Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πραγματοποιήθηκε, χθες, η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε κλίμα καλύτερης συνεννόησης και κατανόησης των θέσεων των δύο πλευρών.

Ξεπεράστηκαν εντάσεις και τριβές, που οφείλονταν στην έλλειψη αυτής της συνεννόησης και δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις στα ζητήματα που απασχολούν, τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την Ε.Ε.

Υπογράφηκαν συμφωνίες σε σημαντικά θέματα, όπως για ζητήματα Δικαιοσύνης, για θέματα ενεργειακά, για το πρόγραμμα «ανοικτοί ουρανοί», για την αντιμετώπιση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Επίσης, συζητήθηκαν διεθνή θέματα, όπως το Μεσανατολικό, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα, όπως των μεταλλαγμένων τροφίμων.

Επαναλαμβάνω ότι υπήρξε καλό κλίμα συνεννόησης και κατανόησης των θέσεων, το οποίο συμβάλλει, ώστε να υπάρχουν συμφωνίες, αλλά και να καταγράφονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν αντικειμενικά.

Χθες, υπήρξε η ομιλία του αρχηγού της Ν.Δ. στην Αγία Παρασκευή. Θέλω να τονίσω ότι για μια ακόμη φορά ο κ. Καραμανλής αρκέστηκε στο να καταγράφει γεγονότα, προβλήματα, που -όπως και ο ίδιος αναγκάστηκε να πει- αντιμετωπίζονται και λύνονται, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τα έργα που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή και αλλάζουν, συνεχώς, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Από τη μια, λοιπόν, οι διαπιστώσεις του κ. Καραμανλή, από την άλλη τα έργα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι αυτή η σύγκριση είναι καταλυτική, μιλά από μόνη της και δίνει τον τόνο της διαφοράς της πολιτικής μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Γκιούλ, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, μιλά για διμερή διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε ότι γίνονται παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και είπε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν σε διεθνή χώρο. Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω τι εννοούσε ο κ. Παπαντωνίου όταν δήλωσε ότι αν δεν παρέμβαιναν τα ελληνικά αεροσκάφη, τα τουρκικά θα είχαν φθάσει πάνω από τον Παρθενώνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι παρεμβαίνουν τα ελληνικά αεροσκάφη και διαφυλάσσουν τον εθνικό εναέριο χώρο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αρα, εννοείτε ότι αν δεν παρεμβαίναμε θα υπήρχε πρόβλημα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου με τη δήλωσή του ήθελε να δείξει την τουρκική επιθετικότητα. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Δεν έχουμε πει ότι ακόμα και οι δηλώσεις τους μας θυμίζουν τη λαϊκή ρήση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»; Κάνουμε τη δουλειά μας πάρα πολύ καλά και αυτό τόνισε ο κ. Παπαντωνίου. Οσον αφορά τον κ. Γκιούλ, είπε ότι επιθυμεί διάλογο για το Αιγαίο και ότι θα λυθούν τα προβλήματα πάρα πολύ σύντομα. Δεν γνωρίζω από που πηγάζει αυτή η αισιοδοξία . Αν ο κ. Γκιούλ είναι διατεθειμένος να συμβάλει, ώστε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και στη συνέχεια να επεκταθεί ο διάλογος στα άλλα ζητήματα, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Δεν το έχουμε δει, βεβαίως , μέχρι τώρα. Αρα, λογικά θα μου επιτρέψετε να μην εκφράσω την ίδια αισιοδοξία. Αν η Τουρκία «ανακρούσει πρύμναν» και αρχίσει να συζητά στο Κυπριακό με κατεύθυνση λύσης και δημιουργηθεί διαφορετικό κλίμα που θα ευνοήσει την αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα είναι θετικό. Αλλά, δεν το έχουμε δει.

ΚΟΥΙΝ: Εχει λήξει το θέμα του πλοίου σε κυβερνητικό επίπεδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ναι. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Αν προκύψει κάτι από την ανάκριση θα αξιοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή, έχουμε όσα ήδη σας έχω πει.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες είχαμε επεισόδια στον Ασπρόπυργο και μια υπερβολική έκφραση βίας από την πλευρά της αστυνομίας, με αποτέλεσμα ο κ. Χρυσοχοϊδης να θέσει σε διαθεσιμότητα αστυνομικό για τα περαιτέρω. Σήμερα, έχουμε επανάληψη αυτού του φαινομένου στην περιοχή της Λακωνίας, στα Σπήλαια Δυρού, όπου διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για τον τρόπο λειτουργίας τους. Μήπως από υπερβάλλοντα ζήλο τα όργανα της αστυνομίας, φέρονται με αυτόν τον τρόπο ή έχουν εντολές να επεμβαίνουν και να δέρνουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη τα παρουσιάζετε τόσο υπερβολικά. Είδατε τη στάση της Αστυνομίας στη διάρκεια των επεισοδίων στη Σύνοδο Κορυφής, όπου ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, αποδοτική και θετική, στην αντιμετώπιση των «βανδάλων» που κινούνταν με απειλητικές διαθέσεις για την περιουσία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των διαδηλωτών. Κάθε φορά που υπάρχει μεμονωμένο κρούσμα, γνωρίζετε ότι γίνεται σχετική έρευνα και τιμωρούνται οι υπεύθυνοι. Η στάση της ΕΛΑΣ εξασφαλίζει την ασφάλεια του Ελληνα πολίτη.

ΜΙΧΑΗΛ: Στη Θεσσαλονίκη η Αστυνομία είχε σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσει του «βανδάλους» και επικρίθηκε γι αυτό. Κάποιοι θα ήθελαν δυναμικότερη, για παράδειγμα, συμπεριφορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάποιοι ήθελαν να «ανοίξουμε κεφάλια», αλλά δεν θα παίξουμε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι.

ΜΙΧΑΗΛ: Ομως, χθες είχαμε το επεισόδιο στον Ασπρόπυργο! Γιατί ο κ. Χρυσοχοϊδης ευαισθητοποιείται και λέει ότι αφού είναι μεμονωμένο το παραπέμπω απλώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα απαράδεκτης άσκησης βίας, παρεμβαίνουμε αμέσως. Δεν πρόκειται να καλύψουμε κάποια κατάσταση που εκφεύγει των ορίων και των εντολών. Αλλά, δεν μπορούμε να παίρνουμε το μεμονωμένο και να το ανάγουμε σε γενικό. Επαναλαμβάνω ότι η στάση της ΕΛΑΣ είναι ιδιαίτερα προσεκτική, σωστή και οργανωμένη. Εχουμε ιδιαίτερο σεβασμό στον πολίτη.

ΤΑΚΗΣ: Βλέποντας τα χθεσινά επεισόδια, είπαν ότι η ΕΛΑΣ έδειξε μια ιδιαίτερη σπουδή. Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΛΑΣ που είχε υπό τον έλεγχό της αυτούς που ήταν παρόντες στο Πανεπιστήμιο, άφησε τα πράγματα πιο χαλαρά και είδαμε αυτά που είδαμε. Ενώ, χθες, που ήταν απλοί πολίτες τους έριξε όσο ξύλο μπορούσε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για μεμονωμένο επεισόδιο για το οποίο υπήρξε άμεση παρέμβαση. Από κει και πέρα, στη Θεσσαλονίκη, αν η ΕΛΑΣ επιχειρούσε μετωπική σύγκρουση δεν ξέρω τί αποτελέσματα θα είχαμε. Εχουμε ιδιαίτερο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, ανεξάρτητα αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις -όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη- για την προστασία της περιουσίας των κατοίκων. Πρέπει να γίνεται με προσοχή για να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα, διότι η ανθρώπινη ζωή δεν αντικαθίσταται. Ο πολίτης είναι στο κέντρο της λογικής μας, και πάνω απ` όλα, αυτόν σεβόμαστε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Στις χθεσινές δηλώσεις του ο αρχηγός της Ν.Δ., εκτός από την καταγραφή των γεγονότων που, όπως είπατε και εσείς, έκανε, μίλησε για μεγάλο φαγοπότι του εκσυγχρονισμού και κάλεσε στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να πουν στον ελληνικό λαό πού βρήκαν τα χρήματα για να παίζουν τέτοια ποσά στο Χρηματιστήριο. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι` αυτά τα ζητήματα έγινε συζήτηση στη Βουλή και οι απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν, δόθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο. Οπου υπήρχαν προβλήματα, αντιμετωπίστηκαν. Οταν χρειάστηκε κάποια στελέχη μας να παραιτηθούν για λόγους ευθιξίας, παραιτήθηκαν. Δεν έχει γίνει το ίδιο και στη Ν.Δ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μπορείτε να μας ερμηνεύσετε αυτή την απορία που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός ότι "εκτός συνόρων είμαι πολύ καλός και μέσα χάλια" και γιατί την εξέφρασε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό ήταν ερώτημα που απευθύνθηκε προς τους συναδέλφους σας. Εννοούσε κάτι απλό: μην παρουσιάζετε ότι είμαστε διαφορετικοί εντός και μόλις βγαίνουμε έξω, με κάποιο μαγικό ραβδάκι, αλλάζουμε τελείως. Μια πολιτική που έχει να κάνει με την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, που έχει να κάνει με την καθοδήγηση της Ε.Ε. -άρα, που εξυπηρετεί και τα δικά μας συμφέροντα, επειδή είμαστε αναπόσπαστο τμήμα της Ενωσης- που ανοίγει νέους δρόμους για την Ενωση, δεν είναι πολιτική που χωρίζεται σε "εντός" και "εκτός". Είναι μια ενιαία πολιτική, είναι αποτελεσματική και αποδίδει, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Εχουν αλλάξει πια τα πράγματα. Και αυτό ήθελε να τονίσει ο Πρωθυπουργός. Δεν διαχωρίζεται αυτή η πολιτική, λες και υπάρχει κάποιο όριο, όπου σταματά η Ευρώπη και αρχίζει η Ελλάδα. Κάθε πολιτική δεν αφορά και την Ευρώπη και την Ελλάδα; Για παράδειγμα, οι πολιτικές για την απασχόληση, για τους λαθρομετανάστες, για τα δικαιώματα των πολιτών, για τον αγροτικό τομέα, δεν αφορούν ταυτόχρονα την Ελλάδα και την Ε.Ε.; Οσον αφορά την αγροτική πολιτική, ήθελα να πω ότι, πριν από λίγες ώρες, ολοκληρώθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας η διαδικασία της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτή η πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας και του Προεδρεύοντος Υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ δεν είναι μια επιτυχία που αφορά άμεσα τον Ελληνα αγρότη και εξυπηρετεί τα συμφέροντά του; Αυτό δεν αφορά και την Ευρώπη και την Ελλάδα, δεν αφορά τον Ελληνα, όπως κάθε άλλο Ευρωπαίο πολίτη; Πετυχημένη Προεδρία δεν σημαίνει θετικά αποτελέσματα για τον Ελληνα;

Πιστεύω ότι σε αυτά τα ζητήματα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν καταλάβαμε καλά, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι για τα εσωκομματικά προβλήματα και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, ευθύνεται το κόμμα και όχι ο ίδιος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε από αυτά που είπα; Είπα τελείως διαφορετικά πράγματα. Φαίνεται ότι έχουμε άλλους κώδικες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Από το πρωί, το Λεκανοπέδιο ταλαιπωρείται από συχνές διακοπές ρεύματος. Θα ήθελα να μας πείτε, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία προς τους απεργούς και δεύτερον, αν μπορείτε αύριο να μας παρουσιάσετε τα στοιχεία για τις υπερωρίες των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και ποιο ακριβώς είναι το κόστος τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε τι θα ωφελήσει αυτό;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Γιατί οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ λένε ότι δεν κάνουν υπερωρίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σκοπός είναι να βρούμε λύση και να εξυπηρετήσουμε τον Ελληνα πολίτη και την πορεία της ΔΕΗ. Οταν γίνεται μια απεργία ή μια κινητοποίηση έχει κάποιες συνέπειες. Σκοπός μας είναι να βρούμε λύση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καθήκον μιας κυβέρνησης και βεβαίως μιας διοίκησης, γιατί τον πρώτο λόγο έχει η διοίκηση της ΔΕΗ, όσον αφορά ένα δημόσιο οργανισμό, είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση και να εξυπηρετήσουμε όλοι το κοινό συμφέρον.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Η κυβέρνηση θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία; Γιατί διαμαρτύρονται για συγκεκριμένα θέματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις κάθε μορφής, η κυβέρνηση πάντα -και στη συγκεκριμένη περίπτωση το υπουργείο Ανάπτυξης και η διοίκηση της ΔΕΗ- σκύβει με προσοχή στα προβλήματα. Υπάρχουν και διαφωνίες με τα κινήματα. Δεν είναι ταυτόσημοι κυβέρνηση-κινήματα. Θα βρεθεί τρόπος, πάντα μέσω του διαλόγου, να ξεπεραστούν αυτές οι διαφωνίες και να προχωρήσουμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί φυσιολογικό να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, όταν ένας εργαζόμενος αρνείται να κάνει υπερωρίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν κατάλαβα καλά θέλετε να δώσουμε στη δημοσιότητα τις υπερωρίες για να δημιουργηθεί θέμα. Αυτό δεν είναι στη λογική μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Για ποιό λόγο; Δεν είναι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι εργαζόμενων, οι οποίοι εκτελούν κάποιες ιδιαίτερα λεπτές εργασίες. Γνωρίζετε ότι γενικά οι υπερωρίες απαγορεύονται. Υπάρχουν όρια στις υπερωρίες και υπάρχουν ειδικοί όροι για ειδική έγκριση από το υπουργείο Εργασίας. Το γνωρίζετε αυτό. Προφανώς, κάποιοι εργαζόμενοι που μπορεί να έχουν περισσότερες υπερωρίες, είναι αυτοί που εκτελούν κάποιες λεπτές και ιδιαίτερα εξειδικευμένες εργασίες, αλλιώς δεν θα έδινε άδεια το υπουργείο Εργασίας. Ουδέποτε δίνει άδεια το υπουργείο Εργασίας, εάν δεν υπάρχει αιτιολογία.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Οπότε, εάν μας κοινοποιήσετε τα στοιχεία, δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα αυτό που είχα να πω. Απλώς εξήγησα ότι υπερωρίες δεν δίνονται έτσι, αλλά υπάρχει νόμος που τις περιορίζει και τις απαγορεύει. Υπάρχουν ειδικές διαδικασίες έγκρισης για τις περιπτώσεις που είναι απαραίτητες. Δεν έχουμε αφήσει ασυδοσία σε αυτό τον τομέα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τι εννοούσατε, όταν είπατε ότι δεν ξέρετε αν είχε γίνει το ίδιο και με τη Ν.Δ.; Εχει η κυβέρνηση ενδείξεις ή στοιχεία που να δείχνουν ότι στελέχη της Ν.Δ. έχουν αναπτύξει δράσεις, οι οποίες θα έπρεπε να οδηγήσουν σε παραιτήσεις τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είχαμε, για παράδειγμα, πριν από τρεις μήνες, την ευκαιρία να διαβάσουμε στον Τύπο τέτοια ζητήματα; Αν προσέξετε τον Τύπο, πριν από μερικούς μήνες, θα τα βρείτε. Δεν θέλω τώρα να κάνω αναφορά, γιατί θα μου πείτε ότι πάω να κάνω συμψηφισμό. Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Αλλά είστε δημοσιογράφος και ξέρετε ότι τέτοιες αναφορές έχουν γίνει πολλές φορές. Τόνισα ότι, σε κάθε περίπτωση, όταν υπήρξε θέμα, έγινε συζήτηση στη Βουλή. Εγινε -εγώ δεν κάνω συμψηφισμούς- και στο θέμα του Χρηματιστηρίου, στο οποίο αναφερθήκαμε αναλυτικά, όπως αναφερθήκαμε και για τη ΔΕΚΑ. Τόνισα πως όταν υπήρξαν προβλήματα με στελέχη μας, παραιτήθηκαν για λόγους ευθιξίας. Αυτό είπα. Και θύμισα ότι δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο στη Ν.Δ., όταν υπήρχαν ιδιαίτερες αναφορές στο παρελθόν.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση δια του κ. Σκανδαλίδη είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει προτάσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που προφανώς, όπως είχε πει ο κ. Σκανδαλίδης θα ίσχυε από τις μεθεπόμενες εκλογές. Πού βρίσκεται το θέμα αυτό; Θα γίνουν αυτές οι προτάσεις; Θα μετατεθούν; Γιατί είχατε πει μετά το Πάσχα, γι` αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος θα έρθουν στην ώρα τους, με τον τρόπο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή σε σχέση με αυτό το κρούσμα της άτυπης πνευμονίας, έτσι όπως ανακοινώθηκε, είχαμε για δεύτερη φορά μία κινητοποίηση που, ενδεχομένως, να έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό της χώρας, και για δεύτερη φορά αυτή η κινητοποίηση-συναγερμός απεδείχθη λάθος, δεν θα έπρεπε το υπουργείο Υγείας να είναι πιο προσεκτικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα τι να κάνει; Είχε στη διάθεσή του δύο εξετάσεις. Η μία από τις δύο εξετάσεις έδειχνε θετικό δείγμα. Κατά τους γιατρούς, υπήρχε μία υποψία, ιδιαίτερα έντονη. Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να λαμβάνεις τα μέτρα σου, μέχρι να έρθει η τελική εξέταση από το Αμβούργο, παρά να αφήσεις το θέμα, με κίνδυνο να έρθει ένα θετικό δείγμα την επομένη και να βαρύνεσαι για μία αμέλεια, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα, σε βάρος της δημόσιας υγείας. Από τη στιγμή που είχε ενημερωθεί για κάποιες ενδείξεις ο κ. Στεφανής, ορθότατα ενήργησε. Είναι προτιμότερο να λαμβάνει παραπάνω μέτρα, παρά να αφήσει το θέμα και -αν επιβεβαιωνόταν την επομένη κάποιο δείγμα- να έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 26 June 2003 - 14:05:09 UTC