Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Είστε όλοι γνώστες της δήλωσης που έκανε ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, που αφορά την ουσία της κρίσης που έχει δημιουργηθεί και τη στάση της Ελλάδας απέναντι σε αυτήν.

Θα σας ενημερώσω για τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την ημερήσια διάταξη της εαρινής Συνόδου Κορυφής, όπως αυτή διαμορφώθηκε σήμερα, καθώς επίσης και για ορισμένα άλλα θέματα.

Υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιάννος Παπαντωνίου, Ακης Τσοχατζόπουλος, Χρήστος Βερελής, Γιώργος Ανωμερίτης, Κώστας Σκανδαλίδης, ο υποφαινόμενος, οι υφυπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Τηλέμαχος Χυτήρης, καθώς και οι κύριοι Νίκος Θέμελης και Σωκράτης Κοσμίδης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν μετά τη βέβαιη πλέον προοπτική του πολέμου στο Ιράκ.

Μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε:

-Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

-Να συνεχιστεί η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, όπως και τώρα, για την επάρκεια του πετρελαίου.

-Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παρεμποδιστούν φαινόμενα έντασης της κίνησης λαθρεμπόρων μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που δημιουργείται στο Ιράκ.

-Να υπάρχει στενή παρακολούθηση των αγορών για να αποφευχθούν τα προβλήματα, ώστε να προστατευτεί ο καταναλωτής.

-Τίθεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας σε εγρήγορση, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες νομαρχίες.

-Να ενταθούν τα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια, όπως επίσης και σε ξένες πρεσβείες και άλλους πιθανούς "ειδικούς στόχους".

-Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα μαζικής λαθρομετανάστευσης.

Οσον αφορά την εαρινή Σύνοδο Κορυφής, αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Πέμπτη και την Παρασκευή. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει η θεσμοθετημένη, πλέον, συνάντηση της τρόικας με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και τη Συνομοσπονδία των Εργοδοτικών Οργανώσεων, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και της Ελληνίδας Επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου θα εκφωνήσει ομιλία.

Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, θα αρχίσουν οι εργασίες της εαρινής Συνόδου Κορυφής. Στην αρχή της συνεδρίασης θα υπάρξει ενημέρωση για τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου από τον Πρόεδρό του κ. Κοξ και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση για την κρίση στο Ιράκ και τη στάση της Ε.Ε., την επόμενη περίοδο. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του δείπνου και, αν χρειαστεί, θα εμπλουτιστεί και με εκτιμήσεις γύρω από τα θέματα της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού.

Την Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου. Θα συζητηθούν η πρόοδος της Λισσαβόνας και τα ζητήματα που αφορούν την πορεία στην οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα της Ευρώπης. Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα υπάρξει γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των υπό ένταξη χωρών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και προεδρεύοντος της Ε.Ε..

Όπως βλέπετε, υπάρχει κάποια τροποποίηση του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παράλληλα με τη συζήτηση που θα γίνει για το Ιράκ και τα προβλήματα που γεννά η κρίση, θα υπάρξει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών-μελών της Ε.Ε., όπως είναι τα ζητήματα που σχετίζονται με την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, την ανταγωνιστικότητα, την εκπαίδευση και τις κοινές πολιτικές γι` αυτά τα μεγάλα ζητήματα στην Ε.Ε..

Επειδή ο πόλεμος είναι προ των πυλών το υπουργείο Εξωτερικών με πληροφόρησε ότι δόθηκαν οι σχετικές εντολές για την εκκένωση της ελληνικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη. Εκεί θα παραμείνει, προς το παρόν, μόνο το επιτόπιο προσωπικό.

Θέλουμε και πάλι, να καλέσουμε όλους τους Ελληνες πολίτες, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ιράκ -για τη δική τους ασφάλεια και μόνο- να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τους δημοσιογράφους, εάν και εφόσον θελήσουν να παραμείνουν, γιατί η ελληνική αποστολή τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει εκφράσει αυτή την επιθυμία, θα είναι με δική τους ευθύνη, δεν υπάρχει κάποια πρόληψη, δεν θα μείνει κανείς άλλος κάτω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναγκάζουμε κανέναν, αλλά είναι σαφές ότι καλούμε όλους τους Ελληνες πολίτες, άρα και τους δημοσιογράφους, να εγκαταλείψουν το Ιράκ για τη δική τους ασφάλεια. Από εκεί και πέρα, πρέπει να επιλέξουν και να πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τα μέτρα που αναφέρατε λίγο πριν (και είναι και μέτρα και για τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις) ήθελα να ρωτήσω: Υπάρχει -γιατί χθες ακούσαμε ότι "άναψε" το πορτοκαλί φωτάκι στην Αμερική- κάποια δική σας ενημέρωση από τις ΗΠΑ για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση και, όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουμε πλέον από εσωτερικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Επειδή, όμως, η τρομοκρατία έχει και αυτή τη δική της "παγκοσμιοποίηση", οφείλουμε, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ιδιαίτερα στις ξένες πρεσβείες, σε ξένες επιχειρήσεις και σε ειδικούς χώρους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ειδικής ανάγκης φύλαξης και επιτήρησης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή συζητήσατε αναλυτικά και το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, λόγω αυτής της κρίσης, θέλω να ρωτήσω το εξής: Εχει προγραμματίσει ή έχει εξετάσει το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει, για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα, αριθμό λαθρομεταναστών, στην ουσία προσφύγων που θα έρθουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Αυτή τη στιγμή, εμείς λέμε ότι δεν θα πρέπει, με αφορμή τον πόλεμο, να γίνει λαθραία είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα και βέβαια να μην υλοποιηθούν τα τυχόν σχέδια, λαθρεμπόρων του πόνου, που προφανώς θα θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρίση, προκειμένου να επιτύχουν τις δικές τους απαράδεκτες προσπάθειες.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ως προεδρεύουσα χώρα έχει αναλάβει κάποια συνεννόηση, ούτως ώστε να έχει μια παρουσία η Ε.Ε. στο Ιράκ για να υπάρχει μια εικόνα σε επίπεδο Ε.Ε. για το τι θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εχει υπάρξει κάποια συνεννόηση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει ελεγκτικός τρόπος. Αν κρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα το κάνει.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η ελληνική Προεδρία, άλλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει πάρει κάποια πρωτοβουλία να υπάρχει παρουσία της Ε.Ε. για να υπάρχει εικόνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφήστε να το λύσει αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορούσε πρακτικά να γίνει αυτό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγο στις δηλώσεις του, είπε ότι η θέση μας είναι ότι η βία αποτελεί το ύστατο μέσο και αυτό το ύστατο μέσο χρειάζεται τη σαφή νομιμοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επειδή, θα παράσχουμε τις διευκολύνσεις που πρόκειται να παράσχουμε έχει εξετάσει η κυβέρνηση αν υπάρχει νομικό κώλυμα, δηλαδή από τη μια να είναι παράνομη αυτή η επιχείρηση, από την άλλη όμως εμείς βάσει των συμφωνιών να παράσχουμε διευκολύνσεις@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και στα δύο απαντά η δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εχει εξετάσει εάν υπάρχει νομικό κώλυμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως σας είπα και χθες δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Νομικό κώλυμα δεν υπάρχει από τη μια να είναι παράνομη η επιχείρηση και από την άλλη εμείς να τηρούμε συμφωνίες για μια παράνομη@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα τη δεσμεύουν.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Τη δεσμεύουν για μια επιχείρηση που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποκαλεί παράνομη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακαλώ να μείνουμε στο κείμενό του.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αυτό ρωτάω, λέει χρειάζεται σαφή νομιμοποίηση του ΟΗΕ για τη χρήση βίας, οπότε τι εννοεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το λέει καθαρά.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Με δεδομένη και τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης του Βελγίου να κλείσει το λιμάνι της Αμβέρσας και να μην παρέχει διευκολύνσεις, παρότι και αυτή έχει διεθνείς συμφωνίες, θα ήθελα να μας διευκρινίσετε τι εννοείτε όταν λέτε ότι η Ελλάδα έχει συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των ΗΠΑ; Εν τοιαύτη περιπτώσει, γιατί υποβάλλονται κάθε φορά κεχωρισμένα αιτήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα κεχωρισμένο αίτημα αυτή τη στιγμή. Τηρούμε ακριβώς ό,τι προβλέπουν οι συμφωνίες που διαχρονικά ισχύουν.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τι προβλέπουν οι συμφωνίες; Διότι εδώ υπάρχει ένας πόλεμος που είναι παράνομος, γι@ αυτό ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι προβλέπουν οι σχετικές συμφωνίες. Ο,τι δεσμεύει τη χώρα μας. Αν αυτό, για παράδειγμα, έχει να κάνει με διευκολύνσεις στη Σούδα, έχει να κάνει με διευκολύνσεις στη Σούδα. Ο,τι προβλέπεται από τις συμφωνίες.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Δύο μέλη της Ε.Ε. και ένα προς ένταξη, μέσω της διεύρυνσής της, προτίθενται να επιτεθούν σε τρίτη χώρα, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Προτίθεται η ελληνική Προεδρία να προβεί σε κάποια σύσταση προς τις χώρες αυτές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική Προεδρία προτίθεται, κατά τη διάρκεια του εαρινού Συμβουλίου, να συζητήσει το θέμα της κρίσης στο Ιράκ, να επιχειρήσει να ληφθεί κοινή θέση, κοινή απόφαση της Ε.Ε. γύρω από αυτό το θέμα και βεβαίως να δούμε με ποιον τρόπο θα υπάρξει παρέμβαση και της Ε.Ε. στις μετέπειτα εξελίξεις. Αρα, μας ενδιαφέρει, κατά τη διάρκεια του εαρινού Συμβουλίου, να συζητηθεί το θέμα. Αυτό θα γίνει. Θα υπάρξει μια προσπάθεια της ελληνικής Προεδρίας να καταλήξουμε σε κάποια σχετική απόφαση γύρω από την κρίση αυτή και βεβαίως να δούμε με ποιον τρόπο η Ε.Ε. θα είναι παρούσα και στις μετέπειτα εξελίξεις. Τις εκτιμήσεις μας γύρω από αυτή την ιστορία τις έχουμε, ήδη, πει. Βεβαίως, τις λέει και σήμερα ο Πρωθυπουργός, με τον πιο σαφή τρόπο, στις δηλώσεις του.

Θέλω να θυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός μιλά για μια μείζονα διεθνή κρίση. Αναφέρει ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες από την ελληνική Προεδρία -και από πολλούς άλλους- για να αποφευχθεί ο πόλεμος, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Τονίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο και βεβαίως ότι ο μόνος εγγυητής της διεθνούς νομιμότητας σε μια παγκόσμια κοινωνία δικαίου είναι ο ΟΗΕ και έχουμε ζητήσει και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός λέει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όποιες υποχρεώσεις έχει από συμφωνίες και συνθήκες που έχει υπογράψει. Φαντάζομαι -και δεν έχω λόγο να το αμφισβητώ- ότι η πρώτη συμφωνία, συνθήκη, είναι η κορωνίδα του διεθνούς δικαίου, δηλαδή ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, τον οποίο έχει υπογράψει και η Ελλάδα. Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, σύμφωνα με διακεκριμένους Ευρωπαίους διεθνολόγους και νομικούς, στο άρθρο 2 παρ. 4, που έχει ισχύ αναγκαστικού δικαίου αυτή η διάταξη του Καταστατικού Χάρτη και δεν είναι προαιρετικής εφαρμογής, μιλά για τη χρήση και την απειλή χρήσης βίας. Και θεωρείται -το έχει πει και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν- ότι έχουμε να κάνουμε με έναν παράνομο πόλεμο, διότι ακριβώς παραβιάζει και αυτή τη ρήτρα αναγκαστικού δικαίου που υπάρχει στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Αν δεχθώ ότι ο κ. Σημίτης -και νομικός, εκτός των άλλων- δεν αγνοεί τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, πώς συμβιβάζεται η συμφωνία που -επαναλαμβάνω έχει υπερσυνταγματική ισχύ ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ-...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή είναι δική σας ερμηνεία.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι δική μου ερμηνεία. Είναι ερμηνεία κοινά αποδεκτή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς έτσι εκτιμήσαμε.

ΦΙΛΗΣ: Εκτιμάτε ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τηρούμε τις συνθήκες και τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή η Ελλάδα, εκτός των θεμάτων αρχής που αφορούν το διεθνές δίκαιο, έχει και εθνικά θέματα, που με βάση το διεθνές δίκαιο επιδιώκει να τα επιλύσει, θα ήθελα να γνωρίζω, εάν θεωρείτε ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ παραβιάζεται ή όχι από τον πόλεμο της Αμερικής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού είναι σαφής.

ΦΙΛΗΣ: Δεν μου απαντάτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου να απαντήσω, όπως εγώ θέλω.

ΦΙΛΗΣ: Οχι, όπως θέλετε εσείς. Συγνώμη, ενημέρωση κάνετε, αλλιώς παίρνουμε τη δήλωση και φεύγουμε, δεν κάνουμε ερωτήσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι σαφής. Με ρωτάτε για θέμα στο οποίο απαντά ο Πρωθυπουργός με τη δήλωσή του.

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ, διότι δεν το καταλαβαίνω: Οπως το λέει ο Πρωθυπουργός, υπάρχει παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ από την πράξη την αμερικανική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι σαφής. Ο,τι είχα να πω, το είπα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κάτι πιο πρακτικό, επ@ αυτού του ζητήματος: Αναφέρεστε, εδώ και πολύ καιρό -και ορθώς- ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει. Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα, διευκολύνσεις κ.τ.λ. Ρωτώ, όμως, κάτι πιο απλό: Η φρεγάτα που κάνει νηοψίες, θα γυρίσει πίσω τώρα που ο πόλεμος είναι παράνομος ή θα μείνει εκεί; Και αυτή η φρεγάτα, οι δύο φρεγάτες, αν θυμάμαι καλά, δεν προβλέπονται σε καμία από τις διμερείς συμφωνίες. Θα γυρίσουν πίσω;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω -το είπα και χθες- ότι η φρεγάτα δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο και δεν υπάγεται στις διαταγές ή στο γενικότερο σχεδιασμό των χωρών που κάνουν τον πόλεμο. Κατ` αρχάς, η φρεγάτα έχει να κάνει με διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Υπάγεται υπό κανονική διοίκηση, όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, η χώρα η οποία τυχαίνει να έχει τον αξιωματικό με το γενικό πρόσταγμα στις αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξάγει η φρεγάτα, είναι ο Καναδάς. Υπάρχουν και πολλά πλοία, πολλών άλλων χωρών, και αυτό που κάνουν δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο. Είναι αστυνόμευση στην περιοχή για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τίποτα περισσότερο. Δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον πόλεμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, θα παραμείνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βλέπω το λόγο να φύγει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χθες, ο υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος, σε τηλεοπτική εκπομπή, στη Σύνοδο ομολόγων του στην Αθήνα, είπε ότι επτά ομόλογοί του ήταν υπέρ του πολέμου, οκτώ ομόλογοί του ήταν κατά του πολέμου, στην ψηφοφορία που έγινε στη Σύνοδό τους. Ηθελα να ρωτήσω, εάν η Προεδρία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να θέσει σε ψηφοφορία κείμενο κατά την εαρινή Σύνοδο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω πού τελικά θα φθάσουμε και με ποιες διαθέσεις θα έρθουν όλες οι χώρες. Αυτό που σας λέω, όμως, είναι ότι θα επιχειρήσουμε να ληφθεί απόφαση στη Σύνοδο της Ε.Ε., ώστε η Ευρώπη να μπορεί να τοποθετηθεί, να παραμείνει ενιαία, στο μέτρο που γίνεται, και να μπορέσει να παρέμβει στις μετέπειτα εξελίξεις. Από εκεί και πέρα, καθένας αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα πουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων. Οπωσδήποτε είναι μια πολύ δύσκολη Σύνοδος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εμείς θα εισηγηθούμε κάποιο κείμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Θα εισηγηθούμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε, τώρα, γενικά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να σας το πω, ακόμα.

ΦΙΛΗΣ: Τα ξημερώματα υπήρξε το διάγγελμα πολέμου του Προέδρου Μπους. Θα ήθελα ένα σχόλιο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για το διάγγελμα αυτό και θα ήθελα να μάθουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Προεδρία θεωρεί ότι το δίλημμα "εξορία του Σαντάμ ή πόλεμος" είναι δίλημμα που προβλέπεται από την απόφαση 1441 του Σ.Α. του ΟΗΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι έχουμε εκφράσει, ήδη, δια του Πρωθυπουργού τη λύπη μας, διότι οι συγκεκριμένες προσπάθειες που έγιναν και οι οποίες, πράγματι, θα μπορούσαν να αποδώσουν, δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος. Επίσης, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι έχουμε μια μείζονα διεθνή κρίση, ότι υποστηρίξαμε και θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε πως οποιαδήποτε απόφαση για το ύστατο μέτρο, δηλαδή την προσφυγή στη βία, θα έπρεπε να ληφθεί και να νομιμοποιηθεί μέσω του ΟΗΕ. Αυτό δεν έγινε. Από εκεί και πέρα, δεν θα εμπλακούμε σε αυτό τον πόλεμο. Θα πρέπει, βεβαίως, να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσει η Ευρώπη να διατυπώσει τη δική της θέση, τη δική της παρέμβαση, στις μετέπειτα εξελίξεις.

ΦΙΛΗΣ: Σας ρώτησα για την ομιλία του κ. Μπους, εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο και ειδικά για το θέμα της εξορίας του Σαντάμ. Είναι μέσα στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο όρος του κ. Μπους για την εξορία του Σαντάμ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι αυτό τέθηκε από τον κ. Μπους.

ΦΙΛΗΣ: Είναι μέσα; Ερωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απαντώ ευθέως. Τέθηκε μόνο από τον κ. Μπους.

ΦΙΛΗΣ: Και πιστεύετε ότι αυτός ο όρος, πόλεμος, εάν δεν φύγει ένα καθεστώς, είναι κάτι που προάγει τις διεθνείς σχέσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα πριν από λίγο. Δεν προσέξατε την τοποθέτησή μου; Είχαμε προτείνει και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ήταν αναγκαία μια διαφορετική πορεία. Επαναλαμβάνω ότι είχαμε προτείνει και εξακολουθούμε να το πιστεύουμε πως ό,τι γινόταν θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μόνον έτσι θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα, είχαμε προτείνει να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία, μέσω των επιθεωρήσεων για να βγούμε από την κρίση. Πήραμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Παλέψαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο κόσμος κρίνει, κατανοεί τί ευθύνες αναλογούν στον καθένα σε αυτή την ιστορία. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και για την Ευρώπη και για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή ανακοινώσατε μιαν απόφαση για το κλείσιμο της ελληνικής πρεσβείας στη Βαγδάτη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκκένωση είναι για την ακρίβεια...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μάθω, επειδή δεν εκκενώνονται οι πρεσβείες σε κάθε περίπτωση πολέμου, όπως για παράδειγμα στη Γιουγκοσλαβία, το θυμόμαστε όλοι, πως η πρεσβεία είχε παραμείνει ανοικτή, τι υπαγορεύει την συγκεκριμένη απόφαση; Και δεύτερον, εάν είναι αλήθεια ότι κατά τις διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ, οι τελευταίες είπαν ότι οτιδήποτε στη Βαγδάτη είναι στόχος και δεν εγγυώνται για τις διπλωματικές αποστολές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει θέμα ασφάλειας. Για λόγους ασφάλειας ζητάμε από τους Ελληνες πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκε το θέμα στις διαβουλεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν τέτοιες διαβουλεύσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους Ελληνες πολίτες, υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι βρίσκονται εκεί με μια ομάδα ειρηνιστών, ως «ανθρώπινες ασπίδες», Αυτοί, επικαλούνται τη Συνθήκη της Γενεύης, που απαγορεύει το βομβαρδισμό στόχων κοινής ωφέλειας. Η ελληνική κυβέρνηση, επειδή υπάρχουν και Ελληνες πολίτες μεταξύ αυτών, θα προβεί σε κάποιες ενέργειες, ώστε η αμερικανική αεροπορία να το συζητήσει, εν πάση περιπτώσει, με τους Αμερικανούς τί ακριβώς θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, εάν κάποιος θέλει να παραμείνει στη Βαγδάτη, παραμένει μόνο με δική του ευθύνη. Ημουν σαφής. Οπως τοποθετήθηκαν σαφώς οι επιτιθέμενοι από την πλευράς τους, ότι θα χτυπήσουν.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει άλλη έκκληση ή οδηγία προς Ελληνες πολίτες να μην πάνε σε άλλη χώρα της περιοχής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι σχετικές εκκλήσεις έχουν γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών και αναφέρονται στο Κουβέιτ, αν δεν κάνω λάθος. Αλλά και ο κ. Παπανδρέου πριν από μερικές ημέρες είχε απευθύνει σχετική έκκληση να μην επισκέπτονται αυτές τις χώρες.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική Προεδρία προγραμματίζει κάποιες συναντήσεις αυτό το διάστημα με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε., για παράδειγμα, με τη Ρωσία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει το Εαρινό Συμβούλιο με βάση τις αποφάσεις του οποίου θα εξετάσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας, ανάλογα με την εξουσιοδότηση που θα έχουμε.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική Προεδρία πάντως έχει αφ εαυτής μια αρμοδιότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σωστό, αλλά όταν μέσα σε δύο ημέρες ξεκινά το Εαρινό Συμβούλιο, αυτό προέχει.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με την οικονομική κρίση, υπάρχει ένα δυσοίωνο σενάριο της Κομισιόν, που ανακοινώθηκε χθες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα πληρώσουμε εμείς, μείνετε ήσυχος.

ΦΙΛΗΣ: ...που λέει ότι μπορεί να έχουμε επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης μετά τον πόλεμο. Δηλαδή, δεν είναι τα πράγματα αισιόδοξα, ότι από τον πόλεμο θα προέλθει η ανάκαμψη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σενάρια υπάρχουν πολλά. Εμείς έχουμε διαφορετική εκτίμηση. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

ΦΙΛΗΣ: Σας φοβίζει το κακό σενάριο για την οικονομία, μετά τον πόλεμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα τα υπολογίζουμε, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική οικονομία έχει γερά πόδια, έχει γερά θεμέλια και θα μπορέσει να ξεπεράσει γρήγορα τις όποιες επιπτώσεις.

Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία, να τοποθετηθώ σε δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Καραμανλή, αλλά και δευτερευόντως, γιατί δεν ήταν ακριβώς όμοιες, σε δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

-Θέλω να τονίσω πρώτα, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή, ότι η ελληνική οικονομία έχει γερά θεμέλια. Φυσικά κανείς δεν είναι άτρωτος από τις συνέπειες ενός πολέμου στο Ιράκ, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Γι αυτό υπάρχει επαγρύπνηση από την ελληνική κυβέρνηση και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ελληνικής οικονομίας και φυσικά την προστασία των Ελλήνων πολιτών και καταναλωτών. Τα γερά θεμέλια στα οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που εξακολουθεί να παρουσιάζει, εγγυώνται ότι θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν.

-Με αφορμή και ορισμένες δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. οι οποίοι προσπάθησαν ξανά να καταστροφολογήσουν και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ανησυχίας για τη χώρα, θέλω να τονίσω το εξής: Απαιτείται, επιτέλους, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν είναι δυνατό να εμφανίζονται στελέχη της Ν.Δ. και να προσπαθούν, σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, να δημιουργήσουν κλίμα ανησυχίας. Δεν κατανοούν ότι αυτό είναι σε βάρος της χώρας και σε βάρος των πολιτών. Θέλω να τους καλέσω να δείξουν, επιτέλους, την αναγκαία σοβαρότητα και ευθύνη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω από τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η κρίση του Ιράκ, παρά τη σημασία που έχει για την περιοχή, δεν πρόκειται να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία. Από πού αντλεί την αισιοδοξία του αυτή ο Πρωθυπουργός, όταν ήδη μέσα στην Ευρώπη έχουμε διαπιστώσει ρήγμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς, πρόθεσή μας είναι να μην αφήσουμε αυτό το ρήγμα να διευρυνθεί, το έκανα σαφές. Πρόθεσή μας είναι να μπορέσουμε να εμφανίσουμε και πάλι την Ευρώπη ως παρεμβαίνουσα στις εξελίξεις, εν τοις πράγμασι. Αυτή θα είναι μια προσπάθεια που θα εκδηλωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σας το είπα και πριν και ακόμη είπα ότι υπάρχει και σχετική προετοιμασία γι αυτό. Πέραν, όμως, αυτού και πέραν της συζήτησης για την κρίση στο Ιράκ, θέλω να σας πω και πάλι, ότι στο Ατυπο Συμβούλιο θα συζητήσουμε και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τη κοινωνική συνοχή. Και αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους πολίτες. Γνωρίζετε ότι θα θέλαμε να είναι διαφορετική η κατάσταση. Σε όλο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, προβληματισμοί, ανησυχίες, γύρω από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εμείς πρέπει να επιλέξουμε τελικά: Θέλουμε η Ευρώπη να συνεχίσει; Απαντώ ευθέως, ναι. Υπάρχουν προβλήματα στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας; Βεβαίως και υπάρχουν. Και χρειάζονται πολλές και μεγάλες προσπάθειες για να φθάσουμε στον επιθυμητό στόχο. Οφείλονται αυτά σε όσα έγιναν αυτή την περίοδο και στις επιλογές που έκαναν ορισμένα κράτη; Σαφώς, ναι, και χρεώσαμε αυτούς που έπρεπε να χρεώσουμε και έχουν βγει και όλα τα αναγκαία συμπεράσματα. Αρα, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, πρέπει να προσπαθήσουμε και πάλι, πρέπει να μην αφήσουμε να βαθύνει αυτό το ρήγμα, να εξασφαλιστεί η αναγκαία ευρωπαϊκή πορεία, να ανταποκριθούμε σε αυτό που μας ζητούν οι λαοί της Ευρώπης, να μπορέσουμε, επιτέλους, έστω, και αυτή τη στιγμή, έστω και μετά, να παρέμβουμε στις εξελίξεις. Αυτή πιστεύω ότι είναι η ορθότερη τακτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε τώρα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό βεβαίως είναι ο ευσεβής πόθος, η επιθυμία όλων, αλλά είναι κατηγορηματικός ο Πρωθυπουργός όταν λέει ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει. Υπάρχει κάποια άλλη πληροφόρηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στην προσπάθεια που θα γίνει και στην αισιοδοξία που αντλεί από αυτή την προσπάθεια.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως έχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση ο Πρωθυπουργός, για την οποία θα πρέπει να μας ενημερώσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα και πριν ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός...

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για ένα πλαίσιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ...αλλά, για λόγους που εύκολα καταλαβαίνετε, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι εδώ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 18 March 2003 - 15:05:29 UTC