Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, είχε την ευκαιρία να εγκαινιάσει το δικαστικό μέγαρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο. Στις 13.30 θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Κατηφόρη και στις 14.15 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Κώστα Στεφανή.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, παρουσία των υφυπουργών Κίμωνα Κουλούρη και Δημήτρη Γεωργακόπουλου και του Γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Είναι η πρώτη συνάντηση, η οποία γίνεται σε εκπλήρωση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για συναντήσεις, παρουσία του Γραμματέα του κόμματος με υπουργούς, για το συντονισμό των ενεργειών μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος, σε ιδιαίτερα σημαντικά, επίκαιρα και κρίσιμα λαϊκά θέματα. Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνα πολίτη. Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαρκάνα, στις 13.00 με τον κ. Δαφέρμο και στις 14.00 με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλο.

Την Τετάρτη, από τις 11 το πρωί και μετά θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Θα υπάρξει και γεύμα το μεσημέρι.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Φώφη Γεννηματά και στις 11 με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, διευρυμένη, με την παρουσία του Γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Φυσικά και με την παρουσία του υπουργού και του υφυπουργού Τύπου. Θα υπάρξει και γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου. Στις 11.30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, με θέμα την προώθηση των άλλων τριών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, το πόθεν έσχες και τα άλλα δύο θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο. Στις 13.00, θα συναντηθεί με την Επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. Αννα Διαμαντοπούλου και στις 13.45 με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Αγγελο Στάγκο.

Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός στις 22 Ιουλίου θα επισκεφθεί τα Γρεβενά, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, ενώ στις 28 Ιουλίου θα παραστεί στο κάμπινγκ της παγκόσμιας νεολαίας των σοσιαλιστών, που διοργανώνεται αυτή τη φορά στα Καμένα Βούρλα από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Αυτά από το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Με την ευκαιρία μιας συζήτησης που είχαμε κάνει την Παρασκευή και της διαπίστωσης -νομίζω ότι αυτή την ώρα μπορεί να παραχωρεί και συνέντευξη ο κ. Χριστοδουλάκης- για την επιτυχή μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, η οποία, όπως γνωρίζετε, υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές και των γενικότερων προοπτικών που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, θέλω να τονίσω το εξής:

"Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης που υπάρχει πια μέσα στην ελληνική οικονομία. Μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την πορεία ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και δεν είναι τυχαίο, επειδή ακριβώς υπάρχει αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας, ότι για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, ο κ. Καραμανλής συνέχισε και συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά της οικονομίας, με σκοπό, ακριβώς, να υπονομεύσει αυτό το κλίμα ενίσχυσής της, το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης που υπάρχει. Εδώ υπάρχει μόνο μια λέξη: Κρίμα!"

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εκτός από τον κ. Καραμανλή, υπάρχει και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για πρόωρες εκλογές, σε συνέντευξή του είπε ότι εάν θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Μητσοτάκης «διαπίστωσε» ότι υπάρχουν δύο τρόποι να γίνουν πρόωρες εκλογές: Ο ένας εφόσον το ζητήσει η κυβέρνηση και ο άλλος εάν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς μάλιστα εάν αυτό είναι πρόταση ή διαπίστωση, είπε ότι «είναι διαπίστωση». Θέλω, όμως, να κάνω ένα σχόλιο: Στην Ελλάδα έχουμε ένα γενικότερο κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Είναι πραγματικά κρίμα, έστω και με τη μορφή «διαπιστώσεων» να καλλιεργείται κλίμα ανωμαλίας και αστάθειας. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης διάλεξε πολύ κακή χρονική περίοδο για να κάνει αυτές τις «διαπιστώσεις».

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ούτως ή αλλιώς είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί κ. Υπουργέ είναι πολύ κακή η περίοδος, όπως είπατε; Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε; Εάν το έλεγε λίγο πριν ή λίγο μετά...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε σχέση με συνειρμούς -εννοώ- που δημιουργεί αυτή η αναφορά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χρησιμοποιήσατε σκληρή γλώσσα για τον κ. Καραμανλή. Είπατε ότι υπονομεύει τo κλίμα στην οικονομία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνειδητά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: ...μας δημιουργήσατε, επίσης, κίνητρο για συνειρμούς, περί Ιουλιανών για την περίπτωση του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνειδητά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έκανα εγώ αυτές τις διαπιστώσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σύμφωνοι. Θεωρείτε, όμως, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ανωμαλίας, το οποίο...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη βγάζουμε γενικευμένα συμπεράσματα. Δεν θα ήταν σωστό. Εκανα δύο τοποθετήσεις: Η πρώτη για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά την οικονομία και η δεύτερη για την ατυχή, κατά τη γνώμη μου, αναφορά του κ. Μητσοτάκη στις «διαπιστώσεις» περί παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμεινα σε αυτά τα δύο. Δεν έκανα καμία γενικευμένη αναφορά. Ελπίζω να μην συνεχιστούν αυτά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ειδικά για τον κ. Καραμανλή έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αποτελεί επιλογή του η υπονόμευση της οικονομικής σταθερότητας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε φορά που προχωρούμε σε ένα θετικό γεγονός, ξαφνικά εγείρονται διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία . Και αυτό γίνεται και με δηλώσεις του κ. Καραμανλή. Φθάσαμε στο σημείο, την προηγούμενη Παρασκευή, να κάνει ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον η οικονομία πάει τόσο καλά γιατί κάθε μέρα μπαίνουν λουκέτα, κλείνουν επιχειρήσεις, βιομηχανίες και μένουν άνεργοι; Αυτή την ώρα οι δρόμοι, γύρω από το Σύνταγμα, είναι κλειστοί εξαιτίας διαδήλωσης εργαζόμενων σε επιχείρηση που κλείνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακόμη και στην πιο ανεπτυγμένη, στην πιο ιδανική οικονομία, κάποιες επιχειρήσεις θα ανοίγουν και κάποιες θα κλείνουν. Στην ελεύθερη οικονομία κάποιοι επιχειρηματίες κάνουν κακούς χειρισμούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη χώρα μας οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι περισσότερες και τα συγκεκριμένα στοιχεία τα έχουμε παρουσιάσει, κατ` επανάληψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί εννοείτε; Οτι είναι το ίδιο να ανοίγει ένα εμπορικό κατάστημα και να κλείνει μια βιομηχανία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ασφαλώς όχι. Το συνολικό ποσοστό και στην απασχόληση είναι θετικό. Το πρόσημο της σύγκρισης των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και των θέσεων εργασίας που χάνονται είναι θετικό. Γι αυτό ακριβώς έχουμε μείωση της ανεργίας, περίπου κατά 2,5% και ελπίζουμε ότι η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο επόμενο διάστημα, διότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι πράγματι υψηλή.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις νέες προτάσεις Ντενκτάς, όσον αφορά το αεροδρόμιο της Λευκωσίας και τα άλλα μέτρα που έχει αναφέρει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι πρόκειται για νέους ελιγμούς του κ. Ντενκτάς. Αλλά έχουμε πει, κατ επανάληψη, ότι δεν πείθουν πια κανέναν. Ολοι έχουν καταλάβει τί θέλει ο κ. Ντενκτάς. Ας αφήσουν επιτέλους οι Τούρκοι και η τουρκοκυπριακή ηγεσία τους ελιγμούς και ας συζητήσουν σοβαρά για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 July 2003 - 13:05:09 UTC