Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, για τις δυο επόμενες εβδομάδες.

Σήμερα, από τις 12.30, έχει ξεκινήσει συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του "Αθήνα-2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλου, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, με αντικείμενο συζήτησης την Ολυμπιακή Λαμπαδιδρομία, ένα θέμα που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Τρίτη, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, ενόψει της Συνόδου των Βρυξελλών και γενικότερα τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας. Στις 5 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Ρομάνο Πρόντι, τον εκπρόσωπο για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας κ. Χαβιέ Σολάνα και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Κοξ. Επίσης, ο κ. Σημίτης θα συναντήσει χωριστά και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και της UNICE.

-Την Πέμπτη το πρωί, θα συνέλθει η θεσμοθετημένη, πλέον, συνάντηση της Τρόικας της Ε.Ε. με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων της ΣΕΣ και της UNICE και θα εξετάσει τη γενικότερη πορεία των αποφάσεων της Λισσαβόνας και την πρόοδο στον τομέα της κοινωνικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το απόγευμα αρχίζει η εαρινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με συζήτηση ουσίας για τη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης, με προοπτική να ληφθούν αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα και ερωτήματα που τίθενται για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Πέμπτη το βράδυ, είναι προσδιορισμένο να συζητηθεί το θέμα του Ιράκ, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, με την παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Η πρώτη συνέντευξη Τύπου θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

-Την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, θα συνεδριάσει και πάλι το εαρινό Συμβούλιο, όπου θα εξετάσει την πρόοδο των αποφάσεων της Λισσαβόνας και την πορεία για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στην Ευρώπη. Το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα υπάρξει συνάντηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υπό ένταξη χωρών. Το απόγευμα, θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος με συζήτηση για θέματα γενικότερης πολιτικής της Ευρώπης, θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως είναι τα Βαλκάνια κ.ά. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που, μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, έχει ξεσπάσει πόλεμος στο Ιράκ. Δηλαδή, το πρόγραμμα μπορεί να υποστεί οποιεσδήποτε τροποποιήσεις και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι απόλυτα λογικό, διότι αυτές οι Σύνοδοι δεν γίνονται εν κενώ. Πρέπει να εκφράσουν τους προβληματισμούς που θα υπάρξουν, εκείνη τη στιγμή.

Την Τρίτη (25/3) ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δοξολογία και στη συνέχεια στην παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο τέλος της παρέλασης, θα υπάρξει και σχετική δήλωσή του.

Την Τετάρτη (26/3) θα αναχωρήσει και πάλι για τις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιάσει τα Συμπεράσματα της εαρινής Συνόδου στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα επιστρέψει το βράδυ της ίδιας ημέρας. Δεν θα υπάρξει δημοσιογραφική αποστολή.

Την Πέμπτη (27/3) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή.

Την Παρασκευή (28/3), στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Κοινωνική Ευρώπη, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανάπτυξη με συνοχή και αλληλεγγύη".

Τη Δευτέρα (31/3), στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αργεντινής. Στις 11.30, θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις προοπτικές τους.

Στο πρόγραμμα αυτό, μπορεί να προστεθούν και άλλες συναντήσεις, για τις οποίες θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχει προγραμματιστεί ένα ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κύπρο για τις 18 Απριλίου. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις του πολέμου ή θα γίνει οπωσδήποτε; Διότι, στην Κύπρο, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα λόγω του επικείμενου πολέμου. Εχει πάει αμερικάνικος στρατός, πλοία κ.ά. Δηλαδή, η Κύπρος είναι στον κυκλώνα του πολέμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα γίνει κανονικά και θα υπάρξει και δημοσιογραφική αποστολή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης και της ελληνικής Προεδρίας βεβαίως, τόσο όσον αφορά την ουσία, το περιεχόμενο αυτών που αποφασίστηκαν χθες στις Αζόρες, όσο και το σχόλιό σας για τη διαδικασία, με την έννοια ότι τρεις χώρες της Ε.Ε. -για να το πω χωρίς περιστροφές- "γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια" κάθε θεσμική διαδικασία στο εσωτερικό της Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής, έχει να κάνει με τη συγκυρία που διαμορφώνεται. Είναι σαφές ότι είμαστε σε μια εποχή που από ώρα σε ώρα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Ολο το προηγούμενο διάστημα, ως Προεδρία στην Ε.Ε., αναλάβαμε όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες, προκειμένου να βρεθεί κατάλληλη διαδικασία για τον αφοπλισμό του Ιράκ με ειρηνικό τρόπο μέσα από πολιτικές διαδικασίες. Αναπτύξαμε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες. Μετείχαμε σε όλες τις διεθνείς παρεμβάσεις που έγιναν. Κορυφαία στιγμή, βεβαίως, ήταν η Σύνοδος των Βρυξελλών και με τη σχετική απόφαση των "15" που υπήρξε και που αντικειμενικά έδωσε την ευκαιρία και στη Ευρώπη να αρθρώσει ενιαίο λόγο, αλλά προσέφερε και μια ακόμη ευκαιρία στην ειρήνη. Ακόμη και τώρα, παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές απόψεις που όλοι κατανοείτε ότι υπάρχουν στην Ε.Ε., κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα στενά περιθώρια που πιθανώς υπάρχουν ακόμη. Είναι γνωστό ότι τα περιθώρια αυτά είναι στενά. Ομως, εμείς αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες και κάνουμε προσπάθειες, έστω και αυτή τη στιγμή με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν για να εξευρεθεί ένας τρόπος, με βάση τις θέσεις και τις απόψεις τις δικές μας και της Ε.Ε., για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς και τον αφοπλισμό του Ιράκ. Υπάρχουν επαφές του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με ομολόγους του της Ε.Ε.. Ηδη, έχει μιλήσει με τον κ. Φίσερ, την κα Παλάθιο, τον κ. Στρόου, τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ κ. Μπλιξ. Είμαστε σε επαφή και με όλα τα κράτη της Ε.Ε. που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και σε αυτές τις συνθήκες, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα στενά περιθώρια που ακόμη υπάρχουν για ειρηνική διευθέτηση, για πολιτική λύση του προβλήματος και αφοπλισμό του Ιράκ.

Καλούμε, για μια ακόμη φορά, το Ιράκ να προχωρήσει άμεσα, χωρίς περιστροφές και χωρίς όρους, στον αφοπλισμό, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ. Τα υπόλοιπα, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, που έχει σχέση με την εμφάνιση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη συνάντηση των Αζορών: Είναι γνωστό ότι από την αρχή υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στην Ε.Ε., οι οποίες είχαν εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Ορισμένοι εξ αυτών, όπως το περίφημο "κείμενο των 8", συνάντησαν και την αντίδραση της Προεδρίας. Είναι, επίσης, γνωστό ότι από την Ελλάδα και την ελληνική Προεδρία είχαν και έχουν καταβληθεί πάρα πολλές προσπάθειες, ώστε να μπορεί η Ε.Ε. να έχει ενιαία φωνή και στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, όπως φυσικά είναι η κρίση στο Ιράκ. Αυτές οι πρωτοβουλίες οδήγησαν και στην ιδιαίτερα θετική απόφαση στις 17/2, στις Βρυξέλλες. Οπως φαίνεται, το όραμα, η ιδέα, η στρατηγική της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης απαιτεί μεγάλη προσπάθεια ακόμη. Εχουμε μεγάλο, πολύ, ανηφορικό και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε. Αλλά, πρέπει να το κάνουμε. Είναι μια σωστή στρατηγική, είναι μια στρατηγική στην οποία πιστεύουμε. Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν και άλλες απόψεις, υπάρχουν και ενέργειες που δεν συνάδουν με την προοπτική της ΚΕΠΑΑ. Εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση, διότι πιστεύουμε και στις δυνατότητες και στην προοπτική της Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει διάσταση συνοχής της Ε.Ε. και διερωτώμαι: Θα υπάρξουν από την Προεδρία προς την ισπανική και την αγγλική πλευρά, ακόμη και προς τις υπό ένταξη χώρες, όπως της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, κάποιες κυρώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα πριν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η στρατηγική της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. Για τα προβλήματα που υπήρξαν και τα προβλήματα που προκάλεσαν συγκεκριμένες ενέργειες. Να μιλάμε μεταξύ μας τη γλώσσα της αλήθειας. Πρέπει να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός για τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν. Εμείς, πρέπει να συνεχίσουμε σταθερά στην κατεύθυνση της Ενωμένης Ευρώπης και να μπορέσουμε να διανύσουμε αυτόν το δύσκολο δρόμο, ο οποίος διανοίγεται μπροστά μας απαιτεί, πραγματικά, μεγάλη προσπάθεια. Και σε αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να εξαντλήσουμε τα στενά περιθώρια που υπάρχουν. Αυτές τις ώρες πρέπει να προσέξουμε η Ευρώπη να προσπαθεί, με συνεχείς πρωτοβουλίες και προσπάθειες, να έχει -ή αν δεν έχει να αποκτά- τη δική της φωνή. Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρίνεται.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως είπατε, μέχρι τώρα γινόταν αποδεκτό ότι όποιος συμμετείχε σε μια παρανομία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ήταν συνένοχος σε αυτή την παρανομία. Εσείς αποδεχτήκατε τη δήλωση που είχε κάνει προχθές ο κ. Ανάν ότι όποιος κινηθεί έξω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, θα κινηθεί παράνομα. Δίνει κανένα δικαίωμα η όποια συμφωνία έχουμε με τις ΗΠΑ, το ελληνικό έδαφος, εν προκειμένω η Σούδα, να χρησιμοποιείται σε παρανομίες, όπως έχει ομολογηθεί ως τέτοια, ένας ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ και από τον κ. Ανάν, αλλά και από τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες της χώρας, οι οποίες τηρούνται. Και δεν είναι σημερινές, είναι πριν από πολλά χρόνια και ισχύουν επί πολλά χρόνια. Σας πληροφορώ ότι δεν συμβαίνει αυτό μόνον με την Ελλάδα, συμβαίνει με πάρα πολλές χώρες. Θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις ακόμη και του προέδρου Σιράκ, που γνωρίζετε τι στάση έχει ακολουθήσει η Γαλλία επ` αυτού του θέματος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός να έχει κάποια τηλεφωνική επικοινωνία, σήμερα, ενδεχομένως, με αυτές τις χώρες που μετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη; Το συζητήσατε αυτό; Υπάρχει κάποια τέτοια εκτίμηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει, όπως σας είπα, επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Φίσερ, την κ. Παλάθιο, τον κ. Στρόου, υπουργούς Εξωτερικών που συμμετείχαν σε αυτή τη λεγόμενη πρωτοβουλία, ενώ το Σάββατο είχε επικοινωνία με τον κ. Πάουελ, όπως και με τον κ. Μπλίξ. Γίνονται, λοιπόν, οι σχετικές επαφές με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά μίλησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Εάν κάποιος, βέβαια, ζητήσει να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό, θα μιλήσει, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ρωτώ, αν ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μιλήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή ακούσαμε πριν από λίγο ότι υπάρχει κάποια απόφαση στους εμπειρογνώμονες να φύγουν από το Ιράκ, δεν ξέρω αν έχετε κάτι σχετικό@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει δοθεί καμία σχετική εντολή από τον ΟΗΕ, μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Από τις ΗΠΑ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να δίνουν εντολές στους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Από τον ΟΗΕ δεν είχε δοθεί εντολή, μέχρι πρότινος. Λέω, "μέχρι πρότινος", γιατί αν ξεσπάσουν επιχειρήσεις, καταλαβαίνετε@

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση, μήπως ξέρετε να μας πείτε, πότε υπολογίζει ή πότε προτίθεται η ίδια να δώσει εντολή, στην ελληνική πρεσβεία, στη Βαγδάτη, να κλείσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, να κλείσει, να αναστείλει@

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ λέω θα κλείσει. Επιτρέψτε μου, εσείς πείτε, ό,τι θέλετε. Γιατί οι Γερμανοί ήδη έκλεισαν την πρεσβεία και αποχώρησε όλο το προσωπικό και ο πρέσβης και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ε.Ε. και αυτές κινούνται αναλόγως. Εμείς πότε θα κάνουμε κάτι ανάλογο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν εκτιμήσουμε ότι και τα τελευταία περιθώρια που υπάρχουν, έχουν εξαντληθεί. Αλλά, δεν μιλάμε για κλείσιμο σε κάθε περίπτωση. Μιλάμε για εκκένωση και αποχώρηση, λόγω πολέμου, εάν υπάρξει τέτοια εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πέμπτη και Παρασκευή έχουμε την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και πολλοί λένε ότι είναι μια πολύ κρίσιμη σύνοδος ακόμη και για το μέλλον της Ε.Ε.. Εγώ θέλω να ρωτήσω, αν παραμένει για την ελληνική Προεδρία ο στόχος που είχε τεθεί και στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο, δηλαδή ένα κοινό ανακοινωθέν, μια ενιαία στάση γύρω από τον πόλεμο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα λίγο πριν για τα θέματα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και έχω καλύψει την ερώτησή σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μιλάω για κάτι συγκεκριμένο. Η ενιαία στάση είναι κάτι άλλο. Εάν έχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν, κείμενο συμπερασμάτων για δεύτερη φορά, είναι κάτι διαφορετικό, πιο συγκεκριμένο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείτε για τις ειδικές συνθήκες που πιθανό να έχουν δημιουργηθεί μέχρι τότε. Πάντοτε η Προεδρία επιδιώκει, η Ε.Ε. να μπορεί να εκφράζεται ενιαία απέναντι σε μεγάλα διεθνή προβλήματα. Φυσικά θα το επιδιώξουμε, στο πλαίσιο των δυσκολιών που υπάρχουν, τις οποίες κατανοείτε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ακουσα την απάντησή σας προηγουμένως για το θέμα των διευκολύνσεων. Θέλω, όμως, να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο: Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου με την Αμερική είχε ανάλογες συμφωνίες επίσης, είπε ότι αν υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ οι οποίες θα είναι παράνομες, δεν πρόκειται η χώρα του να δώσει εναέριο χώρο και άλλες διευκολύνσεις, διότι δεν θα υπόκειται πλέον στις διμερείς ή συμβατικές συμφωνίες που έχουν, θα πρόκειται περί παράνομου πολέμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί σ@ αυτό αναλυτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ε.Ε. έχει πάρει μια απόφαση, με δική σας πρωτοβουλία. Η απόφαση αυτή λέει ότι για την οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος του Ιράκ για οποιαδήποτε επιχείρηση, πρέπει να προηγηθεί δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Προεδρία σήμερα επιμένει σε αυτή την απόφαση και επαναλαμβάνει τη δήλωση του κ. Ανάν ότι εάν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση είναι παράνομος ο πόλεμος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνουμε τις δηλώσεις που έχουμε κάνει ως Προεδρία και όπως αυτές έχουν εκφραστεί δια του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Οπως σας είπα και πριν, για να γίνει σαφές, ακόμη και τώρα στη συνέχεια των μεγάλων πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει και που έχουν συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια, επιδιώκουμε να εξαντλήσουμε τα στενά περιθώρια που έχουν απομείνει για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης γύρω από τον αφοπλισμό του Ιράκ.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εάν δεν υπάρξει δεύτερο ψήφισμα, η θέση της Ελλάδας όχι ως Προεδρία, ως κυβέρνηση, ποιά είναι, ότι ο πόλεμος θα είναι παράνομος ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η θέση της Ελλάδας έχει αποτυπωθεί, κατ` επανάληψη, με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Δεν αλλάζει η θέση αυτή, ισχύει.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Στο θέμα των διευκολύνσεων, είναι ενημερωμένη πλήρως η κυβέρνηση για τις δραστηριότητες που γίνονται στο λιμάνι της Σούδας, γιατί παρατηρείται μεγάλος φόρτος καραβιών, ο οποίος ενδεχομένως να μην είναι ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τηρείται ό,τι προβλέπεται από τις συμφωνίες μας που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια.

ΦΙΛΗΣ: Προηγουμένως, παραπέμψατε σε μια δήλωση του Γάλλου Προέδρου κ. Σιράκ. Σε ποιά ακριβώς δήλωση παραπέμπετε, για να καταλάβω; Δεν αφορά, όμως, βάσεις αμερικανικές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τα αεροπλάνα.

ΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Και δεύτερον, σχετικά με την πρόσκληση που υπάρχει από τη Βαγδάτη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υπάρξει και νέα επίσκεψη των επιθεωρητών εκεί, αυτό πιστεύετε ότι εντάσσεται στην επιδίωξη της ελληνικής Προεδρίας για να αξιοποιηθούν τα περιθώρια, αν υπάρχουν, ειρηνευτικής λύσης του προβλήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς κινούμαστε με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Θα την εκτιμήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τα μέλη της Ε.Ε. που είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τα στενά, τα ελάχιστα περιθώρια που υπάρχουν ακόμη, για την επίλυση, με ειρηνικό τρόπο, της κρίσης. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και η αγωνία μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε εισαγωγικά αυτό που θα πω: "Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, κύριε Μητσοτάκη. Να γυρίσει η φρεγάτα αμέσως πίσω κ. Μητσοτάκη" (16/1/1991). Ηταν μια δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή. Και συνεχίζει: "παρά τις όποιες αποφάσεις του ΟΗΕ". Θέλετε να μου πείτε γιατί έχει αλλάξει η θέση σας, 12 χρόνια μετά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συμμετέχει κάποια φρεγάτα στις πολεμικές επιχειρήσεις; Δεν συμμετέχει. Πρόκειται για δύο διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που εννοούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν καμία εμπλοκή της Ελλάδας. Γιατί έχει αλλάξει η θέση σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν έχετε μετατραπεί σε αυθεντικό ερμηνευτή του Ανδρέα Παπανδρέου, εκπλήσσομαι.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς που είστε ο αυθεντικός ερμηνευτής του, θέλετε να μου πείτε γιατί το @ 91 το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση έλεγε "όχι" στην εμπλοκή της Ελλάδας και σήμερα δίνει τον εναέριο χώρο της Σούδας και τα ελληνικά πληρώματα των AWAKS στον πόλεμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι μπλέκετε δύο ανόμοια μεταξύ τους ζητήματα. Η φρεγάτα η οποία βρίσκεται στον Περσικό δεν μετέχει σε κανενός είδους πολεμικές επιχειρήσεις. Κάνει μια τελείως διαφορετική δουλειά, για μια τελείως διαφορετική διεθνή συμφωνία, στην οποία μετέχουν όλα τα κράτη. Εκτελεί ένα έργο με το χαρακτήρα επιθεώρησης για την αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικών ενεργειών. Δεν έχει καμία σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Σούδα έχει σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι έχουμε κάνει κάποιες διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες, τις τελευταίες δεκαετίες με όλες τις κυβερνήσεις, ισχύουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οι διεθνείς συμφωνίες μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε σε παρανομίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω το είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε, χθες, κάποια δημοσιεύματα που τελικά επιβεβαιώθηκαν, ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της η υφυπουργός κα Ζήση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κα Ζήση τοποθετήθηκε από χθες επί του θέματος και είπε ότι θα εξακολουθήσει να κάνει το έργο της, με πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και βεβαίως σταθερά προς την κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. Και οφείλουμε όλοι να τη συγχαρούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση τη στηρίζει; Προτίθεστε να πάρετε κάποια έκτακτα μέτρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ακούσατε την τελευταία μου πρόταση; Είπα ότι οφείλουμε να τη συγχαρούμε γι@ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προτίθεστε να πάρετε κάποια έκτακτα μέτρα για την προστασία της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν είναι θέμα του briefing. Αυτό λύνεται αλλιώς. Θα αντιμετωπιστεί, ενδεχομένως, μέσω άλλης οδού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο γνωστός δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του Χένρυ Κίσσινγκερ. Προτίθεται η κυβέρνηση, αν της ζητηθεί, να βοηθήσει το έργο της Δικαιοσύνης; Το λέω αυτό γιατί πριν από μερικούς μήνες τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών, είχαν ζητήσει κάτι παρόμοιο, αλλά δεν είχαν πάρει απάντηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί σε ενέργεια ιδιώτη. Ο κάθε Ελληνας πολίτης έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή δεν υπάρχει, όπως γνωρίζουμε, προγραμματισμένο νομοθετικό έργο αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, θα πάμε για "νηστεία" μέχρι το Πάσχα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομοθετικό έργο υπάρχει. Εμείς επιλέγουμε κάθε φορά τι νομοσχέδια θα καταθέσουμε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάρα πολλά νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία της τελικής διαμόρφωσης, για παράδειγμα της συλλογής υπογραφών.

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ πότε θα κατατεθούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποτε εκτιμήσει η κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Πότε, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το νομοθετικό έργο δεν είναι αυτοσκοπός. Γίνεται για να φέρει και να εφαρμόσει νέες πολιτικές, να διορθώσει πολιτικές ή προβλέψεις που έχουν ξεπεραστεί ή να αλλάξει κάποια άλλα δεδομένα, να τα εκσυγχρονίσει ή να τα κάνει ακόμη αποτελεσματικότερα. Η κυβέρνηση προχωρεί στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, όταν εκτιμήσει ότι κάτι χρειάζεται. Αν κάτι προχωρεί και κάτι θέλει να ετοιμάσει, προσέχει με ποιον τρόπο κάθε φορά θα κάνει τις παρεμβάσεις της. Τα νομοσχέδια υπηρετούν μια συγκεκριμένη πολιτική. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο. Αυτή τη στιγμή, εξετάζονται οι τελικές λεπτομέρειές του από το υπουργείο Οικονομικών. Σε όλα τα ζητήματα υπάρχει μια ιεράρχηση και επιλέγεται η κατάλληλη στιγμή που θα προχωρήσει η σχετική παρέμβαση.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, διαπιστώνεται μια καθυστέρηση στο νομοθετικό έργο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να αντιληφθούμε τι σημαίνει νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης. Σαφώς, κάθε φορά χρειάζεται να έρθουν αρκετά νομοσχέδια, γιατί θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νέες πολιτικές που έχει προγραμματίσει κάθε κυβέρνηση ή να τροποποιηθούν παλαιότερες. Αυτό, όπως γνωρίζετε, αυτή την τετραετία έχει γίνει κατά κόρον. Δεκάδες νομοσχέδια έχουν περάσει από τη Βουλή. Είναι και πολλά που ετοιμάζονται. Αλλά, η χρονική περίοδος της κατάθεσής τους θα καθοριστεί από την κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε να μας πείτε κάτι συγκεκριμένο; Ποιό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω, αυτή τη στιγμή.

ΦΙΛΗΣ: Μιλάτε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι έχουν έτοιμο 20 υπουργεία και πότε θα το καταθέσουν. Υπάρχουν πάρα πολλά που ετοιμάζονται. Υπάρχει πλήρης ιεράρχηση του συνόλου του κυβερνητικού έργου.

ΦΙΛΗΣ: Ποιό είναι το πρώτο νομοσχέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 March 2003 - 15:06:16 UTC