Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα, ασχολήθηκε με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για το νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Στο σχέδιο που ενεκρίθη, θα υπάρξει διάλογος, με προοπτική να κατατεθεί στη Βουλή, τον Οκτώβριο. Είναι μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, μια αλλαγή που αφορά και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά έχει να κάνει με την αλλαγή και με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολίτη, πάνω απ' όλα. Την εξυπηρέτηση της κοινωνίας, μέσα και από το κράτος, αλλά και από τους μηχανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις συναντήσεις του με τα Προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και αξιολόγησε ως ιδιαίτερα θετικά τα συμπεράσματα από τις περιοδείες που έγιναν υπό τον συντονισμό του κ. Ακριβάκη με κυβερνητικά στελέχη, κατά το μήνα Ιούλιο. Τόνισε ιδιαίτερα, ότι κατά τις περιοδείες αυτές θα πρέπει να επιδιώκουμε την επαφή με τον πολίτη, με τον λαό άμεσα και όχι να αρκούμαστε μόνο σε συναντήσεις - αναγκαίες κι αυτές - με φορείς. Πρέπει να έχουμε άμεση σχέση και συζήτηση με το λαό, με τον πολίτη πάνω στα προβλήματά του. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι θα πρέπει να μείνουμε ιδιαίτερα στην εφαρμογή του προγράμματος και για το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου και εξουσιοδότησε τον κ. Ακριβάκη να κάνει νέο σχεδιασμό εξόρμησης όλων των κυβερνητικών στελεχών στην Περιφέρεια για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Θα ήθελα να σχολιάσω τη χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή και να πω τα εξής: "Ο κ. Καραμανλής συνεχίζει τις γνωστές περιοδείες του, εμφανιζόμενος περίπου ως πολιτικός του 19ου αιώνα. Δεν διστάζει να υπόσχεται, να τάζει, μένοντας ουσιαστικά σε μια λογική που θέλει να "χαϊδεύει αυτιά", να λέει στον κάθε πολίτη αυτό που θέλει να ακούσει. Γνωρίζοντας, όμως, ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να το κάνει πραγματικότητα. Ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. δεν έχουν καταλάβει φαίνεται ότι δεν είμαστε στον 19ο αιώνα, ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν με τέτοιες πολιτικές".

Οσον αφορά τις δηλώσεις του Τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. κ. Αλογοσκούφη, έχω να πω τα εξής: "Τίποτα δεν προσέθεσε η σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών της Ν.Δ. για την οικονομία. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι επανέλαβαν μία ακόμη από τις γνωστές συνταγές. Μόλις βλέπουν ότι το κλίμα στην οικονομία βελτιώνεται, μόλις βλέπουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, κάνουν ό,τι μπορούν για να το υπονομεύσουν. Αυτό έκαναν και σήμερα. Δεν προσέθεσαν τίποτα. Δεν έχουν να πουν τίποτα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

TΣΕΜΠΕΡΗΣ: Σήμερα υπήρξε μία δήλωση-επιστολή 23, μέχρι πριν από λίγο, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ, σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ν' ανοίξουν οικειοθελώς τους κωδικούς τους για τη χρηματηστηριακή τους δράση, λένε ότι θίγονται. Εχει κάτι να πει η Κυβέρνηση γι' αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι ίδιοι βουλευτές μας στη σημερινή τους δήλωση τονίζουν το δημαγωγικό και το ανέφικτο της τροπολογίας, την οποία κατέθεσε η Ν.Δ., γι' αυτό εξάλλου και δεν την ψήφισαν. Από κει και πέρα, θέλω να τονίσω, όσον αφορά το σημείο της δήλωσή τους, που αναφέρεται στην υποβολή δηλώσεων Πόθεν @Εσχες από όσους υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι υπάρχει σήμερα νομοθετική υποχρέωση υποβολής δηλώσεων "πόθεν έσχες" στον αρμόδιο Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ηδη, λαμβάνονται μέτρα για να υπάρχει ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος των δηλώσεων για όλους εκείνους που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στο δημόσιο τομέα. Οργανώνεται η υπηρεσία με νέο προσωπικό, ώστε να μπορεί ο έλεγχος να γίνει πιο αποτελεσματικός και ουσιαστικός, όπως πρέπει να είναι και για τους βουλευτές. Θέλω να υπενθυμίσω ότι συνολικότερα οι έλεγχοι του "πόθεν έσχες" θα αναδιαρθρωθούν, μετά από το Νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο κ. Σκανδαλίδης στη Βουλή, το φθινόπωρο.

Οσον αφορά το θέμα των δηλώσεων για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, θέλω να θυμίσω προς όλους, την πολιτική κίνηση που έκανε ο Πρωθυπουργός και η οποία ισχύει απόλυτα. Ο κ. Σημίτης έχει ζητήσει από όλους μας, και πρώτος έδωσε το καλό παράδειγμα, να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία για τις χρηματηστηριακές συναλλαγές μας. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και τίποτα να κρύψουμε. Πρέπει να θυμίζουμε αυτό που ισχύει πάντα ότι "η γυναίκα του Καίσαρος δεν φτάνει να είναι τίμια πρέπει και να το δείχνει".

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Που σημαίνει, αν κατάλαβα καλά, ότι αν κάποιοι αρνηθούν να υποβάλουν αυτή τη φόρμα, που έχει στείλει ο Πρωθυπουργός, θα υπάρχουν Κυρώσεις κομματικές γιατί είναι κομματική διαδικασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι είχα να πω. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή. @Ηδη έχει αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων.

ΖΟΥΛΑΣ: Μιλήσατε για τη νομοθετική υποχρέωση όσων γενικότερα υπηρετούν στο δημόσιο βίο. Νομοθετική υποχρέωση υπάρχει και για τους βουλευτές. Με τη σημερινή τους ανακοίνωση οι 23 βουλευτές κατ' ουσίαν αρνούνται να υπογράψουν@..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΖΟΥΛΑΣ: Το λένε και κατ' ιδίαν στις συζητήσεις τους. Θα το έχετε μάθει ήδη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Το αντίθετο.

ΖΟΥΛΑΣ: Εγώ, θα σας ρωτήσω ευθέως το εξής: Ο Πρωθυπουργός έδωσε μία θεσμική διάσταση σε αυτό το αίτημά του, ν' ανοίξουν οικειοθελώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους κωδικούς τους. Εσείς δε βρίσκεται ότι είναι μία έμμεση αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού η σημερινή τους ανακοίνωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: @Όχι, καταγράφουν μία άποψη. Από κει και πέρα, θέλω να θυμίσω σε κάθε περίπτωση, ότι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ισχύουν απόλυτα. Ο κ. Πρωθυπουργός ζήτησε, με την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - και αυτό πιστεύω ότι έχει εγκριθεί απ' όλους μας- να δοθούν οι χρηματιστηριακές μας συναλλαγές στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος έδωσε το καλό παράδειγμα, υποβάλλοντας τη σχετική δήλωση. Τονίζω και πάλι, το θέμα αυτό θα γίνει πράξη. Οι δηλώσεις μας θα δοθούν στον κ. Λεβογιάννη. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και τίποτα να κρύψουμε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Αν τελικά, οι 23-24 βουλευτές αρνηθούν να υποβάλουν δηλώσεις αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα. Δεν μπορώ ν' απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ο κ. Βαλυράκης ζητά άμεση σύγκληση της Κ.Ο.. @Εχετε κάποια απάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλήρης εσωκομματική δημοκρατία. Συγκαλούνται τακτικότατα τα όργανα. Συνεδριάζει τακτικά το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο Κόμμα συνεδριάζει τακτικά το Ε.Γ. και είναι πολύ γνωστό ότι υπάρχει συχνή σύγκληση της Κ.Ε. και της Κ.Ο. του Κινήματος, για όλα τα σοβαρά ζητήματα και θα έρθει και η ώρα να γίνει και η συνεδρίαση της Κ.Ο.. @Όλα τα σοβαρά ζητήματα συζητώνται και με τους βουλευτές μας και με τα στελέχη μας. Παίρνονται αποφάσεις οι οποίες δεσμεύουν όλους μας. @Εχουμε κατοχυρώσει την εσωκομματική δημοκρατία, τη διευρύνουμε και οι αποφάσεις μας, μας δεσμεύουν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στο σκεπτικό σας στην αρχή λέτε, ότι οι 23 βουλευτές τονίζουν το δημαγωγικό χαρακτήρα της πρότασης της Ν.Δ., επιπλέον υπενθυμίζετε ότι ήδη υπάρχει καθεστώς ελέγχου των προσώπων που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, ΔΕΚΟ κ.ά., άρα να καταλάβω ότι προσχηματικά οι 23 βουλευτές χρησιμοποιούν το ζήτημα της διαφάνειας οι βουλευτές σας και η συλλογή αυτών των υπογραφών, έχει άλλο μήνυμα αμιγώς πολιτικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο εσωκομματικός και κοινωνικός διάλογος για τις πρωτοβουλίες σας, που αφορούν τον εκλογικό Νόμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο διάλογος εξελίσσεται, υπάρχει μία πλούσια ανταλλαγή απόψεων και αυτό θα συνεχιστεί .

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Μήπως στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής απόψεων, εντάσσεται και η σημερινή κίνηση των βουλευτών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κίνηση αυτή δεν αφορά τον εκλογικό Νόμο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: @Όπως τα παρουσιάσατε, σχημάτισα την εντύπωση ότι οι 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απευθύνονται στη Ν.Δ.. Απαντούν στη Ν.Δ.; Είπατε ότι τονίζουν το δημαγωγικό, ανεδαφικό και ανέφικτο@ Απευθύνονται στη Ν.Δ. ή στην ηγεσία του Κόμματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα και στα τρία σημεία. Και ήμουν απολύτως σαφής.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχόλιό σας, λοιπόν, γι' αυτή τη συγκεκριμένη επιστολή των βουλευτών, μπορούμε να το έχουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει αρχική δήλωσή μου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, ότι είναι λίγο ασαφής η δήλωσής σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφέστατη.

ΖΟΥΛΑΣ: Συγκεκριμένα, γράφουν στην επιστολή: Η πρόσκλησή μας να δηλώσουμε ότι εξουσιοδοτούμε τα αρμόδια όργανα να ερευνήσουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές από τον Πρωθυπουργό μας θίγει, γιατί φέρνει σε αμφιβολία την αξιοπιστία των δηλώσεών μας περί "πόθεν έσχες". Θα ήθελα ένα σχόλιο επί της ουσίας γι@ αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι δηλώσεις του "πόθεν έσχες" αφορούν μόνο τις μετοχές. Δηλαδή, τι μετοχές έχει καθένας, την ώρα που υποβάλει τη δήλωσή του. Τίποτε άλλο. Ο Πρωθυπουργός δεν ζήτησε αυτό. Ζήτησε αναλυτικά στοιχεία.

ΖΟΥΛΑΣ: Αρα, μας λέτε ότι οι 23 βουλευτές έχουν παρανοήσει αυτό που έχει στείλει ο Πρωθυπουργός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω για το συγκεκριμένο. Αλλά, ίσως θέλουν κάτι να πουν.

ΖΟΥΛΑΣ: Τι θέλουν να πουν; Αυτό ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν έχω υπογράψει την επιστολή. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν ζήτησε τις μετοχές που αναφέρονται στο "πόθεν έσχες", αλλά την κίνηση των λογαριασμών από όπου θα φαίνονται τα κέρδη και οι ζημίες. Είναι διαφορετικό πράγμα το ένα και διαφορετικό το άλλο.

ΖΟΥΛΑΣ: Αρα, μιλάτε για παρανόηση των βουλευτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα καμία τέτοια λέξη.

ΖΟΥΛΑΣ: Λέτε ότι, άλλο λένε εκείνοι και άλλο ο Πρωθυπουργός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξεκαθαρίζω τι ζήτησε ο Πρωθυπουργός. Αυτό είναι το χρέος μου. Δεν τοποθετούμε απέναντι σε συναδέλφους μου. Αναφέρω τι θέλει ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την κίνηση των λογαριασμών, που δεν αναγράφεται στις δηλώσεις του "πόθεν έσχες". Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι αυτό που ζήτησε ο Πρωθυπουργός ισχύει και ισχύει απόλυτα.

ΕΛΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη δήλωσή σας που λέει ότι ισχύει η πρωτοβουλία Σημίτη και ότι αυτή την ώρα δεν αντιμετωπίζουμε ζήτημα κυρώσεων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, όμως, "αυτή τη στιγμή". Και ρωτώ, την επόμενη στιγμή το θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι ο εξελισσόμενος διάλογος στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις αρχές Σεπτεμβρίου, για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για σκεφτείτε λίγο τη χρονική σύμπτωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι σχέση έχει η συγκρότηση των ψηφοδελτίων με αυτό το θέμα; Δεν καταλαβαίνω.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία και στις αρχές Σεπτεμβρίου το Εκτελεστικό Γραφείο ανοίγει το διάλογο περί ψηφοδελτίων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι σκέφτεστε πολύ πονηρά. Οταν λέω ότι δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή, εννοώ ότι από αυτή την επιστολή δεν δημιουργείται θέμα. Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοι, όπως και όλοι, θα καταθέσουν κανονικά τις δηλώσεις τους, με βάση το έντυπο που έχουμε πάρει. Ούτε εγώ έχω καταθέσει ακόμη το έντυπο, παρότι δεν έχω χρηματιστηριακές συναλλαγές. Εχουμε προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και γι@ αυτό είπα ότι δεν υπάρχει θέμα. Ολοι κανονικά, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πρωθυπουργού, θα καταθέσουμε τις σχετικές δηλώσεις. Γιατί να τοποθετηθούμε σε θέμα που δεν υπάρχει;

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Λένε οι 23 -και αν αυτό δεν είναι αμφισβήτηση της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, δεν ξέρω τι είναι- ότι "υπάρχει η νομική ευχέρεια και τα αρμόδια όργανα για να ελέγξουν την ακρίβεια των δηλώσεών μας. Ας ενεργοποιηθούν να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και εφόσον προκύψουν θέματα προς διερεύνηση να εγκλιθούν συγκεκριμένα πρόσωπα να δώσουν εξηγήσεις". Αυτό είναι αμφισβήτηση της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού. Αλλα λέει ο κ. Σημίτης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, τοποθετηθεί.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλετε, δηλαδή, να μας πείτε ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν ο Πρωθυπουργός αναχωρεί ήρεμος αύριο για τις διακοπές του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απολύτως και εύχεται και καλές διακοπές σε όσους πάνε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνηση, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρανοηθούν κάποια πράγματα: Είναι γεγονός ότι εσείς, κάθε τέλος του χρόνου, είστε υποχρεωμένοι να καταγράψετε τα περιουσιακά στοιχεία σας και να τα καταθέσετε στη Βουλή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την ακρίβεια, κάθε αρχές Ιουλίου. Για να σας βοηθήσω θα σας πω πώς γίνεται: Κάνουμε πρώτα τη φορολογική δήλωσή μας, που γίνεται το Μάιο. Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής μας λέει ότι θα πρέπει να στείλετε τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" ένα μήνα, αφού δώσετε τη φορολογική δήλωσή σας στη Βουλή. Οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" στηρίζονται αποκλειστικά στη φορολογική δήλωση. Πρέπει, δηλαδή, να είναι ταυτόσημες με τη φορολογική δήλωση. Εχουν, όμως, πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία δεν τα έχει η φορολογική δήλωση. Για παράδειγμα, στη φορολογική δήλωσή μου δεν διευκρινίζω πώς αγόρασα ένα χωράφι. Στη δήλωση του "πόθεν έσχες" πρέπει αυτό να το ξεκαθαρίσω. Αναγράφεται, δηλαδή, η πηγή από την οποία άντλησα τα εισοδήματα, προκειμένου να αγοράσω το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Αρα, λοιπόν, εκεί γράφουμε τις μετοχές που διαθέτουμε, τη στιγμή που κάναμε τη φορολογική δήλωσή μας. Δεν γράφουμε, όμως, τις κινήσεις του λογαριασμού μας και τα πιθανή κέρδη ή τις ζημίες που είχαμε. Αρα, αν κάποιος συνάδελφός μου έχει ζημιώσει από κάποιες μικροσυναλλαγές που έκανε στο Χρηματιστήριο, δεν το έχει αναφέρει πουθενά. Στη δήλωση που ζητά ο Πρωθυπουργός, θα το αναφέρει και έτσι θα φανεί ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας ότι αδίκως κατηγορείται αυτός με όλον τον πολιτικό κόσμο. Και μιλώ για τη σκιά που επικρέμεται πάνω από τον πολιτικό κόσμο. Δεν μιλώ για πρόσωπα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή γνωρίζω το μηχανισμό του "πόθεν έσχες", αναφέρει και κάτι άλλο ή πρέπει κανονικά να αναφέρεται, με βάση το ισχύον πλαίσιο. Αν, για παράδειγμα, έχω 100 εκατομμύρια μετοχές, έχω τα εισοδήματά μου και έχω κάνει κάποιες μεταβολές στη διάρκεια του έτους, στο "πόθεν έσχες" πρέπει να τις αναφέρω. Εάν έχω 100 εκατομμύρια και έχω πουλήσει τα 80, πρέπει να πω ότι έχω έσοδα από πώληση μετοχών 80 εκατομμύρια και άρα μου μένουν 20 εκατομμύρια μετοχές. Ετσι, όμως, φαίνεται η κίνηση των μετοχών. Μπορεί να μη φαίνεται ανά εταιρία, αλλά φαίνεται στο σύνολό της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε τι δεν φαίνεται; Αυτό, για παράδειγμα, που αμφισβητήθηκε με τις περιπτώσεις των συναδέλφων μας πριν από λίγο καιρό, η ύπαρξη μιας εσωτερικής πληροφόρησης για την οποία το ήλεγξε και τοποθετήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεν φαίνονται αυτά, όπως δεν φαίνονται και οι ζημίες. Ουδείς έχει δηλώσει ζημία εκ μετοχών, την οποία πολλοί μπορεί να έχουν. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πέραν αυτού, όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ισχύει η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, με την πρωτοβουλία αυτή, σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε μια πρωτοβουλία, η οποία έγινε ευμενώς αποδεκτή από όλους μας. Το είδα αυτό και στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και στη διάρκεια συνεδρίασης Κυβερνητικής Επιτροπής με άλλα στελέχη. Εχουμε, ήδη, αρχίσει και δίνουμε τις δηλώσεις στο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Λεβογιάννη. Εκτιμούμε ότι αυτή η ιστορία θα έρθει σε πέρας στην προθεσμία που έχει δοθεί, στις 15 Σεπτεμβρίου.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα επαναλάβω το ερώτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα λάβετε την ίδια απάντηση. Εδωσα πολύ σαφή απάντηση, αν το προσέξατε.

ΖΟΥΛΑΣ: Σαφή απάντηση, γι@ εσάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν την διαβάσετε, θα την καταλάβετε.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση, έπειτα από την ενός ανδρός αρχή, ο διάλογος σε συνεννόηση, περνά σε δεύτερο ρόλο; Είναι άποψη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βαλυράκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βαθιά δημοκρατικό κόμμα και έχει διευρύνει τις δημοκρατικές διαδικασίες του. Γίνονται συνεδριάσεις των οργάνων του για κάθε θέμα και θα γίνει Κοινοβουλευτική Ομάδα, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στην επιστολή τους, οι 23, προφανώς αναφέρονται στην επικείμενη πρωτοβουλία του κ. Σκανδαλίδη για διεύρυνση του θέματος του "πόθεν έσχες".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Αναφέρονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι όντως ενισχύονται και θα γίνουν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή οι συνάδελφοί σας, μεταξύ αυτών των 23, θέτουν ένα ζήτημα δημοσιοποίησης των στοιχείων, όσον αφορά τα πρόσωπα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, θέλω να ρωτήσω, εάν θα προβλέπεται δημοσιοποίηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά, θα αναφερθούμε όταν έρθει το νομοσχέδιο του κ. Σκανδαλίδη.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μετά και τις σημερινές εξελίξεις -και η σύνδεση είναι δική μου- θα ήθελα να μου πείτε, εάν όντως, όπως γράφεται σε μερίδα του Τύπου, η κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει και την πρόταση περί λίστας και την πρόταση περί διπλής ψήφου, στη γενικότερη κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία, με την ερώτησή σας, να ξεκαθαρίσω ότι ο διάλογος θα γίνει πάνω σε όλο το πακέτο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει. Τι τελικά θα έρθει στη Βουλή, θα κριθεί, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος. Ολα αυτά, είναι πολύ πρόωρα και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο διάλογος γίνεται. Συμβολή υπάρχει. Οι τελικές αποφάσεις θα αξιολογήσουν όλα τα συμπεράσματα του διαλόγου. Εξάλλου, σας παραπέμπω και στη χθεσινή ομιλία του κ. Σκανδαλίδη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 31 July 2003 - 14:05:10 UTC