιο και πολύωρο διάλογο, κατέληξε ομόφωνα -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- σε ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κόμματος και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος. Υπάρχει στενή συνεργασία του Γραμματέα του Κινήματος με όλα τα στελέχη του Ε.Γ., μεταξύ των οποίων βεβαίως, είναι και ο κ. Μιχάλης Νεονάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται αποκλειστικά μέσα στο κόμμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση μπορεί να μας διαφωτίσει σε ένα θέμα. Εχει γίνει γαϊτανάκι το εάν μπορεί ή δεν μπορεί, λόγω νομικών κωλυμάτων, να εισπραχθεί η περίφημη αποζημίωση από τον τέως. Και σας ρωτώ για τον εξής λόγο....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε καμία αγωνία.

ΜΙΧΑΗΛ: Ούτε εμείς έχουμε αγωνία. Αλλά, εκπρόσωπος του τέως δήλωσε σήμερα ότι όλα αυτά που λέτε και κάνετε, ότι υπάρχει ή όχι πρόβλημα, δεν υφίστανται από την άποψη του τέως, ρωτήστε την κυβέρνηση γιατί δεν τα εισπράττουμε; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει δώσει τα χρήματα, έχουν ταμιευθεί και δεν μας ενδιαφέρει τί κάνει ή τι λέει ή πως δραστηριοποιείται ο τέως. Είναι δικό του θέμα. Εξ όσων γνωρίζω ευρωπαίος πολίτης είναι και έχει όλα τα δικαιώματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να σας ζητήσω να πληροφορηθείτε εάν εξακολουθεί να κρατείται ο καπετάνιος του «ΠΡΕΣΤΙΖ» χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία από τις ισπανικές αρχές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Οπως είπατε, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι χάρη στις ενέργειες των ελεγκτικών αρχών της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 1500 υποθέσεις στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών. Εξέφρασε ο Πρωθυπουργός προβληματισμό για το γεγονός ότι επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε ένας τόσο μεγάλος πράγματι -όπως κι εσείς είπατε- αριθμός κρουσμάτων διαφθοράς και παρανομιών στο Δημόσιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό, ότι επί των ημερών μας, αποκαλύπτεται και στέλνεται στον Εισαγγελέα ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και θεμάτων διαφθοράς. Το θέμα είναι ότι επί άλλων κυβερνήσεων υπήρχαν πολλά τέτοια κρούσματα, αλλά δεν πήγαιναν στο Εισαγγελέα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάλι το παρελθόν....;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι παρελθόν η περίοδος 1990-1993, γιατί δεν απέχει ούτε 10 χρόνια. Ολοι οι πολιτικοί είναι παρόντες, είναι στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. Δεν είναι εκτός πολιτικής αυτοί οι άνθρωποι. Η περίοδος εκείνη συνέβαλε στο να αποκαλυφθούν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία μπορούμε να τα πούμε εάν θέλετε. Ουδέποτε υπήρξε στιγμή που να πούμε ότι δεν υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Σε αυτή εδώ την αίθουσα έχω πει 4 ή 5 φορές μέχρι τώρα ότι υπάρχουν τομείς @θύλακες είχα πει χαρακτηριστικά- στο δημόσιο τομέα, όπου σημειώνονται κρούσματα διαφθοράς. Είχα πει ότι είμαστε αποφασισμένοι @ορισμένη μερίδα του Τύπου το σχολίασε- να φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να εξυγιάνουμε όλα αυτά τα κυκλώματα. Η ύπαρξη πολλών υποθέσεων που στέλνονται στον Εισαγγελέα και το θάρρος της κυβέρνησης @πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά- που βγαίνει και λέει ότι πρέπει ο Εισαγγελέας να δώσει απάντηση στις υποθέσεις αυτές και ζητά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ελέγξει ο ίδιος την πορεία τους, δείχνει την αποφασιστικότητά μας για την εξυγίανση του δημόσιου βίου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πολλές φορές ότι ισχύει η απόφαση των «15», η απόφαση της Δευτέρας. Θα ήθελα να μου πείτε, πώς εκτιμά η Προεδρία το γεγονός, ότι μια μεταγενέστερη απόφαση των 5 εκ των "15"....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να διαβάσετε το κείμενο, το οποίο δεν αναιρεί την απόφαση των "15". Υπήρξε ένας συγκερασμός -το ομολόγησα από την αρχή, δεν το έκρυψα- διαφορετικών απόψεων. Εάν κάποιος θέλει, πέρα από τη ψήφο που έδωσε, να διατυπώσει και την άποψή του σε παράπλευρο θέμα που συνδέεται με το πρώτο, αλλά δεν είναι το ίδιο, αυτό δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε. Εκείνο, όμως, που μπορούμε να πούμε ανοιχτά και καθαρά, είναι ότι ο συγκερασμός υπάρχει. Η απόφαση υπάρχει και θα σας πω τι θα κάνουμε εμείς. Από την αρχή είχαμε μια φιλοσοφία: Η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι «ουρά» κανενός. Πρέπει να έχει λόγο και ρόλο και πρωτοβουλίες σε όλες τις εξελίξεις. Θα εμμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση με συνεχείς πρωτοβουλίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθούν ορισμένοι από το εσωτερικό της χώρας που θα προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν τις συνεχείς παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες και τη θέληση της ελληνικής Προεδρίας. Πρώτα απ` όλα, είναι η χώρα. Είναι η Ελλάδα και η προοπτική της στους κόλπους της Ε.Ε. Αυτό πρέπει να το σκεφθούν καλά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση των 5 ενισχύει την απόφαση των "15";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνω περαιτέρω σχολιασμό, εξ αιτίας του σεβασμού και της βαθιάς εμμονή μας, στην πίστη της κοινής πορείας των 15, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό που μπορούμε να την εξασφαλίσουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 30 January 2003 - 15:05:11 UTC