Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, εισαγωγικά, να σας πω τα εξής:

Υστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε χθες, οι συνάδελφοί σας που βρίσκονται στη Βαγδάτη, να παραμείνουν στο ξενοδοχείο. Γι@ αυτή την απόφαση, έχουν ειδοποιηθεί οι αμερικανικές Αρχές. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρόσμαν. Εχουν ειδοποιηθεί και διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής τους. Ανάλογες κινήσεις και παραστάσεις έχουν γίνει από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (όπως της Ισπανία και της Πορτογαλία) έχουν ζητήσει από τους δημοσιογράφους, που είναι πολίτες των χωρών τους, να φύγουν. Δεν θέλω να κάνω την ίδια έκκληση -την οποία έχω απευθύνει στο παρελθόν- διότι υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες, αυτή τη στιγμή. Να είστε, όμως, βέβαιοι πως ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε την ασφάλειά τους, θα γίνει. Θα επιχειρήσουμε και πάλι να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.

Ανταλλάξαμε, χθες, σχετικές απόψεις και με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Σόμπολο και καταλήξαμε ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν στο ξενοδοχείο που διαμένουν, μαζί με τους άλλους δημοσιογράφους. Ετσι, μπορεί, μετά από όσα έγιναν, να περιφρουρηθούν καλύτερα, δεδομένων και των τηλεφωνημάτων, των παρεμβάσεων που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών, προς την αμερικανική πλευρά.

Θέλω να χαιρετίσω, ως ιδιαίτερης σημασίας, την παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη διαδικασία της 16ης Απριλίου, στη Σύνοδο Κορυφής και την τελετή υπογραφής της πράξης προσχώρησης των δέκα χωρών-μελών στην Ε.Ε. Με την πρόσκληση αυτή, η ελληνική Προεδρία θέλει να τονίσει, τόσο το σημαντικό ρόλο που ανέπτυξε ο ΟΗΕ στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό -που μπορεί να μην ευοδώθηκαν, αλλά υπήρξαν σημαντικές- όσο και τη θέση της Ευρώπης για το σημαντικό και καθοριστικό ρόλο του ΟΗΕ στις εξελίξεις για την πολιτική ανασυγκρότηση του Ιράκ. Με αυτή την πρόσκληση -και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την αποδοχή- τονίζουμε ακριβώς αυτά τα δύο:

-Τη σημασία που έχει ο ΟΗΕ για τις παγκόσμιες εξελίξεις, την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας, την πίστη της Ευρώπης, όπως έχει αποτυπωθεί και στην απόφαση της 21ης Μαρτίου για τον κρίσιμο ρόλο που πρέπει να έχει για τις εξελίξεις μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Και,

-Την αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το έως τώρα αποτέλεσμα.

Κατατέθηκε, σήμερα, από το Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ, το νομοσχέδιο για την οργάνωση των γραφείων Τύπου Εξωτερικού. Είναι η πρώτη φορά που "μπαίνει τάξη", με ένα συγκεκριμένο και πλήρες οργανόγραμμα, σε ένα πραγματικά κρίσιμο τομέα του Υπουργείου. Δημιουργείται, πλέον, πλήρες οργανόγραμμα, αξιοκρατίας, κανόνων και πλήρους διαφάνειας. Διευκολύνουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά προσφέρουν πάρα πολύ στο Υπουργείο να κάνουν συγκροτημένα, με ενιαίο τρόπο, τη δουλειά τους. Βεβαίως, αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των γραφείων Τύπου Εξωτερικού.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και μια σειρά από άλλες διατάξεις, που αφορούν θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, διατάξεις που λύνουν εκκρεμότητες του παρόντος θεσμικού πλαισίου. Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "νόμος επίλυσης εκκρεμοτήτων". Δεν δημιουργεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Λύνει εκκρεμότητες. Είναι λανθασμένη η άποψη, που είδα σήμερα σε μια εφημερίδα, ότι παρεμβαίνει σε θέματα του ελέγχου της διαφάνειας. Κάθε άλλο. Ο έλεγχος της διαφάνειας ανήκει πάντα στο ΕΣΡ. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος. Ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Το σχετικό δημοσίευμα είναι λανθασμένο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άφιξη εδώ του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι ένα σημαντικό, ιστορικό γεγονός. Ερωτώ, αν αυτή η επίσκεψή του παίρνει και κάποιες άλλες διαστάσεις, μήπως στέλνει κάποια μηνύματα προς την Τουρκία, όσον αφορά τα επόμενα βήματα για τη λύση του Κυπριακού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφέστατα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ο Οργανισμός στο σύνολό του επιθυμούν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με βάση το Σχέδιο Ανάν. Γνωρίζετε ότι ανάλογη άποψη έχει, τόσο η ελληνική, όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Επομένως, για μια ακόμη φορά, γίνεται σαφές και σε αυτή την περίπτωση, ότι το Κυπριακό "δεν έχει πάει στο αρχείο". Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Είναι το πρώτο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής μας. Οι Τούρκοι πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να δεχθούν τη συζήτηση, με βάση το Σχέδιο Ανάν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα συζητηθεί εδώ με τον Πρωθυπουργό ενδεχομένως και κάποια στιγμή το Κυπριακό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποια σύντομη συζήτηση του Πρωθυπουργού με το Γ.Γ. του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτών των Συνόδων, πάντα υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, αλλά δεν είναι τίποτα προγραμματισμένο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μας είπατε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρόσμαν δόθηκαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των συναδέλφων που είναι στη Βαγδάτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ετσι ετέθη το θέμα από τον κ. Παπανδρέου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ωστόσο, σήμερα μαθαίνουμε ότι άλλα έχουν πει στους Ισπανούς, στο Κουβέιτ, οι αμερικανικές αρχές, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν οι Ισπανοί και μάλιστα λένε ότι το τελευταίο 48ωρο, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελούσε πολεμικό στόχο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατό να αποτελεί ένα ξενοδοχείο, που είναι πασίγνωστο ότι φιλοξενούνται δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες του κόσμου, πολεμικός στόχος; Θεωρώ αδιανόητο κάτι τέτοιο. Εχω πληροφορία από κάποιες εφημερίδες ότι ειπώθηκε από τους Ισπανούς. Ομως, κάτι τέτοιο ποτέ δεν ειπώθηκε σε εμάς. Το θεωρώ αδιανόητο. Δεν είναι δυνατό ένα ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι, να είναι στρατιωτικός στόχος. Ποιός μπορεί να το πει αυτό; Εν πάση περιπτώσει, δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο σε εμάς. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε με τον κ. Γκρόσμαν. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Σολάνα να κάνει σχετικές συζητήσεις, ως ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Γι` αυτό και είπαμε, παρότι είχαμε έναν προβληματισμό, οι συνάδελφοί σας να μείνουν μαζί με τους άλλους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε αυτή τη τηλεφωνική συζήτηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρόσμαν, ο κ. Γκρόσμαν έδωσε κάποια εξήγηση για το γεγονός, πώς έγινε, ζήτησε συγνώμη, το αποδέχεται η αμερικανική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι επίσημες εξηγήσεις που έχουν δώσει οι εκπρόσωποι της αμερικανικής πλευράς. Υπάρχει νομίζω και μια δήλωση της εκπροσώπου του Πενταγώνου.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Η ελληνική Προεδρία και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς βέβαια εκπροσωπεί και Ευρωπαίους πολίτες που σκοτώθηκαν εκεί, θεωρεί ικανοποιητικές αυτές τις εξηγήσεις από την πλευρά των Αμερικανών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα; Οχι, βέβαια.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Επειδή από κάποιους νομικούς υποστηρίζεται ότι υπάρχει παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, σκοπεύει η πλευρά μας και ως Προεδρία και ως χώρα, ως κράτος του οποίου επλήγησαν πολίτες, να κάνει κάποιο διάβημα διαμαρτυρίας ή ενδεχομένως να κινήσει και νομικές διαδικασίες, πέρα από την παράσταση...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγινε παράσταση και νομίζω ότι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ηταν σε υψηλό επίπεδο, σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών. Δεν ήταν υπηρεσιακή. Ηταν σε πολιτικό επίπεδο. Από κει και πέρα, εάν χρειαστεί να κάνουμε οτιδήποτε που θα συμβάλει στην ασφάλεια των πολιτών μας, των Ελλήνων δημοσιογράφων, βεβαίως, θα το κάνουμε. Αλλά, αυτό το εξετάζει το υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Τύπου -και κυρίως ο Γ.Γ. Δημήτρης Γέρου- είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και με τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Να είστε βέβαιοι πως, ό,τι μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Μίλερ, προέτρεψε ουσιαστικά τους Ελληνες να βλέπουν περισσότερο CNN και FOX γιατί βλέπουν πολύ AL JAZEERA και δεν ενημερώνονται σωστά. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι αυτά χρειάζονται σχόλιο. Βέβαια, επειδή το διάβασα, δεν ήταν ακριβώς έτσι η συνέντευξη. Ηταν περισσότερο υπαινικτικού χαρακτήρα, από ό,τι κατάλαβα. Εν πάση περιπτώσει, οι Ελληνες είναι εκείνοι που αποφασίζουν τί θα δουν και πολύ καλά κάνουν. Ξέρουν πολύ καλά τί βλέπουν και δεν έχουν ανάγκη από υποδείξεις.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή η ερώτηση του συναδέλφου ήταν για το αν σκοπεύετε να συνεχίσετε με νομική διαδικασία για παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τα εξετάσουμε αυτά τα θέματα. Το θέμα δεν είναι νομικό. Είναι ζήτημα που αφορά ανθρώπινες ζωές, αφορά τις ζωές Ελλήνων πολιτών, Ελλήνων δημοσιογράφων που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό μας ενδιαφέρει και μας καιει. Γι` αυτό κάναμε παρέμβαση και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε. Εκείνο που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η ουσία. Και στην ουσία μας ενδιαφέρει να πιέσουμε, ώστε να υπάρχουν όλα τα μέτρα προστασίας των Ελλήνων δημοσιογράφων. Αυτή είναι η ουσία.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιές προσδοκίες έχει η ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. από τη συνάντηση που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο και εάν θεωρείτε ότι έχει αλλάξει κάτι τις τελευταίες ημέρες στη συζήτηση που γίνεται για την πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, υπάρχουν κάποιες διαφαινόμενες ακόμη -ας μην προτρέξω- θετικές εξελίξεις. Αλλά, θα ήταν λάθος να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, οριστικές εκτιμήσεις. Θα έλεγα ότι πρέπει να επιμείνουμε σταθερά στην πολιτική που έχουμε χαράξει και να περιμένουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Ως στοιχείο για τις διαφαινόμενες εξελίξεις αναφέρω τις δηλώσεις, που έγιναν χθες, μετά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με το Βρετανό Πρωθυπουργό. Οπως γνωρίζετε, υπήρξαν αναφορές για ένα σημαντικό ρόλο του ΟΗΕ, στη διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ μετά τον πόλεμο. Επειδή αυτά δεν έχουν ξεκαθαριστεί στις λεπτομέρειες, αλλά και τις πραγματικές διαστάσεις τους, μπορεί κανείς να πει ότι είναι κάποιες πρώτες θετικές εξελίξεις. Ομως, δεν πρέπει να βιαστούμε. Πρέπει να επιμείνουμε, να συνεχίσουμε την πολιτική μας. Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση που θα γίνει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας, από τον κ. Παπανδρέου, θα είναι πολύ σημαντική. Από εκεί μπορούμε να εκτιμήσουμε και τα αποτελέσματα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Για το θέμα που έχει ενσκήψει στα Χανιά, με κάποιες καταγγελίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για τοξικά απόβλητα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σήμερα υπάρχει απάντηση από το ΓΕΝ. Σας παραπέμπω σε αυτήν. Είναι πλήρης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από τη μια έχουμε την έλευση στη χώρα μας όλων των Ευρωπαίων ηγετών και όχι μόνον, ακόμα και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, από την άλλη, όμως, αυτή η έλευση συμπίπτει με την κορύφωση των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων. Σας ανησυχεί ότι κάποιες κινητοποιήσεις μπορεί να αμαυρώσουν το χαρακτήρα αυτής της συνάντησης Κορυφής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλουμε να πιστεύουμε σε κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον οι κινητοποιήσεις που γίνονται από μεγάλους και αναγνωρισμένους από την κοινωνία φορείς, πάντοτε γίνονται φιλειρηνικά και με θετική κατεύθυνση. Εμείς δεν αισθανόμαστε αντίπαλοι των διαδηλώσεων. Προς Θεού! Βεβαίως, θέλουμε να επισημάνουμε προς όλους ότι η 16η Απριλίου είναι μια ημέρα γιορτής για την Ελλάδα, μια ημέρα γιορτής για την Ευρώπη. Το διήμερο αυτό -και με την έλευση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά έτσι ή αλλιώς, με την παρουσία δεκάδων ηγετών από την Ευρώπη- αποκτά πραγματικά μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ολη η Ευρώπη, ίσως όλος ο κόσμος, θα έχει στραμμένο το βλέμμα του εδώ στην Αθήνα. Και αυτό οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε. Γι` αυτό ζητούμε την κατανόηση του ελληνικού λαού για όποια μέτρα υπάρξουν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 April 2003 - 13:05:09 UTC