Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τις βασικές κατευθύνσεις για τη θεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Εξετάστηκαν τα τεκταινόμενα στον αγροτικό τομέα, με βάση την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός προέβη σε σχετική δήλωση.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός, εισαγωγικά, έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε, στην αρχή της συζήτησης, διάφορα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο το Κυπριακό, αλλά η ουσία ήταν ότι ήθελε να συζητήσει το Κυπριακό. Σκέψη του κ. Ερντογάν, όπως μας ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός, ήταν να υπάρξει μια πενταμερής Σύνοδος. Δηλαδή, να συζητήσουν το θέμα οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες. Εμείς το απορρίψαμε αυτό και είπαμε στον κ. Ερντογάν ότι δεν δεχόμαστε συζήτηση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ και ότι όποιες συζητήσεις γίνονται, πρέπει να γίνονται μόνο με την αιγίδα του ΟΗΕ. Αρχικά, ο κ. Ερντογάν επέμενε στην κατεύθυνση που είχε αναφέρει, αλλά, μετά από αρκετή ώρα συζήτησης, είδε ότι δεν έχει προοπτική αυτή η επιδίωξή του. Επομένως, φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα αναζητήσει άλλους τρόπους, με τους οποίους νομίζει ότι πρόκειται να ξεπεράσει τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την πλευρά του τουρκοκυπριακού κατεστημένου, για να λυθεί το πρόβλημα. Οχι, βέβαια, με αυτά που έχει πει ο κ. Ανάν, αλλά με κάποιες δικές του ασαφείς σκέψεις. Το συμπέρασμα του Πρωθυπουργού είναι ότι ο κ. Ερντογάν και η νέα τουρκική ηγεσία αναζητούν έναν τρόπο καλής σχέσης με την Ελλάδα και με την Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα και μη σημαντικής μεταβολής των γραμμών που έχει υποστηρίξει, μέχρι τώρα, η Τουρκία.

Στο θέμα του Κυπριακού, ο Πρωθυπουργός είπε καθαρά στον κ. Ερντογάν ότι, χωρίς ριζική αλλαγή της θέσης του κ. Ντενκτάς, που δεν θέλει να αναγνωρίσει το ένα κυπριακό κράτος, δεν γίνεται. Ο Πρωθυπουργός το είπε με σαφήνεια.

Οσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πόλεμος βαίνει προς το τέλος του. Είναι αβέβαιο πότε θα μπορεί να πει κανείς ότι ο πόλεμος τελείωσε, αλλά η εξέλιξη, η οποία υπήρχε μέχρι σήμερα ή υπάρχει αυτές τις ημέρες, έχει το θετικό ότι περιορίζει τα θύματα στον άμαχο πληθυσμό και τους στρατιώτες και αίρει τις οικονομικές αβεβαιότητες.

Το κεντρικό θέμα, που εμφανίζεται τώρα, συμπυκνώνεται στο ερώτημα "ποιός είναι ο ρόλος του ΟΗΕ". Το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. έχει χρησιμοποιήσει τον όρο ότι ο ρόλος του ΟΗΕ πρέπει να είναι κεντρικός. Η έννοια αυτή χρησιμοποιήθηκε και με αποδοχή από τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ. Ο Πρόεδρος Μπους, όμως, στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Μπλερ, είπε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ στο Ιράκ πρέπει να είναι ζωτικός. Τώρα, ο καθένας χρησιμοποιεί τους όρους τους οποίους πιστεύει ότι τον εκφράζουν. Οι όροι, όμως, αυτοί παραμένουν ασαφείς. Διότι, ζωτικός ρόλος δεν είναι βέβαια να ασχοληθείς μόνο με την ανθρωπιστική βοήθεια. Και κεντρικός ρόλος είναι να ασχοληθείς και με τα πολιτικά και οικονομικά θέματα και ιδίως την πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ. Το θέμα, λοιπόν, παραμένει ανοικτό και γύρω από αυτό υπάρχει μια διελκυστίνδα. Το Σαββατοκύριακο θα συναντηθούν ο κ. Σιράκ με τον κ. Σρέντερ και τον κ. Πούτιν και είναι προφανές ότι θα το συζητήσουν. Επίσης, θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και μια διαδικασία στο ΝΑΤΟ, γιατί οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα του Ιράκ στο ΝΑΤΟ και η πιθανή συμβολή του ΝΑΤΟ στην ομαλοποίηση της κατάστασης στο Ιράκ.

Εμείς έχουμε μια θέση, που είναι και αυτή της Ε.Ε.. Οτι πρέπει να εμπλακεί το ταχύτερο δυνατόν ο ΟΗΕ, όσον αφορά την πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση. Δηλαδή, την προετοιμασία της μετά τον πόλεμο εποχής. Διότι, εάν εμπλακεί αργά, δεν θα έχει τη δυνατότητα επηρεασμού της κατάστασης. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι χρειάζεται μια λεπτή διαπραγμάτευση, πότε αρχίζει αυτή η εμπλοκή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Γιατί δεν πρέπει να είναι στόχος δικός μας να εμπλακεί ο ΟΗΕ σε εχθροπραξίες, οι οποίες μπορεί να συνεχίζονται για αρκετό καιρό. Αυτό, λοιπόν, είναι το κρίσιμο σημείο, αυτή τη στιγμή. Γενικά παραδεκτή απάντηση από όλες τις πλευρές δεν υπάρχει. Η εντύπωση την οποία είχαμε εμείς από διάφορες συνεννοήσεις, είναι ότι και στις ΗΠΑ το θέμα είναι ανοικτό. Υπάρχουν απόψεις που θέλουν να δώσουν μεγαλύτερο ρόλο στον ΟΗΕ.

Οσον αφορά τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή στην ουσία τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, υπήρχε μια απόλυτη ομοφωνία στην ανάγκη να συνεργαστούν στενά με την Ε.Ε., να ενταχθούν μακροπρόθεσμα και να αναγνωρίσουν γενικά την πολιτική της Ε.Ε. Επειδή η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε., ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος και σημαντικός και εξωτερικά τύποις και ουσία. Πιστεύω ότι αυτό είναι καλό να το ξέρουμε και να συμπεριφερόμαστε με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να αισθάνονται αυτοί ότι είμαστε πραγματικά μια γέφυρα προς την Ευρώπη και ότι μπορούμε, όχι βέβαια να τους διασφαλίσουμε πόρους -γιατί και αυτό τους ενδιαφέρει- αλλά ότι μπορούμε σε πολλά σημεία να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν μια σωστή σχέση με την Ε.Ε. και περισσότερο να έχουν μια γνώση για το τι συμβαίνει στην Ε.Ε. για να προσαρμοστούν ανάλογα.

Από αυτή την άποψη, η χθεσινή συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετική. Κατά τα άλλα, ήταν χρήσιμη, διότι αν συγκρίνει κανείς τη χθεσινή συνάντηση με την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε -αν θυμάμαι καλά, το 1997- βλέπει μια τεράστια διαφορά. Το 1997, στην Κρήτη, για παράδειγμα οι Αλβανοί με τους Γιουγκοσλάβους τότε, ο Νάνο και ο Μιλόσεβιτς, δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Υπήρχαν προβλήματα στη σύνταξη του τελικού κειμένου, διότι όλοι διαφωνούσαν. Πέρα από τους δύο, ήταν και άλλοι -ας πούμε οι Σκοπιανοί με τους Βούλγαρους- που βρίσκονταν σε εντάσεις. Υπήρχε η αίσθηση ότι είναι ένας χώρος πολυδιασπασμένος. Χθες, το κείμενο της τελικής ανακοίνωσης πέρασε ταχύτατα, χωρίς συζήτηση.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για τη χωροθέτηση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Η κα Παπανδρέου αναφέρθηκε σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα των στερεών αποβλήτων. Παρουσίασε ένα σχέδιο για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που δεν θα οδηγεί σε χωματερές, όπως τις ξέραμε, ένα σχέδιο μιας πραγματικά πλήρους τακτοποίησης των εκκρεμών θεμάτων των απορριμμάτων από υγειονομικής άποψης και προστασίας της υγείας των κατοίκων. Ενα σχέδιο που θα δίνει και τους τρόπους μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και αξιοποίησης των απορριμμάτων. Διότι, είναι σαφές ότι και η ανακύκλωση έχει το δικό της σημαντικό ρόλο και πρέπει να προχωρήσει. Η κα Παπανδρέου πήρε την έγκριση να προχωρήσει, ανάλογα και με τις ετοιμασίες που υπάρχουν για όλη τη χώρα, στη χωροθέτηση των σχετικών χώρων.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και τις προαγωγές προς τους πληρεξούσιους υπουργούς Α@, με βάση τα προβλεπόμενα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, θα ήθελα να δώσω μία απάντηση στην ανακοίνωση της Ν.Δ., που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Ρουσσόπουλο, σχετικά με το θέμα της χορήγησης φαρμάκων στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους των Οργανισμών Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να αγνοεί -και αυτό φαίνεται καθαρά στη σημερινή ανακοίνωσή της- ότι ο κ. Φλωρίδης ήδη έχει αναλάβει δεσμεύσεις, και μάλιστα με έγγραφό του, προς τις Ενώσεις των Φαρμακοποιών σε όλα όσα ελέχθησαν αυτό το διάστημα. Σεβόμαστε ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου και μας ενδιαφέρει η εξυπηρέτησή τους. Με το σύστημα που προχώρησε και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Φλωρίδης έχει καταστεί πλέον δυνατό, στην επαρχία να εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί σε 30 ημέρες. Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει για τους φαρμακοποιούς του Λεκανοπεδίου, ώστε η εξόφλησή τους να γίνεται ταχύτατα. Δηλαδή, σε χρονικό διάστημα 45 ημερών, με προοπτική πολύ γρήγορα να φτάσουμε κι εδώ, στο Λεκανοπέδιο, τον ένα μήνα, όπως γίνεται ήδη στην επαρχία. Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί ότι, μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει, ότι οι φαρμακοποιοί θα εξοφλούνται γρήγορα με κανόνες, με βάση τις νέες διατάξεις και το νέο κανονισμό που υπάρχει, ο οποίος θα καταστεί απλούστερος και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα μπορούν, πράγματι, μετά τις δεσμεύσεις του κ. Φλωρίδη, να εξυπηρετούν αμέσως, χωρίς αναβολές και δεσμεύσεις, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Η Ν.Δ. αντέδρασε κατόπιν εορτής και έδειξε, για μία ακόμη φορά, ότι την ενδιαφέρει απλά να εκμεταλλεύεται τα προβλήματα. Και μάλιστα καθυστερημένα. Μετά Χριστόν Προφήτης, για μία ακόμη φορά. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εκμεταλλευόμαστε τα προβλήματα. Αναγνωρίσαμε το πρόβλημα και είπαμε με σεβασμό στους ασφαλισμένους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους ότι θα το λύσουμε. Με σημερινή επιστολή του κ. Φλωρίδη και με όσα είχαμε κάνει όλες αυτές τις ημέρες δια του κ. υφυπουργού, προχωρούμε στη λύση του προβλήματος. Αυτό θέλουμε. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Τίποτε άλλο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω, για την εξουσιοδότηση που δώσατε στην κα Βάσω Παπανδρέου να προχωρήσει για την κατασκευή αυτών των τεσσάρων χωματερών στο Λεκανοπέδιο. Αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων; Γιατί μαθαίνουμε ότι από την Κυριακή θα αρχίσουν να κλείνουν τις εθνικές οδούς, πάμε σε κατά τόπους κινητοποιήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Σχέδιο αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και, βεβαίως, το Λεκανοπέδιο. Η κα Βάσω Παπανδρέου είπε κάτι πάρα πολύ σωστό και το αποδεχτήκαμε όλοι. Οτι πρέπει όλοι να συμβάλουν, γνωρίζοντας ότι δεν θίγονται σε τίποτα. Θα υπάρχει πλήρης μελέτη και εγγύηση για τις περιοχές που θα γίνει χωροθέτηση. Εάν κριθεί να μετατραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, θα υπάρχουν μελέτες για την περιφρούρηση του υδατικού ορίζοντα και γενικότερα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των περιοχών. Γι αυτό μπορεί να είναι όλοι απόλυτα βέβαιοι. Εργαζόμαστε με σύστημα, για να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Πρέπει να το καταλάβουμε. Η χωματερή των Ανω Λιοσίων δεν επαρκεί. Εκεί έχει γίνει ένα τεράστιο έργο, αλλά δεν επαρκεί. Τα απορρίμματα που εναποτίθενται εκεί, κάποιες ημέρες, είναι περίπου πέντε φορές περισσότερα από ό,τι προβλέπεται. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο και θα δημιουργούσε προβλήματα, που θα αφορούσαν τον ίδιο το λαό. Πρέπει όλοι να συμβάλουν στην προσπάθειά μας. Η λογική «πάρτα και πήγαινε αλλού», δεν οδηγεί πουθενά. Το «αλλού» πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προδιαγραφές. Και αυτό το «αλλού» έχει προσδιοριστεί. Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες. Μόνο εκεί μπορεί να μιλήσουμε για ασφάλεια και πλήρη δυνατότητα υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, για το καλό όλων και βεβαίως των κατοίκων των περιοχών. Τονίζω και πάλι ότι, παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, θα γίνουν και κινήσεις για την ανακύκλωση. Θα τεθούν σε εφαρμογή όλα τα προγράμματα και τα συστήματα ανακύκλωσης. Θα υπάρχει και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του θέματος των στερεών αποβλήτων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα αποδεχθούν το σχέδιο της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι παλαιότερα είχαμε δει να ξεσηκώνονται και από άλλες περιοχές της Αθήνας και τελικά η κυβέρνηση να το πάρει πίσω; Θέλω να πω, μήπως όλο αυτό είναι άσκηση επί χάρτου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αντέχει άλλο η χωματερή των Ανω Λιοσίων και υπάρχουν προβλήματα που αφορούν 4,5 εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Η δύναμη των κατοίκων και η θέλησή τους να λυθεί το πρόβλημα, αλλά και η επιθυμία μας να το λύσουμε και να διασφαλίσουμε την υγεία τους, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τις επιλογές μας. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους όλων των περιοχών, εκεί όπου θα υπάρξει χωροθέτηση, ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε αποφασίσει να συγκρουστείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε το έργο και να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Η μη πραγματοποίηση του έργου, τους απειλεί. Και έχουμε ευθύνη όλοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν είπε πώς εννοεί το ρόλο του ΟΗΕ την επόμενη ημέρα του πολέμου. Σκέφτομαι ότι δεν είναι το ίδιο σαφείς οι Αμερικανοί. Τουλάχιστον μέχρι τώρα είχαν αντίθετη άποψη. Εξετάζετε την περίπτωση, η οποία γράφτηκε και στον ευρωπαϊκό Τύπο, ότι αφού θέλουν να αναλάβουν όλο το βάρος, ας το αναλάβουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα παλέψουμε για τις απόψεις μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οπως μας μεταφέρατε, ο Πρωθυπουργός είπε να παρέμβει ο ΟΗΕ, το ταχύτερο δυνατό, αλλά αφού ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες. Σε ποιο πλαίσιο εντάσσεται το αίτημα που υπέβαλε ο Αμερικανός πρέσβης χθες στον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τη συμμετοχή τμημάτων του στρατού στην ανασυγκρότηση του Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αίτημα υποβλήθηκε για την περίοδο μετά τον πόλεμο. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του κ. Παπαντωνίου -και θέλω να την υπενθυμίσω- ότι η τυχόν αποστολή ελληνικών δυνάμεων -κυρίως για θέματα υποδομής και υγειονομικής περίθαλψης, όπως έγινε και στο Αφγανιστάν, δηλαδή για βοηθητικά ζητήματα, για θέματα προστασίας των πολιτών και θέματα υποδομών- μπορεί να γίνει μόνο υπό την αιγίδα και στο πλαίσιο του έργου του ΟΗΕ. Εάν, λοιπόν, αποφασιστεί ότι ο ΟΗΕ αναλαμβάνει την πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ, θα συμβάλουμε κι εμείς σε αυτό. Είναι θεμιτό και αναγκαίο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή ό,τι αφορά την Κύπρο θεωρείται εθνικό θέμα, η ψήφος των τριών Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ κατά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ένας εξ αυτών είναι αντιπρόεδρος των σχέσεων ευρωπαϊκής ένωσης και Κύπρου, πώς σχολιάζεται από την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι Ελληνες ευρωβουλευτές που καταψήφισαν την ένταξη της Κύπρου οφείλουν να εξηγήσουν την επιλογή τους στον ελληνικό λαό. Περιμένουμε την εξήγησή τους με ενδιαφέρον, ώστε να καταλάβουμε εάν η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού (όπως ζητά όλη η Κύπρος) ή όχι, όπως λένε κάποιοι άλλοι. Επιμένουμε από την πλευρά μας ότι είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων. Ολα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου έχουν πει το ίδιο. Απορούμε πράγματι, με τη στάση των συγκεκριμένων Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ας εξηγήσουν οι ίδιοι την επιλογή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε πότε ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Ντούϊζενμπεργκ για να του ζητήσει επισήμως να παραμείνει περισσότερο στη θέση του, μέχρι να λυθεί το θέμα της διαδοχής του, όπως έχει αποφασιστεί στο ΕCOFIN;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιβεβαιώνετε τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, ότι υπάρχουν τρία τάνκερ από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που μεταφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του Ιράκ; Γίνεται αυξημένος έλεγχος από το Λιμενικό Σώμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφορία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, στη συνάντηση που είχε το πρωί με τον κ. Οσβαλντ για τις πρόσφατες δηλώσεις του. Αληθεύουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Το πρωί έγινε μια συνάντηση, σε πάρα πολύ καλό κλίμα, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Οσβαλντ. Η στάση του κ. Οσβαλντ ήταν θετική, όσον αφορά το επίπεδο και τη συνέχεια της ελληνικής προετοιμασίας. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι πρόσφατες δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα θέματα αυτά έχουν λυθεί από χθες. Υπάρχουν οι σχετικές παρεμβάσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 April 2003 - 15:05:09 UTC