Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αλλη μια δημοσκόπηση της MRB, σήμερα, δίνει μεγάλο προβάδισμα στη Ν.Δ. Μετά από αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των ερευνών, πιστεύετε ότι θα κερδίσετε τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι έκλεισε ένας συγκεκριμένος κύκλος, με αυτή την έρευνα, σε έναν πολιτικό χρόνο ιδιαίτερα βεβαρημένο για το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι γνωστό. Εκείνο που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι όλες τις έρευνες -και αυτή βεβαίως- τις αξιολογούμε και τις αξιοποιούμε. Αλλά, οι έρευνες είναι φωτογραφία μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Βεβαίως εμπεριέχουν τις ανησυχίες και την κριτική των πολιτών. Αλλά για μας, το κύριο είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών, να ανταποκριθούμε σε αυτό που περιμένουν οι πολίτες από εμάς, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους, με το έργο και την προοπτική μας, ώστε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Ναι, μπορούμε να τις κερδίσουμε, αρκεί να πιστέψουμε σ@ αυτό. Και αυτό είναι το κυρίαρχο που πρέπει να δούμε κατά το επόμενο διάστημα.

ΤΑΚΗΣ: Διαφωνείτε, δηλαδή, με τη δήλωση του κ. Λαλιώτη, που είπε ότι "χτυπάνε καμπανάκια και καμπάνες" για το ΠΑΣΟΚ από τις δημοσκοπήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας παραπέμψω στη δήλωση που έκανα μόλις τώρα.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή έρχεται λίγο σε αντίθεση με τη δήλωση του Γραμματέα του Κόμματος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν πάρετε τις δηλώσεις στελεχών και ψάξετε τις λέξεις, προφανώς θα μπορείτε να μου πείτε ότι δεν είπα τη μια λέξη, είπα την άλλη. Γι@ αυτό, σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανα πριν.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Λαλιώτης εκφράζει μια ανησυχία με τη δήλωσή του -γι@ αυτό σας ρώτησα- όταν λέει ότι "χτυπάνε καμπάνες" για το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαρτάται από το πώς το ερμηνεύει ο καθένας. Λίγο πριν σας είπα ότι οι πολίτες ζητούν από μας να ανταποκριθούμε σε αυτό που οι ίδιοι αισθάνονται ως πρόβλημα, να λύσουμε τα προβλήματά τους. Ετσι το αντιλαμβανόμαστε. Οι πολίτες το ζητούν από μας. Δεν περιμένουν από τη Ν.Δ. να κάνει κάτι τέτοιο. Για να στραφεί κάποιος προς τη Ν.Δ. σημαίνει ότι προφανώς δεν περιμένει πλέον από εμάς. Αυτό, όμως, δεν ισχύει σήμερα. Σήμερα, ο πολίτης ζητά να λύσουμε τα προβλήματά του και μας επισημαίνει ποια είναι τα κυριότερα από αυτά. Εφόσον εμείς ανταποκριθούμε -και θα το κάνουμε, έχουμε τη δύναμη, τη θέληση και την ικανότητα αυτή- φυσικά τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά. Η ζωή διαμορφώνει τις δημοσκοπήσεις. Το έργο μας, η δουλειά μας, δεν διαμορφώνονται από τις δημοσκοπήσεις. Το μήνυμα για μας είναι σαφές: Με αποτελεσματικότητα στη δουλειά μας, στην απόδοση της πολιτικής μας, στην ανταπόκριση στα προβλήματα των πολιτών και με εμπιστοσύνη στην προοπτική της νίκης. Να μην εμφανίζουμε από διάφορες δηλώσεις, είτε του Γραμματέα, είτε των στελεχών μας, μια διαφορά που δεν υπάρχει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εφόσον συμφωνείτε και εσείς και ο κ. Λαλιώτης στο ίδιο πράγμα, ότι ο κόσμος ζητά να του λύσετε τα προβλήματα, μήπως χρειάζεται...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την απόδοση της πολιτικής μας. Αυτό θέλω να το κάνω σαφές.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Με την ίδια πολιτική. Δεν συζητάτε αλλαγές πολιτικών εδώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την απόδοση της πολιτικής μας, με την αποτελεσματικότητα στη δουλειά μας. Εχουμε παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στον ελληνικό λαό. Εχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμα της 4ετίας και το πρόγραμμα αυτό έχει σαφείς προοπτικές, κατευθύνσεις και όρους. Είμαστε υποχρεωμένοι -και αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης προς τον ελληνικό λαό- να φέρουμε σε πέρας αυτό το πρόγραμμα. Θα το κάνουμε. Αυτό το πρόγραμμα, σε αυτή την πολιτική, βεβαίως με την απόδοσή της, την αποτελεσματική διαχείρισή της, τη βελτίωση στον τομέα της σχέσης με το λαό σε ορισμένα ζητήματα. Ολα αυτά, όμως, με την πολιτική που έχουμε χαράξει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάντως, πολλά στελέχη σας και χθες και άλλες ημέρες και σε κατ@ ιδίαν συζητήσεις λένε ότι χρειάζονται αλλαγές πολιτικών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κατ@ ιδίαν συζητήσεις, που δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν ή όχι, θα παρακαλούσα πολύ να σταματήσουμε εδώ. Να μιλήσουμε για γεγονότα; Ποιός; Δεν έχω δει κανένα να έχει ζητήσει αλλαγή πολιτικής, μέχρι τώρα, διότι θα πρέπει να πει και ποια είναι η άλλη πολιτική.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνει συνεχώς ο κ. Τσοχατζόπουλος, τι σημαίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρότεινε μια προγραμματική συνδιάσκεψη, η οποία προφανώς έχει αξία για την προοπτική μας. Σε δέκα μήνες έχουμε εκλογές.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν μίλησα για την προγραμματική συνδιάσκεψη που πρότεινε προχθές, αλλά για το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες ο κ. Τσοχατζόπουλος μιλά για νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό, για προβλήματα στην ανάπτυξη, για ανισομερή ανάπτυξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας τονίσω ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή -και κατά τη γνώμη μου ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη ακρίβεια, ένταση και αποτελεσματικότητα στη δουλειά του- τον τομέα της ανάπτυξης, από πλευράς της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι το έργο που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι πράγματι πολύ σημαντικό και ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αναφερθήκατε, προηγουμένως, στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν περιμένουν από τη Ν.Δ. να λύσει τα προβλήματα. Και ρωτώ το εξής: Κοιτάζοντας και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, βλέπουμε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερτερεί σαφώς σε συγκεκριμένους τομείς, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στα θέματα της υγείας, της παιδείας. Αυτό δεν σημαίνει τελικά ότι προσβλέπουν οι πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναλύστε καλά τα αποτελέσματα και θα δείτε ότι, παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει -θα έλεγα- τα δικαιολογημένα προβλήματα μιας μάχης που δικαιολογημένα έχει η κυβέρνηση, όταν παλεύει με αυτά τα προβλήματα, εντούτοις τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις προσδοκίες των πολιτών είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Θεωρητικά, όταν τα προβλήματα είναι μεγάλα, όπως για παράδειγμα το θέμα της ανεργίας -και μας το λένε οι πολίτες- θα έπρεπε σε αυτό το σημείο να έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, αλλά δεν έχει. Θα προσέξατε, επίσης, ότι η Ν.Δ. έχει σχεδόν εξαντλήσει τη συσπείρωσή της, που σημαίνει ότι δεν έχει να περιμένει άλλο τίποτα. Αρα, το μήνυμα σε εμάς από αυτή την ανάλυση είναι τούτο: "Κύριοι, φέρτε σε πέρας αυτά που μας είπατε, να αποδώσει η πολιτική σας, να είστε αποτελεσματικοί στη δουλειά σας, να αντιμετωπίσετε με το έργο σας τα προβλήματα". Αυτό το μήνυμα το αξιοποιούμε. Να είστε βέβαιοι γι@ αυτό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μιας και ο λόγος είναι για τις δημοσκοπήσεις, στο τρίτο μέρος της δημοσκόπησης της VPRC, αναφέρει ως μεγαλύτερο και σημαντικότερο πλεονέκτημα της Ν.Δ. απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές, την κόπωση της κοινής γνώμης από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Γι@ αυτό είπα ότι κάθε δημοσκόπηση έχει τη δική της αξία, υπό την έννοια ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανάλυση, ως εργαλείο για την πολιτική μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε κοντά στο λαό, πλάι στον πολίτη και να πείσουμε ότι με το έργο μας αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά του. Ας το κάνουμε, επιτέλους, συνολικά σαφές. Επαναλαμβάνω ότι όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις, που έγιναν σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσμενή για το ΠΑΣΟΚ, περίοδο που δεν είναι αντίστοιχη με τη σημερινή, καταγράφουν τη θέληση, την ανησυχία και την κριτική των πολιτών σε μια σειρά θεμάτων. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτά, με την απόδοση της πολιτικής και του έργου μας, την αποτελεσματικότητα στη δουλειά και τη δράση μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, εμείς -και είναι ένα ζήτημα που τέθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- έχουμε εμπιστοσύνη στην προοπτική της νίκης. Πιστεύουμε ότι, με το έργο μας, τη δουλειά μας, την επίλυση των προβλημάτων του πολίτη, τις προσδοκίες και τις προοπτικές που θα χαράξουμε για τη νέα 4ετία, έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω αυτό. Εχει ξαναγίνει ανάλογο φαινόμενο το 1999 και κερδίσαμε τις εκλογές του 2000, με πίστη στη νίκη και με ανταπόκριση στο έργο μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με τις αλλαγές που αναμένονται σε πρόσωπα σε λίγες ημέρες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας πω, ότι είδα σήμερα να γράφεται ότι είπα χθες πως πιθανόν επίκεινται αλλαγές. Δεν είπα αυτό στη Βουλή. Είπα ότι αυτά τα ζητήματα μας απασχολούν για την επόμενη τετραετία.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Οτι αναμένονται κάποιες αλλαγές και σε αυτό τον τομέα. Εσείς πιστεύετε, δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει ακόμα και το κλίμα με τα πρόσωπα. Δηλαδή τα πρόσωπα είναι το πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά τη γνώμη μου, όχι. Τα πρόσωπα είναι για να υπηρετούν και να φέρουν σε πέρας πολιτικές. Εμείς έχουμε, αυτή τη στιγμή, ένα πρόγραμμα. Είμαστε δέκα μήνες πριν την εκπνοή του. Ηταν ένα συμβόλαιο με το λαό, όταν ετέθη στην κρίση του, πριν τις εκλογές. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να έρθει σε πέρας, πρέπει να αποδώσει πλήρως. Πρέπει να αισθανθεί ο πολίτης την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας -αυτή είναι η προτεραιότητά μας- ιδιαίτερα στα ευαίσθητα θέματα της κοινωνίας. Βεβαίως, θα χαράξουμε την πολιτική της νέας 4ετίας. Δεν πας στις εκλογές μόνο με τον απολογισμό του έργου σου. Πας με τις προσδοκίες και τις προοπτικές σου. Περί αυτού, όμως, υπάρχουν σχετικές αναφορές που θα κάνει ο Πρωθυπουργός με τις πολιτικές πρωτοβουλίες του. Βεβαίως, εάν ο Πρωθυπουργός εκτιμήσει ότι χρειάζονται άλλου τύπου αλλαγές, να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνει. Αλλά, δεν έχει ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο περί αυτού.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει διπλή υπηκοότητα στους Βορειοηπειρώτες είναι για πριν τις εκλογές, εάν καταστεί δυνατή μια συμφωνία με την Αλβανία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν καταστεί δυνατή μια συμφωνία με την Αλβανία, θα μεταθέσουμε ένα εθνικό θέμα για αργότερα; Για ποιό λόγο; Το είπα και χθες. Εάν θέλαμε να συνδέσουμε με τις εκλογές τέτοια ζητήματα (που δεν έχουν καμία αξία, διότι αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους αντιλαμβανόμαστε σαν αγέλη και, επιτέλους, μην υποβαθμίζουμε την προσωπικότητα ανθρώπων που είναι πλάι μας και εργάζονται μαζί μας), εάν θέλαμε να σκεφθούμε μικροκομματικά, θα τους δίναμε την ελληνική υπηκοότητα, μόνο. Μα, εμείς δεν σκεφτόμαστε μικροκομματικά. Σκεφτόμαστε σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον. Προτιμούμε τη διπλή υπηκοότητα για καθαρά εθνικούς λόγους και αυτό προσπαθούμε. Δεν γνωρίζω εάν ευοδωθεί πλήρως αυτή η προσπάθεια. Ο υπουργός Εσωτερικών προσπαθεί τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση και βρίσκεται σε καλό δρόμο η όλη προσπάθεια. Ούτε γνωρίζω ακριβώς τη χρονική στιγμή. Μας ενδιαφέρει -και επιδιώκουμε χαμηλούς τόνους σε αυτό- όχι μόνο να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους, μετά από 10 (και πλέον) χρόνια, παραμονής στην Ελλάδα, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες -αυτό είναι αυτονόητο- αλλά να μην υπάρχουν προβλήματα και σε σχέση με την παρουσία της ελληνικής μειονότητας στη νότια Αλβανία.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η κυβέρνηση επιμένει ότι άλλο η τουρκική κυβέρνηση και άλλο οι Τούρκοι στρατηγοί...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στη χθεσινή πολιτική ενημέρωση. Διευκρίνισα ότι υπάρχει ένα κατεστημένο, το οποίο υποστηρίζει τις απόψεις του κ. Ντενκτάς, ο οποίος είναι «ταυτισμένος» μαζί του, υπάρχει το κλασσικό παραδοσιακό κατεστημένο, το οποίο έχει ως καίρια αιχμή το στρατό και μια συγκεκριμένη αντίληψη και συμπεριφορά και παράλληλα υπάρχει μια κυβέρνηση με διαφορετικές διακηρύξεις. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι, εάν αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να τηρήσει τις διακηρύξεις της ή να ταυτιστεί με το κατεστημένο. Ερώτημα που, εάν θέλετε, έχει να κάνει και με την προοπτική της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που, αυτή τη στιγμή, τίθεται προς συζήτηση και στο οποίο οφείλει να τοποθετηθεί η τουρκική κυβέρνηση. Αρα, το ερώτημα τίθεται προς την τουρκική και όχι προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή είναι η σαφής διευκρίνιση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Με αφορμή τις αντιδράσεις που υπήρξαν σήμερα για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ (υπήρξαν και παραιτήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αττικής σε συνέχεια των αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές) σκέφτεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα τη θέση της κυβέρνησης: Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα 4,5 εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου πρέπει να προχωρήσει στη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ. Σήμερα, όπως γνωρίζετε, το θέμα κλείνει στη Βουλή.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα και μετά από τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, είχατε προβλέψει ότι ο κύκλος της σκανδαλολογίας κλείνει. Ακόμα υποστηρίζετε αυτή την άποψη, μετά την τελευταία παρέμβαση του κ. Κρουσταλλάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά την κυβέρνηση, είχα πάρει θέση και επιμένω στη θέση αυτή. Ολες οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν κατά της κυβέρνησης, αποδείχθηκαν παντελώς ανυπόστατες, αβάσιμες και υποβολιμαίες. Από κει και πέρα, εάν θέλει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, δεν είμαστε εμείς που θα παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν ανοίγει νέος κύκλος σκανδαλολογίας μετά από αυτή την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εννοώ, ότι ανοίγουν θέματα που ήταν κλειστά. Αυτό δεν προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό, αφορά τις εσωτερικές λειτουργίες της Δικαιοσύνης. Και όταν αποφασίσει η Δικαιοσύνη να κάνει τη σχετική έρευνα, θα φέρει και στο φως τα όποια πραγματικά περιστατικά, την πραγματική αλήθεια. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο παρέμβασης, αυτή τη στιγμή, στις εσωτερικές διαδικασίες και το έργο της Δικαιοσύνης.

ΜΙΧΑΗΛ: Το ερώτημα δεν είναι εάν ο κ. Κρουσταλλάκης έκανε ή όχι τη δουλειά του. Εσείς προφανώς δεν θα το κρίνετε αυτό, άλλωστε έχει και την ανεξαρτησία από το Σύνταγμα. Το ερώτημα είναι, εάν εσείς εκτιμάτε πως η ενέργεια του κ. Κρουσταλλάκη μπορεί να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης από πολιτικούς αντιπάλους σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θεωρώ παντελώς ανόητο να επιχειρεί κάποιος μικροκομματικά να εκμεταλλεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες της Δικαιοσύνης. Αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά, αντίθετα θα τον εκθέσει, εάν τελικά επιχειρήσει να το κάνει. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, όταν πρόκειται για τη Δικαιοσύνη και τις εσωτερικές διαδικασίες της, όπως γενικά για το έργο της. Πρέπει να την αφήσουμε να το φέρει σε πέρας. Οταν λέμε ότι όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα, εξυπακούεται ότι από την πλευρά του ο Εισαγγελέας θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Οποιος επιχειρήσει μικροκομματικά να εκμεταλλευθεί παρόμοια γεγονότα, το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

ΤΑΚΗΣ: Χθες, υπήρξε μια εξαιρετικά έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Προέδρου του Αθήνα-2004 και του Συλλόγου Ολυμπιονικών. Και μάλιστα σήμερα, βουλευτές του κόμματός σας στη Βουλή, έλεγαν ότι η κα Αγγελοπούλου ζει στη χλιδή και την αλαζονεία και έδειξε απαξιωτική συμπεριφορά ως προς τους Ολυμπιονίκες. Ποιό είναι το σχόλιό σας για όσα συνέβησαν χθες και όσα ακούστηκαν σήμερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση και να τα προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα. Ολους, μας ενδιαφέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλοι έχουμε τη θέληση να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις της χώρας και να βοηθήσουν στο έργο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στηρίζουμε την Οργανωτική Επιτροπή και την Πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ-2004. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, χρειαζόμαστε το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, χρειαζόμαστε τους ανθρώπους που έγινα ινδάλματα για τη νεολαία μας, μέσα από την επιτυχή πορεία τους στον αθλητισμό και τις μεγάλες νίκες που πέτυχαν, προκειμένου να δημιουργηθεί το αναγκαίο κλίμα, η αναγκαία υποκίνηση για να πετύχει ο Εθελοντισμός και να αποτελέσουν οι Ο.Α. προσωπική υπόθεση όλων των Ελλήνων. Εχουμε ανάγκη από αυτά τα πρότυπα και πιστεύω ότι ο κ. Φασούλας με αυτή τη λογική, ιδιαίτερα υπεύθυνα προσέγγισε το όλο θέμα.

ΤΑΚΗΣ: Θεωρείτε, με βάση και αυτό που είπαν οι βουλευτές, ότι ήταν αλαζονική η στάση της κας Αγγελοπούλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο.

ΤΑΚΗΣ: Ρωτώ, εάν θεωρείτε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι όλοι στηρίζουμε τον ΑΘΗΝΑ-2004, όπως και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών. Πρόθεση όλων -και αυτό το έκανε σαφές ο κ. Φασούλας- είναι με αίσθημα ευθύνης να βοηθήσουμε, ώστε οι Ο.Α. να γίνουν υπόθεση όλων των Ελλήνων.

ΤΑΚΗΣ: Πάντως, ο κ. Φασούλας είπε χθες ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος συνεννόησης μεταξύ του ιδίου και της κας Αγγελοπούλου, όσον αφορά αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη, έχω απαντήσει στο θέμα αυτό.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Εάν σας καλούσαν οι Ελληνες Ολυμπιονίκες θα το θεωρούσαμε «χάσιμο χρόνου»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου απευθύνετε την ίδια ερώτηση που έθεσε ο συνάδελφός σας. Εκείνος την έθεσε ευθέως, εσείς με πλάγιο τρόπο. Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ζητήσω το σχόλιό σας: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι θα έρθει στη δημοσιότητα μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία, όσον αφορά τη λαθραία διακίνηση προσώπων και κυρίως γυναικών. Ηδη, υπάρχει μια αντίδραση από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Λοβέρδο, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ελπίζει να αναγνωριστούν οι προσπάθειές της. Το ερώτημα είναι, έαν όντως προκύπτει τέτοια έκθεση, γιατί μέχρι στιγμής, έχουμε μόνο πληροφορίες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ; Κατά πάσα πιθανότητα, το απόγευμα θα δοθεί στη δημοσιότητα. Επομένως, θεωρώ βεβιασμένο να τοποθετούμαστε, πριν ακόμα δοθούν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Είναι εκθέσεις ξένων κρατών, που βεβαίως, έχουν τη αξία τους. Δεν είναι, όμως, από ένα διεθνή οργανισμό, που έχει αυτή την ευθύνη. Είναι ένα ξένο κράτος, το οποίο μπορεί να εκφέρει τις δικές του απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, η παράνομη διακίνηση γυναικών, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα σοβαρά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εργαστεί για την αντιμετώπισή του. Περισσότερες λεπτομέρειες θα συζητήσουμε αύριο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ανεξάρτητα από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επειδή όντως υπάρχει ένα ζήτημα στη χώρα μας, θεωρείτε ότι αποτελεσματικά έχετε παρέμβει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε δουλέψει με αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα. Βεβαίως, πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Κανείς δεν το αρνείται αυτό. Και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Δεν διαθέτουμε μαγικά ραβδάκια για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που έχει τεράστια έκταση. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι αυτό πρέπει να κάνουμε για την προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, που κάποιοι τους εκμεταλλεύονται. Διότι αυτό απαιτεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ,την οποία σεβόμαστε, διότι αυτό υπαγορεύει το κράτος δικαίου. Δεν απαντούμε με «θα». Εχουμε δουλέψει σε αυτόν τον τομέα, με ιδιαίτερη σοβαρότητα, ώστε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή σήμερα ο κ. Ανωμερίτης επανήλθε στο θέμα των μονοπύθμενων τάνκερς και είπε ότι μόλις το 2,73% του ελληνικού στόλου θίγεται από την κοινοτική οδηγία, η οποία προβλέπει την αλλαγή. Ετσι, φωτογράφισε και πάλι τη Ν.Δ., η οποία υπερασπίζεται μειοψηφικά συμφέροντα εφοπλιστών. Ηθελα να ρωτήσω, εάν σκοπεύετε να δώσετε περισσότερα στοιχεία, μιας και οι αριθμοί πλέον είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρέθεσε και παραθέτει όλα τα σχετικά στοιχεία. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. με αυτές τις κινήσεις εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιφυλαχθήκατε να απαντήσετε στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν επιφυλάχθηκα.

ΜΙΧΑΗΛ: Με την έννοια να τη δείτε και να απαντήσετε αύριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να απαντήσω συγκεκριμένα. Αλλά την έβαλα και στις πραγματικές διαστάσεις της. Είναι μια έκθεση ξένης υπηρεσίας, ξένου υπουργείου.

ΜΙΧΑΗΛ: Πράγματι, το επίσημο κείμενο θα το έχουμε το απόγευμα και θα το σχολιάσετε αύριο. Ομως...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αισθάνομαι ότι απολογούμαι. Απολογούμαστε στον ελληνικό λαό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωστόσο, ενώ κατανοώ την τυπική διαδικασία του θέματος, την ουσιαστική δεν μπορώ να την αντιληφθώ, δεδομένου ότι υπουργοί σας παραδέχονται ότι ο κ. Μίλερ σας έχει ενημερώσει για το περιεχόμενό της. Στους αρμόδιους του υπουργείου Εξωτερικών έχει πει ότι η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει αυτό και αυτό. Αυτά, δηλαδή, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιθανόν. Δεν είναι κακό αυτό, δηλαδή να ενημερώσει ένας πρέσβης την ελληνική κυβέρνηση για κάτι. Τι αλλάζει σε αυτά που είπα; Τίποτα απολύτως.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχουμε κανένα νέο, κάποια εξέλιξη, για το περιστατικό στη Μαδρίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Για σήμερα, δεν έχουμε καμία εξέλιξη.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο υπουργός ο οποίος οικοδόμησε μαζί με τον κ. Σημίτη τις λεπτομέρειες της τελευταίας πολιτικής που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με σημερινή συνέντευξή του στο "Κράμα", για πρώτη φορά φαίνεται ότι έχει μια αίσθηση ή διαίσθηση (όπως θέλετε πείτε το) ότι μπορεί να είμαστε ενώπιον, πιο πιθανά τώρα από ό,τι στο παρελθόν, ενός θερμού επεισοδίου. Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι για τούτο ετοιμαζόμαστε και με τους κατάλληλους τρόπους, περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Και το λέω αυτό, σε συνδυασμό με μια άλλη πληροφορία που αναφέρεται στο ίδιο περιοδικό, ότι την τελευταία περίοδο έχουν πυκνώσει πολύ και οι αψιμαχίες περί τα Ιμια και μάλιστα με καμουφλαρισμένα πολεμικά σκάφη και όχι λιμενικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι διανύουμε μια περίοδο έντασης των τουρκικών προκλήσεων (δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού) με την α@ ή τη β@ μορφή. Δεν μπορώ, βεβαίως, να το επιβεβαιώσω από εδώ. Υπάρχει, όμως -και το έχουμε επισημάνει- μια ένταση των τουρκικών προκλήσεων. Είπα ξανά ότι εμείς, έχοντας τον ίδιο πυρήνα στρατηγικής, θέσαμε ένα ευθύ ερώτημα προς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία είναι ο συνομιλητής μας: Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτό; Υιοθετείτε και ταυτίζεστε με αυτή την πολιτική ή θα προχωρήσετε επιτέλους, αποφασισμένοι να κάνετε πράξεις τις αρχικές διακηρύξεις σας; Διότι, εάν την υιοθετείτε, εάν ταυτίζεστε με αυτή την πολιτική, όπως σταδιακά αρχίζει να φαίνεται, τότε οι ίδιοι έχετε θέσει σε κίνδυνο και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και θα την οδηγήσετε στην απομόνωσή της από όλη τη διεθνή κοινότητα. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και για να λυθεί το Κυπριακό, που είναι το πρώτο ζήτημα και για να έχουμε μια γενικότερη μετατροπή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε μια ζώνη ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας. Εάν από εκεί και πέρα, οι Τούρκοι συνεχίσουν αυτή την πολιτική, είναι σαφές ότι θα απομονωθούν από όλη τη διεθνή κοινότητα. Βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πολύ καλά πώς να υπερασπιστούμε και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Το αντίθετο. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και υπάρχει ιδιαίτερη ετοιμότητα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μεταβάλλουμε σε πρωτεύοντα (γιατί έτσι θα ανταποκρινόμαστε στην ουσία εμμέσως σε αυτό που θέλουν οι ίδιοι οι Τούρκοι για να δημιουργήσουν τεχνητή όξυνση) τα ζητήματα αυτά. Πρωτεύουσα είναι η πολιτική μας. Αυτό είναι το πρώτο καθήκον μας: οι σταθεροί στόχοι μας και η δημιουργία θετικών συσχετισμών μέσα στη διεθνή κοινότητα. Εχουμε λάβει τα μέτρα μας για οτιδήποτε άλλο. Δεν ακολουθούμε την τεχνητή ένταση στην οποία θέλει να μας βάλει η Τουρκία. Ενημερώνουμε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για αυτά τα περιστατικά και απαντούμε με τον τρόπο που πρέπει, όταν πρέπει και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 11 June 2003 - 14:06:01 UTC