Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικώς, θα ήθελα να σχολιάσω τη σημερινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά, αλλά θα επικεντρώσω το σχόλιό μου σε δύο σημεία της τοποθέτησής του.

Οσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η καλύτερη απάντηση είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου και του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη στα θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα άλλο.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, για μια ακόμη φορά η Ν.Δ. και ο αρχηγός της λειτουργούν δέσμιοι μιας βαθιάς συντηρητικής αντίληψης. Να μη γίνει τίποτα στη χώρα, να μην προχωρήσει τίποτα, "άστα όπως είναι, μην αλλάζεις ακόμη και αυτά που πρέπει να αλλάξουν". Αυτή είναι η αντίληψή τους. Ζητούν να μην αλλάξει ένας εκλογικός νόμος, την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι δεν συμβάλλει στην αξιοκρατία, την ανανέωση, την ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα. Ζητούν να μη γίνει τίποτα. Είναι μια βαθιά συντηρητική αντίληψη. Είναι η ίδια αντίληψη που είχαν σε όλες τις θεσμικές αλλαγές που προωθήσαμε στον τόπο μας. Τα ίδια δεν έκαναν και στο θέμα του "Ιωάννη Καποδίστρια", του σχεδίου για τους ΟΤΑ; Τα ίδια δεν έκαναν και για τις θεσμικές αλλαγές στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση; Το ίδιο αρνητική και αναβλητική δεν ήταν η στάση τους; Αυτοί οι άνθρωποι, αυτή η παράταξη, δείχνουν το συντηρητισμό τους. Θέλουν καθηλωμένη την Ελλάδα και το πολιτικό μας σύστημα. Δεν θέλουν να γίνει τίποτα σε αυτό τον τόπο. Φυσικά, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ως δύναμη αλλαγής και μεταρρύθμισης, θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές. Το απαιτεί η κοινωνία. Και είναι βαθιά η πίστη μας στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος, στον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ομως, παράλληλα -και είναι το δεύτερο σημείο που θέλω να επισημάνω- πρέπει να πούμε ότι είναι άκρως απαράδεκτη και επικίνδυνη η νέα ανάμειξη του κ. Καραμανλή στα θέματα της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ως δικαστής, ο οποίος εκδίδει δικαστικές αποφάσεις. Δεν μπορεί να σπιλώνει θεσμούς και πρόσωπα με αυτό τον τρόπο που επιχείρησε και σήμερα. Δεν μπορεί να αμφισβητεί, εκδίδοντας -επαναλαμβάνω- δικαστικές αποφάσεις, τους θεσμούς και τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της οικονομίας και του δημόσιου βίου. Επιτέλους, υπάρχουν και όρια σε αυτά τα ζητήματα. Αναφέρομαι, βεβαίως, στην τοποθέτησή του για το θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι εννοείτε όταν λέτε "δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, όταν θέλουν να μείνει καθηλωμένη η χώρα";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως προχώρησε το σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας", όπως προχώρησε η αλλαγή στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παρά τις αποχωρήσεις της Ν.Δ. -στους βουλευτές της οποίας ανήκε τότε ο κ. Κώστας Καραμανλής- έτσι θα προχωρήσουν και οι άλλες αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Εμείς, να ακολουθήσουμε και να υποταχτούμε στη βαθιά συντηρητική αντίληψη της Ν.Δ., που θέλει τη χώρα καθηλωμένη, δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε. Εμείς αλλάζουμε τα πράγματα, είμαστε η δύναμη της αλλαγής και της μεταρρύθμισης και έτσι θα συνεχίσουμε και στο θέμα του εκλογικού νόμου και στο θέμα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού μας συστήματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν λέτε "δύναμη αλλαγής και μεταρρύθμισης" σημαίνει ότι, παρά τις εκκλήσεις σας και τις προσπάθειές σας, παρά την επιμονή σας για να έρθουν σε ένα διάλογο και εφόσον οι ίδιοι δεν θα το πράξουν, όπως λένε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το λόγο, από εκεί και πέρα, έχει η κοινωνία. Εμείς θα στοιχηθούμε με τη θέλησή της.

ΜΙΧΑΗΛ: Στο σχόλιό σας ότι υπάρχουν και όρια σε αυτή τη μορφή ανάμειξης, όπως είπατε, του κ. Καραμανλή, μπορείτε να μας αναλύσετε τι σημαίνει; Τι μπορείτε να κάνετε πρακτικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το καταγγέλλουμε. Υπάρχει η πολιτική καταγγελία, η πολιτική αντίδραση. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση του κ. Καραμανλή, για μια ακόμη φορά, στη Δικαιοσύνη. Προσπαθεί να εμφανιστεί ως δικαστής και να προαναγγείλει, κατά περίεργο και απαράδεκτο τρόπο, δικαστικές αποφάσεις. Είναι ωμή παρέμβαση. Φυσικά την καταδικάζουμε. Είναι επικίνδυνη η αντίληψη να σπιλώνεις θεσμούς και πρόσωπα. Και μάλιστα με αυτό τον τρόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Το πρόβλημα που υπάρχει και το έχει πει ευθέως ο κ. Καραμανλής, με την προχθεσινή δήλωσή του, αμέσως μετά τις αναγγελίες του Πρωθυπουργού, είναι ότι δεν σας έχει εμπιστοσύνη. Δεν σας θεωρεί αξιόπιστους για όποιες μεταρρυθμίσεις κάνετε. Σε αυτό, τι απαντά η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε ποιόν έχει εμπιστοσύνη ο ελληνικός λαός θα το δούμε όλοι στις εκλογές. Υπάρχουν εκείνοι στους οποίους έδειξε την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός και εκείνοι τους οποίους αποδοκίμασε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στο παρελθόν έχετε δεχθεί και εσείς ανάλογες κατηγορίες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Και ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κάνει κρίσεις, σχόλια στη Δικαιοσύνη και η αντιπολίτευση όχι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται προαναγγέλλοντας δικαστικές αποφάσεις. Εμφανίζεται, παρεμβαίνοντας κατά τον πιο ωμό τρόπο. Εμφανίζεται, σπιλώνοντας θεσμούς και πρόσωπα. Και αυτό δεν είναι πολιτικά αποδεκτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος είχαν αναφερθεί και σε συγκεκριμένους δικαστές, είχαν κάνει, όπως είπαμε, κρίσεις και σχόλια, αυτό είναι...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι έχουμε να κάνουμε, το κάνουμε πάντοτε με επιχειρήματα. Ούτε με γενικότητες, ούτε με προαναγγελίες, ούτε με παρεμβάσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν κάνω κανένα σχόλιο. Ρωτώ, ποιά είναι η συμπεριφορά του ενός κόμματος και ποιά του άλλου. Υπάρχει κάποιο κόμμα που έχει περισσότερα δικαιώματα στη Δημοκρατία μας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα πως εμείς ό,τι λέμε, το λέμε με αποδείξεις και συγκεκριμένα στοιχεία. Ποτέ στον αέρα, για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση, δηλαδή, δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα από τη δίωξη που ασκήθηκε στον κ. Θωμαδάκη και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την επίμαχη αυτή περίοδο; Τόσα έγιναν, δύο αιτήματα για εξεταστική...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να περιμένουμε την πορεία της εξέτασης των δικαστικών πραγμάτων, διότι έχει αποδειχθεί ότι σε περιπτώσεις που έσπευσαν ορισμένοι να προκαταλάβουν τη Δικαιοσύνη, δεν δικαιώθηκαν. Το αντίθετο, θα έλεγα. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου από τη δικαστική έρευνα έχει προκύψει πανηγυρική αθώωση πολλών. Και κρατικών λειτουργών που μας ενδιαφέρει εμάς, πάνω απ@ όλα. Κανείς δεν είναι ένοχος, μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Και τέτοια απόδειξη δεν έχουμε δει. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο κ. Καραμανλής και να μην μετατρέπεται σε δικαστή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δύο ερωτήσεις θέλω να κάνω: Η πρώτη αφορά την παρέμβαση του κ. Καραμανλή, την οποία σχολιάσατε. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Πρόσφατα είχατε καταγγείλει και τον κ. Μητσοτάκη, γιατί παρενέβη ευθέως και εκτιμήσατε ότι περίπου υπαγορεύει απόφαση στο δικαστικό σώμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρεστε στη δήλωση του κ. Πετσάλνικου, προφανώς;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν ακριβώς έτσι, εν πάση περιπτώσει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σήμερα, καταγγέλλετε τον κ. Καραμανλή. Ηθελα να ρωτήσω, εάν εικάζετε ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να επηρεάσει το δικαστικό σώμα, ασκώντας έμμεσα πολιτική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, είναι ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πρώτη τους προσπάθεια. Και η δεύτερη είναι η προσπάθεια δημιουργίας πλαστών εντυπώσεων στην κοινή γνώμη, σπιλώνοντας θεσμούς και πρόσωπα. Είμαι πολύ σαφής.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο κ. Καραμανλής πρότεινε, σε σχέση με τους χρηματιστηριακούς κωδικούς των βουλευτών, την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας και τη δημιουργία μιας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα οδηγήσει στο άνοιγμα όλων των κωδικών των βουλευτών. Τι λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε πάρει την απόφαση και μόνοι μας. Με εντολή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας και Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, θα προχωρήσουμε στο σχετικό άνοιγμα. Αν έχει θάρρος και ο κ. Καραμανλής, ας μην οχυρώνεται πίσω από τους νόμους. Ας ζητήσει το ίδιο και για την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ιδού η Ρόδος!

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 July 2003 - 13:05:09 UTC