Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, εισαγωγικά, να αναφερθώ στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Το σχόλιό μας για την ομιλία του κ. Καραμανλή έχει ως εξής: Προκειμένου να ικανοποιήσει μερίδα του εσωκομματικού ακροατηρίου του, ο κ. Καραμανλής αλλάζει σήμερα τη θέση του και επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, εκτοξεύοντας πολιτικά πυροτεχνήματα. Ομως, οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την άνοιξη του 2004, όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση, μετά και τα πρόσφατα επιτεύγματά της, προχωρά σε νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και φυσικά στη συνέχιση και ολοκλήρωση του συνόλου των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό. Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004 και τότε θα κριθεί το έργο μας, θα κριθούν προγράμματα, πολιτικές και φυσικά το πρόσωπο που θα αναλάβει, για τη νέα τετραετία, τη διακυβέρνηση της χώρας. Με ηγέτη τον Κώστα Σημίτη, με τα επιτεύγματα και τις προοπτικές μας έχουμε την αισιοδοξία για τη νέα νίκη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πώς μπορείτε να λέτε, με τόση βεβαιότητα, ότι θα πάμε την άνοιξη του 2004 σε εκλογές, όταν ο Πρωθυπουργός έχει αιφνιδιάσει στο παρελθόν δύο φορές; Και το δεύτερο ερώτημα: Εάν έχει κλειστεί το ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον κ. Λαλιώτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας ξαναλέω ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004, όπως κατ` επανάληψη έχουμε πει, όπως κατ` επανάληψη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει. Εχουμε πει, λοιπόν, ότι στις εκλογές θα πάμε, μετά την ολοκλήρωση του έργου μας, βεβαίως εντός των συνταγματικών προθεσμιών και τότε ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να κρίνει και τον απολογισμό μας και τα προγράμματα που υπάρχουν και τις πολιτικές και φυσικά και το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, για την επόμενη τετραετία. Εμείς με τον Κώστα Σημίτη, η Ν.Δ. με τον κ. Κώστα Καραμανλή. Αυτό, νομίζω ότι, πρέπει να το πάρετε απόφαση: Οι εκλογές θα γίνουν τότε. Και μέχρι τότε, θα προχωρήσουμε, με παρακαταθήκη το έργο που έχουμε κάνει, με νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και με ολοκλήρωση των δεσμεύσεών μας.

Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, η συνάντηση αυτή θα γίνει όποτε συνεννοηθούν ο Πρόεδρος με το Γραμματέα του Κόμματος. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία του Προέδρου με το Γραμματέα του Κόμματος. Εάν χρειαστεί να συναντηθούν, θα μας το ανακοινώσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και μιλάτε για πρόγραμμα και για απολογισμό, μήπως ο Πρωθυπουργός ή οι υπουργοί που τους αφορά άμεσα πρόκειται να μας ενημερώσουν ποιός είναι ο απολογισμός του προγράμματος των 12 προτεραιοτήτων για το πρώτο εξάμηνο του 2003 ή θα το μάθουμε στις τελετές παράδοσης-παραλαβής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαγγείλατε πράγματα στα οποία δεν έχω αναφερθεί, όμως, εγώ. Οταν λήξει το εξάμηνο, θα χρειαστεί να ενημερωθείτε αντικειμενικά και για τον απολογισμό του εξαμήνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη Δευτέρα, δηλαδή, θα ενημερωθούμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόλις είμαστε έτοιμοι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή είπατε ότι ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να ικανοποιήσει τα εσωτερικά του ζητήματα ζητά πρόωρες εκλογές, ρωτώ: Δεν είναι φυσιολογικό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέλει πρόωρες εκλογές; Γιατί αυτό σας φαίνεται τόσο παράξενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί, μέχρι χθες, έλεγε "δεν ζητούμε πρόωρες εκλογές, γιατί δεν μπορεί να γίνουν". Μας το έχει πει, κατ` επανάληψη, ο κ. Καραμανλής. Τώρα, επειδή μια μερίδα της Ν.Δ., προφανώς, εσωτερικά, τον πίεσε, εκτιμά ότι πρέπει να αλλάξει θέση και να πετάξει προεκλογικά πυροτεχνήματα. Φυσικά, δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές τώρα. Οι εκλογές θα γίνουν το 2004.

ΜΙΧΑΗΛ: Είστε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσετε τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τη θέληση του ελληνικού λαού, ναι.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε γιατί φοβάστε να κάνετε πρόωρες εκλογές, αφού έχετε αυτή την αισιοδοξία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα κάνουμε εκλογές όποτε θέλει ο κ. Καραμανλής; Είναι δυνατόν; Εχουμε ευθύνη απέναντι στον τόπο, προωθούμε ένα πρόγραμμα, υλοποιούμε δεσμεύσεις, γίνεται ένα τεράστιο έργο, η χώρα αλλάζει και προχωρά μπροστά. Αυτά δεν ενδιαφέρουν τον κ. Καραμανλή, είναι "ψιλά γράμματα" γι@ αυτόν. Ο κ. Καραμανλής θέλει να πετά μόνο προεκλογικά πυροτεχνήματα. Αλλά, οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2004 και τότε, που ο ελληνικός λαός θα τα έχει όλα μπροστά στην κρίση του, θα κρίνει και το έργο μας και τον απολογισμό μας και τις προτάσεις μας, τις πολιτικές που τα δύο κόμματα θα εμφανίσουν, καθώς φυσικά και το ποιον από τους δύο αρχηγούς των κομμάτων, τον Κώστα Σημίτη του ΠΑΣΟΚ ή τον κ. Καραμανλή της Ν.Δ. θέλει για Πρωθυπουργό στην επόμενη τετραετία. Και εμείς φιλοδοξούμε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Σημίτης θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να μας κάνετε μια εκτίμηση, με δεδομένες τις αντιδράσεις και στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό χώρο, για τις αλλαγές που αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας των "15" για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπου, ως πρώτο αποτέλεσμα, έχει τη μείωση του εισοδήματος και των Ελλήνων αγροτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα κάνω μια γενική δήλωση επ` αυτού του θέματος, διότι σήμερα υπάρχει αναλυτική συνέντευξη Τύπου του υπουργού Γεωργία Γ. Δρυ και δεν θα ήταν σωστό και δεοντολογικό να τον υποκαταστήσω. Θα κάνω, όμως, μόνο μία κεντρική πολιτική δήλωση: Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας. Δεν είναι, όμως, μόνο μια ευρωπαϊκή επιτυχία. Είναι και μια επιτυχία για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Πρέπει να συγχαρούμε ιδιαίτερα τον κ. Δρυ γι@ αυτό. Σύμφωνα με την αναθεώρηση αυτή στηρίζονται τα συμφέροντα και των Ελλήνων και των ευρωπαίων αγροτών, αλλά βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη ότι συνεχίζεται και η ενίσχυση των ιδιαίτερα αναπτυγμένων ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Εχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε πολιτικές που να ευνοούν ιδιαίτερα τον Ελληνα αγρότη.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχει και το κείμενο της συμφωνίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τα πει αυτά αναλυτικά ο κ. Δρυς. Εγώ έκανα μια γενική πολιτική δήλωση. Μην υποκαταστήσουμε, εδώ, τη συνέντευξη του κ. Δρυ.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως, επιμένετε ότι είναι μια επιτυχία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Αυτό είναι σαφές.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Commission, απάντησε στην επίμονη, τελεσιγραφικού χαρακτήρα, δήλωση του Αμερικανού Προέδρου για τη διάλυση της Χαμάς, εκθέτοντας τις ευρωπαϊκές θέσεις. Θα ήθελα να μου πείτε εάν η ελληνική Προεδρία προσυπογράφει την αντίδραση της Commission, στο τελεσίγραφο του κ. Μπους και εάν ο Προεδρεύων της Ε.Ε. κ. Σημίτης έκρινε διαφορετικά και δεν απάντησε στη συνέντευξη Τύπου, σε αυτή την αυτοκρατορική εμφάνιση του κ. Μπους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ανέφερε τις θέσεις που πρόβαλε η ελληνική Προεδρία. Είπε ότι, σε ορισμένα ζητήματα, έχουμε καλύτερη συνεννόηση και κατανόηση, ακόμη και στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Οσον αφορά το θέμα της Χαμάς, έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία αποτυπώνεται στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής. Προτιμούμε μια πολιτική που θα πρέπει να οδηγήσει σε εκεχειρία και σε αφοπλισμό των οργανώσεων στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής.

ΦΙΛΗΣ: Οι απόψεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ε.Ε. διατυπώνονται όταν δεν είναι μπροστά ο κ. Μπους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διατυπώθηκαν και μπροστά στον κ. Μπους.

ΦΙΛΗΣ: Υπήρξε απάντηση στην απρόκλητη παρέμβαση του κ. Μπους εναντίον της εκεχειρίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρησιμοποίησα κανένα επίθετο. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναφέρθηκαν οι απόψεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, τις οποίες γνωρίζετε.

ΦΙΛΗΣ: Αυτά που λέει ο κ. Πάτεν βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική Προεδρία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική Προεδρία εκφράστηκε αναλυτικά στο κείμενο της Θεσσαλονίκης.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν, τις τελευταίες ημέρες, κάποιες πληροφορίες για μια δικαστική συμφωνία των ΗΠΑ με τα Σκόπια, αλλά με το όνομα «Μακεδονία»...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τοποθετηθούμε όταν μελετήσουμε το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Το «Μακεδονία», είναι άλλη συζήτηση. Υπάρχει, όμως, μια παραβίαση των αρχών που έχει θέσει η Ε. Ε. σε σχέση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η Ε.Ε. με τη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη έχει επιλέξει μια πορεία προσέγγισης αυτών των χωρών με την Ε.Ε. Η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, να μην ακολουθήσει την ευρωπαϊκή γραμμή, τί επιπτώσεις θα έχει, κατά τη γνώμη μας, ως ευρωπαϊκή Προεδρία ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνουμε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στα Δυτικά Βαλκάνια, για πρώτη φορά, τόσο οργανωμένα. Είχα την ευκαιρία και προσωπικά -κατά τη διάρκεια των διαφόρων συζητήσεων που έγιναν- να συζητήσω κυρίως με υπουργούς Εξωτερικών αυτών των χωρών, οι οποίοι τόνιζαν πόσο θετικό ήταν το άνοιγμα αυτό της ελληνικής Προεδρίας και του ελληνικού ΥΠΕΞ, που τους κάλεσε στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αυτές οι χώρες δεσμεύονται από το σύνολο των αποφάσεων, διότι δεν είναι μέλη της Ε.Ε.. Οπως εμείς κάνουμε ανοίγματα, πιστεύουμε ότι και οι ΗΠΑ κάνουν τα δικά τους. Αυτό είναι η διεθνής πολιτική. Σε κάποια σημεία πετυχαίνουμε συμφωνίες. Σε κάποια άλλα κάποιες από τις χώρες αυτές πιθανόν να μην συμφωνούν απόλυτα μαζί μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Δεν έχουν τελειώσει όλα.

ΦΙΛΗΣ: Εκτιμάτε ότι η γειτονική μικρή χώρα της ΠΓΔΜ είναι, κατά κάποιο τρόπο, ανάμεσα στη σφαίρα επιρροής της Αμερικής και της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι την ίδια ώρα που συζητούν μαζί μας, συζητούν και με τις ΗΠΑ. Σε κάποια ζητήματα θα συμφωνήσουν μαζί μας, σε κάποια όχι. Δεν είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. για να δεσμεύεται. Είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, να δημιουργήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή συνείδηση, να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να μπορέσουμε, ως Ε.Ε., να αγκαλιάσουμε περισσότερο και πολιτικά αυτές τις χώρες.

ΦΙΛΗΣ: Η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να μην αναγνωρίσει ουσιαστικά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να αποδεχθεί την εξαίρεση των Αμερικανών εντάσσεται στο πλαίσιο των ντοκουμέντων του κ. Σολάνα, ότι πρέπει οι χώρες που συνορεύουν με την Ε.Ε. να ακολουθούν το Διεθνές Δίκαιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ούτως ή άλλως, κάθε χώρα που συνορεύει με την Ε.Ε. πρέπει να ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο. Από τη στιγμή που δεν δεσμεύεται, δεν ακολουθεί το δίκαιο της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει οι χώρες που συνορεύουν με αυτή να σέβονται και να ακολουθούν το Διεθνές Δίκαιο.

ΦΙΛΗΣ: Τώρα, όμως, στο συγκεκριμένο θέμα, κάτω από τον αμερικανικό εκβιασμό -αυτή είναι η πραγματικότητα- αναγκάζεται η μικρή αυτή χώρα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εξέφρασα θετική θέση.

ΦΙΛΗΣ: Για τα Σκόπια ή για τις ΗΠΑ; Γιατί για τα Σκόπια είναι εύκολο να μιλήσετε, για την Αμερική πείτε μας που εκβιάζει και επιβάλλει αυτούς τους όρους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Υπάρχει ένα κυρίαρχο κράτος που κάνει μια επιλογή. Σαφώς δεν μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η επιλογή. Δεν μπορείς, όμως, να επιβάλεις σε ένα κυρίαρχο κράτος τις δικές σου επιλογές. Στη διεθνή πολιτική ο καθένας κρίνεται από μια ολόκληρη πορεία. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεν παραχωρεί, εξ ορισμού, χώρες της Ευρώπης, οι οποίες δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να μπουν στην Ε.Ε. Δεν τις χαρίζουμε. Πρέπει να έχουμε σχέσεις και να τις στηρίζουμε να αναπτύσσονται. Διαρκώς πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκή συνείδηση.

ΦΙΛΗΣ: Η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι έκφραση της κρατικής κυριαρχίας ή είναι αποτέλεσμα των αφόρητων αμερικανικών πιέσεων; Γιατί με τους μικρούς είναι εύκολο να τα βάζετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να σεβόμαστε την κυριαρχία των γειτόνων μας, έστω και αν διαφωνούμε μαζί τους. Εχουμε δικαίωμα να τους κρίνουμε όταν διαφωνούμε, αλλά δεν μπορεί να μην σεβόμαστε την κυριαρχία τους.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Συμμερίζεστε την άποψη του κ. Πετσάλνικου ότι η δικαιοσύνη μίλησε για τις προθέσεις του κ. Κρουσταλλάκη και τις υποθέσεις Κόκκαλη και Μπουρμπούλια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Δεν θέλουμε, όμως, σε θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τη κοινή γνώμη, οι υπουργοί να μην αντιδρούν ως οπαδοί μιας συγκεκριμένης ομάδας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Φοβάμαι ότι δεν έχετε διαβάσει τη δήλωση του κ. Πετσάλνικου, ο οποίος σέβεται απόλυτα το έργο της Δικαιοσύνης και είναι ιδιαίτερα προσεχτικός. Δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της και επεσήμανε τη διαφορά με στελέχη της Ν.Δ. τα οποία επιχειρούσαν κάτι διαφορετικό.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Εσείς θα λέγατε ότι μίλησε η Δικαιοσύνη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης μας καλύπτουν απόλυτα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 June 2003 - 13:05:12 UTC